Tatra

Tatra

Rasgroep van de Tatra

De Tatra behoort tot de Rasgroep "Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis van de Tatra

Tatra

De owczarek podhalanski,in Nederland ingeschreven als tatra, is een oud ras uit het Tatragebergte in Polen. Tegen het Tatragebergte aan liggen de Podhalen, hier wonen de herders die deze honden gebruikten en nog gebruiken voor het bewaken van hun schaapskuddes. Er liepen daar beren en wolven rond.

Karakter van de Tatra

Tatra

Moedig,waakzaam,rustig,niet snel te irriteren en niet angstig. En door deze karaktereigenschappen natuurlijk behoorlijk eigenzinnig.Heeft van pup af aan een goede socialisatie nodig en hoort een familielid te zijn, zodat hij niet vereenzaamd en daardoor zijn eigen regels gaat stellen.

Rasstandaard van de Tatra

De Tatra Hond is bekend onder verschillende namen, zoals de Owcharek Podhalanski en Poolse Berghond. Dit ras moet niet verward worden met de Slowaakse hond, de Tchouvatch, die ook wel Tatra Tchouvatch wordt genoemd. De Tatra Hond is een Pools ras en was een typische berghond die de kudden moest bewaken tegen menselijke en dierlijke vijanden. Deze hond lijkt qua uiterlijk erg veel op de Kuvasz en de Tchouvatch en alleen een kenner kan de honden uit elkaar houden. De Tatra Hond is in vergelijking met de Kuvasz iets lager en langer en het hoofd heeft een diepere stop, terwijl de beharing van de Tatra Hond ook iets minder gegolfd is dan die van de Kuvasz. Men mag stellen dat de Tatra Hond iets grover gebouwd is dan de Kuvasz. Het is een prettige hond met fraai uiterlijk dat steeds meer belangstelling krijgt in Nederland.

Gebruik:
* Gezelschapshond.

Activiteit:
* De Tatra Hond heeft gemiddelde beweging nodig.

Verschijning:
* Algemeen: De Tatra Hond is een compacte en rechthoekig gebouwde hond. Het lichaam is lang en massief. Rechte en sterke rug. Iets geheld kruis. Diepe borstkas en vrij vlakke ribben. Licht opgetrokken buik. De benen zijn recht, krachtig en goed bespierd. De hals is middelmatig lang, goed gespierd en zonder wammen.
* Kleur: Wit, een gele vleug is ongewenst.
* Hoofd en schedel: Droog en hoog gedragen. Iets gewelfde schedel met voorhoofdsgroef. Stop is duidelijk aangegeven. Sterke voorsnuit die geleidelijk versmalt naar het einde toe. Brede neusrug. Strakke lippen met zwarte randen. De ogen zijn middelmatig groot en iets schuin geplaatst. De oren zijn niet te lang, driehoekig en tamelijk dik. Schaargebit.
* Staart: Onder de ruglijn gedragen en niet te hoog aangezet. Lang, reikend tot de sprongen en niet gekruld gedragen.
* Voeten: Groot, en ovaal met beharing tussen de tenen. Donkere nagels.
* Beharing: Kort en dicht op het hoofd, de voorsnuit, de voorzijde van (midden)voeten, en voor en achter het spronggewricht. Op het lichaam en op de hals lang(er), dicht, recht of licht gegolfd. Overvloedige onderwol. Aan de hals vormt de beharing een volle kraag. Op de dijen overvloedig haar, evenals op de staart.
* Schofthoogte: Reu: 65 - 70 cm, Teef: 60 - 65 cm

Aard:
* Beheerst
* Gehard
* Intelligent
* Vriendelijk
* Goed geheugen

Gezondheid van de Tatra

Tatra

HD-A / oogziekten vrij, goniodysplasie onbekend
De Tatra kan HD- (heupdysplasie) en Oogproblemen hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopie├źn van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

HD en oog-testen worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

Bij de oog-test is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Tatra

Twee maal per jaar de ondervacht eruitkammen als hij verhaart.Zijn vacht is zelfreinigend en heeft geen wasbeurten of extra borstelbeurten nodig.

Opvoeding van de Tatra

Tatra

Consequent en vriendelijk, ja is ja en nee is nee.

Rasvereniging van de Tatra

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Tatra.

Popularitieit van de Tatra

De Tatra staat op dit moment op de 90e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Tatra

Die volgt nog.

Tatra pup aanschaffen

De prijs is door de fokkers op 950 euro bepaald. De ouderhonden moeten voldoen aan de door de club gestelde eisen. De puppies dienen in een huiselijke omgeving te worden grootgebracht.

Tatra fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Tatra.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Tatra pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Tatra hebben ook deze rassen

Meer weten over de Tatra ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Tatra:


Afbeeldingen

TatraTatraTatraTatraTatraTatraTatraTatraTatraTatraTatraTatraTatraTatraTatraTatraTatraTatraTatraTatraTatraTatraTatraTatraTatra

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Tatra hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^