Basset Hound

Basset Hound

Rasgroep van de Basset Hound

De Basset Hound behoort tot de Rasgroep "Lopende honden - zweethonden en verwante rassen"

Geschiedenis van de Basset Hound

Basset Hound

Zie hieronder

Karakter van de Basset Hound

Basset Hound

De Basset Hound is in huis een rustige hond die weinig energiek overkomt en het heerlijk vindt om opgekruld op een warm plekje te liggen slapen, waarbij hij overigens kan snurken als een bootwerker. Toch is het geen hond die met weinig beweging toe kan.

De Basset beschikt over een zeer groot uithoudingsvermogen en wil dat echt bij tijd en wijle op de proef stellen. Hij kan zonder noemenswaardige problemen gelukkig worden in de stad en op een flat, maar staat er wel op dat er flinke wandelingen met hem gemaakt worden.

Het liefst los, maar daar zullen wel enige training en de nodige voorzorgsmaatregelen aan vooraf dienen te gaan.

De neus van de Basset is namelijk uitmuntend - op de wereldranglijst staat hij wat dat betreft met stip op nummer twee, vlak achter de Bloedhond.
En juist daarom kan die neus hem in de problemen brengen.
Want als de Basset een uiterst verleidelijk geurspoortje ontdekt, gaat hij er achteraan alsof hij in trance is.
De wereld bestaat voor hem dan nog uitsluitend uit dat spoor en dat wat er omheen gebeurt vervaagt.
Hij kan bijna letterlijk de hele dag zijn neus achterna lopen en in een onveilige omgeving kan dit een behoorlijk risico opleveren. Ook een goed opgevoede Basset, die in normale situaties prima luistert, laat het in de meeste gevallen afweten als hij een onweerstaanbaar luchtje oppikt.

Hoewel de gemiddelde Basset Hound een vrij trage leerling is, kunnen deze honden met behulp van een geduldige training, een beetje doorzettingsvermogen, een goed humeur én een grote zak vol lekkers goed getraind worden. Er is in Nederland zelfs een Basset met een Gedrag- en Gehoorzaamheiddiploma op zak, maar die hond is meer de uitzondering die de regel bevestigt.

Met straf en een harde opvoeding kan de Basset niet zo goed omgaan. Het is een hond met persoonlijkheid die behoorlijk zelfstandig kan optreden. In combinatie met dat fabelachtige reukvermogen wil dat wel eens situaties opleveren waarin de hond als koppig en eigenwijs bestempeld wordt. Daar kun je kwaad om worden, maar het is gewoon de aard van het beestje. Trouwens als je bezig bent een Basset uit te foeteren en hij kijkt je met zo'n verongelijkte en diep bedroefde blik aan, waaruit alle berouw van de wereld lijkt te spreken, probeer dan maar eens boos te blijven! Toch is het wel degelijk van belang om grote consequentie te betrachten in de opvoeding van de Basset.

Als pup is de Basset Hound een zeer speelse hond, maar ook op oudere leeftijd kan hij die speelsheid behouden en soms zelfs behoorlijk de clown uithangen en kattenkwaad uithalen. Naarmate de Basset ouder wordt ontwikkelt hij een gelijkmatiger humeur. De Basset is dan ook een emotioneel stabiele hond met een groot aanpassingsvermogen. Dat is een van de redenen waarom hij het in de meeste gevallen goed met kinderen kan vinden en zich tegenover hen tolerant opstelt. Het is een zachtaardige hond die over een mild karakter beschikt. Scherpte is de Basset vreemd en omdat hij ook nog weinig territoriaal is ingesteld, is de kwalificatie "waakhond" op hem niet van toepassing. Hij wil wel eens aanslaan als hij denkt onraad te bespeuren, maar daar blijft het dan ook bij. Meestal is dat echter meer dan voldoende om eventuele onverlaten af te schrikken, want hij heeft een stemgeluid dat duidelijk associaties met dat van de Bloedhond opwekt.

Van origine is de Basset een hond die in meutes gehouden werd. Zijn opstelling naar andere honden is dan ook sociaal. Ook met andere dieren gaat hij over het algemeen makkelijk om. Als meutehond houdt de Basset niet van eenzaamheid. Hij is liever in het gezelschap van zijn baas en diens familie. Uiteraard is hem heus wel aan te leren om enige uren alleen thuis te zijn, maar het is geen hond voor mensen die hele dagen werken. De Basset is goed alleen te houden, maar een maatje erbij stelt hij ook wel op prijs, zeker als hij regelmatig zonder baasje moet blijven.

Rasstandaard van de Basset Hound

de Basset Hound
================
*Geschiedenis van de Basset Hound.
De voorloper van de Bassethound en vele andere hounds was de St. Hubertushond. Deze St. Hubertushond ontstond in een klooster in de Belgische Ardennen, alwaar in het begin van de zesde eeuw, dit klooster werd gesticht door een jonge edelman(de latere St. Hubertus) Hij kwam volgens de legende tot het geloof toen hij tijdens de jacht op een Goede vrijdag in het jaar 683 een oplichtend kruis zag verschijnen tussen de hoorns van een hert. Uit zijn voorliefde voor de jacht, ontwikkelde hij in de kennels van het klooster een nieuw type jachthond Deze St. Hubertushonden werden omschreven als zijnde, black and tan van kleur met een zwaar hoofd en lange oren. Zij hadden een lang lichaam met relatief korte poten. Een ander type was gelijk aan het eerste maar stond hoger op zijn poten. Beide types bezaten een uitstekende reukzin en een zware blaf. De lange oren hielpen de hond tijdens de jacht. Dit doordat de oren tijdens het speuren de grond omwoelden waardoor het spoor beter te volgen was. Het hoogbenige type werd door de monniken gebruikt voor de jacht op beren en wolven.

Het spreekt voor zich dat deze honden voor geen kleintje vervaart waren. De kortbenige types werden gebruikt voor de jacht op klein wild. Het voordeel van de kortbenige honden was dat zij de neus de gehele jacht aan de grond konden houden. Dit in tegenstelling tot het hoogbenige type dat zich regelmatig oprichten om geen pijn te krijgen in de rug en nek, waardoor zij de jacht vertraagde. Als gevolg hiervan werden de honden gefokt op korte poten. Het karakter van deze honden werd omschreven als zijnde, mild, gehoorzaam en te lief. Derhalve waren ze niet meer geschikt voor het doden van de prooi, maar wel voor het opsporen van het wild. Een ander voordeel van deze honden was dat zij te voet door de jagers te volgen waren. In de loop van de volgende eeuwen verspreiden deze honden zich door geheel Frankrijk. Door het kruisen met andere honden ontstonden er verschillende rassen, die van elkaar verschilde in type, kleur en vacht. Al deze kort potige honden vielen onder de verzamelnaam Bassets, wat zoveel in het Frans betekent als laaggesteld. Elk van de rassen had zijn aanhangers die door de eeuwen heen nieuwe types fokte. Het hoogtepunt voor de Bassets in het algemeen lag in de 18e eeuw. Echter in het begin van de 19e eeuw verloren de Bassets aan populariteit(er werd veel minder gejaagd, doordat de adel tijdens de revolutie grotendeels gevlucht / onthoofd was Dit ging ten koste van zowel de kwaliteit als de kwantiteit. Dat de kortharige Basset gered werd was te danken aan twee heren, t.w. de Graaf Le Coulteulx de Canteleu en de heer Lane. Zij fokte in de tweede helft van de 19e eeuw en brachten het ras weer op een hoog niveau terug. Beide heren werkten met hetzelfde materiaal, echter de uitkomst waren twee verschillende types Bassets. De honden van de heer Lane waren lemon en wit van kleur en hadden lange oren, lange lichamen, waren behoorlijk zwaar met kromme poten. Dat laatste ging ten koste van het uithoudingsvermogen van de hond.
Ze hadden wel een mooie luide stem(blaf) maar schoten tekort in “drive”. De honden van de Graaf Le Coulteulx de Canteleu waren kleiner maar veel levendiger. Zij hadden rechte voorpoten en waren driekleurig. Ook bezaten zij bredere schedels met een hoge ooraanzet van kortere oren, naast de grotere meer aanwezige ogen hadden deze Bassets wel voldoende uithoudingsvermogen. Toen deze beide types gekruist werden ontstond een completere driekleurige Basset. Deze Basset kennen we heden ten dage nog steeds als de Basset Artesien de Normand. Dit ras is de directe voorouder van de heden daagse Bassethound.

*De Basset hound als huisdier.
Wat kunt u verwachten van een Basset hound als uw huisdier.Eerst even wat vooroordelen weg nemen. Basset houds zijn niet lui en luisteren best wel. Eenmaal volwassen kun je met een Basset hound uren wandelen. Het zijn tenslotte lopende jachthonden. De Basset hound is een gezellige familiehond die van knuffelen houd en een positieve factor binnen het gezin kan zijn. De basset is ook zeer geschikt om met meerdere te worden gehouden binnen het gezin.
In Nederland worden er per jaar gemiddeld 250 Basset hounds geboren die in bezit zijn van een stamboom. Deze Basset hounds worden praktisch allemaal via de pupbemiddeling van de Nederlandse Basset hound Club geplaatst. De volwassen Bassethound is geen hond die hele dagen alleen kan blijven. De Basset hound is een meutehond en derhalve van nature een hond die gezelschap wenst. De opvoeding van dit ras dient via de stem plaats te vinden. Geen krant of erger gebruiken, dat is echt niet nodig. Het gebruik van krant enz. maakt de hond alleen maar van streek en zal niet het gewenste resultaat leveren. Zelden zal een Basset hound betrokken raken in een gevecht, daar is dit ras te sociaal voor. Let wel op dat ook deze honden opgevoed moeten worden.
Val dus niet voor de zielige blik die deze honden, vooral als ze iets "stoutst" gedaan hebben, kunnen opzetten! De Basset is ook geschikt om jacht training te gaan volgen.Vooral in “ speuren “ is hij een meester!

Rasstandaard

Algemeen:
Een laagpotige hond van aanzienlijke substantie. Evenwichtig gebouwd met een adellijke uitstraling. Een hond die ruim in het vel zit. Het gangwerk moet soepel zijn met van achteruit veel stuwing, zowel van voor als achter recht gaand.
Bezit een fraaie melodieuze stem en een groot uithoudingsvermogen. De Bassethound is een rustige en nooit agressieve hond.

Het hoofd:
De schedel en het hoofd gewelfd met een opvallende jachtknobbelDe bovenlijn van de snuit ten opzichte van de schedel lopen nagenoeg parallel. De hoofdhuid moet los zijn, rimpels kunnen voorkomen op het voorhoofd en naast de ogen. De bovenlippen dienen ruim over de onderlippen heen te vallen. De neus dient zwart te zijn, hoeft niet bij tweekleuren.

Het gebit:
Een compleet scharend gebit bestaande uit 42 tanden en kiezen(20 boven en 22 onder) geplaatst in sterke kaken. Voor en snijtanden dienen recht in de kaken te staan.

De oren:
Laag aangezet, net onder de ooglijn. Lang maar niet overdreven. Smal over de gehele lengte en naar binnen draaiend. Soepel, dun en zacht aanvoelend.

De ogen:
Ruitvormig, niet uitpuilend of te diep liggend. Donker van kleur. Zachte uitdrukking. Bindvlies onderste ooglid is zichtbaar. Lichte of gele ogen zijn zeer ongewenst.
De vacht: Gladde, korte en dichte beharing, vrij van pluimen.

Kleur:
Driekleur = wit, bruin en zwart.
Tweekleur = rood en wit.
Maar iedere hound kleur is toegestaan.

Staart:
Goed aangezet, als verlengde van de ruggengraat. Dik aan de basis en spits toelopend met ietwat grove beharing aan de onderzijde.De staart wordt sabelvormig gedragen maar nooit in een krul of te vrolijk.
Het lichaam: Gespierde en goed gebogen lange hals. Met een duidelijke maar niet overdreven keelhuid. Goed naar achterliggende schouderbladen. Het opperarmbeen en schouderblad dienen ongeveer even lang te zijn.Ellebogen aansluitend aan het lichaam. Opvallend borstbeen bij voorkeur door lopend tot aan de navel. Ribben mooi gerond en lang. De ruglijn dient vlak en recht te zijn. Echter de rug mag iets gebogen zijn ter hoogte van de lendenen. De achterhand is gespierd en goed gerond, van achter gezien appelvormig.Schouderhoogte 33 tot 38 cm.

De poten:
De voorpoten kort, sterk, recht met veel bone. Het doorknikken naar voren is hoogst ongewenst (Knuckling genoemd) Huidrimpels op de onderpoten. Goed gehoekte achterhand, maar niet naar binnen of buiten gedraaid. Tussen de hiel en de voet kunnen rimpels voorkomen. Aan het hielgewricht hangt een huidzakje, gevormd door losse huid. De hak is laag gesteld en iets gebogen.

De voeten:
Stevige voeten met goed gekromde tenen zogenaamde kattenvoeten.De voorvoeten mogen vanuit de polsen iets uitdraaien, ,maar de hond moet wel zuiver recht blijven staan. De tenen dienen gesloten te zijn.

De bijzonderheden:
Fouten, iedere afwijking hier boven beschreven. Bij reuen Kryptorchisme(geen testikels) of Monorchisme(een testikel ingedaald in het scrotum)

Sport:
Basset Hounds presteren zéér goed in de speurdiscipline clean boot hunting.

@Cindy@

Gezondheid van de Basset Hound

Basset Hound

Een basset hond heeft vaak last van oor onstekingen. Dit is te herkennen aan roodheid en jeuk.Doordat de oren lang zijn sluiten ze de gehoorgang af. Daardoor is dit een perfecte plek voor bacterien etc.
Het is verstanding om eenmaal per week zijn oren van van binnen te reinigen met een oorcleaner, ook zijn buitenoren zijn vaak vies dit komt door de lengte van zijn oren Hij sleept ze namelijk over de grond heen na elke wandeling schoonmaken dus. Ook kun je de dierenarts om advies vragen bij oorproblemen dit is raadzaam om te doen.

De kortbenigheid van de Basset Hound wordt veroorzaakt door een afwijking in het kraakbeen, dat bekend staat onder de naam chondrodysplasie.

Hierbij valt het gen dat voor normale groei van de beenderen zorgt uit.
Een gevolg hiervan is dat de kwaliteit van de tussenwervelschijven minder is dan bij normaalbenige honden, zodat WERVERKOLOM-AFWIJKINGEN kunnen optreden.

Een regelmatig voorkomende kwaal bij de Basset is ectropion, een afwijking van het onderste ooglid, waardoor deze te ver uitzakt en het bindvlies en het hoornvlies niet meer goed beschermd worden.
Een chronische irritatie en zelfs hoornvliesbeschadigingen kunnen het gevolg zijn. Helaas wordt dit in de hand gewerkt door de omschrijving in de rasstandaard: 'het bindvlies van het onderste ooglid is zichtbaar maar niet overdreven'.

Wees voorzichtig met teveel activiteit vlak na het eten, want ook bij de Basset Hound komen maagtorsies voor.
Overigens is het raadzaam om spaarzaam te voeren, want veel exemplaren hebben de neiging tot vetzucht.

Begin jaren negentig is bij de Basset Hound het Persistent Mullerian Duct Syndrome (PMDS) geconstateerd.
Deze erfelijke afwijking, welke ook voorkomt bij : varkens, andere hondenrassen en de mens is een afwijking van de inwendige geslachtsorganen. Bij exemplaren met PMDS is het onderste, grotendeels uitwendige deel van de geslachtsorganen (penis balzak en prostaat) volstrekt normaal.
Ook de mannelijk inwendige geslachtsorganen (teelballen, zaadleiders en zaadblaasjes) zijn compleet aanwezig. Maar er is tevens een baarmoeder, met daaraan het bovendeel van de vagina, gevormd.
Er is echter geen eierstokweefsel.
Hierdoor is er geen sprake van hermafroditisme (tweeslachtigheid), maar van pseudo-hermafroditisme.
Het bovendeel van de vagina is niet, zoals bij vrouwelijke individuen, aangesloten op het onderste deel van de vagina, maar 'gemonteerd' op de prostaat.

Het onderste deel van de vagina ontbreekt.
Uitwendig zijn er dus absoluut geen afwijkingen te constateren.

PMDS vererft autosomaal recessief en geslachtsbeperkt.
Dit betekent dat de erfelijke fout niet ligt op de geslachtschromosomen, maar op een paar autosomale chromosomen.

De hond heeft 38 paar van deze twee aan twee gelijke chromosomen (dragers van de erfelijke eigenschappen).
Alleen als bij reuen de code op beide gelijke chromosomen fout is, ontstaat PMDS.
De afwijking treedt dus alleen op als zowel van de vader als van de moeder de fout wordt geërfd. Dit heet recessieve vererving.

Reuen die de fout maar éénmaal hebben, hebben geen PMDS, maar kunnen de fout wel doorgeven aan hun nageslacht.
Deze reuen worden drager genoemd.

Bij teven kan de foute code niet aan het licht komen.
Daarom heeft de vererving geslachtsbeperkt.
Teven die de fout één keer hebben zijn ook drager.
Hebben ze de fout tweemaal dan zijn ze dubbeldrager.

Eén- of tweezijdig cryptorchisme (het niet ingedaald zijn van een of twee teelballen in de balzak) komt vaak voor bij honden met PMDS.
Omdat de zaadleiders vergroeid zijn met de baarmoederhoornen, passeren de testikels moeilijk het lieskanaal.

Vanwege de verbinding met de urinewegen kan de baarmoeder ontstoken raken.
De chronische baarmoeder- en blaasontsteking komt na behandeling steeds terug, omdat de antibiotica de stilstaande urine in de baarmoeder niet bereiken.

Bij ongeveer de helft van de gevallen treedt de eerste jaren geen merkbare ontsteking op.

Toch worden deze reuen vaak infertiel (onvruchtbaar) en hebben ze later meer kans op testistumor.

Mits door experts uitgevoerd, kan PMDS door echografie worden aangetoond.
In geval van ontsteking worden baarmoeder, zaadleiders en teelballen verwijderd.

Verzorging van de Basset Hound

Een basset hond heeft op zich weinig verzorging nodig, zijn haren zijn kort en klitten daardoor niet, Wel is het van belang dat zijn oren en ogen goed schoongehouden worden ivm infecties.Net als andere honden verhaart de basset ook, vaak zijn dit langere periodes en dan is 3 x per dag stofzuigen noodzakelijk. Doordat de meeste bassets last hebben van kwijlen is het raadzaam om een handdoek klaar te leggen bij de drinkensbak zo voorkom je "smetplekken"in de nek en hals.Ook heeft een basset veel plooien regelmatig schoonmaken is daarom een must. Helaas hebben deze honden een sterke hondengeur als ze gewassen worden, doe dit dus niet te vaak.

Opvoeding van de Basset Hound

Basset Hound

Een bassethond is moeilijk op te voeden met veel geduld en een zak met lekkers kom je het verste. Wees geduldig en val niet voor die lieve onschuldige ogen

Rasvereniging van de Basset Hound


Basset Hound Club, Nederlandse
Basset Hound Club, Nederlandse

Koperslagerstraat 7
6101GV Echt
Telefoon: 0475-488083 of
Website: http://www.nbhc.nl/

Popularitieit van de Basset Hound

De Basset Hound staat op dit moment op de 65e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Basset Hound

De bassethound is de ideale hond voor liefhebbers die met heel veel liefde en geduld de capriolen van deze trotse, ik weet wat ik wil, kunnen begrijpen en aanvaarden.



Basset Hound pup aanschaffen

als u een bassethound met stamboom pup wil aanschaffen dan kost dat bijna altijd rond 900euro

hier moet u opletten
of de pups stamboom
en of de pups niet te hard aangepakt worden door de fokker

Koop vooral een hond via een erkende fokker
helaas is een basset een ras die vaak door broodfokkers gefokt worden.

Basset Hound fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Basset Hound.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Basset Hound pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Basset Hound hebben ook deze rassen

Meer weten over de Basset Hound ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Basset Hound:


Afbeeldingen

Basset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset HoundBasset Hound

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Basset Hound hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^