Chihuahua, korthaar

Chihuahua, korthaar

Rasgroep van de Chihuahua, korthaar

De Chihuahua, korthaar behoort tot de Rasgroep "Gezelschapshonden"

Geschiedenis van de Chihuahua, korthaar

Chihuahua, korthaar

Over de geschiedenis van de chihuahua is veel gespeculeerd. Tot 1898 was het ras uitsluitend in Mexico te vinden. Daarna kwam het naar de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Is het echt een inheems ras dat afstamt van de honden van de Azteken? Werd het door de Spaanse veroveraars naar de Nieuwe Wereld gebracht? Of komt het ergens anders vandaan? Bewijzen van de echtheid van de chihuahua zijn de afbeeldingen van dergelijke honden in het klooster van Huejotzingo, dat dateert uit de tijd van de Tolteken, en de verschillende archeologische opgravingen. Overigens heeft ook Botticelli een hondje afgebeeld dat sprekend op een chihuahua lijkt (op een fresco in de Sixtijnse kapel). De oorspronkelijke variëteit van de chihuahua had een kortharige vacht, de langharige is gefokt door kruising met langharige dwergrassen (zoals vlinderhondje, Yorkshireterriër en dwergkeeshond).

Karakter van de Chihuahua, korthaar

Chihuahua, korthaar

Klein van stuk, groot in persoonlijkheid: dat is de Chihuahua. Het is een temperamentvolle, intelligente en zeer levenslustige hond, nieuwsgierig van aard en bovenal erg aanhankelijk. Waarschijnlijk is er geen hond die zich zo graag laat vertroetelen als de Chihuahua.

De Chihuahua mag dan het kleinste hondenras ter wereld zijn, maar daar gedraagt hij zich niet naar. Het is een echte durfal; hij zal het niet nalaten om zelfs de allergrootste hond uit te dagen. Een Chihuahua-eigenaar moet hierop altijd alert zijn, om te voorkomen dat het kleine uitdagertje in gevaarlijke situaties terechtkomt. Het waakvermogen van dit kleine, dappere beestje doet menigeen versteld staan. Geluiden die voor het menselijke oor nauwelijks waarneembaar zijn, halen een Chihuahua meteen uit zijn slaap. Als het voor hem een vreemd geluid is, slaat de kleine waker onmiddellijk aan.

Een Chihuahua pup is een aanhankelijk hondje, dat zich meestal aan 1 persoon (zijn baasje) erg hecht.
Hij is ook leergierig, en je kan hem alles aanleren.

Chihuahua's zijn absoluut geen schoot/bibber hondjes, en een goed gefokte chihuahua kan tegen een stootje.

Rasstandaard van de Chihuahua, korthaar

FCI-Standaard nr. 218 / 11.05.1998 / GB (Nederlandse vertaling)

CHIHUAHUA (fonetische uitspraak Sjiwawa met de klemtoon op de tweede lettergreep) (Chihuahueño)

GEBRUIK: Gezelschapshond

CLASSIFICATIE F.C.I.: Groep 9 Gezelschapshonden Sectie 6 Chihuahuenõ. zonder werkproeven.

ALGEMEEN
ALGEMEEN VOORKOMEN:
Deze hond heeft een compacte lichaamsvorm. Zeer belangrijk is het feit dat de schedel appelvormig is en dat hij zijn middelmatig lange staart zeer hoog draagt, ofwel gebogen of in de vorm van een halve cirkel met de punt wijzend naar de lendenen.

BELANGRIJKE VERHOUDINGEN:
De lengte van het lichaam iets groter dan de schofthoogte. Gewenst is echter een bijna vierkante lichaamsvorm, in het bijzonder bij de reuen. Bij de teven, in verband met zwangerschap, is een iets langer lichaam toegestaan.

GEDRAG / KARAKTER:
Snel, attent, levendig en erg moedig.

HOOFD:
SCHEDELGEDEELTE:
Goed gevormd appelhoofd (een kenmerk van het ras) zonder of met een slechts kleine fontanel.

STOP:
Zeer uitgesproken, diep en breed, waarbij het voorhoofd over de aanzet van de snuit nijgt.

GELAATSGEDEELTE:
NEUS:
Elke kleur toegestaan. Neusbrug middelmatig kort, iets omhoog wijzend.

SNUIT:
Kort, gezien van opzij, breed aan de aanzet, toelopend naar de punt.

LIPPEN:
Droog, nauw aansluitend

WANGEN:
Middelmatig ontwikkeld, zeer vlak.

KAKEN/TANDEN:
Schaar- of tanggebit. Overbeet, onderbeet, evenals iedere afwijking in de positie van de boven- of onderkaak dient absoluut bestraft te worden.

OGEN:
Groot, rondachtig van vorm, zeer expressievol, niet uitpuilend, geheel donker. Lichte ogen toegestaan, maar ongewenst.

OREN:
Groot, staand, zonder vouwen, duidelijk breed aan de aanzet, geleidelijk toelopend naar de enigszins geronde punt. In rust licht opzij gebogen een hoek van 45º vormend.

NEK:
Bovenlijn licht gebogen. Middelmatige lengte. Bij reuen zwaarder dan bij teven.

Geen keelhuid.

Bij de langhaar variateit is de aanwezigheid van een kraag met langer haar zeer gewenst.

LICHAAM
Compact en goed gebouwd.

TOPLIJN:
Recht.

SCHOFT:
Nauwelijks zichtbaar.

RUG:
Kort en stevig.

LENDENEN:
Sterk gespierd.

KRUIS:
Breed en sterk zonder af te lopen.

BORST:
Ribbenkast breed en diep, ribben goed gewelfd. Gezien van de voorzijde, ruim, maar niet overdreven. Gezien van opzij, reikend tot de ellebogen. Niet ton-vormig.

ONDERBELIJNING:
Gevormd door een duidelijk oplopende buikbelijning. Slappe buiklijn toegestaan maar niet gewenst

HUID:
Glad en soepel over het gehele lichaamsoppervlak.

STAART:
Hoog aangezet, van middelmatige lengte; breed aan de aanzet, geleidelijk toelopend naar de punt. Staartdracht is een belangrijk karakteristiek van het ras. Hoog gedragen of in een boog of in een halve cirkel met de punt naar de lendenen gericht, hetgeen evenwicht aan het lichaam geeft. Beharing overeenkomstig de variëteit en overeenkomend met de lichaamsvacht. In de langhaar- variëteit vormt het haar een pluim. De staart hangt in rust naar beneden en vormt een lichte haak.

LEDEMATEN:
VOORHAND:
Voorbenen recht en van goede lengte; van voren gezien vormen de voorbenen samen met de ellebogen een rechte lijn. Van opzij gezien is hun houding verticaal. Schouders zijn vlak met kleine spieren. Hoeking tussen schouderblad en bovenarm is evenredig. Ellebogen vast en nauwsluitend aan het lichaam, wat een vrij bewegen verzekert. Middenvoet licht schuin aflopend sterk en flexibel.

ACHTERHAND:
Achterbenen goed gespierd met lange botten, verticaal en evenwijdig aan elkaar met goede hoekingen in de heup, knie en hak, in harmonie met de hoeking in de voorhand. Hakken laag met goed ontwikkelde achillespees; gezien van achteren zijn zij recht en verticaal in positie.

VOETEN:
Erg klein en ovaal met tenen goed apart maar niet wijd uitstaand (geen hazen - of kattenvoeten) Nagels bijzonder goed gebogen en middelmatig lang. Voetkussens goed ontwikkeld en zeer veerkrachtig. Wolfsklauwen dienen verwijderd te zijn.

GANGWERK/BEWEGING:
Passen zijn lang, veerkrachtig, energiek en actief met een goede reikwijdte en stuwkracht. Van achteren gezien dienen de achterbenen bijna parallel aan elkaar te bewegen, zodat de voetafdrukken van de achtervoet precies passen in die van de voorvoet. Bij het opvoeren van de snelheid vertonen de benen de neiging zich schuin naar binnen te bewegen in de richting van de centraal lijn van het zwaartepunt (een sporig gaan). Beweging blijft vrij en veerkrachtig zonder zichtbare inspanning, hoofd omhoog en vaste rug.

VACHT:
VACHTSTRUCTUUR;
Bij dit ras bestaan er twee vachtvariëteiten:

A. KORTHAAR:
Vacht is kort, dicht aanliggend over het gehele lichaam. Indien er een ondervacht is, is het haar iets langer; dun haar op keel en buik toegestaan; enigszins langer op nek en staart, kort op gezicht en oren. Vacht is glanzend en de structuur is zacht. Honden zonder haar zijn niet toegestaan.

B. LANGHAAR:
Vacht dient fijn en zijdeachtig te zijn, glad of licht golvend. Niet te dikke ondervacht gewenst. Vacht is langer, vormt pluimen op oren, nek, achterkant van voor- en achterbenen op de voeten en de staart. Honden met een lange golvende vacht als bij een Maltezer, worden niet geaccepteerd.

KLEUR:
Alle kleuren in alle mogelijke schakeringen en combinaties zijn toegestaan,behalve merle.

GEWICHT:
Bij dit ras wordt alleen het gewicht in beschouwing genomen, niet de hoogte. Gewicht tussen 0,5 en 3 kg. Een gewicht tussen 1 en 2 kg heeft de voorkeur. Dieren die meer wegen dan 3 kg worden gediskwalificeerd.

FOUTEN:
Elke afwijking van voornoemde punten dient als een fout te worden beschouwd en de ernst waarmee de fout dient te worden beoordeeld, dient in exacte verhouding te staan tot haar graad.

Smalle schedel.
Lange snuit.
Onder of overbeet.
Afwezigheid van enkele tanden.
Dubbele tanden.
Misvormde kaken.
Ogen,diepliggend of uitpuilend.
Te puntige oren.
Korte nek.
Lang lichaam
Ronde of holle rug (lordose of xyphose).
Hellend kruis.
Staart niet goed aangezet, kort of gedraaid.
Smalle borst, vlakkeribbenkast.
Korte ledenmaten.
Uitstaande ellebogen.
Te nauw van achteren.
Patella luxatie.

DISKWALIFICATIE FOUTEN:
Slanke,lichte,lange lichaamsvorm,hertachtig type.
Hangend oor of kort oor.
Extreem lang lichaam
Geen staart.
Bij de korthaar variëteit: kale plekken (alopecia).
Zwaarder dan 3 kg.
Bij de langhaar variateit: honden met erg lange, fijne en golvende vacht (als bij Maltezer).

N.B.: Mannelijke dieren dienen twee normaal ontwikkelde testikels te bezitten, die geheel in het scrotum zijn ingedaald.

Gezondheid van de Chihuahua, langhaar
De Chihuahua kan PL (Patella Luxatie), oog- en hartproblemen en Syri (Syringomyelia) hebben. Daarnaast komem een open fontanel, gebitsafwijkingen (onder- en overbeet) en een probleem met de glucose-huishouding voor.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

Oog, hart, Syri en de PL-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor PL wordt er door een specialist een handmatig onderzoek verricht.
De ogen worden gecheckt met een ECVO-oogtest.
Het hart wordt gecontroleerd dmv echo.
Op Syri wordt gescand mbv een MRI-scan.

Bij PL en de ECVO oogtest is 'Vrij' de uitslag die je op het certificaat wil zien.
Syri moet gradatie A zijn.
Hart moet vrij van afwijkingen zijn.

Gezondheid van de Chihuahua, korthaar

Chihuahua, korthaar

De Chihuahua kan PL (Patella Luxatie), oog- en hartproblemen en Syri (Syringomyelia) hebben. Daarnaast komem een open fontanel, gebitsafwijkingen (onder- en overbeet) en een probleem met de glucose-huishouding voor.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

Oog, hart, Syri en de PL-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor PL wordt er door een specialist een handmatig onderzoek verricht.
De ogen worden gecheckt met een ECVO-oogtest.
Het hart wordt gecontroleerd dmv echo.
Op Syri wordt gescand mbv een MRI-scan.

Bij PL en de ECVO oogtest is 'Vrij' de uitslag die je op het certificaat wil zien.
Syri moet gradatie A zijn.
Hart moet vrij van afwijkingen zijn.

Verzorging van de Chihuahua, korthaar

Chihuahua Verzorging

De verzorging van uw Chihuahua is over het algemeen niet erg tijdrovend. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden en aandacht moet geven. Ik zal stuk voor stuk de belangrijkste aandachtspunten doorlopen.

Verzorging van de Vacht:

Zowel de langharige als de kortharige Chihuahua hebben regelmatig verzorging van hun vacht nodig. Uiteraard verschilt de verzorging per vachttype. De kortharige moeten soms met een rubberen borstel worden geborsteld, maar de langharige vindt een kam of borstel regelmatig wel erg prettig.
In de winter kunnen de hondjes last krijgen van de kou, vergeet daarom niet om ze bij nat weer even droog te maken wanneer ze weer binnen komen. En als het vriest blijf dan niet te lang stilstaan want door het lopen blijven ze natuurlijk wel warm. Een jasje is dus niet nodig!

Voeding

Onder de verzorging van de Chihuahua valt natuurlijk ook het eten geven. Het zijn kleine hondjes met een kleine maag. Het beste is om ze meerdere keren per dag een klein beetje eten te geven. Zelf geven wij onze Chihuahua 2x per dag eten. ‘s-Ochtends na de ochtendwandeling en in de middag rond een uur of 4. Wij geven hem uitsluitend kleine brokjes als hoofdvoeding. Verder krijgt hij natuurlijk ook kleine hondenkoekjes. We letten er wel op dat deze niet al te hard zijn. Verder krijgt hij geen andere extra’s zoals eten van tafel of weet ik wat nog meer.

Gebit

De tanden van de Chihuahua vragen een beetje aandacht. Ze krijgen toch wel vrij snel tandplak en na verloop van tijd kunnen ze wat gaan ruiken uit hun bek. De oplossing is simpel, enkele malen per week even de tandjes voorzichtig poetsen. Zelf doen we dit voor elke keer dat we hem borstelen. Dat komt neer op 2 a 3 keer per week. Gebruik hiervoor een kleine tandenborstel en natuurlijk tandpasta voor honden. Zorg er bij het poetsen voor dat je ook de kiezen achterin de bek goed maar voorzichtig poetst.

Beweging

Elke hond moet voldoende beweging krijgen, zo ook de Chihuahua. Onze Chihuahua laten we 4x per dag ongeveer een kwartiertje uit. Wij hebben wel een grote Chihuahua die er echt van geniet om steeds even buiten te zijn. Voor de kleinere Chihuahua’s is een keer of twee, drie waarschijnlijk wel voldoende. Het hangt er natuurlijk ook vanaf op welke wijze je het hondje zindelijk hebt gemaakt. Die van ons doet alles tijdens de wandelingen. Het is een ander verhaal als je de Chihuahua bijvoorbeeld hebt aangeleerd om in de kattenbak de behoefte te doen. Dan kan de wandeling buiten bijvoorbeeld 1 of 2 keer per dag plaats vinden.

Nagels

De nagels van de Chihuahua vragen ook om verzorging. Doordat het kleine hondjes zijn zullen deze van nature niet al te snel slijten en zullen geknipt moeten worden wanneer ze te lang zijn. Dit laten we zelf altijd even door de dierenarts doen. Dan weten we in ieder geval dat het goed gaat.

Opvoeding van de Chihuahua, korthaar

Chihuahua, korthaar

Bij de Chihuahua wordt de opvoeding wel eens vergeten.
Maar de opvoeding bij deze hondjes is belangrijker dan sommige eigenaars denken.
Vele van deze hondjes zijn agressief tegenover bezoekers of zelfs tegenover de eigenaar.
Dit komt omdat de meeste hondjes van dit ras behandeld worden als baby's omwille van hun grootte en uiterlijk.
Als ze agressief doen tegenover bezoekers, pakken de baasjes ze op. Zo denken de honden dat ze het juiste doen en dat zij de baas zijn op zo'n moment.

Ook in de zetel en in het bed is dit zo. Een hond is een roedeldier en daar staat de baas altijd bovenaan. Dit ras mag meestal vanboven op de zetelrug liggen en samen met de baas in bed. Zo voelt de hond zich de baas van het gezin.

Het is belangrijk dat dit ras behandeld wordt als hond en niet als mens!!

Rasvereniging van de Chihuahua, korthaar


Chihuahua Club, Nederlandse
Chihuahua Club, Nederlandse

Hulsberg
Website: http://www.nederlandsechihuahuaclub.info

Popularitieit van de Chihuahua, korthaar

De Chihuahua, korthaar staat op dit moment op de 25e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Chihuahua, korthaar

Geen overige informatie over de Chihuahua, korthaar gevonden.
Heb jij overige informatie over de Chihuahua, korthaar ? Dan kun je dat toevoegen

Chihuahua, korthaar pup aanschaffen

Een goede pup zal tussen de €800,- en €1500,- zitten, met uitschieters naar boven als het een evt show/fok-hondje betreft.

Let vooral tijdens deze tijd van rage op dat je een hondje met stamboom koopt, dat alle testen uitgevoerd zijn EN dat de moeder aanwezig is!

Er worden veel kruisingen als zijnde chihuahua verkocht.

Een pup hoort binnen op te groeien, in de huiskamer bij de stofzuiger, tv en eventueel kinderen.
Hondjes die in schuren leven zijn moeilijker te wennen aan de huis omgeving en zullen zich banger en daardoor aggresiever opstellen.

Let er op dat je hondje een lekker dik buikje heeft, goed uit zijn oogjes kijkt en een glanzend vachtje heeft.

Bij de broodfok worden soms bewust pups ondervoed om ze klein te houden!!! Let goed op of het 'puppyvet' aanwezig is!!

Chihuahua, korthaar fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Chihuahua, korthaar.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Chihuahua, korthaar pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Chihuahua, korthaar hebben ook deze rassen

Meer weten over de Chihuahua, korthaar ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Chihuahua, korthaar:


Afbeeldingen

Chihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaarChihuahua, korthaar

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Chihuahua, korthaar hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^