Uitnodiging voor iedereen tot vriendelijke discussie: Een kijk op nieuwe manier van opvoeden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Even logisch nadenken, Jip begrijpt dat inmiddels.

 

honden page profiel bassiebassie

"  Het is gewoon een beperkte ruimte binnen de plaats waar de spin zit.

Ze kan dus toch nog tot bij u.

Maar dan reageer je vanuit de mens uit. Vanuit iemand die kan redeneren. En dat is een eigenschap die de hond niet heeft.  "

 


Maar dan ga je er vanuit dat er in ieder huis een "spin" zit. Ik ken in ieder geval genoeg honden die in een huis zitten zonder "spinnen" en daar dan ook volledig ontspannen zijn en geen onnodige stress ervaren.

Ik ken ook een onderzoek over stress en bench. En daar kwam uit dat een bench stressverhogend KAN werken in sommige situaties. En dus zeker niet per definitie stressverhogend. Dit ging ook over alleen thuis blijven. Als een hond al niet alleen thuis kan blijven dan is er een grote kans dat een bench stressverhogend werkt. Als je hond al wel alleen kan blijven dan is de invloed van de bench veel kleiner. Uiteraard moet een bench wel goed aangeleerd worden

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Het ging hem hier effe gewoon over dat je als mens logisch kan nadenken.  Een manier van denken die de hond niet eigen is. "

 Een hond kan wel verbanden leggen. Als je zorgt dat vreemde mensen niet bij de bench komen, zal de hond het verband leggen tussen de bench en geen contact met mensen. Bench wordt een veilige plek.

 

honden page profiel mymymymy

honden foto van mymy

Volgens mij kunnen ze prima denken. Mijn pup is druk aan het bedenken hoe hij dat stomme pakje uit krijgt 

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

" als het een fijne ruimte is en ik weet dat de spin niet naar mij kan komen, dan kan het mijn angst wegnemen of een stuk verminderen.
Dit noem ik het grijze gedeelte. "

 Je zit in een ruimte opgesloten mét de spin, de spin kan naar je toe komen kruipen, zó moet je het bekijken.  En de ruimte is de grootte van een toiletruimte, je kan staan en je kan liggen, dat is het.

 

Zullen we kijken of je angst dán nog weggaat of verminderd? 

Ik ben écht bang van spinnen, mijn angst gaat niet weg in die ruimte.  Ik zal misschien niet meer gillen, maar ik heb geen moment rust.  Ik zit misschien stilletjes en val misschien zelfs even in slaap, maar mijn ogen gaan steeds terug naar de spin.

En de volgende dag, wordt ik al ongerust als ik terug naar die kamer ga, wat als de spin er nog is.

Nu zeg ik niet dat elke hond bang is in een bench, elk dier is verschillend, het is alleen goed om eens even stil te staan bij de reden waarom hij niet ok is in de bench of zich onrustig gedraagt, of wat voor gedrag hij ook heeft in combinatie met de bench.

Je kan inderdaad gewoon volhouden met de bench-acties en natuurlijk treedt er gewenning op; als ik dagelijks in een ruimte met een spin wordt gezet, kan het twee kanten met me uit.

Of er treedt gewenning op en ik ga niet meer gillend in die kamer zitten en aanvaardt mijn lot óf ik wordt gek, en blijf proberen te ontsnappen... geen van beide is wenselijk voor mij en geen van beiden is een aangenaam proces.

 

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

" Het ging hem hier effe gewoon over dat je als mens logisch kan nadenken.  Een manier van denken die de hond niet eigen is. "

 

Maar ook met logisch nadenken ontgaat me de logica van dit antwoord op voorgaande reactie.

 

Het ging hem hier namelijk ff over ervaringsleren... 

 

Ik vind het lastig in gesprek zijn zo.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

"  
Nu zeg ik niet dat elke hond bang is in een bench, elk dier is verschillend, het is alleen goed om eens even stil te staan bij de reden waarom hij niet ok is in de bench of zich onrustig gedraagt, of wat voor gedrag hij ook heeft in combinatie met de bench.
  "

 Dit lijkt me het meest zinvolle.

 

Nogmaals terug naar mijn praktijkvoorbeeld ... als er geen andere optie is dan in dezelfde ruimte zijn als 'die spin' (mensen dus) dan is de missie het zoeken naar een manier die de minste stress geeft. Dat kan dus de bench zijn. Ken je hond, ken stress symptomen, bekwaam je in oplossingsgericht denken met de kennis die je hebt.

" en  @ Alaska Finest
Ik zal mijn vraag anders omschrijven. Graag van jullie beide een concreet voorbeeld hoe jullie aan mensen zouden vertellen dat een bench stress bij de hond met zich mee brengt. (Voor of tegenstander zijn de even ter zijde gelaten)  "

 Eliane, ik had hier een antwoord op gegeven en wacht nu eigenlijk al twee dagen op jouw reactie hierop?

Waar wilde je heen met die vraag?

"  Dit lijkt me het meest zinvolle.
 
Nogmaals terug naar mijn praktijkvoorbeeld ... als er geen andere optie is dan in dezelfde ruimte zijn als 'die spin' (mensen dus) dan is de missie het zoeken naar een manier die de minste stress geeft. Dat kan dus de bench zijn. Ken je hond, ken stress symptomen, bekwaam je in oplossingsgericht denken met de kennis die je hebt. "

 Precies

Er wordt hier zomaar even geroepen dat de bench per definitie stress oplevert. Dat is klinkklare onzin. Een bench die de hond verkeerd gepresenteerd wordt levert stress op, niet de bench zelf, dat is slechts een voorwerp. Kortom, mensen kunnen beter met hun hond leren omgaan. De wetenschap zou in het beste geval in een rapport kunnen vermelden dat onder omstandigheid W, bij ras X, opgegroeid onder condities Y, de reactie van dat ras Z is.

 

honden page profiel Richard, Google, Chessie en MachoRichard, Google, Chessie en Macho

ik zit hier nog even over na te denken en heb nog een ander voorbeeld. Bij ons op puppy (jachttraining) cursus hadden we een paar jaar geleden een echte boer. Die geloofde niet in hoge stemmetjes of leuk doen met je hond. Dat beest mot gewoon luisteren vond hij.

 

op een dag besloot zijn Friese Stabij dat hij eens uitgebreid de dummy aan het hele publiek ging laten zien in plaats van meteen afgeven. Mijnheer besloot in plaats van de hond te lokken, om erachteraan te rennen (koddig gezicht, zo'n grote boer van acheter in de 50 die wel even zijn 16 weken oude pup zal vangen). De stabij, die vond het een leuk spelletje. Totdat de hond te dichtbij kwam. De dummy werd uit zijn bek gerukt, de hond werd niet geslagen maar er werd wel een hele minuut tegen hem geschreeuwd en uitgehaald.

 

De hond heeft nooit meer een dummy opgepakt. Het aangezicht van de dummy zorgde al voor teveel stress bij de hond.

maar de dummy is echt niet slecht voor honden hoor!

Met de bench is het volgens mij hetzelfde. Ik ben er heilig van overtuigd dat je met liefde, geduld, aandacht en partnerschap je hond bijna alles leuk kunt laten vinden, zonder stress

pagina 22 van 22 12 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Volgende forumvraag: Meer plassen, tanden wisselen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^