Senna hapt en gromt..

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anoniem (Gast)

Heb overigens niets tegen bouviers, geweldige honden! Was maar even een willekeurig voorbeeld van een iets pittiger ras :)

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

In die vergelijking: dan zijn er al een aantal signalen geweest die gemist zijn. Tongelen, wegkijken, gapen. 

 

Als het een bouvier en een kind was geweest heb je inderdaad een andere discussie.  Dan nog blijf ik erbij dat het grommen niet slecht is. Ben blij dattie gromt ipv bijt. Maar je moet het wel voorkomen.

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Moest nog even nadenken over de 'vertaling' van grommen.

maar volgens mij ligt het er maar aan hoe de rest van de lichaamstaal is.

 

Ik zie Fedor ook wel eens grommen naar een andere hond, maar laat verder geen spanning zien bijvoorbeeld. Dan is het gewone communicatie, verder niks. 

 

Maar als hij zou zou grommen en verder zou verstarren, oogwit zou laten zien, en misschien een lip optrekken is het een heel ander verhaal. Dan is het zoals je zegt 'de laatste waarschuwing voor een beet' 

 

ik denk nog steeds niet dat je het grommen moet aanpakken, maar moet voorkomen dat de hond in een situatie komt waar hij moet gaan grommen.

Anoniem (Gast)

O maar daarover zijn we het helemaal niet oneens hoor. dat vindt iedereen hier. De discussie was meer heeft de hond het recht om te grommen als hij op de bank ligt en niet geaaid wil worden. Hier in huis in ieder geval niet. Grommen op de bank naar een lid van het gezin zou ik niet pikken van mijn hond. Die mag dan voorlopig echt niet meer op de bank. Als je rustig wilt slapen doe je dat maar lekker in je eigen mand. De bank is van de baasjes. Maar ik val geloof ik in herhaling ;)

honden page profiel ..

honden foto van .

Ik had begrepen dat het niet bij grommen blijft, maar dat hij ook hapt/bijt. En bijten vind ik vergelijkbaar met slaan/schoppen. Ik vind gewoon niet dat je zo met elkaar omgaat. 

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Ik ben het met je eens Maaike dat je er iets aan moet doen, maar ik zoek het zoals gezegd in voorkomen. Ik vind namelijk niet dat je het grommen moet aanpakken, maar de situatie waardoor hij gaat grommen.

jij zegt " het is ontoelaatbaar" 

Nu vraag ik me af hoe je het dan zou oplossen. Ik lees hier op HP vaker dit soort uitspraken en vaak is dan de oplossing om het grommen af te straffen. Maar als je dat doet, loop je het risico dattie zich nog steeds erg bedreigd voelt, en het grommen gaat overslaan.

 

ik zou inderdaad de hond even niet meer op de bank laten, en heel erg goed letten op handelingen die de hond een ongemakkelijk gevoel geven zoals overhangen  en op de kop aaien. Geef hem een eigen plekje waar hij ongestoord kan slapen, zijn nest.

honden page profiel ..

honden foto van .

Ik zou bij de eerste signalen die de hond geeft al aangeven dat ik het niet wil, door eerst met m'n lichaamshouding aan te geven dat ik gedrag zie dat niet hoort (oogcontact). Als de hond daar niet op reageert zal ik duidelijk "Hey" of "Nee" zeggen. Maar meestal is stap één in zo'n vroeg stadium al genoeg. 

Maar in een geval als dit (waarin die signalen niet zijn gezien) zal ik als ik als gezinslid ga zitten op ONZE bank, rustig blijven zitten. Ook als de hond aangeeft dit niet te willen, zal ik rustig en zelfverzekerd blijven zitten. Als de hond hier niet op reageert zal ik m'n stem gebruiken, door bijvoorbeeld kalm maar duidelijk "Nee" te zeggen. Mocht de hond daar nog steeds niet op reageren en een stap verder gaan/door blijven gaan, zal de hond van de bank worden gestuurd. Hij gaat dan maar in z'n mand liggen, die helemaal voor hem alleen is. 

 

Ik ervaar eigenlijk nooit dat een hond stappen over gaat slaan, omdat ik hem grenzen 'opleg'. Ik ervaar juist dat de hond daardoor helemaal geen grenzen meer op gaat zoeken, omdat deze al duidelijk zijn. Binnen die grenzen mogen ze heel veel. Omdat die grenzen er zijn, hebben ze ook hun eigen plaats waarin ze zich terug kunnen trekken. Dus het is niet zo dat ik hen grenzen opleg, waarna ze zichzelf niet kunnen zijn. Weet niet of ik het zo goed uitleg, hoop dat je snapt wat ik bedoel hehe. 

 

Wat anoniem ook al zegt; het gaat om een bank, waarvan de hond weet dat die van iedereen is. Je hebt je op die plek respectvol te gedragen naar leden van het gezin. Als de hond in z'n mand had gelegen, had ik het een ander verhaal gevonden. 

Ik had het ook anders gevonden als het om een herplaatser gaat die heel veel heeft mee gemaakt en daardoor problemen heeft met vertrouwen. Maar ook daarin had ik duidelijk aangegeven wat voor gedragingen wel en niet in ons gezin horen. 

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Ik heb een beetje de indruk dat mensenregels op honden projecteerd. 

Waarom zo de strijd aangaan? Ik vind het zinloos, en niet fijn voor hond en baas.

 

met hetzelfde gemak geef je de hond een andere slaapplaats, en dat kan ook zonder aanstaren (zeer bedreigend voor een hond) en met belonen. Maak de andere plek leuk en fijn voor hem.

Kennelijk is de bank dan niet zo'n geschikte plek, het zijn mensenregels dat die plek 'voor iedereen is'. Dat de hond dat niet begrijpt kun je hem niet kwalijk nemen. Hij wil alleen maar ongestoord ergen liggen.

een andere plaats geven is prima, maar beter voor het een probleem wordt, en op een positieve manier. En waarschijnlijk is de hond er ook gelukkiger mee, want hij wordt niet gestoord.

honden page profiel ..

honden foto van .

Ik ga helemaal geen strijd aan. Juist niet, er is nooit strijd. Gewoon omdat we met elkaar leven en respect tonen voor elkaar. 

Of mijn honden zijn heel slim en snappen dat het hele gezin gebruik maakt van de bank, of ze snappen onze regels gewoon goed. Ze snappen ook heel goed dat ze een eigen mand hebben die voor hen is. 

 

En ik mag gewoon oogcontact maken met mijn eigen honden hoor, geen enkel probleem. Het ligt er maar net aan hoe je oogcontact maakt. Met oogcontact kun je al een hoop vertellen. Als er eten op tafel ligt en onze puber denkt 'hmm dat ruikt wel heel lekker', hoef ik van de keuken alleen maar even te kijken en hij weet al dat dat niet de bedoeling is. 

 

Waarom zo'n probleem maken van alles wat je wel of niet met de hond mag doen. Gewoon lekker relaxed met elkaar leven en hier wordt inderdaad gezegd als er iets gebeurt waar wij (m'n man en ik) het niet mee eens zijn. En daardoor is het eigenlijk heel relaxed en is er vrijwel nooit wat aan de hand. Je kunt hier een willekeurige hond neerzetten en ook die passen zich heel snel aan. Honden zijn vaak slimmen dan gedacht wordt. 

 

En verder ga ik er niks over zeggen. Want nu wordt er net gedaan alsof mijn hond hier altijd op de bank ligt te grommen haha, terwijl dat helemaal niet zo is. Juist niet. Ieder doet het lekker op z'n eigen manier en de manier waarop wij het doen (met grenzen en respect tonen voor elkaar) werkt prima. 

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna

honden foto van Suzanne & Senna

Senna gromt niet als iemand naast hem komt zitten. Hij kan soms dan zelfs weg lopen. Hij heeft gegromd toen mijn vader toen Senna lag te slapen op de bank over Senna heen hing en hem ging aaien. Dit was een zachte grom. Senna zelf zag er verder rustig uit. Het grommen van hem toen was echt laten weten dat hij geen zin had. Ik vind dat Senna wel mag laten weten als hij ergens geen zin in heeft. Helemaal als wij zijn vorige communicatie hebben gemist. Senna ging pas happen toen me vader door ging door nog een kus te geven op zijn kop. Happen is trouwens wat anders dan bijten. Maar toen heeft me vader wel gereageerd. (niet fysiek hoor!!) alleen is me vader daarna weg gelopen en hebben we Senna niet van de bank gestuurd. Dit was stom en zal volgende keer anders worden aangepakt. Maar laten we er even van uit gaan dat er geen volgende keer komt. Het over Senna heen hangen was puur onwetendheid van me vader. Als iets bedreigend is, dan mag iemand toch reageren? we hebben het gelukkig goed kunnen bespreken dat dit niet fijn is voor Senna en we hem in zijn slaapmomenten op de bank, mand, kussen, grond met rust laten. Zou Senna nou gaan grommen omdat we naast hem gaan zitten, ja dan is het een heel ander verhaal. Maar dit had niks te maken met een of andere plek of geen respect maar puur het bedreigend voor Senna over kwam of Senna er geen zin had in die aandacht. Waar wel naar me vader en niet naar mij? geen idee dat is het enige wat ik vreemd er aan vind.

 

Senna luistert goed naar ons maar niet omdat wij hogere zijn maar gewoon omdat wij zijn lieve baasjes zijn. Dat Senna iets niet mag eten of doen en goed naar ''foei'' luistert vind ik onder opvoeding passen niet omdat wij hogere zijn. Waar in ben ik dan hoger? ik zie dat niet zo. Senna en wij zijn gewoon gelijke maar heeft naar ons te luisteren en nogmaals niet omdat wij hoger zijn.

 

Senna weet ook heel goed wat hij wel of niet mag inmiddels. Wij leven hier met ze alle (ook nog twee katten) relaxed ;) en met respect naar elkaar. Senna heeft respect naar ons en wij naar hem. We leven juist prima met Senna zonder die rangorde gedoe. Senna is 1 met ons gezin. (Nu zeg ik niet dat jouw honden niet 1 zijn hoor Maaike want ik weet wel beter bij jullie :) )

 

 

Nogmaals het gaat al beter nu me vader Senna in slaapmomenten met rust laat en ook verder minder over Senna heen buigt ect. Ik denk echt dat daar het probleem zat. Als dat niet zo is, merk ik dat wel en pakken we het anders aan.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Nou dan regeer ik nog een keer. Suzanne van Luca ik denk dat we het gewoon niet eens zijn. Is geen kwestie van goed of fout toch. Iedereen zijn ervaringen. Jij vindt dat een hond met grommen om aan zijn baas aan te geven  dat hij iets niet wil. Ook als hij op de bank ligt. Mijn honden mogen dat niet. Naar gezinsleden wordt niet gegromd. Uiteraard respecteren de gezinsleden wel de grenzen van de hond. Maar ik leer mijn kinderen waar die grenzen liggen, mijn honden doen dat niet zelf. Dat vind ik onverantwoord en zelfs gevaarlijk. Je kan niet van bezoek of kleine kinderen verwachten dat ze de hondentaal snappen. Als mijn honden iets spannend of vervelend vindt gaan ze naar mij toe, zo van los het op baas. En dat doe ik dat voor ze. Werkt prima. Als jij andere ervaringen hebt, ook prima. Nogmaals het is niet dat ik je niet begrijp, ik zie het gewoon anders. Dat is niet erg toch? Ieder zijn manier van opvoeden. Misschien ook wel een groot verschil dat hier kleine kinderen rondlopen. Dan kijk je toch wat anders naar zo'n situatie.  "

Als de hond een bank claimt, dat mag niet. Bij Senna gaat het er niet om dat hij de bank claimt, maar dat hij niet geaaid wilt worden, de ligplek op de bak heeft er niets mee te maken. Senna claimt niets, hij heeft aan het aaien niet prettig te vinden, een hele amdere oorzaak dan claimen. De vader van Suzanne moet kennelijk even leren waar zijn grens ligt.

 

Ik zorg dat Luca niet in een positie komt, dat ze naar mij moet komen om iets voor haar op te lossen, ik ben het voor. 

 

 

Uiteraard ieder zijn mamier van opvoeden. Maar een belangrijk verschil tussen de bank claimen (iets toe eigenen) een aangeven aaien niet prettig te vinden.

Misschien aait de vader over zn koppie, heeft hij daar een klit wat zeer doet? 

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna

honden foto van Suzanne & Senna

"

" Nou dan regeer ik nog een keer. Suzanne van Luca ik denk dat we het gewoon niet eens zijn. Is geen kwestie van goed of fout toch. Iedereen zijn ervaringen. Jij vindt dat een hond met grommen om aan zijn baas aan te geven  dat hij iets niet wil. Ook als hij op de bank ligt. Mijn honden mogen dat niet. Naar gezinsleden wordt niet gegromd. Uiteraard respecteren de gezinsleden wel de grenzen van de hond. Maar ik leer mijn kinderen waar die grenzen liggen, mijn honden doen dat niet zelf. Dat vind ik onverantwoord en zelfs gevaarlijk. Je kan niet van bezoek of kleine kinderen verwachten dat ze de hondentaal snappen. Als mijn honden iets spannend of vervelend vindt gaan ze naar mij toe, zo van los het op baas. En dat doe ik dat voor ze. Werkt prima. Als jij andere ervaringen hebt, ook prima. Nogmaals het is niet dat ik je niet begrijp, ik zie het gewoon anders. Dat is niet erg toch? Ieder zijn manier van opvoeden. Misschien ook wel een groot verschil dat hier kleine kinderen rondlopen. Dan kijk je toch wat anders naar zo'n situatie.  "


Als de hond een bank claimt, dat mag niet. Bij Senna gaat het er niet om dat hij de bank claimt, maar dat hij niet geaaid wilt worden, de ligplek op de bak heeft er niets mee te maken. Senna claimt niets, hij heeft aan het aaien niet prettig te vinden, een hele amdere oorzaak dan claimen. De vader van Suzanne moet kennelijk even leren waar zijn grens ligt.


 


Ik zorg dat Luca niet in een positie komt, dat ze naar mij moet komen om iets voor haar op te lossen, ik ben het voor. 


 


 


Uiteraard ieder zijn mamier van opvoeden. Maar een belangrijk verschil tussen de bank claimen (iets toe eigenen) een aangeven aaien niet prettig te vinden.


Misschien aait de vader over zn koppie, heeft hij daar een klit wat zeer doet? 

"


Dat klopt! Geen geclaim maar iets aangeven niet te willen. Als Senna zijn plekje zou claimen zoude we inderdaad reageren op zijn gegrom ect. Maar van Senna zijn gegrom zag nu weinig achter.


Nee geen klit niks. Denk echt omdat me vader zo over Senna boog. Nu redelijk uitleg gegeven hoe het bij honden werkt haha.

Anoniem (Gast)

@zonnetje maar ik neem toch aan dat jij ook mensenregels hebt thuis waar je hond zich aan moet houden? ik zou niet weten hoe ik het hier thuis anders moest managen :) hier veel duidelijkheid voor mens en dier en daardoor ook nooit conflicten.en ik heb het gevoel dat mijn honden het heerlijk vinden dat ze precies weten waar ze aan toe zijn. 

@baasje senna, super dat het niet meer gebeurt is. En probeer dat rangorde geen rangorde idee een beetje los te laten joh. Senna is 7 maanden, nog lang niet volwassen en ze heeft jullie begeleiding en regels nog hard nodig. Juist nu ze aan het puberen gaat. (Mijn ervaring is dat ze pas bij 3 jaar echt volwassen zijn :) 

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna

honden foto van Suzanne & Senna

@ Anoniem; Jaa dat is hier ook verder los toevallig hier te spraken. Honden zijn met 2 - 3 jaar echt volwassen jaa. Dankje wel en genieten heerlijk van hem. :-)

Anoniem (Gast)

@baasje luca, nog een keer dan, aangezien je steeds heel iets anders lijkt te lezen dan ik schrijf.  Ik zeg toch helemaal niets over de bank claimen. Ik zeg iets over grommen naar gezinsleden. maar goed knap dat jij schijnbaar altijd alles voor bent. Hier meerdere honden, een druk gezin en geen ogen in de rug. En toch leven we allemaal in redelijke harmonie samen, met duidelijke regels dat wel. ;)

 

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

" @zonnetje maar ik neem toch aan dat jij ook mensenregels hebt thuis waar je hond zich aan moet houden? ik zou niet weten hoe ik het hier thuis anders moest managen :-) hier veel duidelijkheid voor mens en dier en daardoor ook nooit conflicten.en ik heb het gevoel dat mijn honden het heerlijk vinden dat ze precies weten waar ze aan toe zijn. 
@baasje senna, super dat het niet meer gebeurt is. En probeer dat rangorde geen rangorde idee een beetje los te laten joh. Senna is 7 maanden, nog lang niet volwassen en ze heeft jullie begeleiding en regels nog hard nodig. Juist nu ze aan het puberen gaat. (Mijn ervaring is dat ze pas bij 3 jaar echt volwassen zijn :-)  "

 

Ja, maar ipv te verwachten dat hij dat weet, probeer ik de situatie voor te zijn. Het gaat niet om de regels, maar hoe je daar komt. Ik zoek het conflict niet op, maar probeer het hoe en waarom te achterhalen. Dan is het conflict niet nodig. Met als voorbeeld de bank: je kunt je hond de bank af sturen met een vermaning, maar je kunt hem ook een fijner plekje geven en belonen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" @baasje luca, nog een keer dan, aangezien je steeds heel iets anders lijkt te lezen dan ik schrijf.  Ik zeg toch helemaal niets over de bank claimen. Ik zeg iets over grommen naar gezinsleden. maar goed knap dat jij schijnbaar altijd alles voor bent. Hier meerdere honden, een druk gezin en geen ogen in de rug. En toch leven we allemaal in redelijke harmonie samen, met duidelijke regels dat wel. ;-)
  "

 Ik begrijp je gewoon niet helemaal. Een hond mag van jou niet grommen als hij op de bank ligt. Waarom gromt hij volgens jou dan? 

 

 

Anoniem (Gast)

@zonnetje ligt misschien ook aan het ras wat je hebt. Hier een slim en actief ras dat echt een loopje met je neemt als je niet duidelijk bent en regels instelt. Sterker nog, ze worden er ongelukkig en onzeker van als ze geen kaders hebben. (Geldt ook voor de kinderen trouwens :)) Wat niet wil zeggen dat we ze niet positief opvoeden maar wel met duidelijke grenzen.  Als dit voor jou werkt, dan is het prima toch. Zelf noem ik een keertje nee zeggen geen conflict maar gwoon bij opvoeden horen.

Anoniem (Gast)

@luca staat er toch allemaal duidelijk in? Ik was er niet bij, maar kan me voorstellen dat ze gromde omdat met rust gelaten wilde worden. Hier geldt, als je met rust gelaten wil worden ga je lekker naar je mand. Die staat hier op een rustige plek en iedereen in huis weet dat je de honden niet mag aaien in de mand. Zelfs de honden onderling laten elkaar daar met rust. Op de bank wil ik dit gedrag niet omdat ik dat potentieel gevaarlijk vindt. Daar zitten namelijk ook vriendjes van mijn kinderen die geen honden gewend zijn. En ik vind dat je van kinderen nooit mag verwachten dat ze hondentaal snappen, en andersom oook niet trouwens. Maar nu ga ik echt stoppen met het steeds herhalen van dit standpunt. Als we het niet eens zijn, prima toch? Zo teruglezende denk ik trouwens dat we  het in grote lijnen gewoon eens zijn trouwens.;) 

honden page profiel Kimeta Kimeta

honden foto van Kimeta

Wellicht kan je wat met dit filmpje?

https://www.youtube.com/watch?v=uVDh17MS-c4

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

" @zonnetje ligt misschien ook aan het ras wat je hebt. Hier een slim en actief ras dat echt een loopje met je neemt als je niet duidelijk bent en regels instelt. Sterker nog, ze worden er ongelukkig en onzeker van als ze geen kaders hebben. (Geldt ook voor de kinderen trouwens :-)) Wat niet wil zeggen dat we ze niet positief opvoeden maar wel met duidelijke grenzen.  Als dit voor jou werkt, dan is het prima toch. Zelf noem ik een keertje nee zeggen geen conflict maar gwoon bij opvoeden horen. "

 Neu, onzin, ik heb een Landseer. En als er een slim ras is die een loopje met neemt als je het niet goed doet is het die wel.  

Ik zeg toch niet dat je geen regels mag hebben? Of nooit 'nee' kan gebruiken? Maar een beetje begrip van hondentaal en regels is wel zo handig.

oh, en ik heb ook een keurig oogevoede zoon ;-)

honden page profiel Jacky MervelJacky Mervel

Hallo,
Ten eerste deze hond mag niet op de bank!
Hij is bezig jullie bank te claimen, gewoon dus in z'n mand slapen.
Ten tweede, laat de hond met rust als hij slaapt.
Ten derde roep de hond naar je toe als je hem wil aaien.
De ondergeschikte moet naar de hogere in rang toe en niet andersom.
Veel beweging geven deze hond, en niet aan de lijn laten trekken.
Hebben jullie weleens een cursus overwogen?
Groet Jacky.

pagina 4 van 4 12 3 4
Volgende forumvraag: tepels pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^