Een hond of toch maar niet?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

" Maar was die asielhond dat helemaal alleen thuis, vele uren lang, of in gezelschap van een andere hond? Want dat is natuurlijk ook een groot verschil... "

Daar heb je gelijk in inderdaad, ze waren met 2 andere honden samen. Er zijn honden voor wie dat een belangrijk verschil is. 

 

Al onze opvangers zijn toevallig geplaatst als enig hond, en ook daar konden ze snel alleen thuis blijven. 

 

Mijn ervaring is dus dat een volwassen hond sneller mee draait in het ritme en sneller een aantal uren alleen thuis kan blijven dan een pup. 

 

@lola: de honden hebben we gefilmd als ze alleen waren. Ze vonden het de eerste keren zeker niet leuk inderdaad. Ze liepen vaak naar de deur of naar het raam en bleven daar even kijken. Maar gingen na een paat keer gewoon lekker slapen zonder tekenen van stress. 

 

En nee, een herplaatser biedt zeker geen garantie. Er zijn er ook die niet goed alleen kunnen blijven of waar het wel heel rustig bij opgebouwd moet worden. 

 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Daar heb je gelijk in inderdaad, ze waren met 2 andere honden samen. Er zijn honden voor wie dat een belangrijk verschil is. 
 
Al onze opvangers zijn toevallig geplaatst als enig hond, en ook daar konden ze snel alleen thuis blijven. 
 
Mijn ervaring is dus dat een volwassen hond sneller mee draait in het ritme en sneller een aantal uren alleen thuis kan blijven dan een pup. 
 
@lola: de honden hebben we gefilmd als ze alleen waren. Ze vonden het de eerste keren zeker niet leuk inderdaad. Ze liepen vaak naar de deur of naar het raam en bleven daar even kijken. Maar gingen na een paat keer gewoon lekker slapen zonder tekenen van stress. 
 
En nee, een herplaatser biedt zeker geen garantie. Er zijn er ook die niet goed alleen kunnen blijven of waar het wel heel rustig bij opgebouwd moet worden. 
  "

Mee eens hoor. Wilde er alleen mee zeggen dat het eigenlijk niks zegt, het ligt ook aan de hond. Hier 2 honden, zelfde ras, zelfde opvoeding. De ene kan heel goed alleen zijn, dit kon ze ook al redelijk snel. De andere pup, kon dit helemaal niet. Ik was 8 weken vrij, speciaal voor de pup, maar had hier niet genoeg aan om weer iets aan het werk te gaan. Ze is een jaar lang naar de oppas geweest (mijn moeder of buurvrouw). Ze is ook angstig voor andere honden, ze kan niet zomaar overal heen. Dit kun je ook hebben, en dan zul je er ook wat aan moeten doen.. 

 

Als je dit lukt en je na werk tijd nog genoeg energie hebt, dan is een hond het leukste wat je in huis kunt hebben (vind ik).

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Ik vind het een nee.

Tuurlijk is er veel mogelijk wat betreft oppas regelen, uitlaat services enz. Maar ikzelf zie dit als praktische oplossingen die voorbij gaan aan de emotionele behoeftes van een hond. Als ik naar mijn honden kijk zijn ze het allerliefste bij mij. Ik vind structureel een hond wegbrengen hetzelfde als een kind die verzorgd wordt door een nanny. Praktisch kan het, maar emotioneel heeft dat kind vooral behoefte aan echte aandacht. Dus tuurlijk heb je niet de intentie een hond te verwaarlozen. Maar een hond heeft meer nodig dan eten en uitgelaten worden. Ze willen gewoon bij je zijn. Zodra je een band hebt met je hond ga je je denk ik ook slecht voelen elke keer als je de deur achter je dicht doet. Dus als je verteld dat jullie fulltime werken, en daarnaast een druk sociaal leven hebben, dan is er gewoon iets dat moet wijken. En daarnaast kunnen jullie het zo treffen dat de hond helemaal niet is zoals jullie voor ogen hadden. Een hond die namelijk niet voldoende in zijn behoeftes wordt voldaan kan namelijk rete irritant gedrag gaan vertonen.. en terecht. 
Dus mijn advies is om geen hond te nemen, want ik denk dat het sterk zal tegenvallen. (En ik vind het zielig voor de hond)

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

Ik vind zeker dat het moet kunnen en vind het ook knap dat je niet meteen afhaakt van het forum ondanks de harde reacties. Mits voldoende regelingen (vrienden, familie of betaalde oppassers/uitlaatservices) is het zeker haalbaar om die 2 à 3 dagen per week te overbruggen, als je hond graag bij die oppas is uiteraard. Denk eraan dat je hond mss noet overeenkomt met de honden van je vrienden en familie en dan kan hij niet altijd mee. Kleinere honden zijn ook vaker welkom bij mensen die zelf geen hond hebben.

 

Wat ik wel mis in je teksten, is de passie voor honden. Ik 'voel' de liefde eigenlijk niet meteen en heb meer de indruk dat een hond hebben wel leuk voor je lijkt, wat gezelschap thuis en wat motivatie om buiten te komen. Denk eraan dat een hond hebben echt een lifestyle is. Hier wordt alles aangepast aan de hond en ik heb hem er gewoon graag bij. 

 

Misschien is het niet slecht om een herplaatser te overwegen, dat hoeft niet perse een asielhond te zijn maar kan bvb ook een hond zijn die niet bij zijn gezin kan blijven en herplaatst wordt zonder eerst naar een asiel te gaan. Bij een volwassen hond weet je op voorhand hoeveel beweging hij nodig heeft en kan je testen of hij goed overeenkomt met toekomstige hondenvriendjes. Bijna alle honden gaan graag op stap maar niet elke hond hoeft uren per dag erop uit te trekken. Zelf zit ik met een hond die de hele dag slaapt en in de namiddag/avond van een lange wandeling geniet. De rest van de avond vermaakt hij zich prima met speeltjes en verstop ik brokjes in zijn ballenbad. En tussendoor uiteraard nog meer dutten ;) 

 

honden page profiel KlaraKlara

" neen hoor Pascale, natuurlijk had ik niet alleen positieve reacties verwacht. Maar ik bevraag me nog maar en er komen toch al wel wat reacties alsof wij het dier nu al aan het verwaarlozen zijn. Als we dat zouden willen doen zou ik me echt niet op voorhand informeren hoor, wees gerust.
 
Als ik jouw miniums hier hoor kan ik je al met een gerust hart zeggen dat we daar aan gaan komen. Bij thuiskomst van het werk is een blokje om met de hand zeker een evidentie. Verder wil ik uiteraard graag met het beest buiten spelen. Ik heb toch ook gezegd dat ik tussen 5 en 8 me vaak lig te vervelen... en dat zijn dan de dagen dat ik op mijn vriend aan het wachten ben en dus alleen thuis ben. De dagen dat hij thuis is heeft de hond de volledige aandacht. Ook in het weekend zou de hond zeker voldoende aandacht krijgen. Gemiddeld zijn er maar 3 dagen dat wij beiden lang werken zijn (10u afwezig). Er zijn ook weken dat we maar 1 of 2 dagen niet thuis zijn. En voor deze dagen willen we zeker een oplossing zoeken. Ik voel me aan sommige reacties precies nu al een dierenmishandelaar, gewoon omdat wij niet elke dag 5u met het beestje kunnen bezigzijn... wij zoeken vooral een leuk gezelschap op de momenten dat wij alleen thuis zitten en een leuke bezigheid voor de dagen thuis... ik kan je zeggen dat we nu al de hele namiddag in de zetel hangen door het slechte weer... moest er nu een hond in huis zijn zou die al een hele dag liefde hebben gekregen van ons hier in huis of zouden we al lang eens gaan wandelen zijn. Want wij wandelen best graag hoor. Wij gaan zelf dit jaar een week op wandelvakantie naar de vogezen! "

Ik denk dat het niet zozeer met de hoeveelheid tijd heeft te maken. Meer hoe je schetst wat de hond wel of niet zou moeten kunnen en hoe de hond in jullie leven zou moeten passen. Je schetst een soort ideaal plaatje. En veel hondeneigenaren vragen zich af of dat beeld zo realistisch is. Geen van mijn 3 honden zou bijvoorbeeld in jouw plaatje passen. Ze bestaan hoor, honden die rustig op visite gaan, goed alleen kunnen zijn, alle honden leuk vinden, relaxed zijn in huis, in een tuin zitten zonder te gaan graven of slopen, alle mensen leuk vinden, goed luisteren etc etc. Maar dat gaat allemaal niet vanzelf. Vaak kost dat heel veel training en opvoeding en soms lukt dat helemaal niet. En een pup kan alles wat je benoemt nog niet. Ik zou je echt aanraden om eerst eens een jaarlang als oppas te fungeren voor de honden van jullie vrienden. En dan eens te kijken of je ook een hond wilt als het allemaal niet zo perfect blijkt te zijn. (Mijn mening is dat het dan nog steeds geweldig is hoor alleen vergt het wel wat aanpassingen en is geen van mijn honden zo perfect geworden)

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" neen hoor Pascale, natuurlijk had ik niet alleen positieve reacties verwacht. Maar ik bevraag me nog maar en er komen toch al wel wat reacties alsof wij het dier nu al aan het verwaarlozen zijn. Als we dat zouden willen doen zou ik me echt niet op voorhand informeren hoor, wees gerust.
 

Dit is dan ook het minimale van het minimale haha. Ik sport 4 keer per week met mijn honden (pakwerk, speuren, hoopers, balans&coördinatie) we hardlopen, skeeleren, ze rennen mee naast de fiets, we doen uitgebreide snuffelwandelingen etc. 

 

Ook mijn honden zouden niet in dit plaatje passen. Ten eerste zouden je heel erg duidelijk maken dat dit niet de manier is om een hond gelukkig te maken, probleem gedrag veroorzaken, en zich er uiteindelijk misschien maar diep ongelukkig bij neerleggen. 

 

Máár als er oppas wordt geregeld, jullie lekker iets gaan ondernemen met de hond (cursus of sport) en zowel aan de mentale and fysieke uitdaging kunnen voldoen, moet het kunnen hoor :) zo niet, wordt geen enkele hond gelukkig bij jullie. 

 

Zeker een puppy moet heel langzaam aanleren alleen te blijven. Hier is 4 u alleen zijn max. Moeten ze langer alleen zijn, zorg ik voor een oppas. Mochten jullie een puppy willen zouden jullie beide op zijn minst 3 weken vrij moeten nemen (in totaal 6 weken dus) om de beginstapjes wat aan te leren. Daarna moet er een oppas zijn die dit over kan / wil nemen. 

honden page profiel JelleJelle

Ik ga hier inderdaad niet meteen lopen omdat ik ook eerlijk wil zijn voor mezelf en het beest een goed leven zou willen geven. Bij ons zou het inderdaad om een gezelschapsdier gaan en hebben we weinig ervaring met honden. Mijn hart smelt zeker en vast als ik ze bezig zie op TV en bij vrienden maar het klopt dat ik er niet met volle liefde over kan praten omdat we nog nooit een hond gehad hebben.

 

Dit forum heeft me wel meer laten inzien om er goed over na te denken (wat ik al aan het doen was) maar ook dat er anti alergene katten bestaan... dat wist ik niet. Het is nu niet dat ik meteen geen liefde meer zie voor een hond maar zoals sommigen hier beweren kan een kat misschien een betere optie zijn. Als ik dan op internet zoek naar anti alergene katten staat er tussen de lijst meteen de superprachtige siberische kat. Een prachtig beest, niet al te klein (heb graag een stevig/groot beestje) maar ook wel veel volggedrag en aanhankelijk zoals een hond... Bij een kat heb ik wel meer schrik voor het stukmaken van de meubels al denk ik dat we daar bij een krabpaal vanaf dag 1 hem snel de goede richting kunnen uitduwen...

 

We zullen ons de komende tijd dus ook verdiepen in katten en niet alleen in honden. Als we een beestje aanschaffen is het sowieso pas over een paar maanden. Ik wil hier goed over nadenken en geen overhaaste beslissingen nemen. Want ik vind ook dat elk dier recht heeft op een gelukkig bestaan!

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

Het siert je dat je hier zo open in bent! Ik weet niets over katten, maar voor rashonden zijn er vaak lange wachtlijsten van 1 tot 2 jaar. Als je geluk hebt, kan het soms zijn dat er plots toch ergens een nestje is met een pup die noh niet gereserveerd is. Hou hier dus ook rekening mee dat de termijn van enkele maanden waarschijnlijk niet haalbaar gaat zijn.

 

Ik ken trouwens iemand die ook allergisch is aan katten en hij heeft een naaktkat in huis die hij goed verdraagt. Het hangt er natuurlijk ook vanaf waarvoor je vriend precies allergisch is (haren, schilfers of iets anders zoals bvb speeksel) 

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

" Ik ga hier inderdaad niet meteen lopen omdat ik ook eerlijk wil zijn voor mezelf en het beest een goed leven zou willen geven. Bij ons zou het inderdaad om een gezelschapsdier gaan en hebben we weinig ervaring met honden. Mijn hart smelt zeker en vast als ik ze bezig zie op TV en bij vrienden maar het klopt dat ik er niet met volle liefde over kan praten omdat we nog nooit een hond gehad hebben.
 
Dit forum heeft me wel meer laten inzien om er goed over na te denken (wat ik al aan het doen was) maar ook dat er anti alergene katten bestaan... dat wist ik niet. Het is nu niet dat ik meteen geen liefde meer zie voor een hond maar zoals sommigen hier beweren kan een kat misschien een betere optie zijn. Als ik dan op internet zoek naar anti alergene katten staat er tussen de lijst meteen de superprachtige siberische kat. Een prachtig beest, niet al te klein (heb graag een stevig/groot beestje) maar ook wel veel volggedrag en aanhankelijk zoals een hond... Bij een kat heb ik wel meer schrik voor het stukmaken van de meubels al denk ik dat we daar bij een krabpaal vanaf dag 1 hem snel de goede richting kunnen uitduwen...
 
We zullen ons de komende tijd dus ook verdiepen in katten en niet alleen in honden. Als we een beestje aanschaffen is het sowieso pas over een paar maanden. Ik wil hier goed over nadenken en geen overhaaste beslissingen nemen. Want ik vind ook dat elk dier recht heeft op een gelukkig bestaan! "

 

Ik vind het top zoals je er mee bezig bent.

 

De meeste first-time-pet-owners zullen beginnen zoals jij/jullie doen

Vrienden, familie of tv geven een plaatje wat je leuk lijkt om ook mee te bleven, het lijkt je leuk om gezelschap in huis te hebben en daar zo af en toe eens tijd in te steken want ok, het moet wandelen en een puppencursus is ook wel handig als je geen ervaring hebt.

 

Maar de meeste mensen storten zich dan zonder vragen of goed nadenken in zo'n avontuur en komen dan helaas vaak van de kouwe kermis thuis.

De hond (of kat) heeft kuren waar geen rekening mee was gehouden en waar men dan vaak na 2 weken 'ellende' ook geen zin meer in heeft om gericht naar een oplossing te zoeken.

 

Voor mij is het dus super positief dat je op voorhand vragen stelt en bij de bevlogen reacties ook niet volledig in de verdediging schiet en weggaat en lekker doet waar je zelf zin in hebt.

Zoals hiervoor iemand al zei, op HP (hondenpagina) zitten allemaal baasjes die meer als gemiddeld bewust bezig zijn met de noden van hun hond(en) en dat schrikt en aanstaande baas nog al eens af.

 

Maar dat is niet nodig hoor, als je je gewoon onwijs goed voorbereid en eerlijk bent naar wat jij (en je partner) willen investeren ..... ook als je moe, ziek of chagrijnig bent.... want dat zal je hond namelijk worst zijn, die heeft gewoon basale behoeftes en daar  moet je ten alle tijden aan voldoen.

 

En als dat betekend dat als jullie een hond aanschaffen en die vind het tuinhuis helemaal niks (op de dagen dat jullie niet al te lang van huis zijn) ....dan moet je dus een andere oplossing verzinnen....en in praktijk zal dat waarschijnlijk zijn dat de 4 voeter languit op jullie bankstel zal liggen knorren als jullie aan het werk zijn.

 

Dat is maar een klein voorbeeldje hoor, maar wat vooral noodzakelijk is bij het aanschaffen van welk dier dan ook is dat je je een plaatje mag vormen.....maar dat je je absoluut moet beseffen dat als dat plaatje niet gaat werken voor je huisdier, je dus moet gaan zoeken naar iets wat wel werkt

Want net als dat de ene mens bijv. een kroegtijger is, heeft de ander daar absoluut geen behoefte aan en maak je niet gelukkig met aan de bar hangen.

 

Dus ga lekker zoeken en uitvinden wat je wil van je hond of kat en bekijk of je je wensen aan kan passen indien dat onverhoopt nodig is.

 

Veel succes en plezier met de zoektocht hp-thumbsup

 

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon

honden foto van Arran & Aedon

"  
Ik vind het top zoals je er mee bezig bent.
 
De meeste first-time-pet-owners zullen beginnen zoals jij/jullie doen
Vrienden, familie of tv geven een plaatje wat je leuk lijkt om ook mee te bleven, het lijkt je leuk om gezelschap in huis te hebben en daar zo af en toe eens tijd in te steken want ok, het moet wandelen en een puppencursus is ook wel handig als je geen ervaring hebt.
 
Maar de meeste mensen storten zich dan zonder vragen of goed nadenken in zo'n avontuur en komen dan helaas vaak van de kouwe kermis thuis.
De hond (of kat) heeft kuren waar geen rekening mee was gehouden en waar men dan vaak na 2 weken 'ellende' ook geen zin meer in heeft om gericht naar een oplossing te zoeken.
 
Voor mij is het dus super positief dat je op voorhand vragen stelt en bij de bevlogen reacties ook niet volledig in de verdediging schiet en weggaat en lekker doet waar je zelf zin in hebt.
Zoals hiervoor iemand al zei, op HP (hondenpagina) zitten allemaal baasjes die meer als gemiddeld bewust bezig zijn met de noden van hun hond(en) en dat schrikt en aanstaande baas nog al eens af.
 
Maar dat is niet nodig hoor, als je je gewoon onwijs goed voorbereid en eerlijk bent naar wat jij (en je partner) willen investeren ..... ook als je moe, ziek of chagrijnig bent.... want dat zal je hond namelijk worst zijn, die heeft gewoon basale behoeftes en daar  moet je ten alle tijden aan voldoen.
 
En als dat betekend dat als jullie een hond aanschaffen en die vind het tuinhuis helemaal niks (op de dagen dat jullie niet al te lang van huis zijn) ....dan moet je dus een andere oplossing verzinnen....en in praktijk zal dat waarschijnlijk zijn dat de 4 voeter languit op jullie bankstel zal liggen knorren als jullie aan het werk zijn.
 
Dat is maar een klein voorbeeldje hoor, maar wat vooral noodzakelijk is bij het aanschaffen van welk dier dan ook is dat je je een plaatje mag vormen.....maar dat je je absoluut moet beseffen dat als dat plaatje niet gaat werken voor je huisdier, je dus moet gaan zoeken naar iets wat wel werkt
Want net als dat de ene mens bijv. een kroegtijger is, heeft de ander daar absoluut geen behoefte aan en maak je niet gelukkig met aan de bar hangen.
 
Dus ga lekker zoeken en uitvinden wat je wil van je hond of kat en bekijk of je je wensen aan kan passen indien dat onverhoopt nodig is.
 
Veel succes en plezier met de zoektocht 
  "

Ik sluit me hier helemaal bij aan, top reactiehp-thumbsup

honden page profiel JelleJelle

bedankt voor de leuke laatste reacties :) deze nacht toch weer wat liggen nadenken maar het liefst van al zou er toch een hond komen ipv een kat. Het is ook best grappig want ik stuurde mijn broer (die ook al vaak gedacht heeft aan hond) dat we ook weer aan het twijfelen zijn en hij gaat nu deze week op bezoek bij een fokker. Mijn broer wil graag een Duitse herder. Heb hem al gezegd dat we misschien elkaar kunnen bijstaan in de oppas. Hij en zijn vrouw werken wel in interessantere shiften en in de buurt. Hij heeft al laten voelen dat onze golden eventueel wel bij hun mag gaan of mee op wandel mag als we een lange dag weg zijn. Als we beide honden vaak in contact laten komen kunnen het misschien nog vriendjes worden en is onze golden ook gelukkig van het gezelschap als hij daar zit...

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Waarom wil je dan graag een golden? 

honden page profiel JelleJelle

ik heb al veel liggen opzoeken maar ik kom toch vaak op de golden uit omdat het een familiehond is die het leuk vindt om met hem te spelen/sporten. het is een gemakkelijke hond in opvoeding en als ik het mag geloven is dit ook een hond die goed is voor beginners/als eerste hond. ik vind de beesten er prachtig uitzien, ze vinden het heerlijk om bij je te komen zitten en aanwezig te zijn. ze zijn ook niet super eigenwijs en kunnen goed overweg met kinderen en vreemden zodat dit goed uitkomt als meegaan bij vrienden en familie. ik ken ook iemand met een golden en als ik daar ben komt dat beest bij mij en terwijl ik mijn babbel doe vind hij het zalig genieten van het wrijven over zijn koppie en het aaien van zijn vacht. ik ben gewoon ook regelmatig al eens een uur of 2 a 3 en soms zelf een heel weekend alleen thuis dat ik niet weet wat doen zodat ik op die momenten ook weer kan gaan sporten met de hond. ik ben er nog niet uit welke sport ik zou gaan doen. mijn partner en ik houden sowieso van wandelen dus het beestje zal vaak meegaan op onze wandeltochten. ik dans zelf best wel graag dus doggy dancing zou leuk kunnen zijn, of frisbee-en. Dat zal de tijd nog wat moeten uitwijzen :) verder vind ik behendigheid sowieso altijd super leuk om te doen. als je hond leuke trucjes kan doen is echt aangenaam om naar te kijken en om te doen.

honden page profiel floortjefloortje

honden foto van floortje

Na het lezen van al jouw reacties lijkt het mij zo dat jij beter geen hond (of moet ik zeggen beest/beestje) kan nemen.

Het is puur mijn persoonlijke mening hoor. Echter proef ik totaal geen liefde voor een hond in jouw woorden.

Je stelt telkens dat het "beest" dit en dat moet. Bijvoorbeeld jullie gezelschap bieden en jouw momenten van verveling moet opvullen.

Sorry, maar kies alsjeblieft maar een kat als je persé een "beest" wil hebben.

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Het is een mooi topic geworden.

Jelle, ik hoop dat jullie tot een goede beslissing komen.

Je schrijft dat een Golden 'gemakkelijk is in de opvoeding'. Niettemin moet je ook een Golden zorgvuldig en consequent opvoeden, want het is een hele grote hond (tussen de 25 en 34 kg), die zó een loopje met je neemt hoor....

Jullie zitten natuurlijk met je wisselende diensten, maar misschien kun je in de buurt een asiel vinden om wat ervaring met honden op te doen en hondenmensen te leren kennen.

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Of iemand zijn hond 'het beest' benoemd of 'huppeltut' (zo heet die van mij in de wandelgangen....en soms nog erger hp-angel) is natuurlijk geen maatstaf of er van het dier gehouden wordt.

 

Ik denk wel dat het voor Jelle heel verstandig is om als hij een Golden wil zich goed bewust is van de verschillende lijnen die er zijn.

Zo zijn de echte werklijnen absoluut geen honden die in hun plaatje gaan passen.....maar dat betekend niet dat bijv. een rustige showlijn prima voldoet aan de geboden leefomstandigheden

 

Het is dus een kwestie van je heel goed te laten voorlichten door betrouwbare fokkers die fokken met liefde voor het ras en niet voor de centen (want die laatste zal je elke hond verkopen en zien wel waar het schip strand)

 

Ik zou je willen adviseren om eens contact op te nemen met 2 fokkers hier op HP....beide fokken Goldens, waarschijnlijk niet het type wat jij zoekt, maar zullen je allicht tips en adressen kunnen geven waar je wat aan hebt en wat betrouwbaar is

 

Het Gouden Kwartet Baasje en  Suus zou ik persoonlijk absoluut vertrouwen in hun oordeel of een Golden bij je zou passen en zo ja, welk type of bij welke fokker

 

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Maar ik heb gister nog heel duidelijk uitgelegd waarom de Goldens juist heel pittig zijn, lastig als eerste hond en het eerste jaren verschrikkelijk veel beweging nodig hebben... 

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Dat weet ik, ik heb het gelezen.....maar ik persoonlijk denk dat 'een beginners hond' niet bestaat.

Het valt of staat allemaal met de eisen van een baas en de eisen van een hond....als die matchen is elke hond in princiepe voor een beginner te doen.

 

Onze eerste hond is ook niet het type hond wat je de eerste de beste beginneling in de schoenen schuift....en wij waren helemaal niet voorbereid op dit type jachthond omdat niemand enig idee had wat ze nu was toen ze ik Spanje zat.

Haar karakterbeschrijving was geweldig en haar plaatje super schattig....en toen we haar in het echt ontmoet hadden wisten we meteen 'dit wordt ons hondje'

......maar dat daar een Gordon Setter in schuil bleek te gaan met al hun typische raskenmerken ....dat was toch wel even een verrassing hp-shiny

 

Maar hé....we zijn nu 10+ jaar verder en de dame heeft ons keurig om haar vingers gewonden en wij hebben keurig ons leven aan haar (en haar langpoot zus) aangepast

 

Als we van te voren de mogelijkheid hadden gehad om ons in te lezen over een Gordon Setter of hadden gesproken met fokkers, was ons vast geadviseerd om hier nog eens heel goed over na te denken

 

In praktijk is onze dame echt wel een Setter en zeeeeer zelfstandig als ze de kans krijgt.....die heeft ons niet nodig om er 3 uur op uit te trekken en even te controleren of alles nog naar haar wensen is

 

Maar met (achteraf) goed inlezen en vooral goed om-denken door ons zijn we een prima match en heeft de dame bij ons niks te klagen .... en wij al helemaal niet over de dame.....hoe eigenwijs ze ook kan zijn hp-heart

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~ Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Ik had het ook meer tegen TO smile

 

Maar als ik zo lees wat TO met de hond wilt doen vind ik een werkras echt niet geschikt. En ook de showlijn goldens zijn nog steeds werkhonden. 

Een gezelschapshondje zou veel beter passen bij het verhaal van TO. Die willen nog wel knuffelen als ze een tijdje alleen zijn geweest. Een Golden staat dan echt mega te stuiteren en heeft dan een paar uur beweging nodig. TO komt niet op mij over alsof hij echt heel veel tijd wilt steken in genoeg beweging behalve “balletjes gooien” en daar worden ze alleen maar meer hyper van. 

Aanvulling: ik vind het woord beginnershond ook niet helemaal kloppen maar dan moet de behoefte van de hond wel bij de baas passen. Anders is geen enkele hond een beginnershond en loopt het alleen maar uit in een groot drama. 

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Ik weet het niet, ik ken hier in de buurt zomaar 3 Goldens die echt niet veel verwachten van de baas en gewoon super relaxte huishonden zijn en prima gedijen op hun dagelijkse wandelingen, zo af en toe een rondje bos/strand en 1-tje ook nog speurtraining.

Die andere twee doen verder niks bijzonders en toch zijn het super tevreden honden.

 

En OK, ik zie er ook lopen die daar niet blij van zouden worden....dat zijn inderdaad de befaamde stuiterballen die duidelijk meer nodig hebben als beschreven, maar daarom ook dat ik adviseerde om contact op te nemen met (voor mij) betrouwbare fokkers.

Die kennen de ins en outs, die weten de valkuilen en die weten allicht ook mensen die meer in lijn van de 'gewone huishond' fokken.

 

Neemt niet weg dat een blik door de groep 'gezeldschaphonden' best slim kan zijn, maar dan zit je wel dat dat over het algemeen de wat kleinere honden zijn, wat niet is wat TS wil als ik hem zo lees.

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Ik zie inderdaad ook vaak veel te dikke showlijnen achter hun baas aan sjokken, maar of die honden net zo gelukkig zijn als hun rasgenoten waar wel veel mee wordt ondernomen? 

Er kan natuurlijk naar lijnen enzo gekeken worden maar zelfs binnen een nest zijn de verschillen echt zo groot. Maui is, ondanks dat ze een leonberger is, echt een werkhondje die ontzettend veel mentale uitdaging nodig heeft. Terwijl haar zusje zo relaxed is dat ze ingezet wordt als therapiehond. 

En als ik het verhaal van TO zo lees: “ overdag werk ik en ‘s avonds tussen 5 en 8 verveel ik me dus dan moet de hond mij maar vermaken en daarna wil ik tv kijken dus moet het me eigenlijk niet teveel moeite meer kosten”. Dan vind ik een Golden die gemaakt is om z’n zin door te drijven niet echt geschikt. Als ik het verhaal van TO ook lees denk ik dat hij echt een heel erg onrealistisch beeld heeft van wat het nou inhoud om een hond te hebben en dat hij echt op een roze wolk zit. 

Maui was de eerste weken echt een terrorpup. Alle tips die ik aan cursisten op de hondenschool geef, werkte niet bij haar en ondanks ik echt geen emotioneel type ben, heb ik avonden aan een stuk jankend naast die bench gezeten. En dat terwijl ik hiervoor ook honden gehad heb en al een behoorlijke tijd met honden werk. En dan heb ik hier nog een ras wat oorspronkelijk ook gemaakt is als gezelschapshond. 

Ik zie op de hondenschool ontzettend veel cursisten die ook dachten dat ze maar een Golden Retriever of Labrador namen, want ze zijn zo lekker makkelijk. Maar grotendeels komt echt van de koude kermis thuis. Die makkelijke, relaxte honden zijn een stuk ouder en die hebben ook allemaal een extreem drukke 3 jaar achter de rug. 

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Ja natuurlijk.....maar elke hond, of tenminste 99,99% van alle honden, welk type dan ook, zal als pup/jonge hond veel meer investering kosten als gemiddeld.

Dat moge duidelijk zijn en is iets wat altijd geldt.

 

Maar door de bank genomen zal een goede fokker in het nest al duidelijk de verschillende types zien en als er dan ook nog zonder werklijn gefokt wordt, is het 'risico' op een gelukkige huishond natuurlijk veel meer aanwezig

 

En ik heb het bij mijn beschrijving trouwens niet over "te dikke showlijnen achter hun baas aan sjokken", maar over "super relaxte huishonden zijn en prima gedijen op hun dagelijkse wandelingen"

Die zijn absoluut niet (te) dik en sjokken doen ze al helemaal niet.

 

Ik weet welk plaatje je bedoeld hoor, maar dat noem ik geen blije huishonden, maar honden die zich hebben neergelegd bij een situatie waar ze niks aan kunnen veranderen en door hun overgewicht (en vaak ook nog slechte fok) toch niet meer ver willen wandelen, laat staan een sprintje trekken hp-cry

honden page profiel sonjasonja

Een vriendin van mij heeft een golden retriever en gaat er enkel in weekend mee wandelen, werkt fulltime en de hond zit dus elke dag 8 tot 9 uur alleen, hij is dit gewend, weet niet beter

Zelf ken ik dan weer iemand die haar hond 2 tot 3 keer per week heel de dag naar een hondenopvang doet, beestje is dan zo moe savonds dat ze de dag erna rustig is, ze werkt ook fulltime en is elke dag 10 uur van huis en bij haar werkt het blijkbaar, hond is slechts 8 maanden nog maar maar de dagen dat ze thuis is heeft ze niks stuk gedaan of binnen geplast

Ik ben dat beestje haar opvangsmile

Het is geen ideale situatie maar niet iedereen kan zomaar thuis blijven en 3 dagen is in ieder geval geen 5 zoals veel honden wel heel dag alleen zitten

Honden die niet in huis mogen leven zitten dag en nacht alleen, enkel op wandel en als baasje zin heeft even naar de ren te komen zien ze iemand, das nog veel erger vind ik

Zelf heb ik 2 berner sennen honden en deze kunnen 10 uur alleen blijven, maar doe dit niet vaak

Deze honden zitten ook erg graag buiten, verkiezen het ook dikwijls om buiten te liggen ook al kunnen ze in huis

Zijn honden die van gezelschap houden maar beetje onafhankelijk zijn en hebben niet zo heel veel beweging nodig

Als je hond 10 uur alleen is zal je voor vertrek werk eerst wel een goede wandeling moeten maken zodat beestje paar uurtjes moe is en slaapt en bij thuiskomst direct weer gaan wandelen

Beste optie is eigenlijk iemand te zoeken die langst komt of als financieel kan 3 dagen naar een opvang te doen

 

 

 

honden page profiel sonjasonja

labradors en goldens zijn erg drukke honden die veel beweging nodig hebben en veel stuk bijten uit verveling

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

" Een vriendin van mij heeft een golden retriever en gaat er enkel in weekend mee wandelen, werkt fulltime en de hond zit dus elke dag 8 tot 9 uur alleen, hij is dit gewend, weet niet beter
Zelf ken ik dan weer iemand die haar hond 2 tot 3 keer per week heel de dag naar een hondenopvang doet, beestje is dan zo moe savonds dat ze de dag erna rustig is, ze werkt ook fulltime en is elke dag 10 uur van huis en bij haar werkt het blijkbaar, hond is slechts 8 maanden nog maar maar de dagen dat ze thuis is heeft ze niks stuk gedaan of binnen geplast
Ik ben dat beestje haar opvang
Het is geen ideale situatie maar niet iedereen kan zomaar thuis blijven en 3 dagen is in ieder geval geen 5 zoals veel honden wel heel dag alleen zitten
Honden die niet in huis mogen leven zitten dag en nacht alleen, enkel op wandel en als baasje zin heeft even naar de ren te komen zien ze iemand, das nog veel erger vind ik
Zelf heb ik 2 berner sennen honden en deze kunnen 10 uur alleen blijven, maar doe dit niet vaak
Deze honden zitten ook erg graag buiten, verkiezen het ook dikwijls om buiten te liggen ook al kunnen ze in huis
Zijn honden die van gezelschap houden maar beetje onafhankelijk zijn en hebben niet zo heel veel beweging nodig
Als je hond 10 uur alleen is zal je voor vertrek werk eerst wel een goede wandeling moeten maken zodat beestje paar uurtjes moe is en slaapt en bij thuiskomst direct weer gaan wandelen
Beste optie is eigenlijk iemand te zoeken die langst komt of als financieel kan 3 dagen naar een opvang te doen
 
 
  "

Nou, de volgende keer als ik op het werk een hond tegenkom die elke dag geslagen wordt zal ik ook zeggen: ach, hij is dat gewend en weet niet beter. 

Sorry hoor maar dat een beestje ergens aan went betekend het toch niet dat het oké is? Elke hond, en zeker een golden, wil bij zijn baas zijn. We hebben het hier over een ras wat gemaakt is om naast zijn baas te werken. Die zet je niet elke dag 8/9 uur alleen thuis. 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Een vriendin van mij heeft een golden retriever en gaat er enkel in weekend mee wandelen, werkt fulltime en de hond zit dus elke dag 8 tot 9 uur alleen, hij is dit gewend, weet niet beter
Zelf ken ik dan weer iemand die haar hond 2 tot 3 keer per week heel de dag naar een hondenopvang doet, beestje is dan zo moe savonds dat ze de dag erna rustig is, ze werkt ook fulltime en is elke dag 10 uur van huis en bij haar werkt het blijkbaar, hond is slechts 8 maanden nog maar maar de dagen dat ze thuis is heeft ze niks stuk gedaan of binnen geplast
Ik ben dat beestje haar opvang
Het is geen ideale situatie maar niet iedereen kan zomaar thuis blijven en 3 dagen is in ieder geval geen 5 zoals veel honden wel heel dag alleen zitten
Honden die niet in huis mogen leven zitten dag en nacht alleen, enkel op wandel en als baasje zin heeft even naar de ren te komen zien ze iemand, das nog veel erger vind ik
Zelf heb ik 2 berner sennen honden en deze kunnen 10 uur alleen blijven, maar doe dit niet vaak
Deze honden zitten ook erg graag buiten, verkiezen het ook dikwijls om buiten te liggen ook al kunnen ze in huis
Zijn honden die van gezelschap houden maar beetje onafhankelijk zijn en hebben niet zo heel veel beweging nodig
Als je hond 10 uur alleen is zal je voor vertrek werk eerst wel een goede wandeling moeten maken zodat beestje paar uurtjes moe is en slaapt en bij thuiskomst direct weer gaan wandelen
Beste optie is eigenlijk iemand te zoeken die langst komt of als financieel kan 3 dagen naar een opvang te doen
 
 
  "

Ik vind dit dan altijd wel weer bijzondere reacties. Ik ken ook mensen die honden hebben genomen en ze vanaf dag 1, 10 uur per dag, 5 dagen in de week alleen lieten. Honden raken er aan gewend en leven er maar mee. Maar dit betekend niet dat je dan een gelukkige hond hebt. Ik vind in deze situaties als jij niet thuis bent of geen oppas kunt regelen, dat je niet aan een hond moet beginnen. Hoe egoïstisch kan het zijn, een hond voor je eigen plezier voor die paar uurtjes dat je even thuis bent en zelf kun je de hond amper wat bieden.

 

Ik heb het geluk met mijn werk, anders was ik nooit aan een hond begonnen. Ik heb een vaste oppas adres maar ook mijn moeder achter de hand, zonder dit, zal ik er ook niet aan begonnen zijn. Omdat ik weet dat een hond daar niet gelukkig van wordt.

 

Ik had in deze situatie, zeker weten geen hond genomen. Tenzij je voor 3 dagen een vaste oppas hebt voor de eerste maanden elk uur van de dag. 

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

TS heeft intussen al meerdere keren aangegeven de opties van oppas en uitlaatservices te bekijken dus dat zit gelukkig wel snor :)

 

@TS, ikzelf heb trouwens een hele fijne oppas gevonden via social media en we passen op elkaars honden voor een zacht prijsje, misschien is zoiets wel een oplossing voor jou. Zelf heb ik de ervaring dat ik het vervelend vind om steeds vriendendiensten te moeten vragen dus voor mij is het ideaal zo! 

honden page profiel DanielleDanielle

Ik heb zelf een Golden van inmiddels 8 maanden. En ik moet je zeggen, zo gemakkelijk vind ik hem helemaal niet. Ik laat hem 5x (tussen 30 en 90 min per keer) per dag uit en tussendoor moet hij ook echt (mentaal!) uitgedaagd worden. Buiten dat heeft mijn Golden ook gewoon een onwijs sterk karakter. Dus dat weet je ook niet van te voren. Ook ontzettend eigenwijs, en dat had hij eigenlijk al van pup af aan. Ik weet niet hoe het met andere Goldens zit, maar met die van mij moet je echt wel sterk in je schoenen staan en ik geef ook toe dat ik soms met de handen in het haar heb gezeten. En ja, ze zijn super slim. Daardoor goed te trainen! Maar ook omdat ze zo slim en, in tegenstelling tot wat jij denkt, zeker eigenwijs (kunnen) zijn, hebben ze echt niet altijd zin om naar je te luisteren. Ondanks dat is het een fantastisch ras! Je kunt me er alles over vragen

honden page profiel DanielleDanielle

Wat wel klopt, is dat het echt allemansvrienden zijn. Mijn Goldens is vriendjes met alles en iedereen, van alle mensen in de buurt tot zelfs mijn tamme ratten. Hij wil met elke hond spelen die hij tegen komt en laatst had hij zelfs een muis gevangen en mee naar huis genomen om mee te spelen. (Muis heb ik toch maar vrijgelaten. Hij was helemaal niet gewond ofzo, hond wilde er puur en alleen mee spelen haha). Ook wil hij elke persoon begroeten die hij tegen komt met dezelfde enthousiasme alsof het zijn beste vriend is die hij jaren niet meer heeft gezien. 

 

Tuurlijk is dit allemaal ook afhankelijk van de socialisatie, maar over het algemeen zijn het wel gewoon allemansvriendjes.

 

Houd er wel rekening mee dat dit niet betekent dat je hem niet hoeft op te voeden wat betreft de omgang met andere mensen/dieren. 

Zijn enthousiasme richting anderen betekent ook tegen mensen opspringen (dat vindt niet iedereen fijn van een hond van 30kg) En geloof me maar dat elke wandeling 2x zo lang duurt als hij gaat zitten/liggen bij alles en iedereen die hij tegen komt. Bovendien geef je aan dat de hond alleen moet (kunnen) zijn. Houd er rekening mee dat elke hond dit moet leren, maar ook vooral de Golden gewoon héél graag bij zijn of haar baasje is. Sowieso kan een pup nog helemaal niet alleen zijn. De puppytijd kost ontzettend veel tijd en energie. Niet alleen wanneer het jou uitkomt, tussen 5 en 8 in jouw geval, maar gewoon dag én nacht. 

honden page profiel So long, friends!So long, friends!

pagina 2 van 3 123
Volgende forumvraag: Toekomstige pup?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^