Cairn Terrier

Cairn Terrier

Rasgroep van de Cairn Terrier

De Cairn Terrier behoort tot de Rasgroep "Terriers"

Geschiedenis van de Cairn Terrier

Cairn Terrier

Terrier is afkomstig van het latijnse woord Terra (aarde). Terrier is dan ook latijns voor "aardhond". Cairn is Schots voor steenhoop. Hieruit blijkt wel wat de oorspronkelijke taak was van de Cairn Terrier. Hij moest als werkhond tussen de rotsen, in holen ("Cairns") dringen om jacht te maken op bijv. vossen, otters, dassen en ratten. Het van oorsprong Schotse ras is al bekend sinds 1600. Vermoedelijk komt hij uit de Schotse Hooglanden en het eiland Skye. De Cairn kent een ruime variëteit aan kleuren. Maar hij mag nooit helemaal wit of helemaal zwart zijn.

< De cairn terrier is een levendig klein hondenras ,afkomstig uit de Schotse hooglanden. Daar werkten ze als een werkterrier die het ongedierte moest opruimen.Maar het is ook een geschikte gezins hond.

De cairn is een tamenlijk oud ras dat eigenlijk maar pas in het begin van de twintigste eeuw erkend is door de Engelse Kennel Club. Veel terrierrassen vinden hun oorsprong op de Britse eilanden en stammen af van dezelfde voorouders. De familie van terriers die oorsprongkelijk in Schotland werd gefokt, valt uit een in de moderne Schotse Terrier, West Highland White Terrier, Cairn Terrier, en de Skye Terrier. >

< Cairn betekent letterlijk een hoop stenen opgestapelt als grafsteen of als oriëntatie punt .

Een groot deel van de oudste geschiedenis van de Cairn speelde zich af op het eiland Skye

Het eiland bevindt zich ten westen van de Schotse Hooglanden en maakt deel uit van de Binnen Hebriden, een eilanden groep die vermaard is om zijn ruige landschap en stoere bewoners die behoefte hadden aan onbevreesde, sterke honden om het rooftuig onder de duim te houden. De Cairn terrier met zijn grote hart en nog grotere dosis moed, was perfect geschikt om het ongedierte in huis en stal op te ruimen en het omringende land vrij te houden van dassen en vossen.>

< In oktober 1911 werd er een officiele rasstandaard voor de Cairn Terrier opgesteld op de Scottish Kennel Club Show in Endinburgh. Op 29 mei 1912 verkreeg de Cairn Terrier uiteindelijk zijn officiële status van de Kennel Club, waarna het ras op tentoonstellingen kon meedoen naar de titel Beste reu of teef van de tentoonstelling.>

Karakter van de Cairn Terrier

Cairn Terrier

De Cairn Terrier is een kleine heerlijke hond.Hij is pienter, compact van formaat, een sterke persoonlijkheid, actief van aard, ondernemend en vindingrijk.Het zijn levendige honden altijd klaar om in actie te komen.

Er is een belangrijke regel : de Cairn Terrier is geen schoothondje.

De Cairn wordt ook wel eens de koning van het kattenkwaad en een eigenzinnige zelfstandige boskabouter genoemd.U moet er dus niet van versteld staan als er opeens een handdoek verdwijnt.De Cairn Terrier is oorspronkelijk een jachthond die jaagt op ratten, muizen,... hij zal als hij een spoor ruikt direct beginnen graven, en blijven graven tot hij zijn prooi te pakken heeft.

Ook als er iets is wat niet normaal is slaan ze luidkeels alarm, maar van aard zijn het niet zo’n blaffers.Hij is een echte sportieve hond. U zult wel elke dag met hem een toertje moeten wandelen anders wordt hij te wild.Ze zijn echt dol op wandelen. Ze houden echt van in de bossen rond te sjezen en zullen altijd voorop lopen, maar als u ze los laat is het wel opgepast geblazen. Als hij een spoor riekt is hij binnen de korste keren weg en omdat hij zo eigenzinnig is zal hij niet echt naar u luisteren.Hij houdt ook altijd van een spelletje
Het is een moedige hond, hij zal dus niet terug deinzen om zijn terrein te verdedigen en niet snel opgeven. Het zijn helemaal geen agressieve honden maar als het er op aan komt kunnen ze wel hun mannetje staan.

Het beste is dat u er mee naar de hondenschool gaat. Hij kan de training goed gebruiken, maar ze zullen niet echt hoog scoren bij gehoorzaamheid.


Ze passen zich ook uitstekend aan aan het leven binnenshuis en kunnen goed met andere huisdieren opschieten als ze van het begin hiermee vertrouwd zijn. Hij is ook perfect om mee op reis te nemen dankzij zijn klein gestalte.

Rasstandaard van de Cairn Terrier

De Cairn Terriër is een kleine,Ongeveer 28-31 cm schouderhoogte, maar in verhouding tot het gewicht - van 6 tot 7,5 kg.
maar opgewekte, vrolijke hond, een expert in het uitdenken van kattenkwaad. Hij maakt altijd een levendige indruk. De Cairn straalt blijheid en enthousiasme uit. Niets van wat er om hem heen gebeurt ontgaat een Cairn. Karakteristiek voor de Cairn is de eigenwijsheid en eigengereidheid waarmee hij door het leven dartelt: de eigenwijze, zelfstandige boskabouter. Naast de uiterlijke verschillen tussen een Cairn-reu en een Cairn-teef (de reu is wat groter en imposanter dan de teef en bezit meestal een wat overvloediger haarvacht) zijn er ook een aantal karakterverschillen. Wellicht geheel tegen de verwachting in is een Cairn-reu over het algemeen aanhankelijker dan een teef. Tegelijkertijd echter is hij dominanter en heeft daarom een strakkere hand nodig. De Cairn-teef daarentegen is wat vinniger, wat kattiger.
De Cairn is opgeruimd van aard, hij is altijd opgewekt en vrolijk, ziet overal de lol van in. Is altijd in voor een spelletje, op zoek naar kattenkwaad. Ondeugend dus, maar met een hele grote dosis vertedering, waardoor het moeilijk is om boos op hem te worden.

Cairn Terriërs zijn intelligente honden. Ze leren heel gemakkelijk. Ze zijn ook heel goed in staat de basisbeginselen van de gehoorzaamheid te leren. Alleen .... als het er op aan komt ..... blijkt dat ze alleen dan luisteren áls ze daar toevallig zin in hebben. Los laten lopen op de openbare weg is daarom gevaarlijk.

Over het algemeen kan de Cairn goed opschieten met kinderen. Hij is een vriendje voor zowel grote als kleine kinderen. Bij kleinere kinderen moet er vanzelfsprekend voor gezorgd worden dat de hond ten opzichte van het kind wordt beschermd. Het is aan de ouders om te voorkomen dat een hond speelgoed wordt voor een kind!

Een Cairn Terriër kunt u overal mee naar toe nemen, mits u hem van het begin af aan op een juiste wijze heeft opgevoed. Meenemen in de trein, bus of tram gaat door zijn formaat heel gemakkelijk.

Een Cairn is een hond, die aan de ene kant heel zelfstandig optreedt terwijl hij aan de andere kant veel aandacht vraagt. Het opvoeden van een Cairn vraagt veel tijd en geduld, maar een zorgvuldig opgevoede Cairn, die geleerd heeft, wat u, als eigenaar, belangrijk vindt, is een eindeloze hond. Alle tijd en moeite, die u in de eerste maanden in de pup investeert, krijgt u later dubbel en dwars terug.

Een Cairn heeft een strenge, maar eerlijke en consequente opvoeding nodig. Het is geen zeldzaamheid dat er tijdens de opvoeding iets fout gaat en de Cairn de baas in huis wordt. In de meeste gevallen mankeert er niets aan de betrokken Cairn, veelal is er iets mis gegaan in de opvoeding. Het is daarom aan te bevelen met de Cairn-pup aan een puppy-cursus of -indien hij wat ouder is- aan een elementaire cursus gehoorzaamheid van een plaatselijke kynologenclub deel te nemen.

Gezondheid van de Cairn Terrier

Cairn Terrier

een kenmerk van cairn terriers: nierklachten

Verzorging van de Cairn Terrier

De vachtverzorging is iets wat wel meer aandacht nodig heeft.

Wekelijks

Wekelijks moet u de vacht kammen en borstelen, eerst in tegengestelde richting van de haren borstelen en dan in de gewone richting. Dit kan u met een gewone borstel doen, alleen de kam kunt u best in een dierenspeciaal zaak kopen.

De trimming

De Cairn moet met de HAND getrimd worden, dit gebeurt met de duim en wijsvinger. Wilt u een normale Cairn dan moet u om de 3 a 4 maanden ze laten trimmen, dan hebben ze een mooie vacht. Wilt U er echt mee naar de hondenshow dan moet u ze om de 6 weken laten trimmen. Het kan wel zijn als u uw cairntje net heeft laten trimmen ze er wat kaal uit zien maar dat verbetert wel na een paar weken. Indien U uw hondje maar 1 keer per jaar laat plukken wordt de gehele bovenvacht verwijderd. Het hondje wordt dan letterlijk in zijn blootje gezet. Doe dit uw cairntje nooit aan !!!

Baden

Dit is iets wat de Cairn niet nodig heeft. In de shampo zitten stoffen die de vacht kunnen beschadigen. Als hij dan toch echt vuil ziet dan kunt u hem best wassen met een ei of gewoon met water.Goede vachtkwaliteit

Om een goede vachtkwaliteit te bekomen is het soms noodzakelijk om wat extra voedingsmiddelen te geven. Zo voegen wij bij het eten een beetje 'Hokamix' toe. Dit is een natuurlijk voedingssupplement voor honden dat in de betere dierenzaken te verkrijgen is.

Opvoeding van de Cairn Terrier

Cairn Terrier

Een Cairn heeft een strenge, maar eerlijke en consequente opvoeding nodig. Het is geen zeldzaamheid dat er tijdens de opvoeding iets fout gaat en de Cairn de baas in huis wordt. In de meeste gevallen mankeert er niets aan de betrokken Cairn, veelal is er iets mis gegaan in de opvoeding.U kan natuurlijk ook een hondenschool bezoeken.

Rasvereniging van de Cairn Terrier


Cairn Terrier Club, Nederlandse
Cairn Terrier Club, Nederlandse

Wilhelminastraat 64
5721KK Asten
Telefoon: 0493-696087
Website: http://www.nctc.nl

Popularitieit van de Cairn Terrier

De Cairn Terrier staat op dit moment op de 41e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Cairn Terrier

Een Cairn heeft een strenge, maar eerlijke en consequente opvoeding nodig. Het is geen zeldzaamheid dat er tijdens de opvoeding iets fout gaat en de Cairn de baas in huis wordt. In de meeste gevallen mankeert er niets aan de betrokken Cairn, veelal is er iets mis gegaan in de opvoeding.U kan natuurlijk ook een hondenschool bezoeken.

Cairn Terrier pup aanschaffen

Een goed gefokte pup, dwz. bij een fokker die ervaring heeft met dit ras en graag aanwezig is op tentoonstelling en of club activiteiten van de Rasvereniging. Die in het bijzonder gezondheid en karakter voorop stelt, is een adres om eens te informeren naar een nestje. Vaak weten ze wel of er iets binnenkort geboren wordt en of de pup bij U op zijn plaats zal zijn. De prijs die ik betaald heb bij een topfokker is 800 euro. Hiervoor kunt U een goed gefokte hond met een sociaal karakter verwachten. Natuurlijk met alle nodige papieren zoals entings boekje chip identificatie door de FCI Raad van Beheer, gezondheid uitslag van de Universiteit ivm levershunt. en de opvoedingslijst betreffende voeding en opvoeding.wat erg belangrijk.

Cairn Terrier fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Cairn Terrier.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Cairn Terrier pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Cairn Terrier hebben ook deze rassen

Meer weten over de Cairn Terrier ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Cairn Terrier:


Afbeeldingen

Cairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn TerrierCairn Terrier

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Cairn Terrier hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^