Grommen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel estheresther

Hallo allemaal, 

ik zit even met de handen in het haar. Wij hebben een labrador pup van 13 weken. Ze is suuuper lief en doet het inmiddels na een slechte start erg goed. 

Puppycursus vind ze geweldig en we kunnen haar enorm veel aanleren. 

het enige wat ik écht verschrikkelijk vind is dat ze heel er gromt als ze bijvoorbeeld mijn mouw of broekspijp vast heeft en niet los wil laten. Als we ‘nee’ of ‘los’ zeggen blijft ze trekken en gaat steeds harder grommen. Als ze eenmaal los is blijft ze springen en happen.. dit is zo vervelend en soms ook pijnlijk! 
bij mij doet ze het ook meer en heftiger als naar mijn vriend. Ik vind het echt helemaal niet leuk en vraag me af of dit vaker voor komt..

soms gromt ze zo erg dat het naar mijn idee bijna ‘vals’ lijkt. Ik heb ook het gevoel dat ik wat paniekeriger ben en ze het daardoor bij mij flink uitdaagt.. maar ik weet het soms écht niet meer! 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ja dat doen puppys. smile

 

Geef haar lekkker knaagspul, trek laarzen aan, raak niet in paniek ze is niet vals.

 

 

honden page profiel estheresther

Dan moet ze eerst loslaten om

aan wat anders te kunnen knagen he :) maar dat doet ze niet. 

honden page profiel KekhorKekhor

honden foto van Kekhor

Juist die wanhoop, boosheid, frustratie, "nee!", "los!", etc. maakt het vaak erger. Mijn hond was ook erg met bijten en uiteindelijk hielp het om gewoon heel veel kauwmateriaal aan te bieden in de vorm van botjes, nylabone, touw, kong, etc. Als ze in een dolle bui is, zou je een goed bot kunnen geven waar ze dan op kan kauwen, dat werkt ook kalmerend. En dan het liefst wanneer je de bui ziet aankomen, i.p.v wachten tot ze eenmaal haar hoogtepunt heeft bereikt. Neem aan dat je hond wel een botje boven jou verkiest. Als ze echt geen rust kan nemen, zou je haar de ruimte kunnen beperken d.m.v een lijn. Dat gebruikte ik ook en het werkte perfect. Verder even uithouden, dit is puur haar leeftijd. Uiteindelijk zal ze rustiger worden, houdt dat in je achterhoofd. 

Overigens snap ik dat hard grommen eng kan overkomen, maar ze doet dit zeker niet omdat ze vals is. Mijn oudste hond gromt ook extreem tijdens spel, dat klinkt zo heftig, maar het is zijn manier qua spelen. Veel honden hebben dat.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Tsja t is niet pedagogisch verantwoord maar dan gaat er hier een lip over de tand heen. Laten ze gauw genoeg los. Opstaan en weggaan. Daarna iets aanbieden om in te knagen, en zien of je het moment vóór kan zijn. Als je pup het bijvoorbeeld altijd doet na 10 minuten spelen dan stop je na 5 minuten, bied je wat te kauwen aan en ga je er zelf rustig naast zitten etc. Zorgen dus dat je pup niet zo hoog in de opwinding komt maar als het eenmaal zover is dat ze in je broekspijpen hangt en niet meer loslaat dan mag je best even laten weten dat dat dus even niet de bedoeling is.  Maar goed, dat is heuuul zielig. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Bekijk het eens in een groter geheel. Wat gaat eraan vooraf, hoe is de stemming van de hond. 

Er kunnen verschillende dingen spelen: verveling, frustratie, opstandigheid, te hoog in opwinding zitten, enz.

Zo gaan sommige pups heel erg grommen en happen na een (wild) spelletje. Anderen als er teveel drukte om hen heen is, of omdat er te veel focus van hen gevraagd wordt (training, commando's). Voor weer anderen is het vooral als ze te weinig uitdaging krijgen, hun dag te saai is,...

 

Kortom: kijk dus naar de behoeften van je pup, waar voelt ie zich goed bij, wat maakt hem ontspannen, wat geeft hem voldoening. En hou daar rekening mee. 

Bijvoorbeeld: als wilde spelletjes hem te veel opwinden, hou het dan rustiger, speel op een andere manier, of hou het kort. 

Zo ben je dit gedrag voor. Want het is niet meer dan communicatie: de hond die jou laat blijken hoe hij zich voelt. En hoe hij zich voelt, dat kan je dus zelf beïnvloeden. hp-smile

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Dan moet ze eerst loslaten om
aan wat anders te kunnen knagen he :-) maar dat doet ze niet.  "

Nee dat snap ik haha. Ik was ook een beetje kort met antwoorden. Ik bedoel meer geef haar wat te knagen vóor dat ze zo gaat hyperen. Hier werkte runderkophuid altijd goed.

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Op welke momenten doet de pup dit? Zit er een patroon in? In principe is het heel normaal pup gedrag hoor, maar wel erg vervelend inderdaad. Ik sluit me aan bij de rest met het op tijd kauw materiaal aanbieden.

 

Verder voelt een hond jou naadloos aan. Dus probeer zelf vooral heel rustig te blijven. Misschien even gaan zitten en volledig negeren en rustig proberen te blijven. Zodra hij loslaat belonen en iets anders aanbieden.

 

Snap dat het heel lastig is om te doen wanneer er een pup met scherpe tandjes aan je been of arm hangt hoor, maar zo zou ik dit aanpakken!

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Het klinkt misschien een beetje raar, maar wat ik deed als Luna zo bijterig was, was héél hoog piepen, zoals pups zelf ook doen. Een soort janken ofzo, kan het niet heel goed uitleggen. Maar dat werkte wel, keek ze me aan zo van 'oh, dat is niet de bedoeling' en stopte ze ermee. Zo leer je ze ook de bijtrem snel aan. Nu hapt Luna nog steeds wel eens in handen als ze geaaid wordt (met één hand buikje aaien en de andere in dr bek, op de een of andere manier moet ze altijd iets in dr bek hebben dan), maar dat is heel zachtjes. Als ze uit enthousiasme iets te hard hapt, zeg ik 'zachtjes' en gaat ze likken.

 

(Overigens heb ik ook weleens haar eigen pootje in dr bek geduwd als ze beet, kon ze voelen dat het pijn deed. Ook pedagogisch 'onverantwoord' zoals Hannah hierboven ook al zei, maar werkte wel hp-angel)

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Wat een bs om een pupje van zo een jonge leeftijd pijn te laten ervaren 'om hem iets af te leren'.....

Dat vind ik altijd een zwakte bot. Alsof er geen andere, betere manieren zijn om de pup bij te brengen wat een goede bijtrem is.

 

Alle puppen bijten, soms harder en meer vasthoudend dan een ander, maar het hoort er wel bij.

Als je dan gaat paniekeren en van alles een beetje doen dan zal de pup nog opgewondener raken en zn beet verstevigen; leuk spelletje baasje!

Hetzelfde geldt voor grommen.

Dus . geef een duidelijke en krachtig signaal als er hij/zij bijt in een mens( of gaat grommen), roep ineens en  hard: NEE! en daarna schud je de pup van je been. Of arm. Klaar. Laat ie desondanks niet los, herhaal dit nog harder en feller. Heus die pup schrikt zich een rolberoerte en zal lossen. Geef de pup daarna even geen aandacht, ook niet negatief door te verteleen hoe fout dit was.

Geen aandacht geven na een incident dwingt de pup in te zien dat de lol nu over is en dat dit dus niet de manier is om aandacht te krijgen.

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

" Wat een bs om een pupje van zo een jonge leeftijd pijn te laten ervaren 'om hem iets af te leren'.....
Dat vind ik altijd een zwakte bot. Alsof er geen andere, betere manieren zijn om de pup bij te brengen wat een goede bijtrem is."

Het is niet dat ik dat dagelijks deed hoor, ik bedoel meer: ik zat ook weleens met mijn handen in het haar en heb EEN KEER de poot in de bek gestopt, bij gebrek aan een flostouw of iets dergelijks. Was (en is) ook mijn eerste pup en dan zit het je soms echt tot hier. Maar dat piepen deed ik consequent en dát hielp, dat is ook wat ik met mijn post wilde zeggen: deze tip kan ik je meegeven en ik snap heel goed dat je af en toe gillend gek wordt van zo'n bijtmonstertje en doe je weleens iets wat je achteraf nooit had moeten of willen doen hp-shiny

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^