Heidewachtel

Heidewachtel

Rasgroep van de Heidewachtel

De Heidewachtel behoort tot de Rasgroep "Staande honden"

Geschiedenis van de Heidewachtel

Heidewachtel

Korte geschiedenis van de Heidewachtel


De Heidewachtel is één van de verschijningsvormen van de Spioen, het bruinbonte langharige jachthondje, dat al in de Middeleeuwen in West Europa voorkwam. Deze honden stonden ook wel bekend als 'vogelhonden' . Ze werden gebruikt om het wild op te drijven, zodat er met jachtvogels op gejaagd kon worden. Ook stonden deze honden voor, dat wil zeggen dat ze door doodstil te blijven staan, de jager het wild aanwezen.
In het begin van deze eeuw trof boswachter Edmund Löns op boerderijen in Münsterland en het aangrenzende gebied in Nederland nog afstammelingen van die vroegere vogelhonden aan. Hij voegde de verschillende foklijnen samen tot het ras dat we nu in Nederland als de Heidewachtel en in Duitsland als de Kleine Münsterländer kennen.
In Engelstalige gebieden kent men de Heidewachtel onder de naam Small Münsterländer.

Karakter van de Heidewachtel

Heidewachtel

de heidewachtel is actief,trouw,gehoorzaam en speels

Rasstandaard van de Heidewachtel

KORTE GESCHIEDENIS

De Heidewachtel is één van de verschijningsvormen van de Spioen, het bruinbonte langharige jachthondje, dat al in de Middeleeuwen in West Europa voorkwam. Deze honden stonden ook wel bekend als 'vogelhonden' . Ze werden gebruikt om het wild op te drijven, zodat er met jachtvogels op gejaagd kon worden. Ook stonden deze honden voor, dat wil zeggen dat ze door doodstil te blijven staan, de jager het wild aanwezen.
In het begin van de vorige eeuw trof boswachter Edmund Löns op boerderijen in Münsterland en het aangrenzende gebied in Nederland nog afstammelingen van die vroegere vogelhonden aan. Hij voegde de verschillende foklijnen samen tot het ras dat we nu in Nederland als de Heidewachtel en in Duitsland als de Kleine Münsterländer kennen.
In Engelstalige gebieden kent men de Heidewachtel onder de naam Small Münsterländer.

VERSCHIJNING

De Heidewachtel is een middelgrote hond met een schofthoogte tussen de 50 en 56 cm. Het is een krachtige, elegante verschijning. De kleur is bruin-wit of bruin- schimmel en de vacht is halflang, met franje aan de oren en de poten en een fraaie vlag aan de staart. Het hoofd straalt adel uit. De oren zijn hoog aangezet en de neus is egaal bruin. Lichaam en rug zijn sterk. In actie wordt de staart in een lichte boog omhoog gedragen; een krulstaart is ongewenst.

HUISHOND
Als hond heeft de Heidewachtel nog meer taken behalve het jagen, namelijk erf en goed bewaken. Veel verder dan hard blaffen gaat dat bewaken echter niet; eenmaal binnen wordt een inbreker even hartelijk begroet als een goede bekende! De volwassen Heidewachtel is een vriendelijke hond, die lief is voor kinderen.
Als hij voldoende beweging en afleiding krijgt, neemt de hond in huis weinig plaats in.natuurlijk heeft ook de Heidewachtel behoefte aan een eigen plek, waar hij kan liggen en waar kinderen hem met rust moeten laten.OPVOEDING
De hond is een roedeldier, dat wil zeggen dat hij bij voorkeur in een groep leeft. Daarom is de hond het huisdier om in een gezin mee te draaien. Een roedel functioneert alleen goed, als de onderlinge rangorde duidelijk is. Dat betekent dat de hond in het huishouden onder aan de ladder moet staan.
In hondentaal mag een ranghogere namelijk een ranglagere met de tanden op de plaats zetten; een gedrag dat wij niet accepteren van onze hond. De hond zal het meest toetrekken naar de persoon die zich opstelt als roedelleider.
Een leider die zich krachtig opstelt kan een onzekere hond meer zelfvertrouwen geven. Een leider die zich weifelend gedraagt, kan problemen krijgen met een dominante hond, omdat die hond dan zal proberen de leider van de groep te worden.
SOCIALISATIE

Om een goed gesocialiseerde hond te krijgen, is het verstandig de hond op zeer jonge leeftijd in zoveel mogelijk verschillende situaties te brengen. Om sociaal gedrag tov soortgenoten te ontwikkelen, is omgang met andere honden belangrijk. Ook moet de hond met andere huisdieren leren omgaan om te leren waar wel en niet achteraan gejaagd mag worden.
Om moeilijkheden in de toekomst te vermijden, moet de hond wel vroeg kennismaken met wild. Daarnaast moet de jonge hond wennen aan de drukke, lawaaierige maatschappij, waarin wij leven. Het is een goed idee om de pup mee te nemen in de bus, de trein, naar het winkelcentrum of de markt.

VEELZIJDGE JACHTHOND

De Heidewachtel is een veelzijdige jachthond.
Hij werkt - in jagerstermen - zowel voor als na het schot. De hond zoekt het wild op door met opgeheven kop een veld af te zoeken tot hij verwaaiïng krijgt, waarna hij tot voorstaan komt. Als de jager geschoten heeft, zoekt de hond het wild op en apporteert het keurig.
De Heidewachtel gaat goed te water en zoekt prima in de dichte dekking.
De Heidewachtel is gefokt als allround jachthond, door kenners geliefd om zijn doorzettingsvermogen en intelligentie.
Hij kan het in de praktijk met succes opnemen tegen andere jachthondenrassen zoals de Retriever en de Engelse staande jachthonden.
Zoals gezegd is de Heidewachtel jachthond.
Dat betekent dat hij ook bij de dagelijkse wandelingen zijn neus veel gebruikt en sporen uitwerkt. Zijn jachtpassie en enthousiasme kunnen daarom weleens voor problemen zorgen.
Ook een Heidewachtel zal regelmatig uitproberen waar de grenzen liggen. Hij zal af en toe eigenzinnig zijn opdrachten op een andere dan de gewenste manier uitvoeren, omdat hij het beter denkt te weten. Voor de ware liefhebber vormen deze karaktertrekjes juist één van de charmes van het ras.

Gezondheid van de Heidewachtel

Heidewachtel

Geen informatie over de gezondheid van de Heidewachtel gevonden.
Heb jij ontbrekende informatie over de gezondheid van de Heidewachtel ? Dan kun je dat toevoegen

Verzorging van de Heidewachtel

De verzorging is eenvoudig, twee maal per week borstelen, de oren regelmatig op vuil controleren en het teveel aan haar in de oorschelpen wegknippen. Ook moet het haar tussen de tenen en voetzolen weggeknipt worden, dit voorkomt spreidvoeten en likeczeem bij de hond. Hoe gek het ook klinkt maar de vacht is zelfreinigend en hoe smerig de hond ook thuiskomt, laten opdrogen en het vuil valt er vanzelf af.

Opvoeding van de Heidewachtel

Heidewachtel

De opvoeding van de heidewachtel is ongeveer net zo als met andere honden: consequent zijn.
Echter, hij heeft unieke raskenmerken.
Hij is dol op zwemmen, rennen en met stokken spelen.
Dat wil nog wel eens uit de hand lopen, dus ook de opvoeding van de heidewachtel begint en eindigt met: consequent zijn, en vooral ook veel liefde en aandacht geven. Vergeet nooit dat het ontzettende slimme honden zijn, die vaak toch nog wel een gaatje vinden om ergens onderuit te komen.

Rasvereniging van de Heidewachtel


Heidewachtelliefhebbers, Nederlandse Vereniging van
Heidewachtelliefhebbers, Nederlandse Vereniging van

`Den Haag
Website: http://www.heidewachtelvereniging.nl/

Popularitieit van de Heidewachtel

De Heidewachtel staat op dit moment op de 64e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Heidewachtel

Geen overige informatie over de Heidewachtel gevonden.
Heb jij overige informatie over de Heidewachtel ? Dan kun je dat toevoegen

Heidewachtel pup aanschaffen

De Heidewachtel is een gevoelige hond. Hij kan veel hebben, maar ontwikkeld ook snel een angst voor iets. Vooral in de eerste weken van de pup is het belangrijk dat de pup goed gesocialiseerd en gezond is.
Koop daarom uw pup bij een fokker die fokt volgens de regels van de rasvereniging. Dan weet u zeker dat uw hond vrij is van erfelijke ziektes ( bijv oogaandoeningen en HD en nog veel meer ). Bovendien is de pup dan goed gesocialiseerd. U tekent een koopcontract zodat u altijd op de fokker terug kan komen.

Koopt u een hondje bij een particulier of een andere fokker die niet bij de vereniging is aangesloten, dan is de kans groot dat u geen raszuivere Heidewachtel heeft en dat de pup niet goed gesocialiseerd en gezond is.
In geval van gebrek aan socialisatie kan op latere leeftijd gedragsproblemen voorkomen.

Heidewachtel fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Heidewachtel.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Heidewachtel pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Heidewachtel hebben ook deze rassen

Meer weten over de Heidewachtel ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Heidewachtel:


Afbeeldingen

HeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtelHeidewachtel

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Niet voldoende informatie over de Heidewachtel

De volgende items bevatten geen informatie. Heb jij ontbrekende informatie over de Heidewachtel ? Dan kun je dat toevoegen

  • Gezondheid

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^