HondenPage baasje Melanie & Nona

Wat schreven de vrienden van Melanie & Nona op het forum

honden page profiel SusanneSusanne schreef in Deelnemen hondenshows
Ik kom steeds terug op het uiterlijk van de border collie, omdat de extreme uiterlijke verschillen hier als voorbeeld genoemd werden waarom een border collie showlijn geen echte border collie meer is. Met foto’s nota bene, waarop de uiterlijke verschillen enorm zijn. En het uiterlijk van de border collie is inderdaad geen standaard, het gaat om allerlei verschillende soorten, maten, grofheid en vacht. Dat mijn border collie nu grover is, en veel vacht heeft, zegt volledig niets over zijn drive, gezondheid, wendbaarheid/snelheid. Dat die border collie uit de bergen grover is, meer vacht heeft, een duidelijke stop heeft, zegt ook niets over zijn werkvermogen met schapen. Ik begrijp ook wel dat er fokkers bij zitten die zich zo fixeren op het mooie uiterlijk, en daarmee de oorsprong van het ras totaal voorbij gaan, maar daar zou ik nooit een hond halen. Genoeg showlijnen zijn echt niet verpest. Gelukkig genoeg werklijnen ook niet, want toen ik me ging inlezen over werklijnen schrok ik me rot hoeveel topdekreuen die het zo goed doen bij de schapen gewoon epilepsie doorgeven en gewoon blijven doorfokken.    Overigens vind ik het heel lastig om jouw argument over de toekomst binnen te laten komen en oprecht en open te lezen, aangezien je (ook in vorige discussies) niet aanneemt wat mijn persoonlijke ervaring is. Ik krijg van jou op je eerste reactie al direct het gevoel dat ik moet gaan uitleggen wat mijn hond precies bij de schapen heeft laten zien, terwijl ik te horen kreeg dat hij aanleg heeft en niet zelf zomaar sta te roepen dat mijn hond het ook wel kan, want hij is een border collie. Ik kan me zelfs nog herinneren, dat je me wilde wijsmaken dat mijn hond een sportlijn zou zijn. Ik heb ook echt wel uitgezocht uit welke lijnen mijn hond geboren is en dat is echt showlijn (maar er wordt ook mee gewerkt bij de schapen). Zo voel ik me alleen maar meer geneigd om de discussie aan te gaan en niet te lezen wat je me probeert te zeggen. 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Deelnemen hondenshows
Ik wil nog even toevoegen dat ik ook werklijnen gezien heb, die zo verschillen van het type werklijn dat je veel in Nederland ziet, dat ze qua uiterlijk meer lijken op het type wat mensen showlijn noemen dan op het type wat mensen werklijn noemen. Dat uiterlijk zegt niets over de hond, want deze honden drijven schapen op het hoogste niveau. Grovere bouw en dikke vacht zie je ook vaker bij borders die werken in bergachtig gebied. Overigens zullen wij in de toekomst kiezen voor een fokker die het type werklijn fokt, hoewel ik het bijna niet durf te zeggen omdat ik me gewoon verzet tegen het vooroordeel dat alle showlijnen geen echte werkers zijn en misvormd raken, en dat alle werklijnen zulke fantastische werkhonden zijn. Ik ben echt gevallen op het karakter van de border collie, ik zie graag een stabiele hond met een goede drive. Maar met een werklijn zou ik ook goed zoeken naar de juiste fokker voor ons, die kijkt naar het karakter van de ouderdieren, werkvermogen en gezondheid. En wat ik dan ga ondernemen is geheel wat de hond leuk vind. Schapen drijven lijkt me heel leuk, maar ik heb daarin niet de ambitie om op hoog niveau wedstrijden te gaan lopen. Die nijd die aanwezig kan zijn onder elkaar op hondenshows als een hond van een particulier het goed doet, zie je op die drijf wedstrijden daar ook. Ik wil gewoon een maatje met wie ik actief bezig kan zijn. 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Deelnemen hondenshows
Ik wist van tevoren al dat jij op mijn post zou reageren Liz. Maar ik wil je nu toch eens zeggen dat jij niet alle wijsheid in pacht hebt, ook al weet je veel van het ras. Ik krijg het idee dat jij zo sterk je mening geeft hier op het forum, op elk topic waar de border collie besproken wordt, dat jouw mening hier voor waarheid aangenomen wordt. Ik heb mijn eigen ervaring opgedaan, zowel in de showwereld als in de schapenwereld. En ik blijf van mening dat je niet zomaar kunt zeggen dat de verschillen in lijnen compleet andere rassen horen te zijn. Overigens hoef ik niet uit te leggen met wat mijn border collie heeft laten zien wat aanleg betreft, aangezien de schaapherder in kwestie met veel kennis in dit vak en hoog aangeschreven, mij persoonlijk vertelt heeft dat Billie aanleg heeft. Hij wilde de hond alleen niet trainen, omdat hij de honden voor het uitkiezen heeft in dit gebied (omgeving Amsterdam) en hij alleen de hoge top wilde trainen die hoog zouden kunnen komen op wedstrijden. Vanwege het leven in de stad en geen mogelijkheden om schapen te drijven, zijn we een sport gaan doen, maar ik ben nog heel veel bij de schapen geweest. Gelukkig zijn er nog genoeg schaapherders die naar de hond zelf kijken, met wie ik zulke onderwerpen ook besproken heb en mijn showlijn volwaardig border collie vinden. Dat je je niet zo gek moet laten maken op het onderwerp showlijn of werklijn. Daarnaast, als je naar jouw argumenten kijkt, hoe wil je dan het type plaatsen, wat eruit ziet als een werklijn, van de boerderij komt, maar niet presteert bij de schapen en mentaal niet teveel kan handelen omdat de prikkels te hard binnen komen? Dat valt dan niet onder het nieuwe ras van de showlijn, het is gewoon niet mogelijk om het ras te scheiden. Daarnaast zijn er zowel genoeg showlijnen, buiten Nederland zeker, die volop aan het werk zijn. Ook genoeg die tevreden zijn als ze veel wandelen of fietsen, maar dat zijn over het algemeen honden die bij fokkers komen die al generaties lang weinig ondernemen met hun honden, en bij zo’n fokker zou ik ook geen border collie kopen.  Met power bedoel ik overigens de drive om voor de baas te werken. 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Deelnemen hondenshows
Ik word eerlijk gezegd een beetje moe van die veronderstelling dat showlijn niet meer op de echte border collie zou lijken. Als je kijkt naar de geschiedenis van de border collie, dan zie je type hond die oorspronkelijk ook grover is en met meer vacht, die toen schapen dreven zonder de “eye”, dat werd ook pas later in het ras gefokt. Daarnaast is een showlijn echt niet te houden als enkel huishond. Je moet gewoon kijken naar een goede fokker, die let op gezondheid, karakter en werkvermogen. Mijn border collie zou officieel geplaatst zijn onder het type “showlijn”, en het enige wat ik daarvan gemerkt heb is dat er vooroordelen waren bij schaapsherders, ook al liet hij aanleg zien toen we bij de schapen kwamen kennis maken. Uiteindelijk gingen we volop flyballen en agility doen, en hoewel mijn hond vanwege zijn bouw misschien niet de allersnelste was, heeft hij menig werklijn border collie eruit gerend omdat hij die power heeft. Zo werd duidelijk dat je met bet type werklijn ook geen gegarandeerde powerhond krijgt. Zo zie je maar weer: kies je juiste fokker uit. 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Kruising: cane corso x jack Russel
" dat is een rare conclusie die je trekt hoor.  Genen houden geen rekening met een stamboom. Stel een stamboomhond bloot aan stress/ondervoeding/verwaarlozing en je krijgt dezelfde veranderingen. Stel een kruising bloot aan liefde/vertrouwen/voeding/... en je krijgt gewoon normale pups. Stamboom hebben wij uitgevonden hoor, niet de natuur. " Dagmar Ja ik geef toe dat ik dat gedeelte wat onhandig verwoord heb. Ik wilde ingaan op reacties van anderen die hun ervaring delen dat karakter en uiterlijk heel erg kunnen verschillen van rashonden met stamboom en rashonden zonder stamboom. En dat ik het idee heb dat in dat artikel wat Suzanne had gedeeld, ook uitgelegd staat waarom dat zo kan zijn. Als je kijkt in ieder geval naar honden die dus stabiele ouders hebben, en een nestje pups liefdevol en rustig groot brengt, tegenover agressieve ouders in een omgeving vol mishandeling en verwaarlozing. En om mijn voorbeeld te bekrachtigen en duidelijk te verwoorden heb ik stamboomhond als voorbeeld genoemd omdat het hier in dit topic al ter sprake kwam, en daar als voorbeeld de nare omstandigheden in de broodfok tegenover. Het gaat in ieder geval dat ik lees dat er zoveel verschillende invloeden zijn op het gedrag van een hond, maar dat genetica ook een zeer grote rol speelt. Niet alleen maar de omgeving. 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Kruising: cane corso x jack Russel
Ik zeg dat het overgrote deel van de honden gekocht wordt in de broodfok. Dat maakt dus dat het een aanzienlijk grotere kans is dat een kruising gefokt is door een broodfokker. Ik zeg nergens dat alle kruisingen gefokt worden onder erbarmelijke omstandigheden, of dat honden met stamboom alleen maar verantwoord gefokt worden, dat is mijn ervaring namelijk ook helemaal niet. Maar ik heb wel door dat begrijpend lezen heel moeilijk is. Iedereen leest anders, en sommigen zijn zo op zoek naar hun eigen gelijk dat ze enkel zinnen pakken uit teksten die hun gelijk beamen, terwijl de inhoud van de tekst zo algemeen is, dat alle partijen hieruit hun gelijk kunnen halen. Ik zeg hiermee overigens niet dat ik nu zo goed kan lezen, maar ik lees in dit specifieke artikel wel meer dan de stukjes die jij uit de tekst gehaald hebt in deze specifieke discussie. In een andere discussie vond ik je ook al heel fel, en woorden verdraaiend. En terwijl je fel reageert lees je niet dat ik je deels gelijk geef, maar bijvoorbeeld Luz ook. Dat nurture dus ook een grote invloed heeft, maar dat is het niet alleen. Genetica en nurture bepaalt 50/50 de gedragingen van een hond, staat heel duidelijk in het artikel - die jij zelf in deze discussie vermeld hebt.  
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Kruising: cane corso x jack Russel
Nou Suzanne, met je toon in het begin van je reactie ga ik de rest niet eens lezen. Je hebt er wel een handje van om belerend te reageren en mij woorden in de mond te leggen dat ik nooit gezegd heb. Ik reageer op het artikel die jij hier linkt, omdat daar veel meer beschreven wordt dan wat jij eruit pikt voor je eigen argumentatie. Terwijl er ook argumenten instaan voor degenen die je de andere kant willen uitleggen. Maar energie insteken in een discussie met iemand die zichzelf hoog inschat en betweterig reageert in elke discussie ga ik niet meer doen. 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Kruising: cane corso x jack Russel
Dat artikel in je link gelezen Suzanne, en dat artikel bevestigd toch ook wat Luz zegt? Gedragingen zijn duidelijk wel erfelijk. Nurture zoals je zegt heeft ook invloed op gedrag en karakter. Een goede fokker met stamboom kiest stabiele ouderdieren met een goede aanleg voor gedrag binnen dat ras, wat genetisch het karakter kan bepalen, en zal voor rust en goede socialisatie zorgen waarin de pups zich beginnen te ontwikkelen. Een broodfokker waar het overgrote deel van de honden gekocht worden interesseert zich niets voor karakter. Er staat ook in het artikel, dat wanneer honden van oorsprong bepaalde gedragingen lieten zien, deze door stress, angst en mishandeling in zulke mate kunnen veranderen dat het DNA zelf mee verandert. Cortisol (stresshormoon) tijdens de dracht heeft ook een genetische invloed op de pups. Dus dan ligt het gedrag van een stamboomrashond inderdaad heel ver uit elkaar van een hond die een kruising is van hetzelfde ras, of een “rashond” zonder stamboom. En dan zijn we toch weer bij het punt beland dat je nooit zal kunnen inschatten welke gedragingen een hond zal hebben wanneer je een kruising koopt. Want genetische aanleg is voor de helft verantwoordelijk voor een bepaald gedrag. En het is blijkbaar ook nog een verschil of het een kruising is van een oepsnestje van twee ouderdieren die stabiel zijn en veel liefde ontvangen, en waarbij de pups ook liefdevol en stabiel grootgebracht worden (binnen het nest en bij de baas). Of dat het een kruising is die geboren wordt onder erbarmelijke omstandigheden, wat tegenwoordig helaas dus een aanzienlijk grotere kans is. En daarvoor willen mensen waarschuwen. Er is al genoeg hondenleed zonder baasjes die bepaalde verwachtingen hebben van het uiterlijk van honden en vervolgens honden dumpen omdat hun gedrag zo moeilijk te “heropvoeden” is. 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Buren klagen over geluidsoverlast... Tips?
Ik lees heel weinig empathie voor je buren in je reacties. Dan schort het je wel aan inlevingsvermogen hoor. Zo’n wolfshond kan een kabaal maken. Je zegt dat ze klagen dat hij een hele dag de boel op stelten zou hebben gezet, maar het was maar een uur. Een uur?!! Een heel uur lang onophoudelijk janken, blaffen, piepen, enz. dat je buren meekrijgen en ze kunnen niets anders doen dan aanhoren. Dan duurt een uur echt héél erg lang. Voor mij als dierenliefhebber zou zo’n uur ook als een hele ochtend aanvoelen. Er zijn mensen die heel geduldig zijn, en pas als het geduld op raakt naar hun buren zullen stappen om er wat van te zeggen. En als ze dan eindelijk hun mond opentrekken, dan is elke 5 minuten dat de hond zo tekeer gaat al genoeg om hun frustratie en medelijden flink op te wakkeren. Helemaal als je ze niet tegemoet komt met oplossingen. Sterker nog, jullie nemen ze niet eens echt serieus. Dat blijkt wel uit je reactie dat je vindt dat ze overdrijven. Het is niet overdreven. Jullie kiezen voor een hond die niet alleen thuis kan zijn, maar jullie laten hem wel alleen thuis. Het overgrote deel van de 24uur die een hele dag duurt zit hij in een bench opgesloten (nacht en wanneer jullie niet thuis zijn). Honden moet je niet in een kooitje stoppen, dat doe je je kat toch ook niet aan. Ik kan me best voorstellen dat je hond op een moment gewoon helemaal genoeg heeft van die bench en zich gaat “misdragen”. Maar dan nog, jullie hebben hiervoor gekozen. Jullie buren niet, maar ze zitten er wel mooi mee opgescheept. Dus ga met ze in gesprek, geef ze het gevoel dat jullie hun klacht serieus nemen en het op gaan lossen, en vraag ze of ze wat langer geduld kunnen houden. Ga met je hond oefenen om alleen thuis te zijn wanneer jullie niet weg hoeven, en dan heb ik het over alleen thuis zijn en niet alleen thuis in de bench. Vraag hulp. Misschien kun je je buren een sleutel geven voor noodgevallen, zodat zij misschien iets kunnen doen om je hond te helpen kalmeren (mits ze daarvoor open staan). Want als je niets verandert, dan kan je op je vingers natellen dat er ooit een melding gemaakt zal worden. En wie weet niet eens door deze buurman, als je hond een uur lang onophoudelijk kabaal maakt zullen er zeker meerdere buren zijn die overlast ervaren. Alleen toevallig is er maar een buur die jullie erop aanspreekt.
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Rot gevoel
Misschien is het ook een leermomentje voor jou geweest. Volg gewoon je eigen intuïtie. Ik wil je niet aanvallen, want ik vind het zelf ook werkelijk onbegrijpelijk dat iemand snoepjes aan honden gaat zitten uitdelen. Maar ik wil wel duidelijk zijn, dat komt mogelijk wat hard aan, het is wel goed bedoeld. In deze situatie had jij de keuze om door te lopen nadat je gewaarschuwd was, of om een wildvreemde te vertrouwen die eigenlijk zegt dat als zij haar hond, die niet van puppygedrag houdt, los laat (en daarmee dus ook een groot deel van haar controle over de hond), dat het dan vast wel goed zal gaan. Je hebt geen idee hoe haar honden werkelijk zijn, wie de baas eigenlijk is, wat ze bedoelt met: “hij is niet zo lief voor puppies”. Voor de een is grommen al niet zo lief, voor de ander is tot bloedens toe bijten niet zo lief. En je hond is nog zo klein, zo jong. Het is helemaal niet nodig voor een pup om te leren met alle honden om te gaan. Dus ik zou je aanraden om je pup te laten spelen met honden en mensen die je vertrouwt. Er zijn namelijk zoveel mensen die hun hond niet kennen, geen idee hebben hoe ze moeten handelen en daarbij ook nog te weinig uitdaging en beweging aan hun hond bieden, waardoor frustratie snel hoog kan oplopen. En daar kan een puppy flink de dupe van zijn. Sterkte in ieder geval, neem even een kopje thee om van de schrik bij te komen. Het komt wel goed met je pup. 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Likken tussen teentjes voorkomen
Je hebt speciale hondensokjes, die je met klittenband vast maakt om het pootje heen, zodat het goed op zijn plek blijft zitten. Dat was hier de oplossing. 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Afgebroken nagel
Hou het wel goed in de gaten. Mijn hond heeft ook ooit zijn nagel eraf gebroken. Hij leek er niet last van te hebben, en met de tijd groeide zijn nagel weer terug aan. Maanden later gebeurde het wel eens dat Billie soms eens mankte, en uiteindelijk bleek dat de nagel wel terug gegroeid was, maar hol aan de binnenkant waardoor het leven open en bloot was. Tegen die tijd was dat daardoor zo zwaar ontstoken dat ze zijn hele duim hebben moeten amputeren. 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Roedeltheorie blijft standhouden blijkbaar? (boek van Cesar Millan aan het lezen).
" een discussie is altijd goed, we kunnen allemaal nog wat leren. Ik krijg wel de indruk dat iemand die fan van CM is niet de links leest over waarom wat hij doet en zegt niet goed is. Ik zie dat dat gewoon genegeerd wordt, of afgedaan als een foutje, en dan wordt discussieren eerder een welles nietus ipv een inhoudelijke discussie, wat natuurlijk erg jammer is. Ik zou bijv. best willen weten, wat er aan de theorie en aan de uitvoering zo goed is van de methode die alleen de man zelf kan toepassen blijkbaar. En of mensen de filmpjes weleens zonder tekst gezien hebben, het geluid af gezet, zodat je niet afgeleid wordt door mooie woorden.   " Dobry Nee dat heb ik nog niet gedaan, maar dat vond ik wel interessant, dus daar neem ik nog de tijd voor. Ook van Alaska’s finest. En ik heb ook niet zijn filmpjes bekeken zonder geluid, maar ik kan ook met geluid zien dat het wel eens voorkomt dat hij dingen doet die ik persoonlijk niet zou doen. Maar ik heb ook nog nooit een hond gezien die aan het einde van een aflevering vermijdend naar Cesar is, of die gespannen op me overkwam. Nu heb ik niet alle afleveringen gezien. En verder geloof ik dat het succes van CM ligt aan het land waar hij zijn succes behaald heeft. Mensen in Amerika hebben hele andere normen en waarden, en een compleet ander milieu. Dat had ik al eerder gezegd, maar ik vind het niet erg om te herhalen. Velen hebben een flink vrijstaand huis met standaard een lap grond waar we in Nederland van kunnen dromen. Die nemen een hond voor in de tuin, lekker vrij zijn op elke dag hetzelfde stukje grond. Binnenshuis alleen maar liefde geven, en verder weinig. Die lopen daar niet dagelijks met hun hond(en). Dat is een mooi recept al voor gedragsproblemen.  
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Roedeltheorie blijft standhouden blijkbaar? (boek van Cesar Millan aan het lezen).
@ Dobry: ik heb altijd gedacht dat er “don’t try this at home” vermeld wordt om te voorkomen dat mensen thuis hun honden in hun buik gaan schoppen omdat ze denken te zien dat Cesar hard schopt. Daarnaast maakt hij niet gebruik van dezelfde methode bij elke hond, dus je moet niet zomaar wat gaan aankloten als je geen idee hebt. CM zegt overigens zelf ook altijd dat hij niet honden, maar mensen traint. Hij legt ook regelmatig uit bij welk hondensignaal bij welke emotie past, zodat mensen hun hond leren lezen.  
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Roedeltheorie blijft standhouden blijkbaar? (boek van Cesar Millan aan het lezen).
Ik denk dat niemand hier zal ontkennen dat CM volledig de plank mis sloeg toen met Holly. Dat geeft CM zelf ook toe overigens (hoewel hij misschien niet eens een andere keus heeft dan toe te geven, maar goed). Ik probeer je alleen te zeggen dat ik ook een hele hoop andere dingen zie, dat me doet geloven dat hij ook het een en ander goed doet. Nu ben ik hier op het forum omdat ik open sta om te leren, maar je gaat niet in op wat er precies gezegd wordt. Wat dat betreft lijkt het wel alsof je vastberaden bent om verontwaardigd te reageren op positieve reacties over CM. En ik dacht dat we hier in dit topic een open discussie aan het voeren zijn. 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Roedeltheorie blijft standhouden blijkbaar? (boek van Cesar Millan aan het lezen).
Ten eerste vind ik het nogal minachtend overkomen wanneer je zegt dat als een hond kwispelt, hij in weze niet per see blij hoeft te zijn. Ik ben niet achterlijk. Ten tweede had ik al het vermoeden dat je juist het filmpje van Holly als voorbeeld neemt. Dat een mens een keer fouten maakt, dat maakt iemand gewoon mens. Niemand is perfect. Maar als je echt naar CM gekeken hebt en de honden observeert, zie je Holly regelmatig terug komen. Holly heeft de rest van haar leven bij CM gewoond, en komt op mij over als een zeer tevreden en gebalanceerde hond. Dat zegt voor mij ook meer dan een bijtincident. 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Roedeltheorie blijft standhouden blijkbaar? (boek van Cesar Millan aan het lezen).
Ik ben nu toch wel nieuwsgierig in deze discussie, aangezien hier meerderen reageren die duidelijk tegen CM zijn. In mijn ervaring nemen honden van nature een bepaalde afstand van mensen die dominant/overheersend zijn. Toch zie ik dat wanneer mensen en hun hond(en) terugkeren naar de DPC van CM ter afsluiting van hun begeleiding altijd ontzettend ontspannen en blij reageren op die plek en op CM zelf. Voor mij zegt dat zeker wat. Mijn honden hebben nooit ergens ontspannen en vrolijk zichzelf kunnen zijn als we op visite waren bij bepaalde overheersende types. Daar komt ook nog eens bij, dat mijn honden ook duidelijk gecommuniceerd hebben bij bepaalde trainingsmethodes. Het is voor ons nogal een zoektocht geweest naar een goede hondenschool. Bij de ene mocht je alleen maar positief belonen en ongewenst gedrag negeren, “nee” zeggen was al niet toegestaan. Wat er toe leidde dat mijn hond alleen daar op dat veld niet wist wat hij met zichzelf aanmoest, hij kreeg alleen maar vrijheid maar had ook daar duidelijkheid nodig. Er moet een balans zijn. Daarna kwam een trainer die me zei dat ik harder moest worden, en elke vorm van hoge opwinding moest corrigeren. Dat beschadigde de band die mijn hond en ik hadden/hebben. Zo hebben we verschillende hondentrainers, hondensporten en hondenscholen uitgetest tot we onze plek vonden. Geldt overigens voor meerdere honden. En ik merkte daarin een groot verschil in het gedrag van mijn hond. Dus daarom kan ik me moeilijk voorstellen dat CM honden zo domineert, en zijn trainingsmethode zo hondonvriendelijk is. Je zou dat toch terug moeten zien wanneer honden terug zijn bij hun baasjes, en samen bezoeken ze CM, want op dat moment is hij niet langer in controle, maar de eigenaars. 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Mechelse herder en reuma
Misschien kun je iemand in je omgeving vragen om een enthousiaste jonge hond uit te mogen laten, en dan goed bij jezelf na te gaan of je het trekken van een jonge hond lichamelijk aankan. Het is namelijk wel goed advies om rekening mee te houden. Ik heb geen reuma, wel elke dag veel pijn, en ik heb een border collie. Die loopt nu altijd naast, maar de eerste 2 jaar duurde het even voordat het kwartje viel en trok hij altijd aan de riem. Voor mij was dat wel te doen, maar misschien levert het voor een ander vooral veel pijn en frustratie op, en dat voelt de hond ook. Maar verder lijkt me dit het enige bezwaar, aangezien je genoeg uitdaging wilt bieden. Hersenwerkjes op dagen dat het niet gaat om lang te lopen is een uitstekende oplossing. Hier is de hond dan ook helemaal voldaan wanneer hij mentaal aan het werk gezet wordt. 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Roedeltheorie blijft standhouden blijkbaar? (boek van Cesar Millan aan het lezen).
Ik geloof dat we wat CM betreft ook wel rekening moeten houden dat zijn grote succes met name in Amerika behaald is. En daar heerst toch een hele andere mentaliteit, en het milieu is heel anders. Mensen hebben daar over het algemeen grote vrijstaande woningen met een lap grond. Dan komt er een hond, die in de tuin alle vrijheid krijgt. The American Dream! Mensen gaan daar echt niet elke dag meerdere keren op uit met hun hond(en). En als je pup opgroeit in de vrijheid van de tuin, en binnenshuis alleen maar liefde en verwennerij ontvangt, dan gaat er in de basis al iets mis. Elk dier en elk mens heeft wel bepaalde leefregels en grenzen nodig om een balans te krijgen. Daarnaast kan een hond zijn energie niet goed kwijt, en hij leert niet jouw mensentaal te begrijpen. Als ik afleveringen van CM bekijk, dan zie ik - als mensen hun honden al corrigeren - dat ze opgewonden “no!” blijven roepen. Regelmatig tot aan hysterie toe te noemen zelfs. Een hond voelt dat als aanmoediging. Als dat de basis is van je opvoeding, dan leidt dat geheid tot gedragsproblemen. Dus ik kan me heel goed voorstellen dat mensen in Amerika de lessen van CM nodig hebben. Maar ja, zo’n boek... Ik zie dat hijzelf ook elke keer een andere aanpak gebruikt bij honden. De basis blijft hetzelfde, je moet kalm en assertief zijn. De hond heeft beweging nodig, en bepaalde regels. En zodra je hond terug in balans is, mag je hem best enthousiast begroeten bij thuiskomst of hem als eerst de deur uit laten gaan.  Hoewel ik denk dat er bepaalde wijze lessen te leren zijn van CM, zie ik ook wel het gevaar van zijn succes. Ik heb mensen hun hond(en) wel eens hard in de zij zien trappen, omdat hij een stukje voor loopt. Of de verwachting hebben dat honden met deze methode in een klap perfect zouden moeten luisteren, want CM lukt het ook. Honden zijn dan wel ontzettend leergierig, maar niemand is perfect. Iedereen maakt fouten, je hebt wel geduld nodig. Daarnaast kun je meerdere mensen hetzelfde beeld laten zien, maar elk mens zal met hetzelfde beeld andere waarheden oppikken en daarmee op een andere manier handelen. Dus probeer eens wat uit, en kijk goed naar je hond, wat deze nodig heeft. Niets is zwart wit. 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Op strooptocht
Welke grenzen heb je Charlie aangeleerd? Dat lijkt me juist ook heel belangrijk, naast alle uitdaging/beweging/liefde/aandacht en mogelijkheden om te kunnen kauwen. Helemaal in de ondeugende fase. 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in problemen ademhaling na boss operatie
" Punt 1 , gevraagd of ik de ct-scan foto's kan doorsturen  Punt 2 , ze zeiden dat als ze de spier van Eustachius beschadigen de hond vloeistofophoping kunnen hebben in hun middenoor . Is het toeval dat onze hond dit heeft gekregen na de operatie ? Ik had in mijn 1 ste mail geschreven dat hij een middenoorontsteking heeft gekregen , ik schreef er niet bij dat hij een vloeistofophoping had in zijn oor die niet bacteriologisch was . Neurologe schreef op verslag 'idiopatisch' . Punt 3 , heb gevraagd wat de kosten zouden zijn . Op punt 1 en 3 zou ik toch een antwoord mogen verwachten ? Kan het niet zijn dat ze bij de operatie die spier hebben beschadigd en hij daardoor een vloeistofophoping kreeg in zijn oor en evenwichtsproblemen ? Dat die chirurg nu ineens gans die spier wil gaan verwijderen zodat het niet meer kan worden nagegaan dat ze een fout hebben gemaakt . Dat die ademhalingsproblemen die hij nu heeft daar ook hebben mee te maken . Kan allemaal . Een vraagje ; ben jij toevallig een dierenartse ?  " marquita Punt 1 is inderdaad geen antwoord op gegeven, maar zoiets kun je maar voor de zekerheid mee hebben toch? Punt 2 is gezegd dat dit typische gezondheidsproblemen zijn die bij dit ras veelvoudig voor komt. Zonder de hond gezien te hebben kan er zeker niet geconcludeerd worden of dit een fout is geweest bij de operatie of dat dit probleem er al was. Overigens zou een hersteloperatie ook andere problemen kunnen voortbrengen. Wat het kostenplaatje betreft kunnen ze nu ook geen definitief antwoord bieden aangezien niet elke hond in aanmerking komt voor deze behandeling. Maar als je geen vertrouwen hebt in deze kliniek, dan kun je altijd verder kijken. Alleen niemand zal je kunnen zeggen of deze huidige problemen ontstaan zijn door de bos operatie of doordat het een aangeboren afwijking is vanwege de platte neus van de Franse bull, in ieder geval zeker niet zonder je hond persoonlijk te onderzoeken. 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in problemen ademhaling na boss operatie
" En tot nu toe nog altijd geen reactie terug van utrecht . Kan ik terug gaan zoeken naar een andere dierenkliniek . Wie zei er daar dat een onafhankelijke kliniek zich niks aantrekt van fouten die eventueel gemaakt zijn ? Zo zie je maar . En zij zijn niet de enigste . " marquita Wat lees jij dan in de reactie van de laatste dierenkliniek? Ik lees dat je vragen uitgebreid zijn beantwoord en vervolgens stuur je een nieuwe mail met dezelfde soort vragen, anders gesteld. Zij kunnen je alleen verder helpen als je langskomt met de hond.
honden page profiel SusanneSusanne schreef in problemen ademhaling na boss operatie
De castratie had enerzijds niets te maken met zijn heupen en rug, en anderzijds wel. De problemen waren er altijd al, maar na of dankzij de operatie werd duidelijk hoe ernstig de problemen waren. Ik wil je echt niet aanvallen, maar Mojo had voor zijn operatie wel ademhalingsproblemen, anders had je nooit de operatie gedaan. En ik wil het je duidelijk zeggen, want ik lees dat je angst dat er een fout gemaakt is met zijn eerste operatie je laat belemmeren in het helpen van je hond. Je kiest een andere kliniek, wat heel begrijpelijk is nu je je vertrouwen kwijt bent in de vorige, maar toch denk je dat deze arts - die je helpen wilt met het behandelplan wat voorgesteld is - een andere arts in bescherming neemt. Omdat hij geen reactie geeft op je tweede mail, waarin je uitlegt wat er allemaal gebeurd is met Mojo en misschien vraag je indirect of deze arts kan bevestigen of er inderdaad een fout is gemaakt. En op de vraag of ademhalingsproblemen zijn ontstaan door de operatie of doordat het is aangeboren wilt mogelijk niemand zich branden met een Franse bull, het lijkt me nogal een gevoelige kwestie. Misschien is het wel voortgekomen door littekenweefsel, waar niemand wat aan kan doen, ik weet het niet. Ik geloof dat artsen binnen dezelfde kliniek elkaar eventueel kunnen beschermen, maar dat lijkt mij sterk als je naar een andere onafhankelijke kliniek stapt. Dus ik raad je aan om weer met nieuw vertrouwen deze behandeling in te stappen. Nogmaals, ik wil je absoluut niet aanvallen, ik snap heel goed dat dit heel veel emoties oproept. Ik hoop enkel dat je door een andere kijk je je angsten los kan laten, want het lijkt me niet prettig om op deze manier een volgende operatie in te gaan. 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in problemen ademhaling na boss operatie
Wat ontzettend naar! Maar dat er serieuzere ademhalingsproblemen zijn gekomen na de operatie garandeert met dit ras niet dat deze ook voortkomen uit een eventuele fout tijdens de operatie. Franse Bulldogs zijn in de loop der jaren zo doorgefokt dat vrijwel elke Franse bull tegenwoordig met ademhalingsproblemen kampt. De neus is veel te kort, dat knorren bijvoorbeeld wat je die bulletjes hoort doen is ook een signaal dat de ademhaling niet goed gaat. Zelf heb ik ook een hond gehad, een border collie dan, die een half jaar na zijn castratie kwam te overlijden. Dat was geen zware operatie, maar de hond moest toch rust nemen en herstellen. Zijn sterke spieren werden iets minder sterk, en toen werd duidelijk dat zijn heupen en rug erg slecht waren. De heupen konden geopereerd worden, zijn rug niet, en daarom was een volgende operatie niet aan te raden. We zijn volop in therapie gegaan om de spieren terug sterk te krijgen in de hoop dat deze zijn zwakke skelet weer konden opvangen. Maar toen de pijn eenmaal overheerste gebruikte hij zijn achterpoten het liefst niet meer. Zodoende kon ik niet anders dan mijn 3 jaar oude hond laten inslapen. En hoewel de zichtbare problemen begonnen met een castratie, was het wel duidelijk dat zijn werkelijke gezondheidsproblemen altijd al aanwezig waren. Zoiets kan ik me eerlijk gezegd ook voorstellen als je zegt dat jouw Franse Bull problemen heeft met ademhalen. Maar goed, of er nu een fout gemaakt is met de operatie of dat het probleem altijd al bestaan heeft, dat zou nu niet meer uit moeten maken. Ik wilde je wel deze andere kijk delen zodat je hopelijk je aandacht kan richten op het probleem wat nu speelt. Het is nu namelijk belangrijk dat je hondje geholpen wordt. Ik wens je veel sterkte, wijsheid en beterschap voor je huisdier. 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Hoge pancreas waarde sammy
Heel veel sterkte RJ en beterschap gewenst voor Sammy. Een paar maanden geleden heeft mijn hond een acute alvleesklierontsteking gekregen. Wij hebben niet afgewacht en hem naar MCD gebracht voor een infuus, waar hij snel van opknapte. Thuis kreeg hij medicatie en speciaalvoer en hij is volledig hersteld. Hij krijgt nog wel altijd speciaal voer, maar we hadden niet durven dromen dat het nu zo goed met hem gaat. Dus blijf toch hoopvol, ik besef heel goed wat een klap dit is, maar er is een reëele kans dat het goed komt. Wij geven dan nu speciaalvoer voor de alvleesklier van Royal Canin. We hebben ook Hills geprobeerd, maar Royal Canin verteert Billie een stuk beter. Daarom hebben we nog een kleine zak Hills over, iets minder dan 2 kilo. Wil jij dat misschien hebben voor Sammy? Ik wil het je wel opsturen. 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Uitvallen
Gelukkig dat het niet bot overgekomen is, met tekst kan de boodschap wel eens met andere intenties gelezen worden. Maar zo te lezen ben je al heel bewust bezig met je eigen houding en energie, en probeer je je honden ook goed te lezen. Als je zoveel je best doet om je honden te begeleiden, en je weet het nu even niet meer (wat elke hondeneigenaar vast wel eens overkomt) voel je je dan niet juist geneigd om een expert mee te laten kijken naar jou, je honden en je dagelijkse routine? Ik weet niet zeker of we vanachter een scherm echt een oplossing zouden kunnen bieden. Hoewel je dit probleem eerder meegemaakt hebt, is de situatie nu moeilijker omdat het nu gebeurt waar de andere honden bij zijn. Want eigenlijk heb je het zelf al heel goed begeleid aangezien ze zonder haar hondenroedel dit gedrag niet meer laat zien (op die week voor Willow kwam na, maar toen zat je vast met je hoofd in de roze puppywolken af te tellen tot je pup kwam). Wat mij nog enkel opvalt aan je tekst is dat je vermoedt dat het drijfgedrag is en niet zozeer onzekerheid, begrijp ik dat goed? Mijn hond Billie kan er ook wel eens een handje van hebben, op vreemde honden te drijven. Maar hij heeft die neiging veel minder als wij hem mentaal goed uitgedaagd hebben. Nu is hij wat ouder en heeft hij minder uitdaging nodig dan toen hij jonger was. Dus is het misschien een idee om met Kahlúa schapen te gaan drijven? Of echt een hondensport te bieden waar ze haar ei in kwijt kan?    Overigens bedoelde ik niet te zeggen dat ze de hele boswandeling aan de lijn moet. Ik laat Billie altijd loslopen, maar als ik aan zijn hondentaal zie dat hij een situatie met een andere hond spannend vindt grijp ik direct in. Hij kan los blijven lopen omdat hij doorloopt zodra ik het commando geef, en ik grijp ook in bij de vreemde hond als die Billie vervolgens blijft opzoeken en de baas grijpt niet in. Meestal helpt het al door gewoon tussen Billie en de vreemde hond in te gaan staan, en anders maak ik me breed en stuur hem richting zijn baas. Billie loopt dan altijd van de situatie weg en dan is het zo opgelost. Het even aanlijnen is enkel een extra handvat om het makkelijker te maken. Over aanlijnen gesproken: ik zie ook wel heel vaak dat mensen de lijn zo strak en kort houden, dat daar zoveel spanning op komt te staan waardoor de hond de spanning van de riem meekrijgt en juist daardoor uitvallen. Heb je hier al eens mee gespeeld en uitgetest of Kahlúa daarop reageert?    En ik denk dat het ook heel goed mogelijk is dat Kahlúa je wat uittest en om negatieve aandacht vraagt nu je aandacht ook naar Willow gaat. Het zijn ook af en toe net kinderen hè... Volgens mij krijgt Kahlúa nog altijd vrijwel elke dag één op één aandacht, dus misschien kun je die rare fratsen van haar af en toe beter wel negeren... ;-) 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Uitvallen
Als je zegt dat Kahlúa dit gedrag vooral laat zien als je meerdere honden mee hebt tijdens de wandeling, zou het dan kunnen zijn dat dit gedrag ook ergens in verbinding staat met het gedrag wat ze liet zien toen Willow net kwam? Dat Kahlúa 1 op 1 heel goed om kan gaan met spannende situaties en op jou kan vertrouwen, maar dat zij dat vertrouwen in jou eventjes kwijt is zodra er meerdere honden in de roedel aanwezig zijn, en alle spannende prikkels vervolgens op haar manier probeert op te lossen? Sorry dat ik het zo bot verwoord, ik wil je echt niet aanvallen. Ik kan  zoiets makkelijk zeggen vanachter een scherm, want ik ken je opvoeding en je honden niet. Maar ik kan wel vanuit mijn eigen ervaring relativeren dat baasgerichte honden vaak meer duidelijkheid nodig hebben dan in hedendaagse hondencursussen aangeleerd wordt. Vroeger waren de correcties te hard en te fel, en tegenwoordig is het juist doorgeslagen in niet corrigeren maar het gedrag proberen te vermijden en af te leiden. Niet dat ik zeg dat je felle correcties moet gaan uitdelen zodra Kahlúa uitvalt, want daar kan jullie band door beschadigd raken. Maar laat wel blijken dat jij de touwtjes in handen neemt en hebt, en dat zij het niet hoeft te gaan oplossen. Misschien heeft het begin met Willow nog altijd effect op haar gedrag met andere honden omdat zij het toen ook een beetje zelf moest oplossen (als dat echt zo is, ik beschuldig je nergens van, ik probeer mee te denken). Ik zou zelf overigens geen snoepjes aanbieden om haar af te leiden. Sta goed rechtop, roep haar met een duidelijk commando bij je zodra je honden ziet, lijn haar aan en loop stevig door alsof er niets aan de hand is. Dat kan met een boog aangezien honden dat van nature ook doen. Als ze uitvalt zou ik dat toch corrigeren met een duidelijke nee en doorlopen. Overigens heb je geen controle over je hond als zij voorop loopt en trekt, want dan maak je het alleen maar moeilijk voor jezelf om haar uit dat gedrag te halen. Het is echt oefenen, jij bent naast haar maatje ook haar baas, en jij bepaalt dat er geen gedonder komt tijdens wandelingen. Je eigen energie heeft op honden veel effect, en baasgerichte rassen zijn daar helemaal gevoelig voor.    Laat je trouwens de hele roedel loslopen of de hele roedel aan de lijn zodra Kahlúa uitvalt? Want als er bijvoorbeeld 1 losloopt, en de rest aangelijnd, wordt zij misschien minder gesterkt in het moeten beschermen van de roedel en is dat voor een loslopende hond ook minder overweldigend dan wanneer er meerdere honden ineens komen snuffelen.    Als laatst probeer ik nu wel met je mee te denken omdat je dat vraagt. Maar ik ben het wel eens met Kekhor dat je beter een ervaren gedragstherapeut kan inschakelen. Zeker juist nu Willow nog pup is. Want nu is het er nog één die uitvalt, maar pups kijken altijd naar het gedrag van volwassen honden en kopiëren dat. Dus het is nu juist de tijd om het gedrag van Kahlúa om te buigen. Voor je het goed en wel beseft hebt, heb je er ineens twee die uitvallen. Daarnaast zou ik zeker kijken naar een gedragstherapeut die ervaring heeft met roedelgedrag en met herder(achtige) rassen.     
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Alvleesklierontsteking
" Ze heeft ups en downs helaas  de ene dag loopt ze rond en de andere dag weer in der mand. Maar wel een kleine stijgende lijn het is 2 stappen vooruit en weer 1 terug. " sennadelab Ik reageer niet zo heel veel, maar ik duim zeker met jullie mee en in gedachten hoop ik steeds op een positieve update. Maar zoals jij het omschrijft lijkt mij dit redelijk tot goed nieuws. Goede dagen zijn echt positief! Herstellen van een alvleesklier ontsteking duurt gewoon erg lang. Billie heeft er twee maanden over gedaan en nog maken we af en toe mee dat hij een (lichte) terugval heeft en vanuit het niets overgeeft of diarree krijgt. Dat duurt dan niet langer dan een dag. Maar volgens de artsen hoort het erbij. Verder zijn we ook nog lang niet zo actief als voor de ziekte. Hopelijk krijgt Senna gauw meerdere goede dagen, en krijgen jullie het vertrouwen weer terug dat ze zal genezen. Sterkte! 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in Kan een bot geven stress veroorzaken?
Ik ben het volledig eens met Alaska’s Finest, ik wil er alleen aan toevoegen dat je vleesbotten wel rauw moet geven mits je vers vlees voert. Echte botten met vlees die gekookt of gerookt zijn kunnen splinteren, en dat kan leiden tot schade in de organen. Veel mensen zijn zich van geen kwaad bewust omdat je ze vaak gewoon in de dierenwinkel ziet liggen, dus men kan daar niet genoeg voor waarschuwen. 
honden page profiel SusanneSusanne schreef in onzeker door moeilijke nacht
Je zou ook een gedragen (oud) kledingstuk bij je pup kunnen leggen, waar jouw geur volop aan zit. Je pup kan daar steun aan hebben, zodat je toch een beetje bij haar bent. Overigens is het vrij normaal dat je pup langere tijd nodig heeft om te wennen aan de situatie. Ik heb ook een paar weken op de bank gelegen om een half jaar oude hond gerust te stellen toen hij net in huis kwam, dus een paar dagen is al vrij snel. 
 

Vrienden van Melanie & Nona

honden foto van Misky, Chukkie, Edge en Khan honden foto van Bugs      **Taz**honden foto van Liese-Lottehonden foto van Mijn Working Border Collieshonden foto van janine&Izziehonden foto van Heleen, Brit & Codyhonden foto van Susannehonden foto van silke & woody honden foto van Lise met Ruby, Naïn & Qalvin

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^