friese stabij

friese stabij

Rasgroep van de friese stabij

De friese stabij behoort tot de Rasgroep "Staande honden"

Geschiedenis van de friese stabij

friese stabij

De Stabij komt van oorsprong uit Friesland en dan met name uit het Friese Woudengebied. Het ras is al heel lang bekend in die streken maar is pas sinds de jaren zestig buiten Friesland wat bekender geworden. Er is verwantschap tussen de Stabij, de Heidewachtel en de Drentsche Patrijshond. De Stabij werd voornamelijk gebruikt voor de jacht op mollen, ratten en bunzings, ook als waakhond en als ongedierteverdelger op het erf en rond het huis. Af en toe werd hij gebruikt als jachthond op haar -en veerwild. Dit laatste gebeurde meestal door stropers want de Stabij was geen hond van de adel ,maar meer van de kleine landman. Een veelzijdige hond dus die tegenwoordig vooral als gezelschapshond wordt gehouden.



bron: vereniging voor Stabij -en Wetterhounen.

Karakter van de friese stabij

friese stabij

Aanhankelijk, zacht en lief. Leerzaam en gehoorzaam. In huis en op het erf is de Stabij een rustige maar waakse hond zonder vals te zijn of bijterig. Het is een echte buitenhond die af en toe een tikkie eigenwijs kan zijn.




bron: Nederlandse vereniging voor Stabij -en Wetterhounen

Rasstandaard van de friese stabij

-Hoofd: 'droog' en de grootte in verhouding tot het lichaam vertoont meer lengte dan breedte. Schedel en snuit zijn even lang. De schedel is licht gewelfd, niet smal, doch vooral niet de indruk wekkend van breed te zijn en gaat met een lichte ronding over in de wangen. De overgang van de schedel in de snuit, geleidelijk en slechts matig aangegeven. De snuit krachtig, geleidelijk iets smaller wordend naar de neus toe, zonder spits toe te lopen. De neusrug is recht, dus van terzijde gezien niet een bol, noch een holliggende lijn tonend. De neusrug is breed en de neus is goed open. De lippen goed gesloten, niet overhangend. gebnit krachtig en scharend.

-Ogen: Liggen waterpas, zijn middelmatig groot en rond met goed gesloten oogleden, zonder het bindvlies te laten zien. Niet uitpuilend en niet diep liggend. De kleur is donkerbruin voor honden met een zwarte grondkleur en bruin voor honden met bruine of oranje grondkleur, niet geel als van een roofvogel.

-Oren: Vrij laag aangezet, oorschelp niet sterk ontwikkeld, zodat de oren goed gevouwen en zonder enige draai vlak tegen het hoofd gedragen worden. De oren zijn middelmatig lang en hebben de vorm van een troffel. De beharing van het oor is een typische eigenschap van het ras, zij is bij de basis van het oor vrij lang, neemt naar beneden in lengte geleidelijk af, terwijl het onderste 1/3 deel van het oor met kort haar is bezet. De lange beharing moet recht zijn, iets gegolfd mag.

-Neus: Zwart voor honden met een zwarte grondkleur en bruin voor honden met een bruine of oranje grondkleur. Niet gespeten. Neusgaten goed geopend, neusspiegel goed ontwikkeld.

-Hals:Kort en rond, in een zeer stompe hoek overgaand in de ruglijn, zodat het hoofd doorgaans laag wordt gedragen. de hals is licht gewelfd, geen keelhuid of wammen.

-Borst: Van voren gezien is de borst vrij breed, meer breedte dan diepte tonend en daarom staan de voorbenen vrij ver uit elkaar. De onderborst is niet puntig en niet dieper reikend dan tot aan de ellebogen.

-Staart: Lang en reikt tot aan de hiel.Niet hoog ingeplant en word naar beneden gedragen. Lang behaard, zonder krullen of golven (geen bevedering maar bossig)




bron: Nederlandse vereniging voor Stabij -en Wetterhounen

Gezondheid van de friese stabij

friese stabij

Sterk ras

Verzorging van de friese stabij

Niet veel vachtverzorging nodig. Borstel en kam de plaatsen waar klitten kunnen ontstaan regelmatig, zoals de borst, de staart en tussen de poten. Knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg.

Opvoeding van de friese stabij

friese stabij

Doet graag iets voor zijn baas. Kan soms wat eigenzinnig zijn. Consequente opvoeding. Reageert sterk op je stem. Ze kunnen het meestal goed vinden met soortgenoten en andere huisdieren, mits ze daar vroeg mee gesocialiseerd worden. Lief voor kinderen. Doet graag apporteren en zwemmen. Houdt van lange wandelingen waarbij hij af en toe los mag rond rennen.

Rasvereniging van de friese stabij

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de friese stabij.

Popularitieit van de friese stabij

De friese stabij staat op dit moment op de 70e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de friese stabij

Geen overige informatie over de friese stabij gevonden.
Heb jij overige informatie over de friese stabij ? Dan kun je dat toevoegen

friese stabij pup aanschaffen

Wat kost een Stabij- of Wetterhounpup?
De maximale prijs voor pups van beide rassen is € 750,- zoals vastgesteld op de Algemene Ledenvergadering in 2010.
Hiervoor krijgt u een goed gefokt hondje met stamboom, dat de benodigde inentingen en wormkuren heeft gekregen en is gechipt door de Raad van Beheer. Naast de pup ontvangt de koper ook een informatiemap met adviezen over de opvoeding van een Stabij- of Wetterhoun. De koop/verkoop wordt geregeld middels een door de vereniging goedgekeurd koopcontract.
bron:http://www.nvsw.nl/index.php?sp=69

friese stabij fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de friese stabij.
Heb jij overige informatie het fokkken van een friese stabij pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een friese stabij hebben ook deze rassen

Meer weten over de friese stabij ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de friese stabij:


Afbeeldingen

friese stabijfriese stabijfriese stabijfriese stabijfriese stabijfriese stabijfriese stabijfriese stabijfriese stabijfriese stabijfriese stabijfriese stabijfriese stabijfriese stabijfriese stabijfriese stabijfriese stabijfriese stabijfriese stabijfriese stabijfriese stabijfriese stabijfriese stabijfriese stabij

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de friese stabij hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^