Flexi lijn of niet?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Marijn en MoosMarijn en Moos

honden foto van Marijn en Moos

Er komt weer meer tijd vrij voor lange, mooie wandelingen en daar wil ik natuurlijk op voorbereid zijn. Nu heerst er een vraag:

 

Moos loopt eigenlijk altijd vast, de meeste mooie wandelingen die ik wil maken zijn ook gewoon aanlijngebied. Helemaal prima! Nu loop ik altijd met een lange 10 meter lijn, maar dit is niet altijd even fijn vind ik eigenlijk. Het raakt bij Moos vaak in de war, ik loop er op en moet telkens worstelen, soms als een visser binnen halen en uitgooien. Maar als dit voor Moos het fijnste loopt ben ik akkoord!!

 

Nu vraag ik me af: van de hondenschool en van ervaren honden houders om me heen hoor ik vaak dat een flexi lijn niet fijn zou zijn voor een hond. Vanwege een constante spanning op de lijn. Toch heeft het ook we wat voordelen denk ik, niet telkens erop stappen, blijft schoon.. 

Welke ervaringen hebben jullie met de verschillende lijnen tijdens lange wandelingen van 10+ kilometers? Tips voor fijne lijnen? 

honden page profiel DagmarDagmar

Mijn 2 oudsten lopen altijd aan de flexi, ik vind het ontzettend makkelijk. Ook in de Ardennen is de flexi er aan.

 

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Niets mis met een flexi lijn, het zijn vooral de onverantwoordelijke mensen die er niet mee om kunnen gaan. Ik wordt geregeld lastig gevallen door honden aan een flexi. Mensen die te laat zijn met op het 'stop' knopje drukken en de hond naar mij schiet, mensen die het sowieso wel prima vinden dat hun hond even bij die van mij komt etc. 

 

Maar de flexlijn zelf vind ik prima bij mijn honden. Ik gebruik m zelden, héél soms voor Willow, maar bij beide vind ik de 5 of 10 m lijn prettiger. Die kun je ook even los laten als ze weer om een boom zijn gelopen oid. 

 

Wél merk ik dat ons kleine hondje (kruising kleinkees) anders loopt aan de flex. Minder relaxed, en ze moet echt 'trekken' omdat er dus daadwerkelijk wel spanning aan dat kleine lijfje hangt. Het verschil is énorm goed te zien in haar manier van lopen aan de flex en aan een normale riem. Mijn honden hebben hier minder last van omdat ze groot zijn, maar ook daar is het iets te zien in manier van bewegen wanneer je goed op let. Om die reden heeft het mijn persoonlijke voorkeur dus minder en bij lange wandelingen zal ik mijn honden, maar vooral het keesje echt niet aan de flex hangen.  Maar je kunt het altijd gewoon eens uit proberen. 

honden page profiel DD

honden foto van D

Je kan een flexi ook een soort van gebruiken als lange lijn misschien. Ik heb een hond van 8kg en een flexi voor honden tot 15kg, en ze loopt aan een halsband, want een tuig vindt ze niks. Als ze stil staat om te snuffelen, pak ik mijn andere hand meestal het lint om de spanning er dan af te halen. En als ze op gelijke afstand blijft lopen zet ik hem ook zo veel mogelijk op de rem of pak met mijn andere hand het lint.

 

Maar mijn hond is klein, valt niet echt meer uit, en de flexi lijn is er een met lint, geen draad. Het is nietje meest ‘veilige’ optie voor je handen om het lint vast te houden. Ik heb als kind er eens een lichte brandwond aan overgehouden, toen een hond aan een flexi om me heen rende en het lint heel snel strak langs mijn been trok. Maar de lange lijn loop ik gigantisch mee te klooien, en als ze even gek doet ben ik bang dat ze met haar poten verstrikt raakt en er nog eens eentje breekt. Met een flexi hou ik de lijn dan gewoon wat hoger, en ren met haar mee als ik denk dat ze niet op tijd gaat stoppen voor het eind van de lijn.

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Ik heb het om dezelfde redenen als jij nu aankaart, geprobeerd bij mijn hond. Zij is een normale lange lijn gewend en loopt hieraan ontspannen zonder te trekken.

Door de druk vond zij de flexi niet fijn. In eerste instantie wilde zij niet lopen. Na een paar dagen probeerde ze wel meer lijn te nemen (wat dus druk betekent), en het viel op dat ze enorm anders ging lopen dan aan een normale lijn. Normaal loopt zij naast me te scharrelen, beetje snuffelen, beetje om zich heen kijken. Maar door de flex worden honden uit balans getrokken, de enige fijne optie is dan “recht vooruit”, en naast je rondscharrelen terwijl er druk op de lijn staat zit er niet meer in. Je ziet dan dat de rug een beetje krom getrokken wordt.

 

Door mijn ervaring denk ik dat de flexlijn niet gezond is, het beperkt de natuurlijke lichaamshouding te veel. Zelf denk ik dat de meeste mensen dit niet merken omdat hun honden altijd trekken en de flex vanaf begin gewend zijn. Dan valt het niet op hoe erg de invloed is.


Ik had zelf nog bedacht om dan de flex te gebruiken en hem constant op de “stop” te zetten, zodat de druk wegvalt. Maar praktisch heeft dit geen voordelen tegenover een normale lijn. Het was vooral onhandig.

 

Ik gebruikte trouwens een flexlijn die eigenlijk voor kleine honden bedoeld was, zelf heb ik een labrador. Het is dus ook niet dat ik een “te zware” had.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Met de flex moet de hond altijd trekken om ruimte te krijgen. Je leert de hond dus zo jet trekken aan, de flex zal dan ook nooit losjes hangen maar altijd op spanning staan. 

Een flex van 10 meter ben ik nog niet tegen gekomen.

Een uitgerolde flex bij andere mensen en honden is gevaarlijk. Nooit een uitgerolde flex dus als je iemand met of zonder hond tegen komt. Zelf heb ik ettelijke brandwonden gehad omdat ik een hond aan een flex tegen moest houden voor hij om mij heen wilde lopen, dat tpuw snijdt dwars door je vel heen. Dat is één keer gebeurd, riem om mijn benen en hoppa daar kwakte ik achterover op mijn rug. Dat kan je voorkomen. Flex kort en op tijd kort , bij ontmoetingen. 

Ik zelf ga altijd een andere kant op als ik een hond aan een flex zie lopen. Krijg ik onherroepelijk de opmerking...hij doet niets hoor. Nee, maar het touwtje uit uw flex doet wel wat.  Diepe snijwomden in hondenpoten bv.

Honden onderling met flex..... dat geeft knopen en gevaar op vastzitten van de hond en dus bijtincidenten.

 

Maar heb je een hond aan een flex in een lege omgeving, waar is dat in Nederland? Dan is  er niets mis mee. Blijft  het aanleren van trekken,

 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Ik vind het ook vooral ondingen in de handen van veel mensen die het stopknopje niet lijken te begrijpen/willen gebruiken. Als je ze goed gebruikt is er niet zoveel mis mee denk ik. Er is inderdaad wel druk op de lijn dus ik zou ze nooit in combinatie met een halsband gebruiken. Bij honden die het lopen aan de lijn nog moeten leren vind ik ze ook geen handige keuze. 

 

Ik heb er wel één maar vind het niet echt fijn om mee te lopen. Het contact met de lijn is heel anders dan wanneer je de lijn gewoon in je handen hebt. Nou heb ik nooit een 10 meter lijn gebruikt aangezien onze hond meestal los loopt of aan een lijn van ik gok een meter of drie. Mijn vriend vindt de flexie dan weer ideaal, het is een beetje persoonlijk denk ik wat je fijn vindt. 

honden page profiel petra en jackpetra en jack

honden foto van petra en jack

In het verleden wel gehad, maar nu al jaren een lange leren riem.

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ik vind flexilijnen super en mijn hond(en) ook. hp-shiny

Er wordt heel veel onzin over flexi's verkondigd (sorry cool).

Kijk gewoon naar hoe je eigen hond en jijzelf het ervaart.

Zelf heb ik er alleen maar voordelen aan.

 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" Ik vind flexilijnen super en mijn hond(en) ook. 
Er wordt heel veel onzin over flexi's verkondigd (sorry ).
Kijk gewoon naar hoe je eigen hond en jijzelf het ervaart.
Zelf heb ik er alleen maar voordelen aan.
  "

Om nou ervaringen af te doen als onzin is ook weer wat. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

 Om nou ervaringen af te doen als onzin is ook weer wat. 

Ik heb het niet specifiek over reacties in dit topic, hoor. Dan zou ik wel quoten en daarop reageren. hp-smile

Maar wat ik allemaal al gehoord heb over flexi's en dan in algemene termen, alsof àlle honden veranderen in trek- en sleurmachines. Zo is dat helemaal niet. Er zijn net zo goed honden die veel rustiger worden aan de flexi, omdat ze meer ruimte krijgen. Of dat je een tuig nooit mag combineren met een flexi, ook dat is helemaal niet waar, het kan net heel goed werken.

honden page profiel toto

honden foto van to

Oke hier 2x een flexi en ik heb een flexi waar honden aan kunnen.

De enkele flexi lijnen zijn met een band en geen koord, wie een flexi met koord heeft bedacht spoort volgens mij niet...

Banden geven dan ook geen brandwonden.

De dubbele flexi gebruik ik alleen voor mijn eigen honden als ik een logeer hond heb..

De lijnen gaan kort bij het passeren van andere honden, vind ik een heel normaal iets..

 

Dat verhaal van verkeerd lopen herken ik echt niet.. en trekken doen ze ook niet.

Een hond heeft een halsband en een flex en de andere heeft een tuig met een flex.. vinden ze beide prima.

Het grote voordeel vind ik dat de honden langs de sloot kant kunnen lopen en ik niet door de stront hoef.

 

Overigens lopen ze de meeste tijd los.

honden page profiel Nadia & MilaNadia & Mila

honden foto van Nadia & Mila

Heb ook een flexi maar Mila loopt er niet lekker aan en heb met dat ding juist het gevoel dat ik haar aan het terughengelen ben. En ik vind het gevoel van een normale lijn fijner ipv zo'n groot plastic ding in mijn hand. Vind sowieso lopen met een lijn vervelend haha maargoed vaak moet het wel.

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" Ik heb het niet specifiek over reacties in dit topic, hoor. Dan zou ik wel quoten en daarop reageren. 
Maar wat ik allemaal al gehoord heb over flexi's en dan in algemene termen, alsof àlle honden veranderen in trek- en sleurmachines. Zo is dat helemaal niet. Er zijn net zo goed honden die veel rustiger worden aan de flexi, omdat ze meer ruimte krijgen. Of dat je een tuig nooit mag combineren met een flexi, ook dat is helemaal niet waar, het kan net heel goed werken. "

Alright, verkeerd begrepen!

 

Maar ik ben het niet geheel met je eens. Ik denk dat honden aan een flexi wel 'moeten' trekken, en dat dit spiergeheugen kan worden als honden al jong aan de flex lopen. Als je er als pup mee begint (en het de enige lijn is die je gebruikt), dan zal je pup leren dat 1) hij moet trekken om ergens te komen en 2) een bepaalde positie aannemen om in balans te blijven (recht voor je of recht achter je). Net zoals gedrag, zal een beweging zich ook blijven herhalen hoe vaker het beoefend is. Iets met hersenpaadjes. Rustiger worden aan de flex gaat ook niet op, want meer ruimte geven kan je ook bereiken met een normale lijn. Dat van een tuig niet combineren met een flexi heb ik nog nooit gehoord, raar dat mensen dat zeggen, het lijkt me juist veel prettiger voor een hond om de druk op het lichaam te voelen dan de keel.

 

Maar goed, dit is allemaal niet super relevant voor TO want die zit in een andere situatie tongue-out Volgens mij vroeg zij wat voor de hond het prettigst is en wil zij zich hieraan aanpassen. Nou dan ga ik kijken naar hoe honden de flexi ervaren, en als ik om me heen honden zie die hun hele lichaamshouding er op aanpassen... dan denk ik dat een normale, lange lijn toch veel prettiger is en beter voor het lichaam. Een beetje vergelijkbaar met de Y-tuig of H-tuig discussie. Honden hoor je niet klagen (nou ja, behalve die van mij dan laughing), maar als je naar de details kijkt in hun lichaam zie je het.

 

 

 

honden page profiel LaraLara

honden foto van Lara

In het verleden met mijn eerste hond heb ik ooit flexilijn gebruikt.

Tegenwoordig gebruik ik alleen maar lange lijnen van biothane want ze zijn heel gemakkelijk om schoon te maken na een natuurwandeling.

Persoonlijk heb ik ook meer controle over gewone lijn als ik fietsers in het bos zie aankomen. 

En ik vind dat flexilijn eigenlijk nog gemakkelijker dan de gewone lange lijn, om bomen, takken en struiken kan komen vastzitten. 

Als je een speurlijn gebruikt (zonder handvat) dan is het risico absoluut minimaal dat het ergens blijft hangen. 

Ooit heb ik ook het plastic kastje van flexilijn laten vallen. Geen leuke ervaring. Het viel op asfalt met veel lawaai, mijn hond is verschrokken, begon te lopen met dat rammelend onding achter.. En maar goed dat het stopknoop ingedrukt was, anders kon het nog naar mijn hond schieten.. 

 

 

honden page profiel DagmarDagmar

Mijn honden lopen gewoon ontspannen op het einde van de flex. Je kunt een hond ook opvoeden om niet als een idioot te trekken.

Ze weten zelfs perfect waar het einde van de flex is. Blijven ze achter, dan komen ze in draf terug voor me en gaan wandelen als de flex op het einde is.

Mensen passeren ze ook gewoon op het einde van hun flex, daar hebben ze helemaal geen interesse in.

Ze kunnen ook uitstekend dicht wandelen met een slappe flex naast me. Kwestie van het commando te geven. 

Mijn jongste loopt aan een lange longeerlijn en dat vind ik in alle geval veel onaangenamer en viezer dan de flexi's.

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Ik denk dat er twee dingen door elkaar worden gehaald.

 

Het trekken als een lunatic aan de lijn, dat is gedrag. Als je dat niet wil zul je met je hond moeten trainen of iets veranderen in zijn emotie.

 

Het andere is de daadwerkelijke beperking die de flex oplegt. Ongeacht het gedrag van de hond zullen deze beperkingen er zijn. En dat is 1. De hond moet trekken. 2. De hond zal bepaalde posities vermijden omdat hij uit balans wordt gebracht. 3. Hij zal iets scheef gaan lopen op bepaalde momenten.

 

Het lijkt me belangrijk dat deze twee zaken niet door elkaar worden gehaald voor het verloop van dit topic. Het is namelijk niet zo dat je de fysieke beperkingen van de flex weg kan trainen. Het is ook niet zo dat de flex jouw hond een bepaalde emotie aanleert waardoor hij gestoord wordt aan de lijn. Dit zijn twee verschillende dingen.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

 Ik denk dat honden aan een flexi wel 'moeten' trekken, en dat dit spiergeheugen kan worden als honden al jong aan de flex lopen. Als je er als pup mee begint (en het de enige lijn is die je gebruikt), dan zal je pup leren dat 1) hij moet trekken om ergens te komen en 2) een bepaalde positie aannemen om in balans te blijven (recht voor je of recht achter je). Net zoals gedrag, zal een beweging zich ook blijven herhalen hoe vaker het beoefend is. Iets met hersenpaadjes. Rustiger worden aan de flex gaat ook niet op, want meer ruimte geven kan je ook bereiken met een normale lijn. Iglo

 

Mijn eigen ervaring is net het tegengestelde. Als pup trok mijn hond aan de gewone lijn. Toen ik de flexi ging gebruiken, hield ze op met trekken en liep ze lekker ontspannen. 

Een lange lijn, dat werkt hier in praktijk niet, die hangt binnen de korste keren vast in doorns, struikgewas, dode takken, of sleept door modder of een hoop stront. cool Het komt ook tussen hun poten hangen als ze draaien en keren, doen ze dan een sprong, krijgen ze een ruk aan hun been.

Met twee honden lopen met lange, losse lijnen in de bossen, dat lukte me al helemaal niet, als de ene in die richting loopt en de andere de andere kant oprent, moet je de lijnen onafhankelijk van elkaar zien binnen te halen en weer speling te geven en je hebt maar 2 handen om dit tegelijk te managen. In de winter al helemaal een ramp als je dikke wanten draagt, hahaha. hp-smile

Nee, geef mij maar de flexi, supermakkelijk. En hond kan in een straal van 8 m overal heen waar ie wenst. 

honden page profiel DanielleDanielle

Mijn vriend gebruikt altijd de flexlijn en ik meestal een gewone lijn, heel soms ook flexlijn. Dus hij krijgt elke dag wandelingen met zowel flex als met een gewone lijn. Moet zeggen dat Nero (28kg) met beide even goed loopt. Trekt ook niet met de gewone lijn. 

honden page profiel BlondieBlondie

Ik kreeg ook op de hondenschool te horen dat ik moest stoppen met aan de flex laten lopen.

Had geen zin in die discussie, onze honden van diverse rassen lopen al jaren aan de flex van 8 meter. Ze kunnen ook prima aan een losse lijn even lopen overigens, want ook dat is geoefend aan gewone lijnen maar ook de flexen heb ik op stop zodat er een ontspannen lijn kan ontstaan, met name bij oversteken en bij passeren van mensen al dan niet met honden doen we dat zo.

 

Enige bij de jonste is nu nog dat ze soms de kolder in de kop krijgt, en dan moet je opletten dat ze niet een klap op de flex krijgt. Maar beetje aan zien komen wanneer ze dat gaat doen en rustig reageren daarop maakt dat het snel onder controle is, en dan moet ze eventjes naast me blijven lopen met de stop op de flex.

=

Is overigens ook mijn manco dat ik absoluut niet overweg kan met lange lijnen. Heb het geprobeerd maar geen doen voor mij.

honden page profiel dutcheyedutcheye

honden foto van dutcheye

Een flex of lange lijn gebruiken vind ik begrenzen

 

De meeste honden vinden het geweldig om vrij te kunnen zijn om te doen waar zij zin in hebben. Door een flex of lange lijn te gebruiken ontneem je ze dit. En kunnen dan ook niet naar hartenlust rennen

 

Als dit soort ‘begrensde’ honden dan een keer wél los mogen, dan zijn zij vaak moeilijker in de hand te houden

 

Deze honden zijn ook niet kieskeurig, zij trekken over het algemeen aan alle lijnen (1 of 100 meter lang?, het maakt ze niets uit). In combinatie met een hondentuig wordt dit zelfs nóg erger en haast onmogelijk om af te leren

 

Wat volgens mij de oorzaak hiervan is, staat in topic De Hondenlijn

 

Veel relaxter is het, om je hond wat simpele commando's aan te leren ( Kom hier, Zit, Voet en Volg)

Leren om naar je toe te komen en netjes naast je te lopen (los en aan de riem)

Deze simpele oefeningen kan je binnen in huis en ook buitenshuis, (bij iedere uitlaatbeurt) oefenen

 

Hierdoor kan je op ieder moment je hond los klikken en zijn gang laten gaan, doen waar hij zin in heeft. Als er, tijdens het (ontspannen) wandelen, moeilijke situaties ontstaan? Gewoon bij je roepen (naam + hier!) en vast klikken. Staat het sein weer op groen?, los klikken en wegwezen (vrij geven)

 

Dit kan je steeds opnieuw doen omdat je hond steeds weer bij je terug komt

(iedere hond die graag naar zijn baas komt is dit aan te leren)

 

Stelling:

“Opgevoede honden genieten meer vrijheid dan onopgevoede”

 

Tip:

Door de hond de commando’s, Kom hier, Zit, Voet en Volg, aan te leren, worden de komende jaren een stuk aangenamer en meer ontspannen

 

Lukt dit niet of heb je gewoon geen zin om dit te oefenen?

 

Neem dan gerust een XXL lijn

 

(bovenstaand advies gaat uit van wandelen met slechts één hond)

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

@Dutcheye, jouw reactie geeft aan dat je zéér weinig kennis van honden hebt en ook nog eens ontzettend onverantwoordelijk bezig bent. Honden hou je gewoon aan de lijn in aanlijngebieden, punt uit. Er is niets zo egoïstisch dan jouw hond los te laten lopen wanneer je een andere hond aan de lijn ziet lopen. Of je hond nu luistert of niet. 

 

En dan heb je nog het stukje instinct. Iets wat er bij een hond niet uit te fokken is. Namelijk het instinct om te jagen. Of het instinct hond intolerantie. 

 

Mijn honden luisteren goed, ze doen een sport waarbij ze goed moeten luisteren en onder appél moeten staan. Maar mijn honden gaan niet zomaar los in de bossen. Een langsrennende ree gaat het écht van mij winnen en daar kan geen enkele trainingswijze tegenop. Die drank om te jagen is zó hoog. En dan nog een honden die ze niet leuk vinden. Voor de veiligheid van al het wild, mijn honden, andere honden en mijzelf, gaan ze dus lekker aan de lange lijn. Soms 10 meter, soms 5 meter. En op héél overzichtelijke stukken mogen ze los (bijvoorbeeld op een Millitair oefenterrein met alleen maar zand, en toestemming, of omheinde losloop gebieden) 

 

Begrenzing vind ik erg belangrijk. Mijn honden worden begrensd van het jagen en opeten van konijnen, maar mogen wél overal lekker lang snuffelen, sprintjes trekken etc. Aan beweging ook geen gebrek. Wekelijks lange fietstochten dmv bikejoren of gewone fiets, hardlopen, apporteren, frisbeen, en uren lange wandelingen. Maar mijn honden betekenen té veel voor mij om ze overal maar los te gooien. Daarbij ben je dan ook een ontzettende last voor andere mensen en dieren. Of je hond nu luistert of niet. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Een flex of lange lijn gebruiken vind ik begrenzen
 
De meeste honden vinden het geweldig om vrij te kunnen zijn om te doen waar zij zin in hebben. Door een flex of lange lijn te gebruiken ontneem je ze dit. 

Leren om naar je toe te komen en netjes naast je te lopen (los en aan de riem)dutcheye

 

Dat klopt. Elke lijn is daar om de hond in meer of mindere mate te begrenzen, om welke reden dan ook.

Maar onder appèl staan en vragen dat de hond naast je loopt, is evengoed begrenzen: op dat moment wens je ook zijn vrijheid te beperken en mag ie niet doen wat ie zelf wil. Dat is dan een 'virtuele' lijn die je aan de hond hangt. Ook dan ontneem je hem zijn beslissingsrecht. 

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Ik heb het om dezelfde redenen als jij nu aankaart, geprobeerd bij mijn hond. Zij is een normale lange lijn gewend en loopt hieraan ontspannen zonder te trekken.
Door de druk vond zij de flexi niet fijn. In eerste instantie wilde zij niet lopen. Na een paar dagen probeerde ze wel meer lijn te nemen (wat dus druk betekent), en het viel op dat ze enorm anders ging lopen dan aan een normale lijn. Normaal loopt zij naast me te scharrelen, beetje snuffelen, beetje om zich heen kijken. Maar door de flex worden honden uit balans getrokken, de enige fijne optie is dan “recht vooruit”, en naast je rondscharrelen terwijl er druk op de lijn staat zit er niet meer in. Je ziet dan dat de rug een beetje krom getrokken wordt.
 
Door mijn ervaring denk ik dat de flexlijn niet gezond is, het beperkt de natuurlijke lichaamshouding te veel. Zelf denk ik dat de meeste mensen dit niet merken omdat hun honden altijd trekken en de flex vanaf begin gewend zijn. Dan valt het niet op hoe erg de invloed is.
Ik had zelf nog bedacht om dan de flex te gebruiken en hem constant op de “stop” te zetten, zodat de druk wegvalt. Maar praktisch heeft dit geen voordelen tegenover een normale lijn. Het was vooral onhandig.
 
Ik gebruikte trouwens een flexlijn die eigenlijk voor kleine honden bedoeld was, zelf heb ik een labrador. Het is dus ook niet dat ik een “te zware” had. "

Ik heb hier eigenlijk altijd de flex gebruikt, wel degene met lint en niet met touw.

Ik begrijp niet waarom er steeds over "die druk" wordt gesproken. 

Klik hem eens aan de lus van je broek, laat iemand het handvat vasthouden en ga aan de loop.

Teun zijn flex is geschikt voor een hond tot 60 kilo, daar zit ook mijn gewicht onder.

Je merkt niets, misschien als je jezelf er heel erg op focussed . Bij een heel klein licht hondje kan ik mij er nog iets bij voorstellen, hoewel die ook weer lichter zijn afgesteld. 

Ook dat je zegt dat een hond uit balans raakt en alleen maar recht voor je of recht achter je kan lopen is gewoon niet waar. Teun scharrelt gewoon links en rechts de bosjes in en echt waar, nog nooit omgevallen hp-wink

En ja zeker, hij kan soms ook enorm trekken aan de flex als hij ergens naar toe wil, maar dat kan hij ook doen aan zijn 1,5 meter lijn als hij iets in de kop heeft. Dus daar zit ook weinig verschil in. 

Het in de knoop raken met andere lijnen is wel een risico, maar dat hangt er vanaf hoe je ermee omgaat. Kort houden dus als je even met een andere hondeneigenaar in gesprek bent bv

Ook 2 korte lijnen kunnen in de knoop raken. Ik heb met Wopper op puppycursus gehad dat, ja hoe is het mogelijk, de musketons in elkaar vast zaten. Dus ook daarmee uitkijken. 

 

En wat betreft ruimte, er is hier echt wel nog ruimte om met een flex in het bos of park te lopen. Woon je in het oosten van het land, dan heb je wandelingen dat je helemaal geen hond tegenkomt, dus dat valt ook echt wel mee.

In de wijk gebruik ik geen flex. Voor onze Peer (vorige reu) heb ik de flex nooit gebruikt, enkel bij zwemmen en dat lukte hem ook nog ondanks de druk hp-wink.  

Maar voor hem vond ik het vanwege zijn intolerantie niet verantwoord, 1x een te late reactie en je kon hem van zijn leven niet meer binnen hengelen.   

Een lange lijn vind ik dus niets, om dezelfde redenen die Alaska's Finest aangeeft.

 

honden page profiel DagmarDagmar

Misschien als je een hele gevoelige hond hebt. Hier zie je ook niets anders aan de honden.

Oudste wordt er 12 en die loopt nog seniorfit gewoon rechtdoor.

Niet kromgetrokken door de flexi in alle geval. Als ik er mee ga trailer, trekken ze meer in alle geval.

honden page profiel BlondieBlondie

Merendeel van de stukken waar wij vanuit huis heen lopen/door lopen is aanlijngebied. Ook de parken. Om toch wat ruimte te geven om te snuffelen, her en der kunnen markeren en wat verder dan naast mij te moeten poepen ben ik dus blij dat ik ze aan een flex kan uitlaten.

-

Aan de flex oefenen we ook met de jongste om terug te komen, en te belonen. Zonder lijncorrectie overigens. De middelste idem op die manier ook leren reageren op hier. Zij kan inmiddels daardoor ook regelmatiger los. En ik laat ook wel los op plekken waar officieel niet mag. 

Net gingen ze op commando toe maar pas het veldje op waar ze heerlijk konden dollen en rennen. Ik was alleen toen we doorliepen de flex vergeten voor de oudste hond... hij kan prima ook los mee omdat hij prima luistert.. maar het mag domweg niet overal.

 

Wandeling net was niet heel druk met andere honden, maar genoeg om op de plekken waar ze niet los mogen gewoon te zorgen dat je je honden ofwel zelf vast hebt, of zorgt dat ze bij je blijven op die plekken waar aanlijnplicht geldt. De jongste kan dat nog niet betrouwbaar genoeg dus die gaat niet los, en dan is de flex een ideaal middel om wat meer lijnruimte te hebben en te oefenen op bij je komen als dat wenselijk is vind ik zelf.

honden page profiel Marijn en MoosMarijn en Moos

honden foto van Marijn en Moos

" Een flex of lange lijn gebruiken vind ik begrenzen
 
De meeste honden vinden het geweldig om vrij te kunnen zijn om te doen waar zij zin in hebben. Door een flex of lange lijn te gebruiken ontneem je ze dit. En kunnen dan ook niet naar hartenlust rennen
 
Als dit soort ‘begrensde’ honden dan een keer wél los mogen, dan zijn zij vaak moeilijker in de hand te houden
 
Deze honden zijn ook niet kieskeurig, zij trekken over het algemeen aan alle lijnen (1 of 100 meter lang?, het maakt ze niets uit). In combinatie met een hondentuig wordt dit zelfs nóg erger en haast onmogelijk om af te leren
 
Wat volgens mij de oorzaak hiervan is, staat in topic De Hondenlijn
 
Veel relaxter is het, om je hond wat simpele commando's aan te leren ( Kom hier, Zit, Voet en Volg)
Leren om naar je toe te komen en netjes naast je te lopen (los en aan de riem)
Deze simpele oefeningen kan je binnen in huis en ook buitenshuis, (bij iedere uitlaatbeurt) oefenen
 
Hierdoor kan je op ieder moment je hond los klikken en zijn gang laten gaan, doen waar hij zin in heeft. Als er, tijdens het (ontspannen) wandelen, moeilijke situaties ontstaan? Gewoon bij je roepen (naam + hier!) en vast klikken. Staat het sein weer op groen?, los klikken en wegwezen (vrij geven)
 
Dit kan je steeds opnieuw doen omdat je hond steeds weer bij je terug komt
(iedere hond die graag naar zijn baas komt is dit aan te leren)
 
Stelling:
“Opgevoede honden genieten meer vrijheid dan onopgevoede”
 
Tip:
Door de hond de commando’s, Kom hier, Zit, Voet en Volg, aan te leren, worden de komende jaren een stuk aangenamer en meer ontspannen
 
Lukt dit niet of heb je gewoon geen zin om dit te oefenen?
 
Neem dan gerust een XXL lijn
 
(bovenstaand advies gaat uit van wandelen met slechts één hond) "

Dit is ook gewoon totaal niet mijn vraag… Loslopen MAG NIET OVERAL. Dan kun je leuk leren hoe een hond losloopt maar dat heeft dan totaal geen meerwaarde. 

honden page profiel OctaviaOctavia

Mijn oudste loopt weinig aan de flex, alleen tijdens lange wandelingen als ze haar tuig draagt. Dan wil ik dat ze lekker wat verder van me vandaan kan en daar maakt ze ook dankbaar gebruik van. Maar tijdens gewone wandelingen maalt ze niet om ‘verder bij me vandaan gaan’ en vaak kan ze ook los, dus dan is het gewoon niet nuttig.

 

Mijn jongste loopt aan een normale lijn of aan de flex. Zij weet wel dat ze niet mag trekken, maar ze is 7 maanden en dat onthoudt ze nog lang niet altijd. Haar eerste ingeving is altijd om te trekken (en ook echt te sleuren). Als ik haar netjes zonder te trekken wil laten meelopen, moet ik haar ofwel aan het werk zetten (oefeningen doen, bezig houden en er continu op letten), ofwel ik doe haar aan de flex. Dan trekt ze namelijk helemaal niet meer. Als ze aan het einde van de lijn komt, gaat ze gewoon even snuffelen of loopt ze weer terug. Ze wil eigenlijk gewoon net dat stukje harder/verder lopen dan aan de korte lijn mogelijk is en de flex geeft haar die mogelijkheid, dus het hele probleem met trekken bestaat gewoon niet aan de flex.

 

Ik geloof dus helemaal niet dat dit soort riemen per se zouden zorgen voor trekgedrag. Maar ik snap eigenlijk sowieso niet waarom er zo vaak gezegd wordt dat het met een flex voor de hond net zou zijn alsof ze ‘continu lopen te trekken’. Natuurlijk, mijn oudste is 4 kilo, voor haar zal dat gerust zo voelen. Maar als ik voel hoe licht en gemakkelijk die riemen uitrollen kan ik me al niet voorstellen dat mijn jongste van 12 kilo nou zoveel moeite zou moeten doen om die riem uit te laten rollen. Volgens mij merkt ze dat nauwelijks. Zij loopt overigens niet van jongs af aan aan de flex, we zijn begonnen met een gewone riem en toen ze goed genoeg luisterde om betrouwbaar terug te komen als ik haar riep hebben we de flex geïntroduceerd. Ze heeft er nooit problemen mee gehad. Ook aan de flex wil ik trouwens gewoon op stem kunnen sturen, dat is voor mij een voorwaarde om eraan te mogen lopen, natuurlijk moet zij nog veel leren op dat gebied maar een betrouwbare recall vind ik wel belangrijk. Zodra ze de commando’s goed kennen gaan de flexriemen aan een heupgordel (die van de oudste zit daar al aan) en ik heb geen zin om steeds met mijn handen te moeten bijsturen.

 

Mijn beide begrensde honden die in de meeste situaties gewoon aan de riem zitten, luisteren trouwens als ze loslopen prima. Mijn jongste durft afstand te nemen maar als zij honderden meters verderop achter een vogel aan rent en ik fluit, komt ze meteen. De meeste honden die niet goed luisteren omdat ze loslopen die ik ken, zitten als gevolg daarvan meestal aan de lijn. Die lijn is niet de oorzaak van het feit dat ze slecht luisteren als ze loslopen, het is vaak de consequentie.

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Afgelopen zomer in Oostenrijk liep ze eigenlijk alleen maar aan de flexi en dat was echt heerlijk, fijner dan alle lange lijnen die ik mee had (en dus ook niet heb gebruikt). Normaal gesproken weigert ze te lopen aan de flexi omdat ze de spanning op de lijn niet fijn vind, maar de vreemde omgeving was interessant genoeg voor haar om dat gevoel te vergeten. De flexi had ik steeds aan mijn rugzak vast gemaakt zodat ik de riem niet in mijn handen had en zo waren er een hoop situaties waarin ik het door de flexi juist een stuk veiliger vond. Op sommige paden hield ik mijn handen liever vrij en wilde ik Penny de ruimte geven om zelf haar route te kiezen, bijvoorbeeld op smalle en steile bergpaadjes.

 

Thuis gebruik ik hem inmiddels ook een stuk vaker omdat ze er door de vakantie een beetje aan gewend is geraakt. Dan gebruik ik hem vooral in het donker of in het dorp. In het dorp is hij langs drukke wegen of tijdens het passeren van mensen/honden op slot en dan hou ik het lint voor de zekerheid vast, verder laat ik de riem helemaal open omdat Penny daar goed genoeg voor luistert. Haar naar binnen hengelen is ook nooit nodig want ze reageert perfect op de commando's blij en hier

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

" Een flex of lange lijn gebruiken vind ik begrenzen
 
De meeste honden vinden het geweldig om vrij te kunnen zijn om te doen waar zij zin in hebben. Door een flex of lange lijn te gebruiken ontneem je ze dit. En kunnen dan ook niet naar hartenlust rennen
 
Als dit soort ‘begrensde’ honden dan een keer wél los mogen, dan zijn zij vaak moeilijker in de hand te houden
 
Deze honden zijn ook niet kieskeurig, zij trekken over het algemeen aan alle lijnen (1 of 100 meter lang?, het maakt ze niets uit). In combinatie met een hondentuig wordt dit zelfs nóg erger en haast onmogelijk om af te leren
 
Wat volgens mij de oorzaak hiervan is, staat in topic De Hondenlijn
 
Veel relaxter is het, om je hond wat simpele commando's aan te leren ( Kom hier, Zit, Voet en Volg)
Leren om naar je toe te komen en netjes naast je te lopen (los en aan de riem)
Deze simpele oefeningen kan je binnen in huis en ook buitenshuis, (bij iedere uitlaatbeurt) oefenen
 
Hierdoor kan je op ieder moment je hond los klikken en zijn gang laten gaan, doen waar hij zin in heeft. Als er, tijdens het (ontspannen) wandelen, moeilijke situaties ontstaan? Gewoon bij je roepen (naam + hier!) en vast klikken. Staat het sein weer op groen?, los klikken en wegwezen (vrij geven)
 
Dit kan je steeds opnieuw doen omdat je hond steeds weer bij je terug komt
(iedere hond die graag naar zijn baas komt is dit aan te leren)
 
Stelling:
“Opgevoede honden genieten meer vrijheid dan onopgevoede”
 
Tip:
Door de hond de commando’s, Kom hier, Zit, Voet en Volg, aan te leren, worden de komende jaren een stuk aangenamer en meer ontspannen
 
Lukt dit niet of heb je gewoon geen zin om dit te oefenen?
 
Neem dan gerust een XXL lijn
 
(bovenstaand advies gaat uit van wandelen met slechts één hond) "

Grappig want alle honden die echt heftig trekken en die ik ken, trekken juist omdat ze los gelaten worden. Zodra ze buiten komen willen ze alleen maar zo snel mogelijk naar dat ene plekje waar de eigenaar standaard de riem los klikt en zodra ze daar zijn worden ze direct tijdens het trekken losgelaten. Dat is natuurlijk een enorme beloning waardoor ze leren dat trekken vrijheid oplevert.

De honden die hier standaard aan de (lange) lijn lopen zie ik eigenlijk nooit trekken, die lopen altijd lekker ontspannen en rustig mee.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Paddenstoel gegeten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^