Koop geen kortsnuiten!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BullekeBulleke 2 doggies

honden foto van Bulleke

" Je hebt gelijk, absoluut! De showhonden hebben destijds ook een heel negatieve rol in de (omgekeerde) evolutie van de kortsnuiten gespeeld. Ik dacht trouwens dat het ondertussen verboden is (tenminste in NL) om de honden met veel te korte snoeten te fokken? FCI zou die regels een pak strenger moeten opvolgen.  
En ik vind het ook veel te kort door de bocht om alle kortsnuiten, hun fokkers en eigenaars op een hoop te gooien. Iedereen praat hier in zijn eigen straatje natuurlijk. Ik ook. Zelf ben ik ook eigenaar van een "ongezond" ras dat sommigen zouden willen verbieden, vermoed ik. Tja, als je een sharpei afbeelding zoekt, dan krijg je meestaal van Google een lompe, (over) gerimpelde hond met gesloten ogen te zien.. Terwijl dat er (gelukkig) ook fokkers bestaan die hun honden net op weinig tot geen rimpels fokken en bij wie geen enkele hond van de exotische fever lijdt want alle dieren zijn SPAID gen negatief..  Dus neen, ik promoot hier ook niks maar ik gooi ook nooit iedereen op een hoop..      "

Nee, daarom zei ik ook dat mijn reactie over de grote hoop niet richting jou was. Het ging mij meer om de schuld van de korte snuiten bij de broodfokkers te leggen, al gaan die daar natuurlijk wel in mee. Waar vraag naar is, dat leveren zij.

 

Met veel showhonden is men doorgeslagen, ook bij de BT. Er zijn nog veel ergere kromme snuiten als onze huidige Teun. Ik vind Teun niet eens zo'n downface hebben, minimaal zelfs vergeleken met de showbullen van nu. Men slaat daarin zeker door helaas, al zijn ze nu weer heel erg druk met de gezondheid die wel verloren is gegaan, maar wat dus niets met de kromme snuit van doen heeft. Of althans, die kromme snuit was een tijd belangrijker dan de gezondheid. Maar die is nu gelukkig wel iets minder belangrijk.

 

Wat betreft het verbod op kortsnuiten, zo ver ik weet mag er niet meer worden gefokt met de Engelse, Franse bull en mopshond. Er worden volgens mij geen stambomen meer afgegeven voor deze rassen, maar er zullen andere leden zijn die daar beter van op de hoogte zijn. 

 

Over de Sharpei heb ik geen oordeel, ken het ras niet goed genoeg. Maar degene die ik ken uit het verleden, hadden ook geen extreme rimpels. Wat betreft de gezondheid van het ras, weet ik helemaal niets. Wel weet ik dat vrijwel alle rassen de nodige kruisjes erachter hebben staan wat betreft de erfelijke aandoeningen. Ik zal ook de laatste zijn die beweerd dat ik een gezond ras heb, maar dan moet men wel met de juiste info aankomen hè hp-wink 

 

    

honden page profiel Anke,Vaös&LeinAnke,Vaös&Lein 2 doggies

honden foto van Anke,Vaös&Lein

Helaas is het extreem het doel geworden met name in de showfok. 

Ziet het bij de Staffordshire bull terriër ook enorm. Ik heb sportlijn staffords met voldoende neus en van binnen zijn ze ook juist gebouwd. Geen snurken, geen overdreven gehijg en ze kunnen tot 29 graden hartstikke normaal functioneren (boven de 29 moet ik ze rustig houden). 

in de showlijn word de “shorter in muzzle” naar het extreme getrokken waardoor veel Staffordshire bull terriërs niet meer normaal kunnen functioneren. Vreselijk als je het mij vraagt. Hier zullen dus enkel  goed gebouwde sportlijnen in huis gehaald worden. 

honden page profiel TomTom 3 doggies

honden foto van Tom

"
Je moet de wortel van het probleem aanpakken. En dit ligt bij de broodfok die alle rassen blijft verpesten. 
Zelf zou ik geen mopshond oid kopen maar ik geloof wel dat er goede fokkers bestaan die de gezondheid van de kortsnuitige honden proberen te verbeteren.
 "

Ik denk dat het net het omgekeerde is. Als er niet doelbewust op geselecteerd word, hebben de neuzen de neiging om vanzelf langer te worden, zoals al herhaaldelijk in studies is aangetoond. Broodfokkers gaan niet doelmatig op korte snuiten selecteren, die gebruiken gewoon de honden die ze voorhanden hebben, en door dat te doen gaan de neuzen dus vanzelf langer worden. Stamboomfokkers gaan wel doelbewust, en vaak tegen beter weten in, selecteren op wat de keurmeesters willen zien en wat populair is in het show-wereldje. Er zijn wel degelijk fokkers die proberen het probleem op te lossen, maar deze krijgen meestal erg veel tegenwind van de rasverenigingen en andere fokkers, want als ze deze fokkers zouden gaan steunen dan geven ze toe dat ze de rassen verneukt hebben en dat alle honden op de shows en dergelijke eigenlijk geen goede voorbeelden zijn voor het ras. 

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes 3 doggies

honden foto van Lara en Peitjes

" Er worden gewoon heel veel honden in extremen gefokt. Je ziet het bij rottweilers, newfoundlanders, Staffords,...ook beginnen. Hoe debieler de kop, hoe ''beter'' lijkt wel.
De extremen kunnen overigens ook in karakter voorkomen. Mechels die totaal geen lijfbehoud meer hebben, terriërs die zich laten openrijten als ze maar aan dat zwijn hebben..
En eigenaren van die rassen zien dat doorgaans niet. Dat blijkt ook maar weer uit dit topic. Doe je er iets aan, dan zijn het Bastaarden geworden. Dat zegt toch genoeg?
Rassen zijn ten dode opgeschreven. En terecht ook. Waarom moeten dieren lijden omdat de mens dat mooi vindt?  "

Mijn vraag is puur uit nieuwsgierigheid.

Wat is het voorbeeld van een gezonde kruising? Hoe bepaal je dan welke rassen mogen gemengd worden als ze toch allemaal doodziek blijken te zijn? 
En bestaat er dan een zekerheid dat zo'n gezonde kruising nooit het lot van labradoodles gaat volgen? Ik bedoel dat de labradoodle ook met de beste bedoelingen gefokt werd en helemaal in het begin was het een relatief gezond ras... totdat ze ook in extremen gefokt werden met alle consequenties vandien..  

honden page profiel ientjeientje 2 doggies

honden foto van ientje

" Het gaat niet per sé om de lengte van de snuit. Die benaming wordt gewoon gebruikt omdat dat duidelijk is voor de meeste mensen en omdat de populairste brachycephalic rassen allemaal een korte snuit hebben. De Bull Terriër heeft inderdaad een lange snuit, maar de afwijkende schedelvorm zorgt voor hetzelfde effect.  "

Waar lees je dat Tom?

honden page profiel DagmarDagmar 2 doggies

@Lara: mijn reu wordt dit jaar ingezet bij een fokker die niets anders doet dan kruisen. Zijn honden bestaan uit whippets, border collie, Staffordshire bull terriërs, border terriërs,.... En al die hondjes worden fluitend minimaal 15 jaar. Nestreunies op leeftijd van 18 jaar zijn geen uitzondering. Heerlijk toch?

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

 

Lara. Quoten lukt mij ook niet. Er zijn geen voorbeeldemn van gezonde kruisingen als je een hond met problemen domweg kruist met een ander ras met andere problemen, zoals Heleen zegt, krijg je dan grote kans op bastaard met twee problemen. Maar ja, dan is het geen zieke rashond meer. En zo gauw het in het extreme gaat, een ras, modehond wordt, er veel vraag naar is, gaat ieder ras kapot, helaas. En dit heeft niets meer met kortsnuiten te maken. Fci heeft de regels wel degelijk aangepast overigens,fokverbod voor bepaalde rassen met korte snuiten en voor overige rassen , een verbod op fokken met honden met een te korte snuitlengte. maar als je in nederland geen franse bull meer kan kopen, dan ga je toch naar mp, waar de honden met bakken tegelijk vanuit het buitenland worden aangevoerd........oke geen papiertje, geen gezondheidstesten maar je hebt wel een ongezonde kortsnuit. Helaas zal zo de kortsnuit niet verdwijnen, want een ander ziet zo,n hondje, zo leuk. Hier loopt een franse bull in het park, zij is lichtgrijs met bruine aftekeningen, niet veel voorkomende kleur, en zij is leuk.......... zo gaat dat dan. En nu gaat men ook nog denken, er wordt beter gefokt, er zijn regels voor, dus ik kan best zo een hond kopen,,,,,zonder navraag te doen, kom je dan jawel weer in de broodfok uit. Overigens worden op mp zeker pups aangeboden, wel met papieren, wel met gezondheidstesten, van serieuze fokkers, maar je moet ze zoeken en weten waar je op moet letten.

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes 3 doggies

honden foto van Lara en Peitjes

" Ik denk dat het net het omgekeerde is. Als er niet doelbewust op geselecteerd word, hebben de neuzen de neiging om vanzelf langer te worden, zoals al herhaaldelijk in studies is aangetoond. Broodfokkers gaan niet doelmatig op korte snuiten selecteren, die gebruiken gewoon de honden die ze voorhanden hebben, en door dat te doen gaan de neuzen dus vanzelf langer worden. Stamboomfokkers gaan wel doelbewust, en vaak tegen beter weten in, selecteren op wat de keurmeesters willen zien en wat populair is in het show-wereldje. Er zijn wel degelijk fokkers die proberen het probleem op te lossen, maar deze krijgen meestal erg veel tegenwind van de rasverenigingen en andere fokkers, want als ze deze fokkers zouden gaan steunen dan geven ze toe dat ze de rassen verneukt hebben en dat alle honden op de shows en dergelijke eigenlijk geen goede voorbeelden zijn voor het ras.  "

Wat showhonden in verleden betreft, akkoord. Ik heb het ook al in een van mijn reacties hier geschreven. Ondertussen geldt er verbod op fokken van honden met korte snuit in Nederland. Dus ik kan me toch moeilijk voorstellen dat ze ergens bij een officiële FCI show nog steeds worden gepresenteerd en goedgekeurd. Wat Oost-Europa betreft waar ook de meeste broodfok pups van komen, daar is het een ander verhaal.. show must go on..  

En ivm je veronderstelling dat de broodfok honden "vanzelf" gezonder worden.. Sorry, Tom ik wil niet lullig klinken, maar daar wil ik zelfs niet op reageren..

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Heleen

Vandaag op de show in Ahoy Rotterdam ,

Zes Engelse bullen ,drie mopsen en zeven franse bullen ,

Ze worden gewoon nog geshowd ,maar sommige keurmeesters letten nu op meer snuitlengte ,een engelse bull had een prima snuitlengte en mooie pijlstaart. Hij werd terecht BOB.

 

Ook mag er gefokt worden mits ze aan de eisen van de raad voldoen ,Bij de mopsen is het zelfs zo dat je je mops na een extra keuring en uithoudingstest mag laten dekken door bv een stamboom jack russell mits die ook aan de eisen voldoet ,Ik kreeg vorig jaar een uitnodiging van de raad om mijn bullen en mopsen te laten keuren ,wisten hun veel dat de mopsen baarmoederloos door het leven gaan ,

 

De nakomelingen (bastaarden of kruisingen of hoe ze genoemd mogen worden) worden dan opgenomen in een register stamboek ,en na enkele jaren worden ze weer erkend en heb je weer een stamboom inplaats van registerstamboom .En dan maar hopen dat gezondheid en karakter niet in het geding komen .

honden page profiel TaniaTaniabijna goedgekeurde fokker 1 doggies

honden foto van Tania

Hoe ik het zie is het de kunst om geen honden met dezelfde problemen te kruisen. Bij veel fokkers (ik zeg niet altijd) wordt meestal perfectie met perfectie gekruist wat dan weer leidt tot mutaties. En op de lange termijn ook teveel van hetzelfde bloed. Want het vijvertje wordt alsmaar kleiner, er worden veel teveel honden uitgesloten voor de fok. 

Fokken doe je met verstand en zorg dat er geen gezondheidsfouten gekruist worden. Mensen moeten ervoor zorgen dat ze geen lijder met lijders kruisen, want dan krijg je lijders. Hier in België zijn ze al een tijdje afgestapt van perfectie met perfectie … want dat bestaat gewoon niet, niemand is perfect. En nogmaals, je houdt er andere (niet zichtbare) problemen mee instant of er komen mutaties. Ze hebben dan wel het perfecte gebit en bouw maar wat zit eronder … nieuw bloed is echt nodig en dikwijls is dat dan de hond zonder stamboom… 

 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Heleen

" Hoe ik het zie is het de kunst om geen honden met dezelfde problemen te kruisen. Bij veel fokkers (ik zeg niet altijd) wordt meestal perfectie met perfectie gekruist wat dan weer leidt tot mutaties. En op de lange termijn ook teveel van hetzelfde bloed. Want het vijvertje wordt alsmaar kleiner, er worden veel teveel honden uitgesloten voor de fok. 
Fokken doe je met verstand en zorg dat er geen gezondheidsfouten gekruist worden. Mensen moeten ervoor zorgen dat ze geen lijder met lijders kruisen, want dan krijg je lijders. Hier in België zijn ze al een tijdje afgestapt van perfectie met perfectie … want dat bestaat gewoon niet, niemand is perfect. En nogmaals, je houdt er andere (niet zichtbare) problemen mee instant of er komen mutaties. Ze hebben dan wel het perfecte gebit en bouw maar wat zit eronder … nieuw bloed is echt nodig en dikwijls is dat dan de hond zonder stamboom… 
  "

De fokkers die ik ken in Belgie van mijn ras dan ,fokken niet anders als 30 jaar geleden ,Soms goede keuze ,soms minder goed ,Ooit had ik de perfecte gos ,met vijf maanden als sneu hoopje ellende gekocht ,hij had alleen een binnenplaatsje gezien ,pieste ons van angst onder in de auto ,maar groeide op als een prachtige zelfbewuste gos met een geweldig karakter ,Echt perfect ,(kon zo stoppen met fokken want hij was niet te verbeteren)Een uitstraling in de ring in binnen en buitenland ,werd op zijn slofjes internationaal kampioen .En nog gezond ook .

 

En ook twee van zijn zonen waren qua exterieur ,karakter en gezondheid perfect ,dus soms bestaan perfecte honden hp-smile,Zelfs in het land van oorsprong (Spanje) wonnen zij de shows .

Dan is het zaak om zo'n perfecte hond niet op elke teef te zetten die naar je toekomt alleen voor de showuitslagen ,en daar mankeert het dan aan ,want iedereen blijft naar de kampioenen lopen van welk ras ook ,en de ellende komt dan met de jaren .

 

Als je bij de jack russell de hond zonder stamboom binnen zou halen voor de fok ,haal je gelijk de patella luxaties weer binnen ,evenals de oogziektes ,dus niet voor elk ras een goed idee .

Maar men zou veel meer op gezondheid moeten letten ,de raad van beheer zou geen stambomen af moeten geven aan niet gezonde honden ,geen dekkingen toestaan van ouderdieren met afwijkingen ,maar dat zou ze veel geld kosten ,geen stambomen ,geen verdiensten voor de raad .En daarnaast op shows de extremen niet plaatsen ,maar ook keurmeesters zijn bang niet uitgenodigd te worden om te keuren ,dus sommige blijven met utjes strooien en plaatsen ,de platte gezichtjes ,aflopende ruggen ,haarloze honden gewoon op de eerste plaats.

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

" Vandaag op de show in Ahoy Rotterdam ,
Zes Engelse bullen ,drie mopsen en zeven franse bullen ,
Ze worden gewoon nog geshowd ,maar sommige keurmeesters letten nu op meer snuitlengte ,een engelse bull had een prima snuitlengte en mooie pijlstaart. Hij werd terecht BOB.
 

Toch goed dat het kwartje ook bij keurmeesters begint te vallen.

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

" Hoe ik het zie is het de kunst om geen honden met dezelfde problemen te kruisen. Bij veel fokkers (ik zeg niet altijd) wordt meestal perfectie met perfectie gekruist wat dan weer leidt tot mutaties. En op de lange termijn ook teveel van hetzelfde bloed. Want het vijvertje wordt alsmaar kleiner, er worden veel teveel honden uitgesloten voor de fok. 
Fokken doe je met verstand en zorg dat er geen gezondheidsfouten gekruist worden. Mensen moeten ervoor zorgen dat ze geen lijder met lijders kruisen, want dan krijg je lijders. Hier in België zijn ze al een tijdje afgestapt van perfectie met perfectie … want dat bestaat gewoon niet, niemand is perfect. En nogmaals, je houdt er andere (niet zichtbare) problemen mee instant of er komen mutaties. Ze hebben dan wel het perfecte gebit en bouw maar wat zit eronder … nieuw bloed is echt nodig en dikwijls is dat dan de hond zonder stamboom… 
  "

Je eerste zin, snap ik niet. Niet fokken met honden met dezelfde problemen. Bedoel je dan je niet moet fokken als beide honden hd hebben? Maar wel kan fokken met een hd hond en de andere bv pra?

Lijkt mij beter om beiden niet te gebruiken voor de fok?

honden page profiel TaniaTaniabijna goedgekeurde fokker

honden foto van Tania

" De fokkers die ik ken in Belgie van mijn ras dan ,fokken niet anders als 30 jaar geleden ,Soms goede keuze ,soms minder goed ,Ooit had ik de perfecte gos ,met vijf maanden als sneu hoopje ellende gekocht ,hij had alleen een binnenplaatsje gezien ,pieste ons van angst onder in de auto ,maar groeide op als een prachtige zelfbewuste gos met een geweldig karakter ,Echt perfect ,(kon zo stoppen met fokken want hij was niet te verbeteren)Een uitstraling in de ring in binnen en buitenland ,werd op zijn slofjes internationaal kampioen .En nog gezond ook .
 
En ook twee van zijn zonen waren qua exterieur ,karakter en gezondheid perfect ,dus soms bestaan perfecte honden ,Zelfs in het land van oorsprong (Spanje) wonnen zij de shows .
Dan is het zaak om zo'n perfecte hond niet op elke teef te zetten die naar je toekomt alleen voor de showuitslagen ,en daar mankeert het dan aan ,want iedereen blijft naar de kampioenen lopen van welk ras ook ,en de ellende komt dan met de jaren .
 
Als je bij de jack russell de hond zonder stamboom binnen zou halen voor de fok ,haal je gelijk de patella luxaties weer binnen ,evenals de oogziektes ,dus niet voor elk ras een goed idee .
Maar men zou veel meer op gezondheid moeten letten ,de raad van beheer zou geen stambomen af moeten geven aan niet gezonde honden ,geen dekkingen toestaan van ouderdieren met afwijkingen ,maar dat zou ze veel geld kosten ,geen stambomen ,geen verdiensten voor de raad .En daarnaast op shows de extremen niet plaatsen ,maar ook keurmeesters zijn bang niet uitgenodigd te worden om te keuren ,dus sommige blijven met utjes strooien en plaatsen ,de platte gezichtjes ,aflopende ruggen ,haarloze honden gewoon op de eerste plaats. "

Dat bedoel ik dus net (het is een uitdrukking) perfectie bestaat zeker, maar als je perfectie met perfectie blijft fokken zwem je in een hele kleine vijver en gaan niet zichtbare fouten zich muteren. Dat is wat ze bij de Vlaamse fokkerijcommissie bedoelt. Ik mag hier geen linken plaatsen dus ga ik dat niet doen. 
En is het niet raar dat mijn stamboomloze hondjes allemaal Patella Vrij zijn getest en eentje van mijn stamboomhonden Patella heeft en ik dus moet laten steriliseren. Zou echt niet mogen … is zeer teleurstellend want uiterlijk is ze de perfectie zelf .. 
Ik snap echt wel jou punt en je hebt inderdaad perfecte honden waaruit perfecte honden voortkomen. Maar je weet ook dat het vijvertje op lange termijn kleiner wordt. 

Het probleem is bij de meesten dat er enkel op uiterlijk gefokt wordt en ze nu dus in het geval van de kortsnuiten enkel kort met kort gaan fokken. Met alle gevolgen vandien. Op de duur zijn er geen normale snuiten meer. 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Dat bedoel ik dus net (het is een uitdrukking) perfectie bestaat zeker, maar als je perfectie met perfectie blijft fokken zwem je in een hele kleine vijver en gaan niet zichtbare fouten zich muteren. Dat is wat ze bij de Vlaamse fokkerijcommissie bedoelt. Ik mag hier geen linken plaatsen dus ga ik dat niet doen. En is het niet raar dat mijn stamboomloze hondjes allemaal Patella Vrij zijn getest en eentje van mijn stamboomhonden Patella heeft en ik dus moet laten steriliseren. Zou echt niet mogen … is zeer teleurstellend want uiterlijk is ze de perfectie zelf .. Ik snap echt wel jou punt en je hebt inderdaad perfecte honden waaruit perfecte honden voortkomen. Maar je weet ook dat het vijvertje op lange termijn kleiner wordt. 
Het probleem is bij de meesten dat er enkel op uiterlijk gefokt wordt en ze nu dus in het geval van de kortsnuiten enkel kort met kort gaan fokken. Met alle gevolgen vandien. Op de duur zijn er geen normale snuiten meer.  "

Het zou niet goed zijn als honden geen patella's hebben ,maar je bedoelt patella luxatie bij je stamboomhondje? Dat is triest ,ouders en voorouders waren vrij van luxatie?

Geen idee hoe dat in Belgie is maar in Nederland mag je b.v. bij de ene rasvereniging fokken met graad 1  en de andere sluit het weer uit maar daar mag je weer fokken met distichiasis ,Vandaar dat ik ook zei dat de raad van beheer  en wellicht ook Hubertus strenger moeten zijn ,maar dan lopen ze veel geld mis .

Daarnaast is het ook een verantwoording van de fokkers om niet te fokken als er luxatie of dist. voorkomt ,maar ja vele zeggen dan weer het mag van de vereniging .Een dooddoener dus ,en dan ben je meer met geld bezig als met gezondheid .

 

Door de terechte ophef over kortsnuiten zijn ze daar wel mee bezig en geven ze inderdaad geen stambomen meer af bij niet goed gekeurde ouders .

 

Jou hondjes zonder stamboom en zonder luxaties komen misschien bij een fokker vandaan die er wel op laat testen? Dan ben je al goed bezig want stambomen zeggen niet alles .

honden page profiel TaniaTaniabijna goedgekeurde fokker

honden foto van Tania

" Je eerste zin, snap ik niet. Niet fokken met honden met dezelfde problemen. Bedoel je dan je niet moet fokken als beide honden hd hebben? Maar wel kan fokken met een hd hond en de andere bv pra?
Lijkt mij beter om beiden niet te gebruiken voor de fok? "

Ik bedoel voornamelijk uiterlijke perfectie. Maar de meeste fouten zijn recessief en dus niet dominant. Dus je krijgt dan dragers en geen lijders. Als iedereen die verantwoord bezig is daar zou rekening mee houden zou het er al een pak mooier  uitzien. Ik kan staven wat ik bedoel met filmpjes. Het is een hele andere kijk maar wel nodig voor de toekomst van elk ras. 
Het enige wat ik wil zeggen is dat mensen zich niet blind mogen staren op schoonheid. Ik bedoel: mijn twee (stamboomloze) in huis gefokte reutjes zijn beiden Patella vrij verklaard en één van mijn teefjes met stamboom heeft Patella en moet dus gesteriliseerd worden. Dus niets is wat het lijkt. Want je verwacht van een stamboomhondje dat die echt wel gezond is.  Jammer maar helaas gaat die vlieger niet op… :( 


honden page profiel DagmarDagmar

Ik vind dat nogal een rare en verkeerde verwachting. Je hebt met unieke, levende wezens te maken. Het is altijd nog afwachten hoe die uitgroeien.

honden page profiel TaniaTaniabijna goedgekeurde fokker

honden foto van Tania

" Ik vind dat nogal een rare en verkeerde verwachting. Je hebt met unieke, levende wezens te maken. Het is altijd nog afwachten hoe die uitgroeien. "

Elk met hun plus en minpunten maar wel gezond. En welopgevoed. Zo zo het moeten … 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Ik bedoel voornamelijk uiterlijke perfectie. Maar de meeste fouten zijn recessief en dus niet dominant. Dus je krijgt dan dragers en geen lijders. Als iedereen die verantwoord bezig is daar zou rekening mee houden zou het er al een pak mooier  uitzien. Ik kan staven wat ik bedoel met filmpjes. Het is een hele andere kijk maar wel nodig voor de toekomst van elk ras. Het enige wat ik wil zeggen is dat mensen zich niet blind mogen staren op schoonheid. Ik bedoel: mijn twee (stamboomloze) in huis gefokte reutjes zijn beiden Patella vrij verklaard en één van mijn teefjes met stamboom heeft Patella en moet dus gesteriliseerd worden. Dus niets is wat het lijkt. Want je verwacht van een stamboomhondje dat die echt wel gezond is.  Jammer maar helaas gaat die vlieger niet op… :(  "

Lijders moet je zo wie zo uitsluiten van de fok,  en in ziektegevallen ,als je dragers gebruikt moet je goed weten wat je doet .

Als ouders en voorouders getest en vrij bevonden zijn van patella luxatie dan hebben de fokkers er alles aan gedaan ,en is het pech dat jou hondje het wel heeft ,Wellicht heb je de papieren ingekeken dat ze vrij zijn ? In belgie is het bij de jacks niet verplicht te testen ,bij de chi's weet ik niet ,maar als je kleine hondjes neemt weet je dat het kan gebeuren ,daar heeft een stamboom dan verder geen zeggenschap over .Het is nl niet altijd erfelijk ,het kan ook komen door opfok of trauma ,maar nogmaals als ouders en voorouders vrij zijn van luxatie ,sluit je al veel uit .

honden page profiel WolfyFeelsWolfyFeels

honden foto van WolfyFeels

Helaas is het makkelijk (dan heb ik het vooral om show fokken) te fokken op extremen en deze vallen dan ook steeds in de prijzen, omdat het moeilijker is de meest gemiddelde hond in het ras te vinden dan de meest extreme honden. En zo veranderd het uiterlijk van sommige rassen aanzienlijk na bepaalde tijd + ontwikkelen er heel veel ongewenste complicaties die mensen 'schattig' vinden. Dit is jammer genoeg hoe het showwereldje in elkaar zit, niemand wil de moeite doen om de middelmaat te zoeken want dat is te moeilijk. Ik hoop dat de campagne iets uithaalt maar ik vrees er een beetje voor.

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Een in zijn kleine gestalte krachtige hond van gedrongen type, met kort haar, korte en stompe snuit, staande oren (vleermuisoren) en van nature korte staart. Hij heeft het uiterlijk van een bedrijvig en schrander dier, zeer gespierd en met stevig bottengestel. Grappige, olijke verschijning.

 

Zolang dit nog in de rasomschrijving van de Franse bulldog staat gaat het er niet heel veel beter op worden ben ik bang. 

 

Daarnaast zijn er nog de broodfokkers die lekker doorgaan want als er vraag is, creëren zij met plezier het aanbod. Dan kom je vanzelf bij de laatste groep, de pup kopers. Blijkbaar zijn er veel mensen die het welzijn van hun aankoop niet zo belangrijk vinden. Zolang mensen het grappige en olijke verschijningen blijven vinden, blijven er dus dit soort gehandicapte honden gefokt worden. Ik kan er ook echt niet bij dat mensen die graag een hond willen, willens en wetens een hond met chronisch leed kiezen. Zolang ik dit soort keuzes niet begrijp kan ik er denk ik ook geen oplossing voor bedenken maar triest is het wel. Over baby's wordt altijd gezegd: "Als het maar gezond is", bij honden geldt dit blijkbaar niet...

 

Ik hoop dat deze campagne iets kan veranderen maar ik ben bang dat het nihil gaat zijn. 

honden page profiel TaniaTaniabijna goedgekeurde fokker

honden foto van Tania

" Het zou niet goed zijn als honden geen patella's hebben ,maar je bedoelt patella luxatie bij je stamboomhondje? Dat is triest ,ouders en voorouders waren vrij van luxatie?
Geen idee hoe dat in Belgie is maar in Nederland mag je b.v. bij de ene rasvereniging fokken met graad 1  en de andere sluit het weer uit maar daar mag je weer fokken met distichiasis ,Vandaar dat ik ook zei dat de raad van beheer  en wellicht ook Hubertus strenger moeten zijn ,maar dan lopen ze veel geld mis .
Daarnaast is het ook een verantwoording van de fokkers om niet te fokken als er luxatie of dist. voorkomt ,maar ja vele zeggen dan weer het mag van de vereniging .Een dooddoener dus ,en dan ben je meer met geld bezig als met gezondheid .
 
Door de terechte ophef over kortsnuiten zijn ze daar wel mee bezig en geven ze inderdaad geen stambomen meer af bij niet goed gekeurde ouders .
 
Jou hondjes zonder stamboom en zonder luxaties komen misschien bij een fokker vandaan die er wel op laat testen? Dan ben je al goed bezig want stambomen zeggen niet alles . "

Mijn hondjes zonder stamboom is de derde generatie hier geboren. De mama is ook PL vrij  en de papa FCI stamboom. 
Oma 15 jaar in september. En zelfs de overgrootvader leeft nog is 17 jaar bijna. We doen ons best. Maar bij mijn stamboomhondje (niet 0.1 of 1.1 maar echt al een 3.3) had ik moeten aandringen op papieren. Want een online Ingrus zegt dus niet alles. Daar waren ze PL vrij. We hebben onze les geleerd en ze wordt binnenkort gesteriliseerd. Zou ze wel voor geen geld kunnen missen :)  

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" Mijn hondjes zonder stamboom is de derde generatie hier geboren. De mama is ook PL vrij  en de papa FCI stamboom. Oma 15 jaar in september. En zelfs de overgrootvader leeft nog is 17 jaar bijna. We doen ons best. Maar bij mijn stamboomhondje (niet 0.1 of 1.1 maar echt al een 3.3) had ik moeten aandringen op papieren. Want een online Ingrus zegt dus niet alles. Daar waren ze PL vrij. We hebben onze les geleerd en ze wordt binnenkort gesteriliseerd. Zou ze wel voor geen geld kunnen missen :-)   "

Maar patella luxatie ligt toch niet aan de stamboom. Hier klein hondje pl vrij. Ouders getest , ik heb kopieën gekregen vd uitslagen, keurig,,ook vrij, en allemaal een stamboom. Dus een pl vrije hond met stamboom kan wel. Enne dit hondje heb ik gevonden, jawel op mp. Vandaar dat ik zei, het kán wel een goede hond via mp.maar je moet zoeken en opletten vragen en inzage in testen krijgen. Van kortsnuit naar knieën gaat dit topic..

honden page profiel TaniaTaniabijna goedgekeurde fokker

honden foto van Tania

" Maar patella luxatie ligt toch niet aan de stamboom. Hier klein hondje pl vrij. Ouders getest , ik heb kopieën gekregen vd uitslagen, keurig,,ook vrij, en allemaal een stamboom. Dus een pl vrije hond met stamboom kan wel. Enne dit hondje heb ik gevonden, jawel op mp. Vandaar dat ik zei, het kán wel een goede hond via mp.maar je moet zoeken en opletten vragen en inzage in testen krijgen. Van kortsnuit naar knieën gaat dit topic.. "

Het was een voorbeeld en ik heb nergens gezegd dat een hond met stamboom niet Patella vrij kan zijn .. hoe kom je erbij? Inderdaad, laten we terug on topic gaan. 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Mijn hondjes zonder stamboom is de derde generatie hier geboren. De mama is ook PL vrij  en de papa FCI stamboom. Oma 15 jaar in september. En zelfs de overgrootvader leeft nog is 17 jaar bijna. We doen ons best. Maar bij mijn stamboomhondje (niet 0.1 of 1.1 maar echt al een 3.3) had ik moeten aandringen op papieren. Want een online Ingrus zegt dus niet alles. Daar waren ze PL vrij. We hebben onze les geleerd en ze wordt binnenkort gesteriliseerd. Zou ze wel voor geen geld kunnen missen :-)   "

Er bestaan ook sites waarbij je zelf uitslagen in kan vullen ,onbetrouwbaar dus ,

Altijd naar papieren vragen ,van de testen die bij je ras horen .

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Maar patella luxatie ligt toch niet aan de stamboom. Hier klein hondje pl vrij. Ouders getest , ik heb kopieën gekregen vd uitslagen, keurig,,ook vrij, en allemaal een stamboom. Dus een pl vrije hond met stamboom kan wel. Enne dit hondje heb ik gevonden, jawel op mp. Vandaar dat ik zei, het kán wel een goede hond via mp.maar je moet zoeken en opletten vragen en inzage in testen krijgen. Van kortsnuit naar knieën gaat dit topic.. "

Ja maar Ientje ,kortsnuiten hebben ook knietjes ,en een beetje afwijken in een topic is toch niet zo erg?

Ook bij de mops ,en engelse bull is patella luxatie onderzoek verplicht  ,Bij de fransjes weet ik het niet ,maar gezien die stijle achterhand lijkt het me wel noodzakelijk.

 

En zeker kunnen honden met stamboom een goede patella uitslag hebben ,ik heb ze hier niet anders .hp-smile

honden page profiel RonicaRonica

Ik vind het sowieso zonde dat zoveel rassen langzamerhand een extreem uiterlijk hebben gekregen. Kijk maar eens naar oude fotos van bijvoorbeeld boston terrier, staffys, tibetaanse spaniel, wanneer ze een veel "normaler" uiterlijk hadden. Dit is een kwestie geweest van doorfokken en wat vroeger een kampioen in de show had kunnen zijn word nu gediskwalificeerd en al die "gezonde" lijnen zijn al niet meer terug te vinden. Ik ben heel benieuwd hoe sommige rashonden zich verder zullen ontwikkelen, of dat het een verloren zaak is.

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Naast kortsnuiten, vind ik veel andere fokpraktijken ook niet kunnen. Lange ruggen, korte pootjes. Miniatuurhonden. Fokken op agressieproblematiek. Te lange vacht. Misvormde gezichten. Ridges. Hangogen. Rimpels. Schouders te breed. Heupen te laag. Scheef gebit, tong uit de bek.

 

Nu ik toch op dreef ben: Staarten couperen. Oren tapen. Dove pups vermoorden. Plukvachten.  Honden die niet zelf kunnen bevallen. 

pagina 2 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^