Dogo Canario

Dogo Canario

Rasgroep van de Dogo Canario

De Dogo Canario behoort tot de Rasgroep "Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis van de Dogo Canario

Dogo Canario

De Dogo-Canario (FCI 346) tot 2001 zeer bekend als de "El Perro de Presa Canario, is één van die laatste telgen uit een geslacht van oeroude Molossers. Vroeger leefden er in allerlei Europese landstreken regionale varianten.Deze honden stamden onder andere af van oude Romeinse oorlogshonden en Middeleeuwse woeste jachthonden. Op de Canarische eilanden tijdens de bevrijding van de onderdrukking van de Moor (700 tot 1200) door een mix van Legers, kwamen deze Oorlogshonden in aanraking met de daar aanwezige voorlopers van de veedrijvershond de Bardino Majoreros, door een kruizing van deze twee ontstond er een robuuste Molossoide Dogachtige Hond, de voorloper van de D-C. Er is Documentatie bekend die gaat over ene Señor De Lugo die samen met zijn Presa achtigen werd ingehuurd door Veeboeren op de Islas Canarias waar vee werd dood gebeten door roedels wilde honden. Señor De lugo werd dan geroepen om deze wilde honden te verdrijven cq uit te roeien, vandaar de naam Presa wat Grijp betekent. Dat de D-C een vechthond was, wordt afgedaan als een broodje aap verhaal. In elk Ras zijn er verhalen bekend van dien aard, zo ook eigenaren die hun Honden tegen elkaar laten vechten, bekend zijn in elk Ras!
In de loop van de vorige eeuw stierf de Dogo-Canario bijna uit, tot eind jaren zestig een groepje liefhebbers de koppen bij elkaar stak en een selectief fokprogramma begonnen met als doel de Dogo-Canario in ere te herstellen. Vooral op Tenerife,Lanzarote,Fuerteventura en Cran-Canaria waren er nog meerdere van de echte Presa's. Deze liefhebbers wisten de Dogo-Canario te behouden en het ras lijkt er nu weer goed voor te staan. In de USA is de Dogo-Canario vertegenwoordigd door een eigen club de DCCA! In onze contreien is dit ras een zeldzaamheid.

Karakter van de Dogo Canario

Dogo Canario

Waaks, lief, eigenwijs, rustig van
aard.
De Dogo-Canario heeft een dominante baas een aandachtige menselijke familie en een consequente aanpak nodig. NEE is NEE.
Elk lid van het gezin moet zich op zijn gemak voelen bij de hond.Dogo canario's zijn voortreffelijke waakhonden; alleen hun uiterlijk is al afschrikwekkend.
Inbrekers zullen duidelijk in het nadeel zijn wanneer zij een dergelijke hond aantreffen.
Het zijn zeer goed af te richten honden die voor de familie en vrienden als zeer vriendelijk over komt.
Het ras is gefokt om te dienen als waker van Vee en bezitingen. De Dogo-Canario wantrouwd vreemden, deze zullen buiten dan ook veelal genegeerd worden. Worden deze echter als bedreiging gezien zal de hond met moed optreden. Honden die agressief of angstig zijn hebben een karakter die niet tot dit ras behoord. De Dogo canario is veelal een alfa hond maar zal daardoor nooit het voortouw nemen om te vechten. Als er een ruzie ontstaat zal dit echter wel in het voordeel van de Dogo Canario eindigen {dat houd niet in dat een andere hond gewond hoeft te raken} Onder zijn eigen Ras is de Dogo-Canario zeer goed in een roedel te houden!

Rasstandaard van de Dogo Canario

Molossoide Dogachtige!
LAND VAN HERKOMST :Spanje en de Canarische Eilanden


IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen 61 tot 66 cm, teven 57 tot 62 cm, met een gewicht van 50 tot 70 kg voor de reu en 40 tot 55 kg voor de teef.
Uiterlijk: vierkant, harmonieus, zeer gespierd lichaam; krachtig gangwerk. Vacht : ruw, kort en dik, zonder ondervacht.
Zwarte huid!
Krachtige diepe blaf.
Achterhand hoger dan schofthoogte.
Kleur:
Zandkleur: Leonado Reu en Leonada Teef of Brindle/Gestroomd ook wel atigrado bij Reu en Atigrada bij Teef genoemd is geen kleur maar een patroon, de toegestaande kleuren zijn alle bruine,rood of gele varianten.
Er word ook wel eens grijs genoemd maar dit is echter een zeer lichte gele kleur want GRIJS is een serieuze Fout en absoluut ongewenst!

Bij elke kleur is het zwarte masker verplicht en moet minimaal twee vingers achter de neus rug zijn en maximaal tot vlak onder de oog rand.
Blauw, grijs en wit zijn geen toegestaande kleuren sterker nog ze hebben in dit ras nooit bestaan, dit duidt op kruisingen met bijv de cane corso,Am-Bull en de Englisch Mastiff etc
Maximaal 30% wit toegestaan en dit alleen op de borst de keel en de tenen.
Hoofd: vlakke schedel met lange, vierkante snuit; donkere, ovale, wijd geplaatste, hazelnootkleurige tot donkerbruine ogen; zeer hoog- en wijdgeplaatste, middelgrote, gevouwen oren. de oren worden naar voren gedragen in rust en veel al als rozeoor gedragen als de hond aktief is.
Staart: middellang, dik, loopt uit in een punt, hoog aangezet en iets gebogen.

Gezondheid van de Dogo Canario

Dogo Canario

Zoals bij vele grote Hondachtige is ook de Dogo-Canario een HD/ED gevoelige hond. Hoe voorkom je dit? Door verstandig te fokken en te weten waar je Honden vandaan komen en ook zelf röntgenfoto's van de Heupen te laten maken door een goede dierenarts.

Verzorging van de Dogo Canario

Enkele keren in de week borstelen met een rubberborstel.
En 2 maal per jaar wassen.
Is je Dogo-Canario een buiten hond spoel hem dan eerst af met lauw water dit maakt het borstelen een stuk makkelijker.

Opvoeding van de Dogo Canario

Dogo Canario

Je moet erg consequent zijn!
En strenge eisen stellen en duidelijke regels.
Volg de 3 regels, rust,reinheid en regelmaat!

ACTIVITEIT : de Dogo-Canario heeft weinig beweging nodig aangezien het een van oorsprong zijnde erfhond is.
Deze hond kan zonder werk van buiten want z'n huis is z'n werkplek en kan vanwege zijn dominante karakter bijzonder goed worden gesocialiseerd,al blijft het wantrouwen naar vreemden er altijd in zitten. hou daar rekening mee anders zijn problemen niet te vermijden. Een degelijke en consequente opvoeding is dan ook een aanbeveling, al geld dat voor elke hondachtige!

Rasvereniging van de Dogo Canario


Mastino Napoletano Club Nederland
Mastino Napoletano Club Nederland

Kreileroord
Website: http://www.mncn.nl

Popularitieit van de Dogo Canario

De Dogo Canario staat op dit moment op de 76e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Dogo Canario

Bij de meeste Dogo-Canario liefhebbers wordt voor HD foto's de Dierenkliniek Sleeuwijk van o.a Dr.Strikkers en Dr.Cleton hoog aanbevolen, temeer deze Artsen Specialisten zijn op het gebied van Dogachtigen. Al weten zij ook wat een Chihuahua is!

Dogo Canario pup aanschaffen

Bij de aankoop van een Pup dient men altijd te vragen om de stamboom en vragen naar de beide ouderdieren!
Kijk goed naar de Maskers en de vachtkleur. Koop nooit en te nimmer een Dogo-Canario zonder stamboom!
Een goede fokker van dit Ras neemt de tijd voor je en geeft je eerder meerdere keuzes dan dat je er èèn mag die hij al voor je heeft uitgekozen.
Een Pup hoort minimaal èèn enting gehad te hebben en vanaf twee weken om de 2 weken z'n ontworming gehad te hebben. Meestal mag de Pup pas opgehaald worden met 8 weken vaak komt de fokker hem zelf brengen nieuwsgierig als hij is waar z'n telg komt te wonen.
Ook neemt een goede fokker de verantwoording voor erfelijke gebreken! De HD foto's of uitslag of aanvraag tot zijn aanwezig!

Dogo Canario fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Dogo Canario.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Dogo Canario pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Dogo Canario hebben ook deze rassen

Meer weten over de Dogo Canario ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Dogo Canario:


Afbeeldingen

Dogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo CanarioDogo Canario

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Dogo Canario hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^