Boxer

Boxer

Rasgroep van de Boxer

De Boxer behoort tot de Rasgroep "Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis van de Boxer

Boxer

De geschiedenis van de hedendaagse Boxer vindt zijn oorsprong in de late 19e eeuw in en rondom München. Pas in 1905 werd de rasstandaard vastgesteld
Toch gaat de afstamming veel verder terug, namelijk toen de Romeinen gebruik maakten van de zgn. Molossers, zware honden die dienst deden als oorlogshond. Toen de Romeinse overheersing compleet was deze functie overbodig geworden. De lichtere honden bleken echter uitstekend te voldoen als opdrijvers van het vee.
In West Europa is het ongeveer zo'n vijf eeuwen de gewoonte geweest om honden op te hitsen tegen het slachtvee omdat het vlees zo smakelijker zou worden. Oo werden zij gebruikt voor de jacht op beren en zwijnen. Deze honden zijn de geschiedenis ingegaan als zogenaamde "Bullebijters".

Eind van de 19e eeuw is uit een kleinere versie van de Bullenbijter, de zgn. Brabantse Bullebijter, de Boxer voort gekomen. De Brabantse Bullebijter was atletischer en wendbaarder als zijn grotere soortgenoten. Ook de Engelse Bulldog heeft grote invloed gehad op het ontstaan van het Boxerras.

Friederun en Philip Stockman zijn zeer belangrijk geweest voor de hedendaagse Boxer.

Friederun Stockmann

Zij zijn de oprichters van de "Von Dom"kennel. Zij waren de eigenaren van de Boxer "Rolf von Vogelsberg", de stamreu van hun fokprogramma. De Eerste Wereldoorlog was er de oorzaak van de ontwikkeling van het ras stagneerde. Rolf von Vogelsberg werd als oorlogshond ingezet maar de hond overleefde de oorlog.

In 1919 erkende men de Boxer in Duitsland als vijfde werkhondenras. In 1921 slaagde Ch. Rolf von Walhall er als eerste Boxer in om de "Schutzhundprüfing"te doorstaan. Veel hedendaagse Boxers stammen terug op de Von Dom-lijn.

Karakter van de Boxer

Boxer

De boxer heeft een zeer kindvriendelijk en baas-gerichte aard. Zijn onstuimige, vrolijke karakter is zeer geliefd bij mensen en daarom is de boxer een echte gezinshond.
Het lieve, cartoonesk uiterlijk van de boxer doet menig hondenliefhebber glimlachen. Tel daarbij zijn loyaliteit, eigenwijsheid en zachtaardigheid bij op en je hebt een hond uit duizenden!

Rasstandaard van de Boxer

De boxer is een hond en behoort tot de dogachtigen.

De Boxer is verwant met de vele rassen die zich ontwikkelden uit de Molossian Hound, een oud-griekse waak-, vecht- en herdershond. Van Griekenland naar Rome en zo verder in Europa. In Duitsland werd deze Molossian Hond, de Bullenbeisser, een zeer moedige dog die ingezet werd voor de jacht op everzwijn en beren. En tevens tijdens stierengevechten. De Bullenbeisser evolueerde naar twee types van ras, bekend als Danzigers en Brabanters genaamd naar de regio van afkomst. De Brabanters waren de kleinste van de twee; en de boxer komt uit deze tak van de familiestamboom.

Zo rond 1890 is men in Zuid-Duitsland (München) begonnen met een uitgewerkt plan voor het fokken van de boxer. Het doel daarbij was een hond te fokken die goed kon springen, zeer snel was, een groot uithoudingsvermogen had en zowel moest kunnen verdedigen als aanvallen zoals een Mastiff. In 1895 werd in München de eerste Boxer Club opgericht en in 1904 hielden zij hun eerste tentoonstelling.

Uiterlijk

De Boxer is een gespierde, fijn ultra-kort fluwelig behaarde hond met een vierkante snuit, glad velletje en een gecoupeerd staartje. Een reu heeft een schofthoogte van 57 - 63 cm en weegt ongeveer 35 kg. Een teef is kleiner, ongeveer 53 - 59 cm en weegt ongeveer 30 kg.

De neus van de boxer is zwart en breed, licht opgetild en schuin. De voorsnuit is zwart. Hij is prognaat, de bovenkaak is ingekort, de onderkaak groeit er net iets voor en buigt naar boven, maar de boxer heeft plaats voor zijn tanden. De lippen zijn zwaar maar ze bedekken mooi de tanden en zijn niet zo zwaar en dik dat ze door hun gewicht de ogen opentrekken of het speeksel uit de mond laten vloeien, zoals bij sommige andere dogachtigen. Wanneer hij denkt, trekt de Boxer grote zorgenrimpels over zijn voorhoofd en wordt bangelijk menselijk.

De snoet moet een zwart masker hebben maar een charmant wit streepje tussen de ogen is toegelaten.

De kleuren zijn warm, rosgeel of oker of warmbruin met zwarte strepen. En bijna altijd wit aan de borst of wit in een streep op de snoet. Dikwijls ook met witte sokjes. Een derde wit is toegelaten. De Gele varieert van lichtbruin tot mahonie, de gestroomde of getijgerde met duidelijk afgelijnde zwarte strepen op een bruine achtergrond. Witte boxers komen niet in de standaard voor alhoewel er voornamelijk in de VS fokkers zijn die zich voornamelijk toeleggen op deze witte boxers.

De boxer is een atletische hond, stevig gespierd met eerder zware bone, maar absoluut klassiek van lijn. Met een brede gespierde achterhand die zorgt voor de explosiviteit maar ook met een heel elegant loopje.

Eigenschappen

Een boxer is zot, dwaas, speels, vrolijk, uitgelaten, er staan veertjes onder zijn teenkussens en zijn zware lippen grinniken de wereld toe. Hij vindt het leven duidelijk een grote grap.

De boxer is een van de meest rechtlijnige en spontane honden die er zijn. Er zitten nochtans vele karakters diep binnen in hem: er is de goedmoedige, verdraagzame brave lobbes die de baasjes plezier wil doen. Er is de speelvogel die enkel voor zottigheid leeft en kinderen verafgoodt. Er is de felle verdediger van zijn mensen en zijn territorium. Er is de kattenmepper, de vechtjas, de puttengraver, de hoogspringer, de snurker, de veelvraat, de flodderaar. En dat alles met dezelfde tragische mensensnoet. Zeer goede waker maar blaft enkel indien nodig.

Een forse atleet met een tragisch denkershoofd en een speels hart.

Voorheen werden de oren en de staart gecoupeerd, maar sinds oktober 2001 is dit in Nederland verboden. In België is dit pas vanaf 2006 verboden.

Gezondheid van de Boxer

Boxer

Heupdysplasie en hartafwijkingen kunnen in dit ras voorkomen. Ook het bij kortsnuitige rassen vaak voorkomende entropion (naar binnen krullen van de oogleden)en ectropion ( het naar buiten krullen van de oogleden)komen vaak voor. Ze hebben vaak aanleg tot ontwikkelen van cherry eye(een uitpuiling van het derde ooglidklier).

Verzorging van de Boxer

De boxer heeft een kortharige doch stugge vacht. Dagelijks borstelen weerhoudt dat je huis (minder snel) onder de haren zit.

Opvoeding van de Boxer

Boxer

Zoals bij elke hond vraagt ook de boxer de nodige consequente aanpak. De boxer is gauw geneigd te gaan springen, dit vanwege zijn over-enthousiasme.

Rasvereniging van de Boxer


Boxer Club, Nederlandse
Boxer Club, Nederlandse

Boijlerweg 10
8392NH Boijl
Telefoon: 0561-421921
Website: http://www.nederlandseboxerclub.nl/


Boxer Vrienden Nederland
Boxer Vrienden Nederland

p/a Lovense Kanaaldijk 40
5015AK Tilburg
Telefoon:

Overige informatie over de Boxer

lol

Boxer pup aanschaffen

Een puppy kost tussen de 400 en 1200 euro na gelang de stamboom en bijkomende kosten.
Bij boxer komt het nog weleens voor dat zij een hartruis hebben. Mocht dit het geval zijn dan heeft de dierenarts van de fokker dit genoteerd in zijn paspoort en is dit met u besproken. Maar laat altijd, ook als een hartruis niet gediagnosticeerd is, de pup voor de zekerheid bij de eigen dierenarts controleren.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Boxer hebben ook deze rassen

Meer weten over de Boxer ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Boxer:


Afbeeldingen

BoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxerBoxer

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Boxer hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^