Amerikaanse Bulldog

Amerikaanse Bulldog

Rasgroep van de Amerikaanse Bulldog

De Amerikaanse Bulldog behoort tot de Rasgroep "Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis van de Amerikaanse Bulldog

Amerikaanse Bulldog

De geschiedenis begint in de middeleeuwen, het leven in Engeland en de rest van de wereld was zwaar. Er was een verdeling in klassen zoals de rijken (edelen), middenstanders en werkende klasse. De rijken en middenstanders hadden misschien de kans om voor de hobby honden te houden maar de armen hadden alleen maar een hond als hij enige meerwaarde had. In deze klasse leefden honden die moesten werken om in leven te blijven, zoals karrehonden, herdershonden, terriërs om ongedierte te verwijderen en zo ook Bulldoggen. Bulldoggen waren in die tijd geen ras, maar een type hond. Overal waar namelijk vee- of vleeshandel was, werden er honden gebruikt voor het vangen van het vee. Op die manier ontwikkelde zich, op alle plaatsen waar die vee-industrie was, een hond die bij dit werk gebruikt werd. Het zal je niet verbazen dat op den duur, in de loop van vele jaren, er een type hond ontstond dat uitblonk in dit werk. Dit waren voornamelijk honden boven de 50 KG, met een ondervoorbijt, afkomstig van de grote Molosser, de Mastiff. De Bulldog was geboren. Deze Bulldog was een hond die zonder angst de strijd met de stier (bull) aanging, met de bedoeling; vangen en vast houden, tot de eigenaar hem losmaakte en de stier overnam.

Het verhaal gaat dat zich de ondervoorbijt ontwikkelde omdat deze een betere grip (haak) had, geschikt voor het werk. En dat de terugliggende neus een evolutionair gevolg was van het feit dat de ademhaling dan niet belemmerd werd tijdens dit werk. Hoe het ook is gegaan, feit is dat zich een type hond had ontwikkeld dat de kenmerken van de Bulldog met zich meedroeg.

In eerste instantie was er dus alleen een werkende functie maar later, rond 1200, ontwikkelde zich een vorm van sport, genaamd "Bullbaiting". Hierdoor kwam er dus een soort van fokken op gang met het doel om honden te fokken die steeds beter geschikt waren voor het doel (bullbaiting), wat dus tot gevolg had dat het type Bulldog, langzaamaan, steeds zuiverder werd. Ook dit is weer logisch te verklaren; op het moment dat er een sport ontstaat, komt er ook een vorm van competitie op gang. Pups van Bulldogs die uitblonken in hun werk werden interessanter dan pups van slechte Bulldogs, dus verbeterde de Bulldog als gevolg hiervan.

Het leven van de Bulldog was direct verbonden met zijn bekwaamheid om te vechten, en de mate waarin hij pijn kon verdragen. Deze bekwaamheden werden dan ook regelmatig getest en gedemonstreerd, bijvoorbeeld om pups te kunnen verkopen, .... wat regelmatig resulteerde in de dood. Daarbij moet je in gedachten houden dat er geen medische zorg was, een hond die geblesseerd was moest zichzelf herstellen of sterven.

De Bulldogs die overleefden waren van een heel hard soort, wat resulteerde in een hond met een ijzeren gestel die legendarisch was in heel de wereld. Deze hond is de voorouder van veel bekende rassen en werd gebruikt in heel de wereld, van de arena's van Rome tot de beschaving in het verre oosten.

In de loop der eeuwen ontstonden er andere vormen van vermaak zoals het vechten van honden onderling en het vechten van honden tegen kleinere dieren (terriërs tegen ratten enz.) Hiervoor kwam een ander type hond in opkomst dat weer beter geschikt was voor dit vermaak. Het was een kruising tussen de Bulldog en een aantal agressieve terriërs, de Bull-and-terriër was geboren, de voorouder van o.a. de huidige Staffordshirebullterriër.

In die tijd (rond 1800) vielen een aantal dingen samen. De wereld werd meer beschaafd, honden gevechten werden verboden, de Bulldog raakte volledig uit de mode en leefde alleen nog maar bij de werkende klasse, het showen van honden werd populair. Door deze "move" in de hondenwereld is men de Bulldog gaan kruisen met de mopshond wat resulteerde in de huidige showvorm van de Engelse Bulldog. De originele Bulldog was in Engeland bijna compleet verdwenen.

Karakter van de Amerikaanse Bulldog

Amerikaanse Bulldog

Door de eeuwen heen is de Bulldog altijd een ras geweest dat geselecteerd is op karakter. De vroegere bulldoggers waren mensen die hun honden gebruikten in hun dagelijks werk. Fokken met de Bulldog gebeurde na selectie op karakter. Of hij nu wit was of bruin, groot of klein, zwaar of licht, dikke botten had of dunne, het karakter (de eigenschap om vee te vangen) was het enige dat telde. Als men niet zeker wist of men met een Bulldog te maken had, voerde men gewoon een test uit. De Bulldog werd losgelaten op een stier of ander vee en men observeerde de actie van de hond. Pakte hij het vee bij de neus of het oor dan was het een Bulldog, ging hij echter het gevecht aan met bijv. de achterpoot dan was hij waardeloos. Dat was vroeger....

In het bekende boekje van de heer John Blackwell staan er in de rasstandaard een paar regels over het karakter, te weten:
"He is alert and inquisitive. He is bold and fearless, without being hostile or overly aggressive."

Vrij vertaald staat hier dat een Amerikaanse Bulldog een stoere hond is zonder angst, die echter niet gevaarlijk is naar mensen (onder normale omstandigheden) of (overdreven) agressief (naar andere dieren). Een Amerikaanse Bulldog is een hond die uit zichzelf niet overdreven agressief is naar andere dieren maar een uitdager daarintegen niet uit de weg gaat.

Hierbij moet je uiteraard in gedachten houden dat de opvoeding hier heel veel in betekent. Helaas is het niet zo dat werkelijk alles met de opvoeding te maken heeft. Onderdelen van het werkelijke karakter van de Bulldog kunnen, eenmaal volwassen, toch naar boven komen. Dit houd in dat ze vaak niet meer met sekse of zelfs soortgenoten overweg kunnen. Wanneer u graag allerlei hondenparken bezoekt is de Amerikaanse Bulldog niet de ideale hond met oog op de toekomst. Door in gesprek te gaan met verschillende eigenaren en verschillende fokkers kunt u een zo eerlijk mogelijk beeld vormen.

Rasstandaard van de Amerikaanse Bulldog

Het Johnson type (of Classic type)
====================================
Algehele verschijning:
De Amerikaanse bulldog is een hele sterke atletische zwaargewicht in de categorie middelgrote/grote honden.
In beweging geeft hij de indruk van snelheid en kracht.
Hij is alert, stoer en kent geen angst, echter zonder agressief te zijn.
De eerste indruk moet die van een hele grote atletische Bulldog zijn, en niet die van een oversized terrier.

De kop:
De kop is een beetje een blok.
De schedel is groot en vierkant, bovenop plat en bedekt met sterke spieren.
Er is een duidelijke rimpel tussen de ogen.
De schedel en de snuit worden gescheiden door een diepe abrupte stop.
De snuit is ook geblokt/vierkant en breed, en moet er zeer sterk uitzien.
De snuit is ongeveer 25 tot 30 procent van de totale koplengte.
Hij heeft een niet te grote onderbijt (rond de drie/vier mm).
De tanden zijn groot en sterk.
De ogen zijn rond en staan wijd.
Alle soorten oren zijn toegestaan.
De neus is zwart of rood.

Het lichaam:
Het lichaam is robuust en sterk. Een Amerikaanse bulldog is grof en breed.
De borst is diep en breed met goed gewelfde ribben.
De rug is niet te lang, heel sterk, loopt naar achteren toe iets op en geeft veerkracht en power aan de achterhand.
De buik wordt ligt ingehouden.
De nek moet in verhouding zijn tot het lichaam. De nek is de plaats waar de kracht van de hond is geconcentreerdt. Hij is lang genoeg om als hefboom te werken (maar niet te lang), en bespierdt genoeg om zijn werk te kunnen doen.
De schouders zijn breed en zwaar bespierdt.

De poten:
De voor en achterpoten moet je samen bekijken omdat ze als geheel in balans moeten zijn.
De achterhand is zwaar bespierd maar niet zo breed als de schouders.
De achterpoten moeten parallel lopen en juist gehoekt zijn.
De voorpoten zijn recht en (zwaar) bespierd

De staart:
De staart is lang genoeg om de hakken te bereiken (of ietwat langer).
De staart is bij de aanplant dik en loopt iets dunner uit naar de punt.
De staart, als verlengde van de hond gezien moet sterk zijn.
De staart eindigt in een halve cirkel. Soms (bij b.v. opwinding) wordt de staart boven de rug gedragen.

De afmetingen van de Amerikaanse bulldog:
De Amerikaanse bulldog is oorspronkelijk gefokt om te werken en niet voor de showring. Hierdoor is er een grote afmetingenrange onder de Amerikaanse Bulldoggen.
Je hebt reuen van 56 cm bij de schouder tot 69 cm schouderhoogte.
Teven zijn kleiner, van ongeveer 43 cm tot 66 cm schouderhoogte.
Het gewicht van reuen varieert tussen 35 en 59 kg, dat van teven tussen 30 en 55 kg.
Gewicht en grootte moeten in overeenstemming zijn.
Het gewicht of grootte zijn niet een criterium voor kwaliteit. Een in top konditie verkerende niet al te grote hond is beter dan een uitgezakte zware gigant, maar daar tegenover staat dat een (te kleine) terrier achtige hond niet ras-typisch is. Als alle onderdelen van de hond in verhouding zijn krijgt de grotere hond de voorkeur.

De kleur:
De voorkeurskleur is ten minste 40 procent wit met grote vlekken.
Een hele witte hond is ook goed maar dan moet je uitkijken dat hij niet doof is (bij hele witte honden is de kans op doofheid groter).
De kleuren van de vlekken zijn; elke variant van gestroomd, en elke variant van bruin zoals tan rood geel fawn enz.

De vacht:
De vacht is kort, hard en glanzend, de vacht is de spiegel van de gezondheid van de hond en moet schoon en helder zijn.

Fouten:
De kop
Een slappe uitstraling van de kop, te klein of te spitse snuit, zichtbare ondertanden als de bek gesloten is (te grote onderbijt).
Het lichaam
Een zwakke uitstraling gevend lichaam, een slingerende achterkant, minder dan twee goed ingedaalde testikels.

De poten
Slappe poten, koehakkigheid, naar binnen of naar buiten wijzende voorvoeten, naar buiten stekende ellebogen, te veel hoeking van de achterpoten zoals bij de Duitse
herder.

De staart:
Te korte staart, een te rechte staart, een gecoupeerde staart.

De afmetingen van de Amerikaanse bulldog
Reuen onder 35 kg, teven onder 32 kg, terrier achtige honden.

De kleur:
Geheel zwart, zwart en tan, zwart en lever, merle, zwart masker.

Het Scott type (of standaard type)
===================================
Het grote verschil tussen het Johnson type en het Scott type is dat het Scott type iets smaller en atletischer is.
Dit type is ook meer geschikt (gemiddeld genomen) voor bijv de jacht op groter wild, waarbij km afgelegd moeten worden, gewoon omdat ze atletischer zijn.
Bij het Scott type komt een echte onderbijt ook niet voor, de onderkaak moet net voor de boven kaak staan (een omgekeerd schaargebit). Schaar en Tanggebit moeten worden gezien als een cosmetische fout.
Reuen hebben een schofthoogte van 58 tot 68 cm bij een gewicht van 34 tot 50 kg.
Teven hebben een schofthoogte van 53 tot 63 cm bij een gewicht van 27 tot 38 kg.
Als je op het net gaat zoeken en je komt bij site's van Amerikaanse fokkers/eigenaren uit (van het Scott type), zie je dat deze honden soms ook echter richting het terrier type gaan.

Gezondheid van de Amerikaanse Bulldog

Amerikaanse Bulldog

De Amerikaanse Bulldog kan HD (heupdysplasie), ED (elleboogdysplasie), Neuronale Ceroid Lipofuscinosis (NCL), hart-, nier-, schildklier- en oogproblemen hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De NCL, HD en ED-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD en ED worden een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij ED hoort de uitslag VRIJ te zijn.

Voor NCL is een DNA test beschikbaar. De uitslag daarvan hoort VRIJ te zijn.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Amerikaanse Bulldog

De Amerikaanse Bulldog heeft een korte, stugge vacht die eenvoudig is te onderhouden. Deze hond verhaart gemiddeld en moet met een stevige borstel geborsteld worden. Wel hebben deze honden vaak last van allergieen. Dit uit zich vaak door veranderingen in de vacht. De hond kan bultjes krijgen of een soort 'roestige' kleur in het witte gedeelte.

Bij de meeste Amerikaanse bulldoggen ligt dit aan het voer. Hou dit goed in de gaten en vindt de juiste balans voor uw hond.

Opvoeding van de Amerikaanse Bulldog

Amerikaanse Bulldog

De American Bulldog is niet geschikt voor onervaren mensen en ook niet voor mensen die onevenwichtig of wispelturig zijn. Je moet zowel mentaal als fysiek sterk in je schoenen staan. Een rustige eigenaar die een natuurlijk overwicht op honden heeft, vormt met deze hond een goede combinatie. De honden zijn intelligent en er kan ze veel geleerd worden in een vrij kort tijdsbestek. Een harde opvoeding is uit den boze, maar een duidelijke, consequente en liefdevolle behandeling is noodzakelijk. Leer ze op jonge leeftijd dat je trekken aan de lijn niet accepteerd, want eenmaal volwassen zijn ze veel te sterk geworden om ze nog eenvoudig te kunnen corrigeren. Verder moet er rekening mee gehouden worden dat deze honden behoorlijk eigenwijs kunnen zijn. Iets wat liefhebbers zien als onderdeel van het karakter.

Rasvereniging van de Amerikaanse Bulldog

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Amerikaanse Bulldog.

Popularitieit van de Amerikaanse Bulldog

De Amerikaanse Bulldog staat op dit moment op de 19e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Amerikaanse Bulldog

De Amerikaanse Bulldog is oververtegewoordigd in asiels. Dit omdat mensen vaak geen weet hebben van wat zij in huis halen.

Alleen voor het uiterlijk hoeft u het niet te doen en dat is ook oneerlijk tegenover de hond. Een ras dat jaren gefokt is op het karakter als werkhond moet gekozen worden door iemand die dat respecteert en mee om wilt gaan, niet door iemand die de hangwangen zo schattig vindt.

Amerikaanse Bulldog pup aanschaffen

De prijzen voor Amerikaanse bulldoggen varieren. De prijs hangt af van de kleur, het type en of er wel of geen stamboom aanwezig is.

Koop NOOIT een hond (dit geld voor elk ras) bij een broodfokker. Ook wordt er sterk afgeraden een hond via een site te kopen. Kijk altijd of de moederhond aanwezig is en hoe er met de pups wordt omgegaan.

Bij enige twijfel, niet doen!

Amerikaanse Bulldog fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Amerikaanse Bulldog.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Amerikaanse Bulldog pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Amerikaanse Bulldog hebben ook deze rassen

Meer weten over de Amerikaanse Bulldog ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Amerikaanse Bulldog:


Afbeeldingen

Amerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse BulldogAmerikaanse Bulldog

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Amerikaanse Bulldog hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^