Engelse Springer Spaniel

Engelse Springer Spaniel

Rasgroep van de Engelse Springer Spaniel

De Engelse Springer Spaniel behoort tot de Rasgroep "Retrievers, Spaniels en Waterhonden"

Geschiedenis van de Engelse Springer Spaniel

Engelse Springer Spaniel

Het oorspronkelijke werk van de Engelse Springer Spaniël bestond uit het opjagen van wild en vogels uit de dekking ('springing'). Maar hij is veelzijdiger; hij apporteert ook. Vooral in het begin van zijn bestaan waren er veel overeenkomsten met de Welsh Springer Spaniel. In 1902 besloot de Engelse Kennel Club om de Engelse Springer Spaniel te erkennen als een afzonderlijk ras, omdat hij iets groter is dan zijn neef de Welsh. De Engelse Springer Spaniel is een gehoorzame, volhardende jachthond. Het is de grootste van alle landspaniels, met een krachtig compact gebouwd lichaam en stevige voeten. Daarom werkt hij gemakkelijk in elk terrein. Ook als showhond is de Engelse Springer Spaniël populair. Het staat vast dat het ras vrij oud is, want er werd een beschrijving van de 'springing' Spaniël gevonden in de publicatie 'Treatise of Englishe Dogges' uit 1576 van Dr. Johannes Caius.

Karakter van de Engelse Springer Spaniel

Engelse Springer Spaniel

Ze hebben een levendig karakter en ze zijn gek op kinderen.

Rasstandaard van de Engelse Springer Spaniel

Engelse Springer Spaniël

Deze vrij grote spaniël is een echte all-round drijfhond. Door zijn snelheid bijzonder geschikt voor het opstoten van fazanten. De Springers zijn zeer goede apporteurs, die ook met het waterwerk geen enkel probleem hebben. Een vol haas kunnen ze wel dragen, maar een Springer is zeker niet de eerste keus op een echte hazenjacht. Een Engelse Springer kan bruin-bont of zwart-bont zijn. Het ras is bijzonder populair bij jagers.

De Springer Spaniël lijkt op de Cocker Spaniël, hoewel hij wat groter is. Daarom werden ze tot ver in de negentiende eeuw nog als één ras beschouwd, hoewel de beide soorten al te zien zijn op schilderijen vanaf het midden van de zeventiende eeuw. Het is een sterke hond van gemiddelde grootte die gebouwd is op uithoudingsvermogen en dol is op lichaamsbeweging- of dat nu het opstoten van wild in dicht struikgewas is of het achterna rennen van een bal op een speelwei. Het ras dankt zijn naam aan het opstoten ("springing") van wild bij de jacht en heeft daarbij een reputatie van veelzijdigheid opgebouwd als uitblinker bij de jacht, het "springing" en het apporteren, zowel te land als in het water. Ook bij de gehoorzaamheidstraining doen ze het goed.


Engelse Springers heb je in twee heel verschillende 'types'. Er zijn twee fokrichtingen, de "showlijn", met over het algemeen wat forsere honden, en de "jachtlijn". Ook in temperament is er wat verschil tussen beide lijnen.

De jachtlijn wordt soms ook wel werklijn genoemd. De twee types verschillen enorm in uiterlijk. De showlijn is groter en heeft langer haar en heeft meer vachtverzorging nodig. De jachtlijn is de actiefste van de twee, de jacht Springer heeft heel veel beweging nodig om zich prettig te voelen. Showlijn Springers hebben grotere oren die lager aangezet zijn ze hebben meestal ook meer donkere kleuren in hun vachtpatroon.

Het stamboek van de showlijn en de jachtlijn is ook anders. Er is bijna geen enkele showtype Springer te bekennen in een jachtlijn stamboek, terwijl je in showlijn stamboek best vaak werkende Springers tegenkomt die titels in het veld gehaald hebben. Het is dus niet zo dat showtype Springers niet kunnen jagen en werken, dat kunnen ze zeker. De Springer is en blijft een dual purpose hond!


Hoewel Springers best in de stad kunnen aarden zijn het geen honden voor eigenaars die geen gelegenheid hebben om tenminste dagelijks een lange wandeling (minstens een uur) met ze te maken waarbij ze ook los van de lijn kunnen rennen. Bovendien vraagt ook hun vacht enige verzorging, zoals borstelen en kammen en het verwijderen van klitten en moeten ze van tijd tot tijd getrimd worden.

Ze leren snel, zijn niet éénkennig, houden van kinderen en willen hun baas graag een plezier doen- al kunnen ze af en toe ook best koppig zijn. Als ze echter verveeld raken kunnen ze, net als de meeste andere honden, destructieve neigingen gaan vertonen. Het zijn echt honden die motivatie nodig hebben en graag geprezen worden. Naast lichaamsbeweging hebben ze ook geestelijk veel activiteit nodig! Voor een baas die de aandacht er voor over heeft kan een Engelse Springer Spaniël een fantastische, sportieve kameraad zijn.

Gezondheid van de Engelse Springer Spaniel

Engelse Springer Spaniel

De meest erfelijke ziekten waar dit ras vatbaar voor is, zijn oogaandoeningen. Let op bij aankoop van een puppy dat de ouderdieren vrij zijn getest van de meest voorkomende ziektes en oogziektes bij de Springer zoals: PRA en Glaucoom om maar een paar te noemen.

DNA testen voor Springers:
Erfelijke Fucosidosis.
PRA (Cord 1).
Om te fokken moet de hond vrij of drager zijn van een ziekte. Als de hond drager is, kan hij alleen met een vrij gefokt worden. Op deze manier fok je de ziekte eruit!




Verzorging van de Engelse Springer Spaniel

Een Engelse Springer is een hond die je wel met regelmaat moet trimmen.
Hij heeft zijn verzorging nodig.
Het trimmen moet 4 maal per jaar gebeuren maar het is ook zelf aan te leren.

Opvoeding van de Engelse Springer Spaniel

Engelse Springer Spaniel

Hoe moet u de Engelse Springer Spaniël opvoeden?

Een Engelse Springer Spaniël is in de regel gemakkelijk op te voeden. Door hun intelligentie begrijpen ze zeer rap wat er van hun verwacht wordt. Dit wil niet zeggen dat hij geen consequente en duidelijke opvoeding nodig heeft.

Wees lief maar consequent in de opvoeding, Springers hebben een sterk eigen willetje en kunnen dominant worden!

Leer het Springertje van kleins af aan dat het oké is eventjes alleen te zijn, het ras kan last hebben van verlatingsangst.

Rasvereniging van de Engelse Springer Spaniel


Engelse Springer Spaniel Club Nederland
Engelse Springer Spaniel Club Nederland



Telefoon: Puppy Info: 070-3521152 (voor 21:00 uur)

Popularitieit van de Engelse Springer Spaniel

De Engelse Springer Spaniel staat op dit moment op de 66e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Engelse Springer Spaniel

Springers zijn grote knuffels en super gezelschapshond!

Engelse Springer Spaniel pup aanschaffen

Let op bij aankoop dat beide ouders van de pup een gonioscopy test gehad hebben en vrij zijn.

Let op bij het aanschaffen van een pup dat je ze al vroeg leert niet te blaffen als je dit niet fijn vindt. Het ligt in hun aard waaks te zijn, en leer je ze dit niet af, dan zullen ze gewoon blaffen. Natuurlijk verschilt het wel van iedere hond hoeveel hij blaft.

Engelse Springer Spaniel fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Engelse Springer Spaniel.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Engelse Springer Spaniel pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Engelse Springer Spaniel hebben ook deze rassen

Meer weten over de Engelse Springer Spaniel ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Engelse Springer Spaniel:


Afbeeldingen

Engelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer SpanielEngelse Springer Spaniel

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Engelse Springer Spaniel hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^