Zou een hollandse herder voor ons geschikt zijn?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DagmarDagmar

Ik kijk, ontmoet en lees al meer dan 20 jaar lang. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Dan moet je ook weten dat een Chihuahua geen makkelijk opvoedbare hond is, Dagmar. En ook de geschiedenis er van kennen net zoals die van jouw ras. Dan komt de Chihuahua toch meer uit de bus als een agressieve waakhond wink

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Ik ben zeer benieuwd waar jij deze informatie vandaan hebt gehaald. Ik ken de chihuahua (goedgefokt dan wel) als een enorm leergierig hondje, dat heel snel en makkelijk dingen op pakt. 

 

Verder, zeer fijn dat jij de gemiddelde herder als sociaal ziet. Ik ken een hoop sociale Duitse herders, maar de gemiddelde Mechelse en Hollandse herder die ik hier tegenkom zijn gewoon niet sociaal naar andere honden. Ze willen graag ruimte, en wordt hen die niet door andere honden gegeven dan maken ze dit dmv flinke correcties duidelijk. 

 

Mijn honden zijn sociaal naar honden die hun daadwerkelijk met rust laten / met een boog om hen heen lopen. Het merendeel van de honden doet dit niet en stormt recht op mijn honden af. Wordt ze niet in dank afgenomen hp-shiny

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

" Wat is het type werkhond wat jij benoemd dan? Buiten dat ik een politie training heb bijgewoond, woonde er ook eentje in de buurt hier vroeger. Die liep gewoon lekker los in het bos met de rest, buiten de dienst. Wat ik gemerkt heb door de jaren heen en wat ik gezien heb? Is een herder eigenlijk één van de makkelijkste trainbare honden, juist omdat ze zoveel focus voor de baas hebben. Dat is wel andere koek als met een chihuahua Die eigenlijk ook een heel vertekend beeld hebben gekregen aan hond. "

De herders die ik heb hebben geen focus op de baas, geen will to please en doen liever wat ze zelf willen. Zeer zelfstandig en dat alles maakt ze perfect voor hun werk/taak om zelfstandig kwaadwillende personen uit te schakelen ook als hun (veel) pijn word gedaan of getracht word ze af te schrikken. Moedig, hard, oplossend vermogen, zelfstandig, onverschrokken, dat alles samen maakt ze moeilijk trainbaar.

Weglopen van iets kennen ze niet en ze gaan liever over in bijten dan iets opgeven. Ruilen doen ze ook niet aan want wat ze hebben dat hebben ze. 

 

Fysieke pijn doet ze niets en schrikt ze ook niet af. 

 

De enigste rede dat ik als baas met ze meeloop op werk is omdat ik moet uitmaken wanneer ze niet mogen ingrijpen. Zei hebben zelf geen baas nodig, als ik wegrij met de auto in het bos gaan ze gewoon zonder mij verder met hun wandeling. 

 

Dat maakt ze als huishond niet leuk, maar voor het werk perfect.

 

Ik train dus heel erg veel vanaf 7 weken al op gehoorzaamheid en controle. Op een leuke manier natuurlijk met veel spelen en voer. En dan nog ondanks het vele trainen blijven ze moeilijk. Waarschijnlijk is dat omdat er veel dog en pitbull doorheen is gefokt heel veel generaties geleden. Iets wat niet zit in andere lijnen. Echter zit dat zo ver weg dat zelfs DNA testen aangeven dat ze 100% Hollandse herder's zijn.  Maar ze zijn groter, zwaarder, breeder dan andere herders. Mijn reuen zitten allemaal rond de 68cm of hooger schoft en tussen de 37 en 48 kg

 

En wat betreft de chiwawa, ik heb op de kampioenschappen gestaan met agility met mijn chiwawa en daarnaast ook nog wat westrijden doggydance mee gedaan. Zou ook met mijn (niet allemaal)  herders kunnen maar als de keurmeesters te dichtbij komen of iemand in het publiek zou gillen/Juigen heb ik dus een probleem.

 

Overgens heb ik ook mechelse herders gehad met stamboom en zonder uit andere lijnen deze waren inderdaad een stuk makkelijker, konden mee op een terras zitten na het lopen, leuk allerlei workshops mee gedaan en in de tijd dat ik zelf les gaf gingen die ook mee gezellig naar de hondenscholen waar ik les gaf. Die hadden veel will to please heel anders dan die ik nu heb. 

 

Ik heb ooit de fout gemaakt om deel te nemen aan een agility wedstrijd met mijn herder, de ronde zelf ging heel goed maar toen de terreinhulp met mijn riem zwaaiend aan kwam lopen ging het toch echt bijna goed mis. Ik kon net optijd zn halsband vastpakken. Dat was dus gelijk de laatste keer. Vooral omdat mensen allemaal maar denken dat het wel meevalt, en hij zal toch noet bijten enz.. Als iedereen het/hem serieus had genomen dan hadden we ook leuk wedstrijden kunnen lopen maar het gedrag van andere heb ik nou eenmaal niet in de hand dus zijn we gestopt.

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Muilkorf
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^