“Weglopen”

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Hugo VerschoorHugo Verschoor

Hallo,

we hebben een Ierse setter teefje van inmiddels 1,5 jaar oud. We wonen met haar in Frankrijk, vlak aan het bos en ik wandel ‘s ochtends en ‘s avonds telkens ruim een uur met haar. Ze gaat wel eens achter een ree of konijn aan, maar nooit ver en komt dan keurig weer terug. Maar wat wel een groot probleem aan het worden is, is dat zodra ze andere mensen ruikt of ziet, ze er vandoor gaat en niet meer terugkomt. 14 dagen geleden was ze simpelweg met een meneer meegelopen die paddenstoelen aan het zoeken was. Omdat haar tracer (findster) niet goed werkt in het bos, hebben we uren lopen zoeken. Toen ik een rondje met de auto ging rijden pikte de telefoon haar signaal weer op en zat ze pontificaal voor het raam bij de meneer waar ze was meegelopen in huis. De beste man had het nummer op haar penning al gebeld en was zelfs naar ons dorp gelopen ( 2 km verderop) maar wij waren aan het zoeken. Onze setter in idolaat van onze buurboer en zodra die ergens op het land of in het bos wandelt of aan het werk is, weet ze hem ook feilloos te vinden en..... komt ze dus ook niet meer terug. Ik heb nu een Weenect tracer gekocht en kan haar wel weer terugvinden, maar ik vind het hoogst irritant.Ondanks dat ik natuurlijk woest ben, beloon ik haar als ze terugkomt.

ik heb al tientallen jaren honden, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ze is infidele (ontrouw) zoals de Fransen zeggen. Iemand enig idee hoe we dit kunnen proberen op te lossen?

alvast dank

Hugo

honden page profiel --

honden foto van -

Lekker gevaarlijk. De oplossing is simpel: niet meer loslaten.

 

Vroeg of laat komt hij de verkeerde tegen; iemand die absoluut niet gediend is van honden, verkeer, wild die zich tegen je hond gaat keren...  

Veiligheid gaat voorop, voor je hond en haar omgeving. Ik snap niet dat het zover moet komen, ik zou panisch worden als een hond niet luisterde en wild achterna ging of een persoon ging volgen. Dat is één keer en nooit weer, dan gaat de hond gewoon aan de riem.

 

Laat haar uit aan de lange lijn. En als je bang bent dat ze zo niet haar energie kwijt kan: langere wandelingen maken, meer mentale uitdaging erbij en wellicht een sport doen als speuren of waarbij de hond lekker kan rennen. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Gewoon aan een lange lijn?

honden page profiel Hugo VerschoorHugo Verschoor

Hallo Kekhor,

we hebben dit met onze vorige honden gedaan, dat waren jachthonden pur sang en die kwamen soms een dag later weer terug. Dus niet meer los, punt uit.Ik begrijp je reactie, maar waar ik wandel is het zo afgelegen, er is geen verkeer en in de afgelopen 5 jaar zijn we misschien twee keer iemand tegengekomen in het bos.

Het hondje geniet zo als ze losloopt dat ik er heel veel moeite mee heb om haar niet meer los te laten, maar mijn vrouw neemt het risico inderdaad niet meer en neem haar aan de lange lijn mee. Maar ik ben degene die hoofdzakelijk met haar wandelt en ik ben ervan overtuigd dat dit af te leren is. Alleen weet ik niet hoe.

 

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Sowieso een mobiel telefoonnr op haar penning zetten ipv je huistelefoonnr smile

Kan het zijn dat de boer haar lekkers heeft gegeven? of haar teveel aanhaalt? 

Natuurlijk moet dit voorkomen worden en is dit jullie verantwoordelijkheid, maar als het alleen bij de boer gebeurd en het een vriendelijke man is, wellicht vragen om haar compleet te negeren? 


honden page profiel Hugo VerschoorHugo Verschoor

Hoi Marijke,

dank voor je reactie.

Penning hebben we inmiddels aangepast.

Je hebt helemaal gelijk, de boer speelt met haar, gaat op zijn knieën om haar te knuffelen. Ik heb hem gevraagd dit niet te doen, maar dat begrijpt hij niet. 

Fransen gaan heel anders om met ( jacht) honden.Een andere boer verderop heeft twee griffons en die zitten 24/24 opgesloten en aan de ketting, walgelijk.

 

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

" Hallo Kekhor,
we hebben dit met onze vorige honden gedaan, dat waren jachthonden pur sang en die kwamen soms een dag later weer terug. Dus niet meer los, punt uit.Ik begrijp je reactie, maar waar ik wandel is het zo afgelegen, er is geen verkeer en in de afgelopen 5 jaar zijn we misschien twee keer iemand tegengekomen in het bos.
Het hondje geniet zo als ze losloopt dat ik er heel veel moeite mee heb om haar niet meer los te laten, maar mijn vrouw neemt het risico inderdaad niet meer en neem haar aan de lange lijn mee. Maar ik ben degene die hoofdzakelijk met haar wandelt en ik ben ervan overtuigd dat dit af te leren is. Alleen weet ik niet hoe.
  "

Dat is begrijpelijk.

Training kan veel doen, maar het verhelpt niet alles. Je hebt een jachthond, gefokt om te jagen. Het is een instinct en een instinct krijg je niet uit een hond. Wel kun je het onder controle houden.

Ik kan mijn TM ook niet laten stoppen met waken, daar is het ras honderden jaren voor gefokt. Ik kan het onder controle houden met de juiste begeleiding zodat hij geen mensen pakt, maar als het moment zich voordoet (bijvoorbeeld een inbreker), dan zal zijn waakinstinct het zonder twijfel overnemen en is de persoon zwaar de "pineut".
Dit kan dus ook gebeuren met jouw setter; je kan hard trainen en ze leert perfect te luisteren, maar als er een hert of konijn voor haar neus staat, dan is de kans zeer groot dat ze al die training vergeet en doet waar het ras voor gefokt is. 

Wat je eventueel zou kunnen doen is een lange lijn gebruiken van zo'n 10 meter die je tijdens de wandeling gewoon loslaat. Zo heeft ze net zoveel bewegingsvrijheid als altijd, maar je hebt haar wel meer onder controle. Je kunt zo beter trainen op bepaalde commando's en je kunt haar snel grijpen als er een persoon of wild in zicht is. Zorg er vervolgens voor dat ze haar aandacht op jou richt en beloon haar. Mensen leren negeren is mogelijk, maar wat betreft het jachtinstinct..? Ben bang dat je dat niet uit haar haalt. Genetica speelt ook een grote rol in het gedrag van de hond.

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

Een jachthond kan je ook leren om los te wandelen en niet weg te lopen.

Zou wat zijn als elke jager constant zijn hond moest gaan zoeken. Die moeten het hun honden ook aanleren.

 

En neen, bij een jachthond lukt het nauwelijks tot niet om " constant zijn aandacht bij zijn eigenaar te houden".

Ze zijn prima in staat om rond te kijken of overal te snuffelen en toch te weten dat ze bij je moeten blijven.

 

honden page profiel Hugo VerschoorHugo Verschoor

Hoi Luz,

bedankt voor je reactie.

Als ze haar instinct volgt en op jacht gaat, dan komt ze ook telkens heel braaf terug. Ze weet dat ze mij ( ons) in de gaten moet houden. 

ik verstop mee ook regelmatig zodat ze me moet zoeken. Ik heb haar daar bewust van het begin af aan op getraind. Ze wordt telkens beloond als ze zich “ meldt”.

maar alleen als ze mensen ontdekt, dan is ze verdwenen en loopt ze met ze mee en komt ze niet meer terug

that’ s the problem.

honden page profiel Mila en de hondjes Kaylo & Tika Mila en de hondjes Kaylo & Tika 1 doggies

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Blijkbaar kan ze gewoon nu niet los. Wie weet over een paar jaar.. Zou het er gewoon niet meer op gokken. Dikke kans dat het wel een keer fout gaat en ze heeft nu continu succes met haar weglooppogingen. Ik kan mijn teef ook niet loslaten, terwijl mijn reu keurig in de buurt blijft. Tika loopt ook lekker mee, luistert als ik roep maar als ze opeens een andere hond of mensen ziet dan is ze foetsie en dan kan ik op mn kop blijven staan maar ze komt gewoon niet terug. Ik heb haar maanden aan de lijn gehouden en nu loopt ze heel af en toe weer los. 

 

Ik zeg nu constant aan de lange lijn houden zodat ze geen succes meer kan hebben. Evt belonen op zicht van andere mensen. Vreemde -> baas -> koekje 

honden page profiel Hugo VerschoorHugo Verschoor

Hoi Marieke,

dank voor je reactie.

je maakt mij niet kwaad met je reactie hoor. De gedachte aan een E collar is ook bij mij opgekomen.

Maar zijn deze tegenwoordig in Frankrijk niet meer toegestaan( gelukkig). Nou zou me dat niet zoveel uitmaken, maar ik ben er gewoon geen voorstander van. Eerst alle andere dingen proberen.

Er wordt veel gereageerd : niet meer loslaten, maar onze Setter barst van de energie en ik vind dat we dat haar niet aan kunnen doen.

Op de Weenect tracker die ze omheeft zit een functie waarmee we via de mobiel een geluidssignaal naar de tracker op riem kunnen geven.

ik ben haar nu aan het leren dat ze na het signaal meteen terugkomt en dan wordt ze beloond. Dat gaat tot nu toe goed. ( afkloppen)

Gelukkig is het een hondje dat goed en snel leert en dat ook leuk vind. 

Ik blijf het gewoon proberen ; de aanhouder wint.

En die E collar gevruik ik gewoon bij mijn vrouw, ????volgens mij is dat in Frankrijk wel toegestaan gezien het veelvuldige huiselijke geweld hier.

 

 

 

 

 

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Gebruik je een hoog frequentie jachtfluitje?

Zo niet, dan kan je dit alsnog introduceren voor het hier komen.

Ik heb vroeger veel door de Franse landerijen gedoold met mijn Kooikerhondje. Urenlang geen verharde wegen zo af en toe een boerderij of landgoed. Mijn hond nam alle vrijheid, maar kwam regelmatig kijken of ik er nog wel was.

Commando hier, lijkt intussen verloren. Ander kort duidelijk woord gebruiken en als zij komt in de hemel prijzen en met iets super lekkers belonen bijv. stukjes hondenworst, gedroogde kipfilet etc.

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

Bericht met t advies om een E collar te gebruiken is verwijderd.

 

FYSIEKE CORRECTIES/CORRIGERENDE HULPMIDDELEN en POSITIEVE OPVOEDING EN OMGANG MET DE HOND.

HondenPage hecht belang aan verantwoord en positief opvoeden en begeleiden van honden. Onder positieve opvoeding en omgang met de hond verstaan wij een wijze van opvoeden en omgang waarbij het welzijn, de veiligheid en de integriteit van de hond altijd gewaarborgd is.


LET OP!

Het adviseren, propageren en rechtvaardigen van opvoedtechnieken met als basis dwang, fysieke correcties en/of corrigerende hulpmiddelen of andere (fysiek) provocerende, intimiderende of overheersende handelingen is niet toegestaan op de HondenPage. Behalve dat het stress veroorzaakt bij de hond en beschadigend is voor de vertrouwensrelatie kunnen ze ook een serieus risico vormen voor de veiligheid en gezondheid van mens en dier.

Open vragen en gesprek hierover zijn toegestaan als middel tot informatie en kennis, maar herhaaldelijk adviseren of propageren van technieken en middelen die in strijd zijn met deze visie en beleid kunnen er bij herhaling toe leiden dat het moderatorteam een waarschuwing geeft en/of een afkoelban.

Topics met als doel discussie over methodes waarin technieken gebruikt worden die niet binnen deze visie van de HondenPage passen gaan we niet op voorhand uit de weg, maar kunnen wel op ieder moment door het Moderatorteam gesloten worden wanneer zij van mening is dat alles gezegd is en/of wanneer de discussie een provocerend of verheerlijkend karakter krijgt of in strijd is met visie en beleid.

Link naar volledige uitleg van visie en beleid >>> http://www.hondenpage.com/faq/regels

-- reactie gewijzigd door het moderator team op 08 december om 13:23 --

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Lekker makkelijk Marieke, er zijn ook andere manieren om je hond te leren in de buurt te blijven. 

 

Ik kende ook iemand die haar hond een tik met zo'n ding gaf als die even niet luisterde. Uiteindelijk durfde die hond niks meer. Zag ook alleen nog maar oogwit van de stress bij die arme ziel. Maar zij was blij want de hond kon lekker los en zij had er nog meer weinig werk aan. 

 

Je zal nu wel gaan zeggen dat het bij jouw hond meevalt, maar probeer je even in te leven hoe dit voor je hond moet zijn. 

 

Ben zeer blij om te lezen dat Hugo dit wel begrijpt en jouw gevaarlijke advies wegwuift!

honden page profiel Hugo VerschoorHugo Verschoor

Thx Loesje,

goed idee, we hebben zo’n fluitje gekocht maar gebruiken hem nooit.

Ga ik gelijk vandaag mee beginnen te oefenen.

Ons Slettertje gaat nog dik worden van de koekjes die ze als beloning elke keer krijgt 

:-)

Volgende forumvraag: hond leren eten weigeren
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^