Duitse Dog

Duitse Dog

Rasgroep van de Duitse Dog

De Duitse Dog behoort tot de Rasgroep "Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis van de Duitse Dog

Duitse Dog

Deze grote Molosser stamt waarschijnlijk af van de Tibetaanse Molosser, die door de Feniciers in Europa is geintroduceerd en vervolgens door een Perzisch nomaden volk de Alainen .In de middeleeuwen onderscheidde men twee molosser varieteiten. De vriendelijke Atlanten, die in groepen jaagden op beren wolven everzwijnen. Deze honden waren sterk behendig en slank.De slagers Atlanten, honden met een zwaar voorkomen meer gedrongen en als waakhond dienden.De direkte voorouder van de Duitse dog zijn de oude bullebijter nu uitgestorven, gekruisd met grote jachthonden die afstamden van de vriendelijke Atlanten. Later duidden de namen Dog van Ulm, Deense dog,Wurtemberger, en Grote dog verschillende typen honden aan. In 1878 werden alle varieteiten verenigd onder de naam Duitse Dog.De rasstandaard isrond 1890 in Duitsland vastgelegd.

Karakter van de Duitse Dog

Duitse Dog

De Duitse Dog is, mits hij buiten voldoende beweging krijgt, binnen een rustige hond die graag de hele bank in beslag neemt. Het zijn over het algemeen erg intelligente honden, maar zij laten zich niet graag bevelen. De meeste dog eigenaren kunnen er dan ook over mee praten dat de basis commandoś als zit en af over het algemeen erg snel opgepikt worden, maar dan alleen als ze er zin in hebben en het nut ervan inzien... Desalnietemin zijn het erg lieve, beschermende honden met natuurlijk een zeer imposant en edel voorkomen. Duitse doggen dienen met zachte hand, maar zeker ook consequent te worden opgevoed in een evenwichtige omgeving.

Rasstandaard van de Duitse Dog

De afstamming en de ontwikkeling van de duitse dog

Over de duitse dog ook wel deense dog genoemd, zoals wij die tegenwoordig kennen, valt nog wel het één en ander te vertellen. Om te beginnen zijn naam en hoe hij daar aan gekomen is.
Wij gaan terug naar het jaar 1870 toen in Denemarken de dog vrij veel voorkwam, zowel in het lichte als zware type. Men gebruikte deze honden voor de jacht op grof wild: beren, wilde zwijnen, wolven, enz. Het spreekt vanzelf dat de denen de bij hen voorkomende dog “deense dog” gingen noemen en dit tot vandaag de dag nog doen.
Toen deze “deense dog” in Duitsland geïmporteerd werd, begonnen de duitsers deze hond te “perfectioneren” door de dog te kruisen met windhonden waardoor het type minder plomp en eleganter werd. Zij kwamen tot een standaardtype en veranderden de naam in “duitse dog”. Deze naam werd enkele jaren later ook door ons land
Aard:
Vriendelijk, aanhankelijk, afwachtende houding ten opzichte van vreemden.

Hoofd:
Langgestrekt, smal en vol uitdrukking.
Schedel: van neusrug te onderscheiden door een duidelijke stop. Wangen: spieren niet op de voorgrond tredend. Neus: zwart en groot. De lengte van het voorste gedeelte van het hoofd (van neuspunt tot neuseinde/begin voorhoofd) moet ongeveer even lang zijn als het achterhoofd (van begin voorhoofd tot achterhoofdsbeen). Het hoofd moet van alle kanten bezien hoekig zijn.

Ogen:
Middelgroot en zo donker mogelijk.
Wenkbrauwen: goed ontwikkeld.

Oren:
Hoog ingeplant, lopen vlak langs het hoofd en horen niet “uit” te staan.

Mond:
Lippen: vol en goed gehoekt.
Gebit: groot en krachtig. Snijtanden van bovenkaak moeten voor de snijtanden van de onderkaak staan (schaargebit).

Hals:
Hoog aangezet, lang droog en gespierd. Mooi gebogen gedragen.

Voorhand:
Voorbenen: sterk, gespierd en recht tot aan de voet.
Het elleboogsgewricht mag niet naar binnen of naar buiten gedraaid zijn.

Lichaam:
Schouderbladen: lang en schuin geplaatst.
Borstkas: goed breed en gewelfd, van voren diep en reikend tot aan de ellebooggewrichten.
Rug: krachtig. Loopt naar achteren af in een bijna rechte lijn. Bij teven mag de rug een beetje langer zijn.
Lendenen: licht gewelfd en krachtig.
Croupe: vol en zacht aflopend, onmerkbaar in de rug overgaand.
Buik: van achteren flink opgetrokken, zodat deze met de onderzijde van de ribbenkast een mooie lijn vormt.

Achterhand:
Bovenbeen: breed en gespierd.
Onderbeen: lang en sterk.
Van achteren gezien moeten de spronggewrichten recht lijken, dus niet naar buiten of naar binnen staan.

Voeten:
Rond, niet naar binnen of naar buiten gedraaid.
Tenen: kort, hoog gewelfd en goed gesloten.
Nagels: kort, sterk en zo donker mogelijk.

Gang:
Elegante, lichte gang.

Staart:
Middellang, mag niet verder naar beneden reiken dan op het spronggewricht van de achterbenen. Hoog en breed ingeplant, maar slank en dun uitlopend. In rust recht afhangend, in actie of bij het lopen licht gebogen (sabelstaart), niet te hoog over de ruglijn gedragen.

Beharing:
Zeer kort en dicht, glad aaneenliggend en glanzend.
Kleuren:
a. Gestroomde doggen: grondkleur van licht goudgeel tot donker goudgeel, steeds met zwarte flinke dwarsstrepen gestroomd. Niet gewenst zijn witte vlekjes aan borst en tenen, evenmin lichte ogen en nagels.

b. Gele doggen: kleur licht goudgeel tot vol goudgeel met een zwart masker en zwarte nagels. Niet gewenst zijn witte vlekjes aan borst en tenen, evenmin lichte ogen en nagels.

c. Blauwe doggen: zoveel mogelijk staalblauw, geheel gelijkmatige kleur zonder zweem van geel of zwart er in. Bij blauwe doggen mogen lichte ogen voorkomen. Witte aftekeningen zijn toegestaan.

d. Zwarte doggen: kleur pikzwart, glanzend met donkere ogen.

e. Zwart-wit gevlekte doggen: grondkleur zuiver wit met over het gehele lichaam goed verdeelde ongelijkmatige pikzwarte vlekken. Toegestaan zijn enige grijze vlekken. De ogen moeten donker zijn, lichte ogen of ogen met twee kleuren zijn toegestaan. Neus zwart, zwartgevlekt of vleeskleurig is echter toegestaan.

Doggen met een witte grondkleur en grote zwarte platen (de zogenaamde platendoggen) worden in het buitenland onder de zwarte kleurslag gekeurd.

Hetzelfde geldt voor manteldoggen. Dat zijn doggen waarbij een grote zwarte vlek als een mantel over het lichaam ligt en waarbij alleen benen, hals en staartpunt wit zijn.


Niet erkende kleuren zijn:

1. witte doggen zonder enige zwarte aftekening

2. zogenaamde porselein doggen, deze vertonen overwegend blauwe, grijze, gele of gestroomde vlekken3. zogenaamde grijstijgers, deze hebben een grauwe grondkleur.

Gezondheid van de Duitse Dog

Duitse Dog

Heupdysplasie
Elleboogdysplasie
Maagtorsie
Hartafwijkingen
Wobbler
Omgeklapt 3e ooglid
Bij de teefjes: Baarmoederontsteking
Bij de reuen: Voorhuidontsteking

Verzorging van de Duitse Dog

De verzorging van een Duitse dog heeft niet heel erg veel om handen. Zij hebben een korte, enkelharige vacht die met 1x per week borstelen volstaat. Teefjes hebben over het algemeen wat meer flubberlippen, waardoor zij vaak meer kwijlen dan reuen. Door hun grote oren kunnen zij nogal eens last krijgen van overtollig oorsmeer, wat resulteert in ontstoken oren, maar ook oormijt komt hierdoor vaker voor. Om dit te voorkomen kun je gemakkelijk de oren zelf schoonmaken met een daarvoor bestemd middel, te verkrijgen bij de betere dierenspeciaalzaak.

Opvoeding van de Duitse Dog

Duitse Dog

Een Duitse dog dient met zachte maar zeker ook consequente hand opgevoed te worden, in een evenwichtige omgeving. Duitse doggen kunnen gewoon in huis gehouden worden waar zij ook rustig zijn, mits ze buiten lekker hebben kunnen spelen en rennen. Dient natuurlijk wel duidelijk gemaakt te worden dat een Duitse dog geen trappen mag lopen. Door zijn grootte dient hij van pup af aan de juiste voeding te krijgen, en wel die voor pups van grote rassen. Dit omdat de maat brok is afgestemd op het formaat van de pup, maar ook door speciale toevoegingen die helpen een gezond en sterk beenderstelsel te verkrijgen. Ook zit er bijvoorbeeld minder calcium in, zodat broze botten en een te snelle groei worden voorkomen. De opvoeding van een dog is niet altijd even gemakkelijk, zij hebben een vrij eigenzinnig karakter en zijn meestal niet echt gevoelig voor bevelen. Voor de meeste honden zijn zit en af niet moeilijk te begrijpen en hebben dit dan ook (gemiddeld) snel door. Een Duitse dog heeft het ook snel door, en begrijpt precies wat je bedoeld, maar snapt niet waarom je dit wil en wat het nut ervan is. Dit soort dingen kosten dus vaak wat meer tijd, maar met veel geduld en liefde kom je een heel eind.

Rasvereniging van de Duitse Dog

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Duitse Dog.

Popularitieit van de Duitse Dog

De Duitse Dog staat op dit moment op de 36e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Duitse Dog

Koop geen dog op marktplaats, want je moet wel heel zeker zijn dat deze honden uit gekwalificeerde ouderdieren zijn gefokt. Dus geröntgend op HD is van belang bij beide ouderdieren. Je kunt beter een dog bij een goede kennel kopen en misschien dan iets meer betalen, dan dat je een pup neemt waarvan de erfelijke aandoeningen niet getest zijn. Het is ook heel verstandig om een ziektekosten verzekering te nemen om dierenarts rekeningen te declareren. Deze kunnen gauw hoog oplopen, want mediche zorg wordt meestal duurder naarmate de hond zwaarder is. Een peniciline kuur voor 10 dagen is al gauw 65 euro en dan alle bijkomende consulten en verdere diagnoses en bezoekjes. De vlooien en teken middelen zijn ook duurder dan voor een klein hondje, evenals het voer speciaal voor opgroeiende honden van een zeer groot ras. Mijn ervaring is dat als je maar één hond of misschien twee bezit het zeer spijtig zal zijn als je om financiele redenen het dier van medische zorg moet onthouden.

Duitse Dog pup aanschaffen

Een puppy bij een erkende fokker die met zorg gefokt is, kan afhankelijk van de kleurslag 900 euro kosten. Echter harlekijn doggen met een zeer mooi verdeeld kleurvlak kunnen 1200 euro gaan kosten. Dit per datum vanaf 2007.

Duitse Dog fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Duitse Dog.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Duitse Dog pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Duitse Dog hebben ook deze rassen

Meer weten over de Duitse Dog ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: groot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Duitse Dog:


Afbeeldingen

Duitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse DogDuitse Dog

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Duitse Dog hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^