Enorm veel wandelen/ hoeveel wandelen jullie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

Hier gewoon een hond die alles samen een 2-tal uur buiten is op gewone dagen, op wat magerdere dagen eerder 1u à anderhalf, maar regelmatig ook wel 2.5 à 3 uur. Doorgaans doen we een wandeling van een uur en dan kleine wandelingen doorheen de dag. Nu er een pup bij is wandelen we veel minder omdat ze nog niet zo lang mee mag en het is een gedoe met dragen + andere hond mee.... En ze spelen veel samen thuis waardoor ze ook wel kunnen genieten van de extra rust :) apart wandelen doe ik nog niet zoveel omdat pupje nog niet alleen is geweest zonder haar grote broer. Gaan we dus nog rustig aan opbouwen... :) ik zou wel graag terug gaan naar 2u per dag eens ze meedraait met de normale wandelingen. 

honden page profiel MimmikMimmik

honden foto van Mimmik

" Ja en nee. Ik ben speurhondengeleider en heb dus mijn eigen honden die ik zelf fok en opleid om mee te werken en daarnaast altijd wel een of twee pups of jonge honden die ik opleid voor reddingswerk, politie, leger of het buitenland. "

Dat is echt super! Alle respect voor jou en de honden.

honden page profiel StaffordStafford

" Kinderen of geen kinderen, werk of geen werk. Als trainen/werken met honden je passie of hobby is, dan zorg je wel dat er tijd voor is.  "

Sorry deze uitspraak vind ik enorm aanvallend en kort door de bocht. Zoals iemand anders hierboven schreef doet iedereen zijn best voor zijn of haar hond en hoe dit er in de praktijk uitziet daar kan niemand anders over oordelen. Ik heb dit topic ook geopend niet om mensen te vooroordelen of een wedstrijd wie het meeste aantal uren wandelt maar uit nieuwgierigheid. Aan je profiel te zien heb je staffords of iets soortgelijks. Ik kan allesinds zeggen dat ik het met ook een stafford niet haal om elke dag 3 a 4 uur buiten te lopen ( op een enkele keer na bv vrije dagen en weekend) en dat mijn hond hier niet ongelukkig om is. 

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

" Sorry deze uitspraak vind ik enorm aanvallend en kort door de bocht. Zoals iemand anders hierboven schreef doet iedereen zijn best voor zijn of haar hond en hoe dit er in de praktijk uitziet daar kan niemand anders over oordelen. Ik heb dit topic ook geopend niet om mensen te vooroordelen of een wedstrijd wie het meeste aantal uren wandelt maar uit nieuwgierigheid. Aan je profiel te zien heb je staffords of iets soortgelijks. Ik kan allesinds zeggen dat ik het met ook een stafford niet haal om elke dag 3 a 4 uur buiten te lopen ( op een enkele keer na bv vrije dagen en weekend) en dat mijn hond hier niet ongelukkig om is.  "

Ik denk dat je vooral moet kijken naar wat de hond nodig heeft. 

En daarbij zit er ook nog veel verschil in een ras onderling.

Zolang iedereen gewoon kijkt welk ras past bij zijn of haar leefstyle ipv op uiterlijk te kiezen dan is de kans al kleiner dat de hond tekort komt.

Mijn kelpie en border collie zijn echt niet gelukkig met iedere dag mee werken , met twee dagen hebben ze genoeg. terwijl mijn mechelse herders letterlijk het nodig hebben en anders vervelend worden op straat.

En dit is ook precies waarom ik zeg tegen mensen die een mechelse herder willen aanschaffen, kijk naar de bloedlijn, hoe zijn niet alleen de ouders maar ook de grootouders. Dan heb je de meeste kans op succes. En dat telt natuurlijk voor ieder ras.

 

 

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

Wij lopen normaal in totaal zo'n 2 a 3 uur per dag met shadow buiten. Dit is verdeeld over 3 personen binnen ons huishouden. De enige vaste ronde doet mijn moeder sochtends van 1.5 uur. De rest van de dag is heel variabel. Ik doe 2x er week hardlopen met hem en regelmatig naar het bos. Dat is extra, bovenop zijn normale beweging.

Nu mijn moeder tijdelijk bij mijn oma in huis zit om voor haar te zorgen, krijgt hij gemiddeld een uur minder beweging. Hij doet het er niet slechter op. Hij is nu bijna 10 en ik merk dat hij het makkelijker accepteert. Vroeger liepen we 4x per week hard, dat is nu teveel.

In mijn eentje zou ik niet aan zijn behoefte kunnen voldoen in combinatie met alle andere verplichtingen/hobby's op dit moment. Na Shadow komt er voor mijn voorlopig geen hond meer

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Wij doen 1 grote wandeling van 1 uur per dag. 2x per week agility en soms ga ik wel canicrossen tussendoor. Mijn honden genieten wel heel veel van onze tuin en liggen graag te “zonnen”/chillen. Als ze jonger waren deden we wel iets meer dan nu en toen we op appartement woonden natuurlijk ook. Ze gaan wel vaak met ons mee. Dus wij wandelen vrij weinig tov andere :D mijn honden hebben het daar prima mee. Mijn honden zitten wel vele uren buiten maar dat is dus niet perse “wandelen”. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" hahaha lol zo sta ik er ook in en als ik soms opmerkingen lees dat mensen maar blijven stofzuigen met 1 hond in huis want o goede god die haren dan denk ik waarom ben je aan een hond begonnen "

Zon robot stofzuigers zijn best handig sealed

honden page profiel TanteLienTanteLien

honden foto van TanteLien

Hier op een normale dag sochtends 20-30 min (behalve op de dagen dat ik om 5:00 moet beginnen, dan is het een klein kwartiertje), tussen de middag 20-30 minuten, namiddag 45-60 minuten, en savonds meestal 45-90 minuten. 

Maar nu ben ik bijvoorbeeld vrij en heb ik van de week overdag wat grotere wandelingen gemaakt, gister nog 3 uur bos, soms gaan we op een doordeweekse avond naar de soesterduinen, we maken er wat moois van. Ik ben wel écht zó dankbaar dat wij het met zn tweetjes doen, soms heb je gewoon écht even geen zin/fut, en dan is het fijn dat je de ander lief kan aankijken hp-heart

honden foto van ***Fientje***Wienske†*** en Djangie†***

Toevallig kwam ik dit artikel tegen, geschreven door een dierenarts...

De ‘uitgeputte’ hond: kwestie van verstandige doelen stellen of van een misverstand?!

De social media worden overspoeld met berichten waarin hondenbezitters zeer voldaan foto's presenteren van hun viervoetige vrienden, volledig afgemat door een activiteit van een uur of wat met hoge intensiteit - uitgeput dus eigenlijk. Alsof deze hondenbezitters daarmee een persoonlijke heldendaad hebben volbracht. Dit soort berichten zet natuurlijk de toon, zodat anderen die er niet echt in slagen om hun dieren ‘uit te putten’, zich afvragen of ze misschien geen goede hondenbezitters zijn:
"Ik heb twee bastaards, die buiten alleen maar willen rennen en niet moe te krijgen zijn. Vier keer per dag ga ik met ze wandelen en we gaan regelmatig naar het hondenpark zodat ze hun energie kwijt kunnen. Maar soms vraag ik me af of ze niet beter af zouden zijn met actievere hondenouders. Mensen die lange wandelingen maken en met ze gaan joggen."

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: als ervaren dierenartsen denken wij dat dit volkomen misplaatst is! Je bent geen ‘slechte hondenbezitter’ als je je trouwe viervoeter niet elke dag tot de rand van uitputting brengt! Integendeel, we zijn ervan overtuigd dat de overbelasting die tegenwoordig op een breed front wordt uitgeoefend, het ‘afmatten’ en het daarmee bevorderen van feitelijk ongepaste hyperactiviteit van honden, meer problemen veroorzaakt dan men zou denken.

Vanuit onze dagelijkse praktijkervaringen schatten wij de situatie zo in dat tegenwoordig talloze hondenbezitters ontzettend graag veel met hun hond(en) willen doen. Net als hierboven in de quote: vier keer per dag wandelen en dan niet even een blokje om, waarnaast (!) diverse leuke of leerzame activiteiten zoals sport en spel, mantrailen, lijnoefeningen, behendigheid en ga zo maar door. Tegelijkertijd zie ik met meer dan 30 jaar praktijkervaring steeds meer honden die minder stressbestendig, nerveus, overmatig angstig zijn, of iets tussen prikkelbaar en agressief in. Honden die allesbehalve evenwichtig overkomen.

Een hond is in de eerste plaats een roofdier en daarnaast een verzamelaar van alles wat eetbaar is. We weten dat roofdieren enerzijds in staat zijn of moeten zijn tot explosieve en zeer inspannende activiteit, maar dat ze anderzijds geen poot optillen als dit niet nodig is voor hun levensonderhoud of voortplanting. In het geval van straathonden, die hun dag zelf kunnen organiseren, is waargenomen dat volwassen dieren tot 18 uur rusten of slapen, dat ze met zo min mogelijk inspanning territoriale patrouilles uitvoeren en foerageren en dat – zodra ze de adolescentie zijn overgroeid - ze ook nooit spelen.

We zijn allemaal - zowel honden als mensen - door de natuur eigenlijk ontworpen om in situaties met schaars voedsel te kunnen voortbestaan. Dat maakt het dagelijks ‘afpeigeren’ niet verstandig, voor zover al niet gevaarlijk, omdat het simpelweg te calorie-intensief is. Je zou zelfs kunnen zeggen dat één keer per dag belasten tot de uitputtingsgrens of zelfs daar overheen, volstrekt niets te maken heeft met het houden van dieren op een manier die aan de soort recht doet.

Jazeker, je kunt ook te weinig doen met een hond, hem te weinig beweging en activiteit bieden. Natuurlijk heeft de hond als geboren jager een zekere behoefte om te bewegen, al was het maar om in vorm te blijven. Maar dat wordt tegenwoordig over het algemeen ruim overschat. Met als gevolg dat de hond niet meer voldoende rust of slaap krijgt - en zich daarnaar gedraagt.
De ouders onder ons weten dat van de kinderen: "na moe zijn komt dom!" Oftewel, wie over de grens van vermoeidheid gaat kan niet meer goed denken...

Conclusie: Als je een hond hebt die te zenuwachtig, te snel gestresst, te angstig of te agressief lijkt, volg dan niet als vanzelfsprekend de huidige trend van ‘(nog) meer inspanning’. Probeer in plaats daarvan meer rust in te brengen. Dat zou wonderen kunnen doen!

Onthoud: 18 uur rusten en slapen per dag! Dit geldt vanaf het begin, ook voor van nature nog overactieve jonge dieren die je bijna moet dwingen tot rusten. Maar als je een puppy of jonge hond letterlijk tot hyperactiviteit traint, hoef je later niet verrast te zijn wanneer er zeer onaangename en moeilijk te behandelen gedragsproblemen ontstaan...

Tot gauw,
Ralph Rückert, dierenarts, en Johanne Bernick, dierenarts
27 maart 2021



honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Dat herken ik zeker bij mijn jongste hond. Daar is het echt less is more. Anders zie ik het terug in zijn gedrag. Terwijl het echt een actief ras is. Hij is veel makkelijker en leuker als ik rustdagen inbouw. Niet iedere hond is hetzelfde. En soms moet je daarbij je eigen plannen en ambities wat opzij zetten. Ik heb daarin best moeten zoeken. Te weinig doen is niet goed maar te veel ook niet. Een vast voorspelbaar ritme van actieve en rustdagen werkt voor ons. 

honden page profiel AnkeAnkegoedgekeurde fokker

honden foto van Anke

" Toevallig kwam ik dit artikel tegen, geschreven door een dierenarts...
De ‘uitgeputte’ hond: kwestie van verstandige doelen stellen of van een misverstand?!
De social media worden overspoeld met berichten waarin hondenbezitters zeer voldaan foto's presenteren van hun viervoetige vrienden, volledig afgemat door een activiteit van een uur of wat met hoge intensiteit - uitgeput dus eigenlijk. Alsof deze hondenbezitters daarmee een persoonlijke heldendaad hebben volbracht. Dit soort berichten zet natuurlijk de toon, zodat anderen die er niet echt in slagen om hun dieren ‘uit te putten’, zich afvragen of ze misschien geen goede hondenbezitters zijn: "Ik heb twee bastaards, die buiten alleen maar willen rennen en niet moe te krijgen zijn. Vier keer per dag ga ik met ze wandelen en we gaan regelmatig naar het hondenpark zodat ze hun energie kwijt kunnen. Maar soms vraag ik me af of ze niet beter af zouden zijn met actievere hondenouders. Mensen die lange wandelingen maken en met ze gaan joggen." Om maar meteen met de deur in huis te vallen: als ervaren dierenartsen denken wij dat dit volkomen misplaatst is! Je bent geen ‘slechte hondenbezitter’ als je je trouwe viervoeter niet elke dag tot de rand van uitputting brengt! Integendeel, we zijn ervan overtuigd dat de overbelasting die tegenwoordig op een breed front wordt uitgeoefend, het ‘afmatten’ en het daarmee bevorderen van feitelijk ongepaste hyperactiviteit van honden, meer problemen veroorzaakt dan men zou denken. Vanuit onze dagelijkse praktijkervaringen schatten wij de situatie zo in dat tegenwoordig talloze hondenbezitters ontzettend graag veel met hun hond(en) willen doen. Net als hierboven in de quote: vier keer per dag wandelen en dan niet even een blokje om, waarnaast (!) diverse leuke of leerzame activiteiten zoals sport en spel, mantrailen, lijnoefeningen, behendigheid en ga zo maar door. Tegelijkertijd zie ik met meer dan 30 jaar praktijkervaring steeds meer honden die minder stressbestendig, nerveus, overmatig angstig zijn, of iets tussen prikkelbaar en agressief in. Honden die allesbehalve evenwichtig overkomen. Een hond is in de eerste plaats een roofdier en daarnaast een verzamelaar van alles wat eetbaar is. We weten dat roofdieren enerzijds in staat zijn of moeten zijn tot explosieve en zeer inspannende activiteit, maar dat ze anderzijds geen poot optillen als dit niet nodig is voor hun levensonderhoud of voortplanting. In het geval van straathonden, die hun dag zelf kunnen organiseren, is waargenomen dat volwassen dieren tot 18 uur rusten of slapen, dat ze met zo min mogelijk inspanning territoriale patrouilles uitvoeren en foerageren en dat – zodra ze de adolescentie zijn overgroeid - ze ook nooit spelen. We zijn allemaal - zowel honden als mensen - door de natuur eigenlijk ontworpen om in situaties met schaars voedsel te kunnen voortbestaan. Dat maakt het dagelijks ‘afpeigeren’ niet verstandig, voor zover al niet gevaarlijk, omdat het simpelweg te calorie-intensief is. Je zou zelfs kunnen zeggen dat één keer per dag belasten tot de uitputtingsgrens of zelfs daar overheen, volstrekt niets te maken heeft met het houden van dieren op een manier die aan de soort recht doet. Jazeker, je kunt ook te weinig doen met een hond, hem te weinig beweging en activiteit bieden. Natuurlijk heeft de hond als geboren jager een zekere behoefte om te bewegen, al was het maar om in vorm te blijven. Maar dat wordt tegenwoordig over het algemeen ruim overschat. Met als gevolg dat de hond niet meer voldoende rust of slaap krijgt - en zich daarnaar gedraagt. De ouders onder ons weten dat van de kinderen: "na moe zijn komt dom!" Oftewel, wie over de grens van vermoeidheid gaat kan niet meer goed denken... Conclusie: Als je een hond hebt die te zenuwachtig, te snel gestresst, te angstig of te agressief lijkt, volg dan niet als vanzelfsprekend de huidige trend van ‘(nog) meer inspanning’. Probeer in plaats daarvan meer rust in te brengen. Dat zou wonderen kunnen doen! Onthoud: 18 uur rusten en slapen per dag! Dit geldt vanaf het begin, ook voor van nature nog overactieve jonge dieren die je bijna moet dwingen tot rusten. Maar als je een puppy of jonge hond letterlijk tot hyperactiviteit traint, hoef je later niet verrast te zijn wanneer er zeer onaangename en moeilijk te behandelen gedragsproblemen ontstaan... Tot gauw, Ralph Rückert, dierenarts, en Johanne Bernick, dierenarts 27 maart 2021 "

Ik denk dat het vooral belangrijk is te kijken naar wat jouw hond nodig heeft. Mijn honden worden vervelend en zelfs on edge naar elkaar als ze minder doen. 2 rustdagen per week is de max anders zorgt het voor problemen. 

Heeft jouw hond minder nodig is dat ook helemaal prima. 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

" Ik denk dat het vooral belangrijk is te kijken naar wat jouw hond nodig heeft. Mijn honden worden vervelend en zelfs on edge naar elkaar als ze minder doen. 2 rustdagen per week is de max anders zorgt het voor problemen. 
Heeft jouw hond minder nodig is dat ook helemaal prima.  "

Klopt ook, maar kijken naar je hond is best ingewikkeld. Een hond wil ook graag doen wat je van hem verwacht. En zal doen wat je hem aanbiedt. Bij Aussies is dat echt een valkuil. Hij staat altijd aan. Ik moet zorgen voor de omstandigheden dat hij uit kan zijn. Ik kan dus niet helemaal van hem uitgaan ik moet soms ook voor hem kiezen. Dan gaat hij liggen mokken, dan slapen en uiteindelijk geeft hij zich wel over. Fysiek kan hij alles aan, maar mentaal moet hij herstellen. En die grens moet ik een beetje bewaken. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Wienske , ik sluit mij hierbij aan. Voor volwassen honden en ook voor puppies!

Een kennis had een probleem jonge hond , druk, geen rust, bijten, naar gedragstherapeut.

Wat doe je met je hond, ja socialiseren, dan hierheen dan daarheen en op andere dagen, wandelen en snuffelen en trainen. Ja en vanaf puppie af aan hoor, ik heb hem echt goed gesocialiseerd want dat moet.

Hondje was compleet over de rooie van alle indrukken en moest helemaal terug naar af, niets vreemde indrukken, niets trainen, alleen nog een paar wandelingetjes met zo min mogelijk prikkels per dag. Met veel moeite is het een normale hond geworden die weer hanteerbaar was in huis. 

Denk aan mijn gerbil verhaal. Alles moet meer en meer en beter....,, maar kijk uit er zit een limiet aan hondenhersentjes.

 

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

" Ik denk dat het vooral belangrijk is te kijken naar wat jouw hond nodig heeft. Mijn honden worden vervelend en zelfs on edge naar elkaar als ze minder doen. 2 rustdagen per week is de max anders zorgt het voor problemen. 
Heeft jouw hond minder nodig is dat ook helemaal prima.  "

Ja, dit denk ik ook. Willow was altijd heel druk, nerveus, hyper.. toen ik minder met haar ging doen werd dat echt alleen maar erger, en ging dit inderdaad ook af reageren op mijn andere hond. Nu is ze soms nogsteeds hyper en een zenuwpees (aard van 't beestje), maar dat is niet omdat we te veel doen. Veel bewegen en uitdaging maakt het juist minder gelukkig. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Naar mijn mening is het te kort door de bocht om nerveus of overprikkeld gelijk te gaan stellen aan te veel beweging en activiteit. Er zijn 101 redenen waarom een hond hyper of baldadig kan worden. Te veel regeltjes, te veel druk en controle, te saai of beperkt leven, te drukke of gestreste leefomgeving, overvraging, ondervraging, te neurotisch gefokt, enz, enz. 

 

Beweging en activiteit hoeft ook helemaal niets te maken te hebben met uitputting. Activiteiten kunnen ook heel ontspannend zijn, heel 'honds', en net zorgen voor veel rust in het hoofd ipv voor uitputting.

 

Het hangt dus allemaal af van de invulling, van de hond zelf, van de mensen om hem heen,...

'Je doet te veel', 'je doet te weinig' kan dus m.i. nooit in een algemene regel gegoten worden. 

 

 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Beweging en activiteit hoeft ook helemaal niets te maken te hebben met uitputting. Activiteiten kunnen ook heel ontspannend zijn, heel 'honds', en net zorgen voor veel rust in het hoofd ipv voor uitputting. Het hangt dus allemaal af van de invulling, van de hond zelf, van de mensen om hem heen,... 'Je doet te veel', 'je doet te weinig' kan dus m.i. nooit in een algemene regel gegoten worden. "

Zeker kan dat niet. Maar bij bepaalde rassen ligt er een soort van gekke sociale druk op tegenwoordig. Ik heb een werklijn Aussie en mensen verwachten dan dat je minstens een hondensport doet en altijd aan het wandelen bent. Als je een beetje in het wereldje ziet zie je iedereen filmpjes delen van sportresultaten en een instagram vol avonturen. Dan denk je al snel dat je te kort schiet. Niet dat ik daar last van heb hoor. Maar ik zie wel een parallel met hoe we soms ook kinderen opvoeden tegenwoordig. Die lijken allemaal ook op minsten 2 sporten en muziekles te zitten plus iedere vakantie van alles te beleven. Bij gedragsproblemen bij Aussies zit het heel veel in de balans die zoek is.  Of ze krijgen veel te weinig uitdaging of veel te veel. Daar is inderdaad geen regel voor. Maar het is wel een knop waar je aan kunt draaien om te kijken of het effect heeft op het gedrag. 

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

" Naar mijn mening is het te kort door de bocht om nerveus of overprikkeld gelijk te gaan stellen aan te veel beweging en activiteit. Er zijn 101 redenen waarom een hond hyper of baldadig kan worden. Te veel regeltjes, te veel druk en controle, te saai of beperkt leven, te drukke of gestreste leefomgeving, overvraging, ondervraging, te neurotisch gefokt, enz, enz. 
 
Beweging en activiteit hoeft ook helemaal niets te maken te hebben met uitputting. Activiteiten kunnen ook heel ontspannend zijn, heel 'honds', en net zorgen voor veel rust in het hoofd ipv voor uitputting.
 
Het hangt dus allemaal af van de invulling, van de hond zelf, van de mensen om hem heen,...
'Je doet te veel', 'je doet te weinig' kan dus m.i. nooit in een algemene regel gegoten worden. 
 
  "

Ja idd. Kim werd nooit overprikkeld van een vakantie lang hiken door de heuvels in Engeland of Frankrijk, al waren we dan de hele dag op pad. Maar voor haar is dat rustig lopen, met rustpauzes tussendoor en 's nachts lekker diep en lang slapen. Er zit een verschil tussen beweging en beweging.

Maar ik denk dat de meeste opgefokte honden toch nog steeds de honden met te wéinig beweging zullen zijn dan met te véél, in ieder geval in mijn omgeving. Want ik weet niet over welke regio die dierenarts het heeft, maar hier in de buurt wordt er nog steeds beslist niet te veel met honden gedaan gemiddeld....

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Maar het is wel een knop waar je aan kunt draaien om te kijken of het effect heeft op het gedrag. 

Ik zie het voor me! Haha! 

Om op de juiste golflengte te zitten, moet je aan de knop draaien, zo is dat! hp-shiny

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

" Ja idd. Kim werd nooit overprikkeld van een vakantie lang hiken door de heuvels in Engeland of Frankrijk, al waren we dan de hele dag op pad. Maar voor haar is dat rustig lopen, met rustpauzes tussendoor en 's nachts lekker diep en lang slapen. Er zit een verschil tussen beweging en beweging.

En mijn Aussie raakt daar dus wel overprikkelt van. Wij zijn altijd gewend om meerdaagse hikes te doen maar ik merkte echt dat te veel voor hem was. Bij hem komt alles binnen, geur van wild, vee waar je op moet letten, geluiden die je in de nacht in de gaten moet houden. Hij was gesloopt op dag drie. Terwijl de andere twee dit wel kunnen. En zo is dus iedere hond anders. (En ik baal er stiekem natuurlijk wel van want ik ben dol op meerdaagse hikes en fysiek is hij mijn fitste hond)

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Maar ik denk dat de meeste opgefokte honden toch nog steeds de honden met te wéinig beweging zullen zijn dan met te véél, in ieder geval in mijn omgeving. Want ik weet niet over welke regio die dierenarts het heeft, maar hier in de buurt wordt er nog steeds beslist niet te veel met honden gedaan gemiddeld.... "

Hoe meet jij dat? Want ik heb eerlijk gezegd geen idee hoeveel er gewandeld wordt met de honden hier in de buurt. Wat ik wel zie op bijvoorbeeld de hondenschool is dat er veel van pups en jonge honden gevraagd wordt. Ze moeten snel perfect luisteren, sociaal zijn met alles, mee op vakantie of op visite en zich dan ook gedragen. En het liefst snel doorstromen want sporten met de hond is ook zo leuk. Ik ben mensen meer aan het afremmen dan vroeger. En ik ken ook veel meer mensen die een hondensport doen wat je ook terugziet in de wachtlijsten. Er zijn uberhaupt ook veel meer clubs en hondenscholen. En meer andere sporten als hondenbootcamps, survivalruns. Events voor honden. Kortom het aanbod is groter. Superleuk ook vooral, maar nogmaals het past niet bij alle honden. 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Honden die overal op reageren (op andere honden, fietsers, katten, mensen, geluiden) daar kan ik me voorstellen dat alles snel te veel is. Constant adrenaline is niet goed. Bij honden die zich minder druk lopen te maken om de omgeving, kan je zo hele dagen op pad.

 

Ik denk dat het tot zekere hoogte ook opvoeding is. Sommige mensen doen er niks mee als hun hond reactief is. Dan loop je gewoon met een wandelende stressbal. Terwijl er vaak wel wat verbetering te halen valt. 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" Hoe meet jij dat? Want ik heb eerlijk gezegd geen idee hoeveel er gewandeld wordt met de honden hier in de buurt. Wat ik wel zie op bijvoorbeeld de hondenschool is dat er veel van pups en jonge honden gevraagd wordt. Ze moeten snel perfect luisteren, sociaal zijn met alles, mee op vakantie of op visite en zich dan ook gedragen. En het liefst snel doorstromen want sporten met de hond is ook zo leuk. Ik ben mensen meer aan het afremmen dan vroeger. En ik ken ook veel meer mensen die een hondensport doen wat je ook terugziet in de wachtlijsten. Er zijn uberhaupt ook veel meer clubs en hondenscholen. En meer andere sporten als hondenbootcamps, survivalruns. Events voor honden. Kortom het aanbod is groter. Superleuk ook vooral, maar nogmaals het past niet bij alle honden.  "

Ik vond puppy cursus met mijn labrador echt niet leuk. Hier kwam het juist vanuit de trainers de druk dat je pup van alles moest kunnen. En wij waren echt  de losers van het hele groepje hahaha. Al die andere pups leken het gewoon vol te houden en ik zat met een draak die in m’n armen beet en bleef hangen. We kwamen nergens toe en van de instructrice moest ik allemaal trucjes uithalen om m’n pup te laten luisteren. Wat echt 0,0 zin had want die zat op een andere stuiterbal planeet. Ben daar toen ook snel mee gestopt. Het is pas sinds ze een jaar oud is dat we wel fatsoenlijk een cursus kunnen volgen. Zeker bij jonge honden zijn de verschillen enorm in wat ze aankunnen. 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

" Ik vond puppy cursus met mijn labrador echt niet leuk. Hier kwam het juist vanuit de trainers de druk dat je pup van alles moest kunnen. En wij waren echt  de losers van het hele groepje hahaha. Al die andere pups leken het gewoon vol te houden en ik zat met een draak die in m’n armen beet en bleef hangen. We kwamen nergens toe en van de instructrice moest ik allemaal trucjes uithalen om m’n pup te laten luisteren. Wat echt 0,0 zin had want die zat op een andere stuiterbal planeet. Ben daar toen ook snel mee gestopt. Het is pas sinds ze een jaar oud is dat we wel fatsoenlijk een cursus kunnen volgen. Zeker bij jonge honden zijn de verschillen enorm in wat ze aankunnen.  "

O zonde dan had je ook geen goede trainer. Hier gaat puppycursus gelukkig helemaal niet over het aanleren van trucjes maar meer over hoe je om gaat met bepaalde situaties. Bijvoorbeeld dat stuiterballen. En inderdaad is er bij pups een enorm verschil hoe snel hun koppie vol zit. Dat leren zien en op tijd ingrijpen, is waar een cursus over zou moeten gaan. Niet of je hond 10 seconden kan blijven zitten. 

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

" Toevallig kwam ik dit artikel tegen, geschreven door een dierenarts...
De ‘uitgeputte’ hond: kwestie van verstandige doelen stellen of van een misverstand?!
De social media worden overspoeld met berichten waarin hondenbezitters zeer voldaan foto's presenteren van hun viervoetige vrienden, volledig afgemat door een activiteit van een uur of wat met hoge intensiteit - uitgeput dus eigenlijk. Alsof deze hondenbezitters daarmee een persoonlijke heldendaad hebben volbracht. Dit soort berichten zet natuurlijk de toon, zodat anderen die er niet echt in slagen om hun dieren ‘uit te putten’, zich afvragen of ze misschien geen goede hondenbezitters zijn: "Ik heb twee bastaards, die buiten alleen maar willen rennen en niet moe te krijgen zijn. Vier keer per dag ga ik met ze wandelen en we gaan regelmatig naar het hondenpark zodat ze hun energie kwijt kunnen. Maar soms vraag ik me af of ze niet beter af zouden zijn met actievere hondenouders. Mensen die lange wandelingen maken en met ze gaan joggen." Om maar meteen met de deur in huis te vallen: als ervaren dierenartsen denken wij dat dit volkomen misplaatst is! Je bent geen ‘slechte hondenbezitter’ als je je trouwe viervoeter niet elke dag tot de rand van uitputting brengt! Integendeel, we zijn ervan overtuigd dat de overbelasting die tegenwoordig op een breed front wordt uitgeoefend, het ‘afmatten’ en het daarmee bevorderen van feitelijk ongepaste hyperactiviteit van honden, meer problemen veroorzaakt dan men zou denken. Vanuit onze dagelijkse praktijkervaringen schatten wij de situatie zo in dat tegenwoordig talloze hondenbezitters ontzettend graag veel met hun hond(en) willen doen. Net als hierboven in de quote: vier keer per dag wandelen en dan niet even een blokje om, waarnaast (!) diverse leuke of leerzame activiteiten zoals sport en spel, mantrailen, lijnoefeningen, behendigheid en ga zo maar door. Tegelijkertijd zie ik met meer dan 30 jaar praktijkervaring steeds meer honden die minder stressbestendig, nerveus, overmatig angstig zijn, of iets tussen prikkelbaar en agressief in. Honden die allesbehalve evenwichtig overkomen. Een hond is in de eerste plaats een roofdier en daarnaast een verzamelaar van alles wat eetbaar is. We weten dat roofdieren enerzijds in staat zijn of moeten zijn tot explosieve en zeer inspannende activiteit, maar dat ze anderzijds geen poot optillen als dit niet nodig is voor hun levensonderhoud of voortplanting. In het geval van straathonden, die hun dag zelf kunnen organiseren, is waargenomen dat volwassen dieren tot 18 uur rusten of slapen, dat ze met zo min mogelijk inspanning territoriale patrouilles uitvoeren en foerageren en dat – zodra ze de adolescentie zijn overgroeid - ze ook nooit spelen. We zijn allemaal - zowel honden als mensen - door de natuur eigenlijk ontworpen om in situaties met schaars voedsel te kunnen voortbestaan. Dat maakt het dagelijks ‘afpeigeren’ niet verstandig, voor zover al niet gevaarlijk, omdat het simpelweg te calorie-intensief is. Je zou zelfs kunnen zeggen dat één keer per dag belasten tot de uitputtingsgrens of zelfs daar overheen, volstrekt niets te maken heeft met het houden van dieren op een manier die aan de soort recht doet. Jazeker, je kunt ook te weinig doen met een hond, hem te weinig beweging en activiteit bieden. Natuurlijk heeft de hond als geboren jager een zekere behoefte om te bewegen, al was het maar om in vorm te blijven. Maar dat wordt tegenwoordig over het algemeen ruim overschat. Met als gevolg dat de hond niet meer voldoende rust of slaap krijgt - en zich daarnaar gedraagt. De ouders onder ons weten dat van de kinderen: "na moe zijn komt dom!" Oftewel, wie over de grens van vermoeidheid gaat kan niet meer goed denken... Conclusie: Als je een hond hebt die te zenuwachtig, te snel gestresst, te angstig of te agressief lijkt, volg dan niet als vanzelfsprekend de huidige trend van ‘(nog) meer inspanning’. Probeer in plaats daarvan meer rust in te brengen. Dat zou wonderen kunnen doen! Onthoud: 18 uur rusten en slapen per dag! Dit geldt vanaf het begin, ook voor van nature nog overactieve jonge dieren die je bijna moet dwingen tot rusten. Maar als je een puppy of jonge hond letterlijk tot hyperactiviteit traint, hoef je later niet verrast te zijn wanneer er zeer onaangename en moeilijk te behandelen gedragsproblemen ontstaan... Tot gauw, Ralph Rückert, dierenarts, en Johanne Bernick, dierenarts 27 maart 2021 "

Ik denk dat je hiermee wel te kort door de bocht bent.  Actief met je hond zijn heeft namelijk vrij weinig te maken met je hond een burn out in helpen. 

Ja, ik wandel op niet-trainingsdagen lekker 3/4 uur per dag. Ik heb hierbij geen kilometers genoemd. Soms zitten we een uur op een groot veld en mogen de honden lekker muisjes jagen. Tijdens een wandeling vraag ik vrijwel niks van ze, behalve een betrouwbare recall als het nodig is en dat weten ze. Verder zijn ze vrij om te gaan en staan wat ze willen. 

Op dagen dat we training hebben, zoals vandaag, doen we verder erg weinig. We hebben straks om 12 uur training en ze liggen al de hele ochtend te chillen in huis. Ze weten namelijk dat er heus nog wel activiteit komt maar zijn voor nu gewoon rustig. Geen zenuwachtig en activiteitverslaafd gedrag dus. 

Ik vind het wel jammer om te merken dat het een soort hype wordt hier op HP om negatief licht te schijnen op mensen die lekker met hun honden bezig zijn. Vooral jammer omdat de actieve groep ook niks negatiefs zegt over de groep die slechts wat “korte” wandelingen doen. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Ik denk dat je hiermee wel te kort door de bocht bent.  Actief met je hond zijn heeft namelijk vrij weinig te maken met je hond een burn out in helpen. 
Ja, ik wandel op niet-trainingsdagen lekker 3/4 uur per dag. Ik heb hierbij geen kilometers genoemd. Soms zitten we een uur op een groot veld en mogen de honden lekker muisjes jagen. Tijdens een wandeling vraag ik vrijwel niks van ze, behalve een betrouwbare recall als het nodig is en dat weten ze. Verder zijn ze vrij om te gaan en staan wat ze willen. 
Op dagen dat we training hebben, zoals vandaag, doen we verder erg weinig. We hebben straks om 12 uur training en ze liggen al de hele ochtend te chillen in huis. Ze weten namelijk dat er heus nog wel activiteit komt maar zijn voor nu gewoon rustig. Geen zenuwachtig en activiteitverslaafd gedrag dus. 
Ik vind het wel jammer om te merken dat het een soort hype wordt hier op HP om negatief licht te schijnen op mensen die lekker met hun honden bezig zijn. Vooral jammer omdat de actieve groep ook niks negatiefs zegt over de groep die slechts wat “korte” wandelingen doen.  "

Ja, jammer is dat. Zolang iedereen gewoon naar z'n eigen hond kijkt en hem/haar datgene aanbied wat ie nodig heeft is het toch goed? De ene hond heeft meer nodig dan de andere hond. Natuurlijk is beweging belangrijk, maar niet alle honden kunnen of willen ver wandelen. Je moet kijken naar waar je hond de meeste voldoening uit haalt. 

 

Ik maak Puck (maltezer) totaal niet blij met kilometers wandelen. Ga ik dat wel doen, dan gaat de honden buggy mee of de rugtas. Ze start altijd met lopen te zijde omgeving nog niet interessant is, dus langs een drukke weg of over een saai fietspad. Is ze het zat, dan gaat ze vanzelf wel langzaam lopen, soms geeft ze de stille hint door naast het karretje te lopen en dan constant omhoog kijken naar de plek waar ze moet zitten.

Nou, dan gaat ze mooi het karretje in, laat zich heerlijk rijden. Het neusje draait vaak nog overuren, die zie je vaak nog druk heen en weer snuffen.

 

Zo heeft ze haar beweging gehad, heeft ze naar hartelust kunnen snuffelen en zich daarna heerlijk rond laten rijden alsof ze de koningin is.

Thuis heb je er geen hond meer aan, ze knaagt soms nog even op een oortje en gaat daarna voor een hele lange tijd liggen ronken.

 

Eerdere jaren deden we ook nog eens per week een uurtje behendigheid. Dat hield mevrouw goed vol, soms sloegen we even een rondje over en als ze helemaal geen zin meer had, gingen we gewoon eerder naar huis. 

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

Wat ik zo apart vind is dat sinds wanneer weet een dierenarts iets van het opvoeden van een hond en diens gedrag. En dan ook nog eens alle honden over een kam scheren. Ik heb jaren geleden bij een dierenarts praktijk gewerkt met 5 dierenartsen en deze stuurde mensen gewoon door met gedrags vragen want zeiden ze daar werden ze niet voor opgeleid.

En nu nog in de praktijk waar ik met mijn honden kom hebben ze een gedragsdeskundige op de praktijk lopen die zich daar mee bezig houd en niet de dierenartsen zelf.

Sowieso moet je niet alleen naar het ras kijken maar ook onderling per ras zitten er verschillen in wat ze nodig hebben. Daarbij maak je de ene hond heel blij van een stuk naast de fiets draven iede dag en de andere hond word daar dood ongelukkig van.

Zoveel verschillende rassen en persoonlijkheden hoe kan je dan een richtlijn aan houden????

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Ik vind het wel jammer om te merken dat het een soort hype wordt hier op HP om negatief licht te schijnen op mensen die lekker met hun honden bezig zijn. Vooral jammer omdat de actieve groep ook niks negatiefs zegt over de groep die slechts wat “korte” wandelingen doen.  "

Ik denk niet zo in groepen. Niets mis toch met een gezonde discussie waarin we beide kanten belichten. Ik werk veel met herplaatsers en kom helaas ook bijtincidenten uit overprikkeling tegen. Dus dan voel ik inderdaad de behoefte om ook even de andere kant te belichten. Dat niet iedere hond geschikt is om er veel mee te doen. Als ik dan toch in groepen moet denken denk ik dat ik in jouw actieve groep pas qua activiteiten. Alleen dus niet met iedere hond. En negatief over iets schrijven is vaak een gevoel. Ik lees in dit topic wel degelijk een oordeel over mensen die te weinig met de hond doen (lui op de bank, slechts wat korte wandelingen). En dat mag natuurlijk. Want ook daar kun je ook iets van vinden. Ik ben niet lui en wandel lang, dus mij doet dat weinig. Maar ik heb wel een hond met een scherp randje en een sneller vol koppie die wat aanpassing vergt. En ik voel de behoefte om daar ook over te vertellen omdat ik denk dat dat leerzaam kan zijn. Dat is geen aanval naar jou of andere mensen die veel doen. Dat is gewoon het verhaal delen over mijn eigen hond. 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Tegenwoordig moet je juist in caps lock, lettergrootte 48 en met flink wat uitroeptekens bij elk artikel zetten: DIT GELDTTT NIETTTT VOORRRRR ALLELLLELE HONDEN!!!!, JAA JOUW LIEVE MAXIE IS DE UITZONDERING!!!,11!  anders gaan alle reacties alleen maar over mensen die zich benadeeld voelen. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Tegenwoordig moet je juist in caps lock, lettergrootte 48 en met flink wat uitroeptekens bij elk artikel zetten: DIT GELDTTT NIETTTT VOORRRRR ALLELLLELE HONDEN!!!!, JAA JOUW LIEVE MAXIE IS DE UITZONDERING!!!,11!  anders gaan alle reacties alleen maar over mensen die zich benadeeld voelen.

Hahaha, lol!

Maar eigenlijk is het zo ook, en zou er beter niet zoveel in algemeenheden verkondigd worden. hp-shiny 

Er wordt zoveel beweerd, en al snel komen dan de verplichtingen en regeltjes en eisen om de hoek kijken.

Als je alleen al kijkt naar de puppy-topics die hier verschijnen, hoeveel onzekerheid daarin doorstraalt, het gevoel om aan vanalles en nog wat te moeten beantwoorden en hoeveel nodeloze druk dat zet op mens en hond.

"Help! Mijn puppy doet het niet volgens de voorschriften!". Dan mag er voor mij gerust in caps lock achterstaan: WEG DAN MET DE VOORSCHRIFTEN! Hahahahaaaa cooltongue-outcool

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

" Hoe meet jij dat? Want ik heb eerlijk gezegd geen idee hoeveel er gewandeld wordt met de honden hier in de buurt. Wat ik wel zie op bijvoorbeeld de hondenschool is dat er veel van pups en jonge honden gevraagd wordt. Ze moeten snel perfect luisteren, sociaal zijn met alles, mee op vakantie of op visite en zich dan ook gedragen. En het liefst snel doorstromen want sporten met de hond is ook zo leuk. Ik ben mensen meer aan het afremmen dan vroeger. En ik ken ook veel meer mensen die een hondensport doen wat je ook terugziet in de wachtlijsten. Er zijn uberhaupt ook veel meer clubs en hondenscholen. En meer andere sporten als hondenbootcamps, survivalruns. Events voor honden. Kortom het aanbod is groter. Superleuk ook vooral, maar nogmaals het past niet bij alle honden.  "

Ik woon in een klein dorp, iedereen weet hier alles ;)

pagina 4 van 5 12 3 45
Volgende forumvraag: Hondentuig (AnnyX)
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^