Border Collie

Border Collie

Rasgroep van de Border Collie

De Border Collie behoort tot de Rasgroep "Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis van de Border Collie

Border Collie

Hier meer informatie over de geschiedenis van de border collie:

http://www.bordercollies.nl/dborhis.shtml

http://www.bordercollies.nl/dborstam.shtml

http://www.bordercolliekennel.nl/border_collies.htm

Karakter van de Border Collie

Border Collie

Er zijn maar weinig mensen die niet gehoord hebben van de legendarische intelligentie van de border collie. Degene die het niet zelf ervaren hebben, hebben er zeer waarschijnlijk over gelezen of op tv iets gezien over hun capaciteit om te leren. Border Collies zijn te zien in films, tv shows, muziek video's en in reclames, waar voornamelijk de slimheid van het ras naar voren komt. Het is deze intelligentie die mensen naar dit ras trekt, en die er tegelijkertijd ook voor kan zorgen dat het leven met een border moeilijk kan worden. Als ras zijn ze erg inventief, je kan er vanuit gaan dat van alles wat jij ze leert, zij de mogelijkheden van daaruit verder bouwen. Alle puppies zijn picture-postcard knuffelig en lief, border collie puppies zijn daar geen uitzondering bij. Er is niks liever dan een bundeltje puppies die bij elkaar liggen te slapen of te spelen. Maar naast dat ze lief zijn, zijn ze ook levendig en ondeugend, en er zeker op uit om de wereld te ontdekken en kattekwaad uit te halen.

De lieve puppies veranderen snel in actieve stuiterballen tijdens het opgroeien, waarbij ze voortdurende nieuwsgierigheid en actief zijn. Border collies zijn echte actieve roedeldieren, het voldoet dus niet op hem altijd op zichzelf aangewezen te laten of in de achtertuin te laten leven.

Wanneer je de tijd en moeite wilt nemen om van een border collie puppy een fijne hond te maken, wordt deze je maatje voor het leven. Een van de mooiste kwaliteiten van de border collie is zijn toewijding aan de mensen waar hij van houdt. Een border collie behoort een vriendelijke en open hond te zijn. Als huishond zijn borders heuse knuffelaars en kunnen ook heerlijk liggen te genieten op hun eigen plekje (in een bench of mand). Het liefst kruipen ze echter op schoot bij de baas.

Mits een border collie voldoende uitdaging krijgt geestelijk en lichamelijk, heb je een hele rustige hond in huis.
Denk daarbij bv aan in totaal zeker 2 uur wandelen per dag, en 5 maal ong. per week een half uur geestelijk uitdaging...in de vorm van Gehoorzaamheids oef. of schapendrijven....of obedience, of Flyball, of Agility, of speuren...

Rasstandaard van de Border Collie

De border collie behoort in de rasgroep indeling van de FCI, groep 1, Herdershonden en Veedrijvers.
Hoofd en schedel: De schedel is breed zonder achterhoofdsknobbel. Wangen niet vol of rond. De neus wordt smaller naar de neus toe en is krachtig. Schedel en neus zijn ongeveer even lang. Neus is zwart met goed ontwikkelde neusgaten. Duidelijke stop. Ogen zijn ovaal en staan ver uit elkaar en hebben een verstandige en zachte uitdrukking.
De oren zijn middelmatig dik en groot, tamelijk ver uit elkaar geplaatst, half opgericht gedragen of recht op staand oor   en zeer beweeglijk. De binnenkant van het oor is goed behaard.
Schaargebit, waarbij de tanden recht in de kaak geplaatst moeten zijn. 
Staart: is matig lang en reikt minstens tot het hakgewricht (sprong). Laag aangezet en bevederd. Punt wijst omhoog. De staart wordt niet over de rug gedragen.
Voeten: Ovaal met dikke voetzolen. De voetzolen moeten onverslijtbaar zijn. Nagels kort en sterk.
Beharing: Lang, halflang of kort en weersbestendig
Schofthoogte: Reu: circa 53 cm . Teef: iets kleiner.

De aard: Trouw, schrander, enorme will-to- please, gehoorzaam en goed te trainen, actief, kortom een hond voor een actieve en sportieve baas !
  
De Rasstandaard is niet overal precies het zelfde :

Ras standaard UK:
http://www.bordercollieclub.com/bordercolliebreedstandard.html
Ras standaard Aus.:
http://www.ankc.org.au/breed_details.aspx?bid=137Gezondheid van de Border Collie

Border Collie

Erfelijke aandoeningen die voor kunnen komen en waarop getest moet worden:

HD
ED
Afwijkend MDR-1 gen
TNS
PRA
Glaucoom
CEA/CH
CL

Verzorging van de Border Collie

De border heeft weinig verzorging nodig. 1-2x per 2 weken borstelen en week even de oren en de broek/staart borstelen is voldoende bij een langharige border. Een half lange vacht of kortharige vacht heeft deze nog minder verzorging nodig.
De border heeft veel energie en intelligentie. Hij heeft echt 'werk' nodig; iets om zijn koppie mee bezig te houden (schapen drijven, hondensport, clickertraining etc.). Het is een fabel dat een border collie uren moet wandelen. Veel wandelen kweekt conditie, waardoor de hond minder snel geestelijk moe te maken is. Ongeveer 1.5/2 uur wandelen is prima, waarbij de hond wel elke dag los kan rennen om zijn energie kwijt te raken.

Opvoeding van de Border Collie

Border Collie

Voor de border collie is het belangrijk om te weten dat ze zich nogal snel vervelen. Verder moet je veel afwisselen niet alleen fysiek maar ook zeker geestelijk laten "werken". Verstop eens een speeltje en laat hem deze zoeken. Ze reageren erg goed op je stem en ze leren ook snel maar overdrijf het niet.je kunt wel
onder het wandelen snoepjes meenemen
en als die iets goed doet dat je een
snoepje geeft of een complimentje

Het voornaamste dat u moet weten als u een border collie wilt aanschaffen, is dat de meeste border collies moeten werken. Hiermee bedoelen wij activiteiten verrichten waarbij de hersenen van de hond geprikkeld worden; dit kan op vele manieren. Zonder werk zullen veel border collies zich gauw gaan vervelen en zichzelf een taak toebedelen. Heeft u geen tijd of zin om te werken met de hond of wilt u alleen wandelen dan raden wij u aan om een ander ras te kiezen.

Drijven

Een van de meest kenmerkende eigenschappen van de border collie is het drijven; de meeste border collies zullen dit gedrag vertonen. Oorspronkelijk gefokt voor het schapendrijven wordt ook nu de border collie nog gefokt op werkvermogen. Veel border collie-eigenaren gebruiken de hond dan ook voor het schapendrijven, maar zijn grote werkvermogen wordt ook vaak ingezet voor andere activiteiten, zoals bijv. behendigheid, flyball of obedience.

In de dagelijkse gang van zaken kan het drijfgedrag van de border collie echter ook een aantal problemen opleveren. Als de hond niet geleerd wordt wat hij wel en wat hij niet mag drijven, gaat hij dat zelf ‘uitvinden’. Meest gehoorde problemen zijn het drijven van andere huisdieren, kinderen, ‘schaduwjagen’ of het afremmen/stoppen van fietsers, joggers of zelfs auto’s. Kortom, geen abnormaal gedrag voor een border collie, maar een kwestie van opvoeden.

Eye, fixeren

De meeste border collies hebben in meer of mindere mate het zgn. ‘eye’, een starende blik waarmee ze de schapen fixeren. Dit gebruikt de border collie om de schapen te laten doen wat hij wil. Hij houdt daarbij zijn kop laag bij de grond, de staart laag en ‘sluipt’ als het ware naar de schapen toe. Dit is de typische werkhouding van de border collie. Vaak wordt deze houding verward met onderdanig gedrag. Vertoont de border dit naar andere honden dan zullen zij dit gedrag als agressief ervaren.

In huis kunnen sommige border collies ‘eye’ gaan vertonen op alles wat beweegt. Zij gaan bijv. intensief naar speeltjes, een balletje of andere huisdieren staren. Ook hier geldt: u bepaalt wanneer en op wie/wat de hond mag fixeren.

Eigen initiatief/zelfstandigheid

De border collie wordt gefokt met een grote dosis eigen initiatief, wat noodzakelijk is bij het schapendrijven. Als de hond op grote afstand werkt moet hij in staat zijn om zelf beslissingen te nemen. Deze grote zelfstandigheid van de border collie stelt hem in staat om, zonder dat de baas het kan zien, toch de opdracht uit te voeren, zoals bijv. een hele kudde schapen te halen en naar de baas te brengen, of op grote afstand met minimste aanwijzingen een parcours uit te lopen bij behendigheid.

In de dagelijkse praktijk is een veel gehoorde klacht dat de border collie op sommige momenten commando’s negeert. Hij heeft dan zelf bedacht dat hij op dat moment zelfstandig een beslissing kan nemen. Bijv. de hond ligt achter de schapen, u stuurt hem rechtsom en hij gaat links. Dan is er waarschijnlijk iets wat hem instinctmatig doet beslissen om het commando te negeren en op eigen initiatief een betere beslissing te nemen, bijv. bij een uitbrekend schaap dat u niet heeft gezien maar hij wel.

Intelligentie

De border collie is een intelligente hond, wat hij veelal zal gebruiken bij zijn werk. Vaak hoef je een border collie een opdracht maar 1 of 2 keer uit te laten voeren en hij weet het voor de rest van zijn leven. Dat maakt de border collie een ideale hond om te trainen voor allerlei hondensporten. Zolang er een mentale uitdaging is, zal de border collie de opdrachten met plezier voor zijn baas uitvoeren.

De hoge intelligentie kan ook in zijn nadeel werken. Ongewenst gedrag is bijzonder snel aangeleerd en veel moeilijker af te leren. Bij het volgen van een puppycursus of een gedrag- en gehoorzaamheidscursus zal een border collie zich snel vervelen als hij vaak dezelfde opdracht uit moet voeren of lang moet wachten op de volgende opdracht. Vaak leidt dit tot onbegrip bij de eigenaar of trainer. Raadzaam is om de oefeningen af te wisselen en, indien mogelijk, een versnelde cursus te doen of een klasje over te slaan.

Verhouding baas-hond

Een Engelse boer heeft eens gezegd: “Je bent geen baas over een border collie, maar je vormt samen een team. Je moet kunnen accepteren dat wanneer de hond dichter bij de schapen is dan jij, hij een betere beslissing kan nemen”.

De meeste border collies hebben een pittig karakter, en zitten vol energie en werklust. Een pup zult u dus meestal af moeten remmen om hem gezond volwassen te kunnen laten worden. Een border collie zal uitstekend naar u luisteren, mits u hem goed opvoedt en duidelijk en consequent bent naar de hond.

Opvoeding

Zoals voor alle honden, geldt ook voor de border collie dat een goede opvoeding essentieel is. Veel border-eigenaren krijgen tijdens een wandeling complimentjes dat hun hond zo goed luistert. Bedenk dat hier veel tijd en aandacht in gaat zitten, en dat dit echt niet vanzelf gaat.

Duidelijk en consequent zijn, vooraf nadenken over welk gedrag u accepteert en welk gedrag u niet wilt zien. De opvoeding begint al in de puppytijd, soms is bepaald gedrag van een pup erg leuk, maar vergeet niet dat hij dit gedrag als volwassen hond ook zal vertonen.

Veel gehoord probleem is dat de hond op een gegeven moment niet meer luistert. Hier kunnen puberteit, niet opgevoed zijn en dominantieproblemen tussen baas en hond een grote rol spelen. Een andere veel gehoorde klacht is dat de border collie rusteloos is. U als baas bepaalt echter wanneer en hoe lang de hond dient te rusten. Vooral in de puppytijd heeft hij deze rust hard nodig. Als u dit aan de border zelf overlaat is hij de hele dag actief, met alle gevolgen van dien.

Over de opvoeding en het gedrag van de border collie valt veel te schrijven. Door lid te worden van de BCCN kunt u tijdens activiteiten ervaringen uitwisselen. Ook niet-leden zijn van harte welkom om deze activiteiten bij te wonen.

Rasvereniging van de Border Collie


Border Collie Club Nederland
Border Collie Club Nederland

Strijbeekseweg 59
4856AA Strijbeek
Telefoon: 076-5601927
Website: http://www.bordercollieclubnederland.nl

Popularitieit van de Border Collie

De Border Collie staat op dit moment op de 2e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Border Collie

Let op: De Border Collie kan heel goed gehoorzaam zijn als u met het ras om kunt gaan. Informeer daardoor eerst goed voordat u overgaat tot de aanschaf van een Border Collie, zodat er niet tientallen Borders in een asiel belanden, omdat mensen van te voren niet wisten wat ze in huis haalden.

Nogmaals: Bezint eer ge Begint!!!

Border Collie pup aanschaffen

De gemiddelde prijs ligt rond de 800-1000 euro voor een pup met stamboom.
Kijk uit voor broodfok; een border is een gevoelige hond en kan snel angstagressie ontwikkelen bij slechte behandeling en slechte socialisatie.

Border Collie fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Border Collie.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Border Collie pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Border Collie hebben ook deze rassen

Meer weten over de Border Collie ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Border Collie:


Afbeeldingen

Border CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder CollieBorder Collie

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Border Collie hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^