Amerikaanse Cockerspaniel

Amerikaanse Cockerspaniel

Rasgroep van de Amerikaanse Cockerspaniel

De Amerikaanse Cockerspaniel behoort tot de Rasgroep "Retrievers, Spaniels en Waterhonden"

Geschiedenis van de Amerikaanse Cockerspaniel

Amerikaanse Cockerspaniel

De oorsprong van het ras is zonder twijfel in Spanje te vinden.
Het woord spaniel is ontstaan uit het woord Hispania de oude naam voor Spanje.
Spaniels hebben zich vanuit Spanje, Frankrijk en Engeland verspreid over Europa.
Aan de verschillende soorten spaniels is nog steeds dezelfde hoofdvorm en lange oren (het kenmerk!) te herkennen en een feit is dat ze allemaal nog steeds een goede neus bezitten.
De stamvader van de huidige Amerikaanse geboren legendarische reu Ch. Obo II. De stam van deze hond bestond vnl. uit Field en Sussex spaniel. De oorspronkelijke Amerikaanse Cocker is dus slechts honderd jaar oud.

cocker (kortweg Ami) is de op 7 augustus 1882 De eerste Ami werd in 1954 geimporteerd vanuit Duitsland door de grondlegger van de Amerikaanse cocker spaniel club mevr. N. Koning-Goudappel. Na 1955 is men in Nederland met het ras gaan fokken.

Karakter van de Amerikaanse Cockerspaniel

Amerikaanse Cockerspaniel

In huis is de Amerikaanse cocker spaniel een gezellige, vriendelijke hond die zeer geschikt is om in gezinsverband te leven. In gezinnen met kinderen is hij dan ook goed op zijn plaats. Wel is het belangrijk dat hij vanaf zijn puppytijd in een dergelijk gezin geplaatst wordt omdat hij ook zeer terughoudend kan zijn t.o.v. dingen die hij niet kent. Hij kan heel goed samen met andere huisdieren en is eigenlijk snel tevreden. Hij is in- en buitenshuis zeer actief en werklustig en kan in menige tak van hondensport zijn mannetje staan.

Op de gehoorzaamheidstraining bij uw kynologenclub, obedience, flyball, tentoonstelling en zelfs nog in het veld (jachttraining), overal kan u hem tegenkomen. Speelgoed is iets wat een Amerikaantje eigenlijk nooit genoeg heeft. Maar ook met een wandeling in de buurt of in het bos, maar vooral ook een flinke wandeling aan het strand doet u de Ami veel plezier. Maar na het beoefenen van sport of wandeling is een borstelbeurt weer pure noodzaak!

Rasstandaard van de Amerikaanse Cockerspaniel

De Amerikaanse cocker spaniel is het kleinste lid van de uitgebreide spaniel familie. Hij heeft een stevig compact lichaam, elegant besneden hoofd, het totaal volledig in balans en van een ideale maat. Rechte voorbenen, sterke rechte rug die moet aflopen naar de goed bespierde sterke achterhand. Hij moet in staat zijn om een aanzienlijke snelheid te ontwikkelen en heeft een onvermoeibaar uithoudingsvermogen. De licht aflopende ruglijn is kenmerkend voor het ras. De ideale maat is voor een reu 38,1 cm en voor een teef 35,6 cm. Een kleine onder of bovenmarge is toegestaan. Tegenwoordig is de Ami iets langer dan dat hij hoog is. Voor een vlot en vrij gangwerk is dit essentieel. Het hondje staat hoog op zijn rechte voorbenen en mag nooit de indruk geven laag en lang te zijn. Hij heeft voldoende bone, diepe, goed gewelfde ribben, is voor en achter goed gehoekt, de rug licht aflopend en de staart aangezet in een lijn met de topline of iets hoger.

Vrolijk kwispelen hoort bij zijn karakter.Kenmerkend voor het ras is ook de expressie, attent en zacht, vragend en innemend. De vorm van het oog en de kleur is hierbij heel belangrijk. De voorsnuit is breed en diep met vierkante gelijke kaken, een schaargebit met niet te kleine tanden is van groot belang! De vacht is een belangrijk onderdeel van het geheel van deze hond. De haarstructuur dient zijdeachtig te zijn, glad of lichtgolvend. Oren, borst, buik en benen goed bevederd, echter zodanig dat het gangwerk nog duidelijk te herkennen is! De meest voorkomende kleuren zijn: zwart, zwart met tan, blond (van lichtblond tot donkerrood), chocoladebruin (met tan) en bont (zwart-wit, driekleur, rood-wit).

HOOFD
Fijn gewelfd. Ronde schedel. Goed omlijnde wenkbrauwbogen. Uitgesproken stop. Brede, hoge snuit. Vierkante kaken. Zwarte of kastanjebruine neusspiegel, afhankelijk van de kleur van de vacht.

OGEN
Licht amandelvormig, kastanjebruin, zo donker mogelijk. De ooguitdrukking is "innemend smekend".

OREN
Lang, fijn, goed bevederd.

LICHAAM
Kort, compact. Vrij lange, gespierde hals zonder keelhuid. Diepe, brede borst. Goed gewelfde ribben. Sterke, iets aflopende rug. Brede croupe.

LEDEMATEN
Sterk. Compacte, grote, ronde voeten. Harde, hoornachtige zoolkussentjes.

STAART
Aanzet en dracht in het verlengde van de rug of iets hoger. Werd tot voor kort gecoupeerd, couperen is echter tegenwoordig in Nederland verboden. In actie kwispelend.

SCHOFTHOOGTE
Reuen: 36 tot 39 cm.
Teven: 34 tot 36 cm.

Gezondheid van de Amerikaanse Cockerspaniel

Amerikaanse Cockerspaniel

Erfelijke aandoeningen dit bij dit ras voorkomen, zijn:

- Heupdysplasie
- PRA (oogafwijking)
- Cataract (oogafwijking)
- Patella Luxatie (losse knieschijven)

Verzorging van de Amerikaanse Cockerspaniel

De verzorging van de Ami vraagt nogal wat tijd. Zijn bewerkelijke vacht, die kenmerkend is voor het ras, vraagt veel onderhoud. Een dagelijkse borstel en kambeurt is dan ook pure noodzaak. Ook het schoonhouden van ogen, oren en lipplooien is zeer belangrijk. Hij dient regelmatig te worden gewassen met een goede hondenshampoo en te worden behandeld met een vachtconditioner om de vacht zacht en los te houden. Belangrijk is het om na de wasbeurt de vacht al drogend (bij voorkeur met warme lucht) borstelend helemaal los te maken van de huid. Hierna kan met een grove kam de gehele vacht doorgekamd worden. Alleen op deze manier blijft de vacht van de Ami soepel en zacht zonder al te veel klitten en heeft hij geen last van huidverstikkingen die anders veelvuldig voor kunnen komen onder zijn dichte beharing. Een goede trimbeurt minimaal 1x per 2 a 3 maanden (afhankelijk van de vachtstructuur) is absoluut noodzakelijk. De meeste AmiĀ“s in de gezinssituatie zijn beter af met een zgn.puppylook. Dat is voor hond en eigenaar een hele opluchting daar de verzorging van de vacht echt een hele klus is. Een vakkundig trimmer kan de echte Ami liefhebber helpen om zijn hond in puike conditie te houden.

Opvoeding van de Amerikaanse Cockerspaniel

Amerikaanse Cockerspaniel

Bij het opvoeden van een Amerikaanse Cockerspaniel hoeft men niet veel problemen te verwachten. De honden zijn wel erg gevoelig, behandel de honden niet te fors, dit kan een negaief effect hebben op het vrolijke en vriendelijke karakter van de honden. Daarnaast kunnen Ami's behoorlijk koppig zijn, zeker als het jachtinstinct in de hond opspeelt. Zorg dat u de hond goed onder appel heeft voordat u ze los laten lopen.

Ami's zijn honden die eindeloos kunnen wandelen. Desondanks kunnen ze prima in kleine huizen of appartementen worden gehouden, als ze voldoende beweging krijgen. De meeste Ami's apporteren en zwemmen graag.

Rasvereniging van de Amerikaanse Cockerspaniel

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Amerikaanse Cockerspaniel.

Popularitieit van de Amerikaanse Cockerspaniel

De Amerikaanse Cockerspaniel staat op dit moment op de 68e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Amerikaanse Cockerspaniel

De Amerikaanse cocker spaniel heeft te kampen met gezondheids-en erfelijke problemen. De serieuze fokkers en de rasvereniging (ACSN) proberen de Ami zo gezond mogelijk te houden. Wat oudere erfelijke aandoeningen zijn inmiddels door zorgvuldige selectie enorm verbeterd, door evolutie zijn echter weer andere problemen binnen dit ras (zoals bij vele andere rashonden) ontstaan. Indien u een Ami wilt aanschaffen dient u dan ook zeer zorgvuldig te werk te gaan en u goed te orienteren. In Nederland was de kring
Ami fokkers al niet erg groot. Het coupeerverbod en ook het toekomstig Centraal Fokbeleid heeft er toe geleid dat er nog minder gefokt wordt. Voor de particulier die een Ami wil kopen wordt het dus zeker niet gemakkelijker om een hondje te vinden!

Amerikaanse Cockerspaniel pup aanschaffen

Pups moeten in een huiselijke sfeer opgroeien met moederhond. Beide ouderhonden moeten vrij zijn van erfelijke aandoeningen.

Amerikaanse Cockerspaniel fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Amerikaanse Cockerspaniel.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Amerikaanse Cockerspaniel pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Amerikaanse Cockerspaniel hebben ook deze rassen

Meer weten over de Amerikaanse Cockerspaniel ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Amerikaanse Cockerspaniel:


Afbeeldingen

Amerikaanse CockerspanielAmerikaanse CockerspanielAmerikaanse CockerspanielAmerikaanse CockerspanielAmerikaanse CockerspanielAmerikaanse CockerspanielAmerikaanse CockerspanielAmerikaanse CockerspanielAmerikaanse CockerspanielAmerikaanse CockerspanielAmerikaanse CockerspanielAmerikaanse CockerspanielAmerikaanse CockerspanielAmerikaanse CockerspanielAmerikaanse CockerspanielAmerikaanse CockerspanielAmerikaanse CockerspanielAmerikaanse CockerspanielAmerikaanse CockerspanielAmerikaanse Cockerspaniel

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Amerikaanse Cockerspaniel hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^