Waarom fokverbod Cavalier King Charles Spaniel?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

@Angela; Als jij een manier weet, graag ;-)..Zolang het nog goedgekeurd word om ook met A-honden te fokken zal er weinig veranderen.
Deze honden hebben óók pijn, óók vele klachten, moeten ook aan de medicatie.
Is dat dan eerlijk om daar mee te fokken en nieuwe pupjes daar mee te belasten?

Ik vind van niet. Maar snap dat je niet zomaar je lievelingsras opgeeft om mee te fokken, ik ben geen fokker en kan daar dus ook niet over oordelen.
Er zijn genoeg fokkers gestopt met fokken omdat ze het simpelweg niet eerlijk vonden, een hond met CM/SM wil je niemand aan doen..

En niet te vergeten de broodfok, die gaan echt niet scannen hoor, en als iemand nooit hiervan gehoord heeft krijgt ie zelf misschien ook nog wel een oeps-nest, en zo blijf je doorgaan en doorgaan en houd het nooit op.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Waarom fokverbod Cavalier King Charles Spaniel?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

Het punt, was volgens mij, juist de keuringen en de vraag...daardoor zijn de schedeltjes kleiner gefokt, of is het een genetische aandoening?

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel 3 doggies

honden foto van Angela en Diesel

@ caitlin, nee precies! het is juist heel oneerlijk om dieren daar mee te belasten

Ik begrijp je stelling dat een fokker zijn lievelingsras niet wil opgeven,
maar hoe begaan ben je met het ras, als je bewust met ongezonde dieren fokt?

Ik denk dat de echte liefhebber juist heel erg zijn best wil doen om een gezonde hond te fokken.

@ J&T,

dat is ook een goede vraag! hoe zijn die te kleine schedels nou precies ontstaan?

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Dat is er in gefokt, als ik het goed heb. Voor de shows, kleinere schedels werden beter/mooier gevonden (krijg je weer dat gedoe met shows waarbij meerdere rassen voor zijn kapot gefokt), dus men ging kleine schedeltjes fokken.

Toen kwam het krabben bij veel Cavaliers, beter bekend als de 'krabziekte', zat tussen de oren en hoorde echt bij dit ras.

Totdat de MRI-scan in beeld kwam en het dus geen krabziekte is, maar een neurologische afwijking, de schedel is zo klein gefokt dat de hersentjes erbuiten gaan hangen.

@J&T; Het is erfelijk en vormt zich al in de baarmoeder, heb ik laatst gelezen.
En komt bij alle kleine rassen voor, al is dat nog niet veel bekend.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van C

Syringomyelie is een chronische aandoening van het ruggenmerg waarbij cerebrospinale vloeistof in het ruggenmerg terechtkomt en daar een holte vormt die bekend staat als een ‘syrinx’. Artsen gebruiken soms andere benamingen zoals ‘cyste’, ‘hydromyelie’ of ‘syringohydromyelie’. Een syrinx kan zich na verloop van tijd uitbreiden en langer worden en zo het binnenste van het ruggenmerg ernstig beschadigen. Wanneer de zenuwvezels in het ruggenmerg worden aangetast, kan een grote verscheidenheid aan symptomen optreden. Deze zijn afhankelijk van de grootte en de locatie van de syrinx.

In de meeste gevallen gaat syringomyelie (SM) gepaard met een erfelijke misvorming van de kleine hersenen (cerebellum) die wordt aangeduid als een 'Chiari I-malformatie', genoemd naar de arts die deze afwijking als eerste beschreef. Deze misvorming ontstaat tijdens de ontwikkeling van de foetus en wordt gekenmerkt door indaling van het onderste gedeelte van de hersenen (cerebellaire tonsillen) onder de opening van de schedel in het ruggenmerg. Deze verplaatsing blokkeert de normale stroming van cerebrospinale vloeistof. Wanneer hier een obstructie optreedt, kan er in het ruggenmerg een syrinx ontstaan. Het is echter niet zo dat zich bij alle patiënten met een Chiari-malformatie een syrinx ontwikkelt.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 2 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

@ Angela

De Cavalier King Charles Spaniel.
De King Charles Spaniel.

Geschiedenis van de Cavalier King Charles Spaniel
De huidige cavalier is een directe afstammeling van de kleine Toy Spaniels die staan afgebeeld op vele schilderijen uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Zoals de naam al aangeeft, is de Dwergspaniel een dwergvorm van de Spanielachtigen. De (normale) Spaniels, die voor de jacht gebruikt werden, hadden een aantal uiterlijke eigenschappen gemeen als: lange beharing met bevedering aan de voor-en achterbenen, sterk behaarde vlak afhangende oren, een vriendelijk karakter en een onvermoeibaar kwispelend staartje

De King Charles Spaniel (of English Toy Spaniel) behoort tot de rassengroep van de Gezelschapshonden (groep 9 van de FCI), maar ooit waren deze honden (die klein gefokt zijn) jachthonden. Vóór de 20ste eeuw konden er verschillende maten en typen Spaniels in één nest voorkomen. In hetzelfde nest konden in theorie een Cocker Spaniel, een Springer Spaniel en een 'schootversie' voorkomen. Rassen zoals we ze heden ten dage onderscheiden, bestonden toen nog niet. Deze 'schootversies' waren niet de kleine Spaniels van tegenwoordig. Ze waren eerder de kleinere variatie ( dwergen ) van de grotere jachthonden. De mens, die altijd op zoek is naar gezelschap, zou deze dwergen eens onder zijn hoede nemen. De vraag naar de kleinere honden groeide en de fokkers realiseerden zich plots de waarde van deze 'bastaarden'. Zij begonnen met kleine honden te fokken. Door kruising met Oostaziatische Dwerghonden kregen zij een relatief groot hoofd en een korte neus. Naast de twee reeds bestaande kleurvarianten (black and tan, gefokt door de hertog van Norfolk en rood met wit, de Blenheimspaniel) ontstonden nog twee nieuwe kleuren : de Rubyspaniel (éénkleurig rood) en de Prins Charles Spaniel (tricolor). Uiteindelijk werd het ras in 1923 vastgelegd. In het begin gebruikte men de benamingen voor de kleurvarianten, maar nu vallen zij onder de gemeenschappelijke naam 'King Charles Spaniel'. Naast de King Charles Spaniel bestaat ook de Cavalier King Charles Spaniel. Het onderscheid tussen deze twee apart erkende rassen door de FCI zit hem in de grootte van de hond en de vorm van het hoofd.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Als maar 1-3% van de populatie vrij is, en je gaat dáár mee fokken, dan krijg je toch gigantische inteelt? En misschien wel andere problemen?

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

Ja inderdaad, dus in principe verandert er niets en zal het ook niet meer beter worden.
Ik zou er niet één keer over na denken, ik hield gelijk op om met deze honden te fokken.

honden page profiel EstherEsther 1 doggies

honden foto van Esther

wat je zegt Wilma is een aanname en niet de gehele populatie is getest. Getest zijn degene die klachten hadden en fokdieren. Daarvan is een gedeelte ziek maar ook een gedeelte niet ziek.

Zomaar stoppen met fokken kan ik dus ook niet. Zelf zou ik om te beginnen iedere stamboom cavalier laten testen en dan pas krijg je een goed beeld van de syri. Uitsluiten van fok die ziek zijn en die ook laten steriliseren/casterenen.

Openheid van zaken is hier echt nodig.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

@ Esther

Openheid van zaken is hier echt nodig.

Waarom staan jou uitslagen dan niet op jou site?

honden page profiel EstherEsther 2 doggies

honden foto van Esther

omdat dit nu niet vanuit de club hoeft. als mensen hier komen dan krijgen ze dit wel te zien.

Plus ik test nu nog meer dan ik zou moeten volgens de club. Verplicht mri-en is pas nodig per 1 juli a.s. en bij mij zijn de reu en de teef wel getest.

De club moet eerst maar eens strenger zijn. Wij als gilde fokkers wilde al langer de testen verplicht hebben maar dat is nu pas.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 2 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Inderdaad, het is een aanname, maar zelfs als het 50% zou zijn waar niets mee aan de hand is, dan halveer je de genenvariatie zowat.

Aan de andere kant, ik heb een keer gehoord dat de hele mensheid is ontstaan uit 2000 overlevers ergens in Zuid-Afrika... maar ja, wij mensen kruisen ook met alles wat binnen bereik is. ;-)

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

Omdat het niet hoeft van de vereniging, is toch niet een reden om het niet te doen? Je creeert een stukje eerlijkheid om de uitslagen + informatie over deze ziekte op je site zetten en je laat zien dat je niets te verbergen hebt tegenover iedereen :-)

honden page profiel EstherEsther 2 doggies

honden foto van Esther

Ik heb niets te verbergen hoor. Maar ik geef de uitslagen hier liever thuis.De puppie mensen krijgen zelfs de kopiën mee naar huis als ze de pup komen halen en dat doen veel fokkers ook niet.

honden page profiel ukkieukkie 2 doggies

honden foto van ukkie

Eerlijk gezegd geloof ik niet dat 97% van de populatie het heeft. Wel dat het een héél groot probleem is. Maar er zijn teveel dieren met gradatie A. Net zoals dat 100% een hartafwijking zou hebben. Er zijn fokdieren die vrij van hartproblemen zijn en Syri A hebben, sorry hoor dat zou dan statisch gezien bijna onmogelijk zijn, en toch zijn er meerdere.

Ik heb wel even getwijfeld tussen de Cavalier en het Markiesje. Maar vanwege het fokbeleid van de rasvereniging (veel grote kennels, weinig testen, 1200 euro voor nagenoeg ongeteste ruby/black-and-tan pups uit grootschalige kennels met ook nog eens veel wit) heb ik daar vanaf gezien.

Ik heb nu Markiesjes, en dat bevalt mij prima. Het ras past beter bij mij dan de Cavalier denk ik, en ik vind hen ook mooier O-)

Ik denk dat er een paar fokkers goed bezig zijn, en ik houd het in de gaten. Ik hoop dat het ras gered kan worden.

En wie weet zullen mijn toekomstige kinderen dan net zoals ik ook met een Cavaliertje (en een aantal Markiesjes ;-) ) opgroeien. Want ik ben nog nooit zo'n lief ras tegen gekomen.

Nee als het ras gered kan worden, dan zou ik dolgraag een Cavaliertje willen. Maar dan moeten de uitslagen v.d. ouders natuurlijk wel goed zijn!

honden page profiel ukkieukkie 2 doggies

honden foto van ukkie

Oh en dan ben ik natuurlijk wel bereid 900 á 1200 euro te betalen! Wat ik daarmee bedoelde is dat er heel veel vermeerderaars zijn bij de rasvereniging. Zowel de socialisatie, de gezondheid en het uiterlijk laten te wensen over, waar selecteerd men dan op?! En wel de hoofdprijs vragen!

En dat zou pas over jaren zijn ;-)
Eerst Ivy laten opgroeien en evt. een nestje en pupje van haar aanhouden!

honden page profiel Angela en DieselAngela en Diesel 3 doggies

honden foto van Angela en Diesel

@ J&T, bedankt voor de info!

@ caitlin, dan ligt het probleem, net als bij eb, aan de rasstandaarden en de persoonlijke voorkeur van de keurmeester.
en zouden ze die eens aan moeten pakken.

En als die 97% maar een aaname is, dan moet het toch mogelijk zijn om gezonde dieren te vinden en daar mee te fokken?

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker 1 doggies

honden foto van Cabasja

Daarnaast komen er nog veel meer erfelijke afwijking op grote schaal voor, dit komt omdat het percentage inteelt bij dit ras erg hoog is.

Dit is natuurlijk onzin!!!
Ziektes komen puur door niet goed selecteren en niet door lijn/inteelt of hoe je het ook wilt noemen.
Let op mijn woorden over 10 jaar komen ze terug van de out-cross!!!
Als je ziektes in je outcross lijn krijgt weet geen mens meer waar deze vandaan komen en voor je het weet zijn alle hodnen besmet,als je een ziekte krijgt in ene lijnteelt lijn dan is het makkelijker terug te gaan om te kijken van welke hond het komt.
Ik ken rassen waar veel,of zelfs alleen maar out-cros gedaan wordt,maar je wilt niet weten wat daar voor ziektes in voorkomen....
Kijk naar de dwergschnauzer....deze bestaat vaak grotendeels uit lijnteelt....nou mijn honden bestaan uit lijnteelt....en ze zouden door neer moeten vallen,als je iedereen hoort O-)

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

Voor mensen die de gradaties niet kennen: "A" betekent "alleen" een schedel die te klein is voor de hersenen. Cavaliers met een "A" zijn zeldzaam. Daarom wordt er vaak gefokt met Cavaliers met zwaardere gradaties, die ook holtes in het ruggenmerg erbij hebben ontwikkeld. De eigenaar / fokker van deze hond heeft dan aangegeven dat de hond hier niet zoveel last van heeft.

Dus de honden met gradatie "A", hebben alleen maar een te kleine schedel? alsof dat al niet erg genoeg is :'( . En deze honden zijn zeldzaam...dus als je met deze gradatie fokt, fok je bewust honden met de kans dat ze de gehele dag met zware koppijn rond lopen? :'( als dit zo is.........

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

@J&T; Helemaal juist, helaas.

honden page profiel ukkieukkie 3 doggies

honden foto van ukkie

Volgens mij is dat helemaal niet juist!
Grade A betekent niet perse dat de schedel te klein is.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

CM is een te kleine schedel, en gradatie A zegt daar iets over in hoe verre het ernstig is ten op zichte van de scan..

De scan word beoordeelt van gradatie A t/m F, daarbij komt nog een beoordeling aan de hand van de klachten.

Zo is Bijou's hoofd ten opzichte van de scan een gradatie A, maar als je naar haar klachten kijkt valt ze onder een gradatie F.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

Volgens mij veteld TS (Julie) dit op pagina 1 ergens halverwege, zij weet volgens mij wel waar ze over praat...... :'( Ik had er over heen gelezen(volgens mij de meesten)

honden page profiel ukkieukkie 1 doggies

honden foto van ukkie

Ja maar dan betekent het niet dat de persé schedel te klein is zoals Julie wil doen geloven!
Ze kijken naar de syrinxes.
Wij hebben gewoon gezonde Cavaliers met een prachtige kwaliteit van leven gehad, en ik kan mij enorm ergeren aan de mediapoppenkast!
Als wij zielige hoopjes ellende hadden gehad, dan stond ik ook op de barricade. En dat alle Cavaliers worden afgebeeld als zieke, hoopjes ellende, dat vind ik oneerlijk en de feiten verdraaien.
ER zijn ernstige problemen zeker! Van mij mogen de voorzitters en de prominente leden van de Cavalier Club geroyeerd worden voor hun fokwanbeleid. Maar om het hele ras af te schrijven NEE!

honden page profiel ukkieukkie 1 doggies

honden foto van ukkie

J&T Julie heeft een heel duidelijke mening over dit onderwerp!
Zij heeft zieke hondjes gehad en verzamelt verhalen van zieke hondjes. Dan krijg je een ander beeld dan als je met 3 Cavaliers opgroeid, die een goede kwaliteit van leven hadden!

honden page profiel MackMack 3 doggies

honden foto van Mack

Als ik de reacties lees van sommigen wordt ik triest. Helaas hebben sommigen nog steeds niet door waar het in een deel van de fokkerij om gaat.
GELD GELD GELD en GELD. Anders niet.
Of het nu om King Charles Spanieltjes of Engelse Bulldoggen gaat, bij een aantal fokkers draait alles om de POEN.

En nu nog tegen wat zere schenen schoppen...... en de RAAD VAN BEHEER doet daar vrolijk aan mee. Zie de geschiedenis van SJORS.

Sorry als ik de "leuke sfeer" verpest, maar anders is het niet.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

Julie is echt niet zomaar iemand die alleen maar nare berichten over de Cavalier de wereld in verspreid, zij heeft zó veel betekend voor alle mensen die honden hebben met CM/SM.
Dus jammer dat zij nu zo blijkbaar word neergezet.

Syringomyelia is het gevolg van Chiari-achtige malformatie.
Doordat de schedel te klein is, puilen de hersenen uit, en gaat de circulatie van het vocht niet goed, waardoor er ruggenmerggaten ontstaan, dus krijg je ook Syringomyelia.

honden page profiel EstherEsther 1 doggies

honden foto van Esther

Ik wilde hier eigenlijk niet meer op reageren omdat er allemaal "specialisten" zijn.

Gradatie A betekend geheel vrij van klachten en een goede schedel.

Gradatie C = voorlopig vrij maar gescant voor de leeftijd van 2,5 jaar.

Gradatie D = syri, milde geen klachten

Gradatie E = syri met klachten

Gradatie F = syri met pijnaanvallen.

Het probleem van jou Caitlyn bv. is dat de scan goed is. D.m.v. de klachten is het een F. Ik heb filmpjes gezien van jouw hond en ook topics van je hond en veel kan ik daar uit halen dat dit onzekere gedragingen zijn van je hond.

Dat is het klote ook van deze ziekte. Veel gedragingen komen over een maar als er een scan is gemaakt dan is dat voor mij de waarheid.

honden page profiel EstherEsther 1 doggies

honden foto van Esther

Krabben, schudden, schuren over de grond kan allemaal gedragingen zijn van onzeker gedrag.

Ik heb hier een cavalier gezien waarbij de eigenaar dacht, ze heeft het!! Maar dit zonder scan maar ze verwart heel veel klachten van syri met onzeker gedrag.

Toen de cavaliers hier waren vertoonden ze geen klachten, veel rust en ze krabben bijna niet meer. Ook het likken van de vloer kan een syri klacht zijn. Hier gebeurde dat niet en toen de eigenaren er weer waren gebeurde het wel weer.

Ook het niet spelen van 1 van de cavaliers was hier niet aan de orde. Hier speelde ze veel, daarna weer rusten.

Zo kun je je zomaar vergissen in de gedragingen.

honden page profiel EstherEsther 1 doggies

honden foto van Esther

De eigenaresse wordt gek van onzekerheid. Ze ziet filmpjes, hoort andere eigenaren en daarmee geniet ze niet meer van haar cavalier.

Een scan durft ze niet te doen, bang voor de uitslag maar toch elke keer hoor ik het weer.

Zo jammer dat vele "kenners" hun mening geven.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Waarom fokverbod Cavalier King Charles Spaniel?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 5 123 4 5
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^