Golden Retriever

Golden Retriever

Rasgroep van de Golden Retriever

De Golden Retriever behoort tot de Rasgroep "Retrievers, Spaniels en Waterhonden"

Geschiedenis van de Golden Retriever

Golden Retriever

De Golden retriever of kortweg golden had als oorspronkelijke naam: gele retriever, maar deze werd in latere jaren op grote schaal vervangen door de naam Golden Retriever, een naam bedacht door wijlen Lord Harcourt. Ook al aan het begin van deze eeuw bestond er verwarring omtrent de oorsprong van het ras. Zwarte retrievers met golvende vacht waren bekend in bepaalde kringen in het zuiden van Schotland, in die tijd waren echter met name zwarte labradors zeer populair. Feitelijk waren gele retrievers nauwelijks bekend, behalve bij de leden van een paar adellijke families en hun naaste vrienden. Hun latere verspreiding over alle delen van Engeland was ook niet makkelijk te voorzien. Het is daarom tamelijk laat om te proberen de feiten op een rijtje te zetten en de waarheid te achterhalen. Gelukkig is er nog steeds een onbetwiste bron van informatie voorhanden, Sir Dudley Marjoribanks hield vanaf 1835 een stamboek bij waarin hij de naam en herkomst noteerde van zijn setters, zijn pointers, zijn greyhounds en zijn spaniels. Het stamboek vermeldt vanaf 1838 gedurende een jaar of twee ook beagles; in 1842 wordt er melding gemaakt van een Retriever, een zwarte klaarblijkelijk en in 1852 pas van een volgende. In 1843 worden er Ierse spaniels genoemd en de greyhounds maken voor het eerst plaats voor deerhounds in 1848. In 1854 kocht hij het landgoed Guisachan en vanaf dat moment werden zijn kennels enorm uitgebreid. Daarmee kregen ook de Retrievers meer bekendheid, meer informatie over dit onderwerp: jaarboeken Golden Retriever Club Nederland.

Karakter van de Golden Retriever

Golden Retriever

De Golden Retriever is energiek, werklustig en gehoorzaam van aard, en wordt dan ook graag gebruikt als gebruikshond zoals geleidehond, hulphond en jachthond. Ook als gezinshond is hij heel geschikt. Tegenover kinderen is hij doorgaans geduldig en goedmoedig, een echte mensenvriend, maar daardoor niet erg waaks. Golden retrievers zijn over het algemeen sterk maar zijn wat zachter van aard dan de labrador retrievers.

Rasstandaard van de Golden Retriever

Algemeen beeld;
Moet zijn een evenredig gebouwde, leverndige, krachtige hond met vaste gangen, die praktisch en goed in elkaar zit, met een vriendelijke uitdrukking.

Karaktereigenschappen;
Gehoorzaam, intelligent en met een natuurlijke werkaanleg.

Aard;
Gemoedelijk, vriendelijk en vol zelfvertrouwen.

Hoofd en schedel;
Het hoofd moet in balans zijn en fijn besneden met een brede, maar niet grove, schedel; goed geplaatst op de hals, met krachtige, brede en diepe snuit. De lengte van de voorsnuit dient gelijk te zijn aan de afstand tussen de duidelijke stop en de occiput. De neus dient bij voorkeur zwart te zijn.

Ogen;
Donker bruin, goed uit elkaar geplaatst, met donkere oogranden.

Oren;
Van matige grootte en geplaatst op gelijke hoogte met de ogen.

Gebit;
Sterke kaken met een perfect, regelmatig en volledig schaargebit, d.w.z. de tanden van de bovenkaak net voor, maar rakend aan die van de onderkaak.

Hals;
Dient van een goede lengte te zijn, droog en gespierd.

Voorhand;
Voorbenen recht met goede bone, schouders goed naar achter liggend, schouderblad lang met even lange opperarm, waardoor de benen goed onder het lichaam geplaatst zijn. Ellebogen aansluitend.

Lichaam;
Evenredig gebouwd, lendenen kort, diep in de hartstreek. Ribben diep en goed gewelfd. Rechte boven belijning.

Achterhand;
Lendenen en achterbenen sterk en gespierd met goede schenkels en goed gebogen knie. Lage sprongen. Van achteren gezien moeten de benen recht zijn en niet naar binnen of buiten knikken. “Koehakken”erg ongewenst.

Voeten;
Ronde kattenvoeten.

Staart;
Aangezet en gedragen op dezelfde hoogte als de rug en net lang genoeg om de hak te reiken, zonder krul aan het eind.

Gangwerk;
Krachtig en stuwend. Recht en vlak zowel voor en achter. Van opzij gezien moet het gangwerk een lange, vrije pas vertonen zonder een spoor van steppen met de voorbenen.

Kleur;
Elke tint van goud tot roomkleur, maar noch rood, noch mahonie. Enkele witte haren, op de borst alleen, toegestaan.

Beharing:
Vlak of golvend met een goede bevedering en een dichte, waterbestendige ondervacht.

Hoogte;
Schofthoogte reuen: 56-61 cm. Teven 51-56 cm.

Fouten;
Elke afwijking van de hierboven genoemde punten moet al fout worden aangemerkt en per fout moet worden beoordeeld hoe ernstig deze is.

N.B.; Reuen moeten twee duidelijke normale teelballen hebben die volledig in het scrotum zijn ingedaald.

Gezondheid van de Golden Retriever

Golden Retriever

Bij dit ras komen heupdysplasie, oogafwijkingen en gewrichtsproblemen voor.

De rasvereniging verplicht fokkers alleen tot het testen op hd en ogen. Het testen op ed wordt door de rasvereniging wel geadviseerd, maar niet verplicht.

Verzorging van de Golden Retriever

De vacht van een golden retriever is lang en dik met een waterafstotende ondervacht en heeft weinig verzorging nodig. Regelmatig borstelen is echter wel nodig

Omdat de Golden er van nature niet tegenop ziet om vuil te worden, wil dit ook nogal eens voorkomen. Als de hond "stijf onder de modder" thuiskomt, gewoon afspoelen met lauw water en afdrogen met een handdoek, de hond verder laten drogen, lekker de borstel erdoorheen en de Golden is weer piekfijn!

Opvoeding van de Golden Retriever

Golden Retriever

De golden retriever is door zijn intelligentie en leergierigheid goed op te voeden en werkt graag voor zijn baas. Op gehoorzaamheidswedstrijden doet hij het heel erg goed. Zijn baas zal hem een groot plezier doen door dingen met hem te ondernemen

Rasvereniging van de Golden Retriever


Golden Retriever Club Nederland
Golden Retriever Club Nederland

Hoofdstraat 210
1611AM Bovenkarspel
Telefoon: 0228-516689
Website: http://www.goldenretrieverclub.nl

Popularitieit van de Golden Retriever

De Golden Retriever staat op dit moment op de 4e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Golden Retriever

Door de enorme populariteit van dit ras zijn er helaas enorm veel broodfokkers die met dit ras zijn gaan fokken.

Let dus goed op waar je je golden retriever vandaan haalt. Zorg dat je de testuitslagen kunt bekijken, moederhond aanwezig is en de pups in huiselijke kring opgroeien.

Golden Retriever pup aanschaffen

De aanschafprijs van een golden retriever pup ligt rond de € 850,- . Dit verschilt echter per fokker.

Golden Retriever fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Golden Retriever.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Golden Retriever pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Golden Retriever hebben ook deze rassen

Meer weten over de Golden Retriever ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Golden Retriever:


Afbeeldingen

Golden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden RetrieverGolden Retriever

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Golden Retriever hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^