Uitnodiging voor iedereen tot vriendelijke discussie: Een kijk op nieuwe manier van opvoeden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Even terug naar het topic. Mijn twee centjes over de voorbeelden die je aanhaalt:

 

* Een pup niet in de bench - niet eens. Wij hebben de hond vanaf de eerste dag geleerd dat de bench een fijne, warme plek is met de geur van zijn moeder waar het fijn toeven is. Gevolg? De eerste avond dat wij Google hadden deden wij om 12 uur de deur van de bench dicht bij een slapende pup (hij was er om half twaalf zelf in gaan liggen) en de volgende ochtend om 7 uur werd hij wakker omdat wij wakker werden (ja, wij hebben de eerste twee nachten beneden geslapen)

* Betere kennis over de hond en zijn natuurlijk gedrag - Ja, maar niet door wetenschappers. Dat zijn namelijk vaak mensen die onderzoeken doen niet ten behoeve van de hond, maar ten behoeve van titels, subsidies en vaak eigen winstbejag. ik luister naar mensen uit de praktijk: mijn jachttrainer, Connie Berendsen (met haar eigen hondenschool), de fokker van mijn honden, vrienden met hun eigen kennel, en soms pik ik ook hier wel eens iets op.

* Een hond het eerste jaar niet alleen laten, aangaande verlatingsangst - Dat hangt helemaal van de hond, de situatie en het moment af. Onze hond is elke nacht alleen, dan liggen wij namelijk boven te slapen en hij beneden. hij is daardoor zo gestressed geraakt dat hij vaak op zijn rug slaapt met de poten in de lucht

* Een hond niet al die soort van activiteit nodig heeft - Op dit moment hebben wij een pup van 11 maanden die erg graag bezig gehouden wordt en een JR van 12,5 jaar die van een oud dametje is geweest en 9 kg weegt (best zwaar voor een jack Russel). Opnieuw, kijk naar de hond, niet naar de algemene regel

* Een hond beter en zijn noden voorzien - Beter impliceert dat ik nu iets niet goed doe. Overigens zal ik best dingen minder goed doen maar een algehele stelling dat ik de hond niet begrijp is een volledig andere zijde van het spectrum

* Spelen - Het woord alleen Maakt Google al gek van blijdschap :)

* Slapen - waar, wanneer en hoe de hond maar wil. Wat is hierover het verschil van mening? Zijn er echt mensen die denken dat een hond geen slaap nodig heeft? Ik ben ze nog niet tegengekomen

* Eten & drinken - Het woord alleen Maakt Google al gek van blijdschap :)

* Warm en koud - wat de ene hond koud vind is voor de andere hond te warm. Volgens mij is het de bedoeling op een forum om van elkaar te leren en ervaringen te delen

* Een hond is een polyfasische slaper - Geen idee wat dit betekent en ik denk dat al  mijn honden dat ook niet weten. Hier slaapt de hond als hij slaapt en dat is goed

 

honden page profiel ElianeEliane

"  Ik ben wel Richard niet.
 
Eliane je snapt 1 ding niet,een hond zal niet presteren als hij niet wilt.
Een baas zal geen enkele prijs winnen als de hond zijn kont in de krib gooit.
 
Elaine schijnbaar snap je niet dat hond en mens een geweldig team kunnen vormen waar beide partijen plezier aan beleven. Inderdaad die beker zal aan zijn reet roesten maar die aai over zijn bol,de blijdschap en waardering dat doet zulke honden groeien. "

 Elaine schijnbaar snap je niet dat hond en mens een geweldig team kunnen vormen waar beide partijen plezier aan beleven

Maar dat snap ik nu wel heel goed.

Maar heel mijn punt van de "discussie" is nu net dat.

Op voorwaarde dat de relatie bestaat uit wederzijdse gelijkheid. En niet vanuit het superieure dat we als mens keuzes maken en beslissingen nemen zonder er bij stil te staan wat voor invloed (positief/negatief) betekenen voor de andere partij

 

Maar kijk even terug bovenaan het topic vanwege de toelichting

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Want helemaal in het begin zijn er vragen gesteld om bepaalde zaken te verduidelijken. Maar aangezien niemand die hier echt aanhaald, vermoed ik dat of niemand dit wil bespreken Of (iets meer  waarschijnlijk) dat niemand dit dan even heeft gecheckt "

 Of misschien omdat niemand begrijpt wat je ermee bedoelt? 

 

Want waar wil je nu eigenlijk naartoe?

Een discussie over de bench? Over je hond alleen laten? Daar zijn al honderden en honderden topics over geweest, daar is niks nieuws aan.

 

Ik lees eerlijk gezegd alleen maar veel opmerkingen over het slechte gedrag of de onwetendheid van de mensen, maar ben nog nergens een 'nieuw inzicht' tegengekomen.

 

Ik denk dat er best wel mensen openstaan voor een inhoudelijke discussie, maar dat ze nog wachten op wat die inhoud dan eigenlijk is...

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

" Ik ben oprecht benieuwd waar al deze beweringen op gebaseerd zijn. Je noemt 'wetenschappelijk onderzoek', wat zijn hiervan de bronnen? Op basis van welke wetenschappelijke resultaten trek je dit soort conclusies?

Verder denk ik niet dat (het gros van) de mensen op dit forum hier baat bij of behoefte aan hebben. Ieder forumlid heeft het beste met zijn of haar hond(en) voor, iedereen bevindt zich in unieke situaties met unieke honden, ieder met hun eigen behoeften en manier van aanpakken. En ik durf te wedden dat heel veel honden een zeer gelukkig leven leiden, ieder op hun eigen manier.
De honden die dat geluk niet hebben, hebben doorgaans geen baasjes die zich bezighouden met het welzijn, het gedrag en de opvoeding van de hond. Deze mensen zul je dan ook niet op dit forum terugvinden. Uiteraard lopen er genoeg mensen van deze aard rond op de wereld, maar die bereik je op deze manier gewoon niet.

Er is in mijn ogen geen (theoretisch) perfecte manier van opvoeden of verzorgen van de hond. En het zit 'm al helemaal niet in het wel of niet gebruiken van een bench, of het je al dan niet bezighouden met (veel) activiteiten samen met je hond. Er zijn al tientallen, nee zelfs honderden boeken geschreven door kynologen over hondengedrag en -opvoeding. Boeken met allerlei nieuwe inzichten, waardoor we de afgelopen (tientallen) jaren al heel anders zijn gaan kijken naar en omgaan met onze honden. Dit is mijns inziens tegenwoordig al helemaal niets nieuws meer. De mensen van de oude stempel zullen dit niet plotseling gaan veranderen omdat de hond mogelijk stress ervaart. Dat zal hen een worst wezen.

Ik zie de toegevoegde waarde van de beweringen die je doet simpelweg niet in, zeker omdat ze niet goed onderbouwd zijn.

En al helemaal niet als de uitspraken vervolgens niet voor jezelf lijken te gelden.
Je stelt onder andere de vraag waarom je een hond, gefokt voor een speciaal gebruiksdoel, in huis zou halen als je deze een dergelijke taak niet kunt bieden. Zelf heb je een Cane Corso.

De oorspronkelijke taken van de Cane Corso bestonden uit het bewaken van vee tegen de wolven, het beschermen van het erf tegen ongewenste vreemdelingen, het opdrijven van het vee in de slachthuizen, het vergezellen/assisteren van de veldwachter en soms zelfs het speuren naar wild. Bron: www.canecorsoclub.nl

Ik ben benieuwd hoe jij dagelijks dergelijke taken voor je hond realiseert. Of, hoe je het zelf noemt, in deze 'nood aan waken, beschermen, drijven, assisteren en speuren' voorziet.

Overigens ben ik het zelf niet eens met het bovenstaande. Ik geloof niet dat werkhonden standaard gelukkiger zijn, of minder stress ervaren, dan huishonden. Integendeel.
Natuurlijk moet je rekening houden met het type hond dat je kiest. Natuurlijk moet je met een husky of een border collie meer ondernemen dan een blokje om. Er zal niemand zijn die dit tegenspreekt en dit lijkt mij dan ook niet meer dan logisch. Tegenwoordig worden veel rassen echter hoofdzakelijk gefokt als gezinshond/huishond.

Verder vind ik het frappant dat je aan de ene kant zegt dat wij honden niet begrijpen, dat wij zaken vermenselijken. Vervolgens gebruik je zelf dit soort vergelijkingen om je visie bij te staan:

 

Dit lijkt mij helemaal niet van toepassing. Honden denken en ervaren namelijk niet hetzelfde als mensen, zoals je zelf ook zegt. Dat wij iets op een bepaalde manier ervaren of zien betekent vanzelfsprekend niet dat honden dit op dezelfde manier doen.

Ik kan in het geheel niets wetenschappelijks ontdekken. "

 Moet toegeven mooi verwoord Emma ,ben benieuwd naar antwoord Eliane

honden page profiel ElianeEliane

" Wel of niet een schapenhoder kopen als je niet met schapen werkt,
Honden worden geboren met bepaalde eigenschappen die maakt dat ze te trainen zijn tot een bepaald doel.
De aanleg is aanwezig, maar ook niet bij alle honden van dat ras. Neem de border collie, er zijn er die niet kunnen schapen drijven.
Waarom zijn border collies hiervoor geschikt, ze reageren op bewegende voorwerpen, maar hebben het verleerd te doden, ze snappen ipv doorbijten (uitzonderingen heb je altijd) ze hebben de neiging iets wat van ze af rent tegen te houden ipv te vangen. Ze zijn baas gericht, makkelijk trainbaar. Uitstekende schapenhoeders dus,
Als je een border collie hebt, met deze eigenschappen, hoef je niet perse te gaan schapen drijven, je kan een alternatief zoeken waarmee je je hond aan het werk zet. Zo zorg je dat hij doet, wat in zn aard zit.
 
Een vecht hond is niet geboren als vecht hond, ze hebben een lage bijtrem, ze kunnen heel goed tegen pijn, ze hebben een enorme drive, zijn niet te stoppen en makkelijk op te fokken. 
Als je een vechthond hebt, zal je hiermee aan het werk moeten.
 
De meeste honden vinden het prettig te werken, iets voor en met de baas te doen.
Niet elke dag en hoeft niet eens heel fanatiek.
 
Een hond past zich zeker aan aan ons mens, doe je niets anders dan 3x perdag een plas rondje buiten, zal een hond hier uit eindelijk aan wennen.
Ik denk echter niet dat je hond zich optimaal zal voelen. Hij stompt af.
 
Snuffelen, zijn neus gebruiken, dat is een honden ding, alle honden vinden het prettig hun neus te gebruiken.
Buiten wandelingen, waarbij je hem de kans geeft zijn neus te gebruiken. Toch ook met interactie van jou als baas. Honden kijken zelf om, waar je bent, geef hier gehoor aan. Roep hem bij je, doe eens wat gekke dingen samen.
Zo ben je samen aan het wandelen.
Soms zijn het maar kleine dingen wat een hond blij maakt, maar ze willen wel graag een taakje. "

 Ik wil hier even op de "vechthond" inpikken. Dit is gezegd naar aanleiding van de cane corso. Op het nieuws dat ik er één heb.

Het soort honden dat toen in de geschiedenis gebruikt of ingezet werd om te vechten is helemaal anders dan wat men nu voor ogen houdt.

Ik heb een Anatolische herder gehad, die worden oorspronkelijk ingezet om de kuddes te bewaken en te vechten met wolven en beren. Zodat de kuddes beschermd blijven. 

Kijk maar eens even bij de groep van de molossers

 

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde

"  
 
Je moet maar eens een kijkje gaan nemen bij mensen die wedstrijden met hun honden spelen.
Noem mijn 1 dier dat in de natuur, waar dan ook ter wereld, wedstrijd speelt.
 
En dan de vraag, waarom ga je een schapendrijver of jachthond nemen als je geen herder of jager bent. Die honden zijn zo gekweekt en en genetisch geprogrammeerd. daarom dat er ook zoveel gedragsproblemen hebben.

  "

 Er zijn geweldig veel dieren die in Hun natuur wedstrijden spelen. Echter gaat het bij die dieren niet om een beker, maar bijvoorbeeld om in rang omhoog te komen, om dat vrouwtje te veroveren, etc. etc. 

 

Men heeft het bij de hond vaak over 'maar in 'de natuur'..'. Alleen wordt er vergeten dat een Hond al duizenden (zo niet tienduizenden) jaren gedomesticeerd is. Om 'de natuur' van de hond te vergelijken met 'de natuur' van niet gedomesticeerde dieren (zoals de wolf) is, naar mijn mening, dan ook niet mogelijk. 

 

De meeste hondenrassen stammen af van weer andere hondenrassen. Het ene ras ouder dan het andere. Veel van de rassen, waar dus ook weer die andere rassen van afstammen, zijn in het verleden gebruikt voor jacht en bescherming. Dat was wat men nodig had. Dat betekent niet dat je met elke hond die Kan jagen ook Moet gaan jagen. 

 

Ik laat mijn hond in ieder geval geen dieren opjagen en doden voor zijn lol. Want die jacht? Die hebben we nu niet meer nodig en is alleen maar een hobby voor mensen. Er is genoeg eten in de supermarkt te vinden. Vlees eet ik niet eens, nergens voor nodig. 

 

Ik ben het niet eens met de zin "zijn zo gekweekt en en genetisch geprogrammeerd. daarom dat er ook zoveel gedragsproblemen hebben."

 

Het komt in de meeste gevallen (naar mijn ervaring) niet doordat ze hun 'oorspronkelijke taak' niet uit kunnen voeren, maar omdat de mens bijvoorbeeld te weinig met ze doet (etc. etc. etc.) 

honden page profiel ElianeEliane

"  Wat andere met hun honden doen voel ik me niet verantwoordelijk voor .Ik doe niet aan blafbanden of wurgkettingen . Het nadeel je kunt honden niet zomaar even lief vragen kun je even stoppen met fietsen ,de pup en ik hebben het liever niet . Nee nadat ik haar eerst zo een paar keer heb weggestuurd (zonder  enige vorm van aanraken ) is de maat vol en dan haal ik haar eraf en is mijn energie ook duidelijker . Stopt ze met fietsen ,voor het moment wel en dan heb ik mijn doel bereikt . Momenteel hangen hier wat veel hormonen dus dit zal meespelen dat ze er niet definitief mee stopt maar dat hoeft voor mij niet eens .Doet ze het weer dan treed ik wel op en de ene keer is het  een commando al voldoende en de andere keer niet en moet ik wat strenger /duidelijker zijn en haal ik haar eraf .Ik durf mijn handen ervoor in het vuur te steken dat ze met lekkers weg te lokken is maar dat ze hierdoor nooit meer zal fietsen vergeet het maar  Een bulldog is eigenwijs en onafhankelijk en die gaat haar eigen gang en hoef je niet te vertellen wat wel en wat niet te doen .Dit wist ik van te voren en i love it  Maar dit wil niet zeggen dat ik geen  grenzen stel aan haar gedrag  . "

 Jij bent daar inderdaad niet verantwoordelijk voor.

Maar ik vind het wel belangrijk op te komen voor zij die geen stem hebben. Zoals honden en kinderen.

Ik beweer ook niet dat ze met lekkers dit niet meer doen.

Het is een normale reactie van de hond, op spel, hormonaal en opwinding/stress.

Maar doet ze het nooit meer na een correctie?

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje

honden foto van Binky & baasje

"  Moet toegeven mooi verwoord Emma ,ben benieuwd naar antwoord Eliane "

 Ik ook. Maar op sommige reacties wordt niet gereageerd door Eliane dus misschien op deze ook wel niet.

honden page profiel ElianeEliane

" Beste Eliane,
Ik snap je volledig, maar ik denk dat je meer moet nuanceren in je teksten. 
Bv. een Jack Russel hoort niet op een appartement met een 70 jaar oud baasje (en nu komt het) als dat baasje niet genoeg afleiding kan geven aan een energieke hond als een Jack Russel.
 
Natuurlijk kan een JR op een appartement, maar de baasjes moeten er dan voor zorgen dat hij zijn ontspanning krijgt.  Een 70 jarige is misschien niet meer zo gezond als hij zou willen en daar is de JR dan de dupe van.
 
Is dat wat je bedoelt, Eliane? "

 Heel veel mensen hebben een Jack Russel in huis gehaald omdat hij als formaat goed in de smaak viel.

Net zoals die dame van 70 jaar. Knetter werd ze van haar Jack Russel en nee hij hoorde daar niet.

Het zijn die voorbeelden van reële situaties die ik aanhaal. Maar kijk ook maar naar het asiel als je de cijfers ziet van honden die gedropt worden. Dit zijn zomaar geen uitzonderingen.

Oh ik ga verhuizen, hup hond weg.

Oh ik heb geen tijd meer hup hond weg

Oh ik heb ander werk, hup hond weg.....

Duizende honden, wereldwijd miljoenen.

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

"  Elaine schijnbaar snap je niet dat hond en mens een geweldig team kunnen vormen waar beide partijen plezier aan beleven
Maar dat snap ik nu wel heel goed.
Maar heel mijn punt van de "discussie" is nu net dat.
Op voorwaarde dat de relatie bestaat uit wederzijdse gelijkheid. En niet vanuit het superieure dat we als mens keuzes maken en beslissingen nemen zonder er bij stil te staan wat voor invloed (positief/negatief) betekenen voor de andere partij
 
Maar kijk even terug bovenaan het topic vanwege de toelichting "

 Eliane ik begrijp je maar er is geen gelijkheid tussen mens en hond.

Wij nemen de beslissingen,wij bepalen wat de hond eet,waar hij slaapt,waar hij plast....de hond mag niks bepalen.

 

Maar ook als is er geen wederzijdse gelijkheid de sporthond vindt het leuk om zijn baas te pleasen,die houdt van sporten.

Want als een hond het niet wilt dan zal hij niet presteren.

 

De baas die tot volle tevredenheid sport met de hond en samen een team vormt,dat is geen team van gelijkheid. De baas is de aanvoeder.

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven


 Op voorwaarde dat de relatie bestaat uit wederzijdse gelijkheid. En niet vanuit het superieure dat we als mens keuzes maken en beslissingen nemen zonder er bij stil te staan wat voor invloed (positief/negatief) betekenen voor de andere partij
  

 Dat je als mens keuzes moet maken voor je hond(en) daar ontkom je niet aan als eigenaar .Zou ik dit niet doen en alles aan de honden overlaten dan was het hier een poppenkast .(honden hebben behoefte aan leiding en duidelijkheid ) Ik neem die beslissing gewoon omdat ik het nodig acht en denk niet eens aan termen superieur  en de ene keer moet ik wat meer op mijn strepen staan als de andere .(vooral de engelse bulldog heeft wat meer strepen  nodig )Wederzijdse gelijkheid lukt niet als je hond weigert iets te doen , dan stel je je toch automatisch superieur op .

Siberienne (Gast)

Eigenlijk wil ik even plagen en een link plaatsen naar het wetenschappelijke artikel "why most  published research findings are false' ;-) maar ik houd mij in.. 

 

Ik lees hier mee en schrijf soms eens wat maar wat me bij Eliane opvalt is de nadruk die gelegd wordt op lichaamsbeweging en stress? Niet met een hond gaan fietsen, da's te stressvol bv. Maar ik vraag me dan af of je niet wat selectief met de wetenschap om gaat? Want honden en mensen hebben wat gemeen: bij rennen en met name bij draven, komen endocannabinoiden vrij. Oftewel, honden en mensen bereiken beiden een runners high. Juist bewegen is stress verlichtend. En een verhoogde hartslag is helemaal niet ongezond. 

 

Ik denk Eliane, dat je ook een verschil moet maken tussen chronische stress, waaraan niet te ontsnappen valt en acute, kort stressmomenten afgewisseld met rust. De eerste is ongezonde, de tweede mijns inziens het synoniem voor voluit leven ;-) 

 

Ik heb een herplaatser gehad die chronisch gestressed was in zijn eerste thuis. Omdat men hem inderdaad niet begreep en geen ruimte gaf aan zijn eigenzinnigheid (een husky is geen bobtail en kun je niet op dezelfde manier opvoeden..). Die hond kalmeerde toen hij eindelijk eens wat te doen kreeg waar hij behoefte aan had: werken! (en is gezond 14 geworden op Royal Canin brokken, maar dat terzijde). 

 

Wat je schrijft is ook niet echt nieuw, lees bv "The other end of the leash" of "Bones would rain from the sky"  en die boeken staan al 13 jaar in mijn boekenkast, ze zijn wellicht nog ouder dan dat. De belangrijkste boodschap uit "Bones"  is "training without ego" en... dat de compassie naar dieren leidt tot meer compassie naar mensen. Als je die wil onderwijzen of helpen, werkt dat echt minder goed vanuit een toon van het grote gelijk. 

 

Overigens : ik denk dat er honden zijn die geen jachthonden zijn en juist grotere behoefte aan jagen. Een retriever is een jachthond maar heeft die behoefte aan opjagen? Een husky is geen jachthond, maar boy o boy, als ze de kans toch zouden krijgen... en dan geldt denk ik wel voor mee oertypes. Dat vervangen wij dus maar door rennen voor de step, waarbij de remblokjes de konijntjes redden of jagen op brokjes en speuren. Want neuh, ik vind het niet echt nodig dat ze zelf hun barf hapjes bijeen scharrelen. 

 

Siberienne (Gast)

Overigens : de leukste JRT hier in het dorp woont bij een 70+ jarige man die er elke dag uuuuuren mee op stap gaat. Hoezo vooroordelen?

De huidige generatie 70+ ers is waarschijnlijk gezonder dan menig toekomstige generatie als de obesitas epidemie doorzet. Maw lekker op stap met je hond, voor beiden gezond ;-) 

honden page profiel ElianeEliane

" Ik ben oprecht benieuwd waar al deze beweringen op gebaseerd zijn. Je noemt 'wetenschappelijk onderzoek', wat zijn hiervan de bronnen? Op basis van welke wetenschappelijke resultaten trek je dit soort conclusies?

Verder denk ik niet dat (het gros van) de mensen op dit forum hier baat bij of behoefte aan hebben. Ieder forumlid heeft het beste met zijn of haar hond(en) voor, iedereen bevindt zich in unieke situaties met unieke honden, ieder met hun eigen behoeften en manier van aanpakken. En ik durf te wedden dat heel veel honden een zeer gelukkig leven leiden, ieder op hun eigen manier.
De honden die dat geluk niet hebben, hebben doorgaans geen baasjes die zich bezighouden met het welzijn, het gedrag en de opvoeding van de hond. Deze mensen zul je dan ook niet op dit forum terugvinden. Uiteraard lopen er genoeg mensen van deze aard rond op de wereld, maar die bereik je op deze manier gewoon niet.

Er is in mijn ogen geen (theoretisch) perfecte manier van opvoeden of verzorgen van de hond. En het zit 'm al helemaal niet in het wel of niet gebruiken van een bench, of het je al dan niet bezighouden met (veel) activiteiten samen met je hond. Er zijn al tientallen, nee zelfs honderden boeken geschreven door kynologen over hondengedrag en -opvoeding. Boeken met allerlei nieuwe inzichten, waardoor we de afgelopen (tientallen) jaren al heel anders zijn gaan kijken naar en omgaan met onze honden. Dit is mijns inziens tegenwoordig al helemaal niets nieuws meer. De mensen van de oude stempel zullen dit niet plotseling gaan veranderen omdat de hond mogelijk stress ervaart. Dat zal hen een worst wezen.

Ik zie de toegevoegde waarde van de beweringen die je doet simpelweg niet in, zeker omdat ze niet goed onderbouwd zijn.

En al helemaal niet als de uitspraken vervolgens niet voor jezelf lijken te gelden.
Je stelt onder andere de vraag waarom je een hond, gefokt voor een speciaal gebruiksdoel, in huis zou halen als je deze een dergelijke taak niet kunt bieden. Zelf heb je een Cane Corso.

De oorspronkelijke taken van de Cane Corso bestonden uit het bewaken van vee tegen de wolven, het beschermen van het erf tegen ongewenste vreemdelingen, het opdrijven van het vee in de slachthuizen, het vergezellen/assisteren van de veldwachter en soms zelfs het speuren naar wild. Bron: www.canecorsoclub.nl

Ik ben benieuwd hoe jij dagelijks dergelijke taken voor je hond realiseert. Of, hoe je het zelf noemt, in deze 'nood aan waken, beschermen, drijven, assisteren en speuren' voorziet.

Overigens ben ik het zelf niet eens met het bovenstaande. Ik geloof niet dat werkhonden standaard gelukkiger zijn, of minder stress ervaren, dan huishonden. Integendeel.
Natuurlijk moet je rekening houden met het type hond dat je kiest. Natuurlijk moet je met een husky of een border collie meer ondernemen dan een blokje om. Er zal niemand zijn die dit tegenspreekt en dit lijkt mij dan ook niet meer dan logisch. Tegenwoordig worden veel rassen echter hoofdzakelijk gefokt als gezinshond/huishond.

Verder vind ik het frappant dat je aan de ene kant zegt dat wij honden niet begrijpen, dat wij zaken vermenselijken. Vervolgens gebruik je zelf dit soort vergelijkingen om je visie bij te staan:

 

Dit lijkt mij helemaal niet van toepassing. Honden denken en ervaren namelijk niet hetzelfde als mensen, zoals je zelf ook zegt. Dat wij iets op een bepaalde manier ervaren of zien betekent vanzelfsprekend niet dat honden dit op dezelfde manier doen.

Ik kan in het geheel niets wetenschappelijks ontdekken. "

 Hier kan vind je de studies van Dr Gregory Burns

Met hun onderzoeken en MRI studies van de honden hun hersenen. Waarbij ze een simulariteit van het ervaren van emoties aan die van de mens. Maar op het niveau van 2 à 3 jarige kinderen.

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0038027

Hieronder een stukje vertaald uit het onderzoek van de Zweedse neurowetenschapper Dr Jenny Nyberg

Aangeleerde hulpeloosheid veroorzaakt verschillende wijziging, zoals: verandering in de structuur van de hersenen, chemische veranderingen, in bepaalde gebieden gaan cellen dood, geheugenfuncties veranderden, de prestaties van de hippocampus verminderen en ook het vermogen om nieuwe dingen te leren nemen af.

Harde, verouderde en dieronvriendelijke trainingsmethodes hebben dus het tegenovergestelde effect dan wat trainers willen bereiken. Bij hondentraining is het de bedoeling dat een hond in staat moet zijn om dingen goed te leren en om dingen te onthouden, maar bij de verouderde trainingsmethodes wordt juist het tegenovergestelde bereikt.

 

Wanneer honden zijn geleerd om zichzelf bij stressvolle situaties onder controle te houden, kunnen zij zich in moeilijke omstandigheden veel beter staande houden.

Geen enkele mens of dier zal zonder stress door het leven gaan, maar honden met aangeleerde hulpeloosheid die veroorzaakt is doordat zij getraumatiseerd zijn door bepaalde trainingsmethodes, zullen een ongelukkig leven lijden met extreem veel angst en stress, zelfs in de normaalste situaties.

honden page profiel ElianeEliane

"  Gedeeltelijk zal het wetenschappelijk onderbouwd zijn, maar er komt voor een groot gedeelte gevoel, emoties en jouw karakter bij. 
Het gaat hier wel degelijk om jou, want je beschreef wat JIJ als trainer andere mensen leert/kan leren en moet begeleiden. 
Een opmerking als die van het lichtknopje is onnodig aangezien je best begrijpt wat ik bedoel. Het is niet nodig je te verdedigen, ik val je niet aan, maar geef mijn visie op jouw bericht. "

 Maar ik voel me ook niet aangevallen. 

Maar wat heeft dit met mij te maken wanneer wetenschappers tot bepaalde resultaten komen.

Ga je dan zeggen wat kinderen in het school leren deels gebaseerd is op de emoties van de leerkrachten?

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven


  
Wanneer honden zijn geleerd om zichzelf bij stressvolle situaties onder controle te houden, kunnen zij zich in moeilijke omstandigheden veel beter staande houden.
Geen enkele mens of dier zal zonder stress door het leven gaan, maar honden met aangeleerde hulpeloosheid die veroorzaakt is doordat zij getraumatiseerd zijn door bepaalde trainingsmethodes, zullen een ongelukkig leven lijden met extreem veel angst en stress, zelfs in de normaalste situaties. "

 Dat had ik je zonder onderzoek ook wel kunnen vertellen

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Maar dat is niet de drive van de hond.
Terwijl drijvers  nood aan hebben om te kunnen drijven
En jachthonden de nood aan jagen.
 
 
  "

 Niet helemaal, ze worden niet geboren als drijvers of als jacht honden.

Wel met een bepaalde aanleg. 

Ik heb een schapen drijver, zat op schapendrijven. Vond ze erg leuk om te doen, jammer genoeg had die trainer andere ideen over omgaan met je hond dan ik

 

Los van het schapen drijven, zitten we op combi sport (flyball, treibbal, behendigheid en frisbee) doe ook hersenwerk. 

Soms op een saaie dag, lekker tot 13. U uitslapen om vervolgens weer op de bank verder te gaan. Luca doet gewoon met me mee

Maar ondankt dat ze een schapendrijver is, vind ze speuren het aller leukste om te doen.

Ze is daarna helemaal voldaan en tevreden.

Als ze iets doet, is het wel het liefst met mij.

Ik heb inmiddels zo veel soorten rassen en kruisingen zien speuren en allemaal beleefde ze er zoveel plezier in. De trots als ze het vermiste persoon hebben gevonden, zo mooi om te zien.

Met speuren bepaald de hond het spel, een van de weinige sporten waarin een hond het volledig bepaald.

Ik ruik geen spoor, zij moet het doen. Erg goed voor het zelfvertrouwen van de hond en de neus gebruiken, daar zijn ze allemaal voor gemaakt.

 

Dat honden een drive hebben waar je wat mee moet doen, ben ik het mee eens, alleen het maakt niet eens veel uit wat je met ze doet.

Geef ze vooral geestelijk en lichamelijk een uitdaging. Maar heef een hond ook voldoende rust en hersteltijd.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  Jij bent daar inderdaad niet verantwoordelijk voor.
Maar ik vind het wel belangrijk op te komen voor zij die geen stem hebben. Zoals honden en kinderen.
Ik beweer ook niet dat ze met lekkers dit niet meer doen.
Het is een normale reactie van de hond, op spel, hormonaal en opwinding/stress.
Maar doet ze het nooit meer na een correctie? "

 Ik kom ook op voor honden en kids, zij die idd geen stem hebben.

 

Fysieke correcties werken niet. Laats ook al een discussie overgehad.

Het werkt tijdelijk, het verandert niets aan de emotie van de hond.

http://www.moniquebladder.nl/controle-hond/

Als je probleem gedrag wilt veranderen, moet je niet alleen focussen op wat de hond doet, maar vooral hoe hij zich voelt.

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven


 Als je probleem gedrag wilt veranderen, moet je niet alleen focussen op wat de hond doet, maar vooral hoe hij zich voelt. "

 

Uchhhhhhh  ze voelt zich opgewonden (lees geil ) hoe stopt dat het probleem als ik daar aan denk

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Eigenlijk wil ik even plagen en een link plaatsen naar het wetenschappelijke artikel "why most  published research findings are false' ;-) maar ik houd mij in.. 
 
Ik lees hier mee en schrijf soms eens wat maar wat me bij Eliane opvalt is de nadruk die gelegd wordt op lichaamsbeweging en stress? Niet met een hond gaan fietsen, da's te stressvol bv. Maar ik vraag me dan af of je niet wat selectief met de wetenschap om gaat? Want honden en mensen hebben wat gemeen: bij rennen en met name bij draven, komen endocannabinoiden vrij. Oftewel, honden en mensen bereiken beiden een runners high. Juist bewegen is stress verlichtend. En een verhoogde hartslag is helemaal niet ongezond. 
 
Ik denk Eliane, dat je ook een verschil moet maken tussen chronische stress, waaraan niet te ontsnappen valt en acute, kort stressmomenten afgewisseld met rust. De eerste is ongezonde, de tweede mijns inziens het synoniem voor voluit leven ;-) 
 
Ik heb een herplaatser gehad die chronisch gestressed was in zijn eerste thuis. Omdat men hem inderdaad niet begreep en geen ruimte gaf aan zijn eigenzinnigheid (een husky is geen bobtail en kun je niet op dezelfde manier opvoeden..). Die hond kalmeerde toen hij eindelijk eens wat te doen kreeg waar hij behoefte aan had: werken! (en is gezond 14 geworden op Royal Canin brokken, maar dat terzijde). 
 
Wat je schrijft is ook niet echt nieuw, lees bv "The other end of the leash" of "Bones would rain from the sky"  en die boeken staan al 13 jaar in mijn boekenkast, ze zijn wellicht nog ouder dan dat. De belangrijkste boodschap uit "Bones"  is "training without ego" en... dat de compassie naar dieren leidt tot meer compassie naar mensen. Als je die wil onderwijzen of helpen, werkt dat echt minder goed vanuit een toon van het grote gelijk. 
 
Overigens : ik denk dat er honden zijn die geen jachthonden zijn en juist grotere behoefte aan jagen. Een retriever is een jachthond maar heeft die behoefte aan opjagen? Een husky is geen jachthond, maar boy o boy, als ze de kans toch zouden krijgen... en dan geldt denk ik wel voor mee oertypes. Dat vervangen wij dus maar door rennen voor de step, waarbij de remblokjes de konijntjes redden of jagen op brokjes en speuren. Want neuh, ik vind het niet echt nodig dat ze zelf hun barf hapjes bijeen scharrelen. 
  "

 Eeeens!! Maak eens een account aan joh :D dat is wat ik eerder ook al aangaf van die stress en jij hebt het uitgebreid mooi verwoord danku!

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

"  Hier kan vind je de studies van Dr Gregory Burns

Met hun onderzoeken en MRI studies van de honden hun hersenen. Waarbij ze een simulariteit van het ervaren van emoties aan die van de mens. Maar op het niveau van 2 à 3 jarige kinderen.

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0038027

Hieronder een stukje vertaald uit het onderzoek van de Zweedse neurowetenschapper Dr Jenny Nyberg

Aangeleerde hulpeloosheid veroorzaakt verschillende wijziging, zoals: verandering in de structuur van de hersenen, chemische veranderingen, in bepaalde gebieden gaan cellen dood, geheugenfuncties veranderden, de prestaties van de hippocampus verminderen en ook het vermogen om nieuwe dingen te leren nemen af.

Harde, verouderde en dieronvriendelijke trainingsmethodes hebben dus het tegenovergestelde effect dan wat trainers willen bereiken. Bij hondentraining is het de bedoeling dat een hond in staat moet zijn om dingen goed te leren en om dingen te onthouden, maar bij de verouderde trainingsmethodes wordt juist het tegenovergestelde bereikt.

 

Wanneer honden zijn geleerd om zichzelf bij stressvolle situaties onder controle te houden, kunnen zij zich in moeilijke omstandigheden veel beter staande houden.

Geen enkele mens of dier zal zonder stress door het leven gaan, maar honden met aangeleerde hulpeloosheid die veroorzaakt is doordat zij getraumatiseerd zijn door bepaalde trainingsmethodes, zullen een ongelukkig leven lijden met extreem veel angst en stress, zelfs in de normaalste situaties. "

 



Dit roept een aantal vragen bij mij op. Ten eerste: heb je dit onderzoek überhaupt zelf gelezen? Het was interessant hoor, daar niet van, maar ik zie absoluut geen enkele relevantie met de punten die je aanhaalt. Werkelijk niet. Wat je zelf concludeert op basis van deze gegevens klopt niet. Dit is nergens in het onderzoek terug te vinden.

Waar zit de link met de bench, waar zit de link met het teveel of te weinig aan activiteiten ondernemen met de hond, waar zit de link met verlatingsangst, waar zit de link met 'natuurlijk gedrag'?

Het tweede dat je noemt is opnieuw niet meer dan logisch, voor mij en vele anderen al jaren bekend. HondenPage stimuleert bovendien positieve trainingsmethodes en ik heb hier werkelijk nog nooit iemand positief over harde, verouderde en dieronvriendelijke trainingsmethodes horen spreken. Laat staan dat iemand deze methodes hanteert.

Ik heb het gehele stuk overigens nagelezen op www.hondenwijzer.com, en vervolgens ook het originele stuk in het Engels. Nog steeds kan ik geen plausibele link ontdekken met de uitspraken die je doet. Het stukje dat je geciteerd hebt is gebaseerd op oude onderzoeken met stroomstoten bij o.a. ratten in de jaren '60 en '70. Het gaat hier om zwaar (fysiek en mentaal) getraumatiseerde dieren, niet om honden die bijvoorbeeld zo nu en dan een (stem)correctie krijgen in een normale situatie, of honden die een aantal uurtjes per dag in een bench liggen te slapen, waar ze zich geheel veilig en ontspannen kunnen voelen.

Nogmaals, ik zie helaas geen enkel verband met het door jou aangehaalde wetenschappelijke onderzoek, het geciteerde artikel en de uitspraken die je doet.

Ik geloof er heilig in dat je met gezond verstand, liefde en duidelijkheid naar de hond veel verder komt dan met dit soort uit de lucht gegrepen regels.

Wat mij betreft is dit een typisch geval van de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt.

Je bedoelt het ongetwijfeld niet verkeerd, en het is uiteraard goed om positieve trainingsmethodes te stimuleren, maar m.i. is dit daarvoor niet de manier. Het is gemakkelijk om onderzoekers en gedragsexperts na te praten, maar verbind hier dan geen zelfverzonnen conclusies en regels aan, en richt je tot de doelgroep (te weten mensen die ouderwetse, dieronvriendelijke trainingsmethodes hanteren) in plaats van mensen die allen het beste met hun honden voorhebben en hier al tijden van op de hoogte zijn. Het is mij en anderen al járen bekend wat dergelijke trainingsmethodes teweeg kunnen brengen.

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

Ik volg even, moet alles nog even bijlezen

honden page profiel W & B W & B

honden foto van W & B

Ik snap eigenlijk, net als een aantal anderen, het doel van je topic niet helemaal.

 

wanneer ik je antwoorden wel eens lees in andere topics heeft eigenlijk elke hond (bijna) altijd stress.

Bij te veel beweging krijgen ze stress, bij te weinig beweging, bij sport, wanneer ze in de bench moeten, of nee wanneer een hond uit zichzelf erin gaat was het aangeleerd hulpeloosheid? 

Ook Wannneer een hond bij kleine kinderen leeft ervaart hij  (continu) stress, kinderen zijn immers onvoorspelbaar en tja daar houden honden niet van.

ook wanneer ze alleen gelaten worden voordat ze 1 jaar zijn kan dat niet... 

Wat heeft mijn hond dan, volgens jou (uiteraard wetenschappelijk bewezen) ideeën een ontzettend slecht leven.

 

Maar weet je wat ik zie?

Een hond die niet eens weet wat stress is, ik heb hem namelijk het commando niet geleerd en hij begrijpt geen mensentaal. 

 

Zonder flauwekul, ik zie een uiterst tevreden hond.

Een hond die inderdaad volgzaam is, hij kan plassen wanneer ik hem uitlaat en eten wat en wanneer ik hem dat geef.

geeft hij aan te moeten plassen, prima we gaan naar buiten.

Heeft hij honger? Tja, dan zal hij moeten wachten.. Geef ik hem altijd eten dan woog hij nu 100 kilo.. En dat is  voor zover ik er als leek verstand van heb voor een labrador niet gezond. 

 

Dus wat ik eigenlijk wil zeggen, kijk naar je hond en laat hem vooral lekker hond zijn, knuffel, speel, loop, ren, fiets, sport, zolang je er beide plezier aan beleeft! 

 

 

honden page profiel ElianeEliane

" Eigenlijk wil ik even plagen en een link plaatsen naar het wetenschappelijke artikel "why most  published research findings are false' ;-) maar ik houd mij in.. 
 
Ik lees hier mee en schrijf soms eens wat maar wat me bij Eliane opvalt is de nadruk die gelegd wordt op lichaamsbeweging en stress? Niet met een hond gaan fietsen, da's te stressvol bv. Maar ik vraag me dan af of je niet wat selectief met de wetenschap om gaat? Want honden en mensen hebben wat gemeen: bij rennen en met name bij draven, komen endocannabinoiden vrij. Oftewel, honden en mensen bereiken beiden een runners high. Juist bewegen is stress verlichtend. En een verhoogde hartslag is helemaal niet ongezond. 
 
Ik denk Eliane, dat je ook een verschil moet maken tussen chronische stress, waaraan niet te ontsnappen valt en acute, kort stressmomenten afgewisseld met rust. De eerste is ongezonde, de tweede mijns inziens het synoniem voor voluit leven ;-) 
 
Ik heb een herplaatser gehad die chronisch gestressed was in zijn eerste thuis. Omdat men hem inderdaad niet begreep en geen ruimte gaf aan zijn eigenzinnigheid (een husky is geen bobtail en kun je niet op dezelfde manier opvoeden..). Die hond kalmeerde toen hij eindelijk eens wat te doen kreeg waar hij behoefte aan had: werken! (en is gezond 14 geworden op Royal Canin brokken, maar dat terzijde). 
 
Wat je schrijft is ook niet echt nieuw, lees bv "The other end of the leash" of "Bones would rain from the sky"  en die boeken staan al 13 jaar in mijn boekenkast, ze zijn wellicht nog ouder dan dat. De belangrijkste boodschap uit "Bones"  is "training without ego" en... dat de compassie naar dieren leidt tot meer compassie naar mensen. Als je die wil onderwijzen of helpen, werkt dat echt minder goed vanuit een toon van het grote gelijk. 
 
Overigens : ik denk dat er honden zijn die geen jachthonden zijn en juist grotere behoefte aan jagen. Een retriever is een jachthond maar heeft die behoefte aan opjagen? Een husky is geen jachthond, maar boy o boy, als ze de kans toch zouden krijgen... en dan geldt denk ik wel voor mee oertypes. Dat vervangen wij dus maar door rennen voor de step, waarbij de remblokjes de konijntjes redden of jagen op brokjes en speuren. Want neuh, ik vind het niet echt nodig dat ze zelf hun barf hapjes bijeen scharrelen. 
  "

 

Waarom zeg ik dat over fietsen?

Niet omdat de hond stress kan krijgen van de beweging. 

Maar omdat er voor hem geen enkele keuze is aangaande het tempo, afstand, duurtijd...

 

Er is inderdaad een verschil tussen eustress en distress. Maar het probleem is door ons toedoen (wat er allemaal van de hond verwacht wordt) en het soort van leven in de maatschappij zorgen voor heel wat prikkels

 

Onderzoeken naar allerlei situaties honden en stress

https://scholar.google.be/scholar?start=10&q=research+dogs+and+stress&hl=nl&as_sdt=0,5&as_vis=1

 

Niet alle honden zijn jachthonden.

Maar alle honden zijn wel prooidieren

 

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"  
Waarom zeg ik dat over fietsen?
Niet omdat de hond stress kan krijgen van de beweging. 
Maar omdat er voor hem geen enkele keuze is aangaande het tempo, afstand, duurtijd...
Onderzoeken naar allerlei situaties honden en stress
https://scholar.google.be/scholar?start=10&q=research+dogs+and+stress&hl=nl&as_sdt=0,5&as_vis=1
 
Niet alle honden zijn jachthonden.
Maar alle honden zijn wel prooidieren
 
  "

 Bedoel je niet roofdieren?

honden page profiel HondenboelHondenboel

honden foto van Hondenboel

" Ik snap eigenlijk, net als een aantal anderen, het doel van je topic niet helemaal.

 

wanneer ik je antwoorden wel eens lees in andere topics heeft eigenlijk elke hond (bijna) altijd stress.

Bij te veel beweging krijgen ze stress, bij te weinig beweging, bij sport, wanneer ze in de bench moeten, of nee wanneer een hond uit zichzelf erin gaat was het aangeleerd hulpeloosheid? 

Ook Wannneer een hond bij kleine kinderen leeft ervaart hij  (continu) stress, kinderen zijn immers onvoorspelbaar en tja daar houden honden niet van.

ook wanneer ze alleen gelaten worden voordat ze 1 jaar zijn kan dat niet... 

Wat heeft mijn hond dan, volgens jou (uiteraard wetenschappelijk bewezen) ideeën een ontzettend slecht leven.

 

Maar weet je wat ik zie?

Een hond die niet eens weet wat stress is, ik heb hem namelijk het commando niet geleerd en hij begrijpt geen mensentaal. 

 

Zonder flauwekul, ik zie een uiterst tevreden hond.

Een hond die inderdaad volgzaam is, hij kan plassen wanneer ik hem uitlaat en eten wat en wanneer ik hem dat geef.

geeft hij aan te moeten plassen, prima we gaan naar buiten.

Heeft hij honger? Tja, dan zal hij moeten wachten.. Geef ik hem altijd eten dan woog hij nu 100 kilo.. En dat is  voor zover ik er als leek verstand van heb voor een labrador niet gezond. 

 

Dus wat ik eigenlijk wil zeggen, kijk naar je hond en laat hem vooral lekker hond zijn, knuffel, speel, loop, ren, fiets, sport, zolang je er beide plezier aan beleeft! 

 

  "

 


Ik lees nu al 6 pagina's en ik heb eigenlijk een beetje hetzelfde als jou. Oke behalve de labrador dan dat zijn hier 2 chihuahua's dus die 100kg is misschien wat hoog gegrepen aan deze kant,lol. Maar mooi verwoord!

honden page profiel --

honden foto van -

"  
Waarom zeg ik dat over fietsen?
Niet omdat de hond stress kan krijgen van de beweging. 
Maar omdat er voor hem geen enkele keuze is aangaande het tempo, afstand, duurtijd...
 
Er is inderdaad een verschil tussen eustress en distress. Maar het probleem is door ons toedoen (wat er allemaal van de hond verwacht wordt) en het soort van leven in de maatschappij zorgen voor heel wat prikkels
 
Onderzoeken naar allerlei situaties honden en stress
https://scholar.google.be/scholar?start=10&q=research+dogs+and+stress&hl=nl&as_sdt=0,5&as_vis=1
 
Niet alle honden zijn jachthonden.
Maar alle honden zijn wel prooidieren
 
  "

Maar dat hangt toch heel erg af van hoe jij als baas ermee omgaat? Mijn hond mag namelijk zelf het tempo bepalen als ze naast de step loopt als ze maar niet in galop gaat, ze geeft tussendoor zelf aan wanneer ze wil stoppen om even te snuffelen of te plassen (uiteraard heb ik dit wel geoefend zodat ze niet abrubt stilstaat en het gevaarlijk is) en als ze even niet meer wil draven dan ga ik lopen naast de step. Feitelijk is het enige verschil dat ze niet bij élk struikje stil staat en dat ze ook echt in een voor haar lekker tempo kan wandelen omdat ik haar lopend gewoonweg niet bij kan houden en ze haar tempo de hele tijd aan mij aan moet passen, nu is dat juist andersom. Uiteraard steppen we nooit op de drukke fietspaden midden in de stad en als we echt ik een stuk natuur zijn gaat de lijn lekker lang zodat ze wel overal kan snuffelen en dan is echt het enige verschil dat ik haar bij hou als ze in een drafje gaat. Ik ga namelijk nooit naar losloopgebied met de step, omdat ik dan te weinig controle heb mocht iets escaleren vind ik en bovendien komen allerlei losse honden dan op Aiko af terwijl ze dus aan de lijn is en dat levert wel stress op natuurlijk. Nogmaals, ik denk dus echt dat het er aan ligt hoe je het inzet. Bij wat jij benoemt zie ik die mensen voor me die hun hond maar naast de fiets laten rennen en nog voort trekken als die honden achterblijven van vermoeidheid want "anders is ie zo druk in huis en zo kan ie effe lekker zijn energie kwijt".  Ja dat vind ik een ander verhaal.

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

Elaine, ik sta altijd open om nieuwe dingen te leren. Ik heb echter moeite met je toch wel drastische uitspraken een plekje te geven en te volgen. Dus zou je een aantal dingen willen ophelderen, zodat ik je beter kan volgen.

Je hebt het bijvoorbeeld over dat je hond het eerste jaar niet alleen mag worden gelaten? Hoe bedoel je dit? Hoe zie je dit voor je?

Dat honden stress hebben op wedstrijd ben ik helemaal met je eens. Ik ben wekelijks op wedstrijden te vinden, ook met mijn eigen hond. Maar in veel gevallen zie ik die stress juist als opwinding omdat ze weten dat ze iets leuks mogen doen. Vind jij stress per definitie fout? Ik namelijk ben van mening dat een hond heel goed stress kan hebben, zolang hij deze maar kan ontladen. Ik ben benieuwd naar jouw opinie

Als laatste heb je het steeds over wetenschappelijke onderzoeken. Nu is onderzoek doen naar hondengedrag en de juiste / aannemelijke conclusies daaruit trekken behoorlijk lastig. Ik ben dus wel heel benieuwd naar welke onderzoeken jij verwijst, om ook te kijken of ik tot dezelfde conclusies kom van de resultaten van dat onderzoek.

honden page profiel ElianeEliane

"  Moet toegeven mooi verwoord Emma ,ben benieuwd naar antwoord Eliane "

 Ok dogmaster.

 

Punt 1) O.a. de universiteitsblibliotheken zijn nochtans goed gevuld met publicaties van onderzoeken. Het staat u vrij van deze te raadplegen. Het heeft geen zin om hier zaken te vermelden omdat veel van deze onderzoeken niet door iedereen kunnen geraadpleegd worden en meestal ook betalend is waar heel veel mensen geen nood aan hebben. 

Heb hier eerder al een link hierover geplaatst.

Punt 2) Waarom dan veelvuldige vragen over de loop der tijd naar info en advies ivm gedragsproblemen?

Punt 3) Perfectie bestaat niet. Maar evolutie wel. En er is een verschil tussen feiten en eigen mening. Iets wat nogal geregeld door elkaar wordt gehaald of als 1 definitie wordt aanschouwd.

Punt 4) Kan ik alleen maar betreuren ten nadele van de honden

Punt 5) het beschermen van het erf tegen ongewenste vreemdelingen 

Punt 6) Zij loopt vrij rond op het terrein, bewaken en beschermen doet zij van nature uit. 

Punt 7) Ook hier heb je weer het verschil tussen feiten en eigen mening. Maar het gaat hem vnl om de hond in zijn noden te voorzien, welke hond het dan ook mag zijn. En inderdaad iedere hond is een individu. Vandaar dat er een gedeelte is dat globaal genomen algemeen genomen kan worden. Maar wanneer het specifieker wordt gaat het grotendeels alleen op voor die bepaalde hond.

Punt 8) Wat heeft dit met vermenselijken te maken? Een hond voelt verschil tussen correctie en een gewone benadering. Hij voelt wel degelijk het verschil tussen bij het nekvel gepakt te worden als gelokt worden met iets lekkers. Zou je mij dan willen toelichten hoe ik hier de hond vermenselijk? 

Punt 9) Ik heb nog nooit gezegd dat honden hetzelfde voelen als mensen. Wat ik wel zeg is dat honden emoties ervaren gelijkaardig aan de mens. Maar dat zij ook positieve emoties ervaren/kennen net zoals negatieve emoties. Dat is een wereld van verschil.

honden page profiel ElianeEliane

"  Er zijn geweldig veel dieren die in Hun natuur wedstrijden spelen. Echter gaat het bij die dieren niet om een beker, maar bijvoorbeeld om in rang omhoog te komen, om dat vrouwtje te veroveren, etc. etc. 
 
Men heeft het bij de hond vaak over 'maar in 'de natuur'..'. Alleen wordt er vergeten dat een Hond al duizenden (zo niet tienduizenden) jaren gedomesticeerd is. Om 'de natuur' van de hond te vergelijken met 'de natuur' van niet gedomesticeerde dieren (zoals de wolf) is, naar mijn mening, dan ook niet mogelijk. 
 
De meeste hondenrassen stammen af van weer andere hondenrassen. Het ene ras ouder dan het andere. Veel van de rassen, waar dus ook weer die andere rassen van afstammen, zijn in het verleden gebruikt voor jacht en bescherming. Dat was wat men nodig had. Dat betekent niet dat je met elke hond die Kan jagen ook Moet gaan jagen. 
 
Ik laat mijn hond in ieder geval geen dieren opjagen en doden voor zijn lol. Want die jacht? Die hebben we nu niet meer nodig en is alleen maar een hobby voor mensen. Er is genoeg eten in de supermarkt te vinden. Vlees eet ik niet eens, nergens voor nodig. 
 
Ik ben het niet eens met de zin "zijn zo gekweekt en en genetisch geprogrammeerd. daarom dat er ook zoveel gedragsproblemen hebben."
 
Het komt in de meeste gevallen (naar mijn ervaring) niet doordat ze hun 'oorspronkelijke taak' niet uit kunnen voeren, maar omdat de mens bijvoorbeeld te weinig met ze doet (etc. etc. etc.)  "

 Het eerste is appelen met peren vergelijken.

Je hebt al geen honden die gaan wedstrijd spelen om in hogere rangorde te komen. Want er is geen vaste rangorde bij honden.

Het gaat hier niet om wolven. Je hebt de stray dogs en de feral dogs in het heden en geen tienduizend jaar terug.

Ik zeg toch nergens dat je met elke hond moet gaan jagen.

Ok vraag dan dat ze stoppen met het kweken van jachthonden. Ik heb daar niet achter gevraagd.

Dat is jouw goed recht. Ook hier is een verschil tussen feit en mening.

Deels akkoord. Het komt meestal door het toedoen van de mens

pagina 6 van 22 12 3 4 5 67 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Volgende forumvraag: Meer plassen, tanden wisselen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^