Chinese Naakthond

Chinese Naakthond

Rasgroep van de Chinese Naakthond

De Chinese Naakthond behoort tot de Rasgroep "Gezelschapshonden"

Geschiedenis van de Chinese Naakthond

Chinese Naakthond

De Chinese Gekuifde Naakthond, die ooit de 'eetbare Chinese hond' werd genoemd, stamt volgens sommigen af van een haarloze Afrikaanse voorouder. Door steeds met de kleinste hondjes te fokken, ontstond de moderne versie van dit ras. Deze honden gingen met Chinese zeelieden mee op de wilde vaart en hielden de schepen vrij van ongedierte. Tegen de 18e eeuw waren ze dan ook in Afrika, Azië, Europa en Amerika te vinden. Er is tegenwoordig zowel een kale als een behaarde variëteit, de Powderpuff (zie foto onderaan de bladzijde), vaak in hetzelfde nest. Het wonderlijke is dat de Chinese Gekuifde Naakthond warmte kwijtraakt via zweetklieren en niet via hijgen. Dit ras is in China (zijn land van oorspong) zeldzaam, maar geniet een groeiende populariteit in het Westen. Het is een misverstand dat deze rashondjes uiterst geschikt zijn voor mensen met een allergie, omdat de meeste mensen allergisch zijn voor de huidschilfers van een dier en niet voor de vacht. Dus denk je eraan om zo'n hondje te nemen wegens je allergie, laat je dan eerst goed testen.

Karakter van de Chinese Naakthond

Chinese Naakthond

Vrolijk
Lief en erg aanhankelijk
Speels
Leergierig
Tikkeltje eigenwijs
Waaks en alert
Hechten zich enorm aan hun baasje
Houden van rennen
Zijn snel en wendbaar maar kunnen ook uren rustig liggen op de bank
Zijn graag met rasgenootjes samen
Hebben behoefte aan en stabiel thuis

Rasstandaard van de Chinese Naakthond

Herkomst
Vermoedelijk afstammeling van Afrikaanse naakthonden, ontdekt door Chinezen en door hen doorgefokt in een kleiner formaat. Dit ras werd ook aan boord gehouden, waar het zich verdienstelijk maakte als ratten- en muizenvanger, met als bijkomend voordeel dat de vlooien van de prooi niet oversprongen op de hond, want op een haarloos dier voelen die zich niet thuis. Door de Chinezen werden pups van deze scheepshonden over de hele wereld in havensteden verhandeld. In Europa en de VS echter pas bekend geworden in het midden van de 19e eeuw. Ook bekend als Chinese Gekuifde Naakthond (Chinese Crested).

Algemeen voorkomen
Kleine, elegante, slanke, adellijke hond, met als meest typische kenmerk het (zo goed als) ontbreken van haar, en vaak ook van een deel van het gebit (meestal zijn er geen premolaren). Naast haarloze worden ook volledig behaarde pups geboren, die Powderpuff (poederdons) worden genoemd. Powderpuffs maken deel uit van het ras en het is voor de vitaliteit van het ras noodzakelijk hen ook in de fokkerij in te zetten.

Schofthoogte
reuen 30 t/m 33 cm
teven 23 t/m 30 cm

Gewicht
tot ong. 5,5 kilo

Vacht
Op de haarloze variant moet de vacht uiteraard zo goed als ontbreken, maar op het hoofd heeft de Chinese Naakthond een duidelijke kuif. Ook aan de benen en de staart komt haar voor.
De behaarde variant, powderpuff, heeft een zachte lange sluiervacht, anders dan de haarloze varieteit heeft een powderpuff ondervacht.
Alle kleuren, eenkleurig en gevlekt, zijn toegestaan.

Gebruik
Gezelschapshond. De afwezigheid van vacht heeft als prettig bijeffect dat hij niet ‘honds’ ruikt, ook de powderpuffs ruiken niet 'honds'.
Wie allergisch is voor hondenhaar, kan mogelijk wel een naakthond in huis verdragen.

Aard
Levendig en alert, vriendelijk, ook met kinderen.

Bijzonderheden
De huid moet worden verzorgd: gewassen en zo nu en dan ingevet. Uitkijken met fel zonlicht; Bij koude temperaturen dient de
naakthond beschermd te worden met honden jasje/kleding. lichte kou kan wel verdragen worden mits de hond in beweging blijft,
en niet te lang aan lage temperaturen blootgesteld wordt.
Overmatige haargroei, kan verwijdert worden door gebruik van een tondeuse.

Gezondheid van de Chinese Naakthond

Chinese Naakthond

Over het algemeen zijn Chinese Naakthonden gezonde hondjes.
Er zijn weinig ernstige afwijkingen binnen het ras. Toch zijn er wel een aantal oogziektes die vaker voorkomen:
PLL (Primaire Lens Luxatie)en prcd-PRA zijn aandoeningen waar extra aandacht aan besteed te worden.
Er zijn op dit moment voor beide oogziektes, PLL en prcd-PRA, DNA-test die kunnen uitwijzen of een hond lijder, drager of vrij van dit gen is.
Zoals bij de meeste kleine hondjes zijn Patella's kwetsbaarder en kan Patella Luxatie optreden.
Patella Luxatie is een afwijking aan de achterbeentjes.
Koop dus enkel een pupje van ouders die ECVO vrij zijn verklaard (verklaring niet ouder dan een jaar) en ouders die PLL getest zijn.
De ECVO test is een moment opname en garandeert vrijwel niets voor de pups .
Wel de dna PRA test ! ouders vrij per DNA van : PLL en PRA hebben ook pups vrij van deze oogziektes.
Ook de afwijking : Closed Ear Canal (CEC) komt voor bij dit ras, net als bij de andere Naakte hondenrassen. En ook wel bij behaarde rassen, zoals o.a. Cocker Spaniel. CEC is een gesloten, dichte gehoor opening, vaak met een wat kleiner of
zelfs wat misvormd oor. Kan 1 oor zijn of beide oren. De hond is dan verder gezond, het is niet pijnlijk, en kan oud worden met CEC.
Helaas zijn er (nog ) geen middelen om ouderdieren te testen op CEC. De BAER gehoortest die er wel is, volstaat niet om CEC te testen.
In elk nest pups kan er 1 of soms meer pups zijn die deze oorafwijking hebben.
Aangeraden wordt om honden met CEC niet te gebruiken voor de fok !

Verzorging van de Chinese Naakthond

Al naar gelang het type naakthond redelijk veel onderhoud . Wekelijks een bad en naargelang het huidtype een dagelijkse of wekelijkse huidbehandeling. Gebruik bij voorkeur geen producten voor mensen of babies omdat deze een geheel andere PH waarde hebben (ook neutrale zijn niet neutraal voor een hond) dan honden.
Ook worden de naakthonden in verschillende gradaties haarloosheid geboren. Over het algemeen kun je stellen: hoe meer haar op het hoofd, poten en staart, hoe meer lichaamsbeharig, en hoe vaker je de hond dus moet scheren. Dit kan verschillen van nooit of een aantal keer per jaar (true hairless) tot aan iedere week (hairy hairless), om je hondje zijn naakte lijfje te laten houden.
Het snuitje van de powderpuff wordt om de 2 weken geschoren. En ook moet een powderpuff minstens 1x per dag goed geborsteld worden en minimaal om de 2 weken in bad gedaan worden.

Opvoeding van de Chinese Naakthond

Chinese Naakthond

Net zoals bij alle rassen, correcte opvoeding dus niet te streng maar met geduld en liefde.
Een Chinese Naakthond heeft de wil om zijn baasje te plezieren. Baas blij, hondje ook blij!
Tevens zijn er heel veel Naakthondjes geschikt voor agility, ringtraining en hondenshows (en overige hondensporten).

Rasvereniging van de Chinese Naakthond


Pekingees- en Dwergspanielclub
Pekingees- en Dwergspanielclub

Nieuw-Amsterdam
Website: http://www.pekingees-en-dwergspanielclub.nl/

Popularitieit van de Chinese Naakthond

De Chinese Naakthond staat op dit moment op de 54e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Chinese Naakthond

type naakthonden :

THL = True Hairless (geen lichaamsbeharing, wel matige kuif en sokken )

MHL = Medium Hairless (een matige lichaamsbeharing, goede kuif en sokken)
HHL = Hairy Hairless (veel lichaamsbeharing en een volle kuif en sokken)

PP = powderpuff (behaarde variëteit, volle zeer zachte, lange beharing)

Chinese Naakthond pup aanschaffen

Een pupje moet uit een kennel/thuis komen waar alle aandacht is gegeven aan de pups. Uit gezonde geteste ouders, moeder altijd aanwezig! Let ook goed op het karakter van de pups en aanwezige ouderdieren, hoewel dit ras terughoudend kan zijn moeten de hondjes ook weer zeker niet te angstig zijn.
Fokkers met meer als 3 rassen, beter mijden.
Pups moeten huiselijke omstandigheden gewoon zijn.

Prijs van een pup varieert in afstamming, type, naakt of powderpuff, reu of teef.
Show kwaliteit of huishondje.

Chinese Naakthond fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Chinese Naakthond.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Chinese Naakthond pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Chinese Naakthond hebben ook deze rassen

Meer weten over de Chinese Naakthond ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Chinese Naakthond:


Afbeeldingen

Chinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese NaakthondChinese Naakthond

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Chinese Naakthond hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^