Verantwoord vermeerderen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Maaike en Joep, Lizzy en Bam Maaike en Joep, Lizzy en Bam

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy en Bam

Nu de grenzen dichter zitten dan anders zijn er ineens minder boomers beschikbaar terwijl de vraag naar zulke hondjes (edit, sorry, typte net per ongeluk speeltjes omdat mijn hond hier met een roze egel stond) onverminderd groot is. Het zou zomaar kunnen dat dat grotendeels te wijten is aan minder import van illegale pups. 

Er blijkt dus een grote vraag te zijn naar verantwoord gefokte kleine, pluizige hondjes. Misschien is dat ook wel de manier om broodfok en import tegen te gaan: verantwoorde vermeerdering. 

Wat vinden jullie daarvan? Er is geen goede of slechte mening, maar wat is jullie vizie op dit probleem en wat zou de oplossing zijn? Want het blijkt dat als alle honden uit verantwoorde fok komen, honden toch voor de happy few is... dat kan toch niet de bedoeling zijn?

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Ik denk dat je vraag naar pups heel moeilijk kan dekken met enkel verantwoorde fok helaas. Als je ziet hoeveel pups er jaarlijks verkocht worden... 

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy en Bam

535863.jpg

dit dus. Sorry. 

honden foto van Britt, Maui & Bodhi

Ik weet het niet zo goed. Ik denk dat de vraag nu extra hoog is omdat mensen nu impulsief honden aanschaffen zonder erbij na te denken. Dit zal gaan resulteren in een groot aanbod herplaatsers over een paar maanden. Als je dan ook al de pups aan het vermeerderen bent, krijg je weer een overschot aan honden. 

Ik denk dat je in een situatie als deze weinig heel goed kunt doen. 

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Denk dat het juist ook wel goed is dat mensen wat langer zouden moeten wachten. Geduld is een schone zaak en zo  hou je iig de impuls aankopen weg. 

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy en Bam

Maar nu blijkt ook dat als je een “boomer” wilt, die dus vrijwel altijd uit onverantwoorde bronnen komen. 

Het zijn echt niet alleen impulsaankopen! 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ik heb voor mijn pluizige Smoushond 2 jaar op de wachtlijst gestaan en dat doen alle Smouzenliefhebbers. Verder kan ik minder impulsaankopen alleen maar toejuichen. Er worden zooooo ontzettend veel honden herplaatst.

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy en Bam

Dat herplaatsen lees ik elke keer, maar hier in het lokale asiel zitten bijna geen honden, en al helemaal geen kleine pluizige. Ik hoor dat iedereen elke keer zeggen, maar ik zie alleen maar grotere honden, en dan vooral bulls...

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Dat herplaatsen lees ik elke keer, maar hier in het lokale asiel zitten bijna geen honden, en al helemaal geen kleine pluizige. Ik hoor dat iedereen elke keer zeggen, maar ik zie alleen maar grotere honden, en dan vooral bulls... "

Er is meer dan het asiel. Je hebt veel sites en facebookgroepen. Of boomers veel herplaatst worden weet ik niet, ik bedoel meer honden in t algemeen.

honden foto van Britt, Maui & Bodhi

Ik denk eerlijk gezegd ook niet dat het zomaar mogelijk is om ineens te gaan vermeerderen. Teefjes blijven 2x per jaar loops worden en dan is het nog niet gezond om elke loopsheid een nestje te nemen. Daarbij blijft de genenpoel op dit moment erg klein dus dan zouden er meerdere outcross projecten gestart moeten worden. 

Maar eerlijk gezegd ben ik bang dat de bro0dfok voor altijd zal blijven bestaan. Er blijven genoeg mensen die geen seconde geduld hebben voor een pup. Die krijgen op vrijdag het idee dat ze een pup willen en zaterdag willen ze er dan eentje thuis hebben. Dat gaat nou eenmaal niet binnen het verantwoordelijk fokken. 

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Het is een mooi idee om op die manier verantwoord honden te fokken, maar het zal in de praktijk weinig toevoegen denk ik. Waarom? Alleen al in mijn straat heb ik meerdere buren gehad die op maandag besloten dat ze een hond wilden en op dinsdag al een pup verwelkomden. En uiteraard kwamen deze niet van betrouwbare fokkers af. Veel mensen willen alles snel en direct hebben. Die gaan echt niet wachten op een verantwoord gefokte pup. Ze googelen op 'pup te koop' en vallen direct in de handen van vele broodfokkers. 'Ja, maar het zag er goed uit'. Tuurlijk joh. En de dieren zijn daar de dupe van... 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Veel mensen maakt het geen bal uit waar hun  boomer vandaan komt.

Zelfs al wordt zo'n beestje niet oud, dan heb je zo weer een andere.

Het gaat veel mensen erom dat ze makkelijk aan een leuke pup komen, en daar houdt het zo'n beetje mee op.

Of het nu bij de buurman op de hoek is die een nestje heeft, of bij een beruchte handelaar uit Brabant dat maakt niet zoveel uit.

 

Verantwoorde fok voor Boomers?

 

Dat zou in ieder geval zijn dat een boomer fokteefje max 3 nesten mag krijgen en dan gesteriliseerd wordt.

Alleen hoe valt dit te controleren, nu zijn de  boomer fokteefjes vogelvrij en hebben geen enkel recht of bescherming.

Misschien weet jij daar een oplossing voor?

Hoe zit het met de reuen, hoe wordt er gekeken naar bv het inteelt percentage?

Wat bescherming hebben de reutjes, hebben die recht op een huiselijk leven?

Hoe vaak mag een reu dekken en wie controleert dat?

Of is het zo dat als mensen boomers willen, de rechten van de fokdieren vervallen?

 

Het zou een idee zijn dat een pup koper  alleen een mag pup kopen uit een nest dat maximaal 3 weken oud is zodat hij nog minimaal 5 weken de tijd heeft om het nest te volgen.

De pup koper moet minimaal 1 x in de week zijn pup komen bezoeken vanaf dat die 3 weken oud is en goed controleren hoe alles er aan toe gaat.

Ook controleren hoe de moederhond eruit ziet, hoe haar karakter is, hoe haar gezondheid is.

Zodat de pup koper zeker weet en met eigen ogen kan zien hoe het er aan toe gaat.

Alleen dit is ook niet te controleren dus dat zal ook nooit gebeuren.

 

Het gaat niet eens zozeer om je eigen pup.

Het gaat vooral om de fokdieren, hoe bescherm je die.

En hoe voorkom je dat iemand een pup koopt uit ouders die een ellendig leven hebben gehad.

 

Als iemand dat niet weet en weet  dat veel boomer  fokteefjes wel uitgebuit worden.

Dan ben je niet beter dan iemand die het ook geen bal uitmaakt en in een puppymill een oostblok pup koopt.

 

 

 

 

 

 

 

 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Maar ik begrijp t niet helemaal. Hoe kun je boomers verantwoord vermeerderen? De ouders zijn meestal onbekend en nergens op getest.

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Maar ik begrijp t niet helemaal. Hoe kun je boomers verantwoord vermeerderen? De ouders zijn meestal onbekend en nergens op getest. "

Ja dit vroeg ik mij ook af. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Wat bedoel je met de happy few?

De mensen die soms lang op een wachtlijst staan en moeite doen voor een hond?

De mensen die vooraf veel onderzoek doen?

Die 1000 a 1500 voor een hond betalen terwijl de illegale handelaren dezelfde prijzen hanteren en soms zelfs nog meer!

 

 

 

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Ja dit vroeg ik mij ook af.  "

ik ook

 

mijn mening is dat je of bij een goede fokker gaat kijken naar een leuk klein pluizig rashondje, of je gaat naar een asiel of stichting om zo'n hondje te kopen

 

waar ik woon is een hondenhoudbewijs plicht, ik vind dat meerdere voordelen hebben, en een daarvan is dat het spontane aankopen bij brßßdfokkers sterk verminderd. Dat is iets wat naar mijn mening overal plicht zou moeten worden

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy en Bam

" Maar ik begrijp t niet helemaal. Hoe kun je boomers verantwoord vermeerderen? De ouders zijn meestal onbekend en nergens op getest. "

Ik heb het over “boomers”, omdat het mensen over het algemeen niet veel uitmaakt wat voor mix het is. Een boomer is over het algemeen een kruising tussen twee kleine hondjes waarvan minstens één langharig. Je zou dus een “boomer” kunnen fokken met twee rashonden die getest zijn en vrij van erfelijke aandoeningen. Een boomer is tenslotte geen ras, maar meer een typering. 

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy en Bam

" Wat bedoel je met de happy few?
De mensen die soms lang op een wachtlijst staan en moeite doen voor een hond?
De mensen die vooraf veel onderzoek doen?
Die 1000 a 1500 voor een hond betalen terwijl de illegale handelaren dezelfde prijzen hanteren en soms zelfs nog meer!
 
 
 
  "

Ik vind je negatieve toon jammer. Vooral omdat er ook mensen zijn die jaren op wachtlijsten staan en nog steeds achter het net vissen. Moet je je eens bedenken hoe lang die wachtlijsten zouden zijn als alle mensen die (terwijl ze het wisten of niet) een br00dfokhond hebben ook op een wachtlijst hebben gestaan?

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Dan begint het met de vraag wat verantwoord fokken dan is. 

Voor de een is dat fokken met FCI stamboom, uitgebreide testen etc. Voor de ander is dat gewoon een leuk nestje, geboren in de huiskamer, pups die opgroeien met de kinderen en de kat des huizes. Het zal me eerlijk gezegd een worst wezen dat er zoveel eenmalige nestjes zijn. Zo'n nestje koddige krullenbollen of guitige ruwharige hondjes, die vaak ook nog stokoud worden... ik kan er niet wakker van liggen. 

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Ik heb het over “boomers”, omdat het mensen over het algemeen niet veel uitmaakt wat voor mix het is. Een boomer is over het algemeen een kruising tussen twee kleine hondjes waarvan minstens één langharig. Je zou dus een “boomer” kunnen fokken met twee rashonden die getest zijn en vrij van erfelijke aandoeningen. Een boomer is tenslotte geen ras, maar meer een typering.  "

Ik vind het persoonlijk heel zonde en nergens voor nodig om 2 goedgefokte rashonden te kruisen, alleen om er een leuk designer ras uit te fokken.. 

honden foto van Britt, Maui & Bodhi

" Ik vind het persoonlijk heel zonde en nergens voor nodig om 2 goedgefokte rashonden te kruisen, alleen om er een leuk designer ras uit te fokken..  "

Maar het kan wel een verbetering zijn als de gezondheid ten goede komt. Maar dat is uiteraard wat anders dan alleen voor een leuk uiterlijk. 

Vind het ook zo gek dat er ineens 100 verschillende doodles bestaan. Leuk dat die honden kunnen voor mensen met allergieën maar ik denk dat 80% gekocht wordt door mensen die geen zin hebben om te stofzuigen. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

" Ik vind je negatieve toon jammer. Vooral omdat er ook mensen zijn die jaren op wachtlijsten staan en nog steeds achter het net vissen. Moet je je eens bedenken hoe lang die wachtlijsten zouden zijn als alle mensen die (terwijl ze het wisten of niet) een br00dfokhond hebben ook op een wachtlijst hebben gestaan? "

 

Jij leest dat als negatieve toon.

Mij maakt het niets uit wat voor hond mensen hebben.

Het belangrijkste vind ik de fokdieren,  wat hebben die voor leven?

Jij kan een schattig boomertje hebben, maar wat voor leven heeft de moeder?

Wat voor rechten hebben ze, dit valt nergens te controleren.

Waar mijn hondje Timmy vandaan komt, die mensen vangen ook cavalier teefjes op die uit de broodfok zijn gehaald. 

Dan weet je niet wat je ziet helaas.

 

honden page profiel MurphyMurphy

honden foto van Murphy

Zou je dan misschien de nadruk moeten leggen op de testen? In het ideale geval doe je het zoals Sylvia schetst, maar dat is inderdaad niet te handhaven. Dus dan als alternatief: alle honden (dus ook kruisingen) waar mee gefokt word moeten door een medische keuring heen. Is dat niet het geval, is het nestje dus illegaal. Vrij makkelijk aan te tonen en op te vragen door de kopers.

Dit heeft ongetwijfeld allerlei praktische en financiële bezwaren, en zal vaak nog niet het welzijn van de dieren beschermen, maar is misschien een stap in de goede richting?

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Maar het kan wel een verbetering zijn als de gezondheid ten goede komt. Maar dat is uiteraard wat anders dan alleen voor een leuk uiterlijk. 
Vind het ook zo gek dat er ineens 100 verschillende doodles bestaan. Leuk dat die honden kunnen voor mensen met allergieën maar ik denk dat 80% gekocht wordt door mensen die geen zin hebben om te stofzuigen.  "

Ja natuurlijk. Verschillende outcross projecten waar ik geheel achter sta, en het verbeteren van een ras is altijd goed. Maar in dit geval gaat het puur en alleen om de 'boomer' omdat er zo veel vraag naar is. 

honden foto van Britt, Maui & Bodhi

Maar wat ik me nou afvraag hè.. 

 

Ik lees hier geregeld dat mensen zeggen dat een Boomer helemaal bij hun past en dat ze het zo’n leuke hond vinden. Maar als je kijkt naar de rassen die veelal gebruikt worden om een Boomer te creëren: 

 

Maar dan is er toch niet te zeggen dat zo’n hondje bij je past als er vaak nauwelijks iets bekend is over de voorouders? Een Teckel is echt niet te vergelijken met een Maltezer. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Vermeerderen is juist een term die voor broodfokkers gebruikt wordt.

 

Verantwoord boomers fokken is alleen mogelijk als beide ouders getest en goedgekeurd worden op ogen met de uitgebreide ECVO test door een veterinair oogarts en beide knieën op patella luxatie door een veterinair orthopeed.

 

Bovendien moet het kynologisch basisreglement op welzijn en gezondheid worden gevolgd.

 

https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/basisreglement-welzijn-en-gezondheid/

 

Echter kan er dan nog steeds niet verantwoord gefokt worden als er geen afstammingsgegevens en daarmee gezondheidsgeschiedenis van voorouders (meerdere generaties) bekend is en ook geen inteeltpercentage berekend kan worden.

 

 

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

Eerlijk gezegd vind ik dat verantwoord fokken niet bestaat, met geen enkel ras, maar dat is vast niet waar je op doeldehp-wink.

 

Maar waar ik benieuwd naar ben, oprecht, wat maakt het dat jij bijvoorbeeld graag een boomer wilt en niet een "pure rashond" van 1 van de honden die daarvoor gebruikt worden?

Want voor de meeste mensen is de boomer aantrekkelijk doordat ze goedkoop zijn en snel gevonden en het een leuk klein hondje, volgens mij. 

Als er 2 honden, incl. alle testen, voor een kruising gebruikt worden, zullen die niet veel goedkoper zijn en ook niet snel beschikbaar. 

Dus ik zie daar zelf geen oplossing in. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

" Ik heb het over “boomers”, omdat het mensen over het algemeen niet veel uitmaakt wat voor mix het is. Een boomer is over het algemeen een kruising tussen twee kleine hondjes waarvan minstens één langharig. Je zou dus een “boomer” kunnen fokken met twee rashonden die getest zijn en vrij van erfelijke aandoeningen. Een boomer is tenslotte geen ras, maar meer een typering.  "

 

Maar dat betekent dat je wel goed wilt beginnen met 2 correcte honden.

Dan wil je hiermee een nest fokken , en verkopen  als boomer.

Met sommige van die pups wordt ook weer gefokt en met de pups daarvan ook weer etc.

Dan ontstaan er  nieuwe generaties  honden  waar afwijkingen/gebreken in gefokt kunnen worden zoals onderbeet/overbeet,  PL, slechte gebitten , afwijkingen in de.bouw etc. 

Omdat er nu in veel gevallen geen correcte honden worden gebruikt om mee te fokken.

Wat voor zin heeft het eerste nestje uit de correcte ouders dan gehad?

Of is het dan de bedoeling dat de pups worden verkocht met een verbod om ermee te fokken?

 

Deze is ook niet bedoeld om een negatieve toon neer te zetten, maar dit is serieus wat ik me.afvraag. 

 

 

 

 

honden page profiel So long, friends!So long, friends!

honden page profiel So long, friends!So long, friends!

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Ik moest hier zo om lachen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^