Verbod hondenshows

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

" Jammer dat men dat extreme beeld van wantoestanden eruit pikt en dat dan gaat generaliseren. "


Laat ik voorop stellen dat ik zeker weet dat er buitengewoon goede fokkers zijn... maar aan de stelling inherent is het niet anders dan dat men kijkt en oordeelt over de gehele rasfokkerij. En daarbij kijkt men toch als snel richting de Raad van Beheer als orgaan dat (in mijn ogen althans) een fundamenteel gemankeerd orgaan is om boven de rasfokkerij te staan.

De RvB heeft jaren en jaren talloze van slechte en ongezonde praktijken toegestaan. De RvB is daar trouwens niet alleen in, het is schering en inslag in (minmaal) heel Europa waar uiterlijk jaren lang voor gezondheid is gesteld. Die rekening wordt nu langerhand voorgelegd aan de fokkerij en langzaam komen er ook stappen in de juiste richting. Diezelfde RvB waar ook de goede fokkers dmv hun rasvereniging bij aangesloten zijn.

Maar de reputatie van de fokkerij is naar de knoppen en ondanks dat er echt zeer goede fokkers zijn leiden die onder de reputatie die de rasfokkerij als geheel heeft opgelopen. Ik ben dan ook niet van mening dat men onnodig generaliseert. De constateringen in dit topic en op dit forum zijn volledig terecht als beschouwing op de wijze waarop het er in de rasfokkerij aan toe is gegaan.

Ik denk dat iedereen hier onmiddellijk zal erkennen dat er ook hele goede fokkers zijn, gelukkig maar anders had een betere stelling geweest of we de hele hobbyfokkerij niet moesten verbieden. Maar zoals altijd leiden de goeden onder de slechten.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

honden page profiel LukaLuka

Ik ben 100% tevreden over mijn stamboom fokker over de 2 de iets minder
Moest er nu geen show zijn dan zou die eerste nog evengoed zijn en die 2de miss zelfs beter.
die 2de doet nu dekkingen de uitgaan van de behaalde titels dat de hond daarbij afwijkt van de ras standaard wordt er voor lief bijgenomen ,nu ben verder al tevreden dat ze goed voor haar honden is maar ik vind dat ze haar fokprogramma te veel laat leiden aan de hand van show uitslagen,en als ik zo rondkijk is dat toch een trend die meer en meer voorkomt (al langer bezig is)

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

Onderstaand artikel zie ik net in de krant staan, eens.

'Verbod op hondenshow'
door Mark Veldkamp
AMSTERDAM - 
Er moet een verbod komen op de grootste rashondenshow van Nederland. De Amsterdam Winner Show die komend weekeinde in de hoofdstad wordt gehouden is een tentoonstelling van dierenleed, zo meent de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren.


Een deelnemer van de Internationale Winner Show van 2011 Foto: ANP


„De show is een uitstalling van extremiteiten. Het letterlijk ziekmakende uiterlijk van rashonden staat centraal in plaats van het welzijn en de gezondheid”, aldus Frank Wassenberg, bioloog en beleidsmaker van de Sophia-Vereeniging, in een brandbrief die naar de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken is gestuurd.
Tijdens rashondententoonstellingen als de Amsterdam Winner Show bepalen keurmeesters per ras welke hond het beste voldoet aan de zogenaamde rasstandaard. Wassenberg: „In de praktijk betekent dit dat de honden met het meest extreme uiterlijk tot Winner worden uitgeroepen. De pups van zo’n ’kampioen’ leveren veel geld op, dus is er de fokkers veel aan gelegen om te fokken op deze uiterlijke kenmerken.”
Hoofdpijn
„Daarbij is het van ondergeschikt belang dat de honden fysiek grote hinder ondervinden van hun extreme uiterlijk: buldogs hebben ademhalingsproblemen door een te platte snuit en kunnen zich niet op natuurlijke wijze voortplanten, Cavalier King Charles spaniëls kampen met ondraaglijke hoofdpijn door een te kleine schedel en de shar-pei heeft chronische infecties door overmatige huidplooien.”
Winner-voorzitter en dierenarts Hildeward Hoenderken erkent dat er problemen zijn. „Wij kiezen voor het langzaam uitfokken van extremiteiten bij bepaalde rassen. Voor dit jaar hebben we daartoe de nodige maatregelen genomen. Zo zijn de keurmeesters geïnstrueerd om honden met overdreven, ziekmakende kenmerken niet te selecteren. De rasstandaarden zijn daar inmiddels op aangepast. Daarnaast geven we extra voorlichting over de gevaren van het doorfokken en kijkt een team van dierenartsen kritisch naar het welzijn van alle 6000 deelnemende dieren.”
Voor bioloog Wassenberg gaat het echter niet snel genoeg. „Naast welzijnsproblemen door een extreem uiterlijk leidt het systeem van rashondenshows tot inteelt. Hoe kleiner de genetische variatie, des te groter de kans op nakomelingen met de gewenste uiterlijke kenmerken. Het directe gevolg van inteelt is echter dat voorheen zeldzame erfelijke afwijkingen veel vaker gaan voorkomen in een ras. Zo lijden labradors en golden retrievers vaak aan kanker. Ook ernstige stofwisselingsziektes, nierziektes en bot- of hartafwijkingen komen in toenemende mate voor in rassen.”
Volgens Wassenberg erkent de overheid de problemen, maar heeft zij nog steeds geen maatregelen getroffen. „Liever wordt het aanpakken van de misstanden aan de fokkers zelf overgelaten.” De Sophia-Vereeniging ziet de fokkerijsector zelf echter geen einde maken aan het gebruik van inteelt als fokmethode, omdat dit ten koste gaat van de economische belangen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

pagina 6 van 6 12 3 4 5 6
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^