Epagneul Nain Continental, Papillon

Epagneul Nain Continental, Papillon

Rasgroep van de Epagneul Nain Continental, Papillon

De Epagneul Nain Continental, Papillon behoort tot de Rasgroep "Gezelschapshonden"

Geschiedenis van de Epagneul Nain Continental, Papillon

Epagneul Nain Continental, Papillon

Onze Papillon en Phalène, in Nederland ook bekend als het vlinderhondje en het nachtvlinderhondje, zijn dwergspaniëls. De Papillon heeft grote staande oren met veel franje er aan, vandaar de naam Vlinderhondje. De Phalène heeft hangende oren en wordt daarom nachtvlinderhondje genoemd. De echte officiële namen zijn echter Epagneul (=spaniël) Nain Papillon en Epagneul Nain Phalène. Het is een ras bestaande uit twee variëteiten, alleen de oren zijn verschillend. De Phalène is de oudste variëteit. Het blijkt dat er in de Romeinse tijd al een grafmonument geweest is met een afbeelding van een soort Phalène. Vanaf de dertiende eeuw komen ze vaker voor. Er is een fresco in een kerk in Assisi uit 1290 waarop de Phalène voorkomt. Ook zijn er vanaf de zestiende eeuw veel schilderijen waar ze op voorkomen. Bekende schilders van ons ras uit die tijd zijn o.a.: Rubens, Troost, van Helst, Pieter de Hoogh, van Mierlo en toch wel als bekendste Titiaan (Tiziano Vecellio 1488-1576).

Sommige geschiedschrijvers zijn er heilig van overtuigd dat onze hondjes oorspronkelijk uit het verre Oosten komen, anderen denken stellig dat het Europese hondjes zijn, waarschijnlijk uit Spanje of Italië. Een hondenhandelaar uit Italië kocht en verkocht veel hondjes. Ze gingen vooral naar Frankrijk via Spanje en Italië. Het waren heel kostbare hondjes, die alleen door de adel gekocht konden worden. Hoe kleiner het hondje hoe hoger de prijs.
 Vast staat dat ze generaties lang zeer geliefd waren bij de Franse adel.

In de zestiende eeuw verspreidden ze zich langzamerhand over bijna heel Europa. Ongeveer in het midden van de negentiende eeuw kwamen de staande oren te voorschijn, waarschijnlijk door kruising met andere rassen, hoewel er voordien al wel een enkele met staande oren geweest moet zijn. De naam Phalène is pas in 1955 echt vastgesteld. De hondjes met de hangende oren noemde men tot ongeveer 1900 Epagneul Nain Continental, dwergspioen, dwergspaniël, eekhoornhondje of pastoorshond.
 Naast Frankrijk raakte ook België in de ban van het ras (België en Frankrijk hebben ook samen de rasstandaard opgesteld). In het begin van de twintigste eeuw konden ook niet adellijke personen zich een Papillon veroorloven. In België nam na een glorietijd de populariteit af en aan het eind van de jaren zestig was er nog maar een enkele fokker over. Sedert enige tijd is daar verandering in gekomen en klimt het ras daar weer uit het dal. Veelal door importen uit Nederland en Engeland.

In België is sedert enige jaren zelfs weer een rasvereniging Clepnaco genaamd. Van 1933 tot 1975 bestond er in België al een club met dezelfde naam. In Engeland werd rond 1900 het ras snel populair. Zij importeerden in die periode veelal hondjes uit België. Het is er nog steeds een zeer geliefd ras. Papillons en Phalènes worden er door elkaar gefokt. Er zijn echter maar heel weinig Phalènes. Papillons en Phalènes zijn nu al jaren en jaren verspreid over de hele wereld en gooien vaak hoge ogen op tentoonstellingen.

Karakter van de Epagneul Nain Continental, Papillon

Epagneul Nain Continental, Papillon

een grote hond in een kleine verpakking. waaks, alert, actief, zeer inteligent en vriendelijk. zeer geschikt voor alle takken van hondensport (ook schapendrijven)door hun intelligentie, snelheid en uithoudingsvermogen. ze doen het ook goed in de showring. gezellige hondjes die altijd in zijn voor actie maar ook graag bij hun baasje op schoot liggen.

Rasstandaard van de Epagneul Nain Continental, Papillon

Rasbeschrijving
De Papillon en de Phalene zijn elegante dwergspaniels met een weelderige, mooie vacht.

Hoofd: licht gewelfde schedel, een lichte aanduiding van een voorhoofdsgroef, de voorsnuit is korter dan de schedel, gevuld onder de ogen, rechte snuit, duidelijke stop. Kleine zwarte neusspiegel, krachtig gepigmenteerde lippen, dun en droog.

Ogen: tamelijk groot, donker en uitdrukkingsvol, amandelvormig, met zwarte oogranden.

Oren: tamelijk dunne, maar vaste oorlellen. De oren zijn tamelijk ver naar achteren op het hoofd geplaatst, en staan zo ver van elkaar dat de geronde vorm van de schedel naar voren komt. De Papillon (de variant met opstaande oren) moet hoog aangezette oren hebben. De onderkant maakt een hoek van 45 graden met het waterpas. De binnenkant van het oor heeft dun en golvend haar. De buitenkant is bedekt met lang haar, zgn. franje. De Phalene heeft hoog aangezette oren, die hangend worden gedragen en bedekt zijn met golvend haar dat zeer lang kan worden.

Gebit: schaargebit.

Hals: middelmatig lang, met een elegante welving van de neklijn.

Lichaam: brede en diepe borstkas met goed gewelfde ribben. Rechte rug, krachtige en licht gewelfde lendenpartij, iets opgetrokken buiklijn.

Ledematen: goede hoeking van schouder en opperarm, rechte benen met tamelijk dunne botten maar zonder een kwetsbare indruk te maken. Veerkrachtige voormiddenvoet. Goede hoeking van achterhand, evenwijdige voor- en achterbenen.

Voeten: lange, zgn. hazevoeten met sterke voetzolen. De hond staat goed op zijn voeten. Rijke beharing tussen de tenen, vaak langer dan de voet zelf.

Staart: hoog aangezet en tamelijk lang, voorzien van een mooie pluim. Wordt hoog en over de ruglijn gebogen gedragen. De uiterste punt mag de rug raken. De staart mag nooit plat liggen of een krul hebben.

Vacht: bestaat alleen uit dekhaar, is weelderig, golvend, stevig en glanzend als zijde. De vacht is korter op het hoofd, neus, de voorzijde van de benen en onder de sprongen. De vacht is middelmatig lang op het lichaam en het langst rond de hals en op de achterzijde van de benen. de zgn. broek. Een vacht in goede conditie moet ca. 7,5 cm lang haar hebben en een staartpluim van ca. 15 cm.

Kleur: wit met vlekken in elke kleur. Het wit moet altijd domineren, wit op het hoofd en een witte bles zijn gewenst.

Gangwerk: elegant, trots, vrij.

Schofthoogte: ca. 28 cm.

Gewicht: twee gewichtsklassen komen voor: 1. beneden de 2,5 kilo voor en teef, 2. van 2,5 tot 4,5 kilo voor een reu en 2,5 tot 5,0 kilo voor een teef.

Gezondheid van de Epagneul Nain Continental, Papillon

Epagneul Nain Continental, Papillon

Dit is een opmerkelijk gezond ras met weinig noemenswaardige gezondheidsklachten. De Raad van beheer classificeert de Papillon als een categorie 1-ras, wat betekent dat er geen significante gezondheidsproblemen zijn die onderworpen zijn aan screening. Sommige mensen kunnen echter pech hebben en een van de volgende aandoeningen ontwikkelen:

Cataract
Zowel aangeboren als verworven cataracten kunnen worden gezien bij Papillons, waarbij afzettingen van ondoorzichtige materialen in de lens het oog een melkachtig of kristallijn uiterlijk geven. Deze kunnen een visuele beperking veroorzaken die, indien significant, in sommige gevallen vatbaar kan zijn voor chirurgische correctie. Diabetes is vatbaar voor de ontwikkeling van cataract bij oudere honden.

Corneale dystrofie
Als het heldere oppervlak van het oog, het hoornvlies, zich niet normaal ontwikkelt, kan dit leiden tot zichtbare kraters en tekorten in het normaal gesproken gladde oppervlak. Dit is vaak niet van belang voor aangetaste honden.

Doofheid
Aangeboren doofheid kan bij sommige Papillon-puppy's worden gezien en zou voor oplettende fokkers vanaf een leeftijd van ongeveer zes weken duidelijk moeten zijn. Let bij het kiezen van een pup goed op hoe de pup op geluid reageert.

Ectropion
Het ras heeft normaal gesproken vrij 'strakke' oogleden en is geneigd deze naar het oogoppervlak te laten scrollen. Dit wordt normaal gezien bij jonge pups als waterige of geïrriteerde ogen, en kan met succes worden behandeld met een operatie.

Folliculaire dysplasie
De groei van zwakke haren als gevolg van degeneratie van de folliculaire cellen in de huid. Papillons zijn een van de rassen die vatbaar zijn voor deze aandoening, wat uiteindelijk resulteert in haaruitval. Gebieden met zwarte haargroei worden vaker aangetast.

Hypothyreoïdie
De meest voorkomende hormonale aandoening bij honden, waarbij papillons een van de ongeveer 50 rassen zijn die vatbaar zijn voor het ontwikkelen van de aandoening. Het wordt veroorzaakt wanneer het immuunsysteem zich ongepast richt op de hormoon afscheidende cellen van de klier voor vernietiging.

Gebrek aan schildklierhormoon resulteert vervolgens in een lage stofwisseling, waarbij gewichtstoename en haaruitval veelvoorkomende kenmerken zijn. Vervangende hormoontherapie is goedkoop en zeer effectief.

Progressieve retinale atrofie
Een andere aandoening die vaak rashonden treft, resulterend in verlies van het gezichtsvermogen vanwege degeneratie van de neuronen in het oog die verantwoordelijk zijn voor het zicht.

Verzorging van de Epagneul Nain Continental, Papillon

Voor een ras met lang, zijdeachtig haar heeft Papillon verrassend weinig verzorging nodig, vooral omdat ze geen ondervacht heeft. Twee tot drie keer per week borstelen met een zachte slickerborstel en een kam zal voldoende zijn. Het haar groeit echter niet continu, dus het ras zou geen knipbeurt nodig hebben. Een Papillon heeft om de paar maanden een bad nodig, of wanneer hij of zij bijzonder modderig of vies wordt. De nagels van de Papillon groeien snel en moeten regelmatig worden geknipt – vooral de dauwklauw, die rond kan krullen en het been kan doorboren. Ten slotte is regelmatig tandenpoetsen van vitaal belang voor de gezondheid van de tanden.

De meeste kleine (ras)hondjes hebben niet echt behoefte aan flinke lange wandelingen, maar de papillon wel. Het is een actief hondje waar een goede conditie bijhoort. Ze gaat dan ook graag uitgebreid wandelen. Neem wat meer tijd voor (een van) de drie gebruikelijke uitlaatmomenten of maak apart wat tijd vrij om lekker te gaan wandelen met haar.

Opvoeding van de Epagneul Nain Continental, Papillon

Epagneul Nain Continental, Papillon

Papillons zijn zeer intelligent en relatief gemakkelijk te trainen. Maar zoals voor elke hond, moet goed gedrag worden geleerd, en het is altijd een goed idee om gehoorzaamheidslessen bij te wonen met een puppy. Zindelijkheidstraining is meestal vrij eenvoudig voor het ras, hoewel het vanwege hun kleine formaat nuttig kan zijn om puppy's tot een bepaald deel van het huis te beperken, in plaats van ze vrij te laten rondlopen.

Omdat Papillons zowel slim als actief is, kunnen ze profiteren van deelname aan behendigheidslessen als volwassenen, waar de combinatie van lichaamsbeweging en mentale stimulatie de perfecte uitlaatklep voor hun energie biedt.

Rasvereniging van de Epagneul Nain Continental, Papillon


Papillon en Phalène Club Nederland
Papillon en Phalène Club Nederland

p/a Antwerpsestraat 39
4645BB Putte
Telefoon: `0032 36673686
Website: www.papillonenphaleneclubnederland.com


Papillon, Phaléne Vereniging Nederland
Papillon, Phaléne Vereniging Nederland


Website: http://www.ppvn.nl

Popularitieit van de Epagneul Nain Continental, Papillon

De Epagneul Nain Continental, Papillon staat op dit moment op de 100e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Epagneul Nain Continental, Papillon

Geen overige informatie over de Epagneul Nain Continental, Papillon gevonden.
Heb jij overige informatie over de Epagneul Nain Continental, Papillon ? Dan kun je dat toevoegen

Epagneul Nain Continental, Papillon pup aanschaffen

Geen informatie over het aanschaffen van een Epagneul Nain Continental, Papillon pup.
Heb jij overige informatie het aanschaffen van een Epagneul Nain Continental, Papillon pup. ? Dan kun je dat toevoegen

Epagneul Nain Continental, Papillon fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Epagneul Nain Continental, Papillon.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Epagneul Nain Continental, Papillon pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Epagneul Nain Continental, Papillon hebben ook deze rassen

Meer weten over de Epagneul Nain Continental, Papillon ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Epagneul Nain Continental, Papillon:


Afbeeldingen

Epagneul Nain Continental, PapillonEpagneul Nain Continental, PapillonEpagneul Nain Continental, PapillonEpagneul Nain Continental, PapillonEpagneul Nain Continental, PapillonEpagneul Nain Continental, Papillon

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Epagneul Nain Continental, Papillon hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^