Podenco Ibicenco

Podenco Ibicenco

Rasgroep van de Podenco Ibicenco

De Podenco Ibicenco behoort tot de Rasgroep "Spitsen en oertypes"

Geschiedenis van de Podenco Ibicenco

Podenco Ibicenco

De Podenco Ibicenco ( of Bizaner Hond, Ibizaner, Ca Eivissencs ) is verwant aan de Noord-Afrikaanse Windhonden. Al in 3400 voor Christus werden vergelijkbare honden in Egyptische graven afgebeeld. Ook in het graf van Toetankhamon stond een beeld van deze hond, met een gouden halsband, en Cleopatra zou hem als huishond hebben gehouden. Honden van dit type waren in de Oudheid over het gehele Middellandse Zeegebied verspreid. Ze staan ook afgebeeld op Romeinse munten en trokken met Hannibal over de Alpen. Feniciërs zouden ze naar Ibiza en andere eilanden hebben gebracht. Ze worden tot de Windhonden gerekend. De kans is groot dat de Greyhound en de Saluki zijn voorouders zijn. Zijn iets steviger uiterlijk zou van de Egyptische Mastiff afstammen. In tegenstelling tot de Greyhound is de Ibizaner afkomstig van het eiland Mallorca en jaagt hij op zijn gezichtsvermogen en zijn neus. Typisch herkenningspunt voor deze hond zijn z'n grote, uitstaande staande oren. Vooral reuen willen wel eens een robbertje vechten om hun krachten meten. De Podenco Ibicenco bestaat in twee vachtvariëteiten : kortharig en ruwharig. De benaming van de kortharige versie is Podenco Ibicenco Pelo Corto en de benaming van de ruwharige versie is Podengo Ibicenco Pelo de Alambre.

Karakter van de Podenco Ibicenco

Podenco Ibicenco

Rustig en aanhankelijk,zeer trouw aan zijn gezin,redelijk zelfstandig,waaks,alert,leergierig,redelijk gehoorzaam,groot uithoudingsvermogen,energiek,intelligent,moedig,evenwichtig.De Podenco Ibicenco heeft een sterk ontwikkeld jachtinstinct.

Rasstandaard van de Podenco Ibicenco

Land van oorsprong. De Podenco is een oud en oorspronkelijk ras dat al eeuwenlang voorkomt op de Balearen: de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera.

Geschiedenis. Op afbeeldingen bij het graf van Toetanchamon (Farao van 1358-1350 v. Chr.) vinden we al afbeeldingen van een hond met ranke ledematen, een opgetrokken buik en grote staande oren: de Tesem. Deze Tesem zou van Noord-Afrikaanse Windhonden afstammen. Doordat deze honden werden meegenomen op handelsreizen, raakten ze verspreid in het Middellandse Zee gebied. Door de geisoleerde ligging van de diverse eilanden ontstonden er uit deze Tesem meerdere 'staande oren' rassen; op het eiland Malta ontstond de Pharao hond, op Sicilie de Cirneco dell'Etna en op Ibiza de Podenco Ibicenco. In Egypte zelf werd de Tesem verdrongen door de snellere Aziatische Windhonden.
De honden werden op de eilanden vooral gebruikt voor de jacht op het konijn. Door de goede jachtkwaliteiten en de geisoleerde ligging is het Podenco Ibicenco ras nog zeer oorspronkelijk, er is weinig tot geen vermenging geweest met andere rassen.

Karakter. De Podenco Ibicenco is een half-windhond. Dit betekent dat hij niet alleen zijn ogen gebruikt tijdens de jacht (zoals 'echte' windhonden dat doen), maar ook zijn neus en grote oren. Het ras is gespecialiseerd op konijnen en hazen. Tijdens de jacht kan de Podenco hoge sprongen maken. De Podenco kan rechtstandig, zonder aanloop, 2 meter hoog springen (denk aan de tuinafscheiding). De Podenco galoppeert niet echt, hij neemt eerder enorme sprongen. De honden jagen in kleinere meutes van 1 reu met meerdere teven of in paren. Meerdere reuen bij elkaar verdragen elkaar over het algemeen niet. Tijdens de jacht blaffen de honden alleen als ze een konijn zien of horen en als ze het hebben ingesloten. De honden werken geheel zelfstandig, opsporen, vangen, doden en tot slot apporteren. Deze manier van jagen vereist een zeer intelligente hond, wat een Podenco dan ook is. Echter: ook een zelfstandige hond, die niet al te best zal luisteren omdat hij het zelf allemaal wel weet. Ook is de Podenco zeer attent; er ontgaat hem zelden iets. Als waakhond is hij daarom ook goed te gebruiken in de zin dat hij aanslaat bij onraad. De hond is echter niet 'scherp', eerder terughoudend tegenover vreemden.

De Podenco Ibicenco is intelligent, zeer levendig en temperamentvol. Hij is in huis goed te houden, als hij zijn energie maar buiten kwijt kan. Voor de eigen mensen is de Podenco zeer aanhankelijk. Wel moet hij zeer consequent worden opgevoed; met name de reuen zijn nogal dominant en zullen hun plaats in de roedel willen bepalen. Het luisteren is een probleem; het blijven windhonden: als ze iets zien gaan ze er achteraan. De hond komt wel weer bij je, alleen kan dit even duren. In ons overvolle landje heb je al gauw risico's van wegen en verkeer. De Podenco valt in Nederland officieel onder de zgn. 'lange honden'. Volgens de Jachtwet is het verboden deze honden los te laten lopen (ongeacht waar) omdat ze (kunnen gaan) stropen. Het los laten lopen kan dus het best gebeurem op het strand, een zandvlakte in een groot bos, een zandafgraving of iets dergelijks.

Uiterliik. De Podenco is een vrij grote hond; de reuen hebben een schofthoogte van maximaal 72 cm. Het meest opvallend zijn de grote staande oren. De ogen zijn barnsteenkleurig en ook de neus is licht van kleur. Er bestaan drie haarvarieteiten: kort-, ruw- en langhaar. De kleur is rood met wit, ook effen rood en effen wit komt voor. Omdat de jager de bewegingen van de honden in de dichte struiken duidelijk moet kunnen volgen is het zeer gewenst dat de honden in aktie de staart hoog dragen (niet in een krul over de rug) met het eind (met daaraan bij voorkeur een witte punt) voortdurend in beweging.

Verzorging. De Podenco is een schone hond. De vacht vraagt weinig onderhoud; een maal per week een rubberen handschoen en/of kam (afhankelijk van de vacht) is meestal voldoende. De oren moeten regelmatig gecontroleerd omdat daarin nog wel eens zand etc. zit. Erfelijke gebreken zijn in dit ras niet bekend. Honden van 15 jaar zijn geen uitzondering. Het zijn over het algemeen goede eters, waarbij men erop moet letten dat ze niet te dik mogen worden.

Aktiviteiten. Als extra mogelijkheid tot plezier en ontspanning voor de hond en baas zijn er de windhondenrennen en -coursings. Op de windhondenrenbaan lopen de honden in een ovaal rondje achter het haas (een stukje schapevacht of plastic) aan over een afstand van ongeveer 480 meter. Op een coursing moet de hond het haas volgen terwijl het zig-zag oyer de grond wordt voortbewogen, over afstanden van 600 tot soms wel 1200 meter. Dit lijkt veel meer op de bewegingen van een echt konijn/haas en verlangt van de honden niet alleen snelheid maar ook wendbaarheid en inzicht. De meeste Podenco's zijn dol op deze sport. De NVOW organiseert zelf ook dagen waarop dit soort renwedstrijden worden gehouden.

De Podenco is zeker geen hond voor iedereen maar als het klikt heb je een vrolijke, speelse, levenslustige, aparte kameraad.

Wil men zich verder verdiepen in het ras, dan kan men zich in verbinding stellen met een van de voorlichters van de vereniging en bovendien door het bestuderen van literatuur en gesprekken met kenners en fokkers.

Gezondheid van de Podenco Ibicenco

Podenco Ibicenco

De Podenco kan HD- (heupdysplasie), ED-problemen (elleboogdysplasie) en PL (patella luxatie) hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieen van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

HD, ED en de PL-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD en ED worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
PL wordt handmatig getest.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij ED en PL is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Podenco Ibicenco

De kortharige Podenco kan zo nu en dan met een rubberen borstel geborsteld worden.De ruwharige variant hoeft niet geplukt te worden,ook hier volstaat zo nu en dan borstelen.

Opvoeding van de Podenco Ibicenco

Podenco Ibicenco

Deze hond leert graag en snel.U kunt de hond aan de verschillende takken van de hondensport laten deelneme,mits u de hond op een juiste manier hebt opgevoed en begeleid.De dieren zijn erg gevoelig voor de stem van hun baas en een vriendelijk verzoek zal dan ook meer effect hebben dan een nors commando.

Rasvereniging van de Podenco Ibicenco

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Podenco Ibicenco.

Popularitieit van de Podenco Ibicenco

De Podenco Ibicenco staat op dit moment op de 83e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Podenco Ibicenco

Zijn behoorlijk aanwezig en springen erg hoog ( gerust boven op de eettafel of het aanrecht bv.

Ze zijn wel vreselijk lief en trouw.
--------------------------------

Podenco Ibicenco pup aanschaffen

Geen informatie over het aanschaffen van een Podenco Ibicenco pup.
Heb jij overige informatie het aanschaffen van een Podenco Ibicenco pup. ? Dan kun je dat toevoegen

Podenco Ibicenco fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Podenco Ibicenco.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Podenco Ibicenco pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Podenco Ibicenco hebben ook deze rassen

Meer weten over de Podenco Ibicenco ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Podenco Ibicenco:


Afbeeldingen

Podenco IbicencoPodenco IbicencoPodenco IbicencoPodenco IbicencoPodenco IbicencoPodenco IbicencoPodenco IbicencoPodenco IbicencoPodenco IbicencoPodenco IbicencoPodenco IbicencoPodenco IbicencoPodenco IbicencoPodenco IbicencoPodenco IbicencoPodenco IbicencoPodenco IbicencoPodenco IbicencoPodenco IbicencoPodenco IbicencoPodenco Ibicenco

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Podenco Ibicenco hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^