Border collie een beginnershond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Ik ken natuurlijk niet alle hs'en en al helemaal geen nederlandse. 
Wat ik hier vooral zie is veel te grote groepen,  een uur les waarbij je om de 10 minuten eens aan beurt bent om iets te doen,  de overige tijd hebben het merendeel van hun bazen geen oog voor hun hond en doet de hond waar die zin in heeft.  Slip ketting en rukken eraan zijn nog steeds een regelmatig toegepaste methode en het 'puppyspeeluurtje' is natuurlijk ook nog steeds van toepassing.  "

Oh jeetje, dat is hier niet het geval gelukkig. Ik zit in een groep van 4, en we zijn allemaal tegelijk aan de beurt. Slipkettingen zijn verboden, en alles wordt los gedaan op een groot afgesloten veld :) (behalve de pup en basis cursus, daar mogen de honden nog niet los maar moet je gebruik maken van een lange lijn, normale halsband of tuig) rukken aan de lijnen is verboden en alles wordt op een zo positieve manier geleerd en gedaan :) 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ben ik het niet helemaal mee eens. Maybe heb ik het ook geleerd met de bench tegenwoordig is de bench allang vertrokken en die slaapt ook 90% van de tijd in huis ;-) "

Ik kan me een topic van je herinneren dat je half bij je vriend in woonde maar dat je daar nog geen bench had en Maybee haarrust niet pakte.. Dat heb je toen aangepakt en blijkbaar succesvol.

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Mijn eerste eigen hond is ook een Border Collie. Net als jij ben ik begonnen met het enorm inlezen in het ras op het gebied van karakter, gezondheid (epilepsie is een groot probleem), etc. Enkele jaren geleden bestond er een Border Collie forum waar ik heel veel geleerd heb van BC-eigenaren. Ik heb met mensen van dat forum afgesproken en hun honden mogen ontmoeten. Die ontmoetingen waren voor mij heel waardevol, omdat ik de honden in zowel actie (bij de schapen, behendigheid) als in rust mocht ervaren. En hun tips m.b.t. fokkers en opvoeding heb ik meegenomen. Tot ik mijzelf voorbereid genoeg voelde voor het ras: en daar kwam Lynn laughing En nu, ruim 3 jaar later heb ik een tweede Border, Sam. 

 

Ik heb veel aan het inlezen gehad, maar natuurlijk gaat het opvoeden van een hond nooit volgens het boekje. Het is een kwestie van ervaren, op tijd ingrijpen, voelen wat de hond jou wil vertellen... Maar vooral: een band opbouwen. Met vallen en opstaan merk je dat je elkaar steeds beter begrijpt en er is niets geweldiger dan zo’n samenwerking.

 

Beginnershond? Nee, daar geloof ik niet in. Wel in een beginnersfout, zoals het niet inlezen voor je een specifiek ras aanschaft. Maar daar is bij jou zo te zien geen sprake van wink 

honden page profiel Lissa en BadaloniusLissa en Badalonius 3 doggies

honden foto van Lissa en Badalonius

Ach joh dat gedoe over beginnersrassen, zo'n onzin dat. Alsof er een ras bestaat waarbij je onvoorbereid van alles 'fout' kan doen, en dat het dan toch een perfecte, goed opgevoede, sociale, blije gezinshond wordt. En wat maakt een beginner anders dan iemand die al een hond heeft gehad? Iedere hond heeft zijn eigen persoonlijkheid, bij elke nieuwe hond kom je dingen tegen die je niet kent. Het eerder hebben gehad van een hond maakt je niet opeens een expert. 

 

Voorbeeld: via via ken ik een gezin wat na een labrador te hebben gehad koos voor een buitenlander, met rugzakje. Ze hebben de gedragsproblemen van de hond jarenlang genegeerd, tot ze na meerdere bijtincidenten (de hond bijt mensen, ze houden haar niet apart van bezoek, ze heeft buiten geen muilkorf om want 'zielig') hebben moeten toegeven dat ze toch echt hulp moeten zoeken. Maar nu zijn die problemen al zo ver geworteld dat er gesproken wordt over euthanasie. Zijn dat nou betere hondenbaasjes geweest doordat ze eerder een hond hebben gehad? 

 

Stel dat jij je in het wereldje van border collies gaat begeven, vanaf nu totdat je je zaken zover op orde hebt dat je een hond kan nemen. Dan ben jij volgens mij veel beter voorbereid dan de gemiddelde persoon die een border collie koopt, zelfs als die al eerder een hond hebben gehad. 

honden page profiel JenteJente

Bedankt voor al jullie reacties!

 

Ik heb naar nog enkele andere fokkers gestuurd en mag binnenkort bij een van hen langsgaan.
Dit zal al een hele hoop meer duidelijkheid geven (hoop ik).

Ook ga ik eens op zoek of er bij mij in de buurt 'border collie wandelingen' worden georganiseerd.
Zodat ik ook met eigenaars van het ras kan praten en de honden in het echt kan ontmoeten. (Want er is een groot verschil tussen het lezen over een ras en ze in het echt bezig zien hp-smile )

 

Hebben jullie tips hoe en waar ik dit het best kan vinden?

 

Vele groetjes, Jente

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Super van je dat je je van tevoren zo informeert !

Ik zie het als velen voor mij, een beginnershond bestaat 'eigenlijk' niet. De één ziet een Border als moeilijk, de ander een Shih-tzu. Het is maar net welke hond je aanspreekt denk ik, dan is de opvoeding ook niet zo moeilijk.

Voor mij persoonlijk is het het heerlijkste ras en hierdoor voor mij ook het makkelijkste ras...

Wat ik echter nog zou aanraden is eens te gaan kijken bij trainingen van schapendrijven, bij behendigheid/Agility. Kijk dan eens met name ook naar jezelf. Vind jij dit ook leuk om te doen ?
Kijk de hond vindt het dan misschien wel leuk en heeft het natuurlijk ook in zekere zin nodig. Maar als jij er niets aan vindt, zal je animo gaan verdwijnen....ook al zou je het misschien voor de hond doen, dit gaat dan niet werken op den duur.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Bedankt voor al jullie reacties!
 
Ik heb naar nog enkele andere fokkers gestuurd en mag binnenkort bij een van hen langsgaan.Dit zal al een hele hoop meer duidelijkheid geven (hoop ik).
Ook ga ik eens op zoek of er bij mij in de buurt 'border collie wandelingen' worden georganiseerd.Zodat ik ook met eigenaars van het ras kan praten en de honden in het echt kan ontmoeten. (Want er is een groot verschil tussen het lezen over een ras en ze in het echt bezig zien )
 
Hebben jullie tips hoe en waar ik dit het best kan vinden?
 
Vele groetjes, Jente "

De rasvereniging organiseert vaak wel wandelingen Of via Facebook groepen als je intypt border collie wandelingen zal je al een eind komen. 

honden page profiel DezeNaamDezeNaam

honden foto van DezeNaam

Wat een vreemde reactie van die fokker... Weet je, ik heb ook nog nooit echt een 'eigen hond' gehad. Nuja, we hebben thuis wel een teckel gehad en een mix van een lhasa apso x shih tzu. Maar dit zijn 'simpele' honden en als kind stond ik natuurlijk niet in voor de opvoeding. Toch kan ik vrij zeker zeggen dat ik beter overweg kan met (bepaalde soorten) honden dan de buurvrouw die heel haar leven lang al Teckels in huis heeft waarbij het toevallig altijd goed gaat omdat dit kleine hondjes zijn bij wijze van spreken... 

Het belangrijkste is dat je interesse hebt in honden, en niet gewoon het stereotype (wat ik helaas bij veel mensen zie) 'ik hou van honden/dieren'. Maar dan vervolgens kijken deze mensen enkel naar 'schattige' filmpjes op Facebook en Youtube, schattige filmpjes waarin dierengedrag vaak nog eens fout begrepen wordt... En de situaties vaak compleet ongunstig zijn voor het dier. Ode aan de jongen in mijn klas die zichzelf een dierenvriend noemt maar wel zijn chinchilla alleen in een kooitje houdt... Zelfde met zijn vogel, beest zit ook alleen opgesloten terwijl dit dieren zijn die samen horen te zitten. Dit kan je geen dierenliefde noemen, enkel het houden van het hebben van een dier. 

 

Gisteren was ik aan het wandelen met 'mijn' Tsjechoslowaakse wolfhond, onderweg kwam ik een oudere man tegen met zijn 9 jaar oude hond. Deze man zou volgens de fokker die jij gecontacteerd had dus 'veel' ervaring hebben.
Helaas had deze man voordat ik het zelf doorhad de leiband van mijn angstige hond die weg van hem probeerde te komen vast... Hij wist dat de hond angstig is voor vreemden en zeker mannen (kent de hond al vanop wandeling en mijn hond speelt samen met zijn hond), maar toch haalt hij het in zijn hoofd om zo'n domme streek uit te halen, de hond naar hem toe te trekken aan de leiband en hem dan nog eens recht OP zijn kop te aaien... Oké, niet met slechte bedoelingen natuurlijk, puur onwetendheid, maar dat maakt het niet beter. Maar deze man zou volgens de fokker dus wel in aanmerking komen, want hij heeft meer 'ervaring'. 

 

Het beste wat je kan doen is veel met andere mensen mee op wandeling gaan. In mijn jonge jaren (oké ik ben nog maar 19, maar je snapt me wel :')) heb ik het geluk gehad dat ik veel in contact ben kunnen komen met verschillende hondenrassen. En nu ook nog steeds, vorig jaar nam ik een tussenjaar en heb ik met verschillende hondenrassen wandelingen gemaakt (vaak als vaste oppas). En je leert echt zóveel bij. Dat ene ras wat je dacht dat je niet leuk zou vinden, blijkt toch wel leuker te zijn in het echt,... Al kom je zeker ook rassen tegen waarvan je denkt 'dit nooit'. :') 

Als je niet met honden van andere mensen kan gaan wandelen is het zeker al slim om bij de fokker langs te gaan. Ook is het geen slecht idee om hier op het forum regelmatig mee te lezen (of andere hondenforums). Ook al heb je nu zelf geen hond, van de 'probleemverhalen' of struggles van andere mensen op het forum kan je leren. Zelfs simpele vragen van hoe je je pup kan doen stoppen met bijten. Alle vragen die voorbijkomen op dit forum, kunnen nuttig zijn voor jou. 

Je inlezen over hondengedrag in het algemeen is natuurlijk een van de belangrijkste dingen. Andere dingen waar je je ondertussen bezig mee kan houden is het uitzoeken van een hondenschool (en op welke manier ze trainen, op welke manier jij wilt trainen), welk tuig/halsband wil je aanschaffen voor je hond (sommige tuigen in de voorkoop zijn bijvoorbeeld helemaal niet zo gunstig voor de rug van je hond,..), voor welk voer ga je kiezen,... En naar namen zoeken is natuurlijk ook altijd al leuk. ;p 

pagina 2 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^