Labradoodle

Labradoodle

Rasgroep van de Labradoodle

Geen Rasgroep gevonden voor de Labradoodle gevonden. De Labradoodle hoort niet tot een officiële rasgroep.

Geschiedenis van de Labradoodle

Labradoodle

De Labradoodle is op de keper beschouwd een designerhond, een kruising tussen twee rassen. Wally Conron, fokker voor het toenmalige Australisch Blindengeleidehond Opleidings Instituut fokte in 1989 voor het eerst de kruising Labrador en Koningspoedel. Hij wilde het graag voor je willen werken,“will to please” en de vachteigenschappen van de Poedel combineren. Wally Conron noemde deze kruising Labradoodle. Hoewel geen van deze nakomelingen helemaal allergievriendelijk bleek te zijn, werden allen succesvol opgeleid. Toch hield het Blindengeleide instituut er mee op, omdat deze kruising toch vaak onhandelbaar en moeilijk te trainen bleken. De Labradoodle is dus het resultaat van een bewuste kruising tussen een Labrador en een Poedel teneinde een allergievriendelijke hond te fokken die gebruikt kon worden als blindengeleidehond. Het in de media breed uitgemeten succes van Wally Conron maakte dat de Labradoodle in een klap een veel gevraagde huishond werd.

Twee Australische fokkers, Rutland Manor en Tegan Park, besloten met een select aantal nakomelingen van de honden van Wally Conron verder te fokken. Na een aantal jaren van selectief fokken én het inkruisen van verschillende rassen, zoals de Ierse Water Spaniël, de Engelse en Amerikaanse Cocker Spaniël had men een zachtaardige vriendelijke hond gefokt die uitermate geschikt bleek als gezinshond en die heel goed op te leiden was tot hulphond.
Om de allergievriendelijkheid genetisch te verstevigen werd er regelmatig terug gefokt op een Poedel. Beide fokkers, die algemeen erkend worden als de co-founders van de Australian Labradoodle noemden hun gefokte honden Australian Labradoodles. In sommige foklijnen werd door Rutland Manor ook de Soft Coated Wheaten ingefokt,die niet alleen een onderhoudsvriendelijke vacht gebracht heeft maar ook de allergievriendelijkheid heeft versterkt.

Karakter van de Labradoodle

Labradoodle

De Australian Labradoodle is een gevoelige, zachtaardige en energieke gezinshond. Hij heeft een intuïtief karakter, dwz. hij voelt onmiddellijk de stemming en de situatie aan van de persoon bij wie hij in de buurt is en daardoor past hij zich vanzelf bij aan. Als hij uitgelaten is hangt hij ook graag de clown uit.

Rasstandaard van de Labradoodle

Lichaamsbouw
De Australian Labradoodle is een atletische, goed gespierde, compacte hond, een in verhouding (door het vele haar) grote kop met een lichte stop, de staart is sabelvormig en wordt vrolijk gedragen en beweegt voortdurend zoals bij een Labrador.

Beweging
De hond beweegt zich heel soepel en sierlijk waarbij het lijkt of hij over de grond danst.

Vacht
De hypoallergene eigenschappen van de vacht is een van zijn belangrijkste kenmerken.
De beharing is over het gehele lichaam van gelijke lengte en de hond verliest geen (of nauwelijks) haren. Er zijn verschillende vachttypen (een ondervacht is niet toegestaan): een wollige vacht (curly wool, zoals bij een poedel), open fleece vacht (hangt in golvende strengen) en curly fleece vacht (hangt in gedraaide strengen). Er bestaan ook zgn. "Multicolors" (Australian Labradoodles met meerdere kleuren)

Gezondheid van de Labradoodle

Labradoodle

De Labradoodle kan HD-(heupdysplasie), ED- (elleboogdysplasie) en oog-problemen hebben. Daarnaast behoort er getest te worden op de ziekte von Willebrand.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD en ED-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD en ED worden een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door een specialist.
De ogen worden door een specialist met de ECVO-test getest.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij ED en de ECVO-test is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Labradoodle

Net als bij alle langharige rassen is een goede vachtverzorging nodig om vervilting van de vacht te voorkomen. De Australian Labradoodle kent verschillende soorten vachten. Alle vachten hebben een regelmatige kam- of borstelbeurt nodig en kunnen (als men dat wil) regelmatig geknipt worden. Als de vacht geborsteld wordt ziet de vacht er "fluffy" uit. Na verloop van tijd of als de vacht vochtig gemaakt komen de strengen weer terug.

Opvoeding van de Labradoodle

Labradoodle

Door zijn vriendelijke en zachtaardige karakter is hij gemakkelijk te trainen en de is hond gebaat bij een consequente (maar geen harde hand) aanpak.

Rasvereniging van de Labradoodle

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Labradoodle.

Popularitieit van de Labradoodle

De Labradoodle staat op dit moment op de 42e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Labradoodle

Heb je een allergie voor honden zorg dat je de allergie grondig uittest voordat je een Australian Labradoodle aanschaft. Niets is erger dan dat je na enkele dagen/weken weer afscheid moet nemen van een hond/pup die al reeds in je hart gesloten hebt.
Voordat je overgaat tot aanschaf van een Australian Labradoodle is het verstandig onderstaande websites eens grondig te bestuderen.
De ALCN, www.australianlabradoodleclub.nl
De beide fokkerseverenigingen:
ALAnl, www.alanl.nl,
IEALB, www.iealb.eu

ALFA-Europe, www.alfa-europe.org

Labradoodle pup aanschaffen

Voor een "gewone" Labradoodle (= een kruising tussen een Labrador en een Poedel) worden prijzen tussen de 350 en 750 Euro gevraagd.
Een Australian Labradoodle pup kost rond de 1600.00 Euro en 2000.00 Euro. Er worden ook wel hogere prijzen gevraagd.

De wachttijd voor een Australian Labradoodle pup is gemiddeld een jaar.

Labradoodle fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Labradoodle.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Labradoodle pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Labradoodle hebben ook deze rassen

Meer weten over de Labradoodle ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Labradoodle:


Afbeeldingen

LabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodleLabradoodle

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Labradoodle hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^