Op zoek naar het juiste ras voor ons

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel vlindervlinder

Beste mensen,

Wij zouden graag ons gezin (2 kinderen 11 en 9 jaar) uitbreiden met een hond. Het wordt onze eerste eigen hond Ik heb wel 21/2 jaar lang 2 dagen per week op een lagotto opgepast.
We willen graag een weloverwogen keuze maken, vandaar ook mijn berichtje hier  

Wat kunnen wij een hond bieden:

-een liefdevol thuis en nooit langer dan incidenteel een paar uurtjes alleen zijn

-We wonen in een dorp met veel uitlaatmogelijkheden in de buurt

-iedere dag overdag naar het bos voor 45/60 min, kleinere wandelingen tussendoor en s avonds nog een wat grotere ronde 30/45 min (loslopen)

-We willen graag op puppycursus en vervolgcursussen

-een consequente opvoeding (dat lukt bij mn kinderen in ieder geval goed ????)

Wat zouden wij fijn vinden bij een hond (hoeft niet 100% te kloppen, maar als richtlijn):

-kindvriendelijk 

-de hond hoeft geen allemansvriend te zijn (mag wel)

-niet heel veel blaffen

-na voldoende beweging redelijk rustig in huis

-we willen graag dat de hond los kan lopen

-fijn als de hond redelijk goed kan leren luisteren

-we zoeken geen hele kleine hond, maar een (kleine) middelmaat heeft nu onze voorkeur. Dat staat niet vast, maar is een richtlijn

-qua vacht hebben we liever geen echt langharige honden  Vachtonderhoud is prima, maar het liefst niet iedere dag 

De rassen die ons erg aanspreken zijn een Engelse Springer Spaniël, een duck Rolling retriever. We realiseren ons dat een toller heel veel beweging/uitdaging nodig heeft en we lazen ook dat dit niet echt een beginnershond is. Ook weten we dat een springer spaniël heel veel beweging nodig heeft, maar toch wilden we het hier even opschrijven om jullie een idee te geven welke honden ons in eerste instantie aanspreken. We staan dus open voor alle suggesties en willen juist een hond vinden die goed bij ons past.

Ik ben vast nog het een en ander vergeten, maar vragen kan altijd. 
Bedankt alvast voor het meedenken!

honden page profiel DanielleDanielle 3 doggies

Ik heb zelf een Golden Retriever en ik vind dat die er bij zou kunnen passen. Mijn Golden is een enorme goedzak maar die heeft, zoals je zelf aangeeft te kunnen bieden, ook wel echt veel beweging en uitdaging nodig. 

honden page profiel vlindervlinder

Denk je dat de beweging die wij kunnen bieden voldoende is Danielle? Ik vind dat zo moeilijk in te schatten

Bedankt voor je reactie!

honden page profiel DanielleDanielle 3 doggies

" Denk je dat de beweging die wij kunnen bieden voldoende is Danielle? Ik vind dat zo moeilijk in te schatten
Bedankt voor je reactie! "

In het begin vond ik dat ook nog heel lastig. Vooral omdat het dan nog zo'n jonge pup is en die kan ook nog niet te veel prikkels hebben, dan worden ze juist druk. Dus het was eerst wel lastig om de juiste balans te vinden tussen voldoende beweging en voldoende rust. Maar dit geldt eigenlijk voor elke hond. De Golden vindt het fijnste om lekker samen met het gezin te zijn. Dan is ie het allergelukkigst. Als wij eten, ligt hij onder de tafel. Als wij op de bank zitten, ligt hij naast ons of tussen ons in.

 

Wij laten hem elke dag 5 keer uit tussen de 30 en 90 minuten per keer. We hebben er een vast ritme in, s'avonds voor het slapen 30 minuten en overdag afwisselend rond een uur/ander half uur. Met dit ritme merken we dat hij thuis echt een engeltje is haha. Als een hond nog jong is, zijn kleine rondjes het beste. Wat bij mijn Golden heel goed heeft geholpen om hem moe te krijgen is tijdens de wandeling voertjes verstoppen in het hoge gras of omgevallen bomen. Na de wandeling was hij dan ook echt mentaal moe en ging gelijk slapen.

honden page profiel AccaliaAccalia 3 doggies

honden foto van Accalia

Ik denk dat een Engelse springer prima bij jullie zou kunnen passen. Een werklijn/jachtlijn zou ik niet doen in jullie situatie, maar voor een showlijn ondernemen jullie zo te lezen absoluut voldoende. Die hebben echt niet meer beweging nodig dan bijvoorbeeld een toller.

Tollers kunnen overigens behoorlijk luidruchtig en nerveus zijn. Ik weet niet of jullie al eens van de beruchte 'toller scream' gehoord hebben? Zoek maar eens op YouTube. innocent Ook is het niet best gesteld met de gezondheid (zeer hoge inteeltpercentages), dus persoonlijk zou ik dit ras overslaan. 

Een golden retriever zou inderdaad ook goed kunnen passen. En wat te denken van een grote poedel? 

Ik zou me ook zeker eens verdiepen in de silken windsprite/whippet, als ik jullie was. smile Die zouden ook heel goed bij jullie wensen passen. 

honden page profiel LoesjeLoesje 2 doggies

honden foto van Loesje

Waarom geen Lagotto Romagnolo? Dit ras voldoet prima aan jullie wensen.

 

Een Toller, Springer Spaniel en Golden Retriever voldoen niet aan je wens; nl. je schrijft: liever geen langharige vacht. Deze rassen verliezen veel haar: zeker in een ruiperiode (2 x per jaar 3-4 weken).

.

honden page profiel vlindervlinder

Dank jullie wel voor de reacties! We vinden een golden retriever een prachtige hond. Wellicht iets te groot voor ons, maar zeker het overwegen waard!

Een lagotto vinden we ook erg leuk  de lagotto waar ik op paste is zo’n lieverd, maar wel met een zeer hoog energielevel. Hij was echt onverzadigbaar qua beweging en dat gaat boven onze pet. Ik heb wel begrepen dat niet elke lagotto zo’n energiebommetje is! In Nederland zijn ze volgens mij ook niet veel pups te vinden, maar ik zal het nog eens uitzoeken! 

Qua vachtlengte vind ik de honden wel goed. Een kortere vacht mag ook, maar nog langere haren liever niet. Al is dat geen harde eis hoor  een passend karakter vind ik het belangrijkst en uiteraard een klik met het ras.

Ik zal eens kijken naar de silken windsprite. Zegt me nog niks!

Ik ben best blij om te lezen dat een  Engelse Springer spaniël toch wel zou kunnen qua energie! Ik ben stiekem verliefd op die snoetjes. Wat zijn jullie ervaringen met los laten lopen? Omdat het toch een jachthond is.... Een Engelse cockerspaniël spaniël vind ik ook leuk, maar vind mijn man een maatje te klein.

Hebben jullie ervaring met een field spaniel? En vinden jullie een Stabij bij ons passen eventueel?

honden page profiel LotteLotte 3 doggies

honden foto van Lotte

Ik moet toch aan een Schotse collie denken, ondanks de lange vacht. Ze hebben niet dagelijks maar wekelijks vachtverzorging nodig, in mijn ervaring hoeft het niet lang te duren per keer. Mocht je dit echt niet willen kun je eventueel ook naar een kortharige Schotse collie kijken. Ze ruien wel twee keer per jaar, dan heb je wat meer last van haaruitval voor een week of drie. 

Het zijn echte gezinshonden: slim, baasgericht, top met kinderen, geduldig, loyaal, gevoelig, zachtaardig en lief. Ze zijn makkelijk te trainen op loslopen, zeer intelligent en vinden hondensporten vaak ook erg leuk. Ze hebben voldoende beweging nodig en het klinkt voor mij alsof jullie ze dat kunnen bieden. Daarnaast is de Schotse collie die ik ken (die van mijn ouders) rustig in huis, een echte luilak - maar buiten dus zeer actief. Ik ben benieuwd of het ras je aanspreekt!

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg 3 doggies

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Als jullie de Lagotto iets te heftig vinden (had ook die ervaring toen ik op verkennende rassenwandeling mee ging) dan is de poedel wel een heel waardig alternatief ;-). Of misschien de Portugese of Spaane waterhond als die iets grovere bouw jullie meer bevalt.

Vond de Lagotto precies de border collie versie met krul.:-). Maar weet dat er ook veel verschillen zijn, al durfde ik na die wandeling het risico niet te nemen qua energie level.

honden page profiel Dobber!Dobber! 3 doggies

honden foto van Dobber!

Misschien kun je beter niet bij de jachthonden kijken? Ik lees dat je de springer spaniël leuk vindt, maar die heeft wel een jachtneus. Bij een jachthond moet je toch altijd in de gaten houden dat je het risico loopt dat ze niet los kunnen lopen. 

honden page profiel vlindervlinder

Zo fijn dat jullie meedenken!

De Schotse collie vinden we een mooie hond om te zien, maar spreekt ons minder aan als eigen hond. 
In poedels ga ik me nog eens verdiepen. 
De silken windsprite is ook niet helemaal onze hond. 
@Dobber, je hebt denk ik gelijk maar het zijn steeds juist de honden die ons aanspreken... Toch ook nog maar verder zoeken. :-) 

Niemand ervaring met een field spaniël? En past een stabij bij ons denken jullie?

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Misschien een hond uit de minder gekende rasgroep 5? Daar zitten zeer vriendelijke, aanhankelijke maar toch sportieve rassen tussen. Of hou je niet van krulstaarten? hp-smile

Bijvoorbeeld:

Zweedse lappenhond:

https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-5/zweedse-lappenhond/

 

Ijslandse hond:

https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-5/ijslandse-hond/

honden page profiel MurphyMurphy 3 doggies

honden foto van Murphy

En een kooiker? Die lijkt een beetje op wat jullie omschrijven ook, heeft wel vacht verzorging nodig maar niet super veel. Heb ik persoonlijk goeie ervaringen mee maar van een afstand (hondje van kennissen), dus dat is altijd wat lastiger in te schatten. Wel weer een jachthond hp-angel

honden page profiel Sofie & NalaSofie & Nala 3 doggies

honden foto van Sofie & Nala

" Misschien een hond uit de minder gekende rasgroep 5? Daar zitten zeer vriendelijke, aanhankelijke maar toch sportieve rassen tussen. Of hou je niet van krulstaarten? 
Bijvoorbeeld:
Zweedse lappenhond:
https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-5/zweedse-lappenhond/
 
Ijslandse hond:
https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-5/ijslandse-hond/ "

 

 

Of een Japanse Spits? hp-shiny

honden page profiel baasje van Mayabaasje van Maya 3 doggies

Hallo, ik heb een engelse cocker teef uit jachtlijnen en 2 jonge kinderen. Afgaande van uw beschrijving zou ik allesinds geen jachtlijn aanraden want die moeten echt aan het werk denk aan jachttraining en speuren enkel wandelen is niet genoeg. Een showlijn is zeker een optie maar let op dat je een goede fokker zoekt want cockers kunnen jaloers en bezitterig zijn. Ik vind de meeste cockers geen goede combi met een druk gezin.

Qua beschrijving zou ik wegblijven van de jachthonden. 

honden page profiel vlindervlinder

De Engelse cocker uit jachtlijnen zouden we sowieso niet doen hoor. We snappen dat we die niet voldoende kunnen bieden en daar wordt uiteindelijk niemand gelukkig van. 
Ik ga me eens Inlezen in rasgroep 5. Bedankt voor de tips! 
Kooikers spreken ons zeker aan! Maar ik hoor daar wisselende verhalen over qua stabiliteit. Iemand daar ervaring mee? Dan hoor ik het graag! Ook wel weer een jachthondje natuurlijk....

honden page profiel baasje van Mayabaasje van Maya 3 doggies

Moest je het zoeken binnen de spaniel groep zou ik eerder naar de clumber spaniel neigen. Die zijn rustiger dan de meeste andere spaniels en hebben een gelijkmatig temperament. De 2 die ik ken zijn een leuke combi met een gezin met kindjes.  Een showlijn cocker kan zeker ook maar dan zou ik een goede fokker zoeken en eerder een meerkleur pakken dan een eenkleurige. Moest je open staan voor een buitenlands hondje, mijn vriendin heeft een leuke bodenguero uit spanje geadopteerd die zou voldoen aan al je eisen.

honden page profiel NaomiNaomi 3 doggies

honden foto van Naomi

" De Engelse cocker uit jachtlijnen zouden we sowieso niet doen hoor. We snappen dat we die niet voldoende kunnen bieden en daar wordt uiteindelijk niemand gelukkig van. Ik ga me eens Inlezen in rasgroep 5. Bedankt voor de tips! Kooikers spreken ons zeker aan! Maar ik hoor daar wisselende verhalen over qua stabiliteit. Iemand daar ervaring mee? Dan hoor ik het graag! Ook wel weer een jachthondje natuurlijk.... "

Op het werk (pension) veel kooikers gezien. Vind het vaak maar chagrijnige hondjes en vooral de reutjes zeker niet altijd sociaal met andere honden.

Het zijn inderdaad vaak niet perse stabiele honden, er zitten veel angstbijters bij.

 

Er zitten wel leuke tussen, maar dat zijn naar mijn mening uitzonderingen. 

honden page profiel NaomiNaomi 3 doggies

honden foto van Naomi

Heb je al eens naar de elo of chebo gekeken? 

Geen erkend ras. Maar worden gefokt met als doel een ideale huishond qua karakter en een goede gezondheid. Qua uiterlijk kunnen ze daarom nog wat verschillen. 

 

Wij hebben op dr wachtlijst gestaan en zijn dus bij een Fokker op bezoek geweest en naar de elo dag geweest. Vond het echt hele leuke stabiele honden allemaal. 

 

Wij zijn er uiteindelijk toch niet voor gegaan omdat ik Puck tegen kwam in het asiel, anders had er nu eentje hier gelopen. tongue-out

honden page profiel RVSRVS 3 doggies

honden foto van RVS

honden page profiel Dobber!Dobber! 3 doggies

honden foto van Dobber!

" De Engelse cocker uit jachtlijnen zouden we sowieso niet doen hoor. We snappen dat we die niet voldoende kunnen bieden en daar wordt uiteindelijk niemand gelukkig van. Ik ga me eens Inlezen in rasgroep 5. Bedankt voor de tips! Kooikers spreken ons zeker aan! Maar ik hoor daar wisselende verhalen over qua stabiliteit. Iemand daar ervaring mee? Dan hoor ik het graag! Ook wel weer een jachthondje natuurlijk.... "

Hier zijn twee kooikers in de omgeving. Beide zijn absoluut niet stabiel. Erg onzeker en blaffen naar elke grasspriet die beweegt. Hele lieve hondjes voor hun familie, maar ik vind het erg irritante beestjes. Dobber heeft het er ook niet op. Een van de baasjes bracht altijd de krant bij mijn ouders en combineerde dat met een wandeling. Sindsdien is Dobber erg fel op de deurbel, want zodra mijn moeder opendeed begon dat kleine keffertje te bléren naar haar. Dobber natuurlijk over de rooie en sindsdien konden we de deuren maar op slot houden als zij aanbelden. 

 

Enfin, ik heb dus geen goede ervaringen met het ras en de honden die ik ervan ken zijn inderdaad ook niet stabiel. 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Een Hollandse Smoushond natuurlijk. Maar daar moet je veel geduld voor hebben vanwege de wachtlijst.

 

Een Golden Doodle of iets in die richting?

 

De spitzengroep is super voor kindereren maar wel blafferig.

honden page profiel MurphyMurphy 3 doggies

honden foto van Murphy

Oh wow klinkt alsof ik een positieve uitzondering heb gezien bij de kooikers! Goed om te weten hp-thumbsup

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

" Oh wow klinkt alsof ik een positieve uitzondering heb gezien bij de kooikers! Goed om te weten  "

 

Als er te weinig tijd en aandacht wordt besteed aan opvoeden en werken met een Kooikerhondje, zal dat negatief op zijn/haar gedrag uitwerken.

 

Een Kooikerhondje is tenslotte een werkhondje en geen schoothond. Fokkers van Kooikerhondjes zouden bij de verkoop.van een pup daar goed op moeten wijzen en alleen bij  kopers moeten plaatsen, die ervaring, de juiste instelling hebben en veel tijd in de hond willen investeren.

 

Ik heb bijna 15 jaar een Kooikerhondje gehad. Het was mijn supermaatje, waar ik veel mee deed; trainingen gehoorzaamheid, fly  ball, behendigheid en wedstrijden op nationaal niveau. Hij was geen allemansvriend. Had hij iemand eenmaal geaccepteerd, dan vergat hij die persoon nooit meer. Het was bovendien een slim en makkelijk te trainen hondje.

 

Het fokprogramma van de rasvereniging is ook op karakter gebaseerd.

honden page profiel vlindervlinder

Ik heb heel veel aan jullie reacties. Dank daarvoor! We komen er steeds meer achter wat we niet bij ons vinden passen en komen daardoor steeds een stapje verder! Ik hou jullie op de hoogte en reacties blijven zeer welkom!

honden page profiel Lalo SalamancaLalo Salamanca 3 doggies

honden foto van Lalo Salamanca

Golden Retriever! Dat zijn echt de grootste lieverds die er rondlopen als je het mij vraagt. Ontzettend zachtaardig karakter, perfect voor het gezin en er altijd heel graag bij. Zelf ben ik toen ik jonger was ook opgegroeid met een Goldie en zij maakte echt deel uit van de familie. Ze was ook gemakkelijk op te voeden want ze leerde graag en deed goed haar best op de honden- en puppytrainingen. Het klinkt alsof jullie echt een mooi thuis kunnen bieden aan een betrokken hondje. :) Ook qua wandeluren zitten jullie helemaal goed. 

Laat even weten waar de keuze uiteindelijk op valt! :D 

honden page profiel vlindervlinder

De golden retriever spreekt ons ook erg aan. De rasbeschrijving past er bij ons. De twijfel zit in de grootte...

Ik heb me de afgelopen dagen ook verdiept in de welsh springer spaniël. Prachtige honden! Volgens de rasbeschrijving geen nervositeit (wat de cocker spaniël wel vaak heeft) en veel positieve verhalen gelezen op de facebookpagina van de WSS. Wel weer een jachthond... ;-) Heeft iemand hier ervaring met welshjes?

honden page profiel Lalo SalamancaLalo Salamanca 3 doggies

honden foto van Lalo Salamanca

" De golden retriever spreekt ons ook erg aan. De rasbeschrijving past er bij ons. De twijfel zit in de grootte...

Ik heb geen ervaring met de springerspaniel (wat inderdaad ook ontzettend mooie honden zijn trouwens!). Maar ik wilde even terugkomen op je twijfel wat betreft de grootte. Wij hadden een heel fijn gebouwd teefje die ongeveer zo groot was als een hond van medium formaat. De grotere reutjes zagen er naast haar erg groot en grofgebouwd uit. Je kunt dus ook voor een wat kleiner teefje gaan (onze Woody was vanaf het eerste moment al duidelijk de kleinste van haar nestje), dat scheelt in mijn ervaring echt veel qua afmeting.

537065.jpg

honden page profiel DanielleDanielle 3 doggies

" Ik heb geen ervaring met de springerspaniel (wat inderdaad ook ontzettend mooie honden zijn trouwens!). Maar ik wilde even terugkomen op je twijfel wat betreft de grootte. Wij hadden een heel fijn gebouwd teefje die ongeveer zo groot was als een hond van medium formaat. De grotere reutjes zagen er naast haar erg groot en grofgebouwd uit. Je kunt dus ook voor een wat kleiner teefje gaan (onze Woody was vanaf het eerste moment al duidelijk de kleinste van haar nestje), dat scheelt in mijn ervaring echt veel qua afmeting. "

Teefjes zijn inderdaad over het algemeen kleiner dan reutjes.. Al moet ik zeggen dat ik een reu heb met een teef formaat haha. Mijn reu is dus niet groot en heeft ook een sportieve/slanke bouw, waardoor hij ook niet zo zwaar is. Maar goed, over het algemeen zijn ze wel wat zwaarder/groter ja. 

honden page profiel Anja en Naika, Shiva en FlynnAnja en Naika, Shiva en Flynnbijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Anja en Naika, Shiva en Flynn

Heb je al bij alle rasgroepen gekeken op de pagina van Houden van honden ( raad van beheer).

Daar staat van de rassen een beknopte beschrijving. ( ja ik weet dat die niet altijd helemaal kloppen)

Schrijf de rassen die je leuk lijken op met de voor en nadelen voor jou.

Stapje voor stapje overwegen.

En schrijf of bel eens fokkers van de rassen die je geschikt lijken.

Er zijn zoveel leuke rassen.

Succes, het kan soms best lastig zijnwink.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Newfoundlander
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^