Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig

Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig

Rasgroep van de Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig

De Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig behoort tot de Rasgroep "Spitsen en oertypes"

Geschiedenis van de Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig

De keeshond zou afstammen van turfhonden, prehistorische spitsen waarvan de fossiele resten op verschillende plaatsen in Europa zijn teruggevonden. In afbeeldingen op Griekse vazen zijn ook keeshonden herkend, hoewel dat niet in overeenstemming is met de veronderstelde noordelijke afkomst van het ras.

Een middeleeuws zegel van de stad Amsterdam toont een keesachtige hond aan boord van een schip, maar in het algemeen zijn oude afbeeldingen van keeshonden schaars. Dit heeft te maken met de lage status van de hond, vergeleken met de jachthonden van de adel. Luther en Mozart zijn echter genoemd als eigenaren van een keeshond. In de 18e eeuw werd de grote kees in Engeland geïntroduceerd als pomeranian, de naam verwijst naar de streek Pommeren in Duitsland, vanwaar kennelijk honden van dit type geïmporteerd werden. Witte keeshonden werden meerdere malen door Thomas Gainsborough afgebeeld.

In Nederland werd het ras in de 18e eeuw het symbool van de Patriotten, en hij stond tegenover de mopshond van hun Orangistische tegenstanders. Er wordt wel verondersteld dat de naam keeshond afgeleid zou zijn van die van de patriot Cornelis (Kees) de Gijselaar, maar het gebruik van "kees" als scheldwoord bestond al eerder . In ieder geval werden de Patriotten ook als Kezen betiteld.

Keeshonden werden vroeger in Duitsland en Nederland gebruikt als waakhond, eventueel aan boord van een schip. Ze waren doorgaans iets kleiner dan de huidige grote kees. Dergelijke standaard keeshonden werden eind 19e eeuw op de eerste hondenshows ingeschreven. Het fokken van de kleine keeshond was al eerder in de 19e eeuw begonnen, de Engelse koningin Victoria importeerde kleine keeshonden uit Italië. Rond 1900 was de kleine kees enige tijd een modehond. In 1924 werd de Nederlandse Keeshonden Club (NKC) opgericht.

In de jaren 1920 begon men in Engeland ook weer met de grote keeshonden te fokken, waarbij uit Nederland geïmporteerde wolfsgrijze exemplaren een belangrijke rol speelden. Vandaar dat het Nederlandse woord keeshond daar in gebruik kwam als aanduiding voor de wolfsgrijze kees. Dit is naast de dwergkees nog steeds de enige variant die in Engeland en Amerika erkend is. De populaire wolfskees wordt er vaak gezien als een authentiek Nederlands ras.

De middenslag keeshond is uit de kleine kees gefokt en werd door de FCI erkend in 1970. Vier jaar later volgde de erkenning van de dwergkees, om aansluiting te houden met de in Amerika populaire en steeds verder verdwergende pomeranian. De wolfsgrijze keeshond kreeg in de FCI-landen eveneens een aparte plaats naast de grote kees om te voorkomen dat de liefhebbers van de Anglo-Amerikaanse keeshond in Europa een eigen ras zouden gaan vormen.

Tegenwoordig zijn de dwergkeeshond en de wolfskees in behoorlijke aantallen op hondenshows vertegenwoordigd, daarnaast is er nog wel eens een witte standaard keeshond te zien en een enkele kleine of middenslag keeshond in wit of oranje. De overige variëteiten van het ras zijn zeldzame verschijningen. De bruine grote keeshond is waarschijnlijk uitgestorven, met de zwarte is het niet veel beter gesteld. Deze dieren staan in Duitsland op een rode lijst van bedreigde huisdiersoorten.


Bronvermelding: Wikipedia

Karakter van de Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig

De keeshond is van origine een waakhond die boerderijen, soms schepen, moest bewaken. Daarom heeft hij weinig neiging om te gaan zwerven, maar kan hij wat wantrouwig zijn tegenover vreemden. Op boerderijen worden ze echter niet veel meer gezien, de plaats van de kees als waakhond is veelal overgenomen door (bastaard) Duitse herders. Mogelijk heeft dat te maken met het toch vrij zachte karakter van de kees en met zijn reputatie als keffer.

Tegenwoordig wordt de keeshond voornamelijk gebruikt als huishond. Liefhebbers noemen de keeshond aanhankelijk, oplettend en levendig, zeer geschikt om in een gezin te houden. Ze zijn bijzonder trouw aan hun baas, en over het algemeen leergierig. Keeshonden kunnen zeer dominant zijn en hebben een strenge aanpak nodig. Wanneer de baas echter zijn positie als leider bepaald heeft, is de hond makkelijk op te voeden wegens de grote intelligentie van deze honden.

Bronvermelding: Wikipedia

Rasstandaard van de Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig

Herkomst Duitsland

Aanwending Waak- en gezelschapshond

F.C.I. Groep 5: Spitzen en oertypes, Sectie 4: Europese Spitzen


ALGEMENE VERSCHIJNING: Spitzen bekoren door een mooie, dankzij een rijkelijke onderwol, uitstaande vacht. Bijzonder opvallend is de, rond de hals liggende, sterke manenachtige kraag en de pluimig behaarde staart die fier over de rug wordt gedragen. Het vos-achtig hoofd met schrandere ogen, de spitse, kleine, dicht bij elkaar staande oren, verlenen de Spitz zijn karakteristiek stoutmoedig uiterlijk.


BELANGRIJKE MAATVERHOUDINGEN: Verhouding van de schofthoogte tot de lengte van de hond is 1:1.


GEDRAG EN KARAKTER: De Duitse Spitz is steeds opmerkzaam, levendig en buitengewoon aanhankelijk tegenover zijn eigenaar. Hij is zeer leergierig en gemakkelijk op te voeden. Zijn wantrouwen tegenover vreemden en zijn gebrek aan jachtinstinct maken hem tot ideale bewaker van huis en erf. Hij is noch angstig noch agressief. Bestand tegen alle weer, zijn robuustheid en hoge levensverwachting zijn belangrijkste eigenschappen.


HOOFD:
Bovenhoofd: Het middelgrote Spitz-hoofd is, van boven gezien, achteraan het breedst en versmalt kegelvormig tot de neuspunt.
Stop : Matig tot goed gemarkeerd, maar nooit abrupt.

AANGEZICHT:
Neus : De neustop is rond en klein. De neusspiegel is gitzwart; bij de bruine Spitzen donkerbruin.
Snuit : De snuit is niet te lang en staat in proportioneel passende verhouding tot het bovenhoofd. (De verhouding ‘lengte van de snuit / lengte van het bovenhoofd‘ is ongeveer 2 / 3.
Lippen : De lippen zijn niet overhangend, zijn strak en vertonen geen plooien in de mondhoeken. Zij zijn bij alle kleurslagen zwart, bij de bruine Spitzen donkerbruin.
Kaken, tanden : De kaken zijn normaal ontwikkeld en vertonen een volledig schaargebit met 42 tanden volgens de tandformule bij de hond. De achterkant van de bovenste snijtanden komen in nauw kontakt over de voorkant van de onderste snijtanden, de tanden zijn haaks ingepland ten opzichte van de kaken. Een tanggebit is toelaatbaar bij alle Spitzen.
Wangen : De wangen zijn zacht afgerond, niet uitstekend.
Ogen : De ogen zijn middelgroot, langwerpig gevormd, ietwat schuin gezet, van donkere kleur. De oogleden zijn zwart gepigmenteerd bij alle kleurslagen, donkerbruin bij de bruine Spitzen.
Oren : De kleine Spitz-oren zijn hoog aangezet en staan relatief dicht bij elkaar, driehoekig gespitst, worden zij steeds rechtopstaand met stevige punt gedragen.

HALS: De middellange hals is breed op de schouders gezet, in de nek licht gewelfd, zonder wamvorming en bedekt met een manenachtige kraag.


LICHAAM:
Toplijn : De toplijn begint bij de punt van de rechtop gedragen oren en gaat met een zachte boog over in de korte rechte rug. De pluimige gebogen staart, die de rug gedeeltelijk bedekt, rond het silhouet af.
Schoft / rug : De hoge schoft gaat vloeiend over in de zo kort mogelijke rechte stevige rug.
Lendenen : kort, breed en krachtig.
Kruis : Het kruis is breed en kort, niet afhangend.
Borst : De diepreikende borst is goed gewelfd, de voorborst goed ontwikkeld.
Onderlijn : De borstkas reikt bij voorkeur ver terug, de buik is slechts matig opgetrokken.


STAART: De staart, zeer pluimig behaard, is hoog aangezet, middellang, direct aan de staartwortel opwaarts en naar voren over de rug gerold, vast op de rug liggend. Een dubbele krul aan het uiteinde van de staart wordt aanvaard.


LEDEMATEN:

VOORHAND:
Algemeen : Recht, eerder breed front.
Schouders : Het schouderblad is lang en ligt schuin achteruit. De ongeveer even lange bovenarm maakt met het schouderblad een hoek van 90°. De schouder is goed gespierd en stevig aan de borstkas bevestigd.
Ellebogen : Het ellebooggewricht is krachtig, tegen de borstkas aanliggend en wordt noch naar binnen noch naar buiten gedraaid.
Onderarm : De onderarm is middellang, in verhouding tot de romp stevig en zeer recht, aan de rugzijde goed bevederd.
Voormiddenvoet : De krachtige, middellange voormiddenvoet staat tot de onderarm in een hoek van ongeveer 20° tot de loodrechte.
Voeten : De voorvoeten zijn zo klein mogelijk, rond, met aaneengesloten en goed gewelfde tenen (kattevoeten). Nagels en eeltkussens zijn zwart bij alle kleurslagen, bruin bij de bruine Spitzen.

ACHTERHAND:
Algemeen : De achterhand is zeer gespierd en tot het spronggewricht is een weelderige broek aanwezig. De achterbenen staan recht en parallel.
Boven- en onderbeen : Boven- en onderbeen zijn ongeveer even lang.
Knie : Het kniegewricht is krachtig, matig gehoekt en wordt tijdens de beweging noch naar binnen noch naar buiten gedrukt.
Achtermiddenvoet : De achtermiddenvoet is middellang, zeer krachtig en staat loodrecht op de bodem.
Voeten : De achtervoeten zijn zo klein mogelijk, rond met goed gesloten en gewelfde tenen (kattevoeten) ; de eeltkussens zijn resistent. De kleur van de nagels en de eeltkussens is zo donker mogelijk.


GANGWERK: Als gevolg van een stevige tred is de beweging van de Duitse Spitz vloeiend en verend ; de ledematen worden recht vooruit bewogen.


HUID: De huid ligt strak om het lichaam, zonder enige plooivorming.


VACHT:

AARD VAN HET HAAR: De Duitse Spitz heeft een dubbel haarkleed : lang, recht, uitstaand dekhaar en korte, dikke, wattige onderwol. Hoofd, oren, voorzijde van voor- en achterbenen en voeten zijn kort en dicht (fluwelig) behaard, de rest van het lichaam is lang en rijk behaard. Niet golvend, gekruld of ruig, op de rug geen scheiding. Hals en schouders worden door dichte manen bedekt. De rugzijde van de voorbenen is goed bevederd, de achterbenen van het kruis tot het spronggewricht weelderig bebroekt, de staart pluimig behaard.

KLEUR VAN HET HAAR:
Middenslag Spitz, Zwart, bruin, wit, oranje, wolfsgrauw (grauwgewolkt) en anderskleurig.


GROOTTE EN GEWICHT:
Middenslag Spitz, 34 cm +/- 4 cm
Gewicht : Elke variëteit van de Duitse Spitz moet een met zijn grootte overeenstemmend gewicht hebben.


FOUTEN: Elke afwijking van de voornoemde punten moet als fout aanzien worden. De beoordeling hiervan moet in de juiste verhouding staan tot de graad van de afwijking.

ZWARE FOUTEN:
- Fouten in de bouw.
- Te vlak hoofd, uitgesproken appelkop.
- Vleeskleurige neus, oogleden en lippen.
- Het ontbreken van tanden bij Wolfs- , Grote- en Middenslag Spitzen.
- Te grote, te klare of uitpuilende ogen.
- Fouten in de beweging
- Ontbreken van de karakteristieke tekening op het gezicht van de Wolfspitz / Keeshond.

FOUTEN DIE HET FOKKEN UITSLUITEN:
- Niet gesloten fontanel.
- Boven- of onderbijten.
- Entropion of ectropion.
- Tiporen.
- Duidelijke witte vlekken bij alle grootteslagen.

N.B. : De reuen moeten twee normale teelballen hebben die volledig in het scrotum zijn afgedaald.


Bronvermelding: Belgische rasvereniging (DSCB)

Gezondheid van de Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig

De Keeshond kan HD-(heupdysplasie), PL (Patella Luxatie), kaak en gebitsafwijkingen en epilepsie hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD en PL-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
PL wordt handmatig getest.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij de PL-test is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig

De Keeshond behoort een dikke ondervacht te hebben en een bovenvacht van langere, niet te zachte haren. Door veelvuldig borstelen wordt de huid gemasseerd en blijft de vacht in een goede conditie Bovendien biedt een geregelde borstelbeurt ons de gelegenheid de hond goed na te kijken op kleine ongerechtigheden en parasieten. Wanneer u vanaf het begin een pup dagelijks even onder handen neemt went hij eraan en zal hij het, wanneer hij volwassen is, niet alleen rustig toelaten, maar zelfs aangenaam vinden. Het borstelen moet zoveel mogelijk tegen de vleug in gebeuren, waardoor de vacht beter gaat uitstaan. Achter de oren en in de broek vormen zich gemakkelijk klitten.

Deze kunt u, evenals de bevedering aan de voorbenen, voorzichtig met een grove kam uitkammen. Wanneer de Kees gaat verharen is het in uw eigen belang een keertje vaker te kammen, want alles wat u er uit haalt komt niet op tapijten en kleding. Als ondervacht echt los zit kunt u het beste eens helemaal doorkammen. Daarna niet meer kammen maar wel borstelen, waardoor de bloedsomloop in de huid bevorderd wordt en hebt nieuwe haar sneller groeit.

Bij de dagelijkse borstelbeurt worden meteen oren en ogen gecontroleerd.
De eersten geven bij honden met staande oren meestal niet veel moeilijkheden, maar mocht de binnenkant rood of ontstoken zijn, of krabt de hond veelvuldig aan zijn oren, dan is het beste een dierenarts te raadplegen.
Bij Keeshonden komen niet veel oogafwijkingen voor. Staan de ogen helder en zijn de ooghoeken droog, dan doen wij er niets aan.Zit er wat helder vocht in de ooghoeken, dan wrijft u dit met een schoon doekje weg.Rood ontstoken ogen, al dan niet met pups in de ooghoeken, kunnen ontstaan door spelen op zanderige bodem of door tocht.
Maakt de hond verder een gezonde indruk, dan is een paar dagen schoonmaken met gekookt water afdoende, maar vertoont hij ook andere ziekteverschijnselen, dan moet u direct naar een dierenarts gaan, daar deze vieze ogen ook optreden bij verschillende infectieziekten.

Wanneer de pup tanden gaat wisselen is het goed het gebit te controleren. Er kan dan tijdig ingegrepen worden wanneer b.v. een melktand te lang blijft zitten en daardoor de nieuwe tand in de groei belemmert. Om de tanden schoon te houden is het goed zo nu en dan een mergpijp te geven die u eerst geruime tijd hebt gekookt. Ook kunt u zo jong mogelijk beginnen de tanden te poetsen met een kindertandenborstel kindertandpasta of speciaal voor honden in de handel zijnd tandpoeder. Wanneer zich desondanks teveel tandsteen vormt, moet dit van tijd tot tijd verwijderd worden, zodat geen ontstekingen onder het tandvlees ontstaan.

De Keeshond heeft ronde kattenvoeten. Wanneer de haren bij de nagels te lang worden schaadt dit de vorm en moeten deze bijgeknipt worden. Of dit nodig is hangt, evenals het nagels knippen, afvan de omstandigheden waaronder de hond leeft. Bij een hond die op stenen loopt zullen zowel haren als nagels veel sneller slijten dan bij een hond die buiten op zachte bodem loopt. Wanneer u niet geroutineerd bent in dit nagels knippen kunt u beter door de dierenarts laten doen, daar u anders de kans loopt in het leven te knippen, wat zeer pijnlijk is.

Wanneer u uw Keeshond regelmatig borstelt behoeft hij niet gewassen te worden. Wassen ontvet de huid, terwijl het haar van de Keeshond er bovendien te zacht van wordt. Mocht het door bijzondere omstandigheden bij hoge uitzondering toch nodig zijn de hond te wassen, doet u dit dan met een goede hondenzeep en zorgt u er vooral voor dat de hond volkomen droog is voor hij weer naar buiten gaat.
Vaak wordt, vooral ' s zomers gevraagd of de hond niet geschoren moet worden. Dit mag nooit. Niet als het erg warm is en ook niet als hij verhaart. Bij warm weer ontneemt u het dier zijn isolerende laag en brandt de zon rechtstreeks op zijn huid.


Bronvermelding: Nederlandse keeshonden club

Opvoeding van de Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig

Bij de opvoeding van uw hond bereikt u meer door belonen dan door straffen. Moet u de pup zindelijk maken doet u dit dan consequent en prijs hem hemelhoog wanneer hij waarschuwt dat hij wat moet doen en maak er geen drama van als het weer eens mislukt. Wat een prettig hulpmiddel is bij het zindelijk maken is een flinke doos of kist waarin hij 's nachts slaapt. Het liefst moet dit nachtverblijf bij u in de buurt staan. Janken doet een jonge hond meestal van angst. Weet hij nu dat u in de buurt bent dan zal dat zijn angst wegnemen. Van nature zal geen enkel dier zijn nest bevuilen en hij zal zeker waarschuwen als de nood te hoog wordt.
Verder is regelmaat in het leven van een jonge hond van het grootste belang. Na enkele dagen op dezelfde tijden eten, drinken en meteen na het eten uitlaten zullen zich noch weinig moeilijkheden voordoen. Ook moet u al jong beginnen de hond eraan te wennen enige tijd alleen te zijn. U begint
dan met een paar minuten de kamer uit te gaan. Wanneer u dan terugkomt zal hij u begroeten ofu een week bent weg geweest. U voert dan langzamerhand de tijd van uw afwezigheid op en hij krijgt er dan vertrouwen in dat u zeker weer terugkomt. Ook met het leren aan de lijn te lopen moet jong begonnen worden. Het kan niet genoeg gezegd worden: Wees consequent in uw ge- en verboden.

Wilt u niet dat uw hond aan tafel bedelt, geef hem dan nooit iets aan tafel, maar dan ook nooit! U kweekt anders een bedelaar. Maar wat u ook doet, bedenk altijd dat u, met het in huis nemen van een hond, de verplichting op u neemt niet alleen voor eten en drinken te zorgen, maar ook voor beweging en voldoende spelmogelijkheden, wat even belangrijk is.
Honden onder de 6 maanden zijn meestal nog te jong, maar daarna is de tijd rijp om hem echt iets te leren (behalve de meest elementaire zaken als zindelijkheid en aan de lijn lopen, want dat moet hij dan allang kunnen). Wees dan royaal in uw belonen en prijs hem veel. Laat uw commando's kort zijn en herhaal ze zo vaak tot de hond begrijpt wat er van hem verlangd wordt.

Een heel plezierige hulp bij het leren is een puppycursus of een cursus Elementaire Gehoorzaamheid (EG) die door veel plaatselijke of regionale kynologenverenigingen gegeven worden. Hier leren ze meteen goed met andere honden omgaan. Het werken met uw hond is een heel plezierige bezigheid en het bevordert het kontakt.



Bronvermelding: Nederlandse keeshonden club

Rasvereniging van de Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig


Keeshonden Club, Nederlandse
Keeshonden Club, Nederlandse

Gemonde
Website: http://www.keeshondenclub.nl/

Popularitieit van de Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig

De Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig staat op dit moment op de 108e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig

Geen overige informatie over de Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig gevonden.
Heb jij overige informatie over de Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig ? Dan kun je dat toevoegen

Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig pup aanschaffen

De kosten van aanschaf lopen nogal uiteen.
Neem voor meer informatie contact op met de rasvereniging, die kunnen al je vragen beantwoorden.

Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig hebben ook deze rassen

Meer weten over de Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: onbekend
Kindvriendelijk: onbekend
Gehoorzaam: onbekend
Waaks: onbekend
Kan goed alleen zijn: onbekend
Heeft veel beweging nodig: onbekend
Is sociaal: onbekend

Geef jouw mening!

Deel de info over de Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig:


Afbeeldingen

Geen foto's gevonden voor Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Middenslag Keeshond, oranje en anderkleurig hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^