Sheltie x Beagle kruising --- Advies nodig

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel WoutWout

Beste,

Ik en mijn vriendin willen als erg lang een hond, al voordat we gingen samenwonen eigenlijk. Nu wonen we al een tijdje samen en willen we de stap gaan zetten om een hondje te nemen. We zijn erg flexibel in het kiezen van een hondje, omdat we weinig echt belangrijke eisen hebben. Het mag alleen niet groter zijn dan 40 cm schofthoogte.

We hebben een nestje gevonden met Beagle x Sheltie pups en zijn helemaal verkocht. Uiteraard hebben we toen veel research gedaan naar de karaktereigenschappen van deze rassen. Daaruit blijkt dat de beide honden lastig alleen kunnen zijn. Aangezien we beide werken zal dit van maandag en donderdag wel noodzakelijk zijn. Ik kan zelf iedere dag tijdens mijn pauze op en neer om de hond uit te laten, waardoor ik een half uurtje met de hond kan zijn.

Het gaat om de tijden dat het hondje alleen is van: 9.00u – 12.15 en 12.45u-16.00u.

Heeft iemand ervaring met het houden van beagles of shelties en eventueel zelfs de kruising ervan. Is het af te leren / op tr bouwen? Ik zet dit bericht nu op het forum, omdat ik graag met meerder mensen hier over na denk. Omdat het laatste is dat we willen, dat het hondje zich eenzaam gaat voelen.

Ook horen we graag welke andere rassen misschien beter zouden passen bij ons.

Schrijf gerust een eerlijke reactie, want we willen namelijk vooral de juiste keuze maken en dat is niet per se altijd de leukste.  

Tot en met begin september zit de pup niet alleen, doordat mijn vriendin nu niet naar het werk mag. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Een pup kan sowieso niet zo lamg alleen zijn. Zoek daar oppas voor of neem allebei afzonderlijk vakantie op zodat de pup de eerste 6 weken niet alleen hoeft te zijn en jullie alle tijd hebben om de pup rustig zindelijk te maken, leren alleen te zijn en een beetje beginnen met de opvoeding.

 

Daarnaast zou ik kiezen voor een goed gefokt nest, die vind je doorgaans bij fokkers die fokken met stamboom.

Daar worden ouderdieren getest op erfelijke afwijkingen en fokken ze met een gezonde combinatie ouderdieren.

 

Wil je een kruising, kom je doorgaans bij de broodfokkers en de huis/tuin/oeps nestjes uit. Deze fokkers fokken doorgaans niet met de aller gezondste honden en hebben vaak erfelijke afwijkingen. Deze erfelijke afwijkingen geven de ouderdieren weer door aan hun pups en jij zit dan uiteindelijk met een dierenartsrekening die oploopt tot duizenden euro's en de pup zit met veel ellende en pijn.

 

Misschien dat hier leden zijn die weten bij welke beagle fokker of sheltie fokker je moet wezen.

 

Je zou evt. ook bij het asiel kunnen kijken. Ook daar zitten kruisingen en soms pups. Je steunt dan de capriolen van de broodfok en de huis/tuin/opes nestjes niet.

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Honden zijn sociaal levend. Alleen zijn, moeten ze allemaal leren. Als je de tijd neemt om het goed op te bouwen, moet het het zeker lukken.

Belangrijk is echter wel, dat ze niet alleen blijft, tot ze het goed kan. Dus als je alleen zijn aan het opbouwen bent, dan zal je een oppas moeten regelen.

 

Dat geld voor elke hond, ras maakt niet uit.

 

Succes!!

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"
Daarnaast zou ik kiezen voor een goed gefokt nest, die vind je doorgaans bij fokkers die fokken met stamboom.
Daar worden ouderdieren getest op erfelijke afwijkingen en fokken ze met een gezonde combinatie ouderdieren.
 
Wil je een kruising, kom je doorgaans bij de broodfokkers en de huis/tuin/oeps nestjes uit. Deze fokkers fokken doorgaans niet met de aller gezondste honden en hebben vaak erfelijke afwijkingen. Deze erfelijke afwijkingen geven de ouderdieren weer door aan hun pups en jij zit dan uiteindelijk met een dierenartsrekening die oploopt tot duizenden euro's en de pup zit met veel ellende en pijn.
 

Niet weer deze discussiehp-cry

Mensen maken een keus, accepteer dat nou eens.

 

Niet alle fokkers van kruisingen zijn slecht, zijn broodfokkers.

Als je iets over de pup wilt weten, vraag dan eerst, waar de pup vandaan komt.

Een rashond met stamboom en geteste ouders, is geen garantie voor een gezonde hond.

honden page profiel WoutWout

Ik heb even in t bericht erbij gezet dat pas vanaf september de periodes alleen in gaan. Daarvoor zal er altijd iemand aanwezig zijn bij de pup.

honden page profiel Karin, Lucky* en DukeKarin, Lucky* en Duke 3 doggies

honden foto van Karin, Lucky* en Duke

Ik heb bijna 17 jaar een Beagle gehad, echt een schat van een hond. Toch heb ik daarna niet weer voor een Beagle gekozen, puur omdat Lucky het alleen zijn nooit echt goed heeft kunnen leren. 1 of 2 uurtjes ging nog wel, maar langer niet en zeker niet meerdere dagen achter elkaar. Ze jankte dan de hele boel bij elkaar. Niet leuk voor haar en niet voor de buren....

Het zijn wel hele sociale honden. Dus je zou kunnen kijken naar dagopvang in een pension. Maar daar moet je dan natuurlijk wel het geld (voor over) hebben. Of misschien bij mensen in je buurt die het leuk vinden om een paar dagen per week voor een hond te zorgen.

Wel heel goed dat je er goed over nadenkt. Succes met je keuze!

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Niet weer deze discussie
Mensen maken een keus, accepteer dat nou eens.
 
Niet alle fokkers van kruisingen zijn slecht, zijn broodfokkers.
Als je iets over de pup wilt weten, vraag dan eerst, waar de pup vandaan komt.
Een rashond met stamboom en geteste ouders, is geen garantie voor een gezonde hond. "

Ik begin nergens een discussie. Ik wil ze alleen behoeden voor heel veel ellende. 

Ellende die ikzelf vroeger helaas ook heb meegemaakt en ik kan je vertellen dat ik daar heel erg veel verdriet van heb gehad.

honden page profiel SusanneSusanne 3 doggies

honden foto van Susanne

Hoi Wout, wat goed dat jullie je van tevoren zo goed laten informeren over de aanschaf van een hond. Je zegt dat jullie flexibel zijn in wat jullie van een hond verwachten, maar dat deze wel een paar uurtjes op een dag alleen zal zijn. Omdat dit jullie eerste hond is, wil ik nog wel even benadrukken dat een kruising met een beagle/sheltie best pittig kan zijn. Een beagle is een jachthond die oorspronkelijk gefokt is om zelfstandig wild op te jagen. En een sheltie is oorspronkelijk gefokt om zelfstandig kleinere kuddes schapen te hoeden en te bewaken. Beide rassen zijn werkhonden en hebben een bepaalde uitdaging nodig, die je overigens prima kan bieden (ook als je werkt) maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden. Daarnaast zijn het rassen die veel kunnen blaffen, dat is ook iets om mee te nemen in jullie overweging. Dus ik weet niet in hoeverre jullie nagedacht hebben over jullie idee van het hebben van een hond, maar het is goed om er over te praten. Ieders idee van honden houden is namelijk anders, want iedereen vindt wat anders leuk en elk ras heeft bepaalde eigenschappen die passen bij wat je leuk vindt of niet. De een geniet ervan om uren in de natuur te lopen om de hond daar los te laten waar het mag. Ik heb overigens geen ervaring met het ras, maar houd rekening dat een beagle niet zomaar losgelaten kan worden. Als dit ras een spoor ruikt loopt de hond gewoon weg. De ander vindt het heerlijk om een hobby te zoeken met de hond, lekker samen sporten. Of zoek je juist een hond waarmee je vooral op je vrije dagen erop uit trekt, maar doordeweeks voldoende moet hebben aan een paar wandelingen per dag? Eigenwijsheid kan heerlijk zijn, maar ook veel geduld vragen. Iets waar niet iedereen even goed in is. Alleen zijn is iets wat je echt moet aanleren, al zijn er zeker rassen die beter alleen thuis kunnen leren zijn dan andere rassen. 

Het is overigens zo dat je er niet vanuit moet gaan dat alle hondenfokkers liefde voelen voor hun dieren. Er is heel veel dierenleed gaande. En dat kan ook voor verdriet bij jullie zorgen. Daarom zijn er mensen die je hier waarschuwen voor bepaalde fokkers. Misschien heb je je al ingelezen hoe je slechte fokkers kunt herkennen. Anders kunnen we je hier zeker ook meer informatie over geven. 

honden page profiel Britt & Maui Britt & Maui

honden foto van Britt & Maui

Leuk dat jullie aan het oriënteren zijn voor een hond! 

Ik denk dat in september twee volle dagen alleen zijn achter elkaar wel erg lang is voor een pup die dan 6 maanden oud is. Ik heb hier zelf een pupje van bijna 6 maanden en die kan nu 3 uurtjes alleen zijn. En dan bedoel ik niet 3 uurtjes alleen, even uitlaten en dan weer 3 uurtjes alleen want dan is ze al 6 uur alleen thuis. Een hond die teveel alleen thuis is gaat bijvoorbeeld blaffen/huilen/slopen. 

Mijn ervaring met beagles is dat het heerlijke honden zijn maar dat je wel heeel veel geduld moet hebben voordat ze een commando uitvoeren en al helemaal als ze een geur in hun neus hebben zitten. Het zijn hele slimme zelfstandige honden. En voorbeeld hiervan: 

 

Een kennis van mij heeft een Beagle. Beagles staan erom bekend dat ze graag eten stelen. Die Beagle is dusdanig zelfstandig en intelligent dat hij stoelen van de keukentafel verplaatst naar het aanrecht zodat hij via die stoel op het aanrecht kan springen om kastjes open te maken. Hij heeft ondertussen ook door hoe een magnetron open gaat dus daar staat het ook niet meer veilig. Het baasje vindt dat gedrag prachtig maar je moet er wel tegen kunnen. 

Daarbij zijn beagles heel erg vocaal. Ze blaffen niet alleen maar ze hebben ook een specifieke beaglehuil die ze graag inzetten. 

Bij kruisingen is het belangrijk dat beide ouderdieren getest zijn op erfelijke afwijkingen zodat die mogelijke afwijkingen niet doorgegeven worden op de pups. Als een fokker aangesloten zit bij een rasvereniging dan wordt er gekeken naar HD/ED/Epilepsie en nog veel meer, maar dit is bij rashondjes. Bij kruisingen is het belangrijk dat de fokker dit uit eigen initiatief doet zodat de pups een grotere kans hebben om een lang en gezond leven tegemoet te gaan. 

Als jullie heel eerlijk naar jullie situatie kijken, hebben jullie na de coronacrisis echt nog tijd voor een hond? Een hond is echt een hele verantwoordelijkheid. Even een avond uiteten en daarna stappen is bijvoorbeeld al best lastig, zeker als de hond nog heel jong is. Na het werk op bezoek bij vrienden? Nee gaat niet, de hond dit thuis. Sinds ik een pup heb ben ik elke dag vroeg wakker, uitslapen zit er niet meer in. Een hond snapt niet dat uitslapen alleen op zondag gebeurd. 

honden page profiel WoutWout

We zijn beide ervaren met het opvoeden van een hond. Ik duitse herder en zij een labrador. 

We houden van wandelen en vinden het prima om erop uit te trekken. Leuk als de hond los kan, maar geen probleem als dit niet kan. 

We kennen mensen die bevriend zijn met de fokker en die kennen ook hondjes die daar vandaan komen. Bij de fokker zal het probleem niet zitten. 

We zijn vooral bang om het geluid dat het hondje kan gaan maken als we er niet zijn. We weten niet zeker of dit af te leren is bij de kruising van deze rassen.  Een keer blaffen is absoluut niet erg. Maar wel als dit uren achter elkaar duurt. Dat is zielig voor de hond en niet fijn voor de buren.

honden page profiel Britt & Maui Britt & Maui

honden foto van Britt & Maui

Hoeveel nestjes heeft die fokker al gehad dan? 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Beagle, mijn ervaring is dat het lastige honden Kunnen zijn. Het zijn meute honden dus gewend te leven in een meute  en niet alleen. Vercer zijn ze in de jaren 70 en 80 veelal gefokt voor proefhonden. Ook hier hoefden ze niet sociaal in een gezin te leven maar zaten in hokken en kennels met een aantal bij elkaar.  Vandaar ook het alleen zijn en dat is moeilijk. Ook los lopen is een punt, er zit een enorm jacht instinct in, de beagle werkt met de neus dus houd hier zeker rekening, de kans is groot dat de hond altijd aan de lijn moet.

Sheltie, leuke hondjes , baasgericht, super actief en willen werken voor de baas, maar heel vocaal, kunnen echte keffertjes zijn. Een kruising die dus niet alleen kan zijn en van beide soorten wat heeft zal in het slechtste geval, niet alleen kunnen zijn en enorm veel kabaal maken, want ook de beagle kan blaffen en huilen,

Ben wel benieuwd hoe de kruising er uit ziet en hoop ban harte dat de vader hond de sheltie is.

 

Goed dat jullie info vragen! Veel succes met de zoektocht en de beslissing,

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" We zijn beide ervaren met het opvoeden van een hond. Ik duitse herder en zij een labrador. 
We houden van wandelen en vinden het prima om erop uit te trekken. Leuk als de hond los kan, maar geen probleem als dit niet kan. 
We kennen mensen die bevriend zijn met de fokker en die kennen ook hondjes die daar vandaan komen. Bij de fokker zal het probleem niet zitten. 
We zijn vooral bang om het geluid dat het hondje kan gaan maken als we er niet zijn. We weten niet zeker of dit af te leren is bij de kruising van deze rassen.  Een keer blaffen is absoluut niet erg. Maar wel als dit uren achter elkaar duurt. Dat is zielig voor de hond en niet fijn voor de buren. "

Heb je de fokker zn naam, adres, telefoonnummer, kennelnaam, alles afzonderlijk al eens gegoogled, wat komt daaruit?

 

honden page profiel WoutWout

" Beagle, mijn ervaring is dat het lastige honden Kunnen zijn. Het zijn meute honden dus gewend te leven in een meute  en niet alleen. Vercer zijn ze in de jaren 70 en 80 veelal gefokt voor proefhonden. Ook hier hoefden ze niet sociaal in een gezin te leven maar zaten in hokken en kennels met een aantal bij elkaar.  Vandaar ook het alleen zijn en dat is moeilijk. Ook los lopen is een punt, er zit een enorm jacht instinct in, de beagle werkt met de neus dus houd hier zeker rekening, de kans is groot dat de hond altijd aan de lijn moet.
Sheltie, leuke hondjes , baasgericht, super actief en willen werken voor de baas, maar heel vocaal, kunnen echte keffertjes zijn. Een kruising die dus niet alleen kan zijn en van beide soorten wat heeft zal in het slechtste geval, niet alleen kunnen zijn en enorm veel kabaal maken, want ook de beagle kan blaffen en huilen,
Ben wel benieuwd hoe de kruising er uit ziet en hoop ban harte dat de vader hond de sheltie is.
 
Goed dat jullie info vragen! Veel succes met de zoektocht en de beslissing, "

Waarom hoop je dat de vader hond een sheltie is? 

honden page profiel SheltiebaasjeSheltiebaasje

Uit eigen ervaring met shelties lijkt mij dit niet de juiste kruising voor julie. Ze kunnen wel alleen zijn, maar worden hier niet gelukkig van. Ook kan het blaffen een probleem opleveren. Het hoort bij het ras, dus als je een hond zoekt die niet blaft, is er een grote kans dat een sheltie (kruising) niet aan je verwachtingen voldoet. Ik laat haar maximaal 3 uur op een dag alleen. Dus niet 3 uur, even uitlaten en dan weer 3 uur. Maar 3 uur totaal smile  voor langer breng ik haar naar mijn vader of moeder die ook honden hebben. 

Ik snap dat jullie nu een kruising nestje gevonden hebben dat jullie erg aanspreekt. Maar misschien kan je even verder zoeken naar een ras dat je echt aanspreekt qua gedrag, behoeftes van de hond, uiterlijk en geschiedenis. Zodat je een goede match hebt! Veel inlezen, en eventueel wat testen doen online welk ras bij je past. Deze kloppen niet altijd 100% maar zijn erg leuk om te doen.

 

De websites van rasverenigingen geven vaak super goede informatie over hoe het ras is. En ook wat de plus en min punten van het ras in bepaalde situaties kan zijn. 

honden page profiel DD

honden foto van D

" Waarom hoop je dat de vader hond een sheltie is?  "

Vanwege de bouw misschien? Ik ken persoonlijk geen beagles of shelties, dus ken ze alleen van plaatjes, maar volgens mij zijn shelties fijner gebouwd? Het zou dan wat zielig zijn als een smal hondje brede pups zou moeten baren foot-in-mouth

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Beagles hebben een hele zware harde blaf, die je door een heel huizenblok heen kan horen.

Het zijn meute honden dus alleen zijn is moeilik voor ze.

Als je kruising hond deze beagle eigenschappen mee krijgt, dan is dat iets om rekening mee te houden.hp-smile

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" Waarom hoop je dat de vader hond een sheltie is?  "

Voor het teefje, ze zijn er al, dus maakr het nu hiet veel uit. Maar de beagle met de eikke kop en dan zo,n klein smal sheltietje kan bij de geboorte behoorlijk problemen geven, ik goop gewoon voor het teefje dat daarover nagedacht is. Is het een nestje bij een particulier of een hondenfokker die wat honden bij elkaar zet?  Inderdaad als het dit laatate is google ze dan eerst.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

wat leuk dat jullie voor een hond gaan, en goed dat je je eerst informeet, want natuurlijk zijn alle pups leuk en schattig, maar er is zoveel risico met het nemen van een niet goed gefokt hondje, qua gezondheid, en dus ook dierenleed, waar je niet aan mee wil werlken natuurlijk. Ook al is dat hier al aangegeven ik wil het ook nog eens benadrukken.

 

waar heb je dat nestje gevonden?

 

weet je waarom de fokker ervoor gekozen heeft dit nestje op de wereld te zetten? Ik weet niet of je bekend bent met broodfok, of pretnestfokkers? Verdiep je daar eerst goed in en zorg dat je zulke fokkers niet steunt door daar een pup te kopen. Alleen op die manier kunnen we voorkomen dat zulke mensen maar door blijven gaan om op een onverantwoorde manier honden te fokken.

 

Bij beide rassen komen verschillende erfelijke aandoeningen voor, zijn de ouderhonden daarop getest? 

 

 

Qua tijden, ik denk dat het misschien kan, als de hond eenmaal volwassen is, maar ideaal is het niet, en je weet vantevoren niet of jouw hond het aankan, elke hond is weer anders. Ik zou dus voor een oppas zorgen waar de hond heen kan als jullie er niet zijn.

 

honden page profiel KekhorKekhor

honden foto van Kekhor

" Niet weer deze discussie
Mensen maken een keus, accepteer dat nou eens.
 
Niet alle fokkers van kruisingen zijn slecht, zijn broodfokkers.
Als je iets over de pup wilt weten, vraag dan eerst, waar de pup vandaan komt.
Een rashond met stamboom en geteste ouders, is geen garantie voor een gezonde hond. "

Geen verantwoorde fokker zal aan een beagle x sheltie creëren, want zeg nou zelf, wat is het nut ervan? Dit is sowieso een pretnestfokker en dus onverantwoord. Omdat stamboomhonden uit verantwoorde nesten ook ziek kunnen worden, betekent niet dat we opeens massaal naar pretnestfokkers en broodfokkers moeten rennen. 

 

Er kan niet vaak genoeg gewaarschuwd worden voor de onverantwoorde fok, want er zit nou eenmaal een véél grotere kans op ellende aan vast dan wanneer je een pup koopt van een verantwoorde fokker, die je vaak ook nog support mocht het toch fout gaan, iets wat je niet hoeft te verwachten van onverantwoorde fokkers. 

 

Ik raad mensen aan naar het asiel oid te gaan, als een stamboompje en kruising niet uitmaakt. Wilt de persoon een kruising direct van een fokker, zoek dan naar een fokker die deelneemt aan een verantwoord outcrossprogramma. Random look-a-likes op elkaar zetten voor de leuk valt hier absoluut niet onder en zou nooit gesupport moeten worden. 

honden page profiel KlaraKlara

" Geen verantwoorde fokker zal aan een beagle x sheltie creëren, want zeg nou zelf, wat is het nut ervan? Dit is sowieso een pretnestfokker en dus onverantwoord. Omdat stamboomhonden uit verantwoorde nesten ook ziek kunnen worden, betekent niet dat we opeens massaal naar pretnestfokkers en broodfokkers moeten rennen. 
 
Er kan niet vaak genoeg gewaarschuwd worden voor de onverantwoorde fok, want er zit nou eenmaal een véél grotere kans op ellende aan vast dan wanneer je een pup koopt van een verantwoorde fokker, die je vaak ook nog support mocht het toch fout gaan, iets wat je niet hoeft te verwachten van onverantwoorde fokkers. 
 
Ik raad mensen aan naar het asiel oid te gaan, als een stamboompje en kruising niet uitmaakt. Wilt de persoon een kruising direct van een fokker, zoek dan naar een fokker die deelneemt aan een verantwoord outcrossprogramma. Random look-a-likes op elkaar zetten voor de leuk valt hier absoluut niet onder en zou nooit gesupport moeten worden.  "

Dan ga je wel volledig aan het feit voorbij dat er veel te weinig stamboomhonden worden gefokt om aan de grote vraag te voldoen. Ik zou moeten terugzoeken hoor wat de percentages zijn maar volgens mij heeft maar een klein deel van de hele hondenpopulatie in Nederland een stamboom en puilen de asiels ook niet bepaalt uit. Ik heb zelf ook honden met een stamboom hoor en ben ook voor verantwoord fokken. Maar om nou steeds met het vingertje naar iedere niet rashond te wijzen gaat mij veel te ver.  Toevallig waren mijn honden die het oudste zijn geworden en het minst de dierenarts hebben gezien alle twee een onherleidbare kruising, dus dat een rashond gezonder is zou je mij ook niet horen beweren. Kijk met de alle-honden-zijn-tegenwoordig-een kruising-van-2-rassen-trend heb ik ook weinig. Een vuilnisbakje is een vuilnisbakje en daar is helemaal niets mis mee. En een leuke mix is soms een betere match dan een rashond met specifieke eigenschappen. Neem toch aan dat je jouw hond ook niet aan ieder gezin in een drukke stad zult aanraden... Kijk ik snap dat jij andere keuzes maakt. En ik maak die ook. Maar dat maakt ons niet ineens goed en de ander slecht. Of we moeten van de hond een heel zeldzaam elite huisdier maken dat alleen nog maar bereikbaar is voor rijke mensen, of er zullen honden zonder papiertjes zijn. 

honden page profiel So long, friends!So long, friends!

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

"
We zijn vooral bang om het geluid dat het hondje kan gaan maken als we er niet zijn.  "

Waarschijnlijk zijn het geen echte rashonden met stamboom, waar dit nestje uit komt. Maar :

Beagle's staan bekent om hun blaffen en " loeien".

Schelty's staan bekent om hun blaffen en keffen.

Doe die 2 samen, dan weet je het wel.

Ga voor een echte rashond met stamboom.

honden page profiel KlaraKlara


Ga voor een echte rashond met stamboom. "

Want die blaffen nooit ;) 

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Een verantwoorde fokker zou niet snel verschillende rasechte stamboom honden op elkaar zetten. En hebben de sheltie en de beagle geen stamboom, zijn het ook niet een 100% beagle en 100% sheltie. Wie weet zit er wel terriër in een van de voorouders en komt dat gedrag naar boven. Je weet dus simpelweg niet wat je kan verwachten. 

 

Ook weet je niet wat het karakter gaat worden. Het kan maar net zo zijn dat het beide de 'vervelende' eigenschappen overbrengen op je pup. Een beagle en sheltie zijn voor compleet andere doeleinde gefokt, waar je enorm gefrustreerde honden van kan krijgen. Denk aan een zelfstandige beagle die zijn neus wil gebruiken, met een baasgerichte sheltie die behoorlijk vocaal zijn. Niet prettig. 

 

Waarom ga je niet óf voor een beagle, óf voor een sheltie? Op deze manier weet je wat je kan verwachten. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca


Er kan niet vaak genoeg gewaarschuwd worden voor de onverantwoorde fok, want er zit nou eenmaal een véél grotere kans op ellende aan vast dan wanneer je een pup koopt van een verantwoorde fokker, die je vaak ook nog support mocht het toch fout gaan, iets wat je niet hoeft te verwachten van onverantwoorde fokkers. 

Helaas kan er wel te veel worden gewaarschuwd en dat is nu juist mijn punt.

 

Elk topic over kruisingen, wordt zo vaak gewaarschuwd op een nog al dwingende manier, dat uiteindelijk iemand zijn account opzegt en sowieso die ene pup zal kopen.

 

Of je zal moeten accepteren dat mensen hun eigen keuze zullen maken, of een open discussie aangaan (en niet op een aanvallende, je bent heel erg fout als je een kruising koopt manier), of je jaagt iemand weg.

 

Vind verder dat het veel te zwart/wit geschetst wordt.

Ook fokkers van stamboom honden geven niet altijd thuis, als er een erfelijke ziekte aan het licht komt.

Dat gebeurd nl ook bij stamboom honden van geteste ouders, die kunnen ook afwijkingen en ziektes krijgen.

De te kleine genenpoel, waardoor het immuunsysteem verzwakt is. 

Raszuivere schotse herdershond, (Engelse lijn) uit geteste ouders en lijnen, 1.5 jaar en vol met kanker.

Fokker gaf niet thuis.

De Engelse lijnen is het lijnteelt percentage veel te hoog.

(Ik heb een Amerikaanse lijn dame, waarbij aanzienlijk minder lijnteelt bij voor komt.

 

Het voordeel van kruisingen, een breder genen pakketje, waardoor meer variatie in de genen. Dat heeft een positief effect.


Het is niet zo zwart/wit als jij het ziet.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Helaas kan er wel te veel worden gewaarschuwd en dat is nu juist mijn punt.
 
Elk topic over kruisingen, wordt zo vaak gewaarschuwd op een nog al dwingende manier, dat uiteindelijk iemand zijn account opzegt en sowieso die ene pup zal kopen.
 
Of je zal moeten accepteren dat mensen hun eigen keuze zullen maken, of een open discussie aangaan (en niet op een aanvallende, je bent heel erg fout als je een kruising koopt manier), of je jaagt iemand weg.
 
Vind verder dat het veel te zwart/wit geschetst wordt.
Ook fokkers van stamboom honden geven niet altijd thuis, als er een erfelijke ziekte aan het licht komt.
Dat gebeurd nl ook bij stamboom honden van geteste ouders, die kunnen ook afwijkingen en ziektes krijgen.
De te kleine genenpoel, waardoor het immuunsysteem verzwakt is. 
Raszuivere schotse herdershond, (Engelse lijn) uit geteste ouders en lijnen, 1.5 jaar en vol met kanker.
Fokker gaf niet thuis.
De Engelse lijnen is het lijnteelt percentage veel te hoog.
(Ik heb een Amerikaanse lijn dame, waarbij aanzienlijk minder lijnteelt bij voor komt.
 
Het voordeel van kruisingen, een breder genen pakketje, waardoor meer variatie in de genen. Dat heeft een positief effect.
Het is niet zo zwart/wit als jij het ziet. "

maar onverantwoorde fok, hoe dan ook blijft zwart, niet wit. Omdat het ene niet perfect is, is het andere niet goed te praten, en dat kan niet vaak genoeg gezegd worden.

 

Juist om mensen die kennis mee te geven en het advies te geven zich hier zo goed mogelijk over in te lezen en na te vragen bij mensen die echt verstand van fokken hebben. 

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" maar onverantwoorde fok, hoe dan ook blijft zwart, niet wit. Omdat het ene niet perfect is, is het andere niet goed te praten, en dat kan niet vaak genoeg gezegd worden.
 
Juist om mensen die kennis mee te geven en het advies te geven zich hier zo goed mogelijk over in te lezen en na te vragen bij mensen die echt verstand van fokken hebben. 
 
  "

Natuurlijk wil ik ook dat mensen weg blijven bij foute fokkers, maar, niet elke kruising is onverantwoordelijke fok. 

 

Zeker weten moet je voorlichting en adviezen geven, alleen zo ver doorgaan, dat je mensen weg jaagt, kan toch niet de bedoeling zijn.


Dat laatste, daar gaat het mij vooral om

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Ik zal de volgende keer wel op mn handen gaan zitten en niks meer zeggen.

honden page profiel So long, friends!So long, friends!

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Graag advies - pup aanschaffen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^