Lhasa Apso

Lhasa Apso

Rasgroep van de Lhasa Apso

De Lhasa Apso behoort tot de Rasgroep "Gezelschapshonden"

Geschiedenis van de Lhasa Apso

Lhasa Apso

Omdat de Lhasa Apso veel haar heeft over het gehele lichaam en de staart, die hoog over de rug wordt gedragen, ook veel beharing heeft, wordt hij ook wel de hond met de twee hoofden genoemd. De Lhasa Apso is een Oosters hondenras oorspronkelijk afkomstig uit Tibet en men denkt dat het circa 2000 jaar oud is.

Het ras wordt in vergelijking met andere hondenrassen op relatief kleine schaal gefokt in Nederland en België. De totale wereldpopulatie Lhasa Apso's bleef de laatste 30 jaar (stand 2006) constant. Het ras is op de meeste hondententoonstellingen regelmatig te bewonderen. De geschiedenis van het ras in Nederland begon met wijlen Mevr. Annigje Schneider-Louter zij fokte onder de kennelnaam "van de Warwinckel" en kan de pionier genoemd worden van de Lhasa Apso , zij haalde de eerste honden uit Engeland en België.(op internet is info over haar te vinden)

Karakter van de Lhasa Apso

Lhasa Apso

De Lhasa heeft een karakter die trots - afstandelijk - intelligent - is.
De Lhasa is zo wel geschikt als gezelschaps en als waakhond.
Lhasa Apso heeft een zeer goed gehoor en is een zeer sportieve hond die van lange wandelingen houd.
Het is een allemansvriend en zijn erg trouw aan de baas maar past zich ook goed aan iemand anders.
De Lhasa mag niet bang of angstig zijn.

Rasstandaard van de Lhasa Apso

Geschiedenis
Omdat de Lhasa Apso veel haar heeft over het gehele lichaam en de staart, die hoog over de rug wordt gedragen, ook veel beharing heeft, wordt hij ook wel de hond met de twee hoofden genoemd. De Lhasa Apso is een Oosters hondenras oorspronkelijk afkomstig uit Tibet en men denkt dat het circa 2000 jaar oud is.

Het ras wordt in vergelijking met andere hondenrassen op relatief kleine schaal gefokt in Nederland en België. De totale wereldpopulatie Lhasa Apso's bleef de laatste 30 jaar (stand 2006) constant. Het ras is op de meeste hondententoonstellingen regelmatig te bewonderen.

Uiterlijk
De Lhasa Apso heeft een lange harde beharing, die bij een goede vacht niet gauw klit (in de war raakt). Eén keer per week borstelen volstaat als de Lhasa Apso een goede vacht heeft, heeft de Lhasa Apso echter een wollige of zijdeachtige beharing dan zal deze wel klitten. De Lhasa Apso mag alle kleuren hebben behalve de leverkleur, met daarbij een goed ontwikkeld zwart pigment, dus zwarte neus, lippen en oogleden. Het is een kleine hond met een schofthoogte van iets meer dan 25 cm. De hond heeft een goed ontwikkeld lichaam, is compact van bouw en heeft een prima conditie. De neuslengte is een derde van de totale schedellengte. Men noemt dit een gestrekt hoofd.


Kleuren
De voorkomende kleuren zijn: goud, zandkleur, honingkleur, donkergrijs, leikleurig, rookkleurig, twee-of meerkleurig (wordt ook wel bonte en parti-color genoemd), zwart, wit en bruin. Alle kleuren zijn gelijkwaardig. Lang geleden hadden de leeuwkleurige Lhasa's de voorkeur.


Grootte
De ideale hoogte van 25,4 cm is een richtlijn, het is ook geen minimum of maximum. de keurmeesters en fokkers moeten het ideaal zoals in de standaard staat omschreven nastreven en benaderen. Het totaalbeeld en de balans bij de Lhasa Apso staat voorop samen met de maat als raspunt.

Gezondheid van de Lhasa Apso

Lhasa Apso

Tandsteen komt regelmatig voor maar daar kunt u zelf heel veel aan doen zoals tandenpoetsen etc..
En de oren zijn gevoelig voor verstoppen en ontsteking doordat de oren hangen en behaart zijn aan de binnenzijde.
De Lhasa Apso is een heel gezond ras.
Fokhonden worden op diverse oogafwijkingen getest, zoals PRA en Cataract (staar).

Verzorging van de Lhasa Apso

Shampoo
Crèmespoeling
Grove kam - voor de klitten
Softslicker borstel
Puntkam -voor de scheiding
Borstel -die geen balletjes heeft aan de uiteinde
Kammetje -special voor de ogen
En een föhn

Na het wassen de vacht drogen met een föhn, borstel gelijk tijdens het föhnen de klitten uit de vacht.
Zijn er viltklitten borsel die dan uit met de softslicker.

Hoewel het niet een rassenstandaard is vinden diverse Lhasa's het heerlijk om wat haren kwijt te zijn. Met name als de kastanjes vallen en er veel klitten in de vacht blijven hangen.

Opvoeding van de Lhasa Apso

Lhasa Apso

zoals alle Oosterse hondenrassen is ook de Lhasa Apso wat eigenwijs.
Verwacht van hem geen kunstjes en leid zijn karakter in de juiste banen, door hem te belonen wanneer hij iets goed doet. Harde woorden kunnen hem diep in zijn ziel raken, waarna de hond zich beledigd en zwaar ontdaan zal terugtrekken. Hij is intelligent genoeg om uw regels te begrijpen.Hoewel ze van nature graag bij mensen in de buurt zijn, kunnen sommige van deze honden enigszins koppig zijn. Een vroege introductie tot gehoorzaamheid en een vriendelijke opvoeding worden geadviseerd om deze minder prettige karaktertrek te vermijden.

Rasvereniging van de Lhasa Apso


Pekingees- en Dwergspanielclub
Pekingees- en Dwergspanielclub

Nieuw-Amsterdam
Website: http://www.pekingees-en-dwergspanielclub.nl/


Lhasa Apso Club Nederland
Lhasa Apso Club Nederland Ons prachtige ras de Lhasa Apso is sinds de 60'er jaren in Nederland en heeft tot op heden geen eigen rasvereniging gehad. Na de nodige overwegingen heeft de initiatiefnemer Frank L. van Tatenhove besloten om een rasvereniging op te richten. Natuurlijk willen ook wij gezelligheid rond onze huisgenoot en bezig zijn met nuttige en leuke dingen voor onze hartendieven de Lhasa Apso. Maar we willen ook bewust bezig zijn met de toekomst van dit prachtige ras; dus zullen we midden in de rashondenwereld moeten staan. En dat kan bijna alleen maar door middel van een rasvereniging voor de Lhasa Apso met oog voor nu en de toekomst.

Zeedijk 12
4588RG Walsoorden
Telefoon: 0639197882
Website: http://www.lhasaapsoclub.nl


Lhasa Apso Club Nederland
De eerste Lhasa Apso Club in Nederland, Ons prachtige ras de Lhasa Apso is 50 jaar geleden in Nederland geimporteerd en heeft tot op heden geen eigen rasvereniging gehad. Na de nodige overwegingen heeft de initiatiefnemer Frank L. van Tatenhove besloten om een rasvereniging op te richten. Natuurlijk willen ook wij gezelligheid rond onze huisgenoot en bezig zijn met nuttige en leuke dingen voor onze hartendieven de Lhasa Apso. Maar we willen ook bewust bezig zijn met de toekomst van dit prachtige ras; dus zullen we midden in de rashondenwereld moeten staan. En dat kan bijna alleen maar door middel van een rasvereniging voor de Lhasa Apso met oog voor nu en de toekomst.

Zeedijk 12
4588RG Walsoorden
Telefoon: 0639197882
Website: http://www.lhasaapsoclub.nl/

Popularitieit van de Lhasa Apso

De Lhasa Apso staat op dit moment op de 51e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Lhasa Apso

Bij mijn weten is luieren in huis een karaktereigenschap van dit ras. Buiten gaat er een wereld voor ze open.

Lhasa Apso pup aanschaffen

Let op bij de aanschaf van een pup of de fokker fokt met stamboom van de Raad van Beheer of Sint Hubertus in België. Gebruik uw gezond verstand en neem de moeite om bij een fokker die u aanspreekt thuis te gaan kijken en stel vragen. Verder moeten de pups opgroeien in de woonkamer en de moeder moet uiteraard aanwezig zijn. Pups mogen absoluut niet schuw zijn, en uiteraard niet opgroeien in een bak zaagsel.
Er worden veel pups uit het Oost Europa aangeboden en op de internet verkoopsites/verzamelsites waar het ras ook te vinden is, wees voorzichtig.

Lhasa Apso fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Lhasa Apso.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Lhasa Apso pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Lhasa Apso hebben ook deze rassen

Meer weten over de Lhasa Apso ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Lhasa Apso:


Afbeeldingen

Lhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa ApsoLhasa Apso

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Lhasa Apso hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^