Vuurwerk

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Dat oefenmateriaal, dan heb je gewoon geen hond die echt bang is "

Ik heb het ook niet over de uitzondering. Dat hele kleine lapje grond waar ik die dagen loop? Kom ik ook een meneer tegen met een hele "enge" hond yellwink Geloof niet dat die meneer ooit vies geweest is van iets afsteken maar hij heeft een uitzonderingsgeval en lopen ze daar. Dat kan ook maar dit is in het algemeen wat ik doe en heb daar mazzel in.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Groot gelijk!!, als ik het kon doen dan deed ik het, maar ik laat mijn papegaai ook niet alleen, en meenemen vind ze echt vreselijk.
Ik heb nu 1x Sanal Relax en Zylkine gekocht, de relax doet wel wat de zylkine heb ik nog niet binnen, Sam is meer ontspannen, normaal om deze tijd ligt hij zonder vuurwerk onder het bureau, zo'n antieke, dus een hol, en bij vuurwerk ligt hij daar te bibberen, hij ligt nu naast me, dus het doet wel wat en ik geef nog maar een beetje. "

Oh dat is fijn dat t wat doet!

 

Nee dat argument dat baasjes t over brengen hoor je altijd van baasjes die geen bange honden hebben.

 

Lucie hier kijkt niet op of om als t om vuurwerk gaat, t interesseert haar heelemaal niks. Dus dan heb ik 2 honden bang gemaakt en 1 niet? wink

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

" Oh dat is fijn dat t wat doet!
 
Nee dat argument dat baasjes t over brengen hoor je altijd van baasjes die geen bange honden hebben.
 
Lucie hier kijkt niet op of om als t om vuurwerk gaat, t interesseert haar heelemaal niks. Dus dan heb ik 2 honden bang gemaakt en 1 niet?  "

Ja het doet zeker wat, relax mag je niet zo lang geven, dus het was even uitproberen, maar mijn man ziet precies aan Sam wanneer ik het gegeven heb, dan ligt hij op de bank te snurken in plaats van rillend onder het bureau.

Ja vooral omdat het natuurlijk is, nu mag je dit ook niet heel lang geven, maar de bijwerkingen van de reguliere ontspanner vind ik heel eng, vooral bij oude honden, nu is Sam maar 6, maar toch.

De zylkine heb ik nog niet binnen, en daar moet ik nu wel mee beginnen zeggen ze.

Jaa, jij maakt 2 honden bang en 1 niet tongue-out

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

Ik ben zelf erg bang voor vuurwerk, altijd al geweest. In ons dorp lijkt het hele jaar rond wel voor alles en nog wat vuurwerk te worden afgestoken eerlijk gezegd. En van die bommen ook helaas in het weekend.

Derby voetbal, nieuwe woning, opening van een bepaald terrein of nieuw sportcomplex gewoon continue vuurwerk.

 

Nu is wel de periode weer aangebroken dat er groepen weer staan af te steken, ook op de dag. Eergisteren stonden ze op een marktplein waar ik langs moest/wilde om naar huis te komen met een grote groep. Volwassenen en kinderen.

Van de oudste weet ik dat hij niet erg onder de indruk is, de middelste heeft ook al 1 oud en nieuw hier meegemaakt en blijft ook ok. De jongste wist ik het niet van hoe ze op straat van zo dichtbij zou reageren. In huis is ze alert, maar niet angstig.

Ik besloot om maar door te lopen, wél uiteraard zodra ik binnen gehoorafstand was van de meute gevraagd om heel even te stoppen of in ieder geval niet richting de honden te gooien.

Besef me dat dát een risico is maar stoppen, omkeren terwijl de honden eigenlijk nog geen stress of angst vertonen vind ik ook een risico omdat je dan (mijn idee dan hé) juist benadrukt dat het iets engs is waar ze van weg moeten lopen ook als ze bijvoorbeeld los zijn.

Deze groep was prima en hielden inderdaad rekening met ons, dus was het een prettige manier om te oefenen en te zien hoe de honden reageerden.

Dit doe ik uiteraard niet als het een groep opgeschoten pubers zijn met wat drank erin, of specifieke groepen waarbij ik op voorhand al kan aanvoelen dat ze dan juist gaan provoceren.

En ons vorige hondje was panisch (ook voor onweer), dus dan schoot ik ruim vantevoren al een andere straat in of bij teveel knallen kwam ik al niet verder dan het grasveld achter ons huis. Piesen en weer terug en haar een prettige plek in huis bieden waar ze zich kon terugtrekken.

honden page profiel Femke Femke 3 doggies

honden foto van Femke

Mag ik een aanvullende vraag over vuurwerk in dit topic zetten of is het beter een eigen topic te starten? Als dat zo is, laat maar weten dan haal ik het hier weg. 

Onze hond van nu 10 maanden is tot nu toe niet onder de indruk van knallen. Er wordt al een tijdje vuurwerk afgestoken maar tot nu toe niet heel dichtbij. Nou sprak ik vandaag iemand uit de buurt met honden die wel bang zijn, hij gaf het advies juist als je hond niet bang is voor oud en nieuw als het in de buurt wel als een idioot los gaat iets kalmerends te geven zoals zo'n feromonen verstuiver of halsband te gebruiken om de kans zo groot mogelijk te maken dat hij ontspannen blijft bij het horen van vuurwerk. Heeft iemand toevallig daar ervaring mee of een mening over? Ik merk dat ik de beredenatie wel snap maar aan de andere kan twijfel of dat kan helpen. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

" Mag ik een aanvullende vraag over vuurwerk in dit topic zetten of is het beter een eigen topic te starten? Als dat zo is, laat maar weten dan haal ik het hier weg. 
Onze hond van nu 10 maanden is tot nu toe niet onder de indruk van knallen. Er wordt al een tijdje vuurwerk afgestoken maar tot nu toe niet heel dichtbij. Nou sprak ik vandaag iemand uit de buurt met honden die wel bang zijn, hij gaf het advies juist als je hond niet bang is voor oud en nieuw als het in de buurt wel als een idioot los gaat iets kalmerends te geven zoals zo'n feromonen verstuiver of halsband te gebruiken om de kans zo groot mogelijk te maken dat hij ontspannen blijft bij het horen van vuurwerk. Heeft iemand toevallig daar ervaring mee of een mening over? Ik merk dat ik de beredenatie wel snap maar aan de andere kan twijfel of dat kan helpen.  "

Niet doen, als het geen heavy indruk maakt op je hond. Dat wil zeggen dat je hond bij iedere knal onder de bank kruipt, nog voor de jaarwisseling. Tijdens 12u jaarwisseling? Is het een geweld van knallen, dat losgaan en kruid geur? Eerste seconde zorgt voor schrikreactie of overmatig blaffen. Dat komt omdat honden en dieren gewoon die mensen kalender niet hebben.

 

Je kunt oefenen doormiddel van van te voren vuurwerk clipjes af te spelen. Ik heb er dit jaar niets aan gedaan en toch heerlijk gewandeld met mijn hond in een gebied waar zo nu en dan een knal af gaat. Ik woon randstad A'dam sinds 1977 en is altijd een gekkenhuis hier geweest aan vuurwerk. Wordt wel minder nu.....

 

Adviseer je wel om routes te lopen 2 dagen ervoor of 1 dag erna? Waarvan je zeker weet dat niet 1 of andere mafkees een vuurpijl of rotje opzettelijk verkeerde kant afsteekt of gooit. Tuin of balkonzicht tijdens? hp-thumbsup

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Bij een hond die niet bang is, zou ik denk ik zoveel mogelijk alles dicht houden en bij iedere knal een beloning geven.

Hier hebben we gelukkig geen oorlogstoestanden zoals in Nederland, ik lig over het algemeen al in bed als het vuurwerk losbreekt, mijn honden reageren er niet op, maar het is dan ook absoluut niet dichtbij en het duurt ook maar een 20tal minuten ofzo.

honden page profiel Sug_063Sug_063

honden foto van Sug_063

" Bij een hond die niet bang is, zou ik denk ik zoveel mogelijk alles dicht houden en bij iedere knal een beloning geven.
Hier hebben we gelukkig geen oorlogstoestanden zoals in Nederland, ik lig over het algemeen al in bed als het vuurwerk losbreekt, mijn honden reageren er niet op, maar het is dan ook absoluut niet dichtbij en het duurt ook maar een 20tal minuten ofzo. "

Ik zou juist geen beloning geven…. Doen alsof er niks aan de hand is…. Fado heb ik ook beloond en hij is super bang nu… na nieuwjaarsdag zelf. Ons vorige hondje gedaan alsof er niks was en ze gaf helemaal niks om.

honden page profiel DagmarDagmar 1 doggies

Je kunt geen angst opwekken door te belonen hoor. Mijn honden gaan alleen maar blij worden als ze een koekje krijgen bij een knal, niet angstig. Wat er niet is, kun je niet bevestigen ook lijkt me.

honden page profiel DieselDiesel 3 doggies

honden foto van Diesel

Ik zou dat niet doen.

 

Diesel is 13 en is er nooit bang voor grworden.

 

Hier gaat iedereen altijd om 12 uur naar buiten, Diesel  krijgt dan een lekker kluifje, en wij zijn buiten, wel gewoon voor de deur. Kijk af en toe door het raam naar binnen, nooit iets aan hand geweest.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 1 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Hier ook geen probleem ervaren bij het versterken van het happy gevoel, koekjes in overvloed altijd. Voedsel gemotiveerde honden? Pakken geen voedsel aan wanneer ze extreme stress ervaren. Het is dus ook nog eens handig om te kunnen zien of je hond daadwerkelijk stress ervaart. Maar nogmaals? Ik zou er geen big deal van maken als je hond domweg gewoon geen angst ervoor heeft.

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca +

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Romeo en Luca zijn beiden door incidenten angstig geworden. Luca door een bewust naar hem gegooid rotje in oktober toen hij 3 of 4 jaar oud was en Romeo jaren later ook door een soortgelijk incident. Vanaf die momenten zijn ze panisch geworden voor vuurwerk, maar ook voor onweer. Er wordt te vaak naar de baas gekeken, als een hond bang is voor vuurwerk, terwijl de baas hier geen hand in heeft. Zojuist was ik met Romeo buiten en er ontploften een reeks vuurwerkbommen vlakbij, waar hij net zijn behoefte aan het doen was. Ik vraag me af, of de ouders wel weten wat hun zonen doen op kerstavond.

 

 

honden page profiel PettypugloverPettypuglover

honden foto van Pettypuglover

" Ik heb het ook niet over de uitzondering. Dat hele kleine lapje grond waar ik die dagen loop? Kom ik ook een meneer tegen met een hele "enge" hond  Geloof niet dat die meneer ooit vies geweest is van iets afsteken maar hij heeft een uitzonderingsgeval en lopen ze daar. Dat kan ook maar dit is in het algemeen wat ik doe en heb daar mazzel in. "

Huh?

honden page profiel Sug_063Sug_063

honden foto van Sug_063

Nee Ikke nooit meer belonen! Sterker nog nu ik t negeer en we even tussen door stoppen en paar trucjes doen en dan doorlopen gaat t goed! Belonen na een knal was dus een dikke fout. Dat t bij jullie goed is gegaan betekent t niet dat t bij ieder hond goed gaat. Ik zou dat niet doen nooit meer. Maar dat is mijn mening…. En heb toen een dikke fout gemaakt. Iedereen hier heeft t genegeerd en geen een hond last van behalve fado…

 

Dit omdat na ieder knal hij een snoepje kreeg… hij deed t goed tot er ineens ontzettend veel knallen waren en hij t allemaal niet meer wist…. Als ik t negeer gaat t goed! Dus mijn advies… zeker niet belonen…. 

thuis krijgt hij ook natuurlijk mooi kluifje of iets van dat

honden page profiel LinseyLinsey 3 doggies

Ik blijf het vuurwerk verhaal lastig vinden, de knallen zijn al weken zó intens. Ik vind het prachtig en ik snap dat mensen er veel plezier aan beleven, maar het mag echt wel wat minder. Ik was een beetje aan het rondneuzen en kwam o.a. dit artikel tegen: 

https://cooperpetcare.com/nl/is-jouw-hond-bang-voor-vuurwerk-houd-je-hond-rustig-met-deze-tips/ 

Hier staat dat je ze misschien beter wél mee naar buiten kan nemen (misschien wel liever voor 12 uur, ik voel er niet zoveel voor om mijn boxer mee naar buiten te nemen als het op zijn heftigst is, zeg maar). Hier wordt ook advies gegeven over het afspelen van geluid, zelf heb ik een white noise machine in huis gehaald (helpt ook tegen wat luidruchtige buren, haha). Ik denk dat de white noise machine ook wel kan helpen, gewoon om wat meer geluid om haar heen te hebben dan alleen die heftige knallen. 

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Er staat in dat zelfde artikel dat je ook juist een angst kan veroorzaken.

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca +

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Het inluiden van het nieuwe jaar is om 24.00 uur en dat mag voor mij. Onze regering is schuld aan dit idiote beleid. Waarom zou je, zoals het eerst was, op oudejaarsdag al om 10.00 uur in de morgen mogen knallen, naderhand werd dat 18.00 uur? Dat heeft niets met het inluiden van het nieuwe jaar te maken, of met "traditie" maar met testosteron. Ik ben voor een algeheel vuurwerkverbod. Mannen die als een blij kind staan te verkondigen dat ze voor hun zonen voor honderden euro's vuurwerk kopen. Dat doen ze voor zichzelf. Dit geld kan beter besteed worden aan mensen die hun eigen risico niet meer kunnen betalen of naar de voedselbank gaan! Ik ben ervan overtuigd dat er mannen genoeg zijn die  de energie-toeslag zinloos de lucht in knallen. 

 

honden page profiel Sug_063Sug_063

honden foto van Sug_063

Afgelopen dinsdag…. We liepen dus grote rondje dorp. Wij liepen en er waren stel jongens. Ene zag in lopen en stelde voor te wachten. Echt mega lief… maarja dan zijn we best eindje verder gelopen en hebben ze t doen afgestoken maar die knal was mega mega hard…. Dus meneer weer bang…. Maar we maakte rondje af ik liet m bang zijn en we bleven ff staan tot zijn paniek weg was…. Ja ik schrok ook van die knal… maar ach Bach… die harde knal vuurwerk. Ookal wachten ze. Netjes daar heb ik alle respect naar maarja knal is en blijft hard. Of t dichtbij is of verder pffff

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Hier zijn er de ganse avond ook al knallen te horen, ik hoop dat die Nederlandse oorlogen echt niet deze kant opkomen :/ De honden reageren er gelukkig meestal niet op, daarvoor is het nog te ver weg, maar Treskor wordt er wel kwaad van, en dat is minstens zo onaangenaam als een angstige hond -_-

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

" Hier zijn er de ganse avond ook al knallen te horen, ik hoop dat die Nederlandse oorlogen echt niet deze kant opkomen :/ De honden reageren er gelukkig meestal niet op, daarvoor is het nog te ver weg, maar Treskor wordt er wel kwaad van, en dat is minstens zo onaangenaam als een angstige hond -_- "

Nou, hoop 't ook niet voor je dat het jullie kant op komt.

Een kwade hond is ook zeer onaangenaam om in huis te hebben.

 

Het lijkt hier wel soms net een oorlogsgebied, het is gewoon niet normaal meer.

Het moet allemaal maar onwijzer en harder en groter en meer en nog meer en nog heel veel meer.

Nee, het leuke gaat er zo wel af.

 

Siervuurwerk is hartstikke mooi, lekker om 00.00u een potje afsteken is niks mis mee. Alhoewel, met de huidige stikstof, c02 en opwarming van de aarde is het misschien beter om vuurwerk te verbieden.

Maar helaas kunnen heel veel Nederlanders zich niet beheersen.

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca + 3 doggies

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Ik was gisteren bij Wel.koop en daar zag ik dat ze geen vuurwerk meer verkopen. Dat hebben ze jarenlang wel altijd gedaan. Wel.koop had eerst de rustgevende middelen voor honden in de winkel in alle variaties voorradig en een stukje verder in de winkel lag een enorme hoop vuurwerk. Een baasje dat met zijn hond voor die rustgevende middelen een hele tijd geleden aan de balie stond en het vuurwerk zag, liep de zaak uit, met de opmerking: Zolang jullie vuurwerk, dat al die ellende veroorzaakt, verkopen, kom ik hier nooit meer! Ook niet voor rustgevers! Gisteren was het zover. Wel.koop in mijn woonplaats verkoopt geen vuurwerk meer. 

 

 

 

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca + 3 doggies

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Het is niet "megalief" dat ze wachten, maar ze zijn gewoon strafbaar om nu al te knallen. Het wordt overal getolereerd en ook de politie kijkt de andere kant op. Vuurwerk is om het nieuwe jaar in te luiden en dat is 31 december om 24.00 uur! Het kost allemaal ons belastinggeld: de overdrukke Eerste Hulp, de vernielingen, de inzet van de politie, het opruimen van de troep.

 

honden page profiel Paul (Eefke † ) FoskePaul (Eefke † ) Foske 3 doggies

honden foto van Paul (Eefke † ) Foske

Een artikel in de Volkskrant van vandaag. Dit spreekt boekdelen. (De foto's zijn niet mee gekopieerd).

Dieren dagenlang van streek door vuurwerk; vogels weten niet meer waar ze het zoeken moeten
Honden rillend onder het bed, katten bibberend in de kast:

Oud en Nieuw is voor huisdieren geen feest. Ook wilde dieren lijden onder het steeds extremere geknal. Uit nieuw onderzoek blijkt dat vogels er meer last van hebben dan gedacht.

Jean-Pierre Geelen29 december 2022, 21:30
Een training voor baasjes om honden aan vuurwerk te laten wennen in het Overijsselse Beerzerveld. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Een training voor baasjes om honden aan vuurwerk te laten wennen in het Overijsselse Beerzerveld.Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Naast huisdieren zijn vogels de meest onderzochte diersoort als het gaat om verstoring door vuurwerk. Een dezer dagen publiceren Nederlandse onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam een nieuwe studie die aantoont dat vogels tot wel 10 kilometer van het afgestoken vuurwerk afwijkend gedrag vertonen. Dat is veel verder dan verwacht, zegt ecoloog Bart Hoekstra, hoofdonderzoeker.

De onderzoekers kwamen aan hun gegevens door radarbeelden van het KNMI, waarop vliegbewegingen zijn te zien, te combineren met wintertellingen (van de vogelonderzoeksinstelling Sovon) die inzicht geven welke soorten en aantallen in welke gebieden verblijven.

Gemiddeld vliegen tijdens de jaarwisseling zo’n duizend keer meer vogels op dan in normale winternachten, constateren de onderzoekers. ‘In sommige gebieden zelfs wel tien- tot honderdduizend keer meer’, zegt Hoekstra. Effecten op de vogels zien de onderzoekers gemiddeld tot op 5 kilometer van het vuurwerk, maar er zijn dus uitschieters tot wel 10 kilometer. Dat is vooral bij steltlopers die op de Waddenzee verblijven. Zij leven in grote groepen en hebben een sterke groepsdynamiek: als er één opvliegt, volgt de rest.

Opgejaagde ganzen
Grote vogelsoorten lijken eerder te vluchten dan kleinere. Volgens Hoekstra is dat deels te verklaren doordat veel grote vogels in open gebieden verblijven, waar geluid en licht verder dragen dan in bosrijk gebied. ‘Op radarbeelden zien we bij de Veluwe echt minder vogelbewegingen dan in open gebied.’ Dat betekent volgens Hoekstra niet dat kleine vogels geen enkele last hebben van vuurwerk: ‘Als die bibberend van angst wegkruipen in een nestholte, kunnen wij dat met radarbeelden niet registreren.’

Enkele weken geleden bleek al uit ander onderzoek onder vier ganzensoorten, gepubliceerd in het Amerikaanse vaktijdschrift voor biologen, Conservation Letters, dat die door vuurwerk veel langer gestrest blijven dan werd aangenomen. Dagenlang zijn ze van streek, ook hebben ze na Oudejaarsnacht meer eten nodig om te herstellen van het energieverbruik door het vliegen en de stress.

De onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Max Planck Instituut voor Diergedrag volgden gedurende acht jaar steeds twee jaar lang minstens 350 exemplaren van vier soorten ganzen in Nederland, Duitsland en Denemarken met een zendertje om hun nek. Het gaat om de kolgans, brandgans, rietgans en kleine rietgans. Na vuurwerkgeknal legden ze afstanden af van gemiddeld 10 kilometer, met uitschieters tot wel 500 kilometer. Ook vlogen de ganzen 40 tot 150 meter hoger dan normaal en bleven ze maar kort op de nieuwe plek, wat er volgens de onderzoekers op duidt dat die plek niet ideaal was.

Opmerkelijk verschil: de rietgans en kolgans reageerden sterker op vuurwerk dan de brandgans en kleine rietgans. ‘Een van de verklaringen is misschien dat op de eerste twee soorten meer gejaagd wordt. Die hebben geknal dus leren afficheren met gevaar’, licht onderzoeker Bart Nolet toe.

Verstoring bij andere wilde dieren is veel moeilijker te onderzoeken. Daar moet de praktijk haar werk doen. Zo laat de Dierenbescherming weten dat egelopvangcentra het jaarlijks na de jaarwisseling opvallend drukker krijgen. ‘Egels zijn in winterslaap, door vuurwerk kunnen ze verstoord worden en aan de wandel gaan, met soms fatale gevolgen’, zegt woordvoerder Niels Kalkman.

Honden het vaakst bang
Huisdieren zijn eenvoudig te meten: de meeste staan onder voortdurend toezicht van hun eigenaren, die het gedrag van hun dieren goed kennen. Enquêtes onder bezitters spreken boekdelen. Zo liet de Dierenbescherming vorig jaar een enquête uitvoeren onder 1.041 dierhouders. Van de katten was 75,2 procent volgens hun eigenaar bang voor vuurwerk en 64,7 procent van de honden. Bij konijnen was dat percentage 44,6 procent, vogels 32,4 procent en cavia’s 29,4. Bij honden, konijnen, cavia’s, hamsters en vogels zagen eigenaren dat hun dier trilt of beeft na het horen van vuurwerk.

Een specifieke groep betreft de hulphonden. KNGF Geleidehonden liet vorig jaar een enquête houden onder 292 cliënten (blinden, slechtzienden, invaliden met een assistentiehond en mensen met een buddyhond bij autisme of PTTS). Drievijfde van de hulphonden reageert angstig of gespannen op vuurwerkgeknal, zo bleek. Van de ondervraagden merkte 58 procent gedragsverandering bij hun hond. In sommige gevallen durven de honden niet meer de straat op, vandaar dat eenvijfde van de ondervraagden (vooral mensen met PTTS) met de jaarwisseling noodgedwongen uitwijkt naar vuurwerkvrije vakantieparken.

Slecht nieuws voor de bange wezel: vuurwerk klinkt steeds vroeger in het jaar, knallen zijn steeds luider omdat de kracht van (illegaal) vuurwerk fors is toegenomen. Dat alles vormt een drietrapsraket die dieren de stuipen op het lijf kan jagen.

Bufferzones
‘Dat vuurwerk extreem veel zwaarder is geworden, zien we ook in de extreme verstoringen’, zegt Hans van Gasteren, die in dienst van de Koninklijke luchtmacht vogelbewegingen onderzoekt. ‘Zelfs als er minder vuurwerk wordt afgestoken, zoals tijdens de laatste coronajaren, zien we geen vermindering van verstoring. Door fijnstof en soms ook mist raken de vogels gedesoriënteerd. Op het IJsselmeer hebben we met Oudjaar urenlange vliegbewegingen gezien die alle kanten op gingen. De vogels weten duidelijk niet waar ze het zoeken moeten.’

Alle onderzoekers zijn het erover eens dat maatregelen steeds harder nodig zijn om ook dieren veilig het nieuwe jaar in te loodsen. Zij pleiten voor bufferzones rond natuurgebieden en andere plekken waar veel dieren huizen. Steden zouden volgens hen centrale plaatsen moeten creëren waar vuurwerk is toegestaan, daarbuiten zou een vuurwerkverbod moeten gelden.

Bart Nolet, van het ganzenonderzoek: ‘Verstoring van dieren doet zich steeds meer voor, niet alleen met vuurwerk, maar ook door recreatie en verkeer. Dus het is echt belangrijk om hiernaar te kijken.’

Ik denk dat hier niet alleen naar gekeken moet worden maar ook dat er nu eindelijk eens een verbod op vuurwerk moet komen.

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

Hier mag het vanaf 31 december om 18.00 uur tot 1 januari om 2.00 uur. 

En hier moet ik om lachen "Zie je in aanloop naar oud en nieuw of tijdens de jaarwisseling dat iemand overlast of schade veroorzaakt, bel de politie: bij heterdaad via 112 en anders via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Foto’s en filmpjes zijn welkom. Uit voorzorg halen wij waar mogelijk materialen weg of sluiten we deze af tijdens de jaarwisseling."

Vorige week waren ze in groepen aan het afsteken op het Marktplein. Dat ligt aan dezelfde weg als ons politiebureau, maar er wordt echt niet ingegrepen of beboet hoor!

En op zich vind ik het een prima traditie. Maar inmiddels neig ik ook naar een verbod, hier in ons dorp is het inmiddels jaar rond dat er bommen worden afgestoken, of vuurwerk bij opening van een terrein, sleuteloverdracht nieuw huis of om wat voor reden dan ook. Te pas en te onpas vuurwerk en knallen.

Voorheen hadden we een doodsbange hond. En dat maakt je dan boos en machteloos, want die lag bevend als een rietje dan weer ergens in de trapkast of in de badkamer of onder mijn voeten en liep buiten vervolgens met de dood in haar ogen bang dat er weer een knal zou komen.

Maar zolang het gedoogd blijft, of dat de politie te weinig mankracht heeft om hier tegenop te kunnen treden zal dit blijven denk ik..

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

Wanneer er dit oud en nieuw weer een drama wordt, brandweer, politie en ambulance personel bedreigd wordt en aangevallen wordt en dat er doden en gewonden vallen en er te veel wordt vernield dan gaan ze eens kijken voor een algeheel vuurwerkverbod......hier waar ik woon, valt het mee, nooit vuurwerk het gehele jaar door, en ook nu nog geen vuurwerk, wel gisterenavond hoorde ik wat maar dat was weinig....geen bange honden hier, maar laat mijn hond niet alleen in de tuin met deze dagen, geen risico neem ik.....en of het er ooit van komt een algeheel vuurwerk verbod ? Nee dat zal ik niet meer meemaken, anderen landen kijken met verwondering naar nederland, alijd ellende, en ieder jaar weer, en er mag gewoon geknald worden, er is in nederland amper handhaving...zolang er vuurwerk wordt verkocht aan particulieren,  zal er geen verbod op het afsteken van vuurwerk komen.

honden page profiel Paul (Eefke † ) FoskePaul (Eefke † ) Foske 3 doggies

honden foto van Paul (Eefke † ) Foske

Geen mankracht is juist het probleem. Alles is wegbezuinigd. Eefke is er niet bang voor maar je moet natuurlijk geen vuurwerk naar haar toe gooien. Mijn vorige hond lag te bibberen. Aan het begin van het topic heb ik gezegd hoe ik het nu doe met oud en nieuw en dat gaat goed. Ik hoop dat nu met het onderzoek van de universiteit van Amsterdam er nu werk gemaakt wordt van een algeheel verbod. Als er geen windmolens binnen acht kilometer van de Veluwe geplaatst mogen worden vanwege de Wespendief dan is voor mij duidelijk dat wat er in dat artikel staat zwaarwegender is.

honden page profiel Paul (Eefke † ) FoskePaul (Eefke † ) Foske

honden foto van Paul (Eefke † ) Foske

Ja Willemijn, het is in dit land altijd te weinig, te laat, we moeten het nog onderzoeken, hebben er geen actieve herinnering aan. Dus doen we niets. :-) :-) :-)

honden page profiel Kimeta Kimeta 3 doggies

honden foto van Kimeta

Kan me niet snel genoeg dat vuurwerk niet meer mag en alleen maar shows.

Gelukkig reageert Boris tot nu toe nauwelijks erop.

Ben benieuwd hoe dat morgen gaat :)

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca + 3 doggies

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Ik zou iedereen willen oproepen de diverse vuurwerkmanifesten op internet te ondertekenen. De manifesten die ik kon vinden, heb ik ondertekend. Ik ga zo nog een poging ondernemen, Romeo uit te laten. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

Vuurwerk verbod daar beslist de politiek over , aan gezien het heel wat oplevert zal er nooit geen vuurwerkverbod er komen....

pagina 3 van 7 12 34 5 6 7
Volgende forumvraag: Verhuizen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^