Waarom fokverbod Cavalier King Charles Spaniel?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JulieJulie

honden foto van Julie

Op mijn website over de pijnlijke aandoening chairi-malformatie (schedel te klein voor hersenen) en syringomyelie (holtes in het ruggenmerg)heb ik nieuwe informatie opgenomen met betrekking tot het mogelijke fokverbod voor de Cavalier King Charles Spaniel:http://members.upc.nl/j.teunissen83/fokverbod.htm
Ik hoop dat mensen die geinteresseerd zijn in een Cavalier King Charles pup hier eens naar willen kijken en ook de informatie over deze wrede en pijnlijke aandoening eens door willen lezen. 97% van de populatie is aangedaan met een te kleine schedel voor de herseninhoud, wat chronische hoofdpijn en tal van andere pijnlijke symptomen tot gevolg heeft. Dit wilt u een hond toch niet aan doen! Daarnaast komen er nog veel meer erfelijke afwijking op grote schaal voor, dit komt omdat het percentage inteelt bij dit ras erg hoog is.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Waarom fokverbod Cavalier King Charles Spaniel?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

Hartstikke goed dat je dit hier plaatst, Julie!

Top :-D !

honden page profiel EstherEsther 1 doggies

honden foto van Esther

Daarom een pup gaan kopen waar de ouderdieren getest zijn d.m.v. mri, de patella test, de ogentest en een kleurendopplertest.

Dan kun je een gedegen keuze maken of je voor het ras wil gaan.

De Mri scans moeten gemaakt zijn wanneer de ouderdieren 2,5 jaar of ouder zijn.

Bij ons nest is dit het geval. Alle onderzoeken zijn hier te bekijken.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

@Esther; Mag ik vragen of je wel fokt met CM? Of met Syri gradatie A?
Want Bijou heeft waarschijnlijk ''alleen CM'', alsof dat niet erg genoeg is, en zij heeft er erg last van.
Dit is een puur interesse vraag, niet als kritiek bedoelt ;-)

honden page profiel EstherEsther 1 doggies

honden foto van Esther

Een ieder die hier komt krijgt alles ter inzage. Publicatie doe ik niet, niet via website niet via een forum. Alles wordt tegen je gebruikt op dit moment. Ik heb geen geheimen hoor maar ik ben gewoon voorzichtig.

honden page profiel JulieJulie

honden foto van Julie

Dankjewel! Jammer genoeg realiseren veel mensen zich nog steeds niet wat deze ziekte precies inhoudt. Dit komt ook omdat er een fokadvies is met als doel zo min mogelijk ernstige lijders op de wereld te zetten. En dat bij zo'n pijnlijke aandoening! Zoiets raars heb ik nog nooit meegemaakt. Normaal gesproken ga je ervan uit dat honden worden getest met als doel een ziekte te elimineren, maar bij de Cavalier is dat dus niet zo. Veel mensen denken dus dat ze goed zitten als ze een pup kopen waarvan de ouders zijn getest, maar dat is niet zo. In het meest gunstige geval heeft een pupje "alleen" de hersenen bekneld in de schedel zitten, wat vocht in de hersenen en evt. een beetje vocht in het ruggenmerg.... Maar omdat het zo'n ingewikkelde aandoening is, begrijpen veel mensen dit niet en gaan ze ervan uit safe te zitten als ze een pup van geteste ouders kopen. En je hebt natuurlijk ook altijd nog mensen die nog helemaal niet van de aandoening hebben gehoord....

honden page profiel JulieJulie

honden foto van Julie

97% van de Cavaliers heeft CM, dus het zou wel bijzonder zijn als deze ouderdieren dit niet hebben.

honden page profiel EstherEsther 1 doggies

honden foto van Esther

Ik geef altijd open en bloot alle informatie en als men besluit het niet te doen, even goede vrienden.

Bij het vorige nest waren er ook mensen die er nog nooit van gehoord hadden. Als iemand hier een pup koopt dan krijgen ze zelfs alle uitslagen mee.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

Dat is begrijpelijk Esther, en daar heb ik ook respect voor.

Ik ga er verder ook niet over oordelen, ik kan alleen uit eigen ervaring spreken dat ''alleen CM'' ook ernstig is, dat maak ik nu met eigen ogen mee, en dat wens ik geen enkele hond of (toekomstige) hondenbezitter toe.

Kan me alleen niet voorstellen dat mensen serieus nooit van CM/SM gehoord hebben, maar dat kan ook zijn omdat ik er nu zo veel mee bezig ben.

honden page profiel JulieJulie

honden foto van Julie

@ Esther: Dat is ook hartstikke goed! Maar ik blijf wel informatie verspreiden over de aandoening, omdat ik het idee heb dat sommige fokkers door het fokadvies misschien ook wel op het verkeerde been worden gezet. Het is nu eenmaal een ingewikkelde aandoening en niet iedereen begrijpt even goed hoe het nu precies zit. Ookal fok je met geteste dieren en in het meest gunstige geval ouderdieren die een "A" hebben gekregen, dan fok je nog steeds met dieren met een erg wrede en pijnlijke aandoening. De narigheid is alleen dat de pijn bij de minder ernstig aangedane dieren lastig waar te nemen is. Maar als je weet waar je op moet letten, zie je het wel.

Voor mensen die de gradaties niet kennen: "A" betekent "alleen" een schedel die te klein is voor de hersenen. Cavaliers met een "A" zijn zeldzaam. Daarom wordt er vaak gefokt met Cavaliers met zwaardere gradaties, die ook holtes in het ruggenmerg erbij hebben ontwikkeld. De eigenaar / fokker van deze hond heeft dan aangegeven dat de hond hier niet zoveel last van heeft. Dit systeem is dus niet erg betrouwbaar, omdat fokkers er uiteraard belang bij hebben aan te geven dat hun hond niet zoveel last heeft.

honden page profiel JulieJulie

honden foto van Julie

@Bijou: Er zijn helaas nog steeds veel mensen die nooit van de aandoening gehoord hebben. Kom ze helaas regelmatig tegen.... Vandaag in het bos nog een jonge Cavalier van net een jaar die wel belangstelling had voor andere honden, maar steeds als het op spelen aankwam, dook hij in elkaar om vervolgens wel weer achter de andere hond aan te rennen. Dat is het probleem, ze zijn zo vriendelijk dat ze veel met vermijding doen. Dat valt niet zo op. Verder krabte dit hondje ook al veel, maar die mevrouw had nog nooit van de ziekte gehoord.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

Jeetje, ik zag laatst ook een Cavalier die er niet bepaald gelukkig uit zag, maar ik betrap mezelf er op dat ik overal CM/SM zie, en daar moet je natuurlijk ook voor oppassen.

Hopelijk word het hondje wat je vandaag zag geholpen, Bijou doet ook veel met vermijding en dat viel me pas echt op na de diagnose, hoe ze heel slim honden + mensen uit de weg kan gaan om aanraking te voorkomen.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Maar waarom dan een fokverbod???

Als er gefokt wordt met gezonde dieren of alleen met dragers x vrije honden en niet met leiders, kan het eruit gefokt worden.

Maar met fokverbod los je niets op het enige wat je dan krijgt is dat een ras uitsterft! En dat lijkt me toch niet de bedoeling van het geheel!! of wel??

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Info geven is ook goed Julie. Maar ik heb het gevoel dat wij het als fokkers niet meer goed kunnen doen en dat het een hetze wordt.

De koppen bijelkaar steken dan bereiken we volgens mij veel meer.

Een erg scherp fokbeleid, alles open en elimineren van fokdieren (en steriliseren/castreren) en als dit niet lukt dan pas opgeven. Er is nu al teveel gezegt, mijn lijn heeft het niet en dit met alle gevolgen van dien.

Daarom is mijn nestje nu ook een out cross.

Voorheen wilde ik onze driekleur fokken en daarin kwam al 2x dezelfde vader in de stamboom voor en in de dekreu kwam daar nog 1 x bij. Dus 3x dezelfde reu. Ik heb daarom de fokker van de dekreu afgebeld en zij deed daar nogal vreemd over. Dat hoefde toch geen probleem te zijn? Nou bij mij wel.

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel 3 doggies

honden foto van Angela en Diesel

Ik vond het ook zo verbazingwekkend dat een fokker in dat programma van zembla, doodleuk zat te verkondigen dat haar cavaliertjes te ook hadden, maar ze er gewoon mee fokte ?????
de engelse bull is ook z'on verhaal.

maar ik vind een algeheel fokverbod te ver gaan.
kunnen ze niet gewoon verbieden om met honden te fokken die het hebben (bv verplicht steriliseren/casteren) en honden uit bv het buitenland halen, die het niet hebben?

bij de engelse bull zijn er steeds meer fokkers, die hun best doen om het ras weer gezonder te krijgen, dat moet met de cavalier toch ook kunnen?

honden page profiel JulieJulie

honden foto van Julie

@ Esther: outcross is normaalgesproken ook veel beter dan lijnteelt. De ellende is alleen dat zo'n beetje de gehele populatie is aangedaan met chiari en 50% ook nog eens met syringo. En dan ook nog de andere erfelijke afwijkingen. Dit is gewoon en hele extreme situatie. Bij andere rassen is natuurlijk ook best e.e.a. mis, maar de Cavalier spant helaas de kroon. Daarom wordt er zoveel aandacht aan besteed.

@ Angela: het is een wereldwijd probleem. De Cavalier is uit zo'n kleine groep hondjes teruggefokt dat alle Cavaliers over de hele wereld genetisch nauw verwand zijn. Dus over de hele wereld geldt dat de situatie zo is als bij die mevrouw van Zembla; er wordt door fokkers die testen gefokt met honden die "het maar een beetje hebben". En bij fokkers die niet testen, wordt er gefokt met honden die het heel erg kunnen hebben....

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel 2 doggies

honden foto van Angela en Diesel

ik vind het heel triest, maar ik vraag me af of een fokverbod helpt.
bij de pittbul heeft het ook niks uitgemaakt,
die werden ook illegaal gefokt.

ik denk dat goede voorlichting meer effect heeft, zodat de potentiele kopers beter op de hoogte zijn van de ellende.
het zou veel meer in de media gebracht moeten worden.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

@Angela; Maar als iedereen wist wat CM/SM met een hond en daardoor met jezelf doet, dan denk ik dat niemand meer een pup zou kopen.
Daar kom je pas echt achter zodra het al te laat is, eerder zit je nog op de roze wolk.

Meer in de media komen is inderdaad een optie om meer informatie te verstrekken, dit gebeurd gelukkig wel met veel inzet van onder andere Julie, zo is het bij Meldpunt geweest laatst en ook (weer) een artikel in Hondenleven.

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel 2 doggies

honden foto van Angela en Diesel

@ caitlin,

ik heb die filmpjes gezien van pedigree exposed en ik kon het niet aanzien.
ik kan niet begrijpen dat mensen hun huiswerk niet doen, als ze een pup willen aanschaffen en dat natuurlijk geld ook een grote rol speelt.
ze willen voor en dubbeltje op de eerste rij zitten en de brookfokkers spelen daar op in.
met engelse bullen is het niet anders, te nauwe luchtpijpen/neusgaten etc.

zolang mensen geen moeite willen doen om zich eerst te informeren over dit soort dingen en geen geld willen uitgeven om een verantwoord gefokte hond aan te schaffen, blijft deze ellende bestaan.

net als met de reclamefilmpjes van bv WSPA, zouden ze dit bv op tv door de mensen de strot heen moeten duwen...

honden page profiel EstherEsther 2 doggies

honden foto van Esther

Ik heb 2 x een uur met een mevr. gesproken over de cavalier en de ziektes. Ik belde haar om te zeggen dat Katie drachtig is en ja hoor, er was al een pup.

Zonder stamboom, onderzoeken?? wist ze niet meer. Het was druk toen ze bij de fokker waren. Zelf adhd kinderen en de kinderen mee van haar zus.

Nou ben ik erg uitgevallen tegen over haar. Ja, de pups waren goedkoper!! en het gevoel was goed en dat had haar nog nooit in de steek gelaten.

Helaas kun je tegenwoordig niet meer op gevoel afgaan en moet je vragen voor de onderzoeken en waarom juist die bepaalde combinatie.

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel 2 doggies

honden foto van Angela en Diesel

zulke mensen zou je toch wat aan willen doen, grrrrr

ze hebben geen geduld en willen zo min mogelijk geld er aan uitgeven

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Witte Draak

Informatie uitdragen vind ik goed, helemaal mee eens. Ik ben ook al zat mensen tegengekomen die er niets over wisten, waaronder mensen die zelf Cavaliers hebben. Praktijk wijst uit dat via spraak alleen, mensen bijna niet overtuigd worden van het bestaan van de ziektes. Pas als ik filmpjes laat zien van youtube, waaronder fragmenten van Pedigree Dogs Exposed, dan pas geloven ze het.

Bij m'n pa staan ze nu bekend als de 'hoofdpijn-hondjes'. O-)

Maar een algeheel fokverbod gaat naar mijn mening niet helpen. Óf het ras sterft uit, of het ras verdwijnt gewoon naar het illegale circuit. Daar help je het ras dus niet mee.

honden page profiel RiaRia 3 doggies

honden foto van Ria

Angela en Diesel ,de hondjes die jij in het TV programma Zembla en Meldpunt hebt gezien dat waren hondjes met een stamboom.De Cavalier Sjors is zelfs Nederlands Kampioen geweest.

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel 3 doggies

honden foto van Angela en Diesel

@ Ria,

dat is heel mooi, maar ik vind dat dat het niet rechtvaardigd dat er mee gefokt wordt, als men weet dat de hond de ziekte heeft.

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel 3 doggies

honden foto van Angela en Diesel

en dan begrijp ik (als leek dan O-) )ook niet dat z'on keurmeester de hond goedkeurd.

eigelijk zou z'on hond uitgesloten moeten worden.
misschien dat dat de fokkers wat meer motiveert om met gezonde honden te fokken.

Bij engelse bullen hebben de keurmeesters, naar mijn mening, ook hun aandeel in de gezondheidsproblemen. alles draait maar om schoonheid en de gezondheid is niet belangrijk.

dat zou de overheid ook eens aan moeten pakken.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

@Angela; Dat snapt volgens mij niemand, dat dit wel goedgekeurd word, dat is hetzelfde als bij de Engelse Bull inderdaad..

En zo'n hond kan je dus niet uitsluiten, als 98% het heeft, dan moet je heel de wereld af gaan zoeken naar honden die vrij zijn, dus de overige 2%..

Denk niet dat mensen dat gaan doen, helaas.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

@ Esther,

Als alles oke is in de testen met jou ouderdieren, kan je ze net zo goed op internet zetten want dan staat er, volgens mij niets in wat tegen jou gebruikt kan worden toch?

honden page profiel  Yara Yara goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van  Yara

De Cavalier Sjors is zelfs Nederlands Kampioen
Ja, en we hebben hem geregeld gezien op shows.

Voor een keurmeester is het ook moeilijk om te zien of Sjors wel/niet gezond is.
Aan Sjors zelf merkte je niets, die gedroeg zich als een gezonde hond. Het blijft moeilijk- ook voor de fokkers, denk dat de meesten hun honden nu wel laten testen.



honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel 3 doggies

honden foto van Angela en Diesel

@ Caitlin, daar heb je wel gelijk in,
maar zolang het allemaal maar goedgekeurd wordt, blijven mensen er mee fokken en zullen er mensen zijn die z'on hondje kopen.

er moet toch een manier zijn om fokkers te de-motiveren om met zieke/ongezonde dieren te fokken?

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel 3 doggies

honden foto van Angela en Diesel

wat ik me nu ook af zit te vragen, hoe is de cavalier eigelijk ontstaan?
uit welke rassen is die ontstaan?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Waarom fokverbod Cavalier King Charles Spaniel?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 5 12 3 4 5
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^