Havanezer

Havanezer

Rasgroep van de Havanezer

De Havanezer behoort tot de Rasgroep "Gezelschapshonden"

Geschiedenis van de Havanezer

Havanezer

de Havanezer hoort bij de Bichon-familie, het is een cubaans ras.

Karakter van de Havanezer

Havanezer

Aanhankelijk, vriendelijk, zachtaardig, meegaand, intelligent en vrolijk. Klein gezelschapshondje. De havanezer is leergierig en makkelijk op te voeden. Kan goed met kinderen om gaan. Ze hebben hekel aan alleen zijn, maar je kunt ze wel leren om een aantal uren alleen te zijn. Ze zijn heel graag bij hun baasjes. Ze kunnen echte clowns zijn en kunstjes leren vinden ze geweldig.

Rasstandaard van de Havanezer

De Havanezer slaat aan indien er aan de deur wordt gebeld, maar is niet een echte keffer. De hondjes zijn erg kindvriendelijk. Wel moet je honden en dus ook de havanezer niet alleen laten bij kleine kinderen. De inprentingfase bij de fokker is erg belangrijk gaat de fokker ermee in de auto, bij scholen langs, komen er veel kleine kinderen over de vloer zijn er katten aanwezig enz. Hebben ze hiermee een positieve indruk opgedaan dan is dit voor het leven. De Socialisatieperiode is bij elke hond dus ook voor de Havanezer erg belangrijk. Ze worden niet zomaar gezellige huishondjes daar heeft u ook een belangrijk aandeel in. De pup dient ook vanaf puppy te leren dat ze gekamd worden en dat oogjes en oren verzorgd worden. Hun vacht heeft veel onderhoud nodig. Het zijn geen baby's maar echte honden. Helaas komen er ook bij dit ras erfelijke afwijkingen voor. Patella Luxatie en oogafwijkingen. Let erop bij aanschaf op dat de ouders Patella Luxatie vrij zijn of tenhoogste gradatie 0/1-de reu dient Patella vrij te zijn, dit geeft overigens geen garantie dat uw hondje dit niet kan krijgen. Lees de voorwaarden van het contract goed door en vraag om de bovengenoemde uitslagen van de ouders. Deze oogtesten kunnen bij de pup vanaf 12 maanden gedaan worden en de garantie loopt meestal tot de leeftijd van 12 maanden. Tenslotte, een goed opgevoedde Havie is een vriend voor het leven.
Havanezers zijn een klein slag honden, net als andere leden van de Bichon-familie. Hoewel het ras afkomstig is uit Cuba, duidt hun naam niet op de Cubaanse hoofdstad Havana, maar op de kleur die de meeste hondjes van dit ras destijds hadden: havana (voor de mannelijke lezers: dat is een soort bruin).
Nadat ze tijdens de Cubaanse revolutie bijna uitgestorven waren, wordt er sinds het eind van de zeventiger jaren weer zorgvuldig mee gefokt en sinds de jaren tachtig ook in Nederland.

Doordat het ras een aantal plezierige eigenschappen heeft, neemt het snel in populariteit toe. Havanezers zijn niet kefferig, zijn erg op de omgang met mensen en andere huisgenoten gesteld, proberen het je naar de zin te maken en zijn buitengewoon slim.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de Havanezer Club Nederland. (www.havanezerclub.nl)
U vindt daar ook een overzicht van de Nederlandse clubfokkers en de beschikbaarheid van pups.

Havanezer Rasstandaard (FCI)
Oorsprong: Westelijk Middellandse Zeegebied.
Ontwikkeling: Cuba.
Patronaat: FCI.

Datum van in werking treden: 10 april 2006

Gebruik: Gezelschapshond

Klasse FCI: GROEP 9 - GEZELSCHAPSHONDEN
Afdeling 1 - Bichons en aanverwanten
Zonder werkproef

Kort historisch overzicht:
Dit ras is afkomstig uit het Westelijk Middellandse Zeegebied en heeft zich ontwikkeld in de Spaanse en Italiaanse kuststreken. Blijkbaar werden deze honden in vroegere tijden meegebracht naar Cuba door Italiaanse kapiteins op de grote vaart. Bij vergissing heeft de voornaamste kleur havana (tabakskleur, bruin-rood) van deze honden, het verhaal doen ontstaan dat het hier gaat om een ras uit Havana, de hoofdstad van Cuba. Politieke omstandigheden in Cuba hebben geleid tot een totale verdwijning van de oude havanezer bloedlijnen; blijkbaar konden echter enkele honden Cuba uit gesmokkeld worden; hun nakomelingen overleefden in de USA.

Algemeen uiterlijk: De havanezer is een kleine stevige hond, laag op de poten, met een lange overvloedige, zachte en bij voorkeur golvende vacht.
Het gangwerk is levendig en veerkrachtig.

Belangrijke verhoudingen:
De lengte van de snuit (van de neuspunt tot aan de stop) is gelijk aan de afstand tussen stop en achterhoofdsknobbel (occiput)
De verhouding tussen de lichaamslengte (gemeten van de schouderpunt tot aan de bilpunt) tot de schofthoogte is 4:3.

Gedrag en karakter:
Buitengewoon levendig en pienter, makkelijk op te leiden tot waakhond. Aanhankelijk, van nature vrolijk, beminnelijk, attractief, charmant, speels en zelfs een beetje een clown. Houdt van kinderen en kan eindeloos met ze spelen.
Hoofd:
Van middelmatige lengte. De verhouding tussen de lengte van het hoofd en de lichaamslengte (gemeten van schoft tot staartaanzet) is 3:7.


* Schedel: Vlak tot heel weinig gewelfd, breed, voorhoofd weinig verheven. Van bovenaf gezien afgerond aan de achterkant en bijna recht en vierkant aan de drie andere zijden.
* Stop: Matig aangeduid
* Neus: zwart of bruin
* Snuit: Geleidelijk licht smaller wordend in de richting van de neus, maar noch spits noch stomp.
* Lippen: Fijn, droog en strak.
* Kaken: Schaargebit. Men streeft naar een compleet gebit. Afwezigheid van de premolaren (PM1) en de molaren (M3) is toegestaan.
* Wangen: Zeer vlak, niet uitstekend.
* Ogen: Tamelijk groot, amandelvormig, kleur bruin zo donker mogelijk. Vriendelijke uitdrukking (expressie). De oogranden moeten donkerbruin tot zwart zijn.
* Oren: Tamelijk hoog aangezet, langs de wangen vallend, een lichte plooi vormend die iets verheven is, eindigend in een licht ronde punt. Bedekt met lange haren, noch afstaand als molenwieken, noch tegen de wangen hangend.

Hals:
middelmatige lengte

Lichaam:
de lichaamslengte is iets groter dan de schofthoogte.

* Rugbelijning: recht, licht gewelfd bij de lendenen.
* Kruis: goed afhellend
* Ribben: goed gewelfd
* Buik: goed opgetrokken.

Staart:
Hoog gedragen, hetzij in de vorm van een bisschopsstaf, hetzij -bij voorkeur- gekruld over de rug; is bedekt met een franje van lange zijde-achtige haren.

Ledematen:

* Voorhand: recht en evenwijdig, droog, goed beendergestel. De afstand tussen de grond en de elleboog moet niet groter zijn dan de afstand tussen elleboog en schoft.
* Achterhand: goed beendergestel, matige hoekingen.
* Voeten: een beetje langwerpig van vorm, klein, compact.
* Gangwerk: de havanezer heeft een opvallend licht en veerkrachtig gangwerk, dat zijn vrolijke karakter onderstreept. Beweging: goed vrij en recht naar voren vanuit het front (schouders), de achterhand geeft de stuwing in een rechte lijn.

Vacht:

* Vachtstructuur: De ondervacht, wollig, is weinig ontwikkeld, vaak geheel afwezig. De bovenvacht is erg lang (12-18 cm bij een volwassen hond), zacht, recht of gegolfd en kan gekrulde lokken vormen.
Elke vorm van toiletteren, de vacht met de schaar op gelijke lengte knippen, en elke vorm van trimmen is verboden.
Uitzondering: het bijwerken van de voeten is toegestaan, haren op het hoofd kunnen iets ingekort worden zodat ze de ogen niet bedekken en de haren op de snuit kunnen iets ingekort worden, maar het natuurlijk laten verdient de voorkeur.
* Vachtkleur:
Zeldzaam geheel wit, beige in alle nuances (met zwarte haarpunten toegestaan), zwart, havannabruin, tabakskleur, roodbruin. Vlekken in deze vachtkleuren zijn toegestaan.

Hoogte:
Schofthoogte: 23 tot 27 cm (= "ideaal").
Tolerantie: 21 tot 29 cm

Fouten:
Iedere afwijking van voorafgaande beschrijving moet als fout beschouwd worden, die zal worden bestraft afhankelijk van de ernst.

Ernstige fouten:

* het geheel niet voldoen aan type.
* te stompe of te spitse snuit, waarvan de lengte niet gelijk is aan die van de schedel.
* roofvogel-ogen, te diep liggende of uitpuilende ogen, gedeeltelijk gepigmenteerde ooglidranden.
* te lang of te kort lichaam.
* rechte staart, niet omhoog gedragen.
* Frans front (voorpoten te nauw in stand, voeten naar buiten gedraaid.)
* misvomde achtervoeten.
* harde vacht, weinig overvloedige vacht, korte vacht behalve bij pups, getoiletteerde vacht.

Diskwalificerende fouten:

* agressief of schuw gedrag
* boven- of ondervoorbeet
* vleeskleurige neus
* entropion, ectropion, een of beide ooglidranden niet gepigmenteerd
* maat onder of boven de aangegeven norm


Elke hond die afwijkend lichamelijk of geestelijk gedrag vertoont dient te worden gediskwalificeerd.

NB. Reuen moeten twee normale testikels bezitten die geheel in het scrotum zijn ingedaald.


Gezondheid van de Havanezer

Havanezer

Aan te raden is te testen op PRA en Cataract.
Ook Patella Luxatie

Verzorging van de Havanezer

De lange vacht van de havanezer moet minstens 2x in de week geborsteld worden om klitten te voorkomen.

Opvoeding van de Havanezer

Havanezer

Het opvoeden van een havanezer is niet echt moeilijk, omdat de hondjes erg slim zijn. Boos worden heeft geen zin, dat brengt ze alleen maar in verwarring.

Rasvereniging van de Havanezer


Havanezer Club Nederland
Havanezer Club Nederland

Kasteelstraat 4
6014EJ Ittervoort
Telefoon: 0475-562285
Website: http://www.havanezerclub.nl/

Popularitieit van de Havanezer

De Havanezer staat op dit moment op de 60e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Havanezer

www.havanezerclub.nl
www.bbcbb.be

Havanezer pup aanschaffen

Geen informatie over het aanschaffen van een Havanezer pup.
Heb jij overige informatie het aanschaffen van een Havanezer pup. ? Dan kun je dat toevoegen

Havanezer fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Havanezer.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Havanezer pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Havanezer hebben ook deze rassen

Meer weten over de Havanezer ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Havanezer:


Afbeeldingen

HavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezerHavanezer

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Havanezer hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^