Border Terrier

Border Terrier

Rasgroep van de Border Terrier

De Border Terrier behoort tot de Rasgroep "Terriers"

Geschiedenis van de Border Terrier

Border Terrier

De Border Terrier: een kleine, ruigharige, in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm bewaard gebleven hond. Het werk van Engelands laatst overgebleven werkende terriƫrras bestond uit het jagen op vos, das, marter en kleiner wild. Hoewel de jacht op vos en marter tegenwoordig verboden is, wordt de Border Terrier tot op heden nog steeds gebruikt bij de vossenjacht. Dit geeft de Borderterrier een heel aparte plaats in de terriergroep.

Karakter van de Border Terrier

Border Terrier

Een zachtaardig terrier, die vriendelijk tegen mensen is.

Tegen andere honden is het afhankelijk van de opvoeding en ervaringen met andere honden.

Over het algemeen zijn het dus vriendelijke honden met een grote eigen wil. Maar het is en blijft een terrier, dus absolute gehoorzaamheid kunt u van een Border Terrier niet verwachten.

Rasstandaard van de Border Terrier

Bij welk ras ziet men de keurmeester, als hij de honden op een tentoonstelling aan zijn kritische blik onderwerpt, de dikte en losheid van het vel beoordelen en met beide handen de hond omspannen net achter de schouders?

Deze twee punten zijn n.l. van essentieel belang voor een werkhond: de dikke huid beschermd de hond tegen beten, en een hond met een te grote borstomvang zou kunnen blijven steken in een nauwe vossenpijp. Even belangrijk is de vereiste ruglengte; zonder deze lengte verliest de hond de flexibiliteit die nodig is bij het manoeuvreren ondergronds. Tamelijk lange benen zijn noodzakelijk, omdat hij de paarden en de meute foxhounds tijdens de jacht over het ruige, woeste terrein van zijn geboortestreek, het grensgebied tussen Engeland en Schotland, moet kunnen volgen.

Rasbeschrijving van de Border Terrier

Hoofd: moet lijken op een otterhoofd, met een matig brede schedel en een korte, krachtige snuit. De voorkeur wordt gegeven aan een zwarte neusspiegel, maar een lever- of vleeskleurige neus is geen ernstige fout.

Ogen: donker, doordringende uitdrukking.

Oren: klein, V-vormig, vrij dik, naar voren gevouwen en dicht tegen de wang gedragen.

Gebit: schaargebit, tanggebit aanvaardbaar.

Hals: middelmatig lang.

Lichaam: diep, smal en vrij lang. De borstkas moet achter de schouders door twee handen van normale grootte omvat kunnen worden. Krachtige lendenpartij.

Ledematen: rechte voorbenen met vrij lichte botten. De achterhand is veerkrachtig en maakt snelle bewegingen mogelijk.

Voeten: klein, goed gesloten met dikke voetzolen.

Staart: vrij kort en dik, smal toelopend, hoog aangezet, vrolijk gedragen, echter niet over de rug.

Gangwerk: zo atletisch dat de hond een paard kan bijhouden.

Vacht: hard en dicht met een dichte onderbeharing.

Kleur: rood, tarwekleurig, grijs (grizzle) met roodbruine aftekening of blauw met roodbruine aftekening (tan).

Schofthoogte: wordt niet in de rasbeschrijving aangegeven.

Gewicht: reu 5,9 - 7,1 kilo, teef 5,1 - 6,4 kilo.

Gezondheid van de Border Terrier

Border Terrier

In samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, zijn er momenteel onderzoeken gaan naar het relatief voorkomen bij Borders van CECS, voluit Canine Epileptoid Cramping Syndrome. Dit is een aandoening waarbij de hond regelmatig lijkt te verkrampen, waarbij de hond een holle rug trekt en zijn poten uitstrekt. Het is vooralsnog niet duidelijk waar deze aandoening vandaan komt, en of deze erfelijk is.

Verzorging van de Border Terrier

De verzorging is vrij eenvoudig. Af en toe borstelbeurten volstaan. En verder 2x per jaar wordt de ruwharige vacht geplukt. Dan haalt u alle oude en harde haren eruit en blijft de ondervacht over.

Sommige eigenaren kiezen ervoor de vacht niet 2x per jaar in zijn geheel te doen, maar het hele jaar gewoon bij te houden.

Opvoeding van de Border Terrier

Border Terrier

De Border Terrier is een van de zachtaardige terriersoorten. Hij vereist een consequente maar vooral liefdevolle opvoeding.

Schreeuwen is nergens voor nodig bij dit ras, een lichte stemverheffing is al genoeg. Van een te harde aanpak worden ze schuw en bang.

Rasvereniging van de Border Terrier


Border Terrier Club, Nederlandse
Border Terrier Club, Nederlandse

Heerde
Website: [email protected]

Popularitieit van de Border Terrier

De Border Terrier staat op dit moment op de 65e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Border Terrier

Border Terriers kunnen lijden aan een epileptiforme krampaandoening.
(Spike's Disease *(CECS))
*CECS=Canine Epileptoid Cramping Syndrome
Dit kan! voorkomen in het ras.

Border Terrier pup aanschaffen

rond de 700 euro. De prijs varieerd per fokker. Dat de puppies een stamboom hebben. En dat de fokker lid is van de rasvereniging.En volgens de regels van de rasvereniging fokt.

Border Terrier fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Border Terrier.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Border Terrier pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Border Terrier hebben ook deze rassen

Meer weten over de Border Terrier ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Border Terrier:


Afbeeldingen

Border TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder TerrierBorder Terrier

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Border Terrier hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^