Puppy bijt

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Raymond FlensRaymond Flens

Goedemorgen. Wij hebben sinds een week een bordercollie pup (reu). Wij lopen tegen het volgende aan. Hij pakt geen rust. Hij staat altijd aan en slaapt eigenlijk niet. Ook in de bench is dat een uitdaging. Nog een probleem voor ons is dat de pup voortdurend bijt blaft en grond om aandacht te krijgen. Negeren heeft geen zin dan gaat de hond alleen maar harder bijten. Dit doet hij ook bij onze kinderen en dat vind ik echt wel een ding. De hond is totaal niet gesocialiseerd. Ook met uitlaten is het een brok stress. Wij zijn half overspannen inmiddels. We willen het graag goed doen, maar weten het echt even niet. Wanhopig worden we ervan. Iemand tips aangaande het bijt gedrag omdat afleiden van de pup dan ook niet werkt. Alvast dank voor de reactie. 

honden page profiel DagmarDagmar

Het is een pup, weggerukt bij alles wat hem bekend is, geef hem even tijd ;) Bij je kinderen loopt de opvoeding vast ook niet vlekkeloos.

Pups ontdekken de wereld met hun tanden, ze hebben nu eenmaal geen handen om alles vast te grijpen wat binnen hun bereik ligt. Geef telkens wat anders in de plaats, voorzie voldoende kauwmateriaal en bij een echt "aanvalletje" van puppy gekte, geef dan even een time-out (bench, buiten, andere kamer etc...) even gewoon wegsteken met een handje snoepjes om te zoeken, dus niet als straf (zeker niet in de bench steken als straf).

Rome is ook niet op een dag gebouwd, dus je zal nog wel even een aantal maanden werk, geduld en liefde moeten steken in dat wezentje wat ook maar gewoon een dier met karakter en gevoel is én waar jullie voor gekozen hebben om hem in huis te nemen, het is niet de pup die dat beslist heeft dus het is niet eerlijk om van hem perfectie te verwachten zonder dat hij weet wat dat inhoudt, aan jullie om hem dat bij te brengen. En dat gaat niet zonder slag of stoot.

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

Hoi een pup bijt ja. Ik ken eigenlijk geen pup die dat niet doet. Wat bij mijn hond hielp toen ze nog een pup was, was steeds als ze beet heel hard au roepen en daarna negeren. Ze had het daardoor heep snel afgeleerd. Nou had ik een tervuerense herder en die zijn daar wel heel gevoelig voor maar het is het proberen waard denk. Dus echt een hele harde au.

Je schrijft stress op straat. Hoe uit zich dat? Want die grote buitenwereld is erg spannend voor een jonge pup. Bij mijn hond uitte zich dat in steeds gaan zitten en niet verder willen lopen. Zat met grote ogen om haar heen te kijken.

Je moet echt veel geduld hebben met een pup. Alles is spannend. Opeens een nieuwe omgeving en weg gerukt bij mama en broertjes en zusjes. Buiten is zoveel te zien en te horen en daar moeten ze echt aan wennen.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Het lijkt me normaal puppy gedrag.

Een pup van 8 weken is een baby die alles nog moet leren.

 

Wat bedoel je met 'het uitlaten is een bonk stress?

Op zo'n jonge leeftijd is het vooral zindelijk maken.

Kleine stukjes wandelen, je pup laten wennen aan de wereld.

Echt afstanden wandelen komt later vanzelf.

 

Hebben jullie je voorbereid op het opvoeden van een pup?

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Waar heb je hem vandaan?

Ik heb even bij je foto`s gekeken, wat een leukerd is het.

 

Op zich wel normaal hoor dat bijten etc.

Negeren zou ik het niet, maar wel even kijken naar waar het vandaan komt, en aan de hand daarvan bijv. de pup even uit de situatie halen, op een kalme manier. Of een klein rustig spelletje zoals een lekkertje verstoppen te doen. 

Hoe oud zijn de kinderen? Weten de kinderen hoe om te gaan met honden in het algemeen, en in het bijzonder met een drukke pup?

 

De Puppy en de Jonge Hond - Over Opgroeien - kynoblog

 

Ook buiten, ik ging voor het zindelijk maken steeds even naar hetzelfde plekje met gras vlakbij ons huis, en bleef daar dan een tijdje met de pup zodat ze uitgebreid kon snuffelen en rondkijken en vandaaruit steeds een beetje uitbreiden. 

honden page profiel Fine Fine

Inderdaad is dit wat een pup doet en ja dat is soms frustrerend. Maar ga er maar vanuit dat dit nog wel even duurt. Niemand heeft gezegd dat een pup alleen maar leuk is. Hou vol, komt goed! En probeer ook te genieten van de kleine!

honden page profiel Fine Fine

" Goedemorgen. Wij hebben sinds een week een bordercollie pup (reu). Wij lopen tegen het volgende aan. Hij pakt geen rust. Hij staat altijd aan en slaapt eigenlijk niet. Ook in de bench is dat een uitdaging. Nog een probleem voor ons is dat de pup voortdurend bijt blaft en grond om aandacht te krijgen. Negeren heeft geen zin dan gaat de hond alleen maar harder bijten. Dit doet hij ook bij onze kinderen en dat vind ik echt wel een ding. De hond is totaal niet gesocialiseerd. Ook met uitlaten is het een brok stress. Wij zijn half overspannen inmiddels. We willen het graag goed doen, maar weten het echt even niet. Wanhopig worden we ervan. Iemand tips aangaande het bijt gedrag omdat afleiden van de pup dan ook niet werkt. Alvast dank voor de reactie.  "

Hoe gaat het ' s nachts? Slaapt hij dan wel? Te weinig slaap kan er ook voor zorgen dat ze nog drukker worden.

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes

Zoals de reacties hierboven zeggen, is het een heel normaal gedrag voor een pup van deze leeftijd. 

En zeker voor een BC pup.
Ik hoop dat je je hebt ingelezen in karaktereigenschappen van dit ras. Je hebt namelijk voor een heel uitdagend ras gekozen, omdat deze honden flinke mentale en fysieke uitdagingen nodig hebben. 
 
Je zegt dat je pup helemaal niet gesocialiseerd is.. Tja, het is toch aan jou om hem te helpen, om samen de wereld te ontdekken... 
Als je pup van een bonafide fokker komt, dan heeft hij toch zijn eerste (en heel belangrijke) socialisatie periode in zijn nest en omgeving gehad. 
Komt hij van een malafide fokker, dan brengt het er natuurlijk veel meer werk voor jullie mee. Dan kent je pup zijn bijtrem waarschijnlijk ook helemaal nog niet.  Maar je kan hem wel helpen om het te leren:
 
 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Je hebt een border collie in huis genomen, daar ben je je hopelijk bewust van? Dit zijn honden enorm veel uitdaging nodig heeft voordat hij voldaan is. Kortom lekker erop uit en heel veel hersen/snuffel werkjes aanbieden. Al gekeken naar een cursus?

 

Bench is geen verplichting, lekker achterwege laten. BC wordt niet graag opgesloten. Ga lekker met je hond op de bank zitten, desnoods hou je hem aan de lijn. Het is een hond die idd veel aan staat en sws eerst goed en veel uitgedaagd moet worden voor hij gaat rusten.

 

Biedt daarnaast je hond heeeel veel kauwmateriaal aan, dit ontspant. Dit geldt ook voor gevulde kongen/lickimatten etc.

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Dit ras is gefokt om de hele dag schapen te drijven:

 

"Dit ras is graag bezig. Sterker nog, hij moet het druk hebben, want anders gaat hij zich vervelen. Dit kan leiden tot hinderlijk gedrag, zoals blaffen, graven of achterna jagen. Hij is geen hond die rustig op het vloerkleed ligt terwijl jij van je rust geniet, hij gedijt op activiteit."

 

https://bazoeki.com/ras-gids/border-collie#:~:text=Karakter%20van%20de%20Border%20Collie&text=Dit%20ras%20is%20graag%20bezig,geniet%2C%20hij%20gedijt%20op%20activiteit.

honden page profiel Fine Fine

" Dit ras is gefokt om de hele dag schapen te drijven:
 
"Dit ras is graag bezig. Sterker nog, hij moet het druk hebben, want anders gaat hij zich vervelen. Dit kan leiden tot hinderlijk gedrag, zoals blaffen, graven of achterna jagen. Hij is geen hond die rustig op het vloerkleed ligt terwijl jij van je rust geniet, hij gedijt op activiteit."
 
https://bazoeki.com/ras-gids/border-collie#:~:text=Karakter%20van%20de%20Border%20Collie&text=Dit%20ras%20is%20graag%20bezig,geniet%2C%20hij%20gedijt%20op%20activiteit. "

Oeps..ik denk niet dat degene die deze vraag stelde vrolijker wordt van horen dat het ras dit met zich meebrengt. Ik denk dat iedere pup dit soort gedrag kan tonen. Het is ook gewoon nog een pup die pas een week bij hen is.Komt vast goed, de puppy tijd is niet alleen maar leuk en makkelijk net zoals dit bij kinderen ook vaak niet het geval iswink

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Oeps..ik denk niet dat degene die deze vraag stelde vrolijker wordt van horen dat het ras dit met zich meebrengt. Ik denk dat iedere pup dit soort gedrag kan tonen. Het is ook gewoon nog een pup die pas een week bij hen is.Komt vast goed, de puppy tijd is niet alleen maar leuk en makkelijk net zoals dit bij kinderen ook vaak niet het geval is "

Mag toch hopen dat hij dit van te voren al wist. Zo niet, is dit enorm belangrijk om te weten. Een border collie is niet even zomaar een pup/gezinshond wat je in huis haalt. Dit zijn werk honden die de hele dag aan staan. Niet gek dus dat je hond constant aan staat, geen rust pakt etc. Je kunt daar met deze informatie juist op inspelen. Veel mentaal uitdaging bieden, erop uit gaan en dan pas kijken naar rust pakken. Dit is namelijk geen ras wat zomaar even lekker gaat liggen. Lijkt mij met al deze problemen, wel erg belangrijk om te weten. wink

honden page profiel Fine Fine

" Mag toch hopen dat hij dit van te voren al wist. Zo niet, is dit enorm belangrijk om te weten. Een border collie is niet even zomaar een pup/gezinshond wat je in huis haalt. Dit zijn werk honden die de hele dag aan staan. Niet gek dus dat je hond constant aan staat, geen rust pakt etc. Je kunt daar met deze informatie juist op inspelen. Veel mentaal uitdaging bieden, erop uit gaan en dan pas kijken naar rust pakken. Dit is namelijk geen ras wat zomaar even lekker gaat liggen. Lijkt mij met al deze problemen, wel erg belangrijk om te weten.  "

Maar ' dit al wist'.... Ik lees niks wat anders is bij pups van andere rassen. Pups ontdekken alles met hun mond,ze hebben geen handen en dus ontdekken ze de wereld zo.Ook zijn pups vaak druk en actief, dit is echt niet uitzonderlijk ofzo.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Wij zijn half overspannen inmiddels. We willen het graag goed doen, maar weten het echt even niet. Wanhopig worden we ervan. 

Adem in, adem uit. Laat al die druk even varen, zoveel stress is nergens voor nodig. hp-smile

 

Je hebt een puppy in huis. Nog maar amper een weekje. Dat is dus wennen, en in de eerste plaats voor dat kleine hondje dat uit zijn vertrouwde omgeving en familie is gehaald en nu plots bij vreemde mensen in een vreemd huis terecht is gekomen. Nog veel meer dan jullie, ervaart dat kleintje nu veel spanning en onzekerheid. 

Probeer dus in de eerste plaats zelf rustig te worden, nergens druk op te leggen, en geduldig en warmhartig het kleintje een gezellige en betrouwbare thuis te bieden. Van daaruit groeit alles. hp-heart

 

Neem ruim de tijd om met mondjesmaat (op tempo van de pup, wat die aankan) nieuwe dingen aan te leren. Zoals het wennen aan de buitenomgeving. Socialiseren doe je zelf, want het betekent: zelfzeker en vol vertrouwen in je leefwereld staan. En ieder heeft een andere leefwereld en socialiseert zijn hond dus op een andere manier. Voor de ene is het belangrijk dat de hond vertrouwd wordt met het openbaar vervoer, de wekelijkse markt, voor de andere is het belangrijk dat ie zich op zijn gemak voelt bij paarden of koeien, in het donker, bij lawaai en drukte, enz. enz. 

Dat gaat natuurlijk niet allemaal op 1 dag of week. Daar gaan maanden overheen. Want het gaat niet om zoveel mogelijk nieuwe dingen te ondergaan, maar om het gevoel erbij, dat de puppy zich ontspannen voelt bij nieuwe prikkels. Zodat ie kan uitgroeien tot een stabiele en zelfzekere hond. 

 

Puppies bijten. Natuurlijk vinden we dat niet wenselijk, maar het is geen kwestie van simpelweg afleren. Leer te kijken naar wat er speelt, waarom de pup bijt. Dat kan te maken hebben met opwinding, te veel stress ervaren, zich vervelen, te hoog in de energie zitten, protest, overvraagd worden, enz. enz.

Als je leert kijken naar wannneer en waarom de pup bijt, kan je makkelijker anticiperen en het gedrag ombuigen. 

 

Kortom, niet overvragen de eerste weken. Alles op zijn tijd. Gun jezelf en de hond een ontspannen en stressarme start. Jullie zullen je er allemaal veel beter bij voelen. hp-smile 

honden page profiel Fine Fine

Het is trouwens wel een heel mooie en schattige pup hoor op de foto' s te zien!

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Maar ' dit al wist'.... Ik lees niks wat anders is bij pups van andere rassen. Pups ontdekken alles met hun mond,ze hebben geen handen en dus ontdekken ze de wereld zo.Ook zijn pups vaak druk en actief, dit is echt niet uitzonderlijk ofzo. "

Als je een BC vergelijkt met elke standaard huishond of pup gaat er wat mis. Ja, dit zijn "puppydingen", echter heeft een BC echt wel een andere aanpak/uitdaging nodig dan een standaard pup. De basis blijft uiteraard het zelfde, maar deze pup zal meer nodig hebben om hem tevreden/voldaan te krijgen en houden. 

 

"Een border collie is een toegewijde werkhond met een complexe persoonlijkheid en speciale behoeften".

 

Ik wil al jaaaaaren een BC maar om deze redenen begin ik er echt nog niet aan. 

honden page profiel Fine Fine

" Als je een BC vergelijkt met elke standaard huishond of pup gaat er wat mis. Ja, dit zijn "puppydingen", echter heeft een BC echt wel een andere aanpak/uitdaging nodig dan een standaard pup. De basis blijft uiteraard het zelfde, maar deze pup zal meer nodig hebben om hem tevreden/voldaan te krijgen en houden. 
 
"Een border collie is een toegewijde werkhond met een complexe persoonlijkheid en speciale behoeften".
 
Ik wil al jaaaaaren een BC maar om deze redenen begin ik er echt nog niet aan.  "

Zou kunnen ja maar kom op, ts heeft de hond een week! En praat over bijten en dus maak ik de vergelijking met andere  rassen. Iedere pup doet veel met de tanden.. Zonder nu een hele discussie te starten , dat is nietij mijn bedoelingundecided

honden page profiel DanielleDanielle

Dit is inderdaad gewoon puppygedrag en ook heel herkenbaar toen mijn golden retriever een pup was.

 

Echter is het wel goed voor TS om te weten dat ook als de hond straks geen pup meer is, er werk aan de winkel is. Het klopt inderdaad dat een border collie - meer dan een gemiddeld ras- uitgedaagd moet worden. 

 

TS, je kunt wel alvast oriënteren voor een leuke sport of cursus. Of had je al iets in gedachten?

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes


 
TS, je kunt wel alvast oriënteren voor een leuke sport of cursus. Of had je al iets in gedachten? "

'Baasje verwijderd' ondertussen. 

 

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

" 'Baasje verwijderd' ondertussen. 
  "

Oh nou daar doet dan iedereen moeite voor. Iig een bedankje voor alle reacties zou wel netjes zijn geweest.

honden page profiel Fine Fine

" Oh nou daar doet dan iedereen moeite voor. Iig een bedankje voor alle reacties zou wel netjes zijn geweest. "

Ach het account opzeggen betekent niet dat de schrijver de tips niet meer leestwink

honden page profiel Math.Math.

honden foto van Math.

Border Collies hebben veel aandacht en beweging nodig. Het zijn de slimste honden die er zijn.

Wanneer een Border dit niet krijg zal hij zelf manieren zoeken om aandacht te krijgen. Bijten en grommen kan gewoon speelgedrag zijn. Natuurlijk wil je niet dat hij dat te hard doet of bij de kinderen doet, dus geef de grens ook aan.

Hoe vaak en hoe lang laten jullie hem uit? Krijgt hij genoeg beweging? Kan hij lekker rennen? Achter een balletje aan of iets? Wat gaat er precies niet goed?

Buiten de fysieke beweging om wil een Border Collie ook mentaal uitgedaagd worden. Dus een balletje in het huis verstoppen of hem nieuwe commando's/kunstjes aanleren is ook erg goed om te doen.

Ik vermoed zelf dat hij geen rust pakt, omdat hij z'n energie niet goed kwijt kan. Maar het kan ook juist het tegenovergestelde zijn, dat hij te veel aandacht krijgt en overprikkeld raakt.

Hoe oud is hij? Is dit jullie eerste hond?

Volgende forumvraag: Hyperactieve/overprikkeld en pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^