Puber en dominant gedrag!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Tineke HoogeveenTineke Hoogeveen 2 doggies

honden foto van Tineke Hoogeveen

Ik moet je eerlijk bekenen, mijn honden lopen zelden aan de lijn.
Ik beschik over een heel groot erf zodat ze daar kunnen spelen en draven.
Ga binnen kort wel met de lijn leren lopen.
Mijn 2 oudste Teckels zijn in het verleden gebeten door 2 terriers en sinds dien angstig om aan de lijn te lopen. Je hebt soms een lange adem nodig om het negatieve gedrag er uit te krijgen. En vaak zie je na verloop van tijd,dat ze het weer gaan proberen, wat bij mij ook het geval is.Maar dan is het ook zaak om door te zetten.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Puber en dominant gedrag!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel zonnetjezonnetje 3 doggies

honden foto van zonnetje

Ik ben blij dat je ook ziet dat het niet zo makkelijk is. En ik heb het ook geprobeerd, mijn kaken haast opslot gegaapt om Fedor rustig te krijgen, maar dat hielp allemaal niks. Als hij ergens tegen wil blaffen en ik ga met mijn rug naar hem toestaan zorgt hij wel dat hij ervoorbij komt om toch te blaffen. Je zou dat dominant kunnen noemen O-) O-)

Uit ervaring weet ik dat bij hem het beste werkt om NEE te zeggen, en het te menen. Vooral dat laatste is soms moeilijker dan je zou denken. En wat dat betreft lijken een Dog ene Landseer wel op elkaar denk ik, ze kunnen zich kostelijk vermaken.... en subtiliteit daar hebben ze nog nooit van gehoord.

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Ik zou dit ook oplossen met kalmerende signalen. Ik werk er nl. ook mee in mijn lessen en ik merk heel veel verschil met dit soort gedrag met honden.

Beginnen eerst met op grote afstand te trainen van de groep. Gaat het goed dan weer een stapje dichter bij de groep. Je moet een lange adem hebben maar dit gaat echt werken.

Een hond die uit het niets gaat happen, heeft veel spanning in zijn lijf en is veel signalen kwijt zoals snuffelen, gapen, kop wegdraaien, schudden. Dit moet weer terug komen en dit kun je gaan trainen als de hond zich weer veilig voelt in de groep.

Het probleem met pubers is dat ze al vol zitten met hormonen en daarbij komt de groep er nog bij en dan slaat de vlam in de pan. Daarom dus veel afstand, lekker trainen en voordat de spanning te hoog wordt weer terug naar huis. Dit kan het hele lesuur zijn maar ik vermoed dat dit maar een half uur wordt.

Veel succes.

Groetjes van Esther

honden page profiel Tineke HoogeveenTineke Hoogeveen 2 doggies

honden foto van Tineke Hoogeveen

De kalmerende signalen leer je je hond heus niet in een dag, mijn 3 jongste Teckels beheersen hun taal nog goed, alleen de oudste van 11 jaar begreep ze niet zo goed meer.
Je kunt het wel stimuleren.
Ik geef ze nu een paar koekje of stukjes kaas, die verspreidt ik onder de struiken en verstop het in de zandbak, nu is mijn oude dame weer veel vrolijker en attent. En ze pikt ook de dinger sneller op en ze worden er lekker moe van.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

Op kalmerende signalen moet je reageren, als een hond kalmerende signalen afgeeft kan het wezen dat je hem bijv. verkeerd benaderd of op de verkeerde manier aait of dat ie zichzelf probeert te kalmeren. Niet alle honden kennen de hondentaal nog, de taal kan weggaan omdat er bijv. verkeerd op gereageerd wordt, dan dooft het uit om zomaar te zeggen. Een hond die zo reageert als Athos is gefrustreerd door iets wat hij wil maar wordt tegen gehouden door de handler,of hij moet iets doen wat ie niet wil, en die frustratie bouwt zich al eerder op. Het opspringen en bijten is het gevolg van iets. Dus probeer de hond goed in de gaten te houden en te observeren waar en met wat voor oefening het mis gaat, en daar waar het mis gaat moet je iets aan gaan doen. Wij kunnen de hond niet in de les zien dus is het moeilijk om aan te geven waar het mis gaat, maar dit lijkt mij een taak van de trainer cq. gt.

honden page profiel happyjan*happyjan* 3 doggies

honden foto van happyjan*

hoi niets overhaasten gewoon doorgaan met makkelijke oefeningen die hij wel doet. en die puberiteit die duurt niet lang O-) greeetz

honden page profiel BaileysBaasjeBaileysBaasje 2 doggies

honden foto van BaileysBaasje

Precies wat Messina zegt: op de zij en even tot de orde roepen. Ik weet dat veel moderne trainingsmethoden daar tegen zijn, maar vandaag was Bailey (op de kop af 11 weken vandaag) bloed irritant en het leek wel of ze ADHD had of hoe het ook heet.
Gisteren op puppycursus noemde de trainster haar al een Doerak, waar ze haar vorige week nog gewoon een pittige tante noemde!
Vandaag alles geprobeerd: herhaling, negeren, time-out, hard foei en nee. Maar nee, madam had een antidag. Toen ze vervolgens de bench zo'n beetje begon te slopen, terwijl ze daar net nog normaal met haar speeltjes in bezig was, had ik er genoeg van (na het toenemende kabaal etc. te hebben genegeerd) en heb ik haar - zij het met pijn in mijn hart - op de zij gelegd tot ze kalmeerde. Het lijkt er tot nu toe op dat het gewerkt heeft. Ik hoop het maar, want ze was onwaarschijnlijk recalcitrant vandaag.

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie 3 doggies

honden foto van Floor en Fiefie

@baileysbaasje
je zegt zelf al "met pijn in het hart"....zegt al genoeg denk ik ;-)
niet nodig, er is een oorzaak waarom de hond dit doet en daar moet je achter zien te komen en op een hondse manier op reageren...
precies wat de ts ook zegt.
stel je voor, jij bent in een drukke vergaderzaal en hebt de hele nacht slecht geslapen. iedereen praat tegen je en je snapt er niks van en uit frustratie doe je wat geks...dan wil jij daar toch ook niet voor gestraft worden? dan wil je toch gewoon even wat rust en kalmte....dat is bij honden die druk en raar gedrag gaan vertonen ook vaak het geval. eventjes time-out en rusten...niet straffen want dat is op de zij leggen wel in mijn ogen. :-)

honden page profiel BaileysBaasjeBaileysBaasje 2 doggies

honden foto van BaileysBaasje

@ Floor en Fiefie: time-out en rusten had ik dus ook al geprobeerd; meerdere malen zelfs. Zoals ik al schreef: het hele arsenaal van wat men voorschrijft had ik al geprobeerd op diverse momenten vandaag. Toen ze haar climax bereikte met het slopen van de bench, heb ik de zijligging toegepast en die had op meer dingen effect dan alleen het slopen. Zo ging ze automatisch zitten bij elke stoephoek, waar je er anders meerdere opdrachten toe moet geven.
De bui die ze vandaag had, was gisteren al in de maak, want ook de trainster van puppy cursus kon geen vat op haar krijgen op de gebruikelijke manier.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van C

andaag alles geprobeerd: herhaling, negeren, time-out, hard foei en nee

Dat is knap vermoeiend voor een hond en ook heel erg verwarrend.

Men wil altijd gelijk resultaat zien, als word gezegd dat je het gedrag moet negeren dan doe je dit iedere keer, iedere dag, ook al haalt de hond het bloed onder je nagels vandaan.

Je kan een hond altijd verplichte rust geven (zonder te mopperen, het is geen straf).

Je hond ziet de lol er echt niet meer van in als jij gewoon naar een andere ruimte gaat.

Daarnaast kan het ook overprikkeling zijn.

honden page profiel BaileysBaasjeBaileysBaasje 2 doggies

honden foto van BaileysBaasje


Je hond ziet de lol er echt niet meer van in als jij gewoon naar een andere ruimte gaat.


Dat maakte totaal geen indruk. Het leek zelfs of ze harder tekeer ging toen ze alleen was in de kamer.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van C

Hoe lang bleef je in die andere ruimte?

Zoals ik zei kan het ook overprikkeling zijn, hoeveel had ze geslapen op die dag?

honden page profiel Knut en LiloKnut en Lilo 3 doggies

honden foto van Knut en Lilo

Typisch puberaal gedrag. Hoort er gewoon bij, maar dat maakt het natuurlijk niet leuker. Als hij ook rare verschijnselen krijgt als hij een loops teefje ruikt (niet meer willen eten, hyperactief, veel blaffen, trekken aan de lijn) geef ik als tip om hem te laten castreren. Dat hebben we met knut ook gedaan (hij was toen 9 maanden, dus best heftig) Het was een goede zet, want het is net alsof hij de puberteit heeft 'overgeslagen'! als dit het geval is, is castreren een aanrader (tenzij je er later een nestje mee wil fokken)
Groetjes Marit

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie 2 doggies

honden foto van Floor en Fiefie

@baileysbaasje
ben het met bijou eens. hond de bench in en klaar, als je dat vaak genoeg doet gaat hij wel slapen hoor, gezeur negeren. als je van alles gaat proberen zoals foei (wat ook straffen is in mijn ogen en dan zou ik dus weer terug komen op mijn vorige verhaal) raakt de hond alleen maar gefrustreerder. dus ik zeg: hond overprikkeld...de bench in en verplicht rusten. zal hem goed doen, echt waar.

(sorry samantha was even off-topic :-D O-) )

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 2 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Ik vraag me ook altijd af hoelang mensen dingen uitproberen.

als jij op 1 dag al die dingen gedaan heb snap ik dat je hond het niet meer begrijpt.

Geef je hond regelmaat en veel rust. Zeker de eerste paar weken is regelmaat gewoon heel belangrijk.

als je verschillende methodes gaat gebruiken zal je hond verwart raken. gebruik er een en hou je daarbij. Probeer dit minstens 2 a 3 weken, werkt het dan niet probeer dan een andere..

Maar je moet de hond in de bench wel wat te doen geven, zoals een kluifje of een nieuw speeltje. Dan zal de pup de bench niet slopen!

honden page profiel SennaSenna 2 doggies

honden foto van Senna

Is het misschien niet een idee om ipv van de hondentraining om naar een cursus te gaan waar je je hond leert lezen. Dan kan jij zo goed mogelijk inspelen op zijn gedrag. Vooral omdat het zo'n grote hond is! :-)

Want ik denk dat jij onbewust verkeerde signalen uitzend op de training waar je hond op reageert. Omdat het thuis wel zo goed gaat.

honden page profiel ashaasha 3 doggies

honden foto van asha

ik heb het met mijn hond ook gehad in de puber tijd echt druk springen en de lerares aanvallen en bijten en naar mij ik wist toen niet zo veel maar snap nu dat hij over geprikkeld raakte en dat het te veel voor hem was. mischien op je cursus vragen of jij met je hond mag waar niet te veel honden tegelijk zijn dus apart en dat je het dan samen met hem op bouwd.
en op de rug doen of op zijn zij werkt dus echt niet bij een dog ze vinden het een uit daging en zullen dat elke keer weer je uit dagen tot dat zij winnen.

wat je kan doen als hij zo springt en hapt is je rug draaien en negeren en dan staken met waar jullie mee bezig zijn als hij gestopt is weg lopen met hem aan de kant en hem op zit zetten en negeren kijken of het helpt :-D

honden page profiel BaileysBaasjeBaileysBaasje 1 doggies

honden foto van BaileysBaasje

@ Gerdine van 't Hof: ze heeft een soft chewy toy en een puppy kong in de bench. Toen ze vandaag na mijn ingreep kalmer was kreeg ze zo'n kauwstick voor de tandjes als beloning.

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie 3 doggies

honden foto van Floor en Fiefie

dus je hond krijgt een beloning omdat hij straf heeft gehad?...beetje raar...

honden page profiel Samantha & AthosSamantha & Athos

honden foto van Samantha & Athos

Sorry, wil echt niet vervelend doen, maar BaileysBaasje, wil je aub een eigen topic openen.
Nu krijg ik steeds berichten waar ik zelf niet veel aan heb. Is niks persoonlijks, maar hou zo geen overzicht... O-)

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie 3 doggies

honden foto van Floor en Fiefie

je hebt gelijk, is misschien beter als ze zelf even een topic opent...
hoe gaat het bij jou? met athos? al een beetje verheldering over hoe en wat? en al verbetering?

honden page profiel Samantha & AthosSamantha & Athos

honden foto van Samantha & Athos

Nee, hebben zondag weer cursus.
Maar heb buiten gemerkt dat het denk ik toch een soort spanning is. Als ie bijv. honden tegen komt en waar hij niet mee mag spelen. Of niet van hun, of wij zijn onderweg ergens heen. Maar ben dat schijnbaar altijd voorgeweest omdat we richting veldje gingen en daar gingen spelen. Nooit probleem gehad. Maar van de week eens niet gedaan, vraag me niet waarom. En toen begon hij dus weer te springen en happen. Dus de dichtsbijzijnde tak of boom opgezocht en hond aan gezet. En na even was hij weer rustig. Mijn arm ondertussen blauw!! Maar dit was de 1e keer dat ie dat weer deed. Dus denk dat het groot deel met elkaar te maken heeft. Veel opwinding met al die honden en niet uit kunnen leven. Dus waarschijnlijk niks met dominantie te maken. Behalve op curus, omdat hij dan al zo is, dat hij dan niet meer naar mij luisterd... Ben benieuwd zondag... Trek wel vele lagen kleding aan om me armen te beschermen. Want heb een enorme blauw/paarse plek op me bovenarm staan van de vorige cursusles!

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

probeer stress en dominantie te blijven scheiden.

op de cursus is het niet luisteren vaak ook geen dominantie maar ook stress, een hond vol stress kan ook helemaal niet meer leren, hij hoort je nauwelijks meer, laatstaan dat hij iets kan uitvoeren.

dat happen is dan iets wat wij als mensen ook wel doen als we onder stress zijn "we reageren ons af op de 1e die in onze buurt komt, en dan is dat meestal ook nog iemand die we juist goed kennen".

mijn vorige schnauzer deed dit ook, en ook altijd op momenten dat er een conflict voor hem onstond: naar de baas luisteren of de impuls volgen die hij wilde, de stress die dat in zijn sterke kop opleverde zorgde ervoor dat hij zich afreageerde op mij, dat mag je zeker (als het zover komt) strak en strikt op reageren: even afkoelen lijkt me een prima optie.

de schnauzer die wij nu hebben heeft het ook maar uit het anders: die duikt bv in een graspol en rukt die de grond uit en slingert hem 2 meter weg, pakt een stok en versplintert zo'n ding in 1x, gaat heel hard rondjes draaien etc etc, oversprong gedrag wordt het ook wel genoemd.

ik denk wel dat mensen hier een punt maken, als je het boekje te pakken kan krijgen is heeeeeeeel waardevol: kalmerende signalen van Turid Rugaas, het heeft ons enorm geholpen Gorby beter te begrijpen en ook die zeer stressvolle situatie beter aan te zien komen, hem te kunnen kalmeren en te beantwoorden (want het bleek dat Gorby, die ook in angst-agressie kon schieten) heel veel kalmerende signalen afgaf van de te voren

is echt een super boekje en je zal erna anders naar je hond kijken, niet alls goed vinden, maar er zullen zeer "ohhhhh, is dat wat er gebeurd cq "gezegd' wordt", echt de moeite waard.

enne succes en probeer zelf niet te gespannen te raken, want dan gaat het zeker "fout"

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie 3 doggies

honden foto van Floor en Fiefie

ben het met gobry eens, ik denk inderdaad dat het stress is...
zou je niet kunnen vragen of je eens een paar lessen een beetje aan de kant kan gaan oefenen met hem? zodat hij niet helemaal tussen de honden zit? en dan langzaam opbouwen dat jullie steeds korter bij de honden komen?
wat ik ook thuis zou gaan doen is aandachtsoefeningen. verzin een geluidje zoals een klakgeluidje met je tong en iedere keer als hij kijkt krijgt hij een beloning. als dat goed gaat ga je met hem naar buiten, wel waar nog geen honden zijn, en doe je weer met hem oefenen met dat klakgeluidje...kijkt hij je weer rustig aan krijgt hij weer een beloning en dat steeds meer in de buurt van honden gaan oefenen...eigenlijk ervoor zorgen dat het enige dat belangrijk is in de wereld jij bent.

dat boek zou ik trouwens ook aan willen raden...:-)

ooh en nog een dingetje...zal wel heel moeilijk zijn maar probeer er zelf zo rustig mogelijk onder te blijven...de hond pikt jou emoties natuurlijk ook op...

honden page profiel Samantha & AthosSamantha & Athos

honden foto van Samantha & Athos

Moet ook zeggen dat ik eigenlijk nooit gespannen ben voor een cursus. Ik denk altijd van: we zien wel.
We hadden ook met puppycursus weinig verwachtingen, omdat ze zeiden dat een dog vaak niet luisterd als jij het wil. Nou pure onzin bleek!!

Maar moet zeggen dat aandacht thuis en hier buiten heel goed gaat. Op zijn naam reageerd hij heel goed, en op knippen met je vingers, of inderdaad een klakgeluid. Dat zit er hier al goed in. En gisteren hebben we zomaar door kunnen lopen toen hij andere honden aan de overkant zag! Ben zo trots! We liepen, hij keek, ik zei zijn naam en kom we gaan door. En hij kijkt mij aan, dus kreeg hij beloning en we liepen zo door!

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie 3 doggies

honden foto van Floor en Fiefie

dat is heel fijn :-) misschien is het nu gewoon een kwestie van consequent volhouden en wachten tot het gedrag uitdooft...:-)
misschien is hij inderdaad gewoon even een puber uit aan het hangen...denk dat het wel goed komt hoor :-D

honden page profiel Samantha & AthosSamantha & Athos

honden foto van Samantha & Athos

Ja, onze fokkers zeggen dat dit puur het puberen is. Hebben ze allemaal gehad (hun vorige) en zijn er allemaal vanzelf mee opgehouden.. Dus ja, kweet het ook niet.. Zal morgen zien..

Verslag hiervan zet ik uiteraard hier terug!

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie 3 doggies

honden foto van Floor en Fiefie

nou succes ermee! ;-) even doorbijten (figuurlijk dan he O-) O-)) en lekker positief blijven...dan komt het wel goed!:-D
ben benieuwd naar het verslag over een tijdje :-)

gast (Gast)

Jouw hond vind de hondenschool gewoon stomvervelend en heeft allerlei trucjes ontdekt om het zichzelf aangenamer te maken,dat is alles.Voor een hond bestaan er wel leukere dingen dan die stomme oefeningetjes doen op een plein,die ze moeten ondergaan van hun baas omdat die denkt dat zijn hond zo "opgevoed"raakt.Blijf gewoon weg daar en doe dingen met je hond die hij wel leuk vind.

honden page profiel Samantha & AthosSamantha & Athos

honden foto van Samantha & Athos

Even een update over vandaag met cursus.
Ging er zonder verwachtingen heen en ging vandaag eigenlijk wel redelijk.
Mijn man heeft 1x in moeten grijpen om te corrigeren, en dat was met de 1e oefening, volgen. Werd hem iets te veel waarschijnlijk en hij hing weer in mij. Hij heeft het overnomen en moest de hond dwingen in af te gaan. Nou hond onder de indruk en hele cursus eigenlijk vrij weinig last gehad. 1 รก 2x een time out gehad, omdat hij 1x weer ging bijten met een oefening en 1x omdat ie met rust naast me in me vingers begon te knabbelen. Verder was ik verbaasd. Moet zeggen dat we beide erg rustig waren. De GT heeft ons ook geobserveerd en zag ook dat wij rustiger waren. En de tips in huis, dus hond mag geen innitiatief nemen heeft zeker geholpen. Athos zelf leek ook een heel stuk rustiger. Ging niet liggen rollen in het gras of andere honden uitdagen. Zat of lag netjes naast me alles te volgen. Moet ook zeggen dat 1 hond op cursus eerder weg is gegaan. Deze komt uit het asiel is blaft non stop. Toen deze weg was was de les een stuk ontspannender... Zowel de GT als de instructrise, welke een hele goede steun en hulp was dee les! hebben gezegt dat er zeker vooruitgang in zit.

We gaan alleen waarschijnlijk niet meedoen aan het examen, omdat wij en de hond daar echt nog niet klaar voor zijn. We maken de cursus af, zeker als het in dit tempo vooruitgaat. En beginnen, als we denken dat dat nut heeft, opnieuw met deze cursus!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Puber en dominant gedrag!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 3 van 4 12 34
Volgende forumvraag: Spelen, Spelen en nog eens spelen!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^