Flexi lijn of niet?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KoekjeKoekje

honden foto van Koekje

Hier een hele chille hond aan de flex. S avonds vraagt hij zelfs om de flex, dat loopt lekkerder dan los in dat enge donker. Ook aan de flex aan een riem de berg op als t wildseizoen is in Scandinavië en de honden niet los mogen.

 

We stoppen beiden op tijd als het einde van de lijn in zicht is. Trekken doet ie niet. En ook als ie los loopt zitten er gewoon oren op.

Het meest lastige is nog het lopen aan de 1,5 meter lijn. Dat is een ware beproeving. Hij kan t wel maar vindt het reuze irritant. Volledig het tempo van de baas aannemen, dat is pas vrijheid ontnemen! De vaste lijn is nuttig bij drukte, als je door mensen massa’s moet manoeuvreren, in winkels, op t schoolplein, anders niet. 

de 10 meter biothane gebruik ik alleen voor scharrelen om het huis als er toegang is tot een straat met auto’s / fietsen en is verder een onding. Je krijgt er vieze handen van en hij blijft steken achter autobanden. 

En als je anderen tegen komt is je hond altijd bij je. Flex,vast of los, ontmoetingen doe je samen. Dus haakwerkjes en knutselknopen door de flex komen niet voor… als je oog hebt voor je hond en niet je scherm :-). 

honden page profiel MarieMarie

honden foto van Marie

" Grappig want alle honden die echt heftig trekken en die ik ken, trekken juist omdat ze los gelaten worden. Zodra ze buiten komen willen ze alleen maar zo snel mogelijk naar dat ene plekje waar de eigenaar standaard de riem los klikt en zodra ze daar zijn worden ze direct tijdens het trekken losgelaten. Dat is natuurlijk een enorme beloning waardoor ze leren dat trekken vrijheid oplevert.
De honden die hier standaard aan de (lange) lijn lopen zie ik eigenlijk nooit trekken, die lopen altijd lekker ontspannen en rustig mee. "

Mijn vriendin met een border collie van 7 maanden oud loopt nu ook tegen dat probleem aan. Ze heeft een bosje aan de overkant van de straat waar ze haar hond dagelijks laat ravotten, maar eigenlijk gaat ze er nooit echt mee wandelen langs straat of in andere omgevingen. De hond is liever los in dat bosje, staat goed onder appèl, blijft altijd netjes in haar buurt en houdt haar in het oog, speelt er correct met bevriende honden, een droomhond eigenlijk.

Nu heeft ze al een paar keer een poging ondernomen om wel aangelijnd te gaan wandelen en dat blijkt nu totaal niet te lukken. De hond trekt enorm.

 

Zelf gebruik ik aan de halsband altijd een riem van 4 meter lang, als ik de flex gebruik is dat aan een harnas. Zodat de hond het onderscheid kent tussen rustig in mijn buurt blijven en heen en weer mogen rennen. De flex is 8 meter lang en heeft een fluogeel lint, de koorden vind ik veel te gevaarlijk, dat snijdt enorm en is bijna onzichtbaar.

 

De laatste tijd gebruik ik mijn flex wel minder en ga ik gewoon wandelen met de leiband, ik laat haar wel heel veel snuffelen. Op die manier blijft ze kalm en is er het minste kans dat ze uiteindelijk in 'overdrive' geraakt en begint te happen en te springen op wandeling. Als ik merk dat deze incidenten zo goed als uitgedoofd zijn, ga ik haar weer lossen of met de flex laten rennen, maar voorlopig dus even niet meer.

 

 

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

Hoewel ik er het nut wel van inzie, heb ik totaal niets met een flex. Het bakje om vast te houden vind ik niet fijn. Heb ook schrik dat het uit mijn hand glipt en naar de hond toeschiet. En dan dat hengelen...foot-in-mouth

Ik krijg er stress van. Ik loop absoluut niet ontspannen met zo een ding. laughing Dus wij lopen met een gewone lichte lijn van minstens 3m. Het best van al loopt hij zonder lijn maar dat kan natuurlijk niet altijd.

honden page profiel Marijn en MoosMarijn en Moos

honden foto van Marijn en Moos

Heb het even geprobeerd maar de conclusie is: Moos weet zijn grens minder goed en wandelt daardoor onrustiger. Dus toch maar terug naar de 2 meter lijn of lange lijn..

 

Thanks voor jullie tips! 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Heb het even geprobeerd maar de conclusie is: Moos weet zijn grens minder goed en wandelt daardoor onrustiger. Dus toch maar terug naar de 2 meter lijn of lange lijn..

 

Ah kijk, geprobeerd en niet goed bevonden. hp-smile Terug naar de lange lijn, dan, dat zal voor jullie het prettigst zijn. hp-smile

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Ik ben heel blij met de flexilijn, mijn honden lopen er altijd aan. Ze kunnen binnen de lengte van de lijn snuffelen waar ze willen maar er niet vandoor gaan en ze zijn altijd binnen mijn bereik, wel zo veilig met ukken als die van mij.

Wel moet je met de flexi om kunnen gaan, sommigen vergeten dat er een rem op zit en laten de hond ook in de bebouwdekom hun gang gaan. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ik vind flexilijnen super en mijn hond(en) ook. 
Er wordt heel veel onzin over flexi's verkondigd (sorry ).
Kijk gewoon naar hoe je eigen hond en jijzelf het ervaart.
Zelf heb ik er alleen maar voordelen aan.
  "

klopt helemaal

voor de trainingen gebruiken wij vaak een lange lijn om de hond sneller moe te maken

doordat ze constant aan die lijn moeten trekken die achter hen aan sleept en dat merk je ook aan de manier van lopen van die honden

het argument dat een hond moet trekken aan een flexlijn begrijp ik dan ook niet omdat ze aan een lange lijn meer moeten trekken dan aan een flexlijn

daarnaast lees ik veel in de commentaren dat het binnen hengelen met een flexlijn onhandig en vervelend is en dat je daarin meer controle hebt met een lange lijn maar daar is een lijn toch helemaal niet voor bedoeld ik hengel nooit met een lijn niet met een lange lijn niet met een korte lijn en niet met de flexlijn als ik wil dat de hond naar mij toekomt dan roep ik hem zo simpel is het

pups leer ik eerst aan de korte lijn lopen en als dat goed gaat dan mogen ze aan de flexlijn anna loopt dus nog steeds niet aan de flexlijn omdat ze gewoon een plaat voor haar kop heeft en me regelmatig bijna de schouder uit de kom trekt door te rukken aan de lijn dus ik sta iets te doen bv iets uit de kofferbak te halen en dan is het ruk die kant op en ruk de andere kant op en tijdens wandelingen gebeurt dat dus ook als die aan een flexlijn loopt breekt ze haar nek nog een keer of trekt echt mijn schouder uit de kom

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

 

Ik gebruik zelden een flexlijn omdat ik heel wat ongelukken door dat ding heb zien gebeuren.

 

Of door het slecht zichtbare koord of door dat men onhandig met de flexi omging: bijv. door de hond de volle lengte van 5 meter te geven in plaats van de hond bij zich te houden.

 

Koop nooit een flexlijn met koord, want dat koord is van enige afstand niet te zien. Met een band - liefst fel gekleurd -- wordt deze wel gezien.

 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Even terzijde (in het kader van 'iedereen kan dit topic via Google tegenkomen'): voor een bange buitenlandse hond zou ik absoluut geen flexi gebruiken. Als de lijn onverwacht uit de hand schiet blijft het 'bakje' achter de hond aan stuiteren, waardoor de hond alleen maar banger wordt.

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Odin & Tex

" Even terzijde (in het kader van 'iedereen kan dit topic via Google tegenkomen'): voor een bange buitenlandse hond zou ik absoluut geen flexi gebruiken. Als de lijn onverwacht uit de hand schiet blijft het 'bakje' achter de hond aan stuiteren, waardoor de hond alleen maar banger wordt. "

Goede toevoeging Dobber.

 

Ik vind bijvoorbeeld Flexi's voor reactieve honden ook geen goed idee. Je mist echt een stukje controle.

Ook puppy's of honden die (nog) niet met je stem te sturen zijn is het geen goed idee.

 

Dus flexi's, ja. Onder bepaalde voorwaarden. Het vraagt wat van de eigenaar, maar ook van de hond. En de omgeving moet er naar zijn. 

 

Voor het beeld; 's avonds laat loopt Odin hier ook aan een flex. Kan hij even nog zijn ding doen, ik ben dan ook alleen met hem. Overdag niet, of we gaan naar een natuurgebied waar hij niet los mag. Tex absoluut NIET aan de Flex, op twee natuurgebieden na. Dus ja, ik maak ook zeker onderscheid wanneer, waar en bij wie ik een Flex gebruik.  

De 5 of 10 meter lijnen zijn ook zeker nog wel het uitgangspunt hier. 

honden page profiel DD

honden foto van D

Ik heb er een band omheen gemaakt die ik om mijn pols doe. Maar mijn hond is wel maar 8kg, dus wanneer ze zo hard zou trekken dat hij uit mijn handen schiet, blijft de schade beperkt; of ik neem het risico voor lief, en loop liever zelf een beetje schade op dan de hond; ze is een dramateur, dus ik denk niet dat als ze die flexi achter zich aan zou krijgen, ze stil zou gaan staan, en vanwege haar formaat zou een auto haar niet opmerken. Maar ik loop al 6 jaar zo, en hij is nog nooit uit mijn handen geschoten. Ik laat hem soms wel bewust aan die band bungelen wanneer ze bijvoorbeeld gepoept heeft en ik even beide handen wil gebruiken voor het dichtknopen. De flexi staat dan wel kort en op slot.

Ik kan niet meer zonder, voelt dan inderdaad net niet helemaal veilig. Ik heb ook een flexi tot 8kg die ik gebruikte toen ze een pup was en nu op dit moment vanwege vermoedelijke rug/nekklachten, en daar heb ik ook een bandje voor om mijn pols aan gedaan. Ik moet wel even kijken voor een beter bandje; hoe kleiner de hond, hoe kleiner ze het baasje verwachten? Ik heb redelijk kleine handen, en toch past mijn hand niet volledig door het handvat. Daarom gebruikte ik hem ook bijna nooit, meer als back up.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ik vind bijvoorbeeld Flexi's voor reactieve honden ook geen goed idee. Je mist echt een stukje controle.
En de omgeving moet er naar zijn. 

Dat de omgeving zich moet lenen voor een lange of flexi-lijn, daar ben ik helemaal mee akkoord. Je laat de hond niet metersver van je vandaan lopen in situaties waar dat niet past (langs drukke weg, joggers, fietsers, andere honden, enz.)

Maar dat je controle mist met een flexi t.o.v. de andere lijn? Zelf vind ik dat de flexi net veel meer controle geeft dan een lange lijn, er zit namelijk een makkelijke stop-knop op. Dus bij drukte: hond vlak naast je en hup, de lijn gaat op stop. 

Ik zie eerlijk gezegd in zulke situaties veel meer mensen stuntelen met de losse lange lijnen. Dan staan ze te worstelen met een kluwen van meters lijn rondom die ze in beide handen moeten zien op te winden, terwijl hun hond ondertussen lelijk staat te doen.

Zit daar dus vooral niet een verschil in hoe alert je zelf bent en welk soort lijn je persoonlijk het beste/handigste ligt?

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Odin & Tex

" Dat de omgeving zich moet lenen voor een lange of flexi-lijn, daar ben ik helemaal mee akkoord. Je laat de hond niet metersver van je vandaan lopen in situaties waar dat niet past (langs drukke weg, joggers, fietsers, andere honden, enz.)
Maar dat je controle mist met een flexi t.o.v. de andere lijn? Zelf vind ik dat de flexi net veel meer controle geeft dan een lange lijn, er zit namelijk een makkelijke stop-knop op. Dus bij drukte: hond vlak naast je en hup, de lijn gaat op stop. 
Ik zie eerlijk gezegd in zulke situaties veel meer mensen stuntelen met de losse lange lijnen. Dan staan ze te worstelen met een kluwen van meters lijn rondom die ze in beide handen moeten zien op te winden, terwijl hun hond ondertussen lelijk staat te doen.
Zit daar dus vooral niet een verschil in hoe alert je zelf bent en welk soort lijn je persoonlijk het beste/handigste ligt? "

Het blijft bij zowel lange lijnen als bij flexi's van belang dat je lijnvoering op orde is. Persoonlijk vind ik met lange lijnen dat ik meer controle heb dan flexi's, maar dat kan ook aan mij liggen inderdaad. 

 

Dat er veel wordt gestunteld ben ik met je eens. Maargoed, dat zie je ook bij de flexi's. Hoeveel mensen aan het hengelen zijn met die dingen. 

honden page profiel Angelique, Kleine Maybe en Tess <3Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Ik gebruik voor 1 van mijn honden eigenlijk altijd een flexi in combinatie met een tuig. Ze is er stukken relaxter van geworden met wandelen. Ik laat haar nooit los voor ieders veiligheid en zo'n ding brengt echt uitkomsten. 

 

Het is wel handig als je hond luistert, dus komen wanneer je roept en dergelijke. Maybe begrijpt deze kant om de boom enzo voort zodat we lekker ontspannen kunnen wandelen. Maybe weet dat ik aan de andere kant van de lijn loop en daar houd ze gelukkig rekening mee.

 

Ze wandelt ook nog aan een gewone lijn, maar ze trekt niet ofzo. Dus de verhalen dat ze echte sleurmachines worden vind ik een beetje overdreven haha.

 

Als je de lijn verantwoord gebruikt zijn ze echt ideaal vind ik

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Paddenstoel gegeten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^