LPC operatie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JeannetteJeannette

Hallo, na 2 jaar aan modderen is mijn BC onder de CT scan geweest. We hebben nog geen uitslag, maar ze word verdacht van LPC in haar ellebogen. Heeft iemand ervaring met deze operatie bij een wat oudere hond? Ik bedoel dan boven de drie jaar, mijn BC is 4.5 en wat ik lees word deze operatie vaak op 8-10 maanden gedaan.Ik weet dat alle honden verschillend zijn, maar ik zou graag ervaringen horen.

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

Ja hier. May was denk ik 3,5 toen ze eraan werd geopereerd aan 1 elleboog. 

Tja het resultaat.. 

Lastig. Ze mankte nog wel eens. Wel minder, maargoed ze bleek ook beginnend artrose te hebben. Dus daar kan ze ook door manken. Ze krijgt nu flexadin Advanced mankt eigenlijk amper meer.

 

Nadeel aan die operatie voor ons was het niks mogen doen en dat opbouwen naar 3x 30 min wandelen. Ik had een zeeeeeer actieve husky. Alsin dagelijk 15-20km wandelen en zeker 2x p.w. hondenschool. 

 

Moet ik wel bekennen dst ik dat na de operatie ook wel gehalveerd heb. Ze is nu "huishond". Doet ze het gelukkig ook goed op. Maar ik behoud haar toch graag langer pijnvrij met een oke leven.

 

Ze heeft na de operatie overigens wel constant veel spierspanning en staat redelijk stijf. De fysio is wel een uitkomst maar krijgt ook niet alles eruit omdst ze teveel beweegt. Tenzij ik haar dus weer minimaliseer naar 3x 20 min aangelijnd uitlaten 1 week lang dan is ze oke en is de spanning eruit te krijgen. Maar das geen leven..

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Jeannette, vraag wanneer je met de hond na de operatie mag revalideren in een zwembad....weet niet waar je woont, in drenthe is een zwembad waar de hond kan revalideren, een op een, geen andere honden erbij.....ervaring met deze operatie heb ik zelf niet, maar hoor veel dat het toch goed komt deze operatie....inderdaad ligt het ook aan de arthrose in hoeverre dat al is...

honden page profiel Lola&JojoLola&Jojo

honden foto van Lola&Jojo

Hier ook, mijn Boerboel had lpc aan beide ellebogen, en was op dat moment ruim 3½ jr en 72kg.

Is met arthrosescopie geholpen, en is erg goed gegaan.

Heb de beelden v/d ingreep helemaal kunnen zien die ik via e-mail kreeg toegestuurd.

 

 

Had lichte artrose aan linker elleboog en gaf hem daarvoor cosequin,

Heeft altijd goed gefunctioneerd en heb gewoon alles met hem gedaan.

Hij kreeg alleen op z'n oude dag wat meer last van stijfheid, dan kreeg die z'n 'gewone' uitlaatronden, en als het goed ging weer lange rondes lekker los enz.

 

Kortom, een kwalitatief goed hondenleven na de ingreep.

 

Succes

honden page profiel Lola&JojoLola&Jojo

honden foto van Lola&Jojo

" Jeannette, vraag wanneer je met de hond na de operatie mag revalideren in een zwembad....weet niet waar je woont, in drenthe is een zwembad waar de hond kan revalideren, een op een, geen andere honden erbij.....ervaring met deze operatie heb ik zelf niet, maar hoor veel dat het toch goed komt deze operatie....inderdaad ligt het ook aan de arthrose in hoeverre dat al is... "

 

Ikzelf was toendertijd niet op de hoogte van aqua-therapieën, maar had dat wel gedaan i.v.m. ontlasten van gewicht en het bevorderend is voor het revalideren.

 

Je zou ook eventueel info kunnen opzoeken van aqua loopband voor revalidatie.

 

531657.jpg

 

Veel succes

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Ik zelf ben meer voor een zwembad dan de  loopband in het water.....     de loopband is meer voor honden die hun gewrichten moeten belasten...

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

503076.jpg

503073.jpg

503075.jpg    De loopband daarmee belast de hond toch wat meer dan in een zwembad...

honden page profiel Lola&JojoLola&Jojo

honden foto van Lola&Jojo

 

Aquatraining versus zwemmen

Aan hydrotherapie kan op verschillende manieren vorm gegeven worden. Naast het trainen in de aquatrainer is er de mogelijkheid om met de hond te zwemmen in buitenwater of in een hondenzwembad.

Het zwemmen is als trainingsprikkel niet exact te doseren, de snelheid van de zwembeweging wordt door de hond bepaald en is niet meetbaar en daardoor niet herhaalbaar. De enige variabele waarop gestuurd kan worden is de tijdsduur. Daarnaast is de temperatuur van buitenwater vaak te koud. Het trainen in een aquatrainer is exact te doseren.

Bij het zwemmen zal de hond gewichtsloos en zonder loopfunctie getraind kunnen worden. Vooral honden met ernstige rugproblemen en honden die geen stafunctie hebben, zijn geïndiceerd voor zwemmen. Aquatraining vraagt een loopfunctie en een toegestane belasting van ten minste 40%. Eventueel kan een vermindering van de gewrichtsbelasting verkregen worden door gebruik te maken van een tuigje of broekje. Dit hulpmiddel kan aan de stang boven de aquatrainer bevestigd worden.

Het zwemmen is geen functionele trainingsprikkel voor het lopen van de hond: een hond die beter en langer kan zwemmen, hoeft niet beter te lopen. Zwemmen doet geen beroep op de stabiliteit van de poten, aquatraining wel.

Onderzoek heeft aangetoond dat bij het lopen in water de bewegingsuitslag van een gewricht afhankelijk is van de hoogte van het water. Zo kan bewust gekozen worden om een bepaald gewricht beweeglijker te maken. Zwemmen verbetert de buiging van knie en hak.

Ook zijn er praktische verschillen tussen zwemmen en de aquatraining. Wanneer een hond niet wil of kan zwemmen vervalt de mogelijkheid om zwemmen therapeutisch aan te wenden. Het lopen in de aquatrainer is voor de honden geen probleem. Zelfs honden met waterangst kunnen aquatrainen.

Aan het water van een zwembad zullen chemicaliën toegevoegd moeten worden om de pH binnen veilige marges te houden en te desinfecteren. Het water in een aquatrainer kan na elke behandeling ververst worden. Het gebruik van chloor of andere desinfecterende middelen kan daarom beperkt worden tot het na afloop reinigen van de bak en leidingen

 

Bron:

 

https://hydrotherapiehond.nl/hydrotherapie/

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

In het zwembad waar ik met mijn hond gezwommen heb, is geen chloor of wat dan ook aan toegevoegd....wordt steeds ververst...gewoon eens informeren daar ...en topic opener kijk wat voor jouw hond toepasbaar is..

honden page profiel JeannetteJeannette

Bedankt voor het reageren, er is in het MCD fysio aanwezig, dus in het geval van opereren ga ik daar wel naar kijken. Ik woon in Hoofddorp, en ik heb werkelijk geen idee of hier een zwembad zit. Ik moet ook heel eerlijk zeggen dat dit nu even niet mijn grootse zorg is. Eerst maar eens kijken of ze operabel is, dat horen we woensdag. Vandaar mijn vraag naar ervaringen.
:-)

honden page profiel toto

@Jeannette, In het MCD ben je in ieder geval wel op een goed adres!!

echt toppers daar.. en zo lief voor de honden en katten.

honden page profiel JeannetteJeannette

Ja dat gevoel heb ik ook wel...Fay kreeg een allergische reactie op de contrast vloeistof en er werd meteen gehandeld en ze waren ook echt heel leif voor haar en ons. We schrokken ons wild natuurlijk...dikke rode oogjes, grote bult aan haar bekkie, huidje vuurrood. Maar met 1 spuit was het ook weer zo opgelost, maar neemt niet weg dat je wel even schrikt.

honden page profiel Lola&JojoLola&Jojo

honden foto van Lola&Jojo

" Bedankt voor het reageren, er is in het MCD fysio aanwezig, dus in het geval van opereren ga ik daar wel naar kijken. Ik woon in Hoofddorp, en ik heb werkelijk geen idee of hier een zwembad zit. Ik moet ook heel eerlijk zeggen dat dit nu even niet mijn grootse zorg is. Eerst maar eens kijken of ze operabel is, dat horen we woensdag. Vandaar mijn vraag naar ervaringen.
:-) "

 

Die aqua-therapie doen ze daar dus ook.

 

naam
Debbie van Breukelen
beschrijving
Medisch Centrum voor Dieren
Isolatorweg 45
1014 AS Amsterdam
T Praktijk: 020-7400600 afd. orthopedie
[email protected]
www.mcvoordieren.nl
 
 
Succes.

Volgende forumvraag: Ongecontroleerde schokken poten.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^