Zou een hollandse herder voor ons geschikt zijn?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MikeMike

Hallo allemaal, ik ben recentelijk begonnen met zoeken naar een hond. Ik houdt het meest van herdershonden, dus als ik kijk naar gezondheid, speelsheid, karakter, etc, leek een hollandse herder mij wel een goede keuze.

Hij zou in een familie van 4 komen met een kat (de kat is een schatje, haalt nooit uit, maar is wel gesteld op een beetje rust). 1 van ons werkt fulltime, 1 parttime (+-25 uur), 1 werkt +-10 uur + vervolgonderwijs en ik ben ook bezig met vervolgonderwijs.

Ik vraag mij dus af of de hond te lang alleen zou zijn, aangezien mijn broer en ik nog bezig zijn met onze studies en geen stabiel rooster hebben. 

'S ochtends en 's avonds zou dus geen probleem zijn, alleen 's middags kan het zijn dat iedereen weg is.

Als jullie wellicht nog suggesties hebben voor andere rassen die het misschien beter tolereren om alleen te zijn, die voor de rest niet veel verschillen, dan hoor ik het graag.

Alvast bedankt voor de hulp!

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Het alleen kunnen zijn is nog maar 1 ding.

Je schaft wel een hond aan waar je echt veel mee moet doen.

Het zijn absoluut geen honden om alleen maar een rondje mee te wandelen.

Je moet er mee werken, mee trainen, mee sporten.

Maar als je dat al voor ogen had om te doen, is natuurlijk heel goed!

 

 

honden page profiel DagmarDagmar

Het gaat er voornamelijk om wat je wel gaat doen de uren dat er iemand thuis.

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Hallo,

Wat is de reden dat jij denkt dat een Hollandse herder een goed idee is?

Ik heb zelf 2 Hollandse herders. Geweldig ras! Maar het zijn wel honden die er in principe voor gefokt zijn een hele dag met de baas op pad te gaan en heel wat kilometers af te leggen. Ik ken een hoop Hollanders die veel alleen zitten, maar een hoog percentage daar van vertoont probleemgedrag. Ze zijn veel te graag bij de baas, en hebben ook nog eens hoop beweging en mentale uitdaging nodig. Met s ochtends en 's avonds uitlaten maak je een Hollandse herder dus niet gelukkig. En nu zitten jullie nog op school, hoe ziet het er uit als je straks een baan hebt / uit huis gaat?


Ik werk zelf ook maar veel gebroken diensten of halve dagen waardoor de honden nooit langer dan 5 uur alleen zijn (uitzonderingen daar gelaten) met mijn jongste ga ik 3 keer per week naar de club waar we gemiddeld 3 a 4 uur zijn om te trainen. Met beide honden wordt geregeld gefietst, getraint etc en ze krijgen gemiddeld 2,5 / 3 uur per dag beweging, maar wandelingen van +20 km zijn ook geen uitzondering.

Hollandse herders zijn redelijk eigenwijs en hebben een taak nodig. Ze kunnen zelf goed nadenken. Als ze zich vervelen bedenken ze dus voor zichzelf een taak, vaak iets negatiefs.

Ik heb een kat en mijn Hollandse herders hebben een groot jachtinstinct. Ze jagen op alles wat beweegt, dit zit in het ras en komt bij bepaalde lijnen sterk naar voren. Ook de kat wordt wel eens flink achterna gegeten. Niet leuk, hier werken we aan. Katten op straat zijn een no go. Die verscheuren ze als ze de kans krijgen.

Het zijn echt geweldige honden maar verkijk je niet op de nodige tijd en training die er in gaat zitten. Het zijn honden die een taak nodig hebben en met een ronde door het bos alleen is de gemiddelde Hollander niet voldaan. Die van mij willen echt werken en kan ik ze dat een keer niet aanbieding, dan zijn het echt etters.


Ik denk dus niet dat een herdershond een geschikt ras zou zijn voor je op dit moment omdat het echt werkhonden zijn die iets te doen willen hebben. Ze kunnen best alleen zijn maar wel als je ze verder in al hun behoefte hebt kunnen voorzien, en dat gaat véél verder dan alleen maar wandelen. En eigenlijk weet ik niet of een hond nemen sowieso wel een goed idee is, zeker als alles nog zo onstabiel is, zou het erg zonde zijn als de hond hier uiteindelijk de dupe van gaat zijn.Wat zou jij buiten s ochtends en s avonds wandelen een hond allemaal kunnen bieden dan?

honden page profiel MikeMike

" Het alleen kunnen zijn is nog maar 1 ding.
Je schaft wel een hond aan waar je echt veel mee moet doen.
Het zijn absoluut geen honden om alleen maar een rondje mee te wandelen.
Je moet er mee werken, mee trainen, mee sporten.
Maar als je dat al voor ogen had om te doen, is natuurlijk heel goed!
 
  "

Ik was inderdaad van plan om veel tijd met hem te besteden en dus ook lekker veel te sporten, spelen etc. Ik hoop dus dat het op dat vlak goed zou komen, bedankt voor de tip!

honden page profiel MikeMike

" Het gaat er voornamelijk om wat je wel gaat doen de uren dat er iemand thuis. "

Ik ben van plan om hem veel aandacht en vooral beweging te geven als ik thuis ben, het lijkt mij in ieder geval een goede manier om mijn vrije tijd te besteden

honden page profiel MikeMike

" Hallo,
Wat is de reden dat jij denkt dat een Hollandse herder een goed idee is?
Ik heb zelf 2 Hollandse herders. Geweldig ras! Maar het zijn wel honden die er in principe voor gefokt zijn een hele dag met de baas op pad te gaan en heel wat kilometers af te leggen. Ik ken een hoop Hollanders die veel alleen zitten, maar een hoog percentage daar van vertoont probleemgedrag. Ze zijn veel te graag bij de baas, en hebben ook nog eens hoop beweging en mentale uitdaging nodig. Met s ochtends en 's avonds uitlaten maak je een Hollandse herder dus niet gelukkig. En nu zitten jullie nog op school, hoe ziet het er uit als je straks een baan hebt / uit huis gaat? Ik werk zelf ook maar veel gebroken diensten of halve dagen waardoor de honden nooit langer dan 5 uur alleen zijn (uitzonderingen daar gelaten) met mijn jongste ga ik 3 keer per week naar de club waar we gemiddeld 3 a 4 uur zijn om te trainen. Met beide honden wordt geregeld gefietst, getraint etc en ze krijgen gemiddeld 2,5 / 3 uur per dag beweging, maar wandelingen van +20 km zijn ook geen uitzondering.
Hollandse herders zijn redelijk eigenwijs en hebben een taak nodig. Ze kunnen zelf goed nadenken. Als ze zich vervelen bedenken ze dus voor zichzelf een taak, vaak iets negatiefs.
Ik heb een kat en mijn Hollandse herders hebben een groot jachtinstinct. Ze jagen op alles wat beweegt, dit zit in het ras en komt bij bepaalde lijnen sterk naar voren. Ook de kat wordt wel eens flink achterna gegeten. Niet leuk, hier werken we aan. Katten op straat zijn een no go. Die verscheuren ze als ze de kans krijgen.
Het zijn echt geweldige honden maar verkijk je niet op de nodige tijd en training die er in gaat zitten. Het zijn honden die een taak nodig hebben en met een ronde door het bos alleen is de gemiddelde Hollander niet voldaan. Die van mij willen echt werken en kan ik ze dat een keer niet aanbieding, dan zijn het echt etters.Ik denk dus niet dat een herdershond een geschikt ras zou zijn voor je op dit moment omdat het echt werkhonden zijn die iets te doen willen hebben. Ze kunnen best alleen zijn maar wel als je ze verder in al hun behoefte hebt kunnen voorzien, en dat gaat véél verder dan alleen maar wandelen. En eigenlijk weet ik niet of een hond nemen sowieso wel een goed idee is, zeker als alles nog zo onstabiel is, zou het erg zonde zijn als de hond hier uiteindelijk de dupe van gaat zijn.
Wat zou jij buiten s ochtends en s avonds wandelen een hond allemaal kunnen bieden dan? "

Ik ben zelf best sportief ingesteld, dus wanneer ik met de hond iets zou gaan doen is de benodigde intensiteit voor mij geen probleem. Daarbij zou ik in de weekenden met plezier het grootste deel van de dag met hem doorbrengen in de vorm van wandelingen, spelen, etc.

Jammer om te horen dat het met omgaan met katten wat minder gaat, is het daadwerkelijk een serieuze bedreiging voor een huiskat of is het grotendeels speels gedrag wat een beetje uit de hand loopt?

Wat zou jij echter voorstellen voor rassen, zou iets richting een berner sennen beter zijn?

Ik ben bereid om veel stappen te ondernemen om een hond te krijgen en hem ook goed te kunnen onderhouden, dus dingen als opvang, uitlaatservices zijn ook niet uitgesloten als het nodig zou zijn. 

Dus buiten die tijden dat hij alleen zit denk ik dat ik wel aan zijn verwachtingen kan voldoen, aangezien ik bijna elke ochtend en avond actief met hem bezig kan zijn, en ik ben gemiddeld rond 2-3 uur thuis van school, dus buiten de uitschieters naar 6 uur zou ik in de middag ook actief met hem in de weer kunnen gaan.

Bedankt voor de ophelderingen in ieder geval!

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Mijn oma en opa hadden er 1tje. Staat mij bij dat hij eigenlijk alleen maar goed luisterde naar mijn opa, aan de rest had ie dikke kak yell Verder wel lief naar ons maar plakte altijd aan mijn opa's zijde vast. Kan me ook herinneren dat hun dagelijks een paar uur wandelde op de heide. In mijn beleving dus een hond die veel beweging nodig heeft en vrij eenkennig is.

 

Verder kom ik ze wel tegen in het bos hier, super sociaal maar wel erg veel focus op het baasje. Andere kant? Is het dan weer een makkelijk trainbare hond voor 1 persoon. Als ik kijk naar de herder soorten die er zijn en die persoonlijk ken? Laekense herder is meer een familie hond, die luistert ook nog naar andere mensen. Wel super waaks dus je moet wel tegen een diepe blaf kunnen en ze kunnen erg hoog springen hihi.

 

Betreft de kat? Tja das een dingetje met honden. Soms worden het dikke vrienden, soms leven ze naast elkaar en zelden gaat helemaal niet. Kitten en pup zullen eerder elkaar accepteren omdat ze niet beter weten. Dat is dus puur gokken.

honden page profiel MikeMike

" Mijn oma en opa hadden er 1tje. Staat mij bij dat hij eigenlijk alleen maar goed luisterde naar mijn opa, aan de rest had ie dikke kak Verder wel lief naar ons maar plakte altijd aan mijn opa's zijde vast. Kan me ook herinneren dat hun dagelijks een paar uur wandelde op de heide. In mijn beleving dus een hond die veel beweging nodig heeft en vrij eenkennig is.
 
Verder kom ik ze wel tegen in het bos hier, super sociaal maar wel erg veel focus op het baasje. Andere kant? Is het dan weer een makkelijk trainbare hond voor 1 persoon. Als ik kijk naar de herder soorten die er zijn en die persoonlijk ken? Laekense herder is meer een familie hond, die luistert ook nog naar andere mensen. Wel super waaks dus je moet wel tegen een diepe blaf kunnen en ze kunnen erg hoog springen hihi.
 
Betreft de kat? Tja das een dingetje met honden. Soms worden het dikke vrienden, soms leven ze naast elkaar en zelden gaat helemaal niet. Kitten en pup zullen eerder elkaar accepteren omdat ze niet beter weten. Dat is dus puur gokken. "

Het gedrag dat je beschrijft lijkt verdacht veel op mijn kat, ze is naar iedereen aardig, maar ze luistert eigenlijk alleen naar mij (behalve als iemand eten heeft natuurlijk). Ik zou ook wel zeggen dat ik de grootste dierenliefhebber in de familie ben, dus ik denk niet dat het een groot probleem zou zijn, ik zal er uiteraard wel even onderzoek naar doen om te kijken hoe hevig het blijkt te zijn.

Wat betreft de kat denk ik dat het goed zou moeten komen als de hond van jongs af aan de kat gewend is, mijn kat haalt nooit uit als het niet nodig is (kan ook goed met de dalmatiër van de buren om, als hij maar niet te veel gaat snuffelen), ze is ook al rond de 6 jaar oud, dus ik denk niet dat zij de aansteker zou zijn als het ooit verhit zou raken tussen de twee

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Betreft de kat? Zou ik het niet laten dan, als ze al gewend is aan honden en ook van zich af kan bijten? Moet dat wel goed komen. Vergeet niet dat een pup veel energie heeft en een kat 6 misschien iets minder. Je zult dus wel scheidsrechter moeten zijn.

 

Aan herders? Heb ik alleen verteld wat ik er van ken nabij persoonlijk, het zijn er best een aantal aan verschillende soorten. Zelf nooit een herdershond gehad in mijn huis. Heb weleens een politiehond demonstratie bijgewoond. Was heel apart want het ene moment stond ik lekker te kroelen met die honden en het andere moment hingen ze in een bijt pak als moordmachines toen de demonstratie van start ging. Ik heb nog steeds geen schrik van hoofdzakelijk zijn ze erg lief alleen wel erg eenkennig. Herder heeft nooit meerdere baasjes behalve de die ik genoemd heb en de Tervuerense herder. Tenminste van wat ik heb gezien.

 

Maar er zijn hier mensen die meer van herders weten dan ik.

honden page profiel DanielleDanielle

En je ouders? Hoe denken zij erover? Zijn zij bereid om het werken en bewegen met de hond over te nemen als jij andere interesses krijgt, en sochtends liever langer in bed blijft en savonds liever hangt met vrienden? En wat als je uit huis gaat? Ik geloof best dat je alles voor de hond wil doen! Maar je bent jong en er kan nog veel veranderen, ook qua interesses etc. Bovendien kunnen je ouders waarschijnlijk de lange termijn visie beter inschatten. 

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Het klink allemaal leuk, maar toch moet je verder kijken dan je nu doet. Een Hollandse herder, en een hond in het algemeen, zijn geen weekend dieren. Ze hebben élke dag beweging én werk nodig. Wat dus meer is dan alleen wandelen. Je wil bewust kiezen voor een werk ras, dat is dus meer dan wandelen en spelen. Zie je het zitten om daadwerkelijk met hem te werken, in de vorm van behendigheid, obedience, speuren etc bij een club? 

 

 

Vanuit mijn honden is het zeker geen speels gedrag tegenover de kat. Het zijn jagers, en ik ken een hoop Hollanders die pertinent niet samen met de kat in 1 ruimte gelaten worden. Mijn honden doen mijn kat niets omdat ze weten dat ze bij het gezin hoort, maar ik ken andere verhalen.

 

 

Als een uitlaatservice daadwerkelijk een optie voor je is zou ik echt voor een ander ras gaan. Hollandse herders zijn mensen-honden en geen honden-honden. Mijn honden gaan goed met honden die ze goed kennen waar een duidelijke introductie aan vooraf gegaand is. Mijn vreemde honden zijn ze niet oké en daar moeten ze ook niets van hebben. Nogmaals, er zijn uitzonderingen, maar de gemiddelde Hollandse herder is niet al te sociaal naar soortgenoten. 

 

 

Denk ook na wat het op de langere termijn gaat doen. Wat is er mis mee om bijvoorbeeld even een paar jaar te wachten. Na je studie, wanneer je een baan hebt etc. Er gaat nog zó veel veranderen de komende jaren en ik zie te veel honden hier de dupe van worden. Ik zou dat echt niet op mijn geweten willen hebben. 

 

 

Verder ga je nu van Hollandse herder naar Berner Sennen. Een groter contrast is er haast niet. Bekijk eens goed welk ras écht bij je gaat passen en kijk dan verder dan het uiterlijk alleen. 

honden page profiel MikeMike

" En je ouders? Hoe denken zij erover? Zijn zij bereid om het werken en bewegen met de hond over te nemen als jij andere interesses krijgt, en sochtends liever langer in bed blijft en savonds liever hangt met vrienden? En wat als je uit huis gaat? Ik geloof best dat je alles voor de hond wil doen! Maar je bent jong en er kan nog veel veranderen, ook qua interesses etc. Bovendien kunnen je ouders waarschijnlijk de lange termijn visie beter inschatten.  "

Mijn ouders zijn ook zeer enthousiast om een hond te nemen en zouden zeker de lasten over willen nemen. Ik zal natuurlijk wel veranderen, maar mijn liefde voor dieren is tot nu toe nooit veranderd, ook ben ik niet erg van het feesten, dus ik denk dat dat wel goedkomt.

 

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

Ik pas sinds januari een aantal keer per week op een hollandse herder. Er is vaak oppas nodig want ze heeft verlatingsangst. Nu zijn er natuurlijk ook andere rassen die dat kunnen hebben maar zij kan nog geen 5 minuten alleen zijn. Als ze komt zorg ik dat ik alle boodschappen in huis heb. Buiten luistert ze goed naar me, ook al ben ik haar baasje niet. Ze jaagt alle vogels en katten die we tegen komen op. Haar baasje doet 2 avonden in de week behendigheid met haar, ook clubkampioenschappen. Verder is zij toevallig verder een heel relaxte hond. Bij mij krijgt ze 1 wandeling van een uur en 3 van ong 20 minuten. Verder ligt ze constant te chillen op mijn bank.

Maar ik dacht misschien is een tervuerense herder iets voor jullie. Die had ik zelf. Ze is 15 jaar geworden. Ze zijn niet zo doorgefokt en daardoor minder ziektes. Ik werk 24 uur. Op dagen dat ik moest werken gaf ik haar van tevoren veel beweging en was ze relaxed 8 uur alleen. Heel sociaal naar mensen. Ging in de weekenden mee werken. Andere honden vond ze stom en negeerde ze. Zij genoot van spelen met de bal en lange boswandeling en daar was ze tevreden mee. In huis altijd rustig. Totaal geen jachtinstinct. Zat gewoon samen met mijn cavias los buiten in de tuin. Mijn vriendin heeft 3 tervuerense en een groenendaler en 2 katten. Ook dasr gast het prima. 1 van haar honden doet agility. De rest ook tevreden met spelen en wandelen. Als ik kijk naar tervuerense en de Hollandse herder die ik nu op dit moment ook weer hier heb, dan is die hollander stukken feller. Ook veel meer blaffen op mensen die langs lopen e.d.

honden page profiel Hannah & JuneHannah & June

honden foto van Hannah & June

Ik denk dat een Hollandse herder niet in deze situatie past. Ik vind het ook prachtige honden en het karakter spreekt mij ook aan, toch zijn ze voor mij denk ik wat té intens. Waarom spreekt dit ras je zo aan? Het is wel echt een ras waar je vooral qua karakter echt van moet houden en voor moet gaan.

 

Verder zou ik er ook echt heel goed over nadenken of een hond nu wel handig is. Ik was ook jong toen ik mijn hond nam dus ik begrijp echt dat je het wilt maar je moet wel je hele leven eromheen vorm gaan geven. Je hebt het erover dat jij en je broer studeren, waarschijnlijk gaan jullie dan ook beide snel het huis uit? Is het dan het plan dat jij de hond meeneemt of blijft die dan bij je ouders? Als je de hond mee gaat nemen, heb je al een idee van het type baan dat je wilt, is dat dan parttime of fulltime? In jouw situatie zou ik echt nog even wachten, er gaat de komende paar jaar veel veranderen. Ik was 19 toen ik een hond nam maar woonde wel al samen met mijn vriend en we hadden beide een afwisselend werkrooster en een goed bedrag gespaard voor onvoorziene kosten. Later heb ik nog wel een opleiding gedaan en dat was soms best een beetje puzzelen in combinatie met werk en een hond. Als je het echt wilt kan het maar je moet dan wel altijd rekening willen houden met de hond, dat moet je dan wel echt zien zitten.

 

Als de hond bij je ouders blijft, dan zou ik vooral kijken naar een ras dat bij hun past.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

En Mike? Al een beetje laten bezinken wat je allemaal gelezen hebt aan advies? Neem aan dat het doel is dat de hond bij jouw blijft en tijdelijk bij je ouders kan van verblijven. Ras keuze heb je al je een voorkeur.

 

 

honden page profiel DD

honden foto van D

Mijn oom koopt ze bij broodføkkers volgens mij, geen idee wat voor herders het zijn elke keer, maar hij gaat altijd voor herders. En behalve hen los over het erf laten lopen doet hij er niets mee, het woont alleen en is tuinder, dus als bescherming en gezelschap. De eerste herder die ik me kan herinneren ‘at’ stenen, knaagde er graag op en had op latere leeftijd bijna geen tand meer over. Een ander joeg op zijn kippen/schapen ‘ondanks’ hem als pup bij een moederschaap met lammetje te zette zodat de schrik voor een schaap er goed in zou zitten hp-frusty en kippenhok hield hij dicht, maar die hond maakte deze stuk. Volgens mij heeft hij die in laten slapen. De laatste twee vermaakten zich door dingen bovenop een helling te leggen en ze dan blaffend achterna te gaan, of op de bezem/schep te springen aan de ene kant, en dan blaffend de andere kant aanvallen wanneer deze omhoog kwam. En dat aan een stuk door gewoon de hele tijd. Hij gebruikt een stroomdraad/halsband om ze op het erf te houden, en daar vonden ze vaak manieren voor om er toch langs te kunnen.
Mijn oom is al 70+ ondertussen en is van de wat ouderwetse manier van opvoeden, wat vast ook niet helpt (hond die van het erf af ging, hij roept de hond, en wanneer deze dan kwam het gigantisch (fysiek) op z’n sodemieter geven). Hij houdt wel van honden/dieren hoor, heeft veel voor ze over, maar tegelijk ook erg ‘praktisch’, en van de oudere manier van opvoeden nog.

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

" Mijn oom koopt ze bij broodføkkers volgens mij, geen idee wat voor herders het zijn elke keer, maar hij gaat altijd voor herders. En behalve hen los over het erf laten lopen doet hij er niets mee, het woont alleen en is tuinder, dus als bescherming en gezelschap. De eerste herder die ik me kan herinneren ‘at’ stenen, knaagde er graag op en had op latere leeftijd bijna geen tand meer over. Een ander joeg op zijn kippen/schapen ‘ondanks’ hem als pup bij een moederschaap met lammetje te zette zodat de schrik voor een schaap er goed in zou zitten  en kippenhok hield hij dicht, maar die hond maakte deze stuk. Volgens mij heeft hij die in laten slapen. De laatste twee vermaakten zich door dingen bovenop een helling te leggen en ze dan blaffend achterna te gaan, of op de bezem/schep te springen aan de ene kant, en dan blaffend de andere kant aanvallen wanneer deze omhoog kwam. En dat aan een stuk door gewoon de hele tijd. Hij gebruikt een stroomdraad/halsband om ze op het erf te houden, en daar vonden ze vaak manieren voor om er toch langs te kunnen.Mijn oom is al 70+ ondertussen en is van de wat ouderwetse manier van opvoeden, wat vast ook niet helpt (hond die van het erf af ging, hij roept de hond, en wanneer deze dan kwam het gigantisch (fysiek) op z’n sodemieter geven). Hij houdt wel van honden/dieren hoor, heeft veel voor ze over, maar tegelijk ook erg ‘praktisch’, en van de oudere manier van opvoeden nog. "

Is dit spam??? En zo niet, wat heeft het dan met het topic te maken???

honden page profiel DD

honden foto van D

" Ik ben zelf best sportief ingesteld, dus wanneer ik met de hond iets zou gaan doen is de benodigde intensiteit voor mij geen probleem. Daarbij zou ik in de weekenden met plezier het grootste deel van de dag met hem doorbrengen in de vorm van wandelingen, spelen, etc.
Jammer om te horen dat het met omgaan met katten wat minder gaat, is het daadwerkelijk een serieuze bedreiging voor een huiskat of is het grotendeels speels gedrag wat een beetje uit de hand loopt?
Wat zou jij echter voorstellen voor rassen, zou iets richting een berner sennen beter zijn?
Ik ben bereid om veel stappen te ondernemen om een hond te krijgen en hem ook goed te kunnen onderhouden, dus dingen als opvang, uitlaatservices zijn ook niet uitgesloten als het nodig zou zijn. 
Dus buiten die tijden dat hij alleen zit denk ik dat ik wel aan zijn verwachtingen kan voldoen, aangezien ik bijna elke ochtend en avond actief met hem bezig kan zijn, en ik ben gemiddeld rond 2-3 uur thuis van school, dus buiten de uitschieters naar 6 uur zou ik in de middag ook actief met hem in de weer kunnen gaan.
Bedankt voor de ophelderingen in ieder geval!
  "

Ik heb een gezelschapsras, 7,5kg, en als het aan haar lag zou ze ook uren per dag uitgelaten kunnen worden, al neemt ze gelukkig ook genoegen met 1/1,5 uur per dag. Hier op het forum zat iemand met chihuahua die er wandeltochten tot volgens mij 20km mee deed.
De grootte van de hond bepaalt niet perse de energie die het heeft. Kijken waarvoor ze gefokt zijn helpt. Herders worden gefokt met een bepaald (werk)doel, mijn hond is gefokt om als gezelschap te dienen (en wat muizen misschien te vangen). Ze kan wel flink wandelen en rennen, want ze is een hond zonder gezondheidsproblemen (geen platte snuit, geen kromme poten, etc..), maar hoeft niet perse aan een sport er nog naast mee te doen. Het had gekund, maar ik heb er het geld niet voor en ben wat lui innocent

Mijn hond had vanwege haar gefokte doel denk ik wel een verhoogde kans op verlatingsangst, en dat heeft ze dan ook extreem. Maar tegelijk, zolang ze bij mij is is het goed. We hebben met OV/lopend/fietsend door Ierland, Nederland en Verenigd Koninkrijk gereisd, en dat vond ze allemaal helemaal best. Zolang ze het wel samen met mij deed.

honden page profiel DD

honden foto van D

" Is dit spam??? En zo niet, wat heeft het dan met het topic te maken??? "

Waarschuwing voor broodføkkers en wat er mis kan gaan met herders zonder de juiste opvoeding/uitdaging. Dacht ik embarassed Zal ik het verwijderen?

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Waarschuwing voor broodføkkers en wat er mis kan gaan met herders zonder de juiste opvoeding/uitdaging. Dacht ik  Zal ik het verwijderen? "

Nee hoor. Het merendeel van de Hollandse herders die je op internet (marltplaats) voorbij ziet komen zijn kruisingen dus niets mis met waarschuwingen. Áls Ts al voor een Hollander zou gaan (al zou ik het afraden) is het belangrijk voor een fokker die kiezen die is aangesloten bij de rasvereniging en fci Hollandse herders fokt. 

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

" Waarschuwing voor broodføkkers en wat er mis kan gaan met herders zonder de juiste opvoeding/uitdaging. Dacht ik  Zal ik het verwijderen? "

Dan staat het er wat onhandig denk. Het kwam op mij over als mijn oom koopt ze bij broodfokkers, dus daar kan ts dan ook wel een herder gaan halen. En alle herders worden zo over 1 kam geschoren terwijl er grote verschillen zijn tussen alle herder rassen en ts juist info wil over de hollandse herder. 

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

Ik denk dat een Hollandse herder best wel zou kunnen mits je er genoeg voor over hebt.

 

Ga iniedergeval niet voor een uit werklijn om te beginnen maar een uit stamboom ouders. Met een beetje pech zit je met een hond die niet sociaal is naar mensen en honden namelijk.

 

Alleen thuis blijven mits dit van pup af aan goed is opgebouwd en er geen verlatingsangst speelt kan gerust. Er zijn genoeg mensen die overdag 8 a 9 uur weg zijn om te werken. Maar zorg dan bij een herder wel ervoor dat je voor je weg gaat en als je thuis komt eerst een uur gaat wandelen of 40min gaat fietsen.

 

Oppas word al moeilijk omdat herders moeilijk meekunnen met een uitlaatservice, herders hebben een grote personalspace en hebben daarom vaak ruzie met honden zoals labrador's die respectloos die space binnen komen. Daarbij gaat een herder snel over in regelen bij chaos en chaos gebeurd als alle honden uit de bus gelaten worden en ze opgewonden zijn. Een herder gaat dan herderen en happen naar de andere honden om alles rustig te krijgen. Ze zijn veel te serieus voor die dingen.

 

Naast dagelijk voor en na werk genoeg beweging zul je liefst 3 dagen in de week iets "moeten" ondernemen zoals detectie, speuren, agility, hoppers, IGP, KNPV, KNPV zoekhonden enz al is het maar een uurtje per keer.

 

Ik heb best heftige werklijn Hollandse herder's. (volgens DNA test 100% Hollandse herder maar de kleur van een mechelse herder) zonder stamboom dus maar wel alles bekend aan voorouders.

 

Ze zijn stug, eigenwijs, heel zelfstandig, geen will to please op twee na van de 10, de meeste zijn ook moeilijk te trainen, heel vocaal, waaks en ik kan mijn familie of vrienden niet eens hun riem laten vasthouden want dat pikken ze niet en durven ze passanten die gewoon langs lopen, fietsers of mensen die gewoon gedag zeggen te bijten. Als ik ze vast heb doen ze dat niet. Op een reu na heel erg op een persoon gericht.

 

Vreemde die in huis komen worden trouwens opgevreten dus een uitlaatservice is hier niet mogelijk om alleen die rede al. Maar dat is ook weer afhankelijk van welke type Hollander je hebt.

 

Ze zijn wel sociaal naar andere honden maar loslopen in het bos is altijd op je hoede zijn want als een baasje van een andere hond een van mijn honden wil wegsturen of een commando geeft dan durven ze te bijten. 

 

Dat is dus het type wat je kan treffen als je voor een werklijn gaat.

 

Hollanders met stamboom die ik tegenkom in het bos zijn een stuk rustiger en liever, makkelijker te trainen maar ook snel onder de indruk van een boze baas, zullen niet snel tot zelden mensen bijten. Reuen niet perse sociaal tegen andere reuen, maar herders houden over het algemeen toch niet zo van andere honden en zijn alleen met de baas bezig. De herders met stamboom die ik ken en tegenkom hebben met minder ook genoeg. Maar zijn wel weer overal voor in, je kunt gerust 4 dagen achter elkaar wedstrijden en seminars met ze lopen maar ook een week lang rustig aan doen.

 

 

Daarin zijn die van mij dan weer een uitzondering want die zijn gek op andere honden. Maar ook dat is afhankelijk van uit welke bloedlijn de hond komt

Afgezien natuurlijk of hij getraumatiseerd is geweest als pup enz enz.

 

Bedenk je ook dat veel mensen herders eng vinden, de herder het altijd heeft gedaan en mensen voor je omlopen met en zonder hond.

 

Ergens ook wel terecht want herders, herderen en vooral als puber vinden ze het heel leuk om andere honden op te jagen en aan te blaffen. Dat moet in goede banen worden begeleid maar het is wel iets waar je veel tijd in moet stoppen.

 

Dan heb je nog dat herders heel anders, veel harder en vocaler spelen, wat voor hun spel is word door veel honden en mensen niet begrepen en maakt hun bang. 

 

Denk er dus eerst overna of je wel voor een Hollandse herder wilt gaan en welk type.

Dan heb je ook nog de langhaar Hollandse herder die vaak veel makkelijker is als de korthaar en de ruwhaar Hollandse herder. Deze is wel weer stugger. (begrijp ik want ik ken er maar twee)

 

Bovenstaande geld trouwens ook voor de tervurense herder en groenendaler. Beide heb je werk en show lijn in gedrag een wereld van verschil. Werklijk tervurense herders hebben vaak wel een stamboom en het zelfde karakter als de stamboomloze Hollander en mechelse herder.

 

Bij de langharige varianten komt wel veel maagkanker voor naast de andere problemen zoals HD, ED, extra ruggenwervel, spondylose, oogproblemen, en nog een paar zenuw en spier ziektes waar dmv DNA testen kan gekeken worden of de ouders drager, lijder of vrij ervan zijn.

 

Dan begin je over de bernesennen, een hond die tegenwoordig blij mag zijn als ze 7 jaar worden, omvallen van de kanker en HD/ED totaal geen sportieve type hond aangezien ze steeds zwaarder gefokt worden qua bouw. De meeste zijn goedzakken heel ander type als een herder. 

 

Ik zou dus eerst gaan nadenken over wat je wilt.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Kruisingen zou ik niet zeggen, bar slechte omstandigheden in die fok waar het dier niets anders betekend als geld verdienen, een broedmachine is en vaak geportretteerd als wakende moordmachine. Ik vind zo ie zo dat het imago van de herder op alle vlakken een vertekend beeld heeft. Komt misschien omdat de Belgische en Hollandse ingezet worden als zijn politie,ME en legerhond. Ik kom best vaak herders tegen die uitermate sociaal zijn, totaal het tegenovergestelde van het beeld dat geschetst wordt. Ook die van mijn Opa en Oma, Dingo? Was echt een hele lieve hond, hij had alleen wel schijt als iemand dan mijn opa hem een commando gaf yell

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Ik heb zelf overigens een Hollandse herder mét stamboom (wel uit werklijnen) en die is toch redelijk zoals Michelle haar kruising Hollanders omschrijft, maar dan mét will to please, sociaal naar mensen en níét sociaal naar vreemde honden. Wel stug, eigenwijs en zeer zelfstandig. Verder is minstens 3 keer per week trainen (1 van bovenstaand genoemde sporten) een vereiste wil je voor een werkras gaan. Kruising of niet. Ze gaan gewoon écht niet blij worden van 's ochtends en s avonds wandelen en 'spelen' 

Ik train zelf elke maandag ochtend, woensdag avond, zaterdag middag IGP en zondag morgen IGP speuren. En dat haalt echt de scherpe randjes van mijn Hollander af, heeft dit ook écht nodig. 

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

" Kruisingen zou ik niet zeggen, bar slechte omstandigheden in die fok waar het dier niets anders betekend als geld verdienen, een broedmachine is en vaak geportretteerd als wakende moordmachine. Ik vind zo ie zo dat het imago van de herder op alle vlakken een vertekend beeld heeft. Komt misschien omdat de Belgische en Hollandse ingezet worden als zijn politie,ME en legerhond. Ik kom best vaak herders tegen die uitermate sociaal zijn, totaal het tegenovergestelde van het beeld dat geschetst wordt. Ook die van mijn Opa en Oma, Dingo? Was echt een hele lieve hond, hij had alleen wel schijt als iemand dan mijn opa hem een commando gaf "

Logisch dat je alleen leuke herders tegenkomt, de gene die gefokt worden voor het werk die zal je niet snel in het losloopgebied tegen komen.

 

Zelfs in Nederland is het helaas heel gebruikelijk om dit type hond de hele dag in de tuin in een kennel te houden en dan 3x per week intensief ermee te sporten. Uitlaten duurt max 10min. Gelukkig zijn er ook mensen die er wel meer mee doen maar veel te weinig. En tuurlijk zitten er ook sociale exemplaren tussen maar die komen meestal gewoon tekort voor het werk. 

Want ik bv vind mijn honden super sociaal, ze luisteren goed als ze loslopen, gaan niet zomaar op honden of mensen af, kunnen spelen met andere honden ook als dit intacte reuen zijn net als mijn reuen.

Ze vallen niet uit op straat enz. 

Maar als er dus een persoon naar ze gaat schreeuwen, uitbundig gaat zwaaien of roepen, mijn honden ineens vastpakt, ja dan zonder enige twijfel zullen ze direct bijten en niet een hap maar echt een flinke vlees wond. En zonder waarschuwing vooral dus niet eerst blaffen, grommen, lip optrekken. Tuurlijk zie ik aan ze vooraf in een split sec. dat ze iets willen doen maar voor andere mensen vrijwel onzichtbaar.

En daarom zal je altijd rekening moeten houden met ze.

 

Vooral de wat heftigere werklijnen staan erom bekend dat ze makkelijk en zonder enige terughoudendheid bijten, ook naar de baas. Dat zijn geen uitzonderingen.

 

Betekend niet dat ze zenuwachtig of onstabiel zijn, absoluut niet, deze honden zijn het gewoon niet eens met bepaalde dingen en zijn niet bang om dat te laten weten. Waar andere honden het toch over zich heen laten komen, weglopen of gaan blaffen, gaan deze direct over in bijten. Daar zijn ze op gefokt. 

 

overgens zit er ook een onmens verschil in tussen een politiehond, legerhond en ME hond allemaal andere taken, en hebben allemaal van nature andere talenten nodig om hun werk te kunnen doen. En honden gebruikt door de commando's zijn ook weer een heel ander type herder dan die voor de luchtmacht gebruikt worden. Dat is niet met elkaar te vergelijken. Er is ieder jaar maar een handje vol honden die goed genoeg is voor de commando's en meer dan honderd voor de luchtmacht.

 

En ja heel veel zijn super leuk en lief en zelfs makkelijk maar het is wel belangrijk om na te gaan uit welke lijn je hond komt zodat je weet met welk type je te maken hebt. En dan nog kunnen er uitschieters zitten naar beide kanten, maar in dit geval bij herders zegt bloedlijnen heel erg veel. 

 

 

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

" Kruisingen zou ik niet zeggen, bar slechte omstandigheden in die fok waar het dier niets anders betekend als geld verdienen, een broedmachine is en vaak geportretteerd als wakende moordmachine. Ik vind zo ie zo dat het imago van de herder op alle vlakken een vertekend beeld heeft. Komt misschien omdat de Belgische en Hollandse ingezet worden als zijn politie,ME en legerhond. Ik kom best vaak herders tegen die uitermate sociaal zijn, totaal het tegenovergestelde van het beeld dat geschetst wordt. Ook die van mijn Opa en Oma, Dingo? Was echt een hele lieve hond, hij had alleen wel schijt als iemand dan mijn opa hem een commando gaf "

Bij de x mechelse en Hollandse herder word het net zo goed als niet beter bijgehouden dan de stambomen hoor. Dus snap niet hoe je hier bij komt.

 

Tuurlijk heb je ook hier broodfok, net als bij ieder ras. Enigste probleem is dat herder pups gewoon geen geld opbrengen.

 

Ik heb vorig jaar 450,- per pup gekregen en dan zijn de ouders DNA getest, gerontgent op HD, ED en rug en verschillende wedstrijden gewonnen. inteelt percentage uitgerekend enz. Met enting, ontginningen, puppiepaket, chip, eu paspoort. En ik kan bij beide ouders meer dan 10 generaties terug kijken.

 

Maar ik verkoop ze dus alleen aan mensen die er echt mee gaan werken en niet als huishond. Daar word niemand gelukkig van. 

Vandaar dat ik dus aanraad om te kijken naar de bloedlijn waar de hond uitkomt om wel een leuke, lieve en sociale herder te vinden. Er zitten al genoeg herders in het asiel die verkeerd zijn geplaatst of te heftig zijn als huishond alleen.

 

Niet dat mijn honden overgens niet lief en leuk zijn hoor. Ik vind ze het leuke en de liefste honden die er zijn.. Maar ik kan ze geen sec. de ruimte geven om zelf iets in te vullen dan gebeuren er ongelukken.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Logisch dat je alleen leuke herders tegenkomt, de gene die gefokt worden voor het werk die zal je niet snel in het losloopgebied tegen komen.
 
Zelfs in Nederland is het helaas heel gebruikelijk om dit type hond de hele dag in de tuin in een kennel te houden en dan 3x per week intensief ermee te sporten. Uitlaten duurt max 10min. Gelukkig zijn er ook mensen die er wel meer mee doen maar veel te weinig. En tuurlijk zitten er ook sociale exemplaren tussen maar die komen meestal gewoon tekort voor het werk. 
Want ik bv vind mijn honden super sociaal, ze luisteren goed als ze loslopen, gaan niet zomaar op honden of mensen af, kunnen spelen met andere honden ook als dit intacte reuen zijn net als mijn reuen.
Ze vallen niet uit op straat enz. 
Maar als er dus een persoon naar ze gaat schreeuwen, uitbundig gaat zwaaien of roepen, mijn honden ineens vastpakt, ja dan zonder enige twijfel zullen ze direct bijten en niet een hap maar echt een flinke vlees wond. En zonder waarschuwing vooral dus niet eerst blaffen, grommen, lip optrekken. Tuurlijk zie ik aan ze vooraf in een split sec. dat ze iets willen doen maar voor andere mensen vrijwel onzichtbaar.
En daarom zal je altijd rekening moeten houden met ze.
 
Vooral de wat heftigere werklijnen staan erom bekend dat ze makkelijk en zonder enige terughoudendheid bijten, ook naar de baas. Dat zijn geen uitzonderingen.
 
Betekend niet dat ze zenuwachtig of onstabiel zijn, absoluut niet, deze honden zijn het gewoon niet eens met bepaalde dingen en zijn niet bang om dat te laten weten. Waar andere honden het toch over zich heen laten komen, weglopen of gaan blaffen, gaan deze direct over in bijten. Daar zijn ze op gefokt. 
 
overgens zit er ook een onmens verschil in tussen een politiehond, legerhond en ME hond allemaal andere taken, en hebben allemaal van nature andere talenten nodig om hun werk te kunnen doen. En honden gebruikt door de commando's zijn ook weer een heel ander type herder dan die voor de luchtmacht gebruikt worden. Dat is niet met elkaar te vergelijken. Er is ieder jaar maar een handje vol honden die goed genoeg is voor de commando's en meer dan honderd voor de luchtmacht.
 
En ja heel veel zijn super leuk en lief en zelfs makkelijk maar het is wel belangrijk om na te gaan uit welke lijn je hond komt zodat je weet met welk type je te maken hebt. En dan nog kunnen er uitschieters zitten naar beide kanten, maar in dit geval bij herders zegt bloedlijnen heel erg veel. 
 
  "

Wat is het type werkhond wat jij benoemd dan? Buiten dat ik een politie training heb bijgewoond, woonde er ook eentje in de buurt hier vroeger. Die liep gewoon lekker los in het bos met de rest, buiten de dienst. Wat ik gemerkt heb door de jaren heen en wat ik gezien heb? Is een herder eigenlijk één van de makkelijkste trainbare honden, juist omdat ze zoveel focus voor de baas hebben. Dat is wel andere koek als met een chihuahua yell Die eigenlijk ook een heel vertekend beeld hebben gekregen aan hond.

honden page profiel DagmarDagmar

Als je een herder vergelijkt met een chihuahua, heb je het concept niet zo goed begrepen. Al helemaal niet als je uitgaat van 1 gekende hond, ooit, in een verleden eens bij iemand anders.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Ga maar kijken, ontmoeten en lezen Dagmar. Chihuahua is één van de meest moeilijke opvoedbare honden. Wordt er ook niet beter op van het beeld wat men er geschetst van heeft. Men vergist zich ook vaak dat deze door de grote? Geen begeleiding, uitdaging en beweging nodig heeft maar dat is een beetje met alle rassen zo niet?

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Muilkorf
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^