Verbod hondenshows

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LukaLuka 3 doggies

" Een hond die puur uit werklijnen is gefokt als huis of gezinshond te houden en er verder niets mee tedoen aan sport of werk dat is gewoon zielig. een hond die uitshowlijnen word  gefokt maar niet word geshowd, voldoet meer als huiishond.   "


Ben ik 200% mee akkoord maar een perfecte huishond kan je ook krijgen bij de gewone mens zonder stamboom of show.nu fokkers horen dat niet graag natuurlijk want dat past niet in hun portemonnee.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

honden page profiel Ilona VroomIlona Vroom 3 doggies

honden foto van Ilona Vroom

Nee, verbieden hoeft van mij niet. Er zijn 95 mensen die goed met hun dieren omgaan en 5 mensen die dat niet doen. Moeten we vanwege die 5 mensen iets afschaffen wat leuk kan zijn voor hond en baas? Nee, ik zou zeggen " aanpakken die 5 mensen". Strenger toezicht op shows , op doorfokken en alles wat niet goed is. Een strenger toezicht op het fokbeleid, waarbij kwalen eruit gefokt worden, zou heel wat hondenleed besparen. 
Ik had gehoord dat er elk jaar twee rassen aangepakt zouden worden ivm raskwalen. Heeft iemand daar nog iets van gehoord?

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

" Je hebt geen stambomen nodig om afstamming, gezondheid en dergelijke binnen een ras te kennen hoor. Als je een beetje bezig bent met ras dan weet je die dingen gewoon.

Kijk bijvoorbeeld naar de Alaskan Husky. Geen erkend ras, geen stambomen, maar vraag aan eender welke serieuze fokker/musher... naar zijn honden, en hij kan je haarfijn vertellen wie de voorouders zijn, wat hun positieve en negatieve eigenschappen zijn... "


En dus houden ze hun eigen stambomen bij, omdat ze wel moeten willen ze de boel goed houden.
En wordt er wel degelijk overwogen, op basis van afstamming welke hond bij welke hond gezet wordt voor pups.

Komop zeg, als je rashonden of bepaalde soort type hond wilt hebben (en dat wil men al ontzettend lang, overal over de wereld komen bepaalde "types' vandaan, die de basis zijn van de rassen zoals wel ze nu kennen) zal je moeten registreren wat de achtergrond van welke hond is.

Ik begrijp dat hele gedoe over "huishond" niet, als je niet maalt om een ras (dus type en -werk- aanleg) is elke kruising prima, maar ik zoek dat zelf ook niet, ik hou heel bewust van een bepaald type hond wat al eeuwen oud is, met bepaalde (werk) aanleg met de daarbij behorende fysiek.

Shows op zichzelf hebben het niet verziekt, ook dat is al heel oud, al heel vroeger waren er keuringen van vee, paarden etc, daar is niks mis mee, het gaat erom wat er van gemaakt is, en hoeveel waarde sommige mensen verbinden aan een U tov bv een hond met een ZG maar die wel beter loopt, maar zn oor niet helemaal in de goede stand zit. Ik begrijp best de weerstand tegen shows, ik ga af en toe kijken en ik kan wel verbijsterd zijn door de enorme haat en nijd onderling. En owee als je tegen de ene fokker zegt dat je een hond van de ander hebt........
Nou, die sfeer, die heeft het in 1e instantie verziekt, en keurmeesters zijn daar zeker ook debet aan.

Maar op zichzelf van bepaald type hond de afstamming vastleggen op een stamboom, en bovendien de mening van rasexperts vragen of de hond voldoende voldoet aan het type, lijkt me niks mis mee.
Uiteraard e.e.a. gekoppeld aan gezondheidstesten en eisen.

honden page profiel Eef en TjibbeEef en Tjibbe 3 doggies

honden foto van Eef en Tjibbe

Ik ben nog nooit op een hondenshow geweest, dus ik kan er eigenlijk weinig over zeggen. Wat mij wel opvalt, is dat als je een rasstandaard leest, er heel veel over uiterlijk gaat. Dat vind ik fout. In mijn ogen zijn een gezond gestel (dus geen misvormde neus, ogen of huid), een goede werklust en een fijn karakter veel belangrijker. Wat dat betreft zeg ik dus dat hondenshows in bepaalde gevallen in mijn ogen verkeerde fokrichtingen stimuleert.

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

"

Ben ik 200% mee akkoord maar een perfecte huishond kan je ook krijgen bij de gewone mens zonder stamboom of show.nu fokkers horen dat niet graag natuurlijk want dat past niet in hun portemonnee. "


die perfecte hond zoek ik nog
en de enige hond die ik heb gehad zonder stamboom, een pure bastaard, was totaal niet gezond
in tegendeel zelfs, en daar leed het dier zelf minstens zo onder als wij

en die gewone mensen die "ff fokken" die doen het opeens uit de goedheid van hun hart?
geloof je het zelf?
en die doen enig onderzoek naar heel nare aandoeningen, of zetten ze de reu van de buren maar bij hun
teef voor € 100,00 en malen ze nergens meer om, zonder ook behept te zijn met enig verstand van welke
aandoening dan ook?

Sorry, dan ga ik toch liever op zoek naar een fokker die op zijn minst kennis van zaken heeft, bewust een bepaalde teef bij een bepaalde reu brengt en dat ook kan motiveren, die onderzoek doet en heeft gedaan naar de gezondheid, die vaak meerdere "familieleden" van de moederhond heeft rondlopen en inderdaad af en toe zijn/haar honden door een rasexpert laat beoordelen.

Als ik nou ergens geen vertrouwen in heb is het in die "zomaar het is zo gezellig nestjes".

honden page profiel LukaLuka 3 doggies

"

Als ik nou ergens geen vertrouwen in heb is het in die "zomaar het is zo gezellig nestjes". "


Heb ik ook niet en heb ik ook nooit beweerd ik heb gezegd er zijn heus wel mensen die thuis een hond hebben die gezond is die een nestje willen doen,als ik die mensen en hun honden ken waarom moet ik dan naar een stamboom fokker gaan,is heel iets anders dan hoe jij het verdraaid.
en ja je kan een ongezonde stamboomloze hond hebben gehad. maar voor elke stamboomloze ongezonde mag je er ook een ongezonde met stamboom langs zetten want die zijn er evengoed.

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

"

Heb ik ook niet en heb ik ook nooit beweerd ik heb gezegd er zijn heus wel mensen die thuis een hond hebben die gezond is die een nestje willen doen,als ik die mensen en hun honden ken waarom moet ik dan naar een stamboom fokker gaan,is heel iets anders dan hoe jij het verdraaid.
en ja je kan een ongezonde stamboomloze hond hebben gehad. maar voor elke stamboomloze ongezonde mag je er ook een ongezonde met stamboom langs zetten want die zijn er evengoed. "


en hoe kennen deze mensen hun honden dan?
hebben ze op gezondheid laten testen ?
zowel van mams als van paps?
en de honden die voor de ouderhonden zitten?
en wat hun sterke en minder sterke eigenschappen zijn, zowel fysiek als mentaal (wat ik minstens zo belangrijk vind, maar ik heb dus ook niet het prototype huishond)

heeee........ lijnen na gaan, achtergronden ......... en heb je daar dan niet weer info voor nodig wie en wat de voorouders zijn??

ik ken genoeg hondjes uit oepsnestjes (om het zomaar te noemen) vaak kleinere honden en heel vaak
helemaal niet gezond, os er worden "types" gekruist zijn die geen leuke karakters opleveren (omdat de types niet matchen), of vachten waar niet meer mee te leven is, veel huidproblemen omdat er met honden gemixt wordt die daar genetisch gezien niet zo geschikt voor zijn.........

maar als je je kost wat kost af wil zetten tegen het registreren van afstamming (op welke manier dan ook) en dus zo tegen "rashonden"....... ik vind het prima, maar ik denk niet dat op zo'n manier gaan fokken de oplossing is.
Integendeel.

honden page profiel LukaLuka 3 doggies

Ik ben niet tegen het fokken van rashonden wel van heel die cinema die er rond hangt bij de show met de nodige onzin en zever die er door mening fokker wordt uit gekraamt hoeveel zijn er die zeggen oh mam en paps hebben show titels dus wij hebben de beste pups...of we testen op hd dus pups zij  hd vrij zo zijn er ook een pak

kijk ik ken een koppel hebben een reu en teef met stamboom (nog niet één van de minste ben er zelfs jaloers op) beide vrij van erfelijke ziekte door ouderschap.
zijn ook getest op hetgeen de stamboom fokker test nu uiteindelijk willen ze toch een nestje maar hebben geen zin in een show te lopen heb hun gewezen dat ze naar een aankeuringsdag kunnen 2x per jaar voor fok toelating en die krijgen ze zeker want hun 2 honden voldoen perfect aan de ras standaard sterker zelfs heb al verschillende met stamboom gezien die niet aan hun reu en teef kunnen tippen qua standaard.
nu ze vinden het niet nodig en voor hun  is die stamboom totaal zinloos hun vorige hond was immers ook één zonder stamboom en nu ze er 2 met stamboom hebben zien ze de meeerwaarde er niet van tov hun oudere overleden hond, maar ze willen dus graag wel éénmalig een nestje doen,ken nu zelf ook een aantal show fokkers van dat ras en eerlijk ik zou nog liever iemand die een pup zoekt naar hun sturen dan naar die show fokkers,hun  honden zijn ook DNA getest hoeveel zijn er dat al in Nederland?

honden page profiel DelphineDelphine 3 doggies

honden foto van Delphine

" Hondenshows op zich vind ik niet erg, dat hoeft niet verboden te worden.
Ik vind ze juist nuttig voor het fokken; als er maar wat raak gefokt wordt, dan hou je ook geen ras meer over!

Wel mag er eens gekeken worden naar hoe de keurmeesters kijken en keuren, want daar gaat het fout. Als het kortste en kleinste neusje alsmaar wint, tja, dan gaan mensen fokken voor het kortste en kleinste neusje, want dat willen 'ze' blijkbaar zien!
Als de keurmeester daar echter een andere standaard stelt (want in de rasstandaard staat echt niet 'hoe korter hoe beter', maar 'kort' in vergelijking met andere rassen bijvoorbeeld), dan wordt het al heel anders.

Keurmeesters hebben wat dat betreft echt een hele grote invloed op hoe de honden gefokt worden, en daar mogen ze best wel eens bij stilstaan en wellicht verandering in brengen. "



Wat mij vooral stoort bij de leonberger dat er helemaal niet meer naar de rasstandaart wordt gekeken. De rasstandaart zegt duidelijk dat de leonberger leeuwkleurig moet zijn met een zwartmasker. Toppen van de haren mogen zwart zijn maar niet overheersend. Je hebt al leonbergers waar je moet zoeken achter een bruine vacht! en die worden dan nog kampioen? Die zouden uit de fok verboden moeten worden in plaats van aangemoedigd..
.

honden page profiel DelphineDelphine 3 doggies

honden foto van Delphine

"

Najah denk dat ze bij het lopen niet anders kunnen dan netjes lopen of ze t leuk vinden of niet, aangezien velen de riem helemaal bij de strot doen en dan omhoog trekken... "


.
denk dat jij nog nooit bij de luiere rassen hebt gewandeld haha. Ik neem altijd mijn reu mee, hij houdt van de aandacht die hij krijgt van iedereen op show. Maar daar wil hij absoluut niets voor doen. Hij loopt dan ook niet zoals het hoort maar wij wandelen gewoon ons rondje :-D we winnen nooit omdat hij het plezant vind overaal te paraderen inplaats van te werken, maar dat heeft niet, want dat vind HIJ leuk. Ik weet dat ik een van de uitzonderingen ben, maar m'n hond houd ervan in de spotlights te staan en aandacht te krijgen ;-) ik ga zowiso altijd met de beste van de show naar huis volgens mij haha

honden page profiel Liesbeth, Diva &JaimyLiesbeth, Diva &Jaimy 3 doggies

honden foto van Liesbeth, Diva &Jaimy

"

Nou 1 rondje moet je lopn...
Maar wat doem ze er naast?
Dan word er mooi gemaakt. Honden wordem in benches gezet en dan zittem ze daar im de drukte, wachtend op de uitslag

Agility ben ik mee gestopt. 1x wedstrijd gedaan
Nou olly deed het omdat die spromgem van hem verwacht worden.. maar hij was echt gespannen en wou niet echt richting de ring waar de meeste homdem staan

Dat was ook de laatste keer
We zijn gestopt omdat de lol er bij olly ook af was

Maar dit is precies hetzelfde hoor bij shows... je ,oet wat kleine dingen doen en daar omheen moetem ze wachten. Lekker bij een tentje in de buitenlucht (je kan ook binnen. Maar daar ben ik tegenstander van)

Ik vind t zelf een vreemde vergelijkimg
Het verschil is, vind ik, dat een hond zichzelf kan zijn. Kan rennen en zijm energie kwijt kan
Die hoeft niet op een bepaalde manier te lopen, daar gaat t niet om uiterlijk en daar hoeven uiterlijke dingen niet veranderd te hoeven
Bij agility kan een hond hond zijn vind ik

Lekker sportem

Shows heeft niks met sport te maken in mijn ogen... maar heb al gezegd wat ik ervan vind
"


Het zijn wel wat meer rondjes dan één hoor! Ik maak mijn hond niet extra mooi of iets voor de tijd, als hij de dag ervoor nog in de blubber wil rollen mag dat! Heb dan wel een ruwharig hondje dus dan valt dat minder op. Ik laat mijn hond niet de hele dag in de bench zitten, en de meesten die ik ken doen dat niet!



.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

"

Ik denk dat we dat stadium duizenden jaren geleden al zijn gepasseerd toen we besloten dat er vanuit de grijze wolf een hond moest komen. En later toen we voor elke vorm van jacht een nieuw ras wilden hebben ;-) "


.dat is niet bewezen.. Kwam de wolf tot de mens of de mens tot de wolf? Dat is niet bewust gegaan in de tijd oo we maken er een hond van. De wolven werden tammer doordat ze aan mensen gingen wennen en het tammer worden veranderde na generaties het uiterlijk. Hangende oren, kortere snuit ( die proces duurt jaren en jaren he) 

 Dan wilde men honden die goed konden jagen, trekken,... 
En dan pas gingen we op uiterlijk fokken en dan ging het serieus fout

Verder denk ik dat shows wel bijdragen tot het op uiterlijk fokken en niet wat er binnenin gebeurt. Men moet daarvan afstappen. En prijzen geven op gezondheid ipv uiterlijk maar dan moet de consument ook niet op uiterlijk gaan kopen.

honden page profiel DelphineDelphine 3 doggies

honden foto van Delphine

" Ik ben niet tegen het fokken van rashonden wel van heel die cinema die er rond hangt bij de show met de nodige onzin en zever die er door mening fokker wordt uit gekraamt hoeveel zijn er die zeggen oh mam en paps hebben show titels dus wij hebben de beste pups...of we testen op hd dus pups zij  hd vrij zo zijn er ook een pak

kijk ik ken een koppel hebben een reu en teef met stamboom (nog niet één van de minste ben er zelfs jaloers op) beide vrij van erfelijke ziekte door ouderschap.
zijn ook getest op hetgeen de stamboom fokker test nu uiteindelijk willen ze toch een nestje maar hebben geen zin in een show te lopen heb hun gewezen dat ze naar een aankeuringsdag kunnen 2x per jaar voor fok toelating en die krijgen ze zeker want hun 2 honden voldoen perfect aan de ras standaard sterker zelfs heb al verschillende met stamboom gezien die niet aan hun reu en teef kunnen tippen qua standaard.
nu ze vinden het niet nodig en voor hun  is die stamboom totaal zinloos hun vorige hond was immers ook één zonder stamboom en nu ze er 2 met stamboom hebben zien ze de meeerwaarde er niet van tov hun oudere overleden hond, maar ze willen dus graag wel éénmalig een nestje doen,ken nu zelf ook een aantal show fokkers van dat ras en eerlijk ik zou nog liever iemand die een pup zoekt naar hun sturen dan naar die show fokkers,hun  honden zijn ook DNA getest hoeveel zijn er dat al in Nederland? "


.Maar wat voor nut is het dan met die honden te fokken? Als ze geen stamboom krijgen die pups? Dus ze gaan die bepaalde volgens jou goede lijnen niet verder zetten. Dit is dan gewoon van rashonden een stelletje bastaards maken, want die koper kunnen dan ook een nestje willen en oh ik zie graag en cavalier zullen we die er eens opzetten. En zo zijn we weer vertrokken...

honden page profiel DelphineDelphine 3 doggies

honden foto van Delphine

"

Het zijn wel wat meer rondjes dan één hoor! Ik maak mijn hond niet extra mooi of iets voor de tijd, als hij de dag ervoor nog in de blubber wil rollen mag dat! Heb dan wel een ruwharig hondje dus dan valt dat minder op. Ik laat mijn hond niet de hele dag in de bench zitten, en de meesten die ik ken doen dat niet!



. "


Inderdaad, wij komen toe en ik borstel gewoon eens de modder uit de vacht, en dit is dan leonberger haha. Wij zitten gezellig samen met de honden, voor fjento hebben we een bench mee omdat hij liever op zijn gemak is na het vermoeinde wandelen. Maar de teven die liggen gewoon bij ons, of gaan mee naar de standjes kijken. en fjento krijg ik met moeite mee voor 1 rondje, waarom zou ik er dan willen mee sporten haha, dat wordt die hond zijn dood! :p

honden page profiel Liesbeth, Diva &JaimyLiesbeth, Diva &Jaimy 3 doggies

honden foto van Liesbeth, Diva &Jaimy

"

Inderdaad, wij komen toe en ik borstel gewoon eens de modder uit de vacht, en dit is dan leonberger haha. Wij zitten gezellig samen met de honden, voor fjento hebben we een bench mee omdat hij liever op zijn gemak is na het vermoeinde wandelen. Maar de teven die liggen gewoon bij ons, of gaan mee naar de standjes kijken. en fjento krijg ik met moeite mee voor 1 rondje, waarom zou ik er dan willen mee sporten haha, dat wordt die hond zijn dood! :p "


Oh geweldig leonbergers!! Wij maken er ook gewoon een gezellig dagje uit van met de hondjes. Thuis in de roedel moeten ze de aandacht verdelen, op een show hebben we eigenlijk nooit meer dan twee honden mee. (a.s. zondag toevallig een keer drie). Dus daar krijgen ze juist alle aandacht, even wat lekkers tussendoor, ik heb niet het idee dat ze het niet leuk vinden :-)

.

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

De voordelen van een kruising:

De kans op aangeboren of erfelijke aandoeningen is kleiner.

Een kruising is in aanschaf goedkoper dan een rashond.

Een kruising is gemiddeld minder vaak ziek en wordt gemiddeld genomen ouder dan (de meeste) rashonden.


Iedereen staat vrij in zijn keuze: rashond of kruising. 


Een voordeel van de keus voor een rashond:

U heeft van tevoren een beter idee hoe de hond er als volwassen hond uit zal zien.

U weet welke genetische aanleg hij in grote lijnen zal hebben.


Geen enkele keuze is waterdicht, en misschien gelukkig maar. Iedereen kent voorbeelden die het gemiddelde onderuit halen, het is maar net wat je wil "bewijzen"...

honden page profiel DelphineDelphine 3 doggies

honden foto van Delphine

"

Oh geweldig leonbergers!! Wij maken er ook gewoon een gezellig dagje uit van met de hondjes. Thuis in de roedel moeten ze de aandacht verdelen, op een show hebben we eigenlijk nooit meer dan twee honden mee. (a.s. zondag toevallig een keer drie). Dus daar krijgen ze juist alle aandacht, even wat lekkers tussendoor, ik heb niet het idee dat ze het niet leuk vinden :-)

. "


Hier idem dito! Hmm baasje eet frietjes, ooe lara eet boterkoek, je ziet altijd al hun wenkbrauwen naar boven gaan als we het einde naderen haha. En iedereen die stopt van ooh wat een lieve hond, ze vinden het geweldig. wij doen ook maar 2 honden mee, elk 1. Die worden dan de ganse dag vertroeteld. Terwijl na een uurtje wandelen ze wel energie kwijt zijn, maar ik denk zelfs dat ze liever die dag zouden nemen haha. wandelen doen wij dan gewoon in de week of de zat./zon. want meestal gaan we maar 1 dag en dit is normaal ook maar 1x per maand ofzo :-)

honden page profiel GerardGerard 3 doggies

honden foto van Gerard

Luka, ik kan beter tegen een muur aan praten want er valt duidelijk geen gesprek met je te voeren. Het moet op jouw manier en iets anders is niet goed. Die houding heeft de mensheid en het dierenrijk veel gebracht... Ik reageer op jouw woorden en je spreekt jezelf zo vaak tegen en neemt regelmatig woorden terug. Jij probeert een groep mensen weg te zetten en bent ervan overtuigd dat jouw manier beter is.
Jammer dat je mijn youtube channel niet hebt gevonden want dan zie je wat Afghanen eigenaren allemaal doen met hun honden. Wist je dat, voordat je met ze mag fokken in Nederland, ze een jachtpassietest moeten afleggen? Dat betekent dus dat je daadwerkelijk met ze moet gaan jagen. Jij hebt het beeld van alleen een showhond in je hoofd en dat zijn de mensen waar fokkers geen pups aan willen verkopen want dan krijg je een ongelukkige hond. Ook dit ras moet werken en uitgedaagd worden.
Jij hebt jouw visie omtrent shows en fokkerij. Dat is prima. Je moet alleen geen woorden in andermans mond leggen omdat jij te lijden hebt onder zoveel slechte ervaringen. Ik herken mijzelf en velen niet in jouw verhalen dus je zou best mogen open staan voor andermans mening. Wat mij betreft is dit punt klaar.

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

" De voordelen van een kruising:
- De kans op aangeboren of erfelijke aandoeningen is kleiner.
- Een kruising is in aanschaf goedkoper dan een rashond.
- Een kruising is gemiddeld minder vaak ziek en wordt gemiddeld genomen ouder dan (de meeste) rashonden.
- Iedereen staat vrij in zijn keuze: rashond of kruising. 

Een voordeel van de keus voor een rashond:
- U heeft van tevoren een beter idee hoe de hond er als volwassen hond uit zal zien.
- U weet welke genetische aanleg hij in grote lijnen zal hebben.

Geen enkele keuze is waterdicht, en misschien gelukkig maar. Iedereen kent voorbeelden die het gemiddelde onderuit halen, het is maar net wat je wil "bewijzen"... "


De voordelen van een kruising:
- De kans op aangeboren of erfelijke aandoeningen is kleiner.

Dat hangt volledig van de kruising af, een cavalier met een mopshond bijv. is niet gezonder dan of de mops of de cavalier. Een "kruising" is heel wat anders dan een "bastaard" en ik denk dat de mensen die door elkaar halen. Een kruising is een mix van 2 of meer rassen. Dus bijv een labrador met een beagle. Een bastaard of asbakje of vuilnisbakje is uit zo veel verschillende rassen gekomen dat het niet meer te herleiden is, dit zijn vaak die straathonden die gered worden. Pas dan kun je eventueel zeggen dat de kans op aandoeningen kleiner is. Maar zelf geloof ik daar niet in. Je hebt juist minder zekerheid omdat je niks weet van de ouders. Joost mag weten met wie de ouders en voorouders allemaal het bed in gedoken zijn. Er hoeven maar 2 dragers tussen te zitten en je krijgt lijders. 

Mensen vergelijken zo vaak de verkeerde kruising met de verkeerde rassen. Bij "kruising" denkt iedereen aan die onherleidbare honden die haast nooit ziek worden. Maar het merendeel van de kruisingen zijn gewoon echt kruisingen. Een kruising tussen 2 rassen of meer is echt niet meteen gezonder dan DIE rassen. Je moet wel de juiste honden met elkaar vergelijken. Maar bij "rashond" denkt iedereen vaak aan de cavalier, berner senner en alle andere "zwakke" rassen. 

- Een kruising is in aanschaf goedkoper dan een rashond.
Dat is ook niet helemaal waar. Als jij zo'n designerhondje wil kun je vaak alsnog flink wat geld neerleggen. Die puggles en weet ik het wat die je tegenwoordig hebt kosten soms evenveel als een stamboomhond. Daarbij betaal je minder maar krijg je er ook minder zekerheid voor terug. En zeg er dan ook even bij dat als jij je kruising bij de verkeerde "fokker" koopt dat het onderhoud van de hond klauwen met geld kan gaan kosten. 

- Een kruising is gemiddeld minder vaak ziek en wordt gemiddeld genomen ouder dan (de meeste) rashonden.
Ook hier worden vaak weer de verkeerde kruisingen met de verkeerde honden vergeleken. De leeftijd van de hond hangt niet van de stamboom af die je er bij krijgt, maar van de grootte van de hond, de levensstijl, de verzorging, en de erfelijke gezondheid. Als je een boomer vergelijkt met een rottweiler of een ander groot ras, ja dan wordt die kruising ouder. Kleine honden leven vaak langer, en het gros van de kruisingen is gemiddeld maatje hond. De gezonde rassen worden niet vaker ziek dan de gemiddelde kruising/bastaard. Ook hier wordt met name gekeken naar de (redelijk) kapot gefokte rassen

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

"

De voordelen van een kruising:
- De kans op aangeboren of erfelijke aandoeningen is kleiner.
Dat hangt volledig van de kruising af, een cavalier met een mopshond bijv. is niet gezonder dan of de mops of de cavalier. Een "kruising" is heel wat anders dan een "bastaard" en ik denk dat de mensen die door elkaar halen. Een kruising is een mix van 2 of meer rassen. Dus bijv een labrador met een beagle. Een bastaard of asbakje of vuilnisbakje is uit zo veel verschillende rassen gekomen dat het niet meer te herleiden is, dit zijn vaak die straathonden die gered worden. Pas dan kun je eventueel zeggen dat de kans op aandoeningen kleiner is. Maar zelf geloof ik daar niet in. Je hebt juist minder zekerheid omdat je niks weet van de ouders. Joost mag weten met wie de ouders en voorouders allemaal het bed in gedoken zijn. Er hoeven maar 2 dragers tussen te zitten en je krijgt lijders. 

Mensen vergelijken zo vaak de verkeerde kruising met de verkeerde rassen. Bij "kruising" denkt iedereen aan die onherleidbare honden die haast nooit ziek worden. Maar het merendeel van de kruisingen zijn gewoon echt kruisingen. Een kruising tussen 2 rassen of meer is echt niet meteen gezonder dan DIE rassen. Je moet wel de juiste honden met elkaar vergelijken. Maar bij "rashond" denkt iedereen vaak aan de cavalier, berner senner en alle andere "zwakke" rassen. 

- Een kruising is in aanschaf goedkoper dan een rashond.
Dat is ook niet helemaal waar. Als jij zo'n designerhondje wil kun je vaak alsnog flink wat geld neerleggen. Die puggles en weet ik het wat die je tegenwoordig hebt kosten soms evenveel als een stamboomhond. Daarbij betaal je minder maar krijg je er ook minder zekerheid voor terug. En zeg er dan ook even bij dat als jij je kruising bij de verkeerde "fokker" koopt dat het onderhoud van de hond klauwen met geld kan gaan kosten. 

- Een kruising is gemiddeld minder vaak ziek en wordt gemiddeld genomen ouder dan (de meeste) rashonden.
Ook hier worden vaak weer de verkeerde kruisingen met de verkeerde honden vergeleken. De leeftijd van de hond hangt niet van de stamboom af die je er bij krijgt, maar van de grootte van de hond, de levensstijl, de verzorging, en de erfelijke gezondheid. Als je een boomer vergelijkt met een rottweiler of een ander groot ras, ja dan wordt die kruising ouder. Kleine honden leven vaak langer, en het gros van de kruisingen is gemiddeld maatje hond. De gezonde rassen worden niet vaker ziek dan de gemiddelde kruising/bastaard. Ook hier wordt met name gekeken naar de (redelijk) kapot gefokte rassen "


.Het is duidelijk waar je voorkeur ligt....

Liever geen kruisingen van al zeer belastte rashonden, maar altijd nog beter dan die rassen met elkaar vermenigvuldigen ;-).

Idd grootte, dus liever geen verheerlijking van grote honden, toch?

Rashond of niet, ik ga er van uit dat de leeftijd belangrijker is dan het uiterlijk van de hond, dan maar wat kleiner, toch?

Vergeet niet dat de afgelopen decennia zeer veel rassen zijn ontstaan, waarom nieuwe rassen bashen? Elk ras is ooit zo ontstaan... Is een duizend jaar oud ras meer waard? Een grotere genenpool is toch erg belangrijk!

honden page profiel WerkhondWerkhond 3 doggies

honden foto van Werkhond

Ben volledig voor fokken met stamboom, maar ik vind het dikke zever dat een kruising even ongezond is als ongezonde rashonden!
Da's tegen in alles wat met genetica te maken heeft! 
Hoe meer verschil (= verschillende genen), hoe minder kans er is dat een defect gen de overmacht krijgt of gebruikt wordt bij de bevruchting.

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

" Ben volledig voor fokken met stamboom, maar ik vind het dikke zever dat een kruising even ongezond is als ongezonde rashonden!
Da's tegen in alles wat met genetica te maken heeft! 
Hoe meer verschil (= verschillende genen), hoe minder kans er is dat een defect gen de overmacht krijgt of gebruikt wordt bij de bevruchting. "


.Idd gewoon je boerenverstand gebruiken O-)

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

Oneens met Jules en Moos. Want als je je boerenverstand gebruikt dan zul je vast ook wel kunnen beredeneren dat als twee rashonden met aandoeningen een nestje krijgen, dat nestje net zo veel kans maakt op die aandoeningen als stamboompups ;-). Want je gebruikt dan wel twee rassen, maar als die rassen ook aandoeningen bij zich dragen of eraan lijden dan geven ze dat van beide kanten door aan de pups. Daarbij kan het zelfs zijn dat je kans hebt op méér aandoeningen omdat de ene aandoening bijvoorbeeld van de reu kan komen en een andere van de teef (dus naast de 'gezamenlijke aandoeningen').

Je kunt met een kruising niet zeggen dat ze gemiddeld gezonder zijn dan een rashond want dat is inmiddels gewoon niet meer zo. Want kruisingen komen ook voort uit rashonden en maken dus ook net zo veel kans op die aandoeningen. Als je aandoeningen uit wilt sluiten moet je de natuur zelf haar gang laten gaan en je er niet mee bemoeien. Dus niet zelf bepalen welke reu op welke teef gaat (want ook bij kruisingen ben jij degene die dat bepaald), niet pups die het anders niet zouden halen toch erdoor trekken door bijvoeden, niet de teef helpen met de bevalling etc. Dan zou je je helemaal terug moeten trekken en dan krijg je uiteindelijk gewoon survival of the fittest waarbij de sterkere honden overleven.

Maar zolang wij mensen nog alles bepalen (combinatie reu en teef bijvoorbeeld) is het nodig om uitgebreid onderzoek te doen naar de lijnen, gezondheid, karakter, uiterlijk etc. om zo gezond mogelijke honden te fokken. En bij een kruising word dat over het algemeen niet gedaan en dus komen de rasgebonden aandoeningen ook gewoon voor bij de kruisingen.

Zijn er kruisingen die ongezonder zijn dan rashonden? Ja. Zijn er rashonden die gezonder zijn dan kruisingen? Ja. Maar je kunt inmiddels niet meer zeggen dat een kruising gemiddeld gezonder is dan een rashond omdat ook kruisingen voortkomen uit rashonden en daardoor net zo veel kans hebben op aandoeningen als rashonden.

Het belangrijkste is gewoon dat de fokkers hun verantwoordelijkheid nemen en de ouderdieren testen op aandoeningen, lijnen uitpluizen, geschikte ouderdieren bij elkaar zoeken etc. En daar hoort ook een exterieurtest bij zodat het uiterlijk van het ras in stand gehouden word. In die zijstraat horen keurmeesters ook hun verantwoordelijk te nemen en ervoor te zorgen dat de honden niet positief beoordeeld worden op alles waar 'té' voor staat.

honden page profiel WerkhondWerkhond 3 doggies

honden foto van Werkhond

Hoe kun je het nu oneens zijn met iets dat wetenschappelijk bewezen is?
Het is vanzelfsprekend dat een rastypische ziekte, (het gen waar deze ziekte op zit) bij beiden honden moet voorkomen voor het tot uiting komt, dus hoe zouden twee verschillende honden hetzelfde gen kunnen hebben?

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Misschien interessante link, Jules:
http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2013/07/05/pet-genetic-disorders.aspx

Een recente 5 jaar durende studie aan de universiteit van California dat kruisingen, in tegenstelling tot wat mensen denken, helemaal niet gezonder zijn, en net zo onderhevig zijn aan erfelijke ziekten als rashonden.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

" Je hebt geen stambomen nodig om afstamming, gezondheid en dergelijke binnen een ras te kennen hoor. Als je een beetje bezig bent met ras dan weet je die dingen gewoon.

Kijk bijvoorbeeld naar de Alaskan Husky. Geen erkend ras, geen stambomen, maar vraag aan eender welke serieuze fokker/musher... naar zijn honden, en hij kan je haarfijn vertellen wie de voorouders zijn, wat hun positieve en negatieve eigenschappen zijn... "


.uhm... Wat is een stamboom anders dan het bijhouden van voorouders en eigenschappen??.
Dat het geen 'erkend ras' is weer heel wat anders :-)

honden page profiel WerkhondWerkhond 3 doggies

honden foto van Werkhond

Christel, wat ik eruit afleidde is dat er ook ziektes bij kruisingen voorkomen, dat het van condities afhangt etc.
Maar ik zie nergens echt staan dat kruisingen niet gezonder zijn..
Dit zag ik staan:

13 of 24 Genetic Disorders Occurred at Same Rate in Mixed Breeds and Purebreds

En weet niet echt wat ik eruit moet afleiden, want het is maar bij de helft van de afwijkingen, in tegenstelling tot de rashonden..?

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

" Hoe kun je het nu oneens zijn met iets dat wetenschappelijk bewezen is?
Het is vanzelfsprekend dat een rastypische ziekte, (het gen waar deze ziekte op zit) bij beiden honden moet voorkomen voor het tot uiting komt, dus hoe zouden twee verschillende honden hetzelfde gen kunnen hebben? "

Voorbeeldje: stel je fokt een nestje met een Duitse Herder en een Mechelse Herder. Dan heb je dus een kruising en zou je minder kans hebben op o.a. HD. Want je hebt een kruising. Echter, zowel de Mechelaar als de Duitse Herder zijn aandoeningen die regelmatig binnen die rassen voor komen. En ook al zijn het verschillende rassen, ze hebben overlappende aandoeningen en dus is een nestje tussen die twee nog steeds niet verstandig.

De DH is heel gevoelig voor HD en de MH minder, dus laten we zeggen dat je een MH met een Appenzeller kruist. Maar, HD komt ook bij de Appenzeller voor dus ondanks dat het een kruising is, is de kans op HD best groot (als je niet weet of je honden uberhaupt gezond zijn). Het leuke is echter, bij de Appenzeller komt ook regelmatig PL voor dus met een beetje geluk heb je een kruising die de HD van beide ouders gekregen heeft en PL van alleen de Appenzeller.

En zo kun je door gaan. En ook al heeft maar 1 van de ouders een bepaalde aandoening, dan heeft nog steeds een kwart uit dat nest kans op die aandoening. Daarom moet je de ouderdieren ook eerst testen op aandoeningen voordat je er mee gaat fokken, ook als je een kruising wilt fokken. Want dan heb je simpelweg van beide kanten aandoeningen die onderzocht moeten worden.

honden page profiel WerkhondWerkhond 3 doggies

honden foto van Werkhond

Die PL heeft dus meer kans om niet te ontstaan, door de 2 verschillende genen!
Ik geef je overigens geen ongelijk in het voorkomen van overlappende aandoeningen, maar het komt overigens véél minder voor dan bij ongeteste rashonden !
Bewust kruisingen fokken, ongeteste dan, ik ben er geen voorstander van hoor!
Ik denk gewoon dat een kruising minder kans heeft op aandoeningen, waarom heb ik uitgelegd.

honden page profiel aussie en neroaussie en nero 3 doggies

honden foto van aussie en nero

nee, zou niet weten waarom.
maar inderdaad wat er al gezegd word er zal wel veel moeten veranderen qua eisen..

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

pagina 4 van 6 12 3 45 6
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^