Border collie staart (pup)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RonRon

We hebben onlangs een border collie pup gekocht. Deze is nu 9 weken en begint zijn staart met een krul omhoog te dragen. Ik lees overal dat dit bij een border collie niet mag?

honden page profiel DanielleDanielle

Heeft hij een stamboom?

honden page profiel BrownieBrownie

honden foto van Brownie

Wat zegt de fokker erover?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Heb je een foto van je pup , staand, dat we de staart kunnen zien...en als je pup in rust is....

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Had je de puppy dan eerder gezien in het nest, dat je op kraambezoek bent geweest?

Wat voor staart had zijn moeder dan, en zijn nestgenootjes?

honden page profiel RonRon

Nestgenootjes waren net weg. Hij is nu ongeveer een week bij ons en de eerste paar dagen had hij de normale stand, maar de laatste paar dagen krult hij steeds verder omhoog.

Moeder had een gewone afhangende staart - vader ook. 

Kan helaas geen foto's toevoegen zie ik.

 

honden page profiel RonRon

Bij dezen toch wat foto's:

542304.jpg

honden page profiel DanielleDanielle

Ik vind hem eerlijk gezegd niet lijken op een border collie, meer op een Aussie (evt kruising). Maaaar ik heb te weinig verstand van dit ras. Ben benieuwd wat de anderen zeggen. Heeft je pup een stamboom? Van welke fokker komt hij?

honden page profiel RonRon

Beide ouders waren aanwezig en border collie. Dat het een Aussie lijkt zeggen er veel, maar dat komt waarschijnlijk meer door de kleurstelling. Wat overigens ook de reden is om voor deze pup te kiezen.

 

 

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Ik vind hem er gewoon uitzien als een bc hoor, die komen ook voor in tri merle. 

Sommige honden dragen nou eenmaal de staart hoog. Ik heb een Leonberger en volgens de rasvereniging mag daarbij de staart ook niet in krul gedragen worden. Maui heeft een stamboom maar ook zij draagt haar staart gewoon hoog als ze vrolijk is. Het kan in elk geval niks kwaad hoor. 

542270.jpg

honden page profiel RonRon

Ik hoor ook sommige zeggen dat hij 'zakt' naarmate hij ouder wordt. Maar omdat overal zo expliciet werd geschreven dat het bij een border collie niet 'mag' volgens de raseigenschappen etc. begon ik even te twijfelen of er niet ergens iets fout is gegaan etc.

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

" Ik hoor ook sommige zeggen dat hij 'zakt' naarmate hij ouder wordt. Maar omdat overal zo expliciet werd geschreven dat het bij een border collie niet 'mag' volgens de raseigenschappen etc. begon ik even te twijfelen of er niet ergens iets fout is gegaan etc. "

Er mag zoveel niet volgens ras beschrijvingen maar je kan nou eenmaal niet 100% “perfecte” honden fokken qua uiterlijk. 

Hier mag het dus ook niet maar ik vind het wel handig bij Maui. We doen namelijk veel aan mountainbiken samen en ik kan aan haar staart lezen of ze nog energie heeft (staart omhoog) of dat ze moe begint te worden (staart omlaag). 

Alles heeft zo zijn voor en nadelen 

honden page profiel Puck & Fenrir Puck & Fenrir

honden foto van Puck & Fenrir

Ik zie ook niks geks. De staart van een hond gaat alle kanten op, een beetje afhankelijk van hun gemoedstoestand. Als Fenrir blij en enthousiast is, gaat zijn staart ook in een mooie boog omhoog, in neutrale stand hangt hij en als hij bang is verstopt hij zn staart tussen de poten.

 

Ik kon even geen betere foto vinden maar buiten loopt Fenrir vaak met hoge kromme staart zoals je beschrijft , gewoon omdat hij blij en open is. Fenrir is een 100% Border met stamboomhp-wink542308.jpg

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Ik had een stamboom Kooikerhondje, die daardoor op show geen U-tje (uitmuntend) kreeg maar een ZG (zeer goed).

 

In het showrapport schreef de keurmeester o.a.

 

Too happy taillaughing

 

Een Kooikerhondje hoort ook als hij/zij blij is of aan het werk de staart recht omhoog te dragen. Daarmee loopt de hond langs de rietmatten in de eendenkooi. De staart komt boven de rietmatten uit om de eenden de kooi in te lokken. Zo fungeert de hond als hulp voor de Kooiker. Het is van oorsprong een werkhondje.

 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Beschrijf de fokker eens? Heb je de gezondheidsuitslagen bekeken? Heeft je pup een stamboom?

 

Ik heb nog nooit een BC gezien die de staart zo op de rug droeg. Ze hebben normaal juist een hele lage staart. Ook de kleur vind ik niet helemaal typisch, al is het wel mogelijk bij een BC. Het zou me niks verbazen als dit geen border collie is. 

honden page profiel RonRon

Gezondheidsuitslagen - check
Stamboom - check
Kleur - check

Op basis daarvan konden we niet anders concluderen dan dat het een border collie is namelijk.
Eerste week ofzo dus ook geen enkele twijfel, maar meneertje begint steeds enthousiaster te worden en daardoor dus zijn staart hoger te dagen. Maar uit eerdere reacties maak ik mij al wat minder zorgen. cool

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Ok dan moet het goed zijn. Geniet van je pup hp-thumbsup

honden page profiel floortjefloortje

honden foto van floortje

Ik volg even.

honden page profiel DanielleDanielle

" Gezondheidsuitslagen - checkStamboom - checkKleur - check
Op basis daarvan konden we niet anders concluderen dan dat het een border collie is namelijk.Eerste week ofzo dus ook geen enkele twijfel, maar meneertje begint steeds enthousiaster te worden en daardoor dus zijn staart hoger te dagen. Maar uit eerdere reacties maak ik mij al wat minder zorgen.  "

Dan kun je er op vertrouwen dat het een rasechte BC is, hoor! Niet alle honden van hetzelfde ras zijn kopieën van elkaar. Veel mensen geloofden eerst ook niet dat mijn hond een golden retriever was, ze vonden het meer een labrador omdat hij nog niet veel/lang vacht had. Terwijl het wel degelijk een volledige golden is. Zo is er over elke hond wel iets te zeggen. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ik hoor ook sommige zeggen dat hij 'zakt' naarmate hij ouder wordt. Maar omdat overal zo expliciet werd geschreven dat het bij een border collie niet 'mag' volgens de raseigenschappen etc. begon ik even te twijfelen of er niet ergens iets fout is gegaan etc. "

die hele rasbeschrijving slaat nergens op en is er met heel veel weerstand van de echte bc liefhebbers door gedrukt door de show ras-verkloters

weet je wat niet MAG bij de bc? geen aanleg hebben tot schapendrijven dat MAG niet

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" die hele rasbeschrijving slaat nergens op en is er met heel veel weerstand van de echte bc liefhebbers door gedrukt door de show ras-verkloters
weet je wat niet MAG bij de bc? geen aanleg hebben tot schapendrijven dat MAG niet "

Nou je hebt ze er tussen. Echt een aanfluiting.

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Maak je je er zorgen over?

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

" Beide ouders waren aanwezig en border collie. Dat het een Aussie lijkt zeggen er veel, maar dat komt waarschijnlijk meer door de kleurstelling. Wat overigens ook de reden is om voor deze pup te kiezen.
 
  "

De basiskleur van de pup is gewoon zwart, merle is geen kleur maar een patroon.
Door een gen defect ontstaat het merle patroon.

Een hoge staartaanzet en staartdracht komt vaker voor bij border collies, alleen op shows niet gewenst.

Bij je vraag krijg ik een beetje het gevoel dat je de pup hebt aangeschaft om het uiterlijk, maar eigenlijk niet zo goed weet wat je in huis hebt gehaald..... 

honden page profiel BrownieBrownie

honden foto van Brownie

Wauw wat een prachtige pup!

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Ik heb een Parson Russell terriër met stamboom en ja een stamboom. Gewenst nee, maar mij maakt dat niks uit. Sommige honden hebben gewoon een hogere staart aanzet en wijken dus af van de rasbeschrijving (wat ik soms een beetje belachelijk vind....zeker hoe de staart moet zijn...zolang die maar kwispeld vind ik) 

542190.jpg

honden page profiel RonRon

" De basiskleur van de pup is gewoon zwart, merle is geen kleur maar een patroon.Door een gen defect ontstaat het merle patroon.Een hoge staartaanzet en staartdracht komt vaker voor bij border collies, alleen op shows niet gewenst. Bij je vraag krijg ik een beetje het gevoel dat je de pup hebt aangeschaft om het uiterlijk, maar eigenlijk niet zo goed weet wat je in huis hebt gehaald.....  ".
Ik vind het een doodnormale vraag, omdat de eerdere border collie (van mijn ouders) dit niet had en zover ik mij kan heugen ook niet heeft gehad.
 
Wat ik in huis haal? Dat weet ik (onder andere) daardoor heel goed, dus enigszins jammer dat u mij beoordeelt op het feit dat ik wegens zijn kleurstelling/patroon voor deze pup heb gekozen.
 
Maar denk dat het in de 'mensenwereld' er ook zo aan toe gaat? Daar willen sommigen ook niet degene met het plakkerige haar, andere fysieke mindere schoonheden of degene die net te klein/te groot is naar 'jouw smaak'.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Ik begrijp het Ron, ik heb een stamboom hond, een teef en krijg vaak te horen, veels te groot....je niet er aan storen, en wat de staart betreft, heel goed mogelijk dat als je hond volwassen is en rustiger is dat de staart gaat hangen, nou vind ik zelf dat als een hond zo heerlijk die staart gebruikt het in het geheel niet erg......de kleurschakeringen doen me aan de australische schepers denken...die zie ik hier vaker ....ik vind de kleuren prachtig....en of het niet zo gewenst is, weet ik niet...ik heb een bruine newfoundlander met de vererving grijs in de vacht, terwijl ze een goeie stamboom heeft..... laughing

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

540116.jpg    Krijg ook van alles te horen, trek me er niets van aan....zo is ze bijzonder...laughing

honden page profiel RonRon

" Ik begrijp het Ron, ik heb een stamboom hond, een teef en krijg vaak te horen, veels te groot....je niet er aan storen, en wat de staart betreft, heel goed mogelijk dat als je hond volwassen is en rustiger is dat de staart gaat hangen, nou vind ik zelf dat als een hond zo heerlijk die staart gebruikt het in het geheel niet erg......de kleurschakeringen doen me aan de australische schepers denken...die zie ik hier vaker ....ik vind de kleuren prachtig....en of het niet zo gewenst is, weet ik niet...ik heb een bruine newfoundlander met de vererving grijs in de vacht, terwijl ze een goeie stamboom heeft.....  "

Dank je!
Voor mij ook zeker heel gewenst; dit kleurenpatroon, gedrag, kenmerken en de vrolijke gup die het is.
Maar voor mij was de staart gewoon even een 'zorgpuntje' - al is er zeker geen enkele twijfel over de pup of mijn beweegredenen of puur een esthetische keuze.

Misschien als de hond wat groeit, dat het met de staart inderdaad ook wat naar beneden gaat. Had gewoon nog niet eerder een border collie zo gezien (al zie ik de meeste ook pas als ze al wat ouder/volgroeider zijn; bijv. van mijn ouders toentertijd - ouders van vrienden etc.)

honden page profiel Heidi, Bobby & NoortjeHeidi, Bobby & Noortje

honden foto van Heidi, Bobby & Noortje

Dit doet me denken aan een Westie die we vroeger hadden. Met stamboom, van wat destijds een bekende fokker van het ras was, maar wel met een staartje dat over de rug ging. Terwijl de staart van een Westie fier rechtop hoort te staan.
Ach, ze was er niet minder lief om.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Soft coated Wheaten terrier
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^