De puberteit

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AngèleAngèle

honden foto van Angèle

" Pff, het is allemaal erg veel zo'n puber. Hoe goed het kan gaan, zo neerwaarts gaat het weer (voornamelijk in mijn hoofd). Even een bericht om van mij af te schrijven dus.
 
Ik heb het gevoel dat ik het allemaal even niet goed aankan. Onze hond is zó veel, soms zo druk, onrustig en trekken aan de lijn bijna tot het wilde en stikkende aan toe (soms, niet altijd), soms in huis onrustig en alert, kauwen op stenen onderweg. Ze zit hoog in haar emotie, heeft vast wat stress en ik voel dat ik het niet goed kan begeleiden. En dat laatste zorgt bij mij regelmatig voor een gevoel van falen en een niet zo hoopvol vooruitzicht dat het gedrag is dat gaat blijven. Vraag 3 ervaren cockereigenaren/fokkers om hulp en ze zeggen allemaal wat anders. De een zegt het is de leeftijd, de ander zegt dat ik het gedrag gevoed heb. Ik weet niet meer hoe erop moet reageren of wat ik moet doen...
 
Sorry voor het hele negatieve berichtje. Ze is een ontzettend lieve hond, maar is ook erg veel en kan lastig zijn. "

Hallo, ik schrijf hier weinig/niet, denk dat het ook met mijn login te maken had dat het gewoon niet lukte, maar lees veel mee in dit topic. Zo herkenbaar - mijn hond ondertss al bijna 20 maanden desondanks blijft het zulk een uitdaging. Hij blijft zo sterk reageren en zoveel emoties. Bij mij ook het gevoel van gaan we er ooit geraken en kunnen evolueren tot een stabiele hond. Ondertss ook mijn 3de Hondencoach en elke wandeling oefenen we, super veel belonen, soms kleine stapjes vooruit maar vaak ook wandelingen waar ik achteraf van denk o help!!! 

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

honden page profiel AngèleAngèle

honden foto van Angèle

Ja whoeps nu heb ik 3 keer gepost en kan ik de over load niet verwijderen 

honden page profiel PlutoPluto

honden foto van Pluto

Hondeneigenaren die hun hond 2 belangrijke commando’s aanleren komen nooit in de problemen en hebben daar levenslang profijt van

1. Kom hier (voorzitten)
2. Volgen (niet trekken aan de lijn - de allerbelangrijkste)

Het zelfvertrouwen, de veiligheid en de relatie eigenaar/hond zal hierdoor enorm toenemen. Helaas er zijn maar bar weinig mensen die zichzelf de wet kunnen voorschrijven (vrijwillige discipline) Het is niet de methode maar de uitvoering hiervan die succes of ellende brengt

Ik las hier ergens: ‘een hond leer je het trekken aan de lijn niet af door stil te staan of een andere richting op te lopen’ En inderdaad voor mensen met weinig discipline geldt dit zeker. Zou je deze methode altijd en onomkoopbaar toepassen (dus echt altijd) dan volgt de hond binnen 2 maanden perfect (en levenslang). Natuurlijk zijn meer (en snellere) manieren om een hond te leren volgen maar voor de wat zachtaardige dierenvriend acht ik bovenstaande een prima optie

Een voorbeeld

Je loopt met de hond (die zonder trekken naast je loopt) naar je uitlaatplaats
Dan laat je hem los om zijn ding te doen (net zo lang je wilt)
Dan roep je hem en lijn hem weer aan …


Het aan leren van deze 2 commando’s vergt volharding en zelfdiscipline

honden page profiel Femke Femke

honden foto van Femke

Laura, maar goed dat je vantevoren al wist dat terriërs voor hartverzakkingen zorgen hp-angel. Gelukkig kon de kat ontsnappen. 

 

Jara, als je 3 mensen om hun mening vraagt zullen ze allemaal wat anders zeggen en waarschijnlijk hebben ze allemaal deels gelijk. Het is geen gemakkelijke leeftijd en jouw aandeel er in is natuurlijk belangrijk. Mij helpt het dan om te kijken naar waar ik zelf invloed op heb en te accepteren waar ik geen invloed op heb. De leeftijd heb je geen invloed op, dat lost zichzelf op met de tijd en het deel wat daardoor komt proberen te accepteren. Jouw gedrag en manier van trainen heb je wel invloed op en kan je mee aan de slag. 

Heb je iemand in de buurt die je kan helpen met trainen? Hondenschool, individuele begeleiding van een honden gedrag coach (ik kom niet op de naam van dat beroep) of een ervaren hondeneigenaar waarvan je zijn aanpak en hoe zijn honden zich gedragen fijn vindt. 

Ik ben wel benieuwd welk gedrag je dan laat zien volgens die ervaren fokker/eigenaar en of hij je ook tips heeft kunnen geven waar je mee verder kan. 

Verder is het meeste volgens mij ook vooral volhouden, gebruik een trainingstactiek waar je achter staat en hou dat vol. 

honden page profiel Jara_26Jara_26

@ Femke

Dank.. het valt inderdaad niet mee deze leeftijd. Ik weet dat mijn reactie en gedrag de grootste dealbreaker zijn, dus daar probeer ik aan te werken. Diegene die zegt dat het aan ons zou liggen, ziet ons in prinicpe niet met haar bezig. Dus zij bedoelt het in algemene zin, wat natuurlijk wel klopt.

 

We gaan binnenkort weer starten met een leuke cursus, gewoon om bezig te zijn en weer wat nieuwe handvatten te krijgen. Bij dezelfde dame van wie we al eens begeleiding hebben gehad. Dus daar verwacht ik wel wat verbetering door. Verder probeer ik te werken aan het accepteren van hetgeen ik geen invloed op heb en intussen te werken aan mezelf/ons. Inmiddels het boekje van Turid Rugaas gelezen over trekken, daar gaan we lekker mee aan de slag en ze pikt het gelukkig snel op. 

 

Positieve gedachten en iets dóén... hp-angel

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Pluto, je reactie is wel erg zwart wit. Niet elke hond is gemiddeld, soms moet je de trainingsmethode aanpassen aan het individu. Ook hangt het af van de reden waarom de hond trekt, wil de hond ergens naartoe, wil die weg of is het bijvoorbeeld overtollige energie die eruit komt. 

 

Als voorbeeld mijn honden.

June kwam bij ons vanuit Griekenland naar NLD, ze was geboren als straathond en heeft daar in vrijheid geleefd. Tussendoor heeft ze in een Grieks gastgezin gezeten waar ze haar, door privé omstandigheden, vooral met haar broertje in een kennel hebben gehouden. Later heeft ze nog even in een Nederlands gastgezin gezeten en daar heeft ze kunnen wennen aan een leven in huis. Toen ze bij ons kwam was ze ongeveer één jaar. Bij haar was angst een groot issue, wat best verklaarbaar is gezien haar achtergrond. In het begin bevroor ze totaal wanneer ze mensen zag, later uitte dit zich meer in vluchtgedrag en trok ze inderdaad regelmatig aan de lijn. In zo'n situatie werkt teruglopen of stoppen echt niet aangezien een hond in paniek niet trainbaar is, en je de hond angstiger maakt. In die fase hebben we het trekken genegeerd om verderop stil te staan en om te draaien om rustig op afstand de situatie te bekijken (als er zich niet weer een nieuwe paniek situatie voordeed). Inmiddels is het jaren later en trekt ze nooit meer aan de lijn (behalve tijdens canicross), gelukkig is de angst ook vrijwel helemaal verdwenen. 

 

Nummer twee is Boyko, inmiddels wonen we in Bulgarije en hij is hier aan komen lopen toen hij ongeveer 8 maanden was. Hij is waarschijnlijk jong aan een ketting gelegd en had nog een stuk ketting aan zijn halsband toen hij hier arriveerde. Hij reagerende op geen enkele vorm van begrenzing (zowel van mensen of andere honden), alsof hij dit nooit geleerd had. Hij trok ontzettend aan de lijn maar aangezien zijn verlate uiting van puppy bijten een veel groter probleem was hebben we hier prioriteit van gemaakt (weinig keuze ook). Stilstaan of omdraaien was garantie voor een flinke aanval, zolang hij voorwaarts was en dus trok viel hij niet aan, dus dat was een manier om hem niet tot een aanval over te laten gaan. Door veel te oefenen en vooral de aanvallen voor te zijn komt het nu nog maar zelden voor en zijn we nu druk met het niet trekken aan de lijn, want ja momenteel trekt hij nog regelmatig. Gelukkig staat hij steeds meer open voor negatieve en positieve bekrachtiging waardoor training steeds meer vruchten afwerpt maar zoiets kost ontzettend veel tijd en we zijn er nog lang niet. 

 

Los van een verleden heeft ook elke hond een andere aanleg, sommige honden zijn qua aanleg meer baasgericht. June is super gevoelig en heel stuurbaar, terwijl Boyko heel stoïcijns zijn eigen plan wil trekken. Qua uiterlijk lijkt Boyko verdacht veel op een lokaal ras dat ingezet wordt als kuddebewaker. Deze honden worden gefokt om zelfstandig te zijn in hun werk. Ik denk dat je per hond ook moet kijken naar de aanleg en daar de methode op aan moet passen.

 

Hiermee wil ik niet zeggen dat ik het allemaal perfect doe, zeker niet. Wel ben ik ervan overtuigd dat het essentieel is om te bekijken waar het gedrag vandaan komt en niet kortzichtig één methode te gebruiken voor elke hond, dan kan je doorzetten wat je wil maar dan kom je er alsnog niet. 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Aangezien dit topic erg vol en traag wordt, heb ik een deel 2 gemaakt.

https://www.hondenpage.com/hondenforum/232655/de-puberteit-deel-2.php

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Ik ben inmiddels op dreef en voor wie het leuk vindt heb ik nog een topic geopend voor de honden die de pubertijd inmiddels ontgroeid zijn:

https://www.hondenpage.com/hondenforum/232656/de-jongvolwassen-hond-.php 

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

pagina 40 van 40 12 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
Volgende forumvraag: Plassen na wandeling
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^