Vlinderhond

Vlinderhond

Rasgroep van de Vlinderhond

De Vlinderhond behoort tot de Rasgroep "Gezelschapshonden"

Geschiedenis van de Vlinderhond

Vlinderhond

De dwergspaniël met hangende oren heeft in Frankrijk een lange geschiedenis, al is de oorsprong vermoedelijk Italiaans. Vanaf de 16e eeuw zijn ze aan het Franse hof gehouden en we zien ze vaak op oude schilderijen afgebeeld. Bekend is het verhaal over koningin Marie Antoinette die met haar spaniëltje onder de arm naar de guillotine zou zijn geleid. Tegen het einde van de 19e eeuw werd de hond populair bij de burgerij. Vanaf die tijd duikt ook de huidige variëteit met staande oren op, vooral in België. In 1937 werd een gezamenlijk Belgisch-Franse rasstandaard door de FCI erkend.

Karakter van de Vlinderhond

Vlinderhond

De Papillon is altijd alert, speels en elegant. Ze zijn intelligent en vriendelijk en ze vinden iedereen leuk die ze tegenkomen. De Papillon heeft geen verlegen of agressief karakter.

Rasstandaard van de Vlinderhond

Rasbeschrijving
De Papillon en de Phalene zijn elegante dwergspaniels met een weelderige, mooie vacht.

Hoofd: licht gewelfde schedel, een lichte aanduiding van een voorhoofdsgroef, de voorsnuit is korter dan de schedel, gevuld onder de ogen, rechte snuit, duidelijke stop. Kleine zwarte neusspiegel, krachtig gepigmenteerde lippen, dun en droog.

Ogen: tamelijk groot, donker en uitdrukkingsvol, amandelvormig, met zwarte oogranden.

Oren: tamelijk dunne, maar vaste oorlellen. De oren zijn tamelijk ver naar achteren op het hoofd geplaatst, en staan zo ver van elkaar dat de geronde vorm van de schedel naar voren komt. De Papillon (de variant met opstaande oren) moet hoog aangezette oren hebben. De onderkant maakt een hoek van 45 graden met het waterpas. De binnenkant van het oor heeft dun en golvend haar. De buitenkant is bedekt met lang haar, zgn. franje. De Phalene heeft hoog aangezette oren, die hangend worden gedragen en bedekt zijn met golvend haar dat zeer lang kan worden.

Gebit: schaargebit.

Hals: middelmatig lang, met een elegante welving van de neklijn.

Lichaam: brede en diepe borstkas met goed gewelfde ribben. Rechte rug, krachtige en licht gewelfde lendenpartij, iets opgetrokken buiklijn.

Ledematen: goede hoeking van schouder en opperarm, rechte benen met tamelijk dunne botten maar zonder een kwetsbare indruk te maken. Veerkrachtige voormiddenvoet. Goede hoeking van achterhand, evenwijdige voor- en achterbenen.

Voeten: lange, zgn. hazevoeten met sterke voetzolen. De hond staat goed op zijn voeten. Rijke beharing tussen de tenen, vaak langer dan de voet zelf.

Staart: hoog aangezet en tamelijk lang, voorzien van een mooie pluim. Wordt hoog en over de ruglijn gebogen gedragen. De uiterste punt mag de rug raken. De staart mag nooit plat liggen of een krul hebben.

Vacht: bestaat alleen uit dekhaar, is weelderig, golvend, stevig en glanzend als zijde. De vacht is korter op het hoofd, neus, de voorzijde van de benen en onder de sprongen. De vacht is middelmatig lang op het lichaam en het langst rond de hals en op de achterzijde van de benen. de zgn. broek. Een vacht in goede conditie moet ca. 7,5 cm lang haar hebben en een staartpluim van ca. 15 cm.

Kleur: wit met vlekken in elke kleur. Het wit moet altijd domineren, wit op het hoofd en een witte bles zijn gewenst.

Gangwerk: elegant, trots, vrij.

Schofthoogte: ca. 28 cm.

Gewicht: twee gewichtsklassen komen voor: 1. beneden de 2,5 kilo voor en teef, 2. van 2,5 tot 4,5 kilo voor een reu en 2,5 tot 5,0 kilo voor een teef.

Gezondheid van de Vlinderhond

Vlinderhond

Een gezonde papillon / phalene word gemiddeld 12 tot 14 jaar.


Verzorging van de Vlinderhond

Om dit ras in een goede conditie te houden moet het dagelijks worden geborsteld.

Opvoeding van de Vlinderhond

Vlinderhond

Sterke punten


■Aanhankelijk
■Prettige afmetingen
■Goede huishond
■Af te richten voor gehoorzaamheidstests
■Gewoonlijk sterk en gezond
Zwakke punten

■Niet gesteld op bezoekers
■Bezitterig ten aanzien van eigenaars
Het Vlinderhondje ofwel de Papillon is een dwergspaniël en dankt zijn naam aan het Franse woord voor vlinder, ook in het Nederlands wordt hij Vlinderhondje genoemd, vanwege de oren, die hoog zijn aangezet en door de afhangende franje aan vlindervleugels doen denken.
De Phalène is identiek, behalve dat zijn oren hangen: deze variëteit wordt ‘Nachtvlinder’ genoemd.
De Papillon is een aanhankelijk, levendig hondje.
Hij past zich snel aan, ook aan het klimaat, werpt gemakkelijk en kan goed lopen.
Zijn aantrekkelijke verschijning en vriendelijke aard maken hem tot de ideale gezinshond.
Maar zo als zovele kleine gezelschapshonden kan hij soms ten opzichte van zijn bazen jaloers zijn en is hij vaak wantrouwend tegenover vreemden.

Rasvereniging van de Vlinderhond

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Vlinderhond.

Popularitieit van de Vlinderhond

De Vlinderhond staat op dit moment op de 95e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Vlinderhond

kortom geweldige actieve hondjes!!

Vlinderhond pup aanschaffen

Een pup zowel als de vlinder a nachtvlinder hond kosten vanaf 1500 euro.

je moet natuurlijk wel letten op afwijkingen en bekijk hoe de ouder honden eruit zien!

Vlinderhond fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Vlinderhond.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Vlinderhond pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer weten over de Vlinderhond ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Vlinderhond:


Afbeeldingen

VlinderhondVlinderhondVlinderhondVlinderhondVlinderhondVlinderhondVlinderhondVlinderhondVlinderhondVlinderhondVlinderhondVlinderhondVlinderhondVlinderhondVlinderhondVlinderhondVlinderhondVlinderhondVlinderhondVlinderhondVlinderhondVlinderhondVlinderhond

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Vlinderhond hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^